Oppustethed og udspilet mave er utroligt ubehageligt og er (desværre) det maveproblem, jeg har allermest erfaring med selv. I denne artikel gennemgår jeg, hvad oppustethed kan skyldes og hvilke ting, du kan forsøge for at komme det til livs.
Oppustet mave eller udspilet mave
Faktisk synes jeg, at oppustethed er det forkerte ord at bruge. At have luft i maven og en oppustet mave efter mad eller opleve, at maven hæver lidt i forbindelse med at man har spist, er helt normalt. Det, jeg taler om, er en meget oppustet mave, faktisk en ekstrem udspilethed. Det er en mave, der blæser sig op som en ballon med ekstremt ubehag til følge.
Det er en form for oppustethed, hvor man ikke bare kan trække maven ind. Maven føles fyldt med luft (og væske faktisk også) og er helt hård og kuglerund.
Min egen historie med oppustethed
Oppustethed og ekstrem udspilethed er det symptom, jeg har været mest plaget af, og som jeg ind imellem stadig er.
Min læge affærdigede mig engang med ordene: Det er altså helt normalt at være oppustet. Det er sådan en damebladsmyte, at vi skal have flad mave hele tiden.
Jeg blev voldsomt provokeret, men jeg kan godt lide min læge, så senere er det gået op for mig, at vi talte om to helt forskellige ting. Hun talte om almindelig oppustethed. Jeg talte om ekstrem udspilethed.
Er du gravid? Det er et hyppigt spørgsmål til en, der lider af oppustethed. Med rette… for jeg ser mere gravid ud, end jeg gjorde langt ind i i graviditeten med mine twins.
Mit taljemål udvider sig med 10-15 cm, når den er er udspilet, jeg føler mig ekstremt utilpas, og jeg bliver stakåndet, fordi det hele presser indeni mig. Det er det mest ubehagelige!
Det siger sig selv, at jeg intet af mit tøj kan passe, imens det står på, og jeg mister al lyst til at være social og ses med mennesker. Det er vitterligt noget af det værste, jeg ved.
Glutenfri og mælkefri diæt mod oppustet mave
Da jeg for 12 år siden blev sat på glutenfri og mælkefri diæt, havde det øjeblikkelig effekt på min mave. Siden gled jeg mere over i Low Carb og oplevede det som endnu bedre. Jeg har haft mine kendte triggere, som jeg vidste, jeg skulle omgå med forsigtighed, men det var en lav pris at betale for at slippe for ondt i maven og oppustethed.
Med årene vendte symptomerne dog tilbage. Nogle gange full blown, andre gange bare forbigående. Det var en kæmpe frustration for mig, for jeg syntes ikke, jeg havde mere at rykke med kostmæssigt.
For nogle år siden blev jeg testet for SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, dvs. bakterieovervækst i tyndtarmen), og den var positiv, hvilket ikke var nogen overraskelse, da jeg passede symptombilledet nærmest 100%.
At være opereret i maven, som jeg er, er en kendt trigger. Hos mig skyldes det formentlig, at det arvæv og de sammenvoksninger, jeg har i maven, giver gode betingelser for, at bakterierne kan formere sig steder, hvor de slet ikke bør befinde sig.
Læs uddybende om min erfaring med SIBO her.
Oppustethed og fordøjelse
Man kan sagtens lide af oppustethed og have helt normal fordøjelse. I den gruppe er jeg. Jeg kan være en perfekt 4 på Bristol-skalaen (google det, hvis du ikke ved, hvad jeg taler om) og stadig opleve, at min mave puster sig op som en ballon.
Men oppustetheden kan også være en følgevirkning af forstoppelse, diarré, inflammation eller andre ubalancer, ligesom det også kan være reaktioner på madvarer.
Oppustetheden kan altså skyldes utroligt mange ting, og det er det, der gør det til et af de sværeste symptomer at behandle. At finde den mest udløsende faktor kan være en stor hjælp, men i min erfaring er det sjældent så simpelt, at det skyldes én enkelt ting. I stedet skyldes det en kombination af en masse ting.
Hvad hjælper mod oppustet mave?
Men hvad kan man gøre for at undgå oppustethed og denne her ekstreme udspilning af maven? Der er mange gode råd mod oppustethed. Nogle vil virke for næsten alle. Andre vil være mere individuelt.
Lad os starte med de lavthængende frugter.
Diæt mod oppustet mave
Gode kostråd mod oppustethed er bl.a.:
- Udeluk gluten fra kosten
- Udeluk laktose (eller endnu bedre alle mælkeprodukter) fra kosten
- Udeluk sukker og sødemidler (alle slags) fra kosten
Med glutenfri, mælkefri/laktosefri og sukkerfri kost kommer man virkelig langt. At sødemidlerne er inkluderet her er enormt vigtigt. Mange spiser fx proteinbarer eller sukkerfrit slik eller tyggegummi og forstår ikke, at de er oppustede. Men sødemidlerne deri, særligt sukekralkoholerne (dem, der ender på -ol) er en kæmpe trigger.
Men selv med disse udelukkelser er det ikke altid, man kommer helt i mål.
Andre ting, der kan være være kæmpe triggere for oppustethed er bælgfrugter (bønner og linser) og inulin, som er et præbiotika, som findes i bl.a. jordskokker.
Er fibre gode mod oppustethed?
Fibre er sværere, for de kan være en trigger for oppustetheden, og det kan være svært at have med at gøre, hvis man fx samtidig føler, at man har brug for fibre for at holde maven i gang. På den måde får man en slags hønen-og-ægget-situation.
