Nye nordiske kostråd fokuserer på kvalitet


Gennem de sidste 4 år har mere end 100 nordiske forskere arbejdet med at opdatere de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR).  Resultatet af dette arbejde ligger klart, og snart kommer de med de nye nordiske kostråd. Som varslet går disse bort fra at give os den anbefalede energimæssige fordeling af kulhydrater, protein og fedt, som vi kender fra de nuværende. I stedet vil de nye anbefalinger fokusere på madens kvalitet. Det betyder altså, at det ligger den enkelte frit for at sammensætte sin kost af gode madvarer med høj kvalitet.

Kvalitetsbegrebet kommer vi så nok til at slås lidt om, men i udgangspunktet fokuseres der på, at kulhydraterne bør komme fra fuldkornsprodukter, og at indtaget af de hurtige kulhydrater som bl.a. sukker bør minimeres. Samtidig nævnes, at kulhydraterne har sin berettigelse på tallerkenen – i mindre portioner. På fedtfronten anbefales vi fortsat at undgå transfedt, men det gælder desværre også, at det naturlige, mættede fedt stadig holdes ude af det gode selskab. Det betyder, at smør, fløde og fedt fra kød stadig er dømt ude, mens vi i stedet anbefales flere vegetabilske olier. Nå ja, Rom blev ikke bygget på en dag..

De Nordiske Næringsstofanbefalinger skal ligge til grund for en opdatering af de danske kostråd, så det bliver spændende at se, hvordan de bliver fortolket her.

Men indtil da vælger jeg at se det positive i, at de Nordiske Næringsstofanbefalinger har valgt at droppe den gamle tallerkenfordeling, som fortæller os,  hvor meget fra hver næringsstofgruppe, vi bør spise. Men den største forbedring består, efter min mening i, at der ikke længere sættes loft på indtaget af fedt, så længe fedtkvaliteten er i orden. Og det må man da sige er et stort skridt!

Du kan læse mere i denne artikel fra Aftonbladet. Bemærk, hvordan spørgsmålet om LCHF tages op i sidste afsnit. Man anslår, at hver 4. svensker spiser LCHF, så det er ikke længere en tendens, man kan tillade sig at ignorere. Og dét synes jeg er stort.

Læs også mere HER om det generelle arbejde med de Nordiske Næringsstofanbefalinger.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “Nye nordiske kostråd fokuserer på kvalitet”

Skriv en kommentar

  1. I juni skrev kostdoktorn jo også om det og der var der da % på
    Det betyder at anbefalingen for fedt, kulhydrater samt protein ændres lidt
    Fedtet stiger fra max 25-35 % til max 40%

    Det fedt der især stiger, er typisk nok det enkeltumættet
    som bør udgøre 10-20 % af kalorierne (før 10-15%)
    Mættet fedt fastholdes på 10 % ( ? )
    Flerumættet fedt også 5-15 % (?)
    Egentlig synes jeg jo at det er fint nok at fedtet stiger (ligesom sidste år i Frankrig), men den der hovedløse fastholdelse i at mættet fedt er farlig, er deprimerende……
    Det sjove er at jeg slet ikke kan få anbefalingerne af at spise margarine og vegetabilsk olie til at hænge sammen med, en flerumættet andel på 5-15 % …margarine og de fleste vegetabilske olier er FU.
    Olivenolie, macadamianødde og olie er overvejent EU og faktisk indeholder oksefedt også ca 40 % en EU og svinefedt er overvejent EU med 48 % EU

    Protein stiger fra 10- 15 % til 20 % – så i praksis levner det omkring 40 % til kulhydrater mod 55-60 % … så lidt sker der – men desværre alt for lidt.
    Egentlig er jeg ikke specielt interesseret i makro %.- da det ikke giver særlig meget mening i længden

    Svar
    • Som jeg læser det, bliver der ikke sat overordnet fordeling på næringsstofgrupperne, men det er rigtigt, at der er procent på fedtfordelingen. Den kommer jeg så nok ikke liiiige til at følge helt ;-)
      http://www.kostdoktorn.se/obegransat-med-fett-i-slvs-nya-kostrad/

      Jeg er enig i, at vi langt fra er i mål, men lidt har også ret.

      Men tilbage står vi også med problematikken om, at anbefalingerne gælder normalvægtige, og at der ikke tages højde for dem, som gerne vil tabe sig. Well, man kan ikke få det hele tilsyneladende ;-)

      Svar
  2. Det er interessant – men desværre er det totalt absurd at de vegetabilske olier for lov til at fylde sååå meget og at smør, kød og den slags stadig skal dæmoniseres.
    Man behøver ikke at være en nørd for at finde ud af at for meget flerumættet fedt særligt omega 6 om vi primært får fra billigt kød, gryn og divs margariner,blandnigsprdukter og olier samt nogle typer nødder og kerner er et kæmpe problem.
    Alligevel får de det grønne stempel ??
    Det ER moderne produkter som kun industrien har gavn af at vi spiser,
    ( vi skal huske at der er masser af lobbyisme i de der udvalg…)
    Vores forbrug af disse fødevarer er mangedoblet i de sidste 50-100 år samtidigt med at vores smør og mættet fedt forbrug er faldet- alligevel er det dem som myndighederne ser sig blinde på.
    Jeg ar intet problem med små mængder koldpresset olier- men dybeste set er de ikke nødvendige for vores kost -så længe vi spiser nødder og frø -får vi rigeligt.
    Tænk hvis de havde sagt spis mad der ikke er pakket ind i pap og dåser- mad du kan gennemskue og som din formoder( oldermor eller ældre) ville kunne genkende-så havde vi nået langt !

    Jeg synes det er deprimerende så lidt ÆGTE mad fylder i vores indkøbskurve- alt skal laves til erstatningsmad- kig bare på Becel = erstatning for smør- MilDA/Creme fine= en slag fløde og det er værste er at folk sluger det RÅT for der er ofte grønt dødninge hoved på = nøglehul.
    Så når folk spørger mig om jeg vil ha smør på – spørger jeg altid taler vi om rigtig smør ? eller skod smør( kærgården -eller fake smør = becel.
    I disse dage kan man ikke være sikker på at vi taler om det samme.

    Svar
  3. Jeg bor i Sverige og det er rigtigt at LCHF er ved at være pænt stort herovre, og flere læger er også fortalere for LCHF. Bl.a. Anders Eenfeldt, Annika Dahlqvist og Björn Hammarskjöld, for at bare nævne nogen. Sverige siges at være det land i verden, hvor LCHF har vundet størst udbredelse. Hvilket også ses af, at her somme tider bliver mangel på smør i butikkerne! :-) – http://www.vk.se/690213/snart-slut-pa-smoret

    Svar