Nytårsforsæt 2016


Hold nu fast en dejlig nytårsaften, vi havde! Vi fejrer nytår med de samme mennesker hvert år, og det er en tilbagevendende begivenhed, at vi tager en tur rundt om bordet, hvor vi deler vores ønsker for det nye år.

Det passer mig glimrende, for jeg laver i forvejen nytårsforsæt hvert år. Jeg skriver dem ned, typisk her på bloggen, og et par gange i løbet af året genbesøger jeg dem for at blive mindet om, hvad de handler og for at se, om de stadig er vigtige, og hvis de er, om jeg bevæger mig i retning af dem.

Mange forbinder nytårsforsæt med noget, der handler om vægt, krop eller træning. Og selvom det kan være helt valide ønsker, synes jeg, det er alt for snævert. Sidste år havde jeg fx et nytårsforsæt om at distancere mig fra negativitet og selvom der stadig er plads til forbedring, er jeg nærmere end jeg var for et år siden.

Mine ønsker for 2016 handler skyder lidt i forskellige retninger. Se bare her:

Ud af komforzonen

De sidste par år har jeg haft et tilbagevendende nytårsforsæt om, at jeg gerne vil tage mere del i livet. Jeg har formuleret det for diffust, tror jeg, for jeg er stadig langt derfra. Dybest set handler det om, at jeg synes, at balancen mellem pligter og sjov er skæv. Til pligternes fordel. Når man hele tiden har for travlt, eller den, man lever med, har for travlt, så tager man de sjove ting væk først. Fordi man ikke orker dem. Men det er jo de sjove ting, man skal “leve” af og hente energi fra i de perioder, hvor det hele bliver lige vel alvorligt

Jeg savner ting som at se mine veninder mere, feste mere, spise mere på restaurant, rejse (endnu) mere, møde nye mennesker, tage flere chancer, gøre flere ting for første gang. Ud af komfortzonen, for pokker! Det trænger jeg virkelig til. Så det er mit nytårsforsæt nr. 1.

IMG_7525

Klæde mig pænere

Det her punkt handler på en måde også om at udfordre komfortzonen, for jeg vil rigtig gerne blive bedre til at klæde mig pænere eller mere feminint. Jeg arbejder jo hjemme, og mange dage ser jeg ikke andre mennesker end min familie. Jeg bruger sjældent makeup, og jeg tilbringer det meste af min tid i enten joggingbukser eller jeans og en eller anden oversized trøje. Og kondisko. Altid kondisko. Eller Birkenstock-sandaler. Dejligt og komfortabelt, bestemt. Men altså, lidt variation ville være kærkomment her.

Så i år kunne jeg godt tænke mig at udfordre den del og gå mere i høje hæle, tage makeup på, måske endda en kjole, måske endda gå helt ud af komfortzonen og tage noget tøj på, der sidder kropsnært. Jeg får koldsved bare ved tanken men forsøger at tolke det, som at jeg er inde på noget vigtigt her. Puh!

Silas og Vega

Lære mine børn at lave mad

I min kommende bog, som jo handler om, hvordan man lærer børn at elske rigtig mad, berører jeg kun ganske lidt det her med at have børn med i køkkenet. Og det er lidt fjollet, for jeg synes faktisk, at det er virkelig vigtigt. Jeg er bare ikke selv særligt god til det. Jeg har tusind undskyldninger for, hvorfor jeg ikke oftere har dem med i køkkenet, men dem vil jeg spare jer for. I stedet vil jeg arbejde på at have dem med oftere i det nye år, fx ved at lade dem have en ugentlig maddag. Uden at sige for meget kan jeg vist godt afsløre, at den ene synes bedre om den idé end den anden…

Men jeg ser det at kunne lave mad som en kæmpe gave og det at lave mad sammen er en perfekt anledning til at tale om maden og om råvarerne. Silas og Vega er generelt nysgerrige omkring mad og spiser alt muligt og umuligt, og den nysgerrighed vil jeg virkelig gerne styrke. Så børn med i køkkenet i 2016 – yes!

Sukkerfrit ´16

Lidt atypisk har jeg faktisk et nytårsforsæt i år, der handler om, hvad jeg stopper i munden. Og det handler om sukker. I 2016 vil jeg gerne spise sukkerfrit. På en måde har jeg jo spist sukkerfrit i mange år efterhånden, men jeg har i alle årene tilladt små mængder sukker. Hvordan skulle jeg ellers kunne spise god chokolade? Men for nogle måneder siden, fik jeg pludselig lyst til at lægge sukkeret helt på hylden. Sådan helt! Det virkede fjollet at vente til nytår, så jeg tog hul på det her nytårsforsæt for et par måneder siden. Og det føles helt rigtigt, og jeg har ikke lyst til, at det skal være anderledes. Vil du læse mere om det, har jeg skrevet lidt om baggrunden for beslutningen HER.

