Er morgenmad dagens vigtigste måltid?


Er morgenmad dagens vigtigste måltid, som mange af os er vokset op med, eller er det bare markedsføringsgas opfundet af Kelloggs, som sjovt nok mente, at dagen burde starte med nogle ‘crispy flakes’? Formentlig det sidste.

Men selvom det at starte dagen med cornflakes næppe har gjort nogen nogen tjeneste, vil jeg alligevel gerne lave et forsvar for dagens første måltid.

Og det kommer måske til at stride lidt imod hele LCHF-Keto-periodisk faste-idéen, men hæng på og du vil se, at der er rigeligt rum til begge tilgange, men at det måske godt kan betale sig at prøve at vende det hele lidt om.

Ikke sulten om morgenen?

Når man spiser LCHF/Keto, er periodisk faste, dvs. det at have lange spisepauser mellem måltider, ofte en naturlig konsekvens, og jeg kan rigtig godt lide det det koncept, vi kalder eat WHEN – dvs. When Hunger Ensues Naturally. På dansk: spis, når sulten melder sig naturligt.

Når først kroppen har stillet om til fedtforbrænding, har mange den oplevelse, at sulten er helt fraværende om morgenen. At sætte sig til bordet og tvinge mad i sig, virker derfor som en skør idé.

De spiser derfor første måltid op ad formiddagen eller måske først til frokost og bryder derved nattens faste der (Break-Fast).

Den lange spisepause her har forskellige funktioner. Bl.a. hjælper den til at sænke blodsukker og insulin, lade kroppen mobilisere fedt fra egne lagre og samtidig kan det gøre det nemmere at lykkes med kalorieunderskuddet og dermed vægttabet.

Stor sult? –  spis stor morgenmad!

Men men.. jeg er stor fan af  morgenmad, og jeg er stor fan af stor morgenmad. Og her mener jeg faktisk mad, der er spist i umiddelbar forlængelse af, at du er stået op.

Det gælder især, hvis du er en af dem, der oplever stor sult og oplever, at din store appetit spænder ben for dine vægttabsforsøg.

Til dig vil jeg anbefale at prøve at spise en stor morgenmad med masser af protein og fedt (og meget begrænset med kulhydrat).

Det kunne fx være 2 kogte æg, en dåse tun i vand og en avokado og evt. lidt olivenolie.

Det kunne også være tre æg pisket sammen og stegt som røræg i en god klat smør med en håndfuld revet ost vendt i til sidst.

Altså morgenmad med substans.

Det vil formentlig holde dig fint mæt til frokost, og det er selvfølgelig en rar ting, men du vil formentlig også mærke mindre energicrash og mindre sukkertrang om eftermiddagen, når du starter dagen på den måde.

Måske vil du endda opleve, at det, du tidligere har tolket som sult, i virkeligheden bare var sukkertrang eller trang til noget hurtig energi om eftermiddagen.

Stor morgenmad = færre kalorier spist i alt

Forleden faldt jeg over et spændende indspark fra ingeniøren Marty Kendall, som har analyseret mere end halv million dages food logs fra MyFitnessPal og derfra fundet, at folk, der ‘front loader’ deres kalorier, dvs. spiser flest kalorier først på dagen, spiser 20% færre kalorier i alt end dem, der spiser en større andel kalorier om aftenen.

En naturlig appetitnedsættelse på 20% er altså værd at have med, hvis du gerne vil ned i vægt.

Og størst succes har du angiveligt ved at spise en god mængde protein i dit morgenmåltid. Samme data viser nemlig, at de, der spiser mest protein om morgenen, spiser færre kalorier over hele dagen end de, som spiser en proteinfattig morgenmad.

(og nej, der er ikke tale om et randomiseret kontrolleret studie, og det bygger på selvrapporterede data med alt hvad det indebærer af usikkerheder, men størrelsen på data gør det interessant alligevel, hvis du spørger mig).

Spis tidlig aftensmad

Hvis du så stadig gerne vil eksperimentere med længere spisepauser/periodisk faste, kan du prøve at spise dagens sidste måltid tidligere. Fx kl. 15.00 Og så først igen til morgenmaden fx kl. 7.00. Værsågod, 16 timers faste lige der.

