Nu er det jo også snart jul…


I de 10 år jeg har arbejdet med at hjælpe folk til vægttab, har jeg iagttaget et virkelig underligt fænomen. Så snart vi når hen på den anden side af efterårsferien, begynder folk at sige ting som:

Nej, det passer ikke så godt at starte nu, det er jo også snart jul. Jeg har også så travlt om efteråret. Jeg må hellere vente til efter nytår.

Jeg har fået de første i år allerede. Men seriøst, ikke? Snart jul??? Der er 49 dage til jul. Ni-og-fyrre. Det er 7 hele uger. Jeg har set ret vilde ting ske på 7 uger…

At undlade at starte, fordi man om 7 uger har nogle dage, hvor det altså bliver lidt svært, er virkelig skørt. 

Jeg ved godt, hvad det handler om…

Det her argument skriver sig ind i et mindset, som vi er nødt til at komme til livs, hvis vi nogensinde vil opnå noget med vores livsstil og vægt, nemlig idéen om at det kun virker, hvis man gør det perfekt. 

Bare tanken om at skulle gøre noget perfekt gør mig helt træt.

I stedet skal du vænne dig til at blive komfortabel ude i gråzonerne, for du kommer til at tilbringe ret meget tid der. 

Når du ser nogen, der har opnået et stort vægttab, er det aldrig nogensinde et resultat af, at de har lært at spise perfekt. Det er heller ikke et resultat af nogen, der aldrig har holdt ferie, spist på restaurant, været til fødselsdag eller fejret påske, jul eller nytår.

Det er et resultat af at have lagt en indsats for dagen og acceptere ‘godt nok’, når livet kommer på tværs. For livet kommer på tværs. Der vil altid være uger, hvor din indsats er lige i skabet og uger, hvor den halter lidt. Gennemsnitligt over tid vil du klare dig dårligere end dine bedste uger men bedre end dine værste. 

At ligge og svinge lidt omkring medianen giver dig bare stadig et bedre resultat, end når du svinger mellem at være 100% og 0%. 

Jeg ville ønske, at flere mennesker forstod dette…

Kur < livsstil

En del af dette fænomen skyldes også, at mange stadig har svært ved at bevæge sig væk fra kur-mentaliteten og over i livsstils-mentaliteten. 

For sagen er, at det her ikke er et projekt, der kun varer en afgrænset periode. Det er et projekt, der aldrig slutter. Aldrig. Heller ikke når dit vægtmål er nået. Det slutter aldrig for i samme øjeblik, du går tilbage til dine gamle spisevaner, følger din gamle vægt med som en klæbrig makker.

Så i det øjeblik du regner dette her for noget, der en dag har en ende, er du på kur. Og det betyder, at det vægttab, du evt. måtte opnå, kun er dit i en begrænset periode.

En livsstilsændring derimod er ikke en, du stopper med. Det er en ændring af din livsstil, dvs. af den måde, du lever på. Det slutter ikke, fordi du holder ferie, har travlt på jobbet, er vinterdeprimeret, eller fordi du skal fejre jul og nytår. 

At lære at navigere alle de perioder, du kommer ind i, er EN DEL AF OPGAVEN. For hvert eneste år indtil den dag, du ikke er her længere, vil der være fødselsdage, jul, nytår, helligdage, ferier osv.

Og opgaven starter med, at du forstår, at din indsats ikke kun tæller, når den er perfekt. 

Og så er vi tilbage ved at lære at omfavne gråzonerne.

Mindsettet, der fører dig helt i mål

De fleste mennesker fokuserer kun på maden, når de starter en livsstilsomlægning og glemmer at fokusere på det vigtige arbejde, der ligger i at ændre mindset.

Men hvor mange gange har du stået med den perfekte plan men alligevel ikke lykkes med at følge den? 

