Oksekæber er supermørt og lækkert kød. Hvis du sidder og bliver lidt forskrækket ved tanken om at spise “oksekæber”, så skal du ryste det af dig øjeblikkeligt! For du finder næsten ikke et lækrere stykke kød. Smør-mørt, er det (ved ret tilberedning) og med en ret så fantastisk smag.
Og der er god karma i at bruge de mindre kendte udskæringer fra dyret. Herhjemme er vi ikke verdensmestre i indmad endnu, men vi øver os, og i bedste brug-hele-dyret-ånd har vi forlængst udvidet repertoiret med at koge egen bouillon, både af kyllingeskrog og kraftben, og vi steger også gerne i hjembragt højkvalitets svinefedt (og så ikke et ord om, at Søren en træt morgen kom til at putte en skefuld af den i sin kaffe i stedet for kokosolie!).
Ingredienser
- 4 oksekæber
- 2 løg hakkede
- 3 fed hvidløg
- 0,5 liter oksebouillon
- 2 dl fløde
- salt peber, frisk eller tørret timian
- smør eller kokosolie til stegning
Sådan gør du
- Skær eventuelle synlige hinder af oksekæberne.
- Varm smør eller kokosolie op i bunden af en stor gryde. Brun oksekæberne en ad gangen og læg dem efterhånden til side på en tallerken.
- Kom lidt ekstra fedtstof i gryden, hvis det er nødvendigt, og sauter nu hvidløg og løg heri.
- Kom oksekæberne tilbage i gryden, drys med godt med salt og peber og hæld bouillon og fløde i sammen med timian.
- Læg låg på gryden og lad den hyggesimre i ca. 3 timer ved lav temperatur.
- Fisk oksekæberne op og læg dem til side på et fad.
- Sorter grøntsagerne fra væden og si væden.
- Hæld væden tilbage i gryden og varm den op til kogepunktet. Tilsæt evt. lidt ekstra fløde og lad sovsen simre, til den har den rette konsistens.
- Læg oksekæberne tilbage i sovsen og lad dem varme igennem inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Find oksekæber hos din slagter
At handle kød hos en god slagter er en god måde at blive udfordret lidt i sine kødvaner.
Oksekæber er af en eller anden årsag mindre udbredte end de også virkelig lækre svinekæber. Og de er også sværere at få fat i. Det var øko-slagteren inde på Kultorvet, der fristede mig med dem, da jeg var inde og hente svineslaget til Porchetta. Det pudsige er, at de koster væsentligt mindre end svinekæberne, og det er jo bare endnu en grund til at købe dem oftere. Jeg ved i hvert fald godt, hvad jeg skal have med hjem, næste gang jeg krydser Kultorvet.
Svinekæber er også virkelig godt
Jeg har lavet svinekæber mange gange. Vega elsker det (næsten lige så højt som hun elsker artiskok med smør), men oksekæber havde jeg aldrig lavet før. Jeg lavede dem på nøjagtig samme måde, som jeg ville lave svinekæber. Det var faktisk på en måde nemmere med oksekæberne, fordi de er større. Og de blev nøjagtig lige så møre og smagte simpelthen så lækkert.
Og her på denne augustdag, hvor en vind fra nordpolen blæser over Danmark og giver os koldt og blæsende og vådt vejr, er det jo en perfekt dag til at lave noget simremad.
Vi spiste oksekæberne på en ok varm sommerdag, så vi fik faktisk bare lidt snittet spidskål til. Det gjorde sig fint som bund under den velsmagende sovs.
Vil du have mere sommer-simremad, kan du prøve min Ossobuco i sommerklæder. Den finder du lige her:
Opskrift: Ossobuco i sommerklæder
Vil man kunne bruge samme fremgangsmåde ved svinekæber?
Hej Jane, mon denne ret kan laves i crockpotten? Fløden kunne måske alternativt tilsættes til sidst, eller hvad tænker du?
Ja det tror jeg sagtens. Måske ville jeg også gemme fløden og så lave en sovs til sidst med simresovsen (frasiet klumper) og fløde. Nu blev jeg helt sulten efter oksekæber. Tror jeg må forbi øko-slagteren snart igen :)
Det lyder virkeligt lækkert! Gad vide om man kan skaffe oksekæber helt herude i den jydske provins..?
Det er jeg helt sikker på. Hvis ikke din slagter har dem, kan han med garanti få dem hjem til dig!
Det lyder pivlækkert! ♥