Det kan også være, at du først bliver sulten til frokost kl. 15.00, så du kun spiser to store måltider den dag.

Early Time Restricted Feeding (eTRF)

At spise mest først på dagen kaldes Early Time Restricted Feeding (eTRF), og det ser ud til at det er mere effektivt til at forbedre insulinsensitivitet, appetitregulering, blodtryk og oxidativ stress end den modsatte model, hvor de fleste kalorier blev spist sidst på dagen (kilde).

Det her ræsonnerer fuldstændigt med mig. Mit naturlige spisemønster hedder stor morgenmad, almindelig-stor frokost og let måltid til aften. Skulle jeg ikke tage hensyn til familien, ville jeg spise aftensmad senest kl. 17.00.

Hvis dit måltidsmønster lige nu er modsat (ingen morgenmad-stor aftensmad), og du gerne vil prøve at vende det om, viser studier, at det tager 1-2 uger for kroppen at tilpasse sig den nye rytme, så hav det i baghovedet og giv det en reel chance, før du forkaster idéen.

Måltider og døgnrytme

Når vi spiser et stort måltid først på dagen, følger vi døgnets rytme og fylder energi på i de timer, hvor vi skal bruge energien og mindre energi til døgnets hviletimer.

Hertil kommer, at insulinfølsomheden er størst først på dagen, hvilket kan have noget at sige ift. hvor længe sukker (glukose) får lov at være i blodet efter et måltid (kilde).

Følger vi det store morgenmåltid op med sollys først på dagen, sætter vi nogle hormonelle processer i gang, der hjælper os til at føle os glade og godt tilpas (serotonin og dopamin), og samtidig sikrer vi, at vi udskiller søvnhormon (melatonin), når det bliver aften og vi derfor let falder i søvn.

Nok søvn er også et af de bedste værktøjer til appetitnormalisering og vægttab.

Lider du af søvnbesvær, og har du for vane at springe morgenmaden over, kan du altså prøve at vænne dig til at vende din måltidsrytme om, så du spiser stor morgenmad og sidenhen tilpas frokost og et mindre måltid som dagens sidste måltid.

Læs evt. også denne spændende artikel: When we eat, or don’t eat, may be critical for our health

Er morgenmad dagens vigtigste måltid?

Så er morgenmad dagens vigtigste måltid? Alting skal jo ses i en kontekst, men skulle jeg vælge ét måltid, der er vigtigst, ville min stemme også falde på morgenmaden.

Taler vi ren og skær vægttab, dvs. kalorier-ind-kalorier-ud, er det dog uden den store betydning, hvornår du spiser dine kalorier og det vigtigste er ganske enkelt, at du er i kalorieunderskud.

Det, vi taler her, er optimering og trouble shooting til dig, der har svært ved at lykkes med kalorieunderskuddet og derved vægttabet, og her kan det se ud til at en stor, proteinrig morgenmad kan hjælpe dig på vej.

Er morgenmad dagens vigtigste måltid? Læs hvorfor du kan have gavn af at spise stor proteinrig morgenmad, hvis du gerne vil ned i vægt

Er du over 40 og driller vægten?

Så er du ikke alene – kroppen forandrer sig i de år og det kan være enormt forvirrende.

Jeg hjælper dig her (gratis)

Trænger til en frisk start?

Få styr på måltiderne og portionsstørrelserne med mine madplaner. Du slipper for dyr takeout og hovsa-måltider og sparer tid, penge og kalorier.

Se alle kostplaner og madplaner her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Er morgenmad dagens vigtigste måltid?”

