Om at have et anderledes sundhedssyn


Når man har et syn på sundhed, som ikke følger de officielle anbefalinger, kan det være svært at finde inspiration, som samtidig bakker op om det sundhedssyn, man selv har. Jeg har selvsagt ingen interesse i at læse bøger, som hylder fuldkorn som verdens 8. vidunder, og da det er gældende for en stor del af den danske sundhedsformidling, må jeg ofte lede andre steder efter inspiration og kundskab.

Jeg har længe kigget mod Sverige, fordi de har så mange LCHF-læger, der udgiver bøger. Og de er gode og saglige og har for mig en høj troværdighed. Kostdoktorn, Andreas Eenfeldts Matrevolutionen – Ät dig frisk i riktig mat har jeg læst flere gange, og den er jeg rigtig glad for. Hvis jeg leder efter svar på noget, kan jeg næsten altid finde det deri. Og Andreas Eenfeldt har meget stor troværdighed og integritet i mine øjne.

I forhold til de mange af de svenske LCHF’ere, er jeg jo ret moderat. I Sverige bliver budskabet hurtigt, at jo færre kulhydrater, du spiser, jo bedre. Sådan ser jeg ikke helt på det. Jeg mener, vi skal spise bjerge af grøntsager, og hvis man er sukkersensitiv eller har andre hensyn at tage, er det fint nok, at man vælger, at størstedelen af grøntsagerne er ovenjordsgrøntsager. Men jeg synes ikke, man skal have dårlig samvittighed, fordi man har spist en gulerod.

Og netop derfor er jeg så glad for Mark Sisson. Manden bag en af verdens bedste sundhedsblogs, hvis du spørger mig, Mark’s Daily Apple. Han har et befriende syn på sundhed, og han formidler det med en herlig humor. Og med god videnskabelig rygdækning med i pakken. Han er også en meget troværdig kilde i mine øjne. Og så er han temmelig moderat. Jeg har netop læst hans bog The Primal Blueprint, hvor han gennemgår sine 10 Primal Blueprint Laws  (“de 10 bud” var taget, siger han). De lyder sådan her:

Mark Sissons 10 Primal Blueprint Laws

1. Eat lots of plants and animals

2. Avoid poisonous things

3. Move frequently at a slow pace

4. Lift heavy things

5. Sprint once in a while

6. Get adequate sleep

7. Play

8. Get adequate sunlight

9. Avoid stupid mistakes

10. Use your brain

Som du kan se, fylder træningsdelen her mere, end den gør i den gængse LCHF-litteratur, og det er dejligt med et syn på det også. Måske især fordi Mark Sisson gør op med denne her idé om, at vi skal træne hårdt og længe (lange løbeture, spinning, det evindelige cardio på maskiner i Fitnesscenteret). Det er en idé, der stammer fra hele kalorier ind kalorier ud tankegangen, men det er unaturligt og imod vores gener, og det skaber mere stress i kroppen end det gør godt, mener Mark Sisson. I stedet mener han, at vi skal bevæge os meget med lav intensitet (gåture, hverdagsmotion, etc.), lave tung men kortvarig styrketræning kombineret med lidt sprint. Og jeg skal være den første til at sige, at jeg elsker mine lange løbeture højere end livet selv, men de ligger jo efterhånden så langt tilbage i tid, at jeg er i gang med at lære at sluge, at jeg måske bare ikke er bygget til lange løbeture. Skaderne de sidste par år har ganske enkelt bremset mig gang på gang på gang, og det skal jeg måske snart bare acceptere. Men det er sgu da en led kamel at sluge, så jeg prøver virkelig at sluge Marks budskab om, at det andet er meget bedre. Apropos det her med at være selektiv i sit valg af troværdig afsender. Well… ;-)

Mark Sissons bog giver også en dybere indføring i det her med insulin, kolesterol, triglycerider, blodtryk, etc. for dem, som har lyst til at dykke lidt dybere ned i det. Der er også gode afsnit om kost med grundige gennemgange af fedtstoffer, og adskillige afsnit om, hvorfor korn er noget skidt for os. Det er sjovt  nok i afsnittet “Avoid poisonous things”. Han lægger ikke fingre imellem, det må man give ham. Mark Sisson er jo Paleo-mand, og er mere glad for kød, end jeg er, men sådanne petitesser skal ikke skille os ad.

Min eneste anke er, at Mark Sisson de senste år har kastet sig ud i produktionen af Primal Protein Shakes og den slags, og uanset hvor lødigt sådan et produkt kan laves, synes jeg bare, vi fjerner os fra hensigten. Altså den, der helt grundlæggende hedder Spis Rigtig Mad. Men money talks eller hvad ved jeg…

Så det var altså to favoritter herfra. Til sidst vil jeg så også nævne en bog, som desværre har skuffet mig fælt. Hungry for Change – bogen. Den byder bare overhovedet ikke på noget nyt i forhold til filmen, og hvis man, som jeg, er stor fan af filmen, og derfor har set den flere gange, sidder man med bogen og venter på noget nyt. Men det kommer ikke. Eller dvs. det eneste nyt, der kommer er et par opskrifter på grøntsagsjuices. Well… Så de bonusting, jeg fik med ved købet af bogen (filmen, interviews i fuld længde, etc.) har langt mere værdi for mig end bogen. Men altså, æv..

