At lave nytårsforsæt er meget udskældt i tiden, men ikke her på kanalen. Jeg elsker selv at lave nytårsforsæt og jeg ved, at mange af mine læsere gør det samme. Det fører ofte til, at min mailboks i årets slutning bugner af fortællinger om, hvordan et nytårsforsæt om at prøve Keto førte til et vægttab på 30, 40, 50 kg… Og det er jo fantastisk. Men i dag skal det hverken handle om vægttab eller Keto. Det skal handle om, hvordan man laver nytårsforsæt, der holder, og hvordan jeg selv arbejder med mine.
Jeg elsker nytår, og jeg elsker den følelse af frisk start, det nye år giver. Det betyder ikke, at gode intentioner, der opstår senere på året, ikke kan tilføjes listen. Det betyder bare, at årsskiftet virker som en naturlig anledning til lige at reflektere over året, der er gået og året, der kommer.
Mine nytårsforsæt
Hvert år laver jeg en stribe nytårsforsæt. Ofte så mange som 8-10 stykker. Flere af dem er gode vaner, jeg allerede har, som jeg bare ønsker at fortsætte med, og nogle er nye indsatspunkter, jeg ønsker at arbejde på.
Jeg når ikke dem alle hvert år, men jeg når nogle af dem hvert år. Og efter en årrække kan jeg pludselig se, hvordan jeg får rykket mig og sat kryds ved flere af mine mål.
Jeg er meget optaget af mikrohandlinger udført regelmæssigt, og hvordan regelmæssigheden og repetitionen skaber vanen, som til sidst bliver så stærk, at den bliver en del af identiteten.
Om tandtråd og træning
For mange år siden begyndte jeg at bruge tandtråd. Hver dag. I starten var det akavet og mange ting i mig strittede imod, men efterhånden blev det en integreret vane, der hang sammen med at børste tænder. Hvis jeg børstede tænder og ikke brugte tandtråd, følte jeg mig ufærdig. Jeg kunne aldrig drømme om at tage afsted hjemmefra uden at have brugt tandtråd. Ligesom jeg ikke kunne drømme om at tage afsted om morgenen uden at have børstet tænder. Jeg er blevet en, de bruger tandtråd.
Jeg er også blevet en, der træner. I 5 år har jeg styrketrænet regelmæssigt og på faste ugedage, tre dage i ugen. Det har været ups and downs men jeg er mødt op til træning tre dage i ugen, hver uge, i 5 år. Med undtagelse af meget få uger.
Jeg træner, når jeg holder ferie, når jeg har ondt i ryggen, når jeg har travlt og er stresset, når jeg har sovet dårligt og når undskyldningerne står i kø inde i mit hovede. For jeg er en, der træner.
Mine træninger er ikke alle lige gode eller effektive. Men jeg møder op og gennemfører min træning.
At træne hårdt i tre måneder og derefter ikke træne i 5 måneder giver ikke et godt slutresultat. At træne regelmæssigt (og efter dagsformen) uge efter uge, måned efter måned, kan derimod ikke undgå at give resultat.
Jeg kan ikke forestille mig nogensinde igen at være en, der ikke træner.
At definere sine mål
Der er gode og mindre gode måder at definere sine mål på. Fx er fokus på ting, man vil gøre, altid nemmere og mere realiserbare end ting, man ikke vil gøre.
Jeg vil spise tre gode hovedmåltider om dagen er fx et bedre mål end at aldrig ville spise sukker igen. At undgå ord som altid og aldrig er også et godt tip.
Men der er også noget at hente i at definere det mere præcist. Du vil gerne leve sundere, men hvad betyder det egentlig? Eller du vil gerne træne, glimrende, men hvad og hvor ofte?