Skriv en kommentar

  1. FEDT!! :-))
    Efter at have kæmpet med sult / manglende evne til at koncentrere mig om de lidt sværere ting (kunne kun lave “lette ting”) om formiddagen, indtil uret stod på 12:00 dut (og sidste måltid afsluttet dagen før klokken 18:00 dut), er det pragtfuldt at finde ud af, at 1) fasten kan placeres, som det passer den enkelte bedst, og at 2) der endda er rigtig god effekt ved at spise morgenmad + frokost (sen frokost) og så faste til næste morgenmad :-))
    (Jeg faster indtil videre dog kun én gang om ugen – tirsdag er min fastedag, fordi vi har “kedelig mad” om tirsdagen, så det ikke generer mig at sidde og underholde husbond, som sidder med sit øllebrød / forårsruller / kold mad, eller hvad han nu sidder med. Imens underholder jeg, nippende til mit saltvand med kogende vand i, så det er dejligt lunkent).
    Det sjove er, at jeg er sulten i løbet af aftenen, og når jeg går i seng. Men, når jeg vågner op næste morgen, er jeg hverken mere eller mindre sulten end alle de andre dage. Kroppen/inklusive hjernen har fået næring nok i løbet af natten :-)

    Svar
    • Det er da en super løsning på en kedelig madaften :))

      Jeg faster ikke men hvis jeg gjorde, ville jeg vælge den model, hvor jeg spiste mine måltider fra morgenstunden og spiste sidste måltid midt på eftermiddagen. Det passer meget bedre til mit naturlige sult-mønster :)

      Svar
  2. Jeg tror basalt set også på when hungry eat princippet, problemet er at jeg ved fra mig selv, at jeg ikke føler sult, Men har md årene lært at min krop efterlyser MAD på en anden måde. Trænin

    Svar
    • Hej Jenny

      Jeg tror desværre, din kommentar er blevet klippet under afsendelse. I hvert fald ender den lidt pludselig…

      Svar
  3. Hej Jane.
    Jeg er lige kommet hjem fra arbejde, her kl.23, er lidt lækker sulten og tar så et stykke chokolade eller måske et glas vin. Efter ca. en time er jeg klar til sengen…Sådan går det som regel når jeg har haft aftenvagt.2eller 5 x ugentlig. Øv
    Jeg vil ikke sige jeg er fed, men det fedt jeg har, planter sig godt og grundig omkring min mave, som i forevejen strutter lidt.
    Jeg vil gerne leve lidt mere sundt end jeg gør nu,så jeg kigger lidt i dine dejlige opskrifter, men er der noget sted jeg skal starte eller være opmærksom på?
    Kærlig hilsen Bente

    Svar
    • Hej Bente

      Jeg ville starte med at kigge på morgenmaden, som dette indlæg beskriver og derudover ville jeg holde brød, sukker og alkohol på et absolut minimum. Med disse få fravalg kommer man ofte virkelig langt og mere kræver det ofte ikke.

      Vil du springe direkte ind i LCHF/keto kan jeg anbefale dig denne nemme begynderguide: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

      Svar
  4. Hej Jane
    Jeg var med på dit kickstart hold i januar 18 og det var rigtig godt og jeg havde godt gavn af maden, men er desværre faldt tilbage til gamle vaner og vil rigtig gerne tilbage på ret spor igen, min udfordring er morgenmaden, frokost og aftensmad fungere rigtig fint, men morgenmad kører jeg surt i, da jeg ikke er godt til at spise morgenmad inden arbejde, ingen sult, så tager jeg morgenmad med på job og spiser ved 9 tiden, jeg kørte surt i skinke og ost sidst, (elsker æg), så jeg skal lære at variere min morgenmad, har du nogle gode ideer til morgenmad, smoothies, osv som jeg kan ta med og som mætter til kl ca 12 hvor vi spiser frokost.
    Tusind tak
    Hilsen
    Lone

    Svar
    • Jeg ville lave nogle af de almindelige morgenmadsopskrifter aftenen før og så bare spise dem kolde på kontoret. Kogte æg, evt. med smør eller mayo, osteomelet (smager også dejligt kold), aftensmadskødrest med grønt + dip etc. Eller tænk ud af boksen og spis tunsalat med mayo, røget laks med avokado og cremefraiche. Der er så mange muligheder, når man lige vrister sig fri af forestillingen om, hvad ‘morgenmad’ skal bestå af.

      Tjek også opskriftsdokumentet fra Kickstart. Der er en side i starten med en masse nemme idéer, som du sikkert også kan bruge.

