Om at lære at holde foredrag – og nyde det!


I går holdt jeg foredrag i Randers. Mit første foredrag siden marts sidste år. Det startede helt skørt med at jeg fik stjålet min pung på banegården i Aarhus imens jeg ventede på toget, så da jeg kom ind i toget, havde jeg hverken penge eller billet. Men jeg skulle jo til Randers altså. Togkonduktøren godtog heldigvis min forklaring og lod mig køre med uden at give mig en bøde.

Efter foredraget blev jeg kørt tilbage til Aarhus af en sød dame, som alligevel skulle den vej. Nogle gange læser man om al den ondskab, der er i verden, at man helt kan glemme, at der findes gode mennesker også. Jeg synes, vi allesammen skulle prøve at bestræbe os på at gøre mindst én god ting for et andet menneske hver dag. Tænk, hvis vi allesammen gjorde det!

AT LÆRE AT HOLDE AF AT STÅ PÅ SCENEN
Jeg kommer mig aldrig helt over, hvordan jeg er kommet til at holde af at holde foredrag. Jeg husker min første foredrags-“turné”, og hvordan det sugede kræfter ud af mig. Jeg brugte uanede mængder af ressourcer i dagene op til et foredrag og i dagene efter foredraget splattede jeg helt sammen. Jeg begyndte at overveje, om det virkelig var det værd, og jeg lovede mig selv, at hvis det ikke blev nemmere, måtte jeg droppe den del af forretningen.

Her er, hvad jeg skrev om at holde foredrag tilbage i 2013:

Et par dage inden et foredrag har jeg det, som om nogle stemmer begynder at råbe i munden på hinanden inde i mit hoved. Ikke bare råbe. RÅWE! Og det gør mig stresset og ufokuseret. Når selve dagen så kommer, er jeg helt rolig. Og det samme er jeg, når jeg går på scenen. Imens jeg taler, når jeg altid at tænke, at jeg faktisk holder af at stå og tale foran folk. Og det er mærkeligt, for jeg bryder mig normalt ikke om at være i centrum.

Fra Om at holde foredrag som introvert

Men så pludselig skete der noget. Jeg begyndte at føle mig tryg ved at stå på scenen og tale, og med trygheden kom, at jeg begyndte at holde af det. Sommerfuglene i maven var væk, og jeg blev rutineret i den grad, at det at holde et foredrag ikke var anderledes end at sige noget til familien over aftensmaden.

Det lidt pudsige er, at det passer dårligt til mit selvbillede, at jeg skulle være en, der holder af at stå på scenen og tale til flere 100 mennesker. For jeg bryder mig stadig ikke om at være i centrum, og jeg er i det hele taget ikke typen, der soler sig i opmærksomhed. Jeg vil faktisk helst være lidt i baggrunden. Men når jeg holder foredrag, træder jeg ud af den skygge og elsker det.

Jane Faerber foredrag
Fra min SnapChat-story i går. Kig med på @janefaerber

FLOTTE VÆGTTAB OG FARVEL TIL SYGDOMME
En stor del af glæden kommer fra de søde deltagere. Jeg har tidligere skrevet om den her skævvridning, der godt kan være ift. de mange henvendelser, jeg modtager. Henvendelserne handler ofte om tvivl, ting, der ikke fungerer, problemer. Dem, det bare kører for, skriver jo ikke! Eller jo, det gør de, men ikke altid i samme grad. Til foredrag derimod bliver jeg enormt rørt over at møde alle jer, der har formået at vende kursen på jeres liv ved at lægge kosten om til LCHF.

I går var der en dame, der havde tabt 38 kilo på ét år, en anden som havde tabt et par og 20 kilo og en ung pige, der havde tabt 21 kilo på 20 uger. Herudover en, der var stoppet med sin diabetesmedicin, en pige med anoreksi, som havde fundet fred og ro i kroppen og en, som var blevet naturligt gravid efter mange års fejlslagne forsøg.  Og det er kun dem, der lige kom op og nåede at fortælle mig deres historie i pausen. Jeg bliver så helt enormt rørt, at jeg slet ikke kan begribe det.

Tænk, at jeg får lov til at spille en rolle i, at mennesker ændrer deres liv til det bedre. Jeg kan slet ikke beskrive, hvordan det føles.

