Om LCHF og min nye bog…


I dag vil jeg gerne fortælle jer noget om min nye bog. Men før jeg kan komme dertil, er vi nødt til at skrue tiden tilbage til, da jeg skrev den første bog. Jeg sad hjemme i mit køkken, hvor jeg også sidder nu, og ordene væltede bare ud af mig. SPIS DIG MÆT & GLAD blev mit hjerteblod. Det fysiske bevis på, at karma fandtes, og at det var en god ting, at jeg turde sige mit job op i krisetider. Det var en helt særlig tid i mit liv.

Før sommeren underskrev forlaget og jeg så kontrakten på bog nr. 2 (som endnu er titelløs – jamen, vi kan ikke blive enige!), og jeg kastede mig ud i opgaven. Men det gik ikke helt så nemt. Det var ikke, fordi jeg ikke havde noget på hjerte, for det havde jeg i høj grad stadig. Det var følelsen, der manglede. Rent ud sagt, så hang LCHF mig langt ud af halsen! There! I said it!

LCHF rummer en hel masse fine og gode elementer. Det handler om naturlig mad, mad, som kroppen kan genkende, mindre kemi, flere grøntsager, mere rigtig mad. Men LCHF er jo ikke noget, der betyder noget i min hverdag. Det er bare mere eller mindre sådan vi spiser og har spist de sidste 3-4 år. Og det er jo ikke noget hokuspokus, det er bare mad. Men hvis jeg var gået til forlagene og havde sagt, at jeg gerne ville skrive en bog om “naturlig mad”, er jeg sikker på, de havde rystet på hovedet af mig og fulgt mig venligt til døren. Men LCHF var nyt og spændende og ekstremt populært andre steder i  Norden. Bestseller coming up!

Men tilbage til de gode elementer. Rigtig mange af jer tog de gode budskaber til sig og har været fine og forbilledlige rollemodeller (I ved, hvem I er). Og det er jeg virkelig megaglad for og stolt over. Det er det, der giver mig en følelse af at have gjort en forskel. Men for andre er LCHF bare den sidste nye slankekur. Og jeg hader slankekure. Jeg mener, at slankekure er vejen direkte til helvede! Og pludselig kunne jeg ikke genkende det, jeg havde skabt, og jeg kunne endnu mindre finde lysten til at styrke den trend yderligere.

Så jeg har brugt en del af sommeren på at finde fred med, at det ikke er mit ansvar. Og så genindfandt arbejdsglæden sig lige så stille.

I dag læste jeg et virkelig interessant blogindlæg af den kloge Jonas Bergqvist. Godt nok handler blogindlægget om 5:2, men i indlægget siger han dette:

Uanset hvilket koncept eller idé du introducerer for mennesker omkring dig, kan du være sikker på to ting:

1. Nogle kommer til at misforstå dig.

2. Nogle kommer til at forstå dig korrekt, men bruge dit koncept eller din idé på en forkert måde.

Og det er bare virkelig vigtigt at minde sig selv om ind imellem.

Min næste bog…
Min nye bog handler bl.a. om vægttab. Og det er ikke normalt noget, jeg skriver så meget om, og det er der en årsag til. Den årsag er, at jeg tror dybt og inderligt på, at jagten på vægttab spænder ben for det, der virkelig betyder noget. Glæde fx. Eller lykke. Jagter man glæden eller lykke først, tror jeg, der er stor sandsynlighed for, at det med vægten også ordner sig. Enten ved at kiloene bliver færre, eller ved at man lærer at acceptere, at kroppens idealvægt ikke altid er den samme som ens egen ønskevægt. Men det er ikke et sexet budskab, det ved jeg godt! Jeg skal nok blive glad og lykkelig. Jeg skal bare af med de kilo først!!  Sådan ved jeg, at mange har det. Og så længe det er rækkefølgen, tror jeg, vi har en af årsagerne til, at kiloene sidder fast.  Fokus er ganske enkelt rettet et forkert sted hen. Det er symptombehandling fremfor årsagsbehandling. Men at finde årsagen til, hvorfor der er for mange kilo på kroppen er langt hårdere arbejde end at kaste sig ud i en ny og lovende diæt. Well… i hvert fald på den korte bane.

