Oksebouillon på kraftben


Oksebouillon kogt på kraftben eller bone broth er udover at være supersundt også noget, der kan give virkelig god smag i din mad.

Opskrift på hjemmelavet oksebouillon på kraftben --> madbanditten.dk

Oksebouillon på kraftben

4.50 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
1 portion
|
10 timer

Ingredienser

 • 1 kg kraftben fra okse
 • 1-2 løg
 • 3-4 fed hvidløg
 • 3 laurbærblade
 • 0,5 dl æblecidereddike (hjælper gelatinen ud af knoglerne)
 • salt (havsalt, himmalayasalt etc)
 • 3 liter vand

Sådan gør du

I crockpot/slowcooker

 • Hæld benene (ikke dine egne) i din crock pot sammen med løg, hvidløg og laurbær.
 • Overhæld med vand, tilsæt salt og kog op. Lad simre i 10-15 timer. Jeg havde min i crock potten på LOW.
 • Når tiden er gået, fisker du ben og marv op og sier væsken. Hæld væsken på glas og lad afkøle.

I gryde

 • Opvarm lidt fedtstof i bunden af en stor suppegryde og forsøg at brune benene heri først.
 • Overhæld med vand, tilsæt salt og kog op. Lad simre i mindst 8 timer.
 • Når tiden er gået, fisker du ben og marv op og sier væsken. Hæld væsken på glas og lad afkøle.

Efter afkølning

 • Fedtet samler sig ovenpå. Det lader jeg enten sidde og glæder mig over at have en federe version, eller jeg skraber det fra og putter det i et glas og bruger det som stegefedt.
 • Opbevar i glas med tætsluttende låg og opbevar i køleskab i op til et par uger eller i fryseren.

Noter

Kraftben fås hos slagteren eller i større supermarkeder som fx Meny. Ofte er de på frost. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

At koge suppe på kraftben og knogler er som bekendt noget af det sundeste og bedste, du kan gøre for dig selv, og hvis du skal tage en ny vane ind i dit køkken i 2015, kunne det godt være denne. Jeg koger altid suppe på mine kyllingeskrog. Det kommer der en dejlig bouillon eller suppe ud af, som jeg gerne drikker en kop af hver dag, især her i vinterperioden.

Bouillon på okse kraftben

Bouillonen kogt på okse/kraftben har modsat kyllingebouillonen en meget kraftig og maskulin smag, og jeg er ikke så vild med den som drikkebouillon men sniger den i stedet ind i madlavning i fx sovs og supper.

Bouillon kogt på kraftben indeholder meget mere gelatine end en kogt på kyllingeskrog, så slutresultatet efter afkøling er en stor geleklump. Det lyder måske ulækkert, men det er netop det, vi eftertragter her. Jeg kaster af samme grund tit lige et enkelt kraftben i min kyllingebouillon. Det kan ikke smages, men det giver et bedre slutresultat.

Jeg har skrevet om tidligere, hvorfor bouillon kogt på ben og knogler er så godt for dig, men lad os bare gentage nogle af fordelene her:

Fordele ved hjemmekogt bouillon/bone broth

 • det er utroligt næringsrigt og indeholder et væld af mineraler, som fx calcium, fosfor, kalium og magnesium
 • knoglerne indeholder kollagen, som bliver til gelatine ved langtidskogning.
 • gelatine er utroligt proteinrigt og indeholder aminosyrerne prolin og glycin, som virker blodsukkerstabiliserende, stressreducerende, helende og antiinflammatorisk
 • gelatine virker helende på tarmen og hjælper til bedre næringsoptag og indirekte til en bedre fordøjelse.
 • det smager dejligt og har du det i fryseren, kan du nemt og hurtigt tage noget op og lave en hurtig kylling/oksekødssuppe til familien.
 • det er en glimrende kilde til salt, hvilket er vigtigt på LCHF/Keto. Keto Flu, som mange oplever i starten, skyldes faktisk en lille saltmangel.
Opskrift på hjemmelavet oksebouillon af kraftben --> madbanditten.dk

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

80 kommentarer til “Oksebouillon på kraftben”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
  • Det synes jeg umiddelbart ikke min har. Jeg bruger æblecidereddike og ikke æbleedike. Ved ikke om der kan være noget i den forskel…

   Svar
 1. 4 stjerner
  Jeg skal lave bouillon for første gang og har lige fået min slow cooker hjem.
  Jeg vil dog lige høre om hvor meget salt I bruger???

