Mandagstanker om at ville være lille


Det er nogle gange svært at arbejde med vægttab. Ikke sådan den formelle del men med de følelser, der ligger i at være i en krop, man ikke bryder sig om at være i eller de ting, tanker og oplevelser, der ligger bag, at man er endt der.

Det kan være smertefuldt på mange planer.

De henvendelser, jeg har sværest ved, er dem, som kommer fra normalvægtige, nogle gange ret slanke kvinder, der gerne vil have hjælp til at tabe 3-5 kg for at nå deres før-graviditetsvægt eller en vægt, de kan huske, de havde engang, hvor de havde det bedre, end de har nu.

MÅL: AT BLIVE MINDRE

Jeg synes ellers godt, man må have lyst til at ændre på sin krop, selvom den i udgangspunktet har en normal vægt. Også her midt i elsk-dig-selv-som-du-bølgen.

Men 3-5 kg vil aldrig nogensinde definere din lykke, og det er vigtigt, at vi godt ved det. For ellers slutter jagten aldrig.

Og hånden på hjertet: Jeg har det så underligt med ønsket om at være lille.

Vægttab implicerer jo netop dette. At blive mindre.

HVORFOR VIL DU VÆRE MINDRE?

Men her er, hvad jeg tænker.

Hvorfor vil du være lille? Fylde mindre? Du har jo så meget at byde på. Du skal da indtage din plads i verden og udfylde den!

Du skal rejse dig op til fællesmøder på arbejdet og give din mening til kende, når du har noget på hjerte i stedet for at sidde og gemme dig nede bagi!

Du skal sige tydeligt fra, når du mærker, at nogen overskrider dine grænser, fordi dine grænser er vigtige. De er vigtige, fordi du har sat dem.

Du skal gå efter det, der er vigtigt for dig, fordi du er vigtig!

Du skal sætte dig selv i førersædet i stedet for at lade andre diktere hvilken vej du skal.

Du skal fylde noget!

Alt dette har selvfølgelig ingenting at gøre med din fysiske størrelse men meget mere med, hvordan du tænker om dig selv. Og jeg synes, du skal tænke på dig selv som stor og stærk!

MÅL: AT BLIVE STÆRK!

Så hvis du kommer til mig som normalvægtig kvinde og gerne vil tabe 3-5 kg, vil jeg først og fremmest anbefale dig at begynde at styrketræne. For det vil ændre dit fokus fra at være lille til at ville være stærkere (og måske endda også større).

Med styrketræning vil du opleve, at din kropskomposition bliver pænere, i takt med at du får bygget muskler på din krop, men vægten vil formodentlig ikke falde – tværtimod måske.

Men du vil sandsynligvis begynde at tænke anderledes om dig selv. Pludselig vil du se og mærke på dine lår, at de er stærke og med synlige eller mærkbare muskler. Du vil se din numse blive større, fordi din ballemuskulatur vokser.

Men du vil føle dig 100 gange lækrere – og sej! Fordi det, du ser og mærker her, er frugten af dit hårde arbejde.

For at ændre fokus til, at du vil være STÆRK er så meget mere empowering end at sigte efter at være LILLE. Og den styrke, du vil opnå, vil smitte af på resten af dit liv.

MAD TIL MUSKLER

Du vil sandsynligvis også begynde at se anderledes på maden, du spiser.

For du vil ikke længere se mad som noget, du skal spare på og spise mindre af. I stedet vil du se mad som noget, der skal til for at bygge muskler på din krop. Og det fokus vil måske endda give dig lyst til at hælde noget ordentligt på maskineriet.

Og det er noget helt andet end at starte på endnu en skrap 1.200 kcal’s kur efterfulgt af nøje monitorering af badevægten.

Det er helt i orden at ville optimere på sin krop (i mangel af bedre ord), selvom man er normalvægtig, men nogle gange skal vi starte et andet sted, end vi tror.

Og jeg har ikke specielt meget lyst til at hjælpe dig med dit mål om at fylde mindre i verden. Jeg vil meget hellere hjælpe dig med at få dig til at føle dig stærk og værdifuld.

Mere inspiration direkte i din inbox? Tilmeld dig nyhedsbrevet her:

Ja tak, tilmeld mig nu!

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

18 kommentarer til “Mandagstanker om at ville være lille”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Det er desværre ikke, så let. For 20 år siden havde jeg for meget hvalpefedt, tabte det, men har stadid mindsettet om ikke at blive for stor, jeg styrketræner, hvikket har medført, at jeg vil gerne være stor, men også gerne være lille.

  Svar
  • Ej jeg håber heller ikke, at jeg har fået det til at lyde, som om styrketræning får alle mentale krops-issues til at forsvinde. Det er slet ikke det, jeg mener. Jeg mener bare, at det er et effektivt værktøj til at ændre sit fokus til noget med mere power fremfor ønsket om at ville være lille.

