Om balance og om at ændre verden med grøntsagsjuice


Jeg kan godt lide, at der er balance i tingene. Det er ikke for ingenting, at jeg er så forelsket i yinyangsymbolet på min arm. Det var også for at få mere balance, at jeg sagde mit job op. Og sådan kan man hele tiden tage store eller små skridt imod mere balance. Det gælder også på madsiden. Når jeg laver syndige sager som Snickers fudge, er det for at få et et sundere alternativ til den sukkerholdige Snickers eller fudge, men det er jo ikke det samme, som at Snickers Fudge er en nødvendig del af et sundt liv.

Det er grøntsager til gengæld. Og helst mange af dem. Og i går så jeg Hungry for Change i fuld længde for tredje gang, og den film giver mig sådan lyst til at spise flere grøntsager. Og det er jo ikke det værste, man kan få lyst til, når det nu skal være.

Filmens overordnede budskab er, at vi med små ændringer kan nå langt. Det er ikke nødvendigt at gå all in med chia frø og hvedegræsjuice fra dag 1, men hvis man langsomt laver en bevægelse mod mere og mere naturlig kost, vil det unaturlige ryge ud af sig selv. Sådan i den bedste af alle verdener, ikke? I hvert fald jeg kan godt lide tanken om, at jo bedre vi passer på os selv, jo mindre får vi lyst til at udsætte os for dårlig mad, dårlige jobs, dårlige parforhold, etc.

Og det handler netop om at få lyst til det sunde, langt mere end det handler om at vinke farvel til det usunde. Farvel til asketisk diæt, som vi følger, fordi det står i en bog. I stedet skal vi fokusere på at vælge det sunde til, fremfor at vælge det usunde fra. Det er et stærkt kneb for at få hjernen med i processen. Det er derfor sætningen: Jeg må spise alt det sukker, jeg vil. Bare ikke i dag – er så kraftfuldt et værktøj. I Hungry for Change formulerer de det lidt anderledes. De beder os nemlig vurdere effekten af to udsagn, nemlig:

I want to eat this –  but I can’t.  vs.  I can eat this – but I don’t want to.

Hvilket et tror du, det er nemmest at få din hjerne til at købe?

Men kan vi ændre verden ved hjælp af grøntsagsjuice? Det var der en, der spurgte på Facebook for nyligt. Det er jeg heller ikke sikker på. Filmen giver heller ikke noget entydigt bud på, hvad det er, mennesket som art bør spise. Det antydes, at vi er i omegnen af veganisme, men det er ikke så afgørende, synes jeg. Det vigtige i min optik er at få taget de første skridt i retning mod mere naturlig mad. Og korn, sukker og vakuumpakkede færdigretter er ikke naturlig mad. Så langt så godt.

Jeg kan godt lide den film. Måske fordi den bekræfter mig i, at jeg er godt på vej. Derfor har jeg også købt bogen, som netop er udkommet. Eller faktisk har jeg forudbestilt den, for den udkommer først i Europa 1. november. Men jeg lagde min bestilling i går hos Amazon.co.uk og benyttede mig derved af de ekstra bonuser, som man fik med oven i hatten. Jeg fik bl.a. filmen til download og evigt eje, så jeg nu kan se den igen og igen, jeg fik også filmen på MP3 fil, så jeg kan høre den, når jeg går tur. Jeg fik en 88 siders lang opskriftsbog (e-bog) og en MP3 fil med visualiseringsøvelser af Jon Gabriel, som også er en meget inspirerende herre.

Desværre tror jeg ikke, at disse bonusser er tilgængelige længere. Men det kan godt betale sig at holde øje med, hvad de disker op med. Det kan du bl.a. gøre ved at tilmelde dig deres nyhedsbrev, som altid byder på interessante ting.

Nå, men derfor måtte jeg naturligvis starte dagen med en grøn smoothie.

