Nye afgifter på usunde fødevarer


Når danskerne vågner op 1. januar, er det til en række nye afgifter på usunde fødevarer. Stigningen er en del af finansieringen af finanslovens for 2012 og skal bidrage til en bedre folkesundhed. Man skulle ellers tro, at politikerne var færdige med at udråbe forskellige ting som hhv. sunde og usunde, da det jo nærmest er et minefelt i disse dage. Men da afgifterne denne gang er på sukker, alkohol og tobak, følte de sig nok på nogenlunde sikker grund.

Så først fik vi skatten på mættet fedt og nu en forhøjelse af dem på sukker, alkohol og tobak. Personligt kommer disse afgifter ikke til at have den store betydning i mit liv, men jeg synes, det rejser ét spørgsmål: Kan man gøre danskerne sundere gennem afgifter? Kan man overhovedet beskatte sig til sundhed?

Det tror jeg nemlig ikke, man kan, og derfor kommer denne type initiativ til bedre folkesundhed til at klinge lidt hult i mit øre. Samtlige af de nye beskattede varer, er afhængighedsskabende varer i højere eller mindre grad, og med de briller på, ligner det mere et forsøg på at få flere penge ud af det, som folk alligevel køber. Hvor mange kender nogen, der er stoppet med at ryge, fordi det er for dyrt? Ja, okay, det var faktisk min egen motivation, da jeg stoppede for mange år siden, men jeg tror ikke, at sparede penge ellers er en særlig stærk motivationsfaktor. For hvad nu, hvis man står der med verdens laveste blodsukker og hele kroppen sender alarmsignaler om, at man DØR, hvis man ikke får den der plade Marabou NU?! Vil man så gå hjem og i stedet snitte sig en råkostsalat, fordi man synes, at prisen for chokoladen er for høj? Personligt vil jeg i det øjeblik bytte mine børn for et skud sukker. Sådan sat lidt på spidsen.

Men hvad kommer de nye afgifter så til at betyde? Måske kommer vi til at se flere fæle erstatningsprodukter fyldt med endnu mere skrammel, som produceres og sælges for at undgå de nye afgifter. Eller også sker der det samme som med fedtskatten: Folk køber det samme og betaler bare mere for det. Og så er vi tilbage dertil, hvor afgifterne giver penge i statskassen men ikke betyder en pind for folkesundheden.

Så kære regering: Jeg ved godt, at jeg dengang med fedtskatten bad om en skat på sukker i stedet, men det vil jeg gerne trække tilbage. I stedet vil jeg gerne bede om en differentieret moms på fødevarer og ellers nogle initiativer for folkesundhed, som lærer folk, at naturlig mad er sund mad, og hvor den økonomiske gevinst består i, at folk ved at holde sig til dette helt enkle princip, holder sig friske længere og i mindre grad har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet.

 

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Nye afgifter på usunde fødevarer”

Skriv en kommentar

  1. Også enig, en sukkernarkoman lader sig ikke stoppe p.g.a. højere priser. Desuden er der så mange tilbud på slik, så man kan bare købe de store mængder til billigere penge, det tror jeg vi vil kunne blive ved med at kunne.

    Svar