Min bedste opskrift på guacamole --> madbanditten.dk

Spise mere guacamole

På Zanzibar fik vi guacamole et par gange, og det mindede mig om, hvor meget jeg elsker det. Og hvor sjældent, jeg spiser det. Og det endda på trods af, at jeg jo laver verdens bedste guacamole og i øvrigt mener, at guacamole kan spises til stort set alting. Så i 2016 skal der mere guacamole på menuen.

Det i sig selv er jo en glimrende anledning til at spise mere mexicansk mad, hvilket jeg også elsker. Det her nytårsforsæt bliver jo bare ved med at give, og jeg kan allerede nu sige, at jeg ikke tror, det bliver så svært at holde det!

Men det var vist det for i år. Jeg har også en række mål for bloggen og for forretningen, men det bliver vist mere en to-do liste end en række nytårsforsæt, så dem vil jeg skåne jer for.

Men fortæl mig nu, hvad er dine ønsker for det nye år?

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

30 kommentarer til “Nytårsforsæt 2016”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane – jeg er også en af de mange som nyder din blog og dine skønne opskrifter.
  Jeg er ikke blevet lchf’er endnu, men arbejder på det. Har virkelig svært ved at undvære brød og pasta. Nå men her er mine nytårsforsætter:
  1) være bedre til at nyde – det kan være noget mad, en god oplevelse, naturen, mit arbejde og meget mere.
  2) få mere grin og latter ind i livet – opsøge de venner som jeg altid har det sjovt med noget mere, og lade familiepligtbesøg fylde mindre.
  3) få lavet nogle flere lchf opskrifter fra dine bøger eller din blog.

  Endnu engang tak for din blog og et rigtigt godt nytår til dig og din familie.
  Randi

  Svar
 2. Har også læst indlægget om sukker, men kan ikke rigtig se at jeg kan kommentere der. Derfor her;^) Godt skrevet og meget motiverende og inspirerende:-)
  Vil gerne høre dig, hvis du har lyst til at fortælle det?, hvad er 100 % sukkerfri? Hvad er inkluderet i sukker?
  Kh fra en der overvejer at tage springet:-)

  Svar
  • Først og fremmest tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det med kommentarerne. Det var selvfølgelig en fejl og er nu rettet :)

   Dernæst, jamen jeg vil gerne skrive mere om sukkerfri men jeg vil ikke opstille regler for hvad der er “rigtig” sukkerfri. Selv har jeg kun vinket farvel til sukker – og ikke til frugt, naturlige sødemidler etc. Ingen af delene spiser jeg dog meget af. Føler man sig triggered af frugt, sødemidler etc. må de gå samme vej som sukker. Det gør de ikke hos mig. :)

   Svar
 3. hej jane
  tusind tusind tak fori du DELER med os heude, det giver så gode reflektioner.

  meget spændende læsning, 100 procent sukkerfri, jeg spiser selv lchf og kan ikke tåle gluten, og kan genkende det du beskriver så jeg blev helt chokeret :)
  virkelig tankevækkende. og så er du meget modig, at du vælger at sige det højt, tusind tak for det, modige kvinde. stor respekt for det :)

  i forhold til tøjet og arbejde derhjemme… det gør jeg også, altså arbejder hjemmefra, og halvdelen af ugens dage er jeg heller ikke for fiks at se på. men min mand og jeg har det begge okay med det ( griner ad det ind imellem) og den anden halvdel af dagene er jeg ‘gjort i stand’. dejligt at kunne være i begge yderpoler ;) hvis du forstår. Min mand og jeg ved begge jeg ser godt ud når jeg er gjort i stand, så overskygges det ikke af 3 dage i natbukser og stadig morgenhår når vi når aftensmaden ;) for mig er den stor frihed at kunne begge dele.
  bedste hilsner for det nye år Trine

  Svar
  • Tak for de pæne ord :)

   Mit ønske om at klæde mig pænere har heller ingenting med min mand at gøre, og vi griner også nogle gange bare af kontrasten mellem hans fine jakkesæt og min hjemmeagtige komfy-tøj. Det hænger mere sammen med at jeg trænger til at komme mere ud :)