Vægttab er dog ikke bogens omdrejningspunkt. Bogen handler først og fremmest om, hvordan vi kan spise en kost, så vi får det godt i kroppen. Det vil altid være mit fokus. At vi skal spise os mætte og glade. For nogle skal det bare ske, samtidig med at vægten går ned, eller med at de gerne vil opnå nye træningsresultater, og begge dele kræver tilpasninger af kosten. Og så indeholder bogen jo selvfølgelig en masse lækre nye opskrifter. Både til dig, der er striks, liberal og til dig, der gerne vil styre udenom mejeriprodukter. Sådan lidt for enhver smag. Og jeres (verdammte) madpakker eller mad på farten. Jo, jo, de har også fået en plads. Taking one for the team og alt det der! ;-)

Om under tre uger skal jeg aflevere manus. I går printede jeg min tekst ud for første gang og læste den i forlængelse. Til min overraskelse rummede den mange fine ting, som jeg helt havde glemt, jeg havde skrevet. Og jeg blev pludselig ramt af den samme følelse, som da jeg skrev bog nr. 1. Det bliver en rigtig god og relevant bog. Og jeg er begyndt at glæde mig til at skulle dele den med jer allesammen til januar.

Ny Keto kostplan – ‘den fleksible’

Skal du i gang med Keto, eller har du været i gang længe men er gået i stå, så prøv den nye Keto kostplan ‘den fleksible’.

Læs alt om kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

65 kommentarer til “Om LCHF og min nye bog…”

Skriv en kommentar

 1. Hej, har lige læst “kom igang med LCHF på 14 dage” af Lars-Erik Litsfeldt, i nat hvor jeg ikke kunne sove! Faldt over bogen på biblioteket. AHA……. Går så ind i dag og leder og ser bloggen her. Har lige et spørgsmål: er det uanset hvad du har af helbredsproblemer at denne kost er fantastisk? Hvad med urinsyregigt? Forhøjet blodtryk?
  mvh Ulla

  Svar
 2. Kære Jane,
  Sikke et dejligt indlæg. I begyndelsen jagtede jeg også vægttabet, nu er jeg holdt op med at veje mig…jeg er lykkelig for jeg har fundet en måde at spise på der er god for mig. Jeg HAVDE diabetes 2, men nu efter LCHF er den pist borte, intet at se ved mit årlige diabetes kontrol forleden, jeg er så glad :-)
  Vægttabet mærker jeg bare ved at tøjet pludselig sidder løsere. Forleden måtte jeg gå og hive op i mine trusser da jeg var til et seminar og var iført kjole, det grinede vi meget af :-)
  Er meget spændt på din nye bog :-)
  Knus
  Anne

  Svar
 3. Hej Jane
  Jeg tilslutter mig resten, meget fint det du skriver om dine tanker bagved….mit udgangspunkt var oprindelig en ny slankekur, men har udviklet sig til “at have det godt i maven “( Nu fri for udspilet meget luftfuldt mave) og måske en sidegevinst med vægttab måske på et tidspunkt! Tilsidst lige et par spg. Jeg er stadig nybegynder…fedtmængden hm kan du give et praj, altså 2 kop te m. Fløde, et par skiver fed ost, smør eller kokosolie til at stege i om aftenen ( 1 stor teskefuld ) og en lille håndfuld nødder , er det for meget på en dgl,basis? Jeg efter mange fedtfattige år svært ved at have fornemmelsen for hvor meget?? Og så har jeg dårlig ånde ikke ketoner tror jeg men god gl.dags dårlig ånde, forfærdeligt ( Der ligger ikke andre årsager bag) og jeg prøver alt ….hvad skal jeg gøre ?

  Svar
 4. Hej Jane.
  Hvis man nu absolut VIL have en cola, mener du så at det helst skal være alm eller light eller er det ligegyldigt?
  Hvad er “mindst dumt”? :)

  På forhånd tak
  Emmy

  Svar
 5. Jeg ELSKER din ærlighed og at du holder fast i dig selv … også selvom det ikke altid lyder sexet og sælger. Det er lige netop det, som gør dig unik.
  Jeg GLÆDER mig som alle andre også rigtig meget til at læse din næste bog kære Jane, men glæder mig næsten endnu mere over, at din skriveglæde og boblende fornemmelse har genfundet vejen til din mave :-)
  Kram Charlotte