  Svar
  • Jeg bruger ret meget. I hvert fald 1 spsk. Men det er lidt forskelligt om man foretrækker at salte selve bouillonen eller senere hen retten, man bruger den i. Så det kan du selv vælge❤️

   Svar
 2. 5 stjerner
  Har lige lavet knogle bouillon på okse kraftben og grøntsager til brug ved længerevarende faste. Det har simret i 15 timer og er blevet perfekt.., tak for opskriften:-) To spørgsmål: Hvad skal de helt udkogte grøntsager nu, bare smides ud, eller? Er det ikke nemmere at adskille fedtet når det er blevet helt koldt i et køleskab, så det ligger sig som et lag øverst?

  Svar
  • Jeg kasserer bare grøntsagerne og ja, fedtet kan supernemt skrabes fra, når det er koldt. Gem det evt. og brug det til stegning eller i gryderetter. Så får du max udbytte af din indsats :)

   Svar
 3. og husk nu at dosere saltet med en teske – ikke bare hælde fra glasset, vel.. Det gav pokkers til svineri, da jeg måtte hælde vand fra og rense gryden, inden jeg igen kunne sætte igang :-D

  Svar
 4. Hej Jane,

  Det her vil jeg 100 % prøve.

  Du skriver man skal bruge eddike, f.eks. æblecidereddike. Jeg har hvidvins- og rødvins-eddiker i huset, og vil bare spørge om det er specifikt æblecidereddike der kan trække gelatinen ud af knoglerne, eller er det alle slags eddiker?

  Og hvad så når du vil drikke et glas bouillon i dagene efter? Kan man genvarme det i en gryde, uanset om konsistens er gele-agtig eller flydende efter nogle dage på køl, og derefter drikke det?

  Jeg er virkelig spændt på det her projekt, og jeg glæder mig over dine gode mails med kærlige remindere om at sommeren er slut og vi skal tilbage til hverdagskosten :)

  Svar
  • Brug bare en hvilken som helst eddike. Og ja, du opvarmer bare geleklumpen og drikker den, når den er flydende. Lige oksebouillon synes jeg personligt ikke er rar at drikke. Jeg foretrækker at drikke dem, der er lavet på kyllingeskrog og gemme oksebouillonen til brug i sammenkogte retter.

   Svar
   • Hej igen Jane,

    Nu har jeg prøvet både kyllinge- og okse-bouillon og må konstatere at du har ret i at kyllingebouillon smager bedst at drikke. Jeg har skrabet fedtet fra okse-bouillonen men der er alligevel en følelse af at drikke noget fedt…. Er det gelatinen der giver den fornemmelse?

    med venlig hilsen,
    Susanne

    Svar
    • Godt spørgsmål og ja, det kan det måske godt være. Det er længe siden jeg har drukket oksebouillonen, så jeg husker ikke lige den følelse.

     Svar
 5. Hej
  For at få en trykkoger til at virke skal den vel op på 2 atm.
  Hvor finder man en ????
  Jeg har en Sjøbo fra Harald Nyborg men den går kun op 1 level 0.1 atm. så begynder overtryksventilen at åbne og så er det svært at komme på næste level på 0,6 atm . Og det er vel kun en trykkoger hvis den går op på 2 atm.
  Er der lidt hjælp at få???????

  Svar
  • Det ved jeg desværre ingenting om. Jeg ejer ikke en trykkoger. En crockpot er et helt andet stykke udstyr.

   Svar
 6. Hej jeg har lavet denne okse bouillon, men syntes ikke slut resultatet virker hel rigtigt.
  Mit er tyndt flydende og noget lysere end dit.
  Simret under låg ca. 13 timer.

  Svar
  • Du kan selv styre om du vil lade det koge ind. I så fald skal låget af. Men har du prøvet at køle det ned og se om det gelerer?

   Svar
  • Jeg laver den i crockpot, hvilket er med låg. I gryde ville jeg nok gøre det samme. Nogle gange koger jeg kyllingebouillon uden låg og så koger den godt ind og bliver en meget rig bouillon. Så det er også lidt en smagssag.

   Svar
 7. Hejsa? I kan købe øko kød ved Økogårdene.dk. Vestjysk når det er bedst og hvor dyrene går frit på Skjern Enge. Virkelig god kvalitet. De har tilmed GRATIS kraftben lige pt..
  Mvh Laila

  Svar
 8. Hej Jane
  Jeg fik kogt mine så meget ind, at det endte som noget der mindede om karamel. Slet ikke til at få i fryse isterningeposer?
  Kan det stadig bruges?