Som en, der reagerer utroligt meget på fibre, og som har det bedst på en fiberfattig kost, vil jeg sige, at fibre er værd at være opmærksomme på og også prøve at eksperimentere med. Måske hjælper det dig med flere – men måske hjælper det dig at sætte indtaget helt ned. Vær nysgerrig!
Keto mod oppustethed
Da det primært er kulhydraterne, der driller, kan en kost med fokus på kulhydratrestriktion som fx Keto hjælpe mod luft i maven og oppustethed. Det er dog heller ikke her helt ubetydeligt, hvordan man griber det an.
Keto kan jo både være en meget grøn kost med masser af grønne grøntsager og kål og det kan være en mere kødcentreret kost med færre grøntsager (og måske i perioder slet ingen). Den kødcentrerede Keto kost er uden tvivl den, der mest effektivt fjerner min oppustethed.
Dette er et område, hvor vi er meget forskellige, så prøv dig frem og gør dig dine egne erfaringer. Du kan læse mere om forskellige typer KETO her.
Kostdagbogen – det bedste værktøj
At føre kost- og symptomdagbog kan være en kæmpe hjælp i at undgå luft i maven ved, at få identificeret årsagerne til oppustethed og til at maven pludselig ligner en spærreballon.
Ofte vil det nemlig afsløre, at også faktorer, som ikke er kostrelaterede spiller ind. Det kan være stress, dårlig søvn og hormoner/cyklus, hvis du er kvinde. Særligt sidstnævnte fortjener at blive kigget nærmere på, så hvis du bruger kostdagbogen, så husk at notere dig, hvor du er i cyklus. Over nogle måneder vil du kunne se, om der er et mønster.
Jeg har det fx mest elendigt lige omkring ægløsning og bedst ved menstruation og lige efter. Det er lidt omvendt af, hvad andre oplever, men det har jeg observeret over mange, mange cykli. Så husk at din oplevelse er helt individuel og ikke altid vil følge bogen.
Pas på ikke at male dig selv op i et hjørne
En hyppig udfordring, når folk begynder at tage ting væk fra kosten, er, at de til sidst maler sig op i et hjørne. Pludselig har de fået tilføjet så mange ting på ‘trigger-listen’, at der ikke er noget tilbage, de tør spise. Dette øger risikoen for mangelfuld kost og for næringstofmangler.
Derfor: Vid at intet er evigt og eksperimenter derfor løbende med de ting, du tidligere har oplevet som triggere. Måske har det ændret sig, måske har du fejlfortolket symptomerne sidst.
Læs evt. også om mit 100 point system, som giver en forklaring på, hvorfor din tolerance i perioder er lav og i andre perioder højere.
Søg hjælp til dine fordøjelsesproblemer
En sidste ting, som er vigtigt at få sagt, og som burde stå øverst er, at du skal huske at søge hjælp. Allerhelst skal du søge hjælp, inden du begynder at eksperimentere med kosten.
Det kan nemlig være relevant at få udelukket (eller konstateret) diagnoser som cøliaki (glutenallergi), laktoseintolerans og evt. også de inflammatoriske mave-tarm-sygdomme som Morbus Crohn (kronisk tarmbetændelse) og Colitis Ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse).
Dine egne kosteksperimenter kan kamuflere vigtige symptomer, og det er ikke så smart. Fx kan en test for cøliaki ikke laves, hvis ikke du forinden har spist godt med gluten i månederne forinden. Og det er ret vigtigt at vide, om du bare ikke tåler gluten så godt, eller om du har behov for at undgå det 100% resten af dit liv.
Hjælp til selvhjælp
Har du brug for mere dybdegående viden og et seriøst værktøj til at identificere og selvbehandle dine mave- og fordøjelsesproblemer, anbefaler jeg bogen FIX DIN FORDØJELSE, som er skrevet af Danmarks dygtigste tarm-ekspert, Tine Jørgensen, og som jeg har lavet opskrifter til.
I bogen får du, foruden baggrundsviden og forståelse for dette fascinerende og komplekse organ, som tarmen er, også hjælp til at lindre eller løse de fem hyppigste mave-tarm-lidelser (forstoppelse, diarré, oppustethed, reflux og inflammatorisk tarmsygdom).
Bogen indeholder 50 terapeutiske opskrifter, som er sat sammen i forskellige madplaner, der passer til hvert fordøjelsesproblem.
Hvad vil terapeutiske opskrifter sige?
Terapeutiske opskrifter vil sige, at opskrifterne er lavet efter de vejledninger Tine har til hver fordøjelsesproblem. Nogle vil have gavn af flere fibre, andre færre, nogle kan spise rå grøntsager, andre kun tilberedte, nogle har bedst af at undvære grøntsager af natskyggefamilien osv.
Low Fodmap hviler over bogen som et overordnet tema men hvert fordøjelsesproblem har hver sin løsning.
Ja det er utroligt hvad kosten kan, den kan gøre os syge eller raske
Hilsen Susanne
Hej Jane
Min mave har set ud som din fik at vide det må du lære at leve med. Men for 4 år siden begyndte jeg at leve efter keto som har hjulpet mig. Venlig hilsen Susanne
Ja, er det ikke ‘pudsigt’ som Keto hjælpe? Og hvor er det et flabet svar at du bare må leve med det – jeg fik det samme svar. Man skal sgu da ikke leve med så kraftig en reaktion i maven.