Hjemmelavet mornaysauce er utroligt nemt at lave. Faktisk blev jeg lidt overrasket over hvor godt denne her opskrift på mornaysauce fungerer. Saucen bliver lækker cremet og tyk, helt uden mel og mælk.
Mornaysaucen er virkelig god til fx lasagne. Jeg har blandt andet brugt den i lasagne med squashplader. Men den ville også kunne bruges i moussaka i stedet for bechamelsaucen.
Hvad er forskellen på bechamelsauce og mornaysauce?
Forskellen på bechamelsauce og mornaysauce er faktisk ganske enkel. Nemlig ost. Bechamelsauce er en helt klassisk opbagt sauce. Altså en hvid sauce lavet på mælk og jævnet med smør og mel og smagt til med muskatnød, salt og hvid peber. Altså ingen ost.
Bechamel er faktisk grundsaucen for mornay, altså er den lavet på samme grundopskrift, dog med tilføjelse af ost. Helt rigtig skal der bruges en Gruyère ost eller alternativt parmesan.
Sauce uden mælk og mel
Sauce uden mel og mælk kan være en svær disciplin. Normalt erstatter jeg mælken med fløde (eller fløde fortyndet med lidt vand) og er tykningen af saucen vigtig, kan jeg godt finde på at bruge lidt maizena til jævning.
Den med maizena deler vandene, fordi maizena jo er et ekstremt high carb-produkt og netop det, vi gerne vil undgå. Jeg tager en vurdering ift. mængden og ofte er det så lidt der skal til, at mængden af kulhydrat der bliver tilføjet er minimal. Og så passer jeg det ind i min dagskost, så jeg stadig lander kulhydratmæssigt der, hvor jeg gerne vil. Gid flere forstod dette…
Andre gange vælger jeg at jævne med neutral flødeost eller med grøntsager fx blomkål. Blomkål er god, fordi den er nogenlunde smagsneutral og blender godt ud i sovsen og gør den cremet.
Og ellers går jeg med en sauce, som skal koges ind eller som tykner på basis af æggeblomme og smør som fx den populære blomkålsbearnaise. Et godt eksempel på jævning med både æg, smør – og blomkål.
Mornaysauce – lækker opskrift
Fun fact er, at Vega har et virkelig nært forhold til mornaysauce. Da hun var helt lille, måske 2 år eller sådan, havde hun en selektiv periode, hvor pasta med ostesovs (mornay) eller rugbrød med philadelphia var hendes favoritter. Dengang var mornaysovs, dog noget jeg købte. Det stod på i lidt tid og så vendte hun tilbage til at spise alle mulige andre ting.
Men selv den dag i dag elsker hun begge dele. Er det ikke lidt sjovt, hvordan de ting, vi har spist meget som barn, også er det, vi elsker som voksne. Eller er det bare et tilfælde?
0 kommentarer til “Mornaysauce uden mel”