Om frokostburger, skolemad og Twilight


I går arbejdede jeg hjemme, fordi jeg skulle hente ungerne tidligt, da vi skulle på skolebesøg. Hjemmearbejdsdage er jo geniale. De giver mulighed for en kvik løbetur midt på ugen, de sikrer fred og ro om ørerne for os semi-introverte, som ikke trives med fest og farver dag ud og dag ind, og sidst men ikke mindst giver de mulighed for at lave frokost i eget køkken. Frokosten bød på rester fra aftensmaden, men hvad gør det, når aftensmaden havde været burgere?

Om skolemaden

Skolen, som vi besøgte, bød på aftensmad. Eller dvs. på trekantssandwiches og pastasalat. Jeg sprang over og spiste, da vi kom hjem. På skolen hang også menuer fra den skolemad, de tilbyder, og menuen så sådan set fin ud. Skolen får mad fra EAT, som, hvis jeg har forstået det korrekt, er sådan et flybakkekoncept, hvor børnene kan hente en plastikbakke med boller i karry, eller hvad dagens ret nu er. EAT har en masse gode principper omkring råvarer og økologi og følger de officielle anbefalinger for sund skolemad, og det kan man jo ikke fortænke dem i. Men det betyder, at maden har en ernæringsfordeling som denne:

Officielle anbefalinger*Målsætning for EAT
50-60 E%** fra kulhydrat55 E% fra kulhydrat
10-20 E% fra protein15 E% fra protein
25-35 E% fra fedt30 E% fra fedt

Og det kan sådan set også være ok, og det er givet vist bedre end den mad, mine børn i dag får serveret i børnehaven.  I dag sørger jeg for, at mine børn får godt med protein og fedt (og også kulhydrat) til morgenmad og aftensmad, og derfor kan jeg godt leve med, at de nogle gange spiser mannagrød til frokost. Grøddage er virkelig noget fanden har skabt, hvis du spørger mig! Tænk på de børn, som spiser cornflakes til morgenmad, mannagrød til frokost og pasta til aften. Jeg får helt ondt i maven. Fysisk.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

10 kommentarer til “Om frokostburger, skolemad og Twilight”

Skriv en kommentar

 1. Jeg elsker OG hader Twilight bøgerne. Jeg synes de er vildt dårligt skrevet, og kærlighedsforholdet er total forskruet, men jeg kunne bare ikke lægge dem fra mig! Sad hele natten og læste.

  Til gengæld synes jeg filmene er dårlige, så jeg er ikke fristet der.

  Svar
 2. Det var egentlig ikke meningen, at nogen skulle vide det. Men …. Jeg elsker Twilight. Klaus HADER twilight. Så kudos til dig, for at have fået Søren til at se det!
  Jeg må vente på aleneaftener i sofaen….

  Svar
 3. Men er problemet så ikke nettop alle de unger der IKKE bliver fyldt om med grønt, fedt og protein ?
  Jeg synes min datters veninder spiser enormt ensidigt i forhold til min datter.
  De fleste spiser ikke ret meget grønt
  – de lever nærmest af frugt, yoghurt, smooties, boller, pasta og fast food.
  De bliver altid overrasket over at man her i huset starter morgenen med æg, grønt eller frugt – at nødder ofte er en del af snack sammen med ost og grønt. At der altid er 2-3 slags grønt til vores aftensmad.
  Så hvis E spiste skolemad( det gør hun ind i mellem) ville hun så ment overleve fordi resten af dagen er i orden :)

  Svar
  • Jo, netop min pointe, Henriette. Det er ensidig kost for dem som lever af cornflakes med skummetmælk, frugt, brød og pasta.

   Min datter går i øjeblikket i taleskole 2 gange om ugen for at arbejde med en udtalefejl hun har. I taleskolen arbejder de med mundmotorik, og det foergår bl.a. ved at børnene skal slikke nutella af en knækbrød eller rulle sliksnørebånd op med tungen. Kl. 9 om morgenen! De dage, hun skal derhen, starter hun dagen med en solid omgang scrambled eggs med ost og et olieshot. Det giver mig lidt ro i maven og hende lidt at stå imod med. Men rædsom læringsmetode, altså!

   Svar
 4. Spændende, det der med skolemad – og heldigvis laaangt væk for mig og mine øgler!

  Men neeeeeeeej, du er bestemt ikke alene om at glæde dig til Breaking Dawn! Jeg sad klar ved tasterne kl. 11.50 tirsdag for at sikre mig billetter til snigpræmieren! Og blev endda alligevel snydt for de bedste pladser, for de havde sat billetsalget i gang før tid! I øvrigt blev jeg hooked lidt på samme måde som dig; jeg så filmen uden at kende til den hype der var omkring det og endte med at købe bøgerne på en rejse til Dublin, min mand, vores dengang 6 måneder gamle søn og jeg var på. Der var ikke meget at lave om aftenen på storbyferie med en baby and so I was hooked! Slugte resten af bøgerne på kort tid og har også tvangsindlagt min mand til at se mere end én af filmatiseringerne… Breaking Dawn har jeg dog lovet at skåne ham for. (Indtil den kommer på dvd, i hvert fald) ;o)

  Svar
  • Ææææj en fellow Twilight fan. :) Så er jeg ikke helt alene i mit teenagehysteri. Jeg har ikke fået billetter til Breaking Dawn. Ja, faktisk har jeg slet ikke tid til at gå i biffen den næste 1½ uges tid. Uskik. Må få booket de billetter!

   Svar
 5. EAT er Guds gave til alle udearbejdende forældre ;-)
  Nej, spøg til side – min unger får det stort set hver dag og jeg er meget tilfreds med kvalitet/variation osv. Hvis man så bare selv sørger for at fylde op med fedt/kød/grønt morgen og aften, er de godt hjulpet på vej :-)

  Svar
 6. Mine børn får EAT af og til – og ser man lige bort fra det med de officielle kostråd, så er det sund og lødig mad.
  Men mine unger er også vant til en lidt anden kostsammensætning end den officielle, så de bliver faktisk ikke altid mætte af EAT, det skal man tage højde for.
  Så det er stadig madpakken (med rugbrød af næsten 100% kerner, mandler, nødder, mayodip, kylling, avocado osv.), der hitter… Og den er også stadig den billigste løsning, så her er EAT mest noget man får, når der er tomatsuppe, og det er kun fordi de er vilde med den

  Svar
 7. LOL
  Meget enig med dine tanker om skolemad….
  Da E gik i SFO fik de næsten kun simple kulhydrater til efterdagsmad
  toastbrød med minarine,syltetøj, pasta med kethcup, bagte kartofler med minarine og kethcup, frugtgrød med minimælk og kage…..krydret med rigeligt saftevand.
  = at jeg havde et barn der var helt færdig når jeg hentede hende.
  Men jeg kunne ikke lade være med at tænke på de unger der havde fået cornflakes til morgen, rosiner ogm formiddagen- sandwish og frugt til frokost- så en gang nemme kulhydrater i sfo og så en gang pasta eller ris derhjemme :( Men SFO havde ikke råd til grøntager og pålæg…. og de verholdt jo divs anbefalinger mht fedt/protein og kulhydrater…

  Svar