Denne er lavet af:
1 lille håndfuld valnødder (udblødt natten over)
1 håndfuld spinat
1 økocitron
½ æble
Saften fra ½ appelsin
1 stor håndfuld frosne broccoli
1 frisk figen

Og så lidt lir i form af hampefrøolie, lecithin granulat og chia frø. Bare fordi.
I forhold til min normale morgenmad indeholder dette måltid langt mindre protein, end jeg er vant til. Men der er bare noget dejligt over at starte dagen med en kærlighedserklæring til sig selv.

Til gengæld er grøntskuffen ved at være tom, så jeg skal på jagt efter grønne sager i dag. Om det bliver hos yndlingsgrønthandleren på Frederiksberg, eller om jeg skal i Torvehallerne er endnu ikke besluttet.

Rigtig god søndag! :-)

 

Frisør booking online

Skal der lækker sommermad på tallerkenen?

Med min Keto Madplan Sommer sørger jeg for, at du får nem og sommerlig aftensmad på bordet, uden at du skal stå i køkkenet i timevis.

Du sparer tid, penge og kalorier, fordi du slipper for dyr takeout og hovsa-måltider.

Få fingrene i madplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “Om balance og om at ændre verden med grøntsagsjuice”

Skriv en kommentar

 1. Meget meget smuk drik! Jeg har endnu til gode at smage sådan en, selvom jeg synes, de er så flotte. Jeg er nemlig lidt skeptisk mht. at drikke både spinat og broccoli på én gang :-D

  Svar
 2. Jeg har en saftpresser, som jeg fik for et par år siden og endnu end ikke har pakket ud! Jeg har 9 æbletræer i haven. Gode ideer – og gerne nogle, hvor jeg kan få nogle grøntsager ind også;-).

  Svar
 3. Jeg er også blevet vildt motiveret af at se filmen og har lige modtaget min nye juicer med posten. Jeg har lige lavet juice af de forhånden værende grøntsager dvs et halvt hvidkåls hoved to overmodne pærer, et æble og en grøn peberfrugt. Jeg tror lige jeg skal holde lidt igen med hvidkålen en anden gang hmmm. det smager godt nok spøjst, men ned det skal det sgu. – Vi har kompost og planer om høns, så spildet bliver jo brugt på den ene eller den anden måde hos os.

  Svar
 4. Tilgengæld kan jeg fortælle at jeg har haft en love affair med gulerods/rødbede/æble juice her på det sidste men det gjorde mig så svimmel- indtil jeg fandt ud af at rødbeder nedsætter blodtrykket en del( jeg har lavt blodtryk) og at alle 3 jo er ret høje i GI så man skal tænke sig godt om når man juicer.
  Men nøj hvor smager den kombi godt :)

  Svar
  • Gud, hvor pudsigt, du siger det. Jeg får kvalme af rødbedejuice. Gad vide om der er en sammenhæng der?

   Prøv at tilsætte ingefær til den røde juice. Åh så godt! :-)

   Svar
 5. Hejsa Jane
  Jeg er så glad for at besøge din blog. Jeg er nystartet med lchf kost og har hentet rigtig meget inspiration hos dig. Tak for det. Min søde datter har givet mig en juicer – og jeg elsker den, så jeg drikker grøn juise hver morgen. Men det mest utrolige er den fornemmelse jeg har fået i hele kroppen af lethed, og meget mærkeligt har jeg fået lyst til at få renset ud i mit liv også. Og tillige med taber jeg mig, hvilket var min overordnede plan. Jeg har før været på kur med de danske vægtkonsulenter så jeg har været storforbruger af sødestof, men det er alt sammen smidt ud nu. Jeg har også lige bestilt den nye bog, og også den med visualisering. Glæder mig til at få den.
  Hilsen Helle

  Svar
 6. Det var en rigtigt spændende film. Jeg tror dog aldrig jeg bliver en vaskeægte “juicer”. Jeg kan simpelthen ikke leve med mængden af affald, som i princippet er god mad, der kunne spises. Og så er der det med et helevdes svineri og en kæmpe opvask for en halv deciliter. Faktisk gav jeg min presser til spejderne fordi den var så dum at vaske op. Findes der en praktisk udgave? Og hvad gør man ved affaldet så det ikke bliver madspild?

