Oksebouillon kogt på kraftben eller bone broth er udover at være supersundt også noget, der kan give virkelig god smag i din mad.

Ingredienser
Sådan gør du
I crockpot/slowcooker
- Hæld benene (ikke dine egne) i din crock pot sammen med løg, hvidløg og laurbær.
- Overhæld med vand, tilsæt salt og kog op. Lad simre i 10-15 timer. Jeg havde min i crock potten på LOW.
- Når tiden er gået, fisker du ben og marv op og sier væsken. Hæld væsken på glas og lad afkøle.
I gryde
- Opvarm lidt fedtstof i bunden af en stor suppegryde og forsøg at brune benene heri først.
- Overhæld med vand, tilsæt salt og kog op. Lad simre i mindst 8 timer.
- Når tiden er gået, fisker du ben og marv op og sier væsken. Hæld væsken på glas og lad afkøle.
Efter afkølning
- Fedtet samler sig ovenpå. Det lader jeg enten sidde og glæder mig over at have en federe version, eller jeg skraber det fra og putter det i et glas og bruger det som stegefedt.
- Opbevar i glas med tætsluttende låg og opbevar i køleskab i op til et par uger eller i fryseren.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
At koge suppe på kraftben og knogler er som bekendt noget af det sundeste og bedste, du kan gøre for dig selv, og hvis du skal tage en ny vane ind i dit køkken i 2015, kunne det godt være denne. Jeg koger altid suppe på mine kyllingeskrog. Det kommer der en dejlig bouillon eller suppe ud af, som jeg gerne drikker en kop af hver dag, især her i vinterperioden.
Bouillon på okse kraftben
Bouillonen kogt på okse/kraftben har modsat kyllingebouillonen en meget kraftig og maskulin smag, og jeg er ikke så vild med den som drikkebouillon men sniger den i stedet ind i madlavning i fx sovs og supper.
Bouillon kogt på kraftben indeholder meget mere gelatine end en kogt på kyllingeskrog, så slutresultatet efter afkøling er en stor geleklump. Det lyder måske ulækkert, men det er netop det, vi eftertragter her. Jeg kaster af samme grund tit lige et enkelt kraftben i min kyllingebouillon. Det kan ikke smages, men det giver et bedre slutresultat.
Jeg har skrevet om tidligere, hvorfor bouillon kogt på ben og knogler er så godt for dig, men lad os bare gentage nogle af fordelene her:
Fordele ved hjemmekogt bouillon/bone broth
- det er utroligt næringsrigt og indeholder et væld af mineraler, som fx calcium, fosfor, kalium og magnesium
- knoglerne indeholder kollagen, som bliver til gelatine ved langtidskogning.
- gelatine er utroligt proteinrigt og indeholder aminosyrerne prolin og glycin, som virker blodsukkerstabiliserende, stressreducerende, helende og antiinflammatorisk
- gelatine virker helende på tarmen og hjælper til bedre næringsoptag og indirekte til en bedre fordøjelse.
- det smager dejligt og har du det i fryseren, kan du nemt og hurtigt tage noget op og lave en hurtig kylling/oksekødssuppe til familien.
- det er en glimrende kilde til salt, hvilket er vigtigt på LCHF/Keto. Keto Flu, som mange oplever i starten, skyldes faktisk en lille saltmangel.

Hi Jane,
Fin faktuel og oplysende opkrift (Æbleeddike, Simretider)! Tak!
Vil prøve grydeversionen.
Utroligt, hvilken “gammel” delikat madkultur Danmarks nordlige
“fattige” natur sammen med utrættelige, flittige “koner” har kunnet skabe.
Husk altid:
Ristoppe i klar Oksekødssuppe – i det mindste, når det skal være “fint”.
Udblød korender i (varmt) Vand.
Kog ris, til de er møre, men stadig faste og gerne klæber en kende.
Bland nænsomt de vel afdryppede Korender i risene (uden at “mose rundt”).
Put og pres de flotte hvide lune ris med sorte pletter i “topforme”, og stil i køleskabet.
Som topforme egner sig bægrene fra de købefærdige pasteauriserede
æggeblommer eller -hvider fra supermarkedet, man selvfølgelig genbruger –
kan “stables” sammen – nok til stort selskab – og fylder ikke op.
