Moussaka


Moussaka, den græske lasagne lavet med aubergine, bechamelsovs og hakket kød, smager jo så smovset og lækkert. Og for mig også en kærkommen lejlighed til at bruge aubergine. Det er jeg ikke så god til at få brugt ellers. Men i moussaka fungerer det så godt og jeg er vild med den lidt smovsede comfort food-agtige følelse, denne opskrift har.

Moussaka - opskrift på den lækre ret med aubergine og hakket kød

Moussaka

4,80 fra 5 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
5
|
40 minutter

Ingredienser

Kødsovs

  • 500 g hakket oksekød
  • 1 løg finthakket
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl oksebouillon
  • 70 g koncentreret tomatpuré
  • 1 tsk kanel
  • 1 spsk frisk oregano
  • 1 tsk tørret timian
  • en smule sødning kan udelades
  • smør eller kokosolie til stegning
  • salt og friskkværnet peber

Bechamelsovs

Desuden

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 180 grader.
  • Opvarm smør i en gryde og sauter løg og hvidløg til de er klare i farven.
  • Tilsæt kødet og brun det af.
  • Tilsæt krydderier, tomat og bouillon og lad det koge op. Lad saucen simre i ca. 15 minutter.
  • Skær auberginerne i skiver på langs og steg dem møre i lidt olie på en pande. Krydr med salt og peber.

Bechamelsauce

  • Kom vand og fløde i en gryde og kog op. Tilsæt flødeosten og smag til med salt, peber og muskatnød.
  • Lad saucen simre til den er tyknet. Jævn evt. yderligere med lidt maizena hvis saucen er for tynd.

Samling af moussaka

  • Fordel et lag auberginer i et smurt ovenfast fad.
  • Fordel ca. Halvdelen af kødsovsen ovenpå og herefter resten af auberginerne og resten af kødsovsen.
  • Hæld bechamelsaucen over og drys til sidst med revet ost.
  • Sæt fadet i ovnen og bag i ca. 20 minutter til moussakaen er gylden på toppen.
  • Lad den sætte sig lidt inden servering.
  • Server fx med græsk salat eller grønne bønner/broccoli for en mere vintervenlig version.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Kast en klat tzatziki eller en græsk salat til som tilbehør. Så er jeg nærmest lykkelig. Jeg er et simpelt menneske på den måde ;-)

Moussaka uden kartofler

Portionen passede her til fire + 1 frokost næste dag. Den smager dejligt genopvarmet også.

Det kunne også være super at lave dobbelt portion og enten fryse den ene ned eller ganske enkelt spise den to dage i træk. Vi går ind i en travl periode og forberedelse og planlægning er så vigtigt, hvis der stadig skal god mad på bordet. Og det tager ikke dobbelt så lang tid at lave dobbelt op og på den måde vinder man lidt.

Jeg har lavet opskriften på moussaka uden kartofler. På den måde holder vi kulhydratindholdet nede til alle os Keto-entusiaster. Er du ligeglad med kulhydrater, kan tynde skiver kartoffel i være lækkert også. Denne her version minder også lidt om Low Carb lasagne faktisk, den opskrift finder du her: Low carb lasagne.

Moussaka - opskrift på Keto venlig lasagne med aubergine, bechamelsovs og hakket kød

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

31 kommentarer til “Moussaka”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Mener du i stedet for aubergine? Min opskrift har jo ingen kartoffel i.. Men altså ja, det tror jeg sagtens man kan.

      Svar
      • Nej jeg havde fået nogle store auberginer og friske pastinakker, og tænkte om de kunne bruges sammen i din musaka?

        Svar
  1. 5 stars
    Jeg har god erfaring med at svitse aubergine skiverne i en Panini toaster.
    Ingen stegning, saltning eller andre dikkedarer. Bare skiverne i toasteren.
    Og de er klar til brug i moussaka 👍

    Svar
  2. 4 stars
    Meget lækker opskrift👍🏻🥰 jeg har et par forslag til lidt ændring, håber det er okay?
    Jeg skærer auberginerne på mandolinjernet, pensler dem med lidt olivenolie og putter dem i ovnen 10 – 15 min i stedet for at stege dem på panden. Sparer tid og fedtstænk i køkkenet og ovnen skal jo være tændt alligevel👍🏻 for at få bechamelsaucen til at stivne , undgår jeg det meste af vandet og rører i stedet 2-3 æg i efter den er taget af varmen (gammel opskrift på moussaka😘)
    Er vild med din side og bruger den meget😘🥰

    Svar
  3. 5 stars
    Jeg har for første gang lavet din Moussaka 😋😋😋 Nøj… Uhmmmm. Det bedste måltid jeg har fået længe.