Måske var det ikke planen, den var gal med. Måske var det mindsettet, der ikke var på plads. I sidste ende er det mindsettet, der afgør din evne til at eksekvere din plan og det er derfor, vi ikke kan komme udenom det arbejde.

Plan for svære perioder

Jeg håber ikke, jeg får dette til at lyde nemt, for jeg mener ikke, det er nemt. Det er i hvert fald ikke nemt for mig. 

Efteråret er også en svær tid for mig. Jeg bliver deprimeret af mørket, vi har tusinde fødselsdage, travlhed, stress osv. Tidligere brugte jeg efteråret og vinteren på at synke dybere og dybere ned i min egen afmagt, hvilket primært manifesterede sig ved, at jeg gemte mig under tæppet på sofaen og spiste chokolade indtil foråret. 

I dag gør jeg det anderledes. Jeg rækker ud efter hjælp, når jeg står foran en svær periode. For alene det at jeg gør noget og at jeg får hjælp til at strukturere mine måltider, så jeg spiser regelmæssigt i stedet for hovsa-mad, passer min træning og får lidt frisk luft hver dag, gør en VERDEN til forskel på, hvordan jeg oplever verden.

Pludselig føles det hele ikke så uoverskueligt, jeg er mindre deprimeret og mindre modløs overfor de 6 måneders mørke, vi kigger ind i. Jeg kan bedre overskue mit arbejde, de tusinde fødselsdage, julen osv. 

Neeej, jeg starter bare til januar…

Det mindset-skifte betyder også, at jeg aldrig længere skal ‘starte forfra’ til januar. Jeg skal bare fortsætte min livsstil. Ikke min livsstil med mål om 100% perfektion men min realistiske og langtidsholdbare livsstil.

Forestil dig, at du ved, at du herfra og indtil jul har fem dage, hvor du skal noget særligt. Julefrokost, rejse, restaurantbesøg whatever. Det er altså 10% af dine dage indtil jul, hvor du afviger fra planen, du har lagt.

Men hey, det er altså 90% på sporet. Det er jo virkelig flot! Og måske også over forventning…

Men okay, hvad så, hvis der faktisk var 9 dage, hvor det var fuldstændig umuligt for dig at nå bare i nærheden af at følge din plan? Okay, det er så små 20% -men det giver jo samtidig 80%, hvor du kan. 

Hvor langt tror du, du kunne nå, hvis du holdt dig på sporet 80% af tiden. Jeg tror pænt langt…

Og dage, hvor du afviger, betyder ikke, at du spiser 12 pakker bastognekiks. Det betyder bare, at du afviger lidt fra din hverdagskost. De fleste opdager slet ikke dette på vægten.

Lad mig hjælpe dig

Giv mig 10 minutter af din dag hver dag i de næste 6 uger, og jeg garanterer dig, at du står et stærkere sted, både hvad angår livsstil, vægttab og mindset, når vi rammer juleferien.

Og ville det ikke være federe at tage hul på et nyt år med en klar følelse af, at du har styr på det her og ved, hvad du skal gøre, fremfor at skulle starte helt fra start igen?

I stedet starter du det nye år med glæde over, hvor langt du allerede er nået. 

Jeg gør det sgu – tilmeld mig nu!

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Nu er det jo også snart jul…”

Skriv en kommentar

  • Hej Nina
   Åh der er flere, der har spurgt men vi kan simpelthen ikke huske det. De er fra en engelsk plakatshop. Vi søgte på ‘butcher prints’ eller noget i den retning…

   Svar
 1. Jeg har betalt for et år, men kan ikke logge på.
  Den siger min mail ikke er kendt men når jeg prøver at oprette mig igen er min mailadresse i systemet.. What to do ?

  Svar
  • Hej Maria
   Jeg kan ikke finde noget på dig i vores system overhovedet. Kan du være oprettet med en anden mail evt.? Uanset, skriv til plus@madbanditten.dk så undersøger vi det. Vi udleverer alligevel ikke adgangskoder og den slags i åbent forum.

   Svar