   Svar
 4. Tak for en spændende og inspirerende blog. Her skal der, som hos mange andre, smides de overflødige kilo i det nye år. Efter en hård december med lidt for meget af det gode (usunde), har jeg en pakke Biodrain liggende, som jeg tænkte at starte op på. Jeg er på 2. dagen af LCHF livsstilen og indtil videre meget mæt og positivt overrasket. Kan udrensning og LCHF kombineres? Jeg synes jeg trænger til begge dele ☺️

  Svar
  • Tjaah, personligt har jeg ikke meget fidus til udrensning men jeg kan ikke se, hvorfor BioDrain og LCHF ikke skulle kunne kombineres. :)

   Svar
 5. Mine nytårsforsætter er områder hvor jeg har brug for at komme tilbage på sporet.

  1. Blive bedre til gøre noget ud af mig selv. Forkæke mig selv lidt mere og sørge for jeg ejer mere end et par pæne sko ud over min elskedr kondisko
  2. Få styr på kosten. Har under min graviditet ikke levet efter lchf principperne, kun glutenfri. Så den del skal der styr på igen. Det fører videre til det næste nytårsforsæt, som er en nødvendig klassikker:
  3. Tabe mine 15 kg fra graviditeten

  Svar
 6. Mine nytårsforsætter er ting/emner, jeg gerne vil have mere fokus på og/eller have mere af:

  – fortsætte med at arbejde med mig selv psykisk og mentalt
  – på mit første yoga retreat ?
  – udforske potentielle venskaber
  – være mere i naturen ? ? ?
  – høre mere P6 beat/musik
  – danse/gå til dans – udfordre komfortzonen lidt
  – deltage i Nordrobes garderobechallenge og i det hele taget gå garderoben igennem

  :-)

  Svar
 7. Sikke nogle spændende nytårsfortsæt Jane! Som studerende, der også arbejder meget hjemme, kan jeg kun genkende den med at leve hverdagen i jogginbukser. Jeg skal virkelig nogle gange hive mig selv i nakken, men er efterhånden blevet god til at lave nogle helt simple beautyrelaterede rutiner, som holder mig nogenlunde præsentabel i hverdagen. Uanset hvad jeg skal (med mindre vi snakker mega stress eksamen) så har jeg en god creme på, mascara, lidt pudder og balsamspray i håret, der bare gør det hele lidt mere lækkert og ikke tager mere end 10 min. Desuden har jeg investeret i pænt tøj, der er blødt og behageligt. Så føles det (næsten) som nattøj, men ser en del pænere ud.
  Ift sukker synes jeg det er pisse sejt at du mærker efter og står ved dig selv! Mine egne nytårsfortsæt er absolut begrænset til, at jeg skal passe på mig selv. Passe på ikke at lave for høje krav, for travl en kalender eller for mange restriktioner. Så; passe på mig selv. Punktum :)

  Svar
  • Hvor er du sød, Anna, tak :) Jeg tror på trial and error. Hvor man finder svaret eller hvilket svar, man finder, synes jeg er mindre vigtigt. Det vigtigste er, at det løser problemet.

   Og tak for beautytips. Jeg har lidt at lære der endnu, kan jeg godt fornemme, men det virker som en god start at investere i noget pænt men behageligt tøj, så jeg kan komme lidt ud af yogabuksen ;-)

   Og fint nytårsforsæt :)

   Svar
 8. Mit første nytårsfortsæt er at lade mobiltelefonen få en fast plads, når jeg kommer hjem og derved blive mere nærværende, når jeg er hjemme. En af sidegevinsterne er at mine børn bliver mere aktive i køkkenet.
  Mit andet nytårsfortsæt er at leve lidt mere, ikke vente til i morgen med alting. Jeg vil danse, være sammen med gode venner, drikke rødvin, rejse med mine børn, sige ja og springe ud på dybt vand en gang i mellem, og jeg er allerede i gang, for her i ferien hoppede jeg i det kolde vand og overskred 3 grænser på en gang … At være nøgen, jeg kan egentlig ikke lide vand og jeg hader at fryse, og det var fuldstændig fantastisk. Livet niver lidt i huden og man kan mærke, at man lever og allerbedst er det sammen med mennesker, jeg holder af. Jeg er helt enig Jane, vi skal huske det sjove. Alting bliver bedre, når vi også husker det.
  Mit tredie fortsæt er at blive endnu bedre til at leve LCHF, ikke striks men liberal. Det fungere fint for mig, jeg kan holde min vægt og spiser bedre mad, end jeg længe har gjort. Jeg har spist helt “forkert” her i julen, men er ikke nervøs, for jeg ved, at når jeg er tilbage igen på mine tre måltider med LCHF, så er alt godt igen.