Hvad gør du? Hvor går du hen for inspiration og troværdig sundhedsformidling? Har du nogen favoritter, som jeg bør læse? Så vil jeg gerne tippes. Lige om lidt har jeg nemlig “ferie” og har igen tid til at fordybe mig i en masse nye ting i stedet for at tilbringe al min tid med hovedet inde i egen navle, som det altså lidt har været tilfældet de sidste par måneder.

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

13 kommentarer til “Om at have et anderledes sundhedssyn”

Skriv en kommentar

 1. Hej!
  Jeg har købt og læst lidt rundt omkring i en bog der hedder “Stenalderkostkuren” af en der hedder Loren Cordain (grundlægger af paleobevægelsen).
  Den er meget teoretisk men også meget informativ, hvis man er til det. Personligt synes jeg der er lidt for mange tal/målinger/tabeller og den slags. Til gengæld er der også en del cases – og en 7 dageskur :-)
  Trine

  Svar
 2. Forresten siger Ann Fernholm en del om LCHF, specielt for dem der har mest brug for det. Men ikke så meget i starten af bogen og hun råber ikke så højt om det. Og det kan måske være smart hvis man vil nå rigtig mange og redde mange liv. Det er nok det der får mig til at synes at en ny fase starter nu. Hennes bog kan man anbefale til alle, ikke kun dem der allerede er på vej mod mere eller mindre moderat LCHF.

  Svar
 3. Jeg vil opfodre alle til at læse “Ett sötare blod”. Den er fantastisk, lige det der var brug for. Jeg stræklæste den og oplever det som at den har udløst næste fase i udviklingen i Sverige. Der bliver lyttet på en ny måde nu. Hvis du kan gøre noget for at få den oversat til dansk ville det være fantastiskt for Danmark. Mens man venter på bogen så kan man jo læse hendes blog ettsotareblod.se.

  Svar
 4. Jeg er også ret begejstret for måden Espen Rostrup formidler ting på. Han er en norsk læge. Han henviser også til mange gode studier, studier jeg bruger i mit virke som diætist

  Svar
 5. Jeg kan ikke huske om du har nævnt en anden svensk bog, Ann Fernholms “Ett sötare blod”. Vi har hørt en del om den herovre, og nu kunne vi altså ikke dy os længere. Jeg gik ind på adlibris.com og bestilte den som e-bog – så kan vi læse den både på iPad og computere – og telefon, hvis man nu synes det er sjovt, på en lille skærm :-)

  Hun er ikke decideret LCHF’er og hendes bog handler mere om sukker i blodet – som man jo også får ved at spise (hurtige) kulhydrater, som fx kornprodukter, ris osv. Det er til tider nogle noget langhårede udredninger, men utroligt interessant. Jeg er ikke kommet så langt endnu (konen er nået lidt længere), men man er allerede blevet helt mørkeræd over hvad sukkerarterne gør i vores krop!

  Selv om jeg ikke har læst det hele, så vil jeg alligevel påstå, at den kan klart anbefales!

  Svar
  • Super tip, tak Steffen! Jeg er godt stødt på titlen, og du har ret i, at den bestemt fortjener læsning. Den ryger med på min næste ordre!

   Svar
 6. Jammen, jeg går da herind og læser din blog, Jane :-) Og hvis du fortæller om noget, du synes lyder interessant, så undersøger jeg det nærmere og køber det, der tiltaler mig.
  Og ellers er det mest kogebøger og så Mr. Wolf’s The Paleo Solution og Jordains bog om palæokost, jeg har pløjet igennem.
  :-)

  Svar
 7. Hej Jane
  Jeg ved ikke, om du kender Kris Carr? Hun blev i 2003 diagnosticeret med uhelbredelig kræft. Ved at ændre kosten og måden at leve på i det hele taget er det lykkedes hende at leve et sundt liv med kræft i snart 10 år. Jeg har lige opdaget hende og ikke læst nogle af hendes bæger, kun set nogle videoer på youtube. Så vidt jeg kan se, er hun veganer, men selvom jeg ikke lige tilhører den “skole”, bliver jeg vildt inspireret af hendes power og alt det hun har opnået ved at vende det etablerede sundhedssystem ryggen og tage ansvar for sit eget helbred og sit eget liv.

  Og så vil jeg sige, at jeg også lige for nyligt har opdaget din side, og den er allerede blevet en favorit. Der er mange tips til, hvordan man lever sundt i hverdagen, og det kan jeg godt lide. I det hele taget synes jeg, at der dejligt, at der efterhånden er så mange, der blogger om stenalderkost, LCHF etc. på dansk. Så er der måske håb for nationen. :-)

  Svar
  • Jo, hende kender jeg godt. Jeg synes også, hun er helt enormt inspirerende. Mit indtryk er også at hun lever meget vegansk men jeg mener alligevel, at hun har enkelte animalske kilder også. Jeg vil virkelig gerne se hendes film Crazy, Sexy Cancer. Har du set den?

   Og tak for de fine ord til bloggen. Det er også min oplevelse, at der sker meget i Danmark i øjeblikket på LCHF/Paleo/realfood. Til januar udkommer den første LCHF-bog, og det er jo også stort! Min bog udkommer først lidt senere på foråret :-)

   Svar