Morgenmad, sukker og dødsangst


I dag startede dagen med en mindre buffet på morgenmadstallerkenen.

Okay, det er måske lidt ude af proportioner, og jeg balancerede muligvis lige på grænsen til vanvid, men oplevelsen er god nok, selvom alting ser anderledes ud i dagslys. Så fint nok, i dag er en ny dag, og jeg er (igen) blevet bekræftet i, at det der sukker, det er noget giftigt stas, og det er ikke noget for mig. Og tak krop, fordi du gør så tydeligt opmærksom på dette. Et vink med en vognstang. Jeg har fattet det. Udmærket at andre trives fint med det, og det er givet vis også en vanesag, men når man ikke er vant til de store blodsukkerudsving, så får kroppen altså et chok, når den pludselig pumpes med sukker.

Et kogt æg, bacon, avokado, manchego og lidt salami fra mandens arbejde. Fra Nemlig.com fik jeg i går en kæmpe dusk bredbladet persille, så juicen bestod af persille, spinat, broccoli, squash og et ½ grønt æble. En dejlig frisk morgenjuice, som gav mig oplevelsen af udrensning. Hvilket var på sin plads, for jeg spiste sukker i går. Og for meget af det. Blev fanget træt og med lavt blodsukker foran en kæmpe skål bolcher og tænkte, at det da ikke lige kunne skade at spise en lille håndfuld. And then some. Men det kunne det altså godt, og jeg har ligget med hjertebanken og dødsangst den halve nat. Arh, er dødsangst ikke lidt overdrevet? Njooh, men når ens hjerte buldrer derudaf i turbotempo, og det er mørk nat, og man forestiller sig de to små uskyldige børn, man vil efterlade i sorg, så kan angsten faktisk godt snige sig lidt ind på en. Det kom endda så vidt, at jeg overvejede at bede en bøn og love bod og bedring, hvis bare jeg måtte få lov at leve, men jeg kunne ikke greje, hvem præcist det lige var, jeg skulle bede til, så jeg endte med bare at sende lidt tanker ud i “universet”. Og det hjalp åbenbart, for jeg vågnede lidt i 5 og var egentlig ret taknemmelig for det.

Nå, men alle med blodsukkerudfordringer ved, at dagen(e) derpå er lidt vanskelig(e), og at kroppen bare skriger på at få endnu en tur ud i torvene. Og det forklarer også opgraderingen af morgenmaden her til morgen. Der skal solid morgenmad på bordet, når man skal stabilisere blodsukker. Intet er vigtigere end det. Og så kan man ikke bare nøjes med et par spejlæg som disse. Selvom der er kastet en skive chorizo ovenpå:


Så i dag gælder det om, at jeg skal behandle mig selv nænsomt. Det er ellers fristende at ignorere det ømme skinneben og kaste sig ud i en 10 km’s løbetur, men jeg tror, jeg vælger en anden approach. Jeg har nemlig besluttet at prøve kræfter med yoga og hoppede på et startkit fra yogaudstyr.dk, som Downtown havde forleden. De andre gange, jeg har forsøgt mig med yoga, har jeg hurtigt opgivet. Jeg er jo løber, for pokker, og jeg er så usmidig som et bræt. Og yoga er jo rædsomt, hvis man ikke engang kan komme ud i stillingerne. Men nu giver jeg det en chance til. Mange taler jo så varmt om det, og jeg kunne godt bruge en aktivitet, som også er afstressende.

Og det er gåture jo bl.a. også, så jeg har også planer om at skulle ud og trave en tur i mine nye sko. Jeg er nemlig hoppet på mormorbølgen og har investeret i et par MBT-sko, og udover at jeg synes, at denne model er pisseflot, så er de bare skønne – om end temmelig anderledes .- at gå i.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Morgenmad, sukker og dødsangst”

 1. Hej Jane. Jeg startede mit nye liv 2.januar 2021 med at følge din bog slavisk i 4 uger. Jeg synes nu at jeg har godt styr på lchf kost og jeg spiser som regel 2 gange dagligt (ingen morgenmad). Idag spiste jeg en kødsovs rest fra igår med spidskål til frokost og bønnefritter med mayo og 4 spejlæg til aften. Cirka 10 minutter efter begynder mit hjerte at banke hårdt og hurtigt!!? Dette sker et par gange ugentligt! Ved du hvad det skyldes??