  Svar
 6. Tak fordi nogen sagde det! Jeg er også p****træt af LCHF. Ikke af maden, den elsker jeg. Men at høre om det konstant og at høre alle de nyfrelste fortælle om, hvordan de altså bare ved bedst, for nu har de været i gang i tre uger. Det er jo bare mad. Det er bare sådan, jeg lever. Skal vi snakke om det hele tiden?
  (og hele denne kommentar skal slet ikke forstås så surt som den lyder – jeg kan også godt huske, hvor vildt det var at opdage de tidlige glæder ved LCHF på egen krop, og jeg forstår såmænd godt at folk vil dele det glade budskab og mener, de har fundet den hellige gral ;) )

  Svar
  • Jeg kan sagtens følge dig. Jeg nyder nu stadig at høre “nyfrelstes” historier, for de minder mig om den kæmpe AHA-oplevelse, jeg selv fik i sin tid :-)

   Svar
   • Det er også stort.mdet synes jeg nu efter otte-ni måneder. For første gang oplever jeg glæden ved ikke at tænkempå mad hele tiden, er større velbefindende osv.

    Svar
 7. Jeg glæder mig vildt til din nye bog. Jeg startede på LCHF fordi jeg har pco og er overvægtig. Jeg ville gerne tabe mig uden at føle sult og det gør jeg med LCHF. Ikke fordi jeg får færre kalorier eller tæller kalorier – simpelthen fordi jeg er ja ‘mæt og glad’ og dermed ikke småspiser eller “falder i”. Jeg har fået overskud til at dyrke motion og det er det der sammen med den gode kost gør at jeg taber mig
  Denne sommer var vi i Sverige og det var skønt at kunne bestille LCHF på helt almindelige spisesteder (så endda en grillbar med GI og glutenfri menu) uden at føle sig mærkelig, så det håber jeg snart sker i Danmark også. Og jeg fandt et madmagasin der primært handler om palæo og LCHF mad – var så skønt at jeg nu abonnerer på det og håber det snart kommer på dansk også :-)
  Jeg håber i snart bliver enige om en titel – herhjemme kalder vi det “slank med fedt” eller “fedt nok” når vi skal beskrive vores kost :-D
  Janne du har gjort så meget godt for mange – mig selv inklusiv – og afmystificeret den nye kur/kost som vi herhjemme bare kalder for det som det er: SKØN MAD

  Svar
 8. Jeg eeeeeelsker bønnefritter!

  Ja, undskyld en lidt skør vinkel. Men det er den største aha oplevelse for mig indtil videre med den her skønne blog. Jeg har overhovedet ikke lyst til den ‘alm’ slags! Bønnerne skal ikke skrælles eller snittes og med lidt olie og salt bliver de lækre, søde og sprøde – guf!
  Og den der chokolade mousse på hytteost til hverdagsbrug!

  Det illustrerer bare din geniale jordnære tilgang til tingene!

  Masser af gode ideer, god energi, mad der smager som billedet lover – på blog og bog!!
  Jeg nyder at læse din blog og boltrer mig i de mange opskrifter. Har netop fået din første bog og er jubellykkelig over du skriver på en ny!
  Thumbs up herfra!

  Svar
 9. Kære Jane. Hvad med blot at kalde din nye bog “ingen hokus pokus – bare rigtig mad”, synes det er det LCHF handler om, at spise rigtig mad..elsker at følge din blog, og glæder mig til at se dig IRL i Kolding :-).

  Svar
  • Det er en sød titel. Vi har været omkring noget lignende. Vi vil dog gerne have en, der skaber genkendelighed ift. den første bog. Mange hensyn at tage ;-)

   Svar
 10. Skriv, for pokker SKRIV… Jeg venter i åndeløs spænding.

  LCHF har ændret mit liv. Jeg har styr på vægten nu – ingen plus/minus 5 kg hele tiden. Min mave gør ikke ondt. Jeg skal ikke spise hele tiden – kan nøjes med 3 måltider. Craver ikke efter sukker.

  Og det hele startede, da jeg stødte ind i din blog.