      God vind, Lone! <3

      Svar
  5. Kære Jane
    Jeg har i en lang periode spist 2 blødkogte og til morgenmad sammen med en kop kaffe med fløde. Det har jeg i periode på et par måneder kunne køre på fra kl 6.30 til kl. 17.30, hvor aftensmaden bliver serveret. Derudover har jeg kun drukket nogle kopper kaffe med fløde i løbet af dagen.

    Jeg har dog også i løbet af denne periode haft det fysisk dårligt i form af bl.a. kvalme på daglig basis. Derfor har jeg været igennem en udredning ved lægen, som har fastslået, at jeg er allergisk overfor ÆG!!!

    Og nu er jeg virkelig i vildrede over, hvad jeg skal spise om morgenen. Jeg har i et par uger spist en blanding imellem skyr og græsk yoghurt med mandler på, men det kører jeg hurtigt surt i.
    Lige nu spiser jeg Chia-knækbrød med brie på. Men jeg er ved at dø af sult lang tid før frokost!

    Jeg har for det meste rester fra aftensmaden med til frokost.

    Har du et bud på en mættende lchf-kost uden æg?

    Kh Marie

    Svar
    • AFTENSMAD! Ja, med store bogstaver. Jeg har ikke spist æg om morgenen i flere år (får også kvalme af det) og aftensmadsrester (kød, grønt, fedt) er det absolut nemmeste og mest mættende og det giver både mæthed og energi (og fordøjelse), der langt slår den, jeg nogensinde opnåede med æg.

      Sådan praktisk gør jeg det sådan, at jeg altid laver kød i store portioner. Store portioner kødsovs/chili, mange flere hakkebøffer end vi skal bruge, pulled pork eller andre helstegninger i weekenden, kyllinger etc. Og så er det så nemt at bruge til morgenmad og frokost, også uden at føle at man spiser det samme hele tiden (selvom jeg faktisk har det helt fint med at spise det samme i en uge af gangen).

      Tit laver jeg en langtidsstegt roastbeef eller culotte i weekenden specifikt til brug til morgenmad, og spiser den med ost og avokado til morgenmad indtil den er væk.

      Af andre nemme løsninger er røget laks, tunsalat, makrelsalat, laksesalat etc. Altsammen med lidt grønt og fedt.

      Jeg tror, du ender med at blive vildt glad for det :)

      Svar
  6. Jeg er i allerhøjeste grad en WHEN spiser. Men her i huset har vi det begge sådan. Så nogle gange spiser vi sammen og andre gange på forskellige tidspunkter. Fik lige tanken og A og B mennesker mon spiller ind her. Jeg er i modsætning til dig rigtig meget b menneske og har virkelig svært ved morgenmad. Jeg spiser når det passer mellem 11-13 og igen mellem 18-21 alt efter størrelse og tid på det første måltid.
    Jeg er slet ikke vågen 7 eller 8 om morgenen , så det føles virkelig mærkeligt at spise der. Hvis jeg mod forventning alligevel gør det kan min appetit regulering blive ødelagt resten af dagen. Jeg kan pludselig ikke mærke hverken sult eller mæthed og snacker “ ikke mad “ har dårlig energi.
    For mig er det klart en fordel at skubbe måltidet fremfor at spise det før jeg mærker behov.
    Har hele livet følt at min B rytme ikke passer så godt overens med hvordan resten af verden er skruet sammen… skole, arb tider o. Lign. Jeg har klart mest energi eftermiddag og aften og spiser vel naturligt mere der fordi der er der jeg har brug for den.
    Taknemmelig for at have skabt et liv hvor jeg ikke i så høj grad er styret af verdens rytmen.
    Puslespillet faldt først rigtig på plads da mit spisemønster blev sekundært og fik lov at passe sig selv.
    Tak for en god og tankevækkende artikel ?