    Svar
  4. 5 stars
    Hej Jane
    Endnu en af mine favorit opskrifter. Den er så god. Og bedre dagen efter når den har “sat” sig, og så er den også nemmere at skære ud.
    Jeg har lige et spørgsmål; når du foreslår græsk salat som tilbehør, er det så en del at energiberegningen, eller er det kun Moussakaen? Jeg har lige købt plus abonnementet, så jeg kan følge med i energiberegningerne. :-)

    Svar
    • Hej Vibeke
      Det er også et godt spørgsmål. Vi har gjort det sådan, at hvis tilbehøret står som en del af opskriften, så er den talt med i energiberegningen. Hvis det står som ‘evt’ eller som her ‘server fx med…’ er det ikke talt med. Der vil typisk være mængdeangivelser på, når det er en del af beregningen.

      Og er du i tvivl på en given opskrift, spørger du bare, så kan jeg hurtigt lige tjekke :)

      Svar
  5. Hvordan virker den bechamelsauce? Har forsøgt to gange nu, og den tykner ikke i gryden..? Jeg har kogt den i op til 25 min

    Svar
    • Den tykner desværre heller ikke rigtigt. Den kan koge lidt ind som en indkogt flødesovs men for rigtig tykning er man nødt til at ofre lidt kulhydrater på stivelsen (maizena)…😔

      Svar
  6. Godmorgen Jane,
    Lige et lille generelt spørgsmål til en del af dine opskrifter; bruger dem nemlig flittigt. :0) Når du skriver fx 2 dl oksebouillon el. 4 dl grøntsagsbouillon, kan jeg så godt bare opløse en terning i noget vand og bruge det? Eller er der noget man skal købe færdigkøbt? Jeg er ikke den store madspecialist og kommer ikke lige til foreløbig at lave egen fond.

    Svar
      • Tusind tak for hurtigt svar.🙏 Synes det er så vildt cool at du gider bruge tid på at svare folk. 🥰 Er så kæmpe fan af alle dine bøger og opskrifter. Nu har jeg lige tilmeldt mig keto udfordringen, så overvejer at købe din e-bog med mælkefrie opskrifter. Er vist blevet lige lidt for glad for de oste og piskefløden.🙈 Hav en fantastisk dag.💪

        Svar
  7. Øv, jeg fulgte opskriften, men det blev noget værre tyndt splat, som dog havde en dejlig smag:-) . Havde endda kommet mindre boullion i end der stod og havde jævnet bechamelsovsen lidt. Bør man mon trække vandet ud af auberginerne inden de steges eller?

    Svar
    • Det har jeg aldrig gjort men det kunne være en fin løsning, hvis tiden var til det. Min har også lidt væske i bunden. Jeg ville nok enten sætte bouillonmængden ned eller lade den simre mere ind, tror jeg.

      Svar
  8. Sikke en success med den moussaka! Kanel er altså bare genialt i det salte køkken. Tog tippet nedenfor og startede med at lave bechamelsaucen. Så stod den og tyknede, mens de andre elementer blev klar. Tror den kommer på bordet igen snart.

    Svar
  9. Hej.
    Når du laver en BECHAMELSOVS til Mousakka, så pisk 1 æg i, inden du kommer den ovenpå. Dette gør at den står pænt, når du skærer den, i stedet for at splatte ud. Så er maizena slet ikke nødvendigt.
    Mvh
    Lisbeth

    Svar
  10. ….er det med vilje at du ikke oplyser: kulhydrater, protein og fedt?
    Ved godt at hvis man køre alm keto gør det ikke så meget. Men hvis man køre striks keto har det jo stor betydning.

    Svar
  11. Bare et godt råd: start med bechamelsaucen, så den kan stå at tykne imens kødsauce og auberginer bliver tilberedt.

    Svar
  12. Hej Jane
    Har du nogle opskrifter på and som jo snart kommer op
    Har lavet din moussaka den smagt godt vil nu prøve den med rosenkål
    som er min favorit grøntsag
    venligst Randi

    Svar