Oeufs en cocotte – altså æg bagt i lille skål


Jeg skulle bare lige ud med det franske. Sådan er det nogle gange. Og derfor var det også helt med overlæg, at jeg serverede oeufs en cocotte, da jeg fik min gode veninde til brunch i går.

Vi lærte nemlig hinanden at kende, da vi begge var 19 og boede i Paris langt væk fra far og mor og trygge Danmark. Og lad mig endnu engang minde om, at det var i tiden FØR Facebook, Twitter, Instagram, Skype, og hvad man ellers bruger til at holde sig in touch med sine venner nu om dage. Hell, det var sgu da også før e-mail og sms. Jo, så gammel er jeg nemlig!

Jeg flyttede tilbage til Danmark i 1999, og her var de første internetcaféer lige begyndt at dukke op i Paris’ gader, og man kunne noget så eksotisk som en hotmail. Jeg fattede ikke en bjælde af, hvad det betød. Men jeg havde dog købt min første mobiltelefon, som var på størrelse med en aubergine, og som havde taletidskort. En dag sagde den en lyd, og da jeg kiggede på den, stod der “Cou cou” på skærmen. Det forstod jeg ikke, hvad var. Senere er det gået op for mig, at det var min første sms. Godt så. Jeg har indhentet lidt på den teknologiske front siden.

Æg i cocotte

Men det var jo æggene, vi kom fra. Æg i cocotte er en taknemmelig brunchret at lave, hvis man gerne vil lave noget andet end de traditionelle røræg. Imponeringsfaktoren er også større, hvis man bekymrer sig om den slags, og så er det tilmed nemmere, hvis man skal servere for mange. Det eneste, det kræver, er nogle små skåle/ramekiner og en ovn.

Meningen er sådan set bare, at du tager dine skåle/ramekiner og smører dem med smør eller kokosolie. Så fylder du dem med dit ønskede indhold og slår et æg ud ovenpå. 12 min. i ovnen ved 200 grader, og så har du sådan nogle lækre størrelser.

Jeg lavede tre styks, og til det brugte jeg 1 pakke bacon, 1 løg og ½ squash.

Baconen havde jeg forinden skåret op og stegt på panden, og bagefter havde jeg stegt løg og squash bløde også. Det hele blev fordelt i skålene sammen med en smule manchego i tern, en anelse peber ovenpå, æggene slået ud over og ind i ovnen med dem.

Mange opskrifter på æg i cocotte foreslår, at der skal en sjat fløde i også. Det kunne også være lækkert, men jeg undgår mælkeprodukter i øjeblikket, så det undlod jeg bare. Og de smagte superdejligt alligevel.

De blev nydt på terrassen i perfekt vejr. Skarp kontrast til den foregående dags nærdødsoplevelse med lynnedslag og skybrud. Herlig dag. For at afslutte en skøn dag, tog vi i IKEA. Det er altså hård kost. På den ene side elsker jeg det sted. Jeg er i hvert fald dybt, dybt imponeret over deres flotte dekorationer og deres evne til at indrette smart på lidt plads.

På den anden side er jeg altid totalt drænet for energi (og penge), når jeg går ud derfra. IKEA var som altid fyldt med trætte, gravide kvinder. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg selv travede hvileløst rundt derude, imens maven voksede sig større og større.

Jeg tilbragte halvdelen af min graviditet i IKEA. Sådan husker jeg det. Bedre halvdel var gået totalt i redebyggerselvsving, og hvor gør man det bedre end i IKEA? Selv den dag, jeg fødte, var jeg i IKEA.  Jeg tror, mine veer startede derude i Taastrup. Så jeg har da lidt et særligt forhold til det sted. 

Ærindet i går var dog et lidt andet. 2 x 6½-.årig synes desværre, at det er på tide, at de får hvert deres værelse. Og det har vi ikke rigtig værelser nok til, så i stedet er der nu blevet købt ind til, at vi kan dele dereslegeværelse op i to, så de får fornemmelse af eget rum.

Det er mægtigt spændende, kan jeg afsløre. Altså særligt for småfolket. Pigen vil gerne have et skrivebord, hvor hun kan sidde og skrive sirlige bogstaver i en notesbog, mens drengen nok egentlig ville være tilfreds med en stol, hvor han kunne sidde og spille Nintendo. Sådan er behov så forskellige.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Oeufs en cocotte – altså æg bagt i lille skål”

 1. Nøøøj, det ser lækkert og spændende ud… det skal prøves til næste hjemme-brunch-date med kæresten :) Bli’r æggene “hårdkogte” eller “blødkogte”? Jeg tænker på, om blommen mon er flydende eller fast efter sådan en tur i ovnen? :)

  Svar
 2. IKEA er ét af de steder der giver mig tics ved højre øje hvis der er for mange (irriterende mange!) mennesker. Men der har de fedeste ting, og gode opbevarings løsninger og dimser!
  Det var en smart måde at lave ægge-ting på. Jeg laver ofte timbaler, men sig mig: Hvordan udtaler du retten – øfs di kåkåt…? :-)

  Svar
  • Ha ha, Sheila! Faktisk er det “ø ång kokåt” – hvis jeg kunne finde de fonetiske bogstaver på mit tastatur, ville du også få den korrekte fonetiske transskribtion ;-)

   Svar