  Svar
  • Åh den med mobiltelefonen er jeg med på! Mine børn har nu begge fået telefon og de sms’er med vennerne i en uendelighed. Vi har talt om at have en kurv, vi putter dem i, inden vi skal spise fx. Men det er et udfordrende punkt!

   Og hvor er du sej med vinterbadning! det er en af de ting, jeg stadig tænker, at jeg ALDRIG kommer til. Jeg har det som dig med både kulde, nøgenhed og vand. Usch! fannerme sejt gået af dig!

   Svar
 9. Godt nytår, Jane. Gode nytårsforsæt du har. Jeg har kun 1. Ellers bliver det for svært for mig. Jeg vil spise ordentligt, så min mave får det bedre. Det er nemlig ret omfattende, for jeg ved ikke præcis hvad jeg ikke kan tåle og i hvilke mængder. Jeg tænker at når min mave har det godt, så får jeg det bedre og dermed mere overskud til at leve og til min familie og venner. Nå ja, og måske bliver der også tid/overskud til at begynde at løbe igen.
  Tak for en fantastisk blog. Du er en stjerne.

  Svar
  • Den med maven har jeg haft på listen i mange år! Gluten har jeg jo undgået i årevis og det har gjort en kæmpe forskel. En ting, der er kommet bagpå mig er, hvor stor rolle sukkeret også spiller. Selv i små mængder. Min mave er blevet SÅ utroligt meget gladere efter jeg er stoppet helt med sukker. Tip hermed videregivet! :)

   Svar
 10. Hej Jane.
  Rigtig godt nytår til dig og dine ???
  Sidste år havde jeg et af de nytårsforsætter der handlede om vægttab, kost og motion ?
  Men tænkt jeg kom mere end i mål ? Fortsætter lød på bedre kost, vægttab på 10-12 kg og mere motion. Jeg har lever liberal LCHF hele 2015 uden at være fanatisk, jeg har gået 2054 km (målet var højt 2015 km?) og jeg har tabt hele 18 kg.
  Mine fortsætter i år er derfor lidt anderledes ? Jeg behøver ikke tabe mig mere og skal blot “fortsætte” min gode stil ?
  Jeg har så tillagt lidt ekstra punkter, som jeg også vil fokusere på i 2016…
  1. Få lidt bedre styr på økonomien (efter skilsmisse i 2015 ser den mildest talt lidt vakkelvoren ud)
  2. Blive bedre til at holde kontakt, besøge og invitere familie og venner
  3. Blive bedre til at støtte og vejlede for at få yngste sidste hjemmeboende barn ud i almindeligt socialt liv, hun er for meget alene med de sociale medier og en 14-årig har brug for jævnaldrende og ikke kun sin “gamle” mor

  Med ønsket om at 2016 opfylder alle dine og vores ønsker
  Susanne

  Svar
  • Hvor er det bae utroligt flot, Susanne! Godt gået! Og sikke nogle gode punkter for det nye år. Jeg elsker især punkt 3. Vi er ikke helt nået dertil men mine tanker begynder stille og roligt at kredse om de år, mine børn (nu 10) går i møde…

   Svar
 11. Mine ønsker er i virkeligheden delmål :-)
  1: spare penge sammen – til at flytte på landet
  2: spise rigtigt – og bruge ALLE rester
  3: have aftensmad gæster til hverdagsmad – der er for få weekender til at have gæster i og der er meget mere hverdag :-)

  Svar
  • Hvor er det nogle gode nytårsforsæt! Jeg elsker især nr. 3. Jeg elsker nemlig at have hverdagsgæster. Så hyggeligt og alligevel så uforpligtende. Det vil jeg gerne have mere af også :)

   Svar
 12. Jeg tror, det er vigtigt at man også gør noget ud af sig selv, selv om man arbejder fast hjemme. Jeg elsker jo selv de dage, hvor jeg bare kan sidde foran pc’en i timevis i pyjamas, men det er nok ikke det mest fatastiske at møde manden med, når han kommer hjem fra arbejde :-)
  Men at gøre noget ud af sig selv, selv om man er i eget selskab, har også en betydning i forhold til det værd, man viser sig selv.

  Spændene med nul sukker; jeg vil lige læse din begrundelse om lidt – og så håber jeg, vi får lov at følge med i, om det er let eller ikke.
  Godt nytår, Jane.