  Så hvis det er nogen opbakning, så vid at du står som en kæmpe stjerne hos mig…

  Men jeg forstår godt at du er ved at ‘kaste op over at skulle skrive’. Kan du ikke få en anden til det, mens du dikterer? :D

  Svar
 11. Kære Jane! Jeg har så sent som i fredags købt din bog, og har kastet mig ud i en verden uden gluten og kulhydrater. Jeg skal tabe mig, og det er jeg så i gang med, håber jeg. Så vær sikker på, at jeg nok skal købe din nye bog og i øvrigt anbefale dig og din bog, hvor jeg kan komme til det.
  Hilsen Karen

  Svar
 12. Hej Jane
  Dejligt og meget relevant indlæg. Jeg har fulgt dig et stykke tid og har også med stor interesse læst din bog. Jeg er også en af dem, der aldrig har kunnet blive mæt af “groft knækbrød med magert kødpålæg”, men da jeg for efterhånden en del år siden skruede kraftigt op for mit fedtindtag forsvandt mine evindelige cravings og vægten stabiliserede sig på et passende niveau. Jeg har derfor spist LCHF i flere år uden at vide, at konceptet fandtes og det var derfor en stor befrielse at opdage, at jeg ikke var alene om at få det bedre af en fedtholdig kost, som jeg ellers må høre meget for.
  Jeg står helt sikkert klar i boghandlen, når din næste bog udkommer.
  Og så vil jeg også lige sige, at jeg beundrer dig for din ærlige facon og store integritet.
  Hilsen Christina

  Svar
 13. Jeg er evig taknemmelig over at jeg faldt over din blog for en lille måned siden! Jeg har døjet rigtig meget med IBS, og efter at have fulgt low FODMAP diæten i et godt stykke tid uden de store forbedringer, tænkte jeg at LCHF var forsøget værd. Og det skal jeg da lige love for det var!! Min IBS er på mirakuløs vis pist forsvundet, og jeg har det bedre end jeg har haft i laaaang tid :)Ved ikke rigtig om vægten er faldet, men det er også underordnet for mig :)
  Og med maveproblemerne ude af verden har sindet det også meget bedre, så jeg kommer også til at følge denne livsstil fremover, og ser frem til din nye bog.
  Så endnu engang tak fordi du med din blog og din bog, har gjort mit liv meget nemmere og sjovere :)

  Svar
  • Maveproblemer er en kælling! Min mave er også meget sart og når jeg ryger ud af balance bliver jeg lynhurtigt mindet om, hvor hæsligt det er. Usch!

   Svar
 14. Jeg startede også på LCHF for at tabe mig…det har jeg også gjort, og vil da gerne tabe mig et par kg. mere, men det er ikke hovedårsagen til at jeg vælger at fortsætte med LCHF. Jeg har fået øjnene op for en helt ny verden af madvarer – økologiske grøntsager som ikke begrænser sig til gulerødder og icebergsalat *s*, Lækre nødder og (lidt) bær og kød med god smag i pga. fedtindholdet. Og piskefløde og cremefraiche der pludseligt er blevet tilladt sætter en hel anden kolorit på maden omend jeg altså slet ikke spiser det dagligt.
  Så vær du stolt af dine bøger og din blog – jeg tror en masse mennesker har fået øjnene op for RIGTIGT mad gennem dig – også selv om tilgangen til det måske var vægttab.

  Jeg GLÆDER mig til din nye bog – især madpakkedelen, som er den der volder mig størst besvær. Hos os får vi rester hvis der er nok, og ellers står den ofte på grøntsagsfladbrød med et eller andet pålæg eller ost på (og manden spiser tit kernebrød).

  Svar
 15. Hold Jonas’ ord for øje og også det fine lille citat, som du har sat ind i dette indlæg. Du har så meget at gi’ og mange mange mennesker kommer i refleksion omkring egen mad-praksis og ikke mindst slanke-terrorregime, når de læser dine ord både her og i bogen( bøgerne snart).

  For mig har det at købe din bog, læse og forsøge at forstå den samt at omsætte det til praksis i hverdagen og kaste mig ud i egne eksperimenter betydet et meget større velbefindende.
  Min krop har det godt, humøret er stabilt og jeg sover som en sten om natten, nyt alt sammen og forbasket godt.

  Måske er det i virkeligheden allermest hvedemel, som laver uorden i mine systemer, og sukkeret, jeg har en fornemmelse af, at ris og kartofler godt ville kunne fungere og også en skive hjemmebagt rugbrød ind imellem.

  Tak for god inspiration og fin formidling, jeg glædes over nye vaner og rutiner i mit køkken, din bog hjalp rigtigt godt på vej…

  Svar
  • Sådan har jeg det faktisk også. Jeg har aldrig oplevet at fx ris har givet mig problemer. Til gengæld har jeg heller aldrig fundet speciel stor glæde ved at spise dem, så de har ikke været svære at vinke farvel til…

   Svar