    Svar
    • Jeg skal være den sidste til at argumentere mod succes :) Jeg synes, det var interessant, at der skulle være mere at hente i at ‘periodisk faste’ ved at skippe aftensmad, når det er stik modsat af, hvad de fleste faktisk gør intuitivt. Jeg får så mange spørgsmål fra folk (LCHF’ere), der spørger, om det er ok, at de springer morgenmaden over, fordi de overhovedet ikke er sultne, og det fungerer bedre uden, men jeg tror nærmest aldrig, jeg er blevet spurgt, om det er ok at hoppe aftensmaden over.

      Måske er aftensmaden også mere en social ting end morgenmaden, hvor mange har travlt, skal ud af døren etc.

      En af de ting, jeg nyder ved at være i Paris, er faktisk netop det, du beskriver, at jeg kan tilpasse min dag til min egen rytme og ikke prøve at få den til at passe ind i en masse konstruktioner. Det er lidt sværere i det her familieliv.

      Og hvor heldigt iøvrigt, at du har giftet dig med en med samme rytme :)

      Svar
      • Føler mig virkelig også heldig med det der giftemål der ?
        Sjovt du lige nævner den med aftensmaden. Det sker efterhånden også en gang imellem. Jeg kan godt have spist så meget til det første måltid og så sent at aftensmaden bliver ligegyldig. Så springer jeg bare den over… når det sker spiser jeg som regel ikke voldsomt sent dagen efter. Måske er det bare vane…

        Svar
  7. Jeg har altid været ingen morgenmad, stor aftensmad typen. Efter at have læst et af dine oplæg om morgenmad gav jeg det et skud at spise stor morgenmad, som regel bestående af æg, ost og måske lidt kød. Det krævede virkelig tilvænning, og er stadig svært nogle dage men hold nu op hvor det virker! Spiser meget mindre portioner middags- og aftensmad end jeg nogensinde har gjort, og snacker aldrig, som i aldrig, om aftenen. Da jeg er velsignet med en 2årig og en baby der sover til klokken 8-9 stykker hver dag (7-9-13), giver det en god lang faste periode om natten, uden jeg vågner op og er ved at dø af sult om morgenen. Hvis jeg snacker i løbet af dagen, er det kun fordi jeg har lyst, og ikke fordi jeg føler jeg har behov for at spise. Jeg er kæmpe fan! Tak for inspiration :-)

    Svar
    • Hvor spændende at høre, Maja. Jeg kan mærke, at jeg spiser for let morgenmad her i varmen, for jeg er godt nok mere sulten end jeg plejer at være resten af dagen, så måske jeg snart skulle lytte til mit eget råd -haha!

      Svar
  8. Hensynet til børn, besværliggør forsøg med måltider en del. Ligeså job. Når jeg er job og børnefri spiser jeg automatisk helt anderledes. Jeg er dog så kulturelt præget, at jeg synes det er mærkeligt ikke at spise aftensmad. Hvis jeg spiser den kl 17, er jeg glubende sulten kl 6. Eller vågner sulten om natten. Dine kommentarer omkring søvn og kost, må du gerne elaborere på ved lejlighed. Jeg arbejder aktivt med min ringe søvnkvalitet for tiden. Hvis kost kan være en faktor, er jeg interesseret.

    Svar
    • Åh ja, det er jeg SÅ enig med dig i. Jeg ville også gøre mange ting anderledes, hvis jeg ikke skulle tage hensyn til mand og børn.

      Når du beskriver, at du er glubende sulten kl. 6, hvis du har spist aftensmad kl. 17.00 forestiller jeg mig, at du spiser en kulhydratbaseret kost (det behøver der ikke være noget galt med), men det betyder at blodsukkeret vil have tendens til at svinge mere op og ned, og at sult vil føles meget mere kraftigt, da kroppen ikke er lige så god til at mobilisere fedt fra egne lagre.

      Det samme kan påvirke søvnen. I mine dage med en ellers sund kulhydratbaseret kost var det netop de to ting, jeg sloges mest med: sult og søvn. Hele mit liv har jeg sovet elendigt, og jeg tror, det var blodsukkerrelateret.

      Men jeg gætter selvfølgelig mest, men jeg kan konstatere, at min søvn nu (for det meste) er dyb og lang.