  Svar
  • Affaldet smider man f eks i frikadeller/farsbrød( med mindre der er meget sødt i det ;)
   Eller i divs brød erstatnings typer feks i kerne knækbrød.

   Ja jeg synes stadug at der er mange gode elementer i den ( trods alt)
   – men som tidligere vegetar med flirt til veganismen – så er der bare noget der stritter i mig mht buskabet i den film( ja jeg synes der er lidt for meget hallaeluja over den)
   – jeg tror på at de fleste mennesker bør være Omnivarer ;) og ikke vegetarer eller værst af alt veganere
   At nogle trives bedst med kun fisk, eller kun fjerkræ eller andre med meget kød er sikkert- mennesket rummer mange variationer.
   Der er ingen tvil om at de fleste der går fra SAD kost til en mere grøn og økologisk kost vil få det bedre.Men jeg er ikke sikker på at ALLE skal være så grønne ;) som filmens budskab er.
   Men Jane jeg glæder mig meget til at høre om bogen når du får den :)

   Svar
   • Jeg har det faktisk også meget sådan, at uanset hvilken kost man trives bedst med, så vil enhver glidning mod mere grønt være en god ting. Som jeg skrev tidligere, så spiser jeg da gerne en “plant based diet with a side of meat”. :-)

    Når det så er sagt, så er jeg jo virkelig fascineret af veganisme/raw food elementet. Jeg har bare virkelig svært ved at forestille mig at jeg skulle inddrage mere end et par elementer derfra.

    Svar
  • Jeg er enig med dig i, at det rigtigste ville være at spise sine grøntsager hele. Men pointen i Hungry for Change er jo netop også, at det er de færreste, der gør det. Men selvfølgelig vil det være bedre at tygge sig igennem 1 kilo råkost om dagen end at tygge halvdelen og juice den anden halvdel. Men hvis man kun tygger sig igennem den ene halvdel og slet ikke får den anden halvdel, hvad er da bedst?

   Men der er meget spild. Det synes jeg også. Jeg prøver at bruge pulpen i kødfarsretter eller bagning. Men vi juicer jo langt mere end jeg kan nå at bruge. Rødbedepulp ryger oftest ud. Det synes jeg giver en mærkværdig smag, og jeg kan ellers godt lide rødbede.

   Og ja, det er en pine at gøre den rent. Det samme med foodprocesseren. Og lige nu har jeg fx et helt hus, der stinker af kål, fordi jeg lavede morgenjuice af bl.a. grønkål. Ikke meget saft i dem, kan jeg afsløre…

   Svar
 7. Jeg fik set filmen på din anbefaling, og den var rigtig interessant. For mig vækkede det virkelig et eller andet det her med at vi spiser produkter i stedet for mad. Det er så rigtigt. Men andre aspekter gjorde mig forvirret på et højere plan. Jeg læser også med hos kostdoktorn.se om LCHF, og der bliver der jævnligt advaret mod at være vegetar, men i Hungry for Change, hører jeg det meget som et argument for at droppe kødet. Det synes jeg er virkelig svært, for begge parter har gode argumenter og jeg ved jo, at du også er nysgerrig på det her med veganisme, samtidig med at LCHF føles rigtigt, så jeg synes det er ret spændende, hvad man kan bruge fra de to, eller om man er nødt til at vælge. Det er altså ret interessant, synes jeg.

  Svar
  • Jeg kan sagtens følge dine tanker, Pernille. Jeg er også meget inspireret af Hungry for Change og deres “plant based diet”. Dog hører jeg det ikke som at man ikke bør spise kød. Jeg ser sådan på det, at vi ikke behøver være enige om den endelige kostsammensætning. Det vigtigste i denne forbindelse er at komme et skridt nærmere naturlig mad og få udryddet de værste af de kunstige. Og så kan man jo sige, at man spiser “a plant based diet with a side of meat!” ;-)

   Anna Hallén er ikke så afvisende overfor vegetarisk LCHF, om end hun anerkender at der er nogle udfordringer med det: http://www.annahallen.se/vegetarian-och-lchf

