Sådan finder du opskrifter til vægttab


Leder du efter opskrifter til vægttab, har jeg et supertip til dig i dag. For hvordan ved man egentlig, om en opskrift er egnet til vægttab? Det forstår jeg godt, at man nemt kan blive i tvivl om, så i denne artikel vil jeg gerne dele et nemt trick til, hvordan du finder egnede vægttabsopskrifter.

Hvis du bare gerne vil se mine lækre opskrifter, så finder du dem her. Nedenfor lærer jeg dig, hvad du skal kigge efter.

Opskrifter til vægttab

Men først lige et par vigtige noter…

Ligesom vi i årevis har diskuteret, om en given opskrift ‘er Keto’, gælder det samme her. Det er ikke opskriften, der er ’til vægttab’. Hvorvidt din kost vil føre til vægttab, vil altid handle om HELHEDEN og ikke om den enkelte opskrift. Men derfor er der jo stadig opskrifer, der er mere og mindre egnede til sådan et projekt.

Ligesom din kost ‘er Keto’, hvis din samlede kost for dagen indeholder så få kulhydrater som 20-30 g, er din kost er vægttabsegnet, hvis den samlet set over dagen bringer dig i kalorieunderskud. Er du i kalorieunderskud, vil du gå ned i vægt, uanset hvordan du har sammensat dine måltider og hvilke opskrifter, du har brugt.

Fokus på kalorieunderskud gør det nemt at komme til at tro, at hvis bare en opskrift så er kaloriefattig, er den egnet til vægttab. Men det kan være lidt et skidt fokuspunkt. Vigtigere endnu er det nemlig at kigge på, hvordan du bliver mest MÆT på færrest mulige kalorier. Det er opskriften på vægttab.

Ellers vil du være sulten hele tiden, og det er sjældent en særlig langtidsholdbar løsning, hvis du vil tabe dig.

Kig på dette i opskrifter

Hvis du skal kigge på én ting i opskrifter for at vurdere, om det er en god opskrift til vægttab, så vil jeg anbefale dig at kigge på proteinindholdet.

Brug denne tommelfingerregel på Low Carb-opskrifter

Hvis proteinindholdet er det samme som eller højere end fedtindholdet, er den egnet til vægttab

Du kan også tage den et nøk videre og gå ud fra, at proteinindholdet skal være det samme eller højere end fedt+kulhydrat lagt sammen.

Dvs. at hvis en given opskrift indeholder 5 g kulhydrat, 30 g protein og 25 g fedt, så har du et 1:1 forhold og opskriften er egnet til vægttab.

Men indeholder den fx 5 g kulhydrat, 20 g protein og 30 g fedt, vil den være mindre egnet (eller du vil selv lige skulle justere proteinindholdet op).

Lad mig vise dig, hvad jeg mener

Her er eksempel 1

Græsk yoghurt med fløde og nøddedrys

Proteinindholdet (10 g) er væsentligt lavere end fedtindholdet (28 g) og meget, meget lavere end fedt+kulhydrat lagt sammen (41)

Her er eksempel 2

Røræg med skinke og smørstegt spinat

Proteinindholdet (32 g) er væsentligt højere end fedtindholdet (19 g) og også højere end fedt+kulhydrat lagt sammen (22).

Hvor kan jeg se proteinindholdet i opskrifter

Med et medlemskab på MadbandittenPLUS har du adgang til at se energiberegninger på alle mine +1.800 opskrifter her på siden, og du vil nemt kunne se hvilke, der egner sig bedst til vægttab, hvis det er dit mål.

Du kan prøve MadbandittenPLUS i 7 dage gratis og se, om det er noget for dig.

Som forklaret ovenfor, er det dog stadig helheden, der tæller. Dette er bare et praktisk hverdagstip.

Er der undtagelser?

Selvfølgelig, ingen regel uden undtagelser :)

Og som det er med det meste, har vi også her at gøre med en U-formet kurve, hvor for meget af det gode ikke er bedre.

Ren proteinkost er nemlig sjældent særligt mættende. En omelet lavet udelukkende af æggehvider, en skål skyr uden noget eller en proteinshake vil sjældent holde dig mæt i lang tid – selvom proteinindholdet er højt.

Selvom højproteinkost falder godt ud i vægttabsstudier, er protein ikke det eneste, man bliver mæt af. I min erfaring skal flere ting i spil for at give mæthed og både grøntsager/kostfibre og fedt spiller ind her også.

I praksis oplever jeg en kost med fokus på protein/kød, grøntsager og fedt (i den rækkefølge) som den mest effektive til vægttab.

Bedste opskrifter til vægttab

Udover at tænke i mæthed og kalorier, er der også noget at hente i at tænke i næringsstoffer. Noget, vi taler alt for lidt om efter min mening).

Den mest egnede kost til vægttab, dvs. mest mæthed for færrest kalorier, får du ved at have øje på proteinindholdet i kosten, spise godt med grøntsager og dosere fedt med tanke på målet. Dvs. at du gerne vil spise fedt for at opnå mæthed og energi, men at du formentlig ikke vil drukne al din mad i fedt, hvis målet er, at du vil forbrænde dit eget kropsfedt.

Det er ikke så bøvlet at opnå, som det måske lyder. Det kræver bare, at du prioriterer protein og grøntsager i dine måltider.

Hvor finder jeg opskrifter til vægttab?

Her på siden finder du masser af opskrifter til vægttab og allieret med dette smarte tip kan du nemt sortere i dem (eller sammensætte dem klogt), så du går ned i vægt.

Se hele det store opskriftarkiv her: OPSKRIFTER

Hvis du scroller ned på siden, vil du se alle de kategorier, jeg har sorteret opskrifterne i, som gør det nemmere for dig at finde hvad du leder efter. Øverst i højre hjørne finder du også søgefeltet, hvor du både kan søge efter specifikke opskrifter eller råvarer.

Og er der noget, du ikke kan finde, er du altid velkomme til at spørge i et kommentarfelt under indlægget.

Start din gratis prøveperiode nu >>

opskrifter til vægttab

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Sådan finder du opskrifter til vægttab”

Skriv en kommentar