   Men den store udfordring ligger jo mellem ørene. Og det kan godt kræve hjælp at komme i mål med den.

   Svar
 2. Puhaaaa, hvor føler jeg mig ramt. Men for Søren, hvor det lige sætter gode og konstruktive tanker i gang. Tak for lige at få sat fingeren på det ømme punkt :)

  Svar
 3. Sådan – det er nemlig rigtigt. Tænk hvis jeg havde lært at holde kroppen stærk og veltrænet med “minimal” træning i stedet for konstant at forfølge vægttab med “minimal” kost. Oplever at det er nemmere at træne lidt mere, end det er at spise lidt mindre ….

  Svar
 4. Wow, fantastisk og styrkende, powerful, indlæg. Vi skal jo søge at være stærke frem for at være mindre. Du har ret i den opfattelse (synes jeg) om ønsket om at ville være mindre. Det har nok også at gøre med tidens definition af at være kvinde – “fyld mindst muligt”. Kram fra en 21-årig :)

  Svar
  • Tak Mille! Jeg tænkte det samme – hvorfor skal det være et mål at “fylde mindre”? det virker da som et federe mål at arbejde for at fylde mere! (dog ikke nødvendigvis i bogstavelig forstand!)

   Svar
   • Ja, nemlig. Ikke fyld mindre/mere i bogstavelig forstand nødvendigvis. På trods af at der er kommet mange feministiske bølger i dag, så tror jeg stadig, at det gammeldags mindset sidder fast. At kvinden, dengang, var umyndiggjort og ikke havde noget at skulle have sagt, generelt fylde mindre i mental forstand… så giver det jo også god mening, at kvinden skulle være mindre, se barnligere ud og bare i det hele taget være mindre end manden. Dette er et billede, der også er vigtig for mænd at modarbejde, for det der billede af, at mænd skal være større og stærkere end kvinden, er da også et stort pres :)

    Svar
 5. Tak for et virkelig godt skrevet og tankevækkende indlæg! Og meget rammende for mig. Jeg har nemlig altid haft de dér 3-5 kg, som jeg gerne ville tabe, og som i perioder vokser til 10-15 kg… Måske fordi mit fokus netop er på det forkerte. Det vil jeg spekulere lidt over… :)

  Svar
  • Tak Louise. Fedt at det kunne bruges. Jeg har ikke som sådan haft et ønske om at være lille men med styrketræning kan jeg alligevel mærke, at der er rykket noget ift. hvordan jeg tænker om mig selv og min krop. Jeg føler mig stærk (for det meste). Jeg kan ikke forklare det bedre :)

   Svar
 6. Sikke et godt og tankevækkende indlæg. Det har sat noget i gang hos mig, som jeg kan mærke, jeg skal arbejde videre med :-)

  Svar
  • Hvor dejligt at høre, Mette. Det har været undervejs længe, vil jeg sige. Ikke mindst i takt med at jeg selv har mærket, hvad det betyder for kropsfølelsen, at der kommer mere fylde eller tyngde på. Det smitter virkelig af på så utroligt mange ting – og deraf ligger faktisk den egentlige gevinst :)

   Svar
 7. Spiser du noget lige efter træning for at give musklerne noget at arbejde med? Min træner siger proteinbar eller drikkeskyr (som er sødet med aspartam), men tænker der må være et lidt mere naturligt alternativ?

  Svar
  • Både og. Min træning falder ofte sammen med, at jeg har et hovedmåltid, når jeg kommer hjem. Jeg træner fx fra 10-11.00, cykler hjem, hvilket tager 30 minutter, laver frokost og spiser ved 12-tiden.
   Drikkeskyr og proteinbarer er unødvendige. Det vigtigste er, at du får protein nok (og kalorier nok, hvis målet er muskelopbygning) samlet set over hele dagen. Ikke hvornår du indtager det.

   Og da min krop er fedtdrevet, fordi jeg spiser LCHF, går jeg ikke sukkerkold af ikke at spise efter træning. Det er måske også lige en vigtig pointe at have med :)

   Svar
   • Det var egentlig også min egen konklusion at det var unødvendigt? men god pointe med at få nok at spise løbende gennem dagen. Jeg har nok en tendens til at fodre børnene og glemme mig selv og det er nok ikke så smart på dage med hård træning…
    Tak for en dejlig inspirerende blog og virkelig lækre opskrifter?

    Svar
  • Tak Sofie! Jeg var lidt i tvivl, da jeg trykkede på “udgiv”, så jeg er virkelig glad for at høre, at jeg ramte noget :)

   Svar