Øger Keto risikoen for hjertekarsygdom?


Har du også set de alarmerende overskrifter i medierne om, at Keto øger din risiko for at udvikle hjertekarsygdom eller cancer? Eller at protein er farligt? Eller at dine morgenæg er ude på at slå dig ihjel? At du får tarmkræft, hvis du ikke spiser fuldkorn? Og klassikeren: at fedt er den direkte vej til graven?

Og er du blevet helt nervøs, selvom du egentlig synes, du har det ret godt på Keto?

Så er jeg her i dag for at klæde dig bedre på til at stå imod de mange skræmmekampagner, som du vil møde i en uendelig strøm i dit Low Carb/Keto-liv.

‘Keto-lignende diæt øger risikoen for hjertekarsygdom’

Dette var overskriften på et ‘studie’, der skræmte folk fra liv og sans, som Illustreret Videnskab tog op. Mange, som ikke ved bedre, forveksler Illustreret Videnskab med det ægte videnskabssite Videnskab.dk. Men det er ikke det samme og Illustreret Videnskab er ikke et videnskabssite. Det er et tabloidmedie, der lever af kliks og forargelse.

Studie er i anførselstegn, for dette var ikke et publiceret studie. I stedet var det en pressemeddelelse fra en konference, hvor undersøgelsen var blevet fremlagt.

Dette er netop et klasseeksempel på, at man tager en meget tvivlsom undersøgelse, der ikke har med Keto at gøre og bruger den til at skade Ketos omdømme. Det er skuffende, at Illustreret Videnskab ikke sætter barren højere (og at flere andre danske sundhedsformidlere også valgte at sætte deres troværdighed over styr ved at løbe med på denne).

For de ved selvfølgelig godt, at dette ikke er valid forskning. Ingen med rette forstand ville tage dette studie alvorligt. 

Men de fleste læser jo kun overskriften uden at læse hverken artikel eller endnu bedre studie og på den måde bliver det meget effektivt.

Her er et par highlights:

  • studiet er et observationsstudie (denne type kan aldrig vise årsagssammenhænge, jf. guiden til ernæringsvidenskab)
  • deltagere blev bedt om at rapportere hvad de havde spist én dag i 24 timer. Denne ene dag blev brugt som grundlag for analysen. Det svarer til, at man bruger det, du har spist I DAG til at konkludere, hvorfor du fik en hjertekarsygdom om 20 år.
  • alt under 25% kulhydrat blev kaldt ‘Keto’ (op til 100 g kulhydrat pr. dag – ikke de 20 g, der kendetegner Keto)
  • Low Carb gruppen målte ketonniveauer på 0,16 mml/l. Dvs. ikke ketose (pga. det høje kulhydratindtag)

Værd at bemærke er også, at Low Carb gruppen i udgangspunktet var mere overvægtige end gruppen, der spiste ‘normal kost’ (et procentpoint BMI). Højere overvægt = dårligere biomarkører.

Pressemeddelelsen afsluttes sådan her:

A limitation of the study is that participants provided dietary information at only one point in time, which should be considered when interpreting the study findings, Iatan said. Moreover, self-reports of food consumption can be inaccurate, though Iatan said this questionnaire has been extensively validated.

Because the study was observational, it can only show an association between the diet and an increased risk for major cardiac events, not a causal relationship

Der er mange ting, man sagtens kan bekymre sig over, hvis man vil bekymre sig. En stigning i LDL hos nogle, der har selvrapporteret madindtag i 24 timer er ikke en af dem.

Hvad fortæller studierne og hvorfor bringer medierne useriøse skræmmeartikler om Low Carb/Keto?

Giv mig 30 minutter af din tid og jeg giver dig en gennemgang af nogle af de seneste studier og viser dig, hvorfor du helt kunne have sprunget frygten over.

Derudover diskuterer jeg, hvorfor medierne altid bringer negative historier om Keto, næsten uanset hvor useriøst et grundlag de hviler på og hvorfor de ikke bringer de hundredevis af positive studier, der findes.

Samtidig lærer dig, hvordan du bliver bedre rustet til at stå imod mediernes skræmmekampagne, så du får nemmere ved at få succes med dit Low Carb og Keto-liv på den lange bane.

Og sidst men ikke mindst gennemgår jeg VALIDE kritikpunkter ved Keto (for ja, selvfølgelig findes de også) og taler om hvordan du bedst kommer omkring dem i din egen livsstil.

Lær at gennemskue dårlige studier og useriøs journalistik

Først og fremmest med en kraftig opfordring til ikke bare at læse overskrifter eller tage mediernes ord for gode varer. Sagen er, at de groft misfortolker studier – ofte bevidst, selvom jeg er ked af at sige det. Og hvis du kun læser overskriften eller tager deres ord for gode varer, så får du ikke hele sandheden.

Overvej måske også lige en gang hvem det er, du tager din sundhedsinformation fra. Er EkstraBladet virkelig det medie, du synes, skal lære dig om sundhed?

I stedet vil jeg hjælpe dig til at forstå ernæringsvidenskab og hvordan forskellige typer studier har forskellig validitet. Allerede med denne viden vil du kunne trække på skuldrene af de fleste, hvis ikke alle, skræmmekampagner, du kan læse om i medierne.

Jeg har lavet en PLUS-guide til ernæringsvidenskab, som du finder her:

Både guiden og podcasten er til PLUS-medlemmer men du kan læse og lytte ganske gratis i de 7 dages prøveperiode, jeg tilbyder, inden det betalte medlemsskab starter.

Mit håb er selvfølgelig, at du vil indse hvor meget, du går glip af ved ikke at være medlem og at du får lyst til at blive hængende. Men gør du ikke, går vi bare fra hinanden i fred og fordragelighed :)

Hvad er MadbandittenPLUS?

MadbandittenPLUS er min medlemsklub, hvor du for 1 krone om dagen får adgang til en lang række superfede ekstra funktioner direkte på madbanditten.dk

Her er hvad du får:

  • energiberegninger på alle mine 1.800 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • adgang til et værktøj så du kan lave dine egne madplaner og få en indkøbsliste til
  • færdige madplaner klar til brug, som jeg laver
  • adgang til at lytte til min podcast Madbanditten uden filter
  • adgang til guides og eksklusive sundhedsartikler om Low Carb, Keto, vægttab og livsstil

OG jeg fjerner alle annoncer fra siden, så du kan nyde det gode indhold uden forstyrrende og flimrende reklamer. 

Du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Start MadbandittenPLUS prøveperiode >>

Brug for en hjælpende hånd med vægttab?

Prøv min fleksible Keto kostplan. Den er nem og realistisk, selv i en travl hverdag.

Se kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Øger Keto risikoen for hjertekarsygdom?”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane
    Jeg har netop fået konstateret et meget forhøjet LDL 7,3 mod 3,2 for 1½ år siden. Har været på lowcarb/keto siden maj 2022.
    men nu er jeg blevet ret nervøs, for min søn på 34 har netop fået en ballonudvidelse og skal tage statiner resten af sit liv. Hans LDL var på lidt over 4, og efter et par dage på medicin nede på 1,8. (ingen lowarb eller keto, hér)
    Jeg er den videbegærlige type, og ser en masse på fx Youtube: Dr. Ekberg, Dr. Eric Berg, Thomas de Laur og naturligvis MADBANDITTEN, og har lært at statiner ikke er vejen til et bedre helbred, men dårlige for især hjernen. Hvad skal jeg sige til min læge, som ønsker at putte mig på en medicin, som jeg IKKE ønsker?
    Mine blodprøver viser desværre ikke mit blodsukker eller insulin. Er det ikke vigtigere markører end kolesterolet? Min læge er meget påholdende med diverse prøver, fordi de er dyre.
    Kan du sige noget om mine tal?:
    LDL:P: 7,3
    HDL;P: 2,2
    non-HDL;P: 7,68
    VLDL;P:0,4
    Kolesterol P: 9,9
    Triglycerid: 0,94

    På forhånd tak, og tak for en dejlig hjemmeside <3
    Anne.

    Svar
    • Hej Anne
      Hvor længe var du fastende inden blodprøven?

      Jeg vil starte med at anbefale dig at læse dette: Keto og kolesterol
      Der er både perspektiv, forslag til enkelt risikovurdering, forslag til hvad du kan spørge lægen om og kostråd til at sænke LDL, skulle du ønske det. Jeg vil også anbefale dig at lytte til podcasten, hvor jeg diskuterer netop dette.

      HDL og triglycerider er superflotte👍🏼 Genetik er en faktor, vi ikke er herre over. Det er ikke i min interesse at hverken råde eller fraråde brug af medicin. Det ligger langt udenfor mit og Madbandittens område.

      Blodsukker og blodtryk kan alle læger måle. Det er sandt at insulin ikke er noget, vi måler. Du kan også selv måle dit taljemål, jf. denne talje-højde-ratio.

      Svar
      • Hej igen.

        Tak, for hurtig respons.

        Mit taljemål er 74 og min højde er 170 = 0,43 ratio.
        Mit blodtryk var i sidste uge spot on, som lægen sagde (jeg selv syntes det lød lavt, mener det var 124/70)

        Hvis man skal have foretaget en blodsukker/insulintest, foregår det vist med sukkervand. er det noget der er ‘sikkert’, når jeg ikke har spist sukker/stivelse i et lille år? Har ikke engang fået det grønt, jeg burde (tilstået ;-/ )
        Jeg levede inden dette ‘paradigmeskift’ som veganer i 7 år og vegetar i 1,5. Men jeg var slet ikke sund og kulhydraterne overtog styringen, så spiste mere og mere brød, slik og kager.
        Efter ‘keto’fluen’ var fløjet væk, i begyndelsen af overgangen til fedtforbrænding, har jeg ikke oplevet sult eller cravings – SÅ rart :-)
        Men som sagt er jeg nu lidt nervøs, og alle jeg nævner mit kolesteroltal til kigger på mig som om jeg nok er på dødens rand.
        PS, jeg er årgang 1962 (hvis det skulle have betydning ;. )

        Svar
        • Hej igen
          Du skal ikke tage glukosetolerancetest. Du skal bare have målt dit langtidsblodsukker (hba1c). Det er formentligt målt i de blodprøver, der er taget. Det er helt standard. Man bruger slet ikke glukosetolerancertesten til det og du har helt ret, den vil ikke være retvisende, når du spiser Low Carb/Keto.

          Jeg er her ikke for at fortælle dig hvad du skal gøre. Jeg synes, det ville være upassende af mig at begynde at gøre det. Læs artiklen om Keto og kolesterol, den giver mere end rigeligt udtryk for mit ståsted i den debat. Og vurder så selv hvad du synes. Synes du stadig, der er grobund for nervøsitet, er der masser af ting, du kan arbejde med for at få nedbragt de biomarkører, du ikke er tilfreds med.

          Svar
  2. Jeg bliver nødt til at fortælle, at min læge er vildt imponeret over mit langtidsblidsukker, som han kaldte eminent. Han spurgte ind til hvad jeg gør. Da jeg svarer, st jeg har sat mig godt ind i ketoprincipperne og lever efter dem, sagde han:”Det er godt gået, fortsæt endelig med det.” Alle mine værdier i blodprøverne var bedre end de nogensinde har været i mit voksenliv.

    Svar
  3. Medierne er slet ikke klædt på til at tolke forskning korrekt. At kende god fra dårlig forskning er da endnu sværere. Man er nødt til kun at læse journals med en høj nok Impact Factor – mange journals kan man få publiceret i hvis man betaler nok, desværre. Desuden tænker jeg at man selv skal være forsker for at kunne tolke forskningsartikel er. Er du det? Kan ikke se at du har publiceret noget når jeg søger på PubMed.

    Svar
    • Det kan godt være, at mange medier ikke er klædt på til at tolke forskning korrekt, men hvis du er et medie som Illustreret Videnskab, så er det altså dit job at kunne (og det kan de selvfølgelig også godt). Det samme gælder, hvis du er videnskabsjournalist og det er dit job at videreformidle forskning. Man behøver ikke være publiceret forsker for at have en minimumsforståelse for, hvad man kan og ikke kan udlede af et studie. Det svarer til at sige, at du ingenting har at gøre i et køkken, medmindre du er uddannet kok. Selvfølgelig hænger det ikke sådan sammen.

      Svar
  4. Er virkelig taknemmelig for at du adresserer emnet. Gik netop ind på din side efter at have læst Annette Harrebechs nyhedsbrev og ville høre dig om din holdning til denne artikel og det studie, der refereres til.

    Svar
    • Annette er ikke dum og hun ved godt, at dette er et fuldstændigt useriøst studie. Jeg synes, spørgsmålet mere er hvorfor i alverden, hun synes, det er værd at sætte sin troværdighed over styr på denne måde.

      Svar
      • så enig!
        Nej Annete er bestemt ikke dum. Jeg undrede mig også over, at hun ikke linker til studiet (som hun også kalder en undersøgelse, så det er formentlig ikke et decideret studie) og at det ikke ser ud til at være publiceret, men blot fremlagt på en konference for hjertelæger (der jo formentlig er ret forudindtagede).
        Har du fundet et link til selve studiet , eftersom du vurderer, at det er useriøst?
        Har kun fundet et summary, hvor det fremgår at der er anvendt selv-rapportering, at der kun er godt 300 respondenter og at de kun har rapporteret een gang i løbet af undersøgelsen. Det er umiddelbare svagheder,
        Synes også hun blander keto og LCHF sammen samt at procentfordelingen mellem fedt og protein (70 % og 20%) virker helt skæv i relation hvad jeg indtager på LCHF.
        Og så ser jeg ikke LCHF eller keto som slankekure generelt, men som en sund livsstil som forhindrer og behandler diverse sygdomme.

        Svar
        • Nej studiet er ikke udgivet, som jeg forstår det. Hele panikken er ud fra en pressemeddelelse, hvilket jo kun gør hele sagen endnu mere grinagtig (denne her: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/03/05/15/07/Keto-Like-Diet-May-Be-Linked-to-Higher-Risk som du sikkert er det samme, du også har fundet :))

          Og ja, et selvrapporteret madskema over 24 timer er grundlaget. Det er så skørt altså. Kan kun anbefale dig at lytte til podcasten hvis du ikke har gjort det allerede.

          Alle disse ting er jo desværre ligegyldige i en verden hvor folk kun læser overskriften. Det irriterer mig grænseløst for at være ærlig.

          Svar
  5. Hej Jane et virkelig godt emne at tage op😊
    Jeg ville ønske at du ville ligge dit skriv omkring det her emne ud på nettet så det ikke kun var tilgængelig for os som er plus medlemmer. Af den simple grund at jo fler mennesker der bliver beviste omkring kun læse overskrifter bliver nysgerrig og klogere.

    Vh Elsebeth

    Svar
    • Ja men det kan man jo sige om alt, jeg laver. Jeg synes, der skal være en fordel i at være PLUS-medlem og jeg er langt mere interesseret i at hjælpe og uddanne dem, der er det end at overbevise folk, der er overbeviste om, at noget andet er sandt. Jeg vil gerne forklare, ikke forsvare.
      Og er man oprigtigt interesseret, kan man jo lytte til podcasten helt gratis. Det kræver bare, at man starter sin prøveperiode på PLUS. Vil man ikke det, er man nok ikke rigtigt interesseret i at få et andet perspektiv alligevel❤️

      Svar
      • Selvfølgelig skal det være en fordel at være plusmedlem😉hvilken jeg selv har stor glæde af❤️
        Du har ret du giver jo faktisk en folk en chance ved at give en 7 dages gratis prøveperiode, den havde jeg ikke lige med da jeg skrev.
        ❤️

        Svar