Om ophavsret og donation til Kræftens Bekæmpelse


Det kommer bag på mange, at man ikke bare må nappe indhold på nettet og bruge det som sit eget. Men det må man faktisk ikke. Det er et brud på ophavsretsloven. På en blog eller en hjemmeside er fx alle billeder og tekster beskyttet af loven om ophavsret, også selvom de ligger “frit tilgængeligt” på internettet. Opskrifter er lidt sværere at beskytte, og her er det kun selve vejledningsteksten, der er beskyttet (først gør du dit, så gør du dat), mens selve ingredienslisten ikke er beskyttet. Altså hvem ejer fx ingredienslisten til boller i karry?

Jeg bliver glad, når andre laver mine opskrifter og har det også fint med, at de skriver opskriften med deres egne ord på deres egne blogs, og jeg bliver ekstra glad, hvis de samtidig kvitterer med en henvisning til min blog eller mine bøger. Det kan jo være superfin reklame.Derimod er det ikke så fedt, når mit indhold tages og bruges uden hverken tilladelse eller henvisning.

Hvis du gerne vil bruge mit indhold, er du altid velkommen til at kontakte mig. Du kan fange mig her: Kontakt

DONATION TIL KRÆFTENS BEKÆMPELSE
For noget tid siden var jeg involveret i en lidt kedelig sag, som bestod i, at Sportmaster havde “lånt” tre opskrifter og billeder fra min blog og publiceret dem som deres eget i deres nyhedsbrev. Og selvom det var en fejl, og det ikke var med vilje, og at vedkommende, som havde gjort det, ikke var bekendt med ophavsretsloven, så var det stadig ulovligt. Sportmaster og jeg diskuterede lidt frem og tilbage, hvordan vi skulle lægge den sag bag os, og det endte med, at jeg foreslog dem at donere de penge, som de burde betale i erstatning til mig, til velgørenhed. Og valget faldt på Kræftens Bekæmpelse. Og det, synes jeg faktisk, var et rigtig fint punktum i en lidt kedelig sag.

Donation til Kræftens Bekæmpelse - Madbanditten.dk

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

52 kommentarer til “Om ophavsret og donation til Kræftens Bekæmpelse”

Skriv en kommentar

 1. Super ordning. Sportsmaster ved nu det ikke er OK og ingen kan beskylde dig for at være grådig..tvært imod. Godt gået.

  Svar
 2. Super løsning, det kan dog komme bag på mig at medarbejderen ikke vidste det, det ved mine børn som er hhv 13 og 7. :-)

  jeg elsker din blog og er helt nybegynder.

  Svar
 3. Sikke en fin løsning det blev. Jeg kan godt forestille mig, at det må være ubehageligt, at opdage sådan noget. Og finde ud af hvordan, det skal tackles. For det skal det jo, når det er dit levebrød. Vi har prøvet noget lign. med flere af min mands fotos. Et foto af vores hund var blevet brugt i en artikel, om verdens mest aggressive hunde, det kunne vi kun grine af, for hun er mindre end vores kat og kan ikke gøre en flue fortræd. Vores søn i skumbad, med skum over det hele, blev til blikfang i en artikel om farlig kemi i vores hverdag. Men vi gjorde ikke noget ved det, da det kun er hobby. Jeg håber det giver dig noget ny energi, at få den sag godt ud af verden.

  Kh.
  Anne-Marie

  Svar
  • Ej sikke noget?! Selvom det kun er hobbybilleder, er det stadig brud på loven. Men det sker jo hele tiden. Det er irriterende.

   Svar
 4. Kære Jane. Flot afslutning på en kedelig sag, og det er godt du tager emnet op, for mange ‘lægger lige’ et scan af en opskrift op (har jeg igen set i forskellige fora på fb). Her plejer folk så også at fjerne dem igen, når de får at vide, at det er ulovligt og kan blive en dyr sag. Men det er problematisk med de ophavsrettigheder, og det må være pokkers svært at styre med den medieverden vi har i dag. Håber folk bliver mere opmærksomme fremover.
  Mange hilsener
  Stella

  Svar
  • Ja, det er lidt generende med al det tyveri. Jeg ser ofte mine ting kopieret men nogle gange er det også sådan, at populære opskrifter går rundt og rundt og så ved man til sidst ikke hvor de kom fra, og det er bare sådan det er. Tyveri af billeder er en helt anden sag, og den lader jeg ikke passere…

   Svar
 5. Hej, når jeg ser en opskrift på facebook eller andre steder på nettet mener jeg at når den deles direkte på min profil vil ophavsmanden altid stå der, og at dette er tilladt. Hvis jeg nu googler flere opskrifter af samme slags og derudfra laver min egen version, så må jeg godt dele den som min egen. Normalt ikke så ofte, jeg nøjes med et billede og navnet på retten.

  Svar
  • Du må gerne dele opskrifter/blogindlæg på Facebook, det er der ingen problemer i. Men du må ikke kopiere opskriften og dele den på din egen blog/hjemmeside/nyhedsbrev.

   Svar
 6. Jeg må simpelthen komplimentere dig for denne næste kærlige, betænksomme og uselviske handling – du forstår i den grad at vende noget negativt for dig til noget positivt for rigtig mange

  Svar