   Svar
   • Det var en god vending:-). Jeg gik i morges og tænkte over det her med Kriss Carr der siger, at hun kun vil spise det der har groet i en have og ikke i et laboratorium, og så tænkte jeg, at godt kød jo gror af det, der gror i en have, og “dårligt” kød gror af det der kommer fra et laboratorium og så er det jo i fin overensstemmelse med LCHF. Det var faktisk sådan et lille mini “aha” øjeblik for mig (dem har jeg en del af i øjeblikket;-D )

    Svar
 8. Fik heldigvis også set filmen på din anbefaling. Synes selv, at min kost det meste af tiden er fornuftig, men blev motiveret til lige at gøre lidt ekstra. Så nu har jeg købt en næsten ny juicer til fornuftige penge på trendsales og så skal der drikkes grøntsager!! :-)
  Skrev faktisk det citat, du også nævner fra filmen, ned – det skal være mit nye mantra, hvad dårlig mad angår.
  Samtidig er det dejligt endnu en gang at blive bekræftet i, man ikke er nogen dårlig mor, selvom børnene ikke får slik og hvidt brød ad libitum – for slet ikke at tale om heroin-lignende morgenmad ;-)

  Svar
 9. Uhh.. Må man spørge hvilken grønthandler der er din ynglings på Frederiksberg?
  Selv havner jeg ofte i den på Falkoner Allé, næsten lige efter Gammel Kongevej hvis man kommer fra Valby.

  Svar
  • Greens på Peter Bangsvej, lige ved Peter Bangsvej Station. Jeg kender ikke “din”, men den vil jeg tjekke ud næste gang jeg er i det nabolag… :-)

   Svar
 10. Jeg hører visualiserings CD fra Jon Gabriel hver aften og finder den er utrolig god. Efter jeg er begyndt at hører den føler jeg at jeg sover meget bedre og er mere udhvilet når jeg står op. Jeg har også bestilt The Gabriel Method, kan virkelig godt lidt hans tilgang til tingen og finder ham vildt inspirerende.

  Svar
 11. Kære Jane
  Tak for sidst, hvor var det sjovt og hyggeligt at hilse på dig:-)
  Kan du mon tippe om, hvad det er for en grønthandler på Frb.? Måske den er i nærheden af mig.
  God søndag!
  Kh Trine

  Svar
  • Rigtig meget i lige måde, Trine. Det var så hyggeligt at få hilst på dig IRL. :-)

   Yndlingsgrønthandleren er Greens på Peter Bangsvej. Det er jo et stykke fra Valby, men de har så mange lækre grøntsager og kæmpe duske friske urter.

   Svar
 12. Nu har det i 4 dage været min mening at få bestilt den bog, mens der stadig var mulighed for de ekstra ting, og så glemmer jeg det alligevel!! Har enda sendt linket til en veninde så hun kunne huske at se den inden tiden løb ud. Pokkers. Ville gerne have haft gabriels visualiseringsteknikker.
  Jeg er også helt gak med den film, og noget der virkelig har haft betydning for mig, det er lige præcis det med at vælge det gode til, i stedet for at vælge det dårlige fra. Meget simpelt, men det rykkede ved en masse i mig.
  Jeg ville rigtig gerne have fuld længde interview med alle i filmen. Der kom kun to tilgængeligt ik?

  Svar
  • I know!! Jeg havde det på præcis samme måde og fik først bestilt bogen i går aftes! Til gengæld bestilte jeg både The Gabriel Method og en om superfods af ham der raw food flipperen med de store øreringe.

   Jeg mener kun jeg har fået de to interviews i fuld længde. Altså Jon Gabriel og Kriss Carr. Men mon ikke der kommer flere? Om mon ikke der også kommer et kampagnetilbud igen om lidt…

   Svar
   • Jeg tænker også, at der må komme er kampagnetilbud mere, så nu må jeg selvfølgelig forholde mig lidt afventende haha. Er spændt på the Gabriel method, giv endelig en anmeldelse :) han er vildt inspirerende.

    Svar