  Svar
  • Hej Maria
   Hjertebanken skyldes som regel elektrolytubalance. Det får man, hvis man spiser LCHF/Keto og ikke er opmærksom på at man har et temmelig stort ekstra saltbehov i denne kontekst. Det er ikke min erfaring at det plejer at komme i forbindelse med måltider. Jeg har mest oplevet det om aftenen, når jeg skulle sove (det var før jeg forstod vigtigheden af salt).

   Elektrolytterne, der skal være styr på er salt, kalium og magnesium. Kalium kan vi ofte godt få nok af via kosten men salt kan vi sjældent og Magnesium har alle brug for at supplere med, uanset kost.

   Svar
 2. har lige læst om Dødsangsten….så godt skrevet..og det er fint med lidt drama/overdrivelse :) Det der er interessant for mig er, at jeg i perioder lider af hjertebanken og af og til -kramper ( har været ved læge/hospital og fejler ikke noget) og har ..selvfølelig..aldrig forbundet det med sukker, men vil klart have fokus på det fremover…jeg øver mig i at skrive ned hvad jeg spiser og så eventuelle symptomer………..så fint med personlige erfaringer/oplevelser…….det gør din i øvrigt fantastisk, hj.side endnu mere relevant og spændende…1000 tak for det…kh Mona

  Svar
 3. Fnis – altså til det med dødsangsten. Hold op, jeg klukker af latter lige nu. Ikke fordi, det er latterligt (eller..), men fordi jeg har gennemgået SÅÅÅÅÅ mange af den slags nætter selv, uden at ane HVORFOR! I fredags startede jeg så – sprit ny i det her – på LCHF, og det gik suuuuper fint fredag og lørdag. Altså indtil lørdag aften, hvor manden syntes, jeg fortjente et glas rødvin. Eller to. Og så blev jeg “overstadig” og spiste et par (okay, en håndfuld) fyldte chokolader (det var IKKE mørk chokolade) og herregud, lidt ostepops og vingummi. Ja, jeg går da all-in, når jeg gør noget :-D – og så lå jeg bare og roterede som en anden grillkylling heeeele natten og var JAMMERDÅRLIG det meste af søndagen!
  Det gode ved den oplevelse var så – ja, selvom jeg er så sprit ny til det her, at man vel med rette kan stille spørgsmålstegn ved, om det skyldtes sukkerindtaget eller for meget rødvin – at jeg simpelthen fik en seriøs øjenåbner og kunne konstatere, at det altså må være SLUT (med sukker i hvert fald – rødvinen kommer nok på bordet indimellem). Og siden da – ja, wuhuu, hele 1 døgn, har jeg igen været på LCHF-toget, og jeg stiger IKKE af igen (foreløbig) :-D
  Dit indlæg er da kun med til at bekræfte mig i, at det er den rigtige vej :-) Tak for det.
  Kh Jane

  Svar
 4. Hvor er jeg lettet over at høre at der er andre end mig fer oplever “dødsangsten” Ikke at jeg ønsker det for nogle, men så er jeg da ikke alene. Min erfaring er, at hvis jeg drikker en liter vand eller mere, så går det hurtigere over. Det er en form for panikangst og jeg er overbevist om, at det er en kemisk udløst reaktion på sukkeret. Jeg har kæmpet i 13 år nu, med at få skik på min sukkertrang og først nu, med nutidens lowcarb og stenalder metoder, er det ved at lykkes mig at gøre noget i mere end 14 dage. Tusind tusind mange tak, for alle dine skønne opskrifter, specielt på brød, for det er bla det jeg er faldet i på gentagne gange. Jeg glæder mig så meget til at prøvealle dine opskrifter af:-) TAK!
  De kærligste hilsner fra en dybt sukkerafhængig!

  Svar
  • Hej Anja
   Vil bare lige opfordre dig til at være lidt forsigtig med dit vandindtag – vel at mærke hvis du altså “bæller” det ned i en fart. Det kan sætte dine nyrer på overarbejde, og så er det pludselig aldeles usundt. Drik mindre mængder med jævne mellemrum – så er det til gengæld rigtig sundt..:-) Håber du slipper af med den der dødsangst.. VH. Lykke

   Svar