      Den store morgenmad kan kun hjælpe til at aktivere melatonin (søvnhormon) om aftenen. Det vil hjælpe til at falde nemmere i søvn men ikke nødvendigvis til at sove igennem.

      Et andet gæt er også at det er varmen, der driller i øjeblikket for den er da virkelig drøj.

      For mere om søvn har jeg skrevet et indlæg med helt op til 40 gode råd til bedre søvn. Måske er der noget i det, du kan hente hjælp i. Du finder det her: https://www.madbanditten.dk/soevnproblemer/

      Svar
      • Tak for link. Det får jeg læst. Ja jeg spiser pt alt alt for kulhydratrigt igen.
        Sidste sommer gik jeg all in på LCHF og holdt det med få undtagelser til december. Jeg havde SÅ godt og var totalt omvendt.
        Men ak. Jeg ælsker sukker. Og alt med kanel. Og nelliker. Og smør. Og mere sukker. Jeg faldt i tønden med brunkagedej, og undskyldte mig med, at jeg ville rette op efter jul, for det virkede helt omsonst at gøre det i december.
        Nu tror jeg ca halvdelen af mine måltider er LCHF. Men derudover spiser jeg altså sukker. Meget. Jeg kan simpelt hen ikke få sat en prop i denne gang. Med vægtøgning og utilpashed i gevinst. Pisseirriterende.
        LCHF gjorde sidste år min fordøjelse bedre. Ingen sult, ingen blodsukkerdyk, ingen luft i maven trods kål hver dag. Ingen uren hud. Ingen kolik.
        Men søvnen mærkede jeg ikke noget på. Jeg har sovet elendigt i årevis (og ved godt, det har indflydelse på fedtlagring mm).
        Normalt vågner jeg kun sulten om natten, når jeg har spist pasta. Og så hvis jeg spiser meget tidligt. Men altså, jeg skal jo spise DET RIGTIGE meget tidligt åbenbart.
        Årh, hvorfor er det så svært at vende skuden, trods alle de gode virkninger? (Skriver jeg med munden fuld af Marabou Mint.)

        Svar
        • Åh stakkels dig og ja, det kan virkelig være benhård kost at komme tilbage efter en tid på sukker.

          Mine bedste strategier er:
          1. stor morgenmad (protein/fedt)
          2. rigtig meget mad (protein/fedt)
          3. kun kulhydrater fra grøntsager

          Udfordringen er tit, at det lige tager 3-4 dage, før der falder ro på og man begynder at få hjælp ‘indefra’ i form af bedre appetitregulering, mæthed etc.
          især punkt 2 synes jeg hjælper. Hellere spise for meget (LCHF-)mad end for lidt. Sigt fx efter at spise 2000-2500 kcal hver dag de første dage uden tanke på kalorier, vægt etc. Herefter er de svære dage ovre, og man kan skære ned i mængden igen, og det giver da ofte helt sig selv, fordi blodsukker, appetit etc. har normaliseret sig.

          God vind – også med at finde noget, der hjælper på søvnen. Det er virkelig hårdt, når det ikke spiller.

          Svar
  9. Hej Jane
    Morgenmaden er helt klart også det vigtigste måltid for mig, hvis jeg skulle vælge et. Jeg er desværre sådan skruet sammen, at jeg er sulten til alle tre måltider, så jeg spiser tre måltider om dagen. Morgenmaden indtages allerede ved 5.30 tiden, og omkring kl. 11.00 så er min mave klar igen :-) Jeg spiser dog først ved 11.30 tiden ellers synes jeg der er meget lang tid til aftensmaden, som oftest først spise ved 19 tiden pga. af diverse aktiviteter. Men så er den værste sult væk og jeg spiser ikke voldsomt meget. Nogle gange er jeg meget sulten når jeg kommer hjem fra job ved 15 tiden, og så kan jeg godt finde på at spise et chia-knækbrød med smør.
    Tak for fantastiske opskrifter og gode input om helt almindelige hverdagsting. Følger dig hver dag :-) Fortsat god sommer.

    Svar
    • Jeg kan godt have det lidt