Jane Faerber foredrag INTROVERT OG EKSTROVERT
Så hvor det før kunne føles, som om al energi blev suget ud af mig, oplever jeg nu det modsatte. Jeg får energi fra foredragene. Og som introvert er det nyt for mig. Jeg er vant til at lade op alene og bruge energi på at være ude. Og det er fantastisk at opleve. Jeg forstår nu, hvordan ekstroverte (som fx min mand) kan holde til et liv, hvor de er “derude” hele tiden.

Efter et foredrag er jeg altid træt helt ind til knoglerne, samtidig med at jeg er helt hypet eller speedet og slet ikke kan sove.

TAK…
Så i dag er jeg meget taknemmelig. Taknemmelig for, at det er muligt for mig at have et arbejdsliv, der giver igen på så mange fronter. Og tusind tak til alle jer derude, som giver mig lyst til at stå op hver morgen og fortsætte. Jeg føler mig utroligt heldig og priviligeret.

Om lidt vil jeg tage hjem til København ( i håb om at møde endnu en forståelig togkonduktør, der vil godtage min togbillet, selvom jeg ikke kan fremvise dokumentation), i eftermiddag vil jeg kysse på mine børn, og i aften vil jeg tage til meget grænseoverskridende arrangement med mennesker, jeg aldrig har mødt før. Kan I huske mit nytårsforsæt med at komme lidt mere ud i livet? Det tager jeg tilsyneladende meget alvorligt at dømme efter den seneste tids aktiviteter.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Om at lære at holde foredrag – og nyde det!”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Tusind tak for dejligt foredrag igår. Ikk at der var noget nyt, jeg ka vel snart dine bøger og ideer udenad?Men, det var så rart at se dig live og opleve din afslappede stil som foredragsholder. Min veninde grinede lidt, da jeg var nødt til at gå op og hilse på dig. Men følte lidt vi var gamle bekendte??
  Du er en superinspirende og charmerende kvinde.
  Go weekend fra mig

  Svar
  • Og tusind tak for den søde kommentar, Dorte. Det er altid dejligt at få lidt feedback på foredragene. Og jeg synes, vi havde en dejlig aften i går. Jeg var helt høj, da jeg gik derfra. :)

   Svar
 2. Jeg er sandelig også taknemmelig, og jeg siger også TAK – tak til dig Jane fordi du har ændret mit liv til det bedre! Jeg har prøvet alverdens (sulte)kure i mit liv og tabt mig så fint og efterfølgende taget det hele på igen, plus lidt mere – for Ingen kan blive ved med at leve på 1200 kcal om dagen!

  For 5 måneder siden begyndte jeg med en vis skepsis at spise efter LCHF. Jeg har jo lært det der med, at hvis noget lyder for godt til at være sandt…. Ja og det her lød altså næsten for godt!

  Men ligesom alle de andre slankekure skulle det nu alligevel have en chance. Så jeg købte Mæt og Glad, ugen efter Mæt og Slank og ugen efter Året rundt. Jeg fandt nemlig lynhurtigt ud af at jeg fik det fantastisk, og at det jo ikke var en slankekur men en livsstil. Jeg taber mig, samtidig med jeg føler mig mæt, og spiser enormt lækker mad.

  Jane, jeg har aldrig haft det bedre med mig selv og min krop! Så Tusind tak for dig og dine opskrifter. Du er en kæmpe inspirationskilde, jeg håber aldrig du bliver træt af at blogge og skrive bøger!

  Tak Jane!!

  Svar
 3. Hej Jane, ville bare lige skrive at jeg har været så heldig at tage til foredrag med veninde på torsdag! <3 glæder mig VILDT meget, kæmper med anoreksien og tror og håber dette er vejen frem, mangler dog at turde helt og give slip på madtanker og dårlige tanker samt mønstre.. men de dage hvor jeg tillader mig at spise efter dette, er der stor forskel!! Glæder mig vildt til at møde og høre dig, du er en stor inspiration og jeg beundre dig og dit store engagement!.. håber du får en dejlig fredag med lidt ro og ellers en skøn weekend.. Mange hilsner fra Alberte <3

  Svar