En flot klaret, varm oksekødssuppe vokser yderligere et par tommer
i anséelse med en iskold ristop lige i midten. Nemt – laves i forvejen og
kræver ikke det store.
Men der klappes i de små hænder!
Med tak for din opskrift og
All the Best
Sigurd,
Sigurd Møller (1940)
civ.ing.,MSME
3300
Kan det passer boillion har lidt eftersmag
Af æbleeddike ?
Kogetid 5tim
Mvh
Karsten
Det synes jeg umiddelbart ikke min har. Jeg bruger æblecidereddike og ikke æbleedike. Ved ikke om der kan være noget i den forskel…
Jeg skal lave bouillon for første gang og har lige fået min slow cooker hjem.
Jeg vil dog lige høre om hvor meget salt I bruger???
Jeg bruger ret meget. I hvert fald 1 spsk. Men det er lidt forskelligt om man foretrækker at salte selve bouillonen eller senere hen retten, man bruger den i. Så det kan du selv vælge❤️
Har lige lavet knogle bouillon på okse kraftben og grøntsager til brug ved længerevarende faste. Det har simret i 15 timer og er blevet perfekt.., tak for opskriften:-) To spørgsmål: Hvad skal de helt udkogte grøntsager nu, bare smides ud, eller? Er det ikke nemmere at adskille fedtet når det er blevet helt koldt i et køleskab, så det ligger sig som et lag øverst?
Jeg kasserer bare grøntsagerne og ja, fedtet kan supernemt skrabes fra, når det er koldt. Gem det evt. og brug det til stegning eller i gryderetter. Så får du max udbytte af din indsats :)
og husk nu at dosere saltet med en teske – ikke bare hælde fra glasset, vel.. Det gav pokkers til svineri, da jeg måtte hælde vand fra og rense gryden, inden jeg igen kunne sætte igang :-D
Åååh for pokker jo ☺️☺️
Hej Jane,
Det her vil jeg 100 % prøve.
Du skriver man skal bruge eddike, f.eks. æblecidereddike. Jeg har hvidvins- og rødvins-eddiker i huset, og vil bare spørge om det er specifikt æblecidereddike der kan trække gelatinen ud af knoglerne, eller er det alle slags eddiker?
Og hvad så når du vil drikke et glas bouillon i dagene efter? Kan man genvarme det i en gryde, uanset om konsistens er gele-agtig eller flydende efter nogle dage på køl, og derefter drikke det?
Jeg er virkelig spændt på det her projekt, og jeg glæder mig over dine gode mails med kærlige remindere om at sommeren er slut og vi skal tilbage til hverdagskosten :)
Brug bare en hvilken som helst eddike. Og ja, du opvarmer bare geleklumpen og drikker den, når den er flydende. Lige oksebouillon synes jeg personligt ikke er rar at drikke. Jeg foretrækker at drikke dem, der er lavet på kyllingeskrog og gemme oksebouillonen til brug i sammenkogte retter.
Hej igen Jane,
Nu har jeg prøvet både kyllinge- og okse-bouillon og må konstatere at du har ret i at kyllingebouillon smager bedst at drikke. Jeg har skrabet fedtet fra okse-bouillonen men der er alligevel en følelse af at drikke noget fedt…. Er det gelatinen der giver den fornemmelse?
med venlig hilsen,
Susanne
Godt spørgsmål og ja, det kan det måske godt være. Det er længe siden jeg har drukket oksebouillonen, så jeg husker ikke lige den følelse.
Hej
For at få en trykkoger til at virke skal den vel op på 2 atm.
Hvor finder man en ????
Jeg har en Sjøbo fra Harald Nyborg men den går kun op 1 level 0.1 atm. så begynder overtryksventilen at åbne og så er det svært at komme på næste level på 0,6 atm . Og det er vel kun en trykkoger hvis den går op på 2 atm.
Er der lidt hjælp at få???????
Det ved jeg desværre ingenting om. Jeg ejer ikke en trykkoger. En crockpot er et helt andet stykke udstyr.
Hej jeg har lavet denne okse bouillon, men syntes ikke slut resultatet virker hel rigtigt.
Mit er tyndt flydende og noget lysere end dit.