  Svar
  • Vi har en kæmpe kontrast herhjemme med Søren, der går i jakkesæt til daglig og mig, der går i nattøj. Haha! Til gengæld elsker vi begge to at hoppe i afslappende tøj, når vi er hjemme. Men ja, det ville ikke skade at frisere håret inden familien kom hjem om eftermiddagen ;-)

   Svar
 13. Gode og vigtige nytårsforsæt, kan nikke genkendende til flere af dem, især at tage mere del i livet på den sjove måde og at tage pænere tøj på. Jeg er pædagog og praktisk tøj og sko er derfor Vejen frem på arbejdet, men man kunne måske bare skifte til de famøse kondisko på arbejdet og ikke nødvendigvis bo i dem altid, det er en overvejelse værd ?
  Som barn havde jeg en mad dag hver uge, fra det år hvor jeg fik hjemkundskab i skolen. Officielt hadede jeg det, men i virkeligheden var det sjovt at kunne bestemme og at prøve nye ting. Og behøver jeg sige jeg Den dag jeg flyttede hjemmefra, var mine forældre evigt taknemmelige.
  Jane, Tak for det store arbejde du kigger i bloggen, jeg elsker at læse med på dine overvejelser om livet og sundhed og ikke mindst alle de dejlige opskrifter. Rigtig godt nytår.

  Svar
  • Tak for din søde kommentar, Mette :)

   Jeg tænker, at det med at gå mere ud automatisk kan tvinge mig i pænere tøj, og så er det ligesom to fluer med ét smæk. For jeg kommer næppe til at sidde i skjorte og med makeup herhjemme og skrive :)

   Jeg har først lært at lave mad som voksen, hvilket har betydet, at jeg i store dele af mit voksenliv bare levede af købemad. Det ville have været anderledes, hvis jeg havde kunnet lave mad, tror jeg…

   Svar
 14. Har lige læst dit indlæg om 100 % sukkerfri – sikken en beslutning af tage -sejt. Og forstår godt hvorfor det må hedde 100% – sådan skal det også være for mig.
  Jeg faster 2 dage om ugen i forbindelse med noget kostomlægning (kur), og har valgt altid at faste om torsdagen, den dag er der nemlig kage på arbejde. Og når jeg faster, så er der ingen diskussion med mig selv om, skal jeg / skal jeg ikke tage et stykke kage.

  Svar
  • Jeg oplever det som 100 gange nemmere sådan. Først tænkte jeg, at der var lidt udfordringer ift. rejse (som jeg finder meget stressende), jul, nytår etc. Men sandheden er, at det var fuldstændig uproblematisk og 100 gange nemmere end at skulle debattere hvornår nok er nok etc. Easy-peasy. :)

   Svar
   • Jeg synes faktisk det sværeste ved at vælge sukker fra er den måde folk reagerer på, som om man er frygtelig asocial og nærmest på tværs fordi man ikke lige vil smage det stykke kage osv. Mange føler sig nok også provokerede fordi de ikke selv har samme viljestyrke eller lyst og derfor slet ikke respekterer ens beslutning. Selv oplever jeg også det er alt eller intet med det sukker der.
    Hvordan oplever du folks reaktioner og hvordan reagerer/svarer du?

    Svar
    • Det er jeg enig med dig i. Det er rigtigt svært. Jeg har jo spist mere eller mindre sukkerfrit i 5-6 år, så der er ikke rigtig nogen omkring mig,d er studser ved at jeg har taget skridtet fra at tillade små mængder sukker til slet ingen. Eller det er jeg ikke stødt på. Jeg kan jo ikke tåle gluten og det udelukker jo rigtig mange desserter og kager, så det er altid min første begrundelse i et nej tak.
     Det er mest her på bloggen, jeg oplever at nogle bliver provokerede. det oplever jeg faktisk ikke rigtig i virkeligheden, og hvis jeg gør, trækker jeg bare på skuldrene. Jeg forklarer sjældent. Nej tak er rigeligt svar. Hvorfor jeg takker nej er min egen sag. :)

     Svar
     • Ja det er sandt. Tror bare jeg siger jeg ikke kan tåle sukker fremover;) For det kan jeg ved Gud ikke!! Bliver til et sukkermonster!
      Er simpelthen så irriterende jeg føler jeg skal diskutere mine vælg eller høre for hvor kedelig jeg er osv. Er immervæk 32 år. Må vel vide hvad der fungerer bedst for mig. Nytårsfortsæt til alle: Være mere rummelige og respektfulde overfor andres valg, selvom de eventuelt ligger fjernt fra ens egne:)