  Svar
  • Ja du kan sagtens bruge det stadig. Du har bare en koncentreret fond i stedet for en flydende bouillon :)

   Svar
 9. Hej Jane
  Min boullion har været i slowcookeren 20+ timer, men desværre blev den ikke geleagtig bagefter. Jeg har fulgt opskriften her.
  Ved du hvad det kan skyldes?
  Pft :)

  Svar
 10. Selv tak! Jeg er stadig novice ud i fondens verden, så har endnu ikke brugt mine kraftben – men ellers har jeg været meget tilfreds med de andre kødvarer fra Johannesminde, så jeg anbefaler dem gerne :)

  Og tak for svar, jeg har nemlig ikke rigtig kunnet regne det ud selv – men mon ikke du har en god blævrepointe :D

  Svar
 11. Hej Jane
  Gammel blog, I know, men må lige høre hvor du køber øko kraftben nu, har været inde på mineslund’s side og de er lukket / fusioneret med grisogko.dk og kan desværre ikke finde øko kraft ben derinde, kun konventionelle ?
  Håber du har et tip til et nyt godt sted ?
  Kh
  Bischa

  Svar
  • Ja jeg har samme problem. Jeg har heller ikke kunne finde dem længe. Jeg har brugt konventionelle, men har gjort det sådan, at jeg har brugt et kraftben i min kyllingebouillon for ekstra gelatine. Ikke helt optimalt men i mangel af bedre…

   Dog er jeg sikker på at øko-slagteren på Kultorvet kan være behjælpelig med det!

   Svar
   • Jeg har købt økologiske ved Johannesminde :)

    Jane, jeg kunne vildt godt tænke mig at vide, om du bruger kraftben flere gange også – og hvor mange gange bruger du kyllingebenene?

    Svar
    • ej hvor dejligt med en anbefaling. Tak!

     Jeg plejer at bruge kyllingeskrog to gange. Anden gang plejer jeg at kaste et oksekraftben i også. Kraftben bruger jeg 2-3 gange afhængigt af hvilken type knogler, det er. Jeg ved faktisk ikke hvad den øvre grænse er for hvor mange gange man kan bruge dem, men jeg tænker, at så længe slutresultatet blævrer, så er det godt :)

     Svar
     • Hej Jane.
      Ved godt det er en gammel tråd, men har lige et spørgsmål: Når du har brugt kraftbenene, fryser du dem så ned igen? Jeg troede egentlig ikke man måtte genfryse mad.
      Forresten kan man købe øko kraftben på Nemlig nu:)
      Kh Anne

     • Ja, jeg har genfrosset dem og brugt dem flere gange. Det gør jeg også med kyllingeskrog, når jeg koger kyllingebouillon. Nogle gange koger jeg bare to portioner i forlængelse af hinanden og fryser det ned. Ofte når jeg har frosset brugte ben ned, blander jeg dem med friske i næste batch, hvis det giver mening :)

      Og TAK for tip om øko-kraftben hos Nemlig. Det har jeg virkelig savnet!

 12. Dejlig information.. går straks igang med ben fra en kvart ko? Her hvor jeg bor handler vi MEGET STORE kyllinger hos to gamle mennesker. Dog fin slagteri og butik, men de er på velfærdsideen som mig. Når jeg griller en af deres kyllinger på mellem 2 og 4,5 kg. Når vi har spist det vi kan, samler jeg alle ben i en gryde, plukker det resterende ben-skrog rent og fryser kødet, til diverse retter.

  Alle ben, skind, brusk mm koger jeg så i et par timer, fisker ben og urter, grøntsager op. Pas på med salt, for når man koger suppen ind er saltmængden jo stdig den samme og kan blive for voldsom. Så salt til sidst.
  En syntes det var ulækkert at koge på de ben der var rest fra måltidet, men vndet kommer jo over 100 grader?

  Svar
  • Lige en gang til for prins Knud og mig – anvender I også ben, som hver især har pillet/gnavet? i ved bordet?
   Eller piller I fra på forhånd og serverer kød uden ben?

   Svar
   • Ved kylling koger jeg også suppe på ben vi har gnavet af. Ved oksebouillon på kraftben, køber jeg benene uden kød på.

    Svar
 13. Hej Jane, super lækker blog!

  Hvordan får du presset bouillonen ind 1 gang dagligt? Drikker du det koldt, eller hælder du det altid i maden?

  Jeg har lige kogt nogle kilo oksebouillion (med lidt inspiration herfra) ;)

  Svar
  • Jeg prøver at drikke en kop om dagen men her foretrækker jeg altså kyllingebouillonen. Oksen er lige voldsom nok for mig. Og ellers bruger jeg det i madlavningen :)

   Svar
 14. Jeg har godt nok sådan en slow cooker men ikke hvor der kan vær 3 L i men skal man så beregne minter ben

  Svar
  • Tænk ikke så meget over størrelsen. Bare fyld en gryde sådan halvt eller 2/3 dele med ben og hæld vand og resten af ingredienserne over.

   Svar
 15. Hvor dejligt med en lille reminder på dette opslag.
  Vi har netop hentet 1/4 ko og hvad dertil hører af suppeben, så jeg skal koge koge koge ben en af de næste dage

  Svar