Simret under låg ca. 13 timer.
Du kan selv styre om du vil lade det koge ind. I så fald skal låget af. Men har du prøvet at køle det ned og se om det gelerer?
?
Mine egne ben…
Simrer du med eller uden låg?
God søndag ??
Jeg laver den i crockpot, hvilket er med låg. I gryde ville jeg nok gøre det samme. Nogle gange koger jeg kyllingebouillon uden låg og så koger den godt ind og bliver en meget rig bouillon. Så det er også lidt en smagssag.
Hejsa? I kan købe øko kød ved Økogårdene.dk. Vestjysk når det er bedst og hvor dyrene går frit på Skjern Enge. Virkelig god kvalitet. De har tilmed GRATIS kraftben lige pt..
Mvh Laila
Tak?? Men helt vildt at ti store gryder og 20 timers arbejde, blev til 6 ‘fond-terninger’????
Ti gryder til 6 terninger? Det lyder da også helt vildt!
Hej Jane
Jeg fik kogt mine så meget ind, at det endte som noget der mindede om karamel. Slet ikke til at få i fryse isterningeposer?
Kan det stadig bruges?
Ja du kan sagtens bruge det stadig. Du har bare en koncentreret fond i stedet for en flydende bouillon :)
Hej Jane
Min boullion har været i slowcookeren 20+ timer, men desværre blev den ikke geleagtig bagefter. Jeg har fulgt opskriften her.
Ved du hvad det kan skyldes?
Pft :)
Heller ikke efter nedkøling? Ellers vil mit bud være for få ben måske…
Nej, desværre ikke.
Jeg prøver igen med flere ben. Eller købt et andet sted. Brugte 1 kg. Men jeg prøver igen!
Selv tak! Jeg er stadig novice ud i fondens verden, så har endnu ikke brugt mine kraftben – men ellers har jeg været meget tilfreds med de andre kødvarer fra Johannesminde, så jeg anbefaler dem gerne :)
Og tak for svar, jeg har nemlig ikke rigtig kunnet regne det ud selv – men mon ikke du har en god blævrepointe :D
Hej Jane
Gammel blog, I know, men må lige høre hvor du køber øko kraftben nu, har været inde på mineslund’s side og de er lukket / fusioneret med grisogko.dk og kan desværre ikke finde øko kraft ben derinde, kun konventionelle ?
Håber du har et tip til et nyt godt sted ?
Kh
Bischa
Ja jeg har samme problem. Jeg har heller ikke kunne finde dem længe. Jeg har brugt konventionelle, men har gjort det sådan, at jeg har brugt et kraftben i min kyllingebouillon for ekstra gelatine. Ikke helt optimalt men i mangel af bedre…
Dog er jeg sikker på at øko-slagteren på Kultorvet kan være behjælpelig med det!
Jeg har købt økologiske ved Johannesminde :)
Jane, jeg kunne vildt godt tænke mig at vide, om du bruger kraftben flere gange også – og hvor mange gange bruger du kyllingebenene?
ej hvor dejligt med en anbefaling. Tak!
Jeg plejer at bruge kyllingeskrog to gange. Anden gang plejer jeg at kaste et oksekraftben i også. Kraftben bruger jeg 2-3 gange afhængigt af hvilken type knogler, det er. Jeg ved faktisk ikke hvad den øvre grænse er for hvor mange gange man kan bruge dem, men jeg tænker, at så længe slutresultatet blævrer, så er det godt :)
Hej Jane.
Ved godt det er en gammel tråd, men har lige et spørgsmål: Når du har brugt kraftbenene, fryser du dem så ned igen? Jeg troede egentlig ikke man måtte genfryse mad.
Forresten kan man købe øko kraftben på Nemlig nu:)
Kh Anne
Ja, jeg har genfrosset dem og brugt dem flere gange. Det gør jeg også med kyllingeskrog, når jeg koger kyllingebouillon. Nogle gange koger jeg bare to portioner i forlængelse af hinanden og fryser det ned. Ofte når jeg har frosset brugte ben ned, blander jeg dem med friske i næste batch, hvis det giver mening :)
Og TAK for tip om øko-kraftben hos Nemlig. Det har jeg virkelig savnet!
Jeg ledte efter svar på, hvor mange gange jeg kan bruge oksekraftben – og det lå jo her :) Men, mit slutresultat blævrer aldrig. Jeg koger dem i en slowcooker i 14 timer. Jeg drikker det en gang om dagen (og synes det smager skønt). Bør jeg koge det længere – eller, selvom mit er flydende, kan jeg bruge dem 3 gange?
Jeg ved ikke rigtigt, for at være ærlig. For crock-pot-versionen er jo bare sådan at den ikke koger ind/reducerer som en gryde uden låg. Men selve frigivelsen af collagen bør ske alligevel, for den sker jo ved kogningen, ikke ved reduceringen. Måske dette er et oplagt spørgsmål til Chatgpt😅
Tak Jane!
ChatGPT og Co-pilot hjalp mig ikke – så jeg tænkte du vidste bedre. De har lidt at lære endnu åbenbart :) Jeg bruger dem 3 gange så, med et friskt ben tilføjet til den sidste – og regner med alt er vel :)
Haha æv! Min Chatgpt siger, at du stadig får de sunde egenskaber men at den vil være mindre koncentreret, end hvis du havde ladet vandmængden reducere i gryde, og at du kan koge den længere eller reducere vandmassen/øge ben og knogler, hvis du ønsker mere. Problemet i gryde, synes jeg er, at den koger for meget ind. Så står man med intet tilbage…
Hvor mange ben bruger du til hvor mange liter vand? Jeg bruger ikke så tit kraftben men oftere 1 kyllingeskrog og 1-2 kraftben. Jeg kan bedre lide smagen fra kyllingen.
Arj, jeg var nok ikke god til at prompte der så!
Jeg bruger en pakke ben – der er vel 5-6 eller noget i den duer, til ca. 2-2.5 liter vand, kun så det lige dækker benene. Det lyder som om jeg måske skal tilføje kyllingeskrog / et-to ben yderligere den 3. gang så.
Jeg synes til gengæld det smager super – så har endnu ikke prøvet med kyllingeskrog. Det bliver lagt på to-do listen.
Dejlig information.. går straks igang med ben fra en kvart ko? Her hvor jeg bor handler vi MEGET STORE kyllinger hos to gamle mennesker. Dog fin slagteri og butik, men de er på velfærdsideen som mig. Når jeg griller en af deres kyllinger på mellem 2 og 4,5 kg. Når vi har spist det vi kan, samler jeg alle ben i en gryde, plukker det resterende ben-skrog rent og fryser kødet, til diverse retter.
Alle ben, skind, brusk mm koger jeg så i et par timer, fisker ben og urter, grøntsager op. Pas på med salt, for når man koger suppen ind er saltmængden jo stdig den samme og kan blive for voldsom. Så salt til sidst.
En syntes det var ulækkert at koge på de ben der var rest fra måltidet, men vndet kommer jo over 100 grader?
Lige en gang til for prins Knud og mig – anvender I også ben, som hver især har pillet/gnavet? i ved bordet?
Eller piller I fra på forhånd og serverer kød uden ben?
Ved kylling koger jeg også suppe på ben vi har gnavet af. Ved oksebouillon på kraftben, køber jeg benene uden kød på.
Hej Jane, super lækker blog!
Hvordan får du presset bouillonen ind 1 gang dagligt? Drikker du det koldt, eller hælder du det altid i maden?
Jeg har lige kogt nogle kilo oksebouillion (med lidt inspiration herfra) ;)
Jeg prøver at drikke en kop om dagen men her foretrækker jeg altså kyllingebouillonen. Oksen er lige voldsom nok for mig. Og ellers bruger jeg det i madlavningen :)
Jeg har godt nok sådan en slow cooker men ikke hvor der kan vær 3 L i men skal man så beregne minter ben
Tænk ikke så meget over størrelsen. Bare fyld en gryde sådan halvt eller 2/3 dele med ben og hæld vand og resten af ingredienserne over.
Hvor længe kan det holde sig ?
Et par uger i køleskab og et par måneder i fryser.
Hvor dejligt med en lille reminder på dette opslag.
Vi har netop hentet 1/4 ko og hvad dertil hører af suppeben, så jeg skal koge koge koge ben en af de næste dage