At fokusere på hvad du vinder ved dit nytårsforsæt er også vigtigt. Jeg vil gerne træne, når det står alene, er ikke lige så effektivt som jeg vil gerne træne, fordi jeg gerne vil øge min krops muskelmasse, fordi det giver mig bedre metabolisk fleksibilitet og giver mig en større buffer ift. mad og vægt (og nå ja, fordi det gør min krop pæn) . Det, at der er sat ord på, hvad jeg gerne vil have ud af det, er vigtigt i det langvarige perspektiv.
Er dit mål realistisk?
Du er nødt til at forholde dig til, om dine mål for året er realistiske. Hvis de indebærer, at du skal dyrke crossfit 7 dage i ugen, imens du følger en 1.000 kcal’s kostplan og bruger dine nætter oppe med dine børn, der ikke sover igennem, kunne det være en idé at sænke forventningerne lidt.
Dine mål og dine strategier skal passe ind i dit liv og din hverdag, for ellers bliver det svært at opretholde.
Jeg synes ikke, man skal være bange for at sætte store mål, for store ændringer fører også til store resultater. Men de skal deles op i mindre bidder med delmål eller milepæle, så målstregen ikke bliver for utydelig derude i det fjerne.
Hvordan vil du nå dit mål?
Du er også nødt til at forholde dig til, hvad du vil gøre, hvis du vil nå dit mål. Det nytter ikke at have et mål om, at du gerne vil have en stærk krop, hvis du ikke gider træne.
Det samme gælder nytårsforsæt om livsstil, kostvalg og vægttab. At ændre vaner på disse områder er ikke nemt, men hvad er du villig til at ændre, og hvad er du ikke villig til at gå på kompromis med?
Kan du klare det alene, eller skal du have hjælp? Er der en partner eller en ven/veninde, der deler dine intentioner, som du kan bruge som støtte? Skal du have hjælp fra en coach eller vejleder? Selv benytter jeg mig af begge dele.
Min dopaminhungrende hjerne elsker desuden fuldførte opgaver, så jeg drives af at sætte et kryds for min forskellige mål hver dag. Det giver mig en nem måde at følge med i, hvor stor min indsats for det pågældende mål er, og det synes jeg er megafedt. Jeg bruger en app, der hedder DBTC (Don’t Break The Chain).
Hvad vil du gøre i svære perioder?
En ting, som de allerfleste glemmer at forholde sig til er, hvad de skal gøre i svære perioder. Hvad vil du gøre, når det hele skrider for dig? Hvad gør du, når du er faldet pladask tilbage i dine gamle vaner, fordi livet kom på tværs? For lad os være ærlige, det kommer til at ske. Hvad er din strategi for de perioder?
Dette punkt er måske det allervigtigste, for det nemmeste i verden er at gå tilbage til autopiloten og gøre det, du altid har gjort. Og gør du det, du plejer, får du også de samme resultater, som du plejer.
Hvad vil du gøre, når du når dit mål?
Hvad sker der når du når dit mål? Skal du fejre det? Venter der dig en belønning af en art?
Og hvad gør du bagefter? Hvad er din strategi for at opretholde dit nåede mål? At tro, at det hele kører af sig selv, når målet er nået, er en illusion og en farlig tanke. Du vil altid skulle arbejde med dit mål for at bevare dine resultater.
Man fortsætter desværre ikke med at være stærk, hvis man stopper med at træne (I wish).
Gode spørgsmål, du kan stille dig selv
Til sidst en lille opsummering. Hvis du vil arbejde med målsætning, er disse spørgsmål gode at gå forholde sig til.
- Hvad er dit mål?
- Hvorfor vil du gerne nå det mål?
- Er det realistisk?
- Hvordan vil du nå det?
- Skal du bruge ekstern hjælp til det?
- Hvad er din strategi for svære perioder?
- Hvad sker der, når dit mål er nået?
Håber, det kunne hjælpe. Rigtig god fornøjelse❤️
Tandtråd, hvad var dit problem?
Det kræver 10 sek indsats og 20 kr rækker langt, samtidigt er det en af de bedste sundheds indsatset
Problem? Der var ikke noget problem. Men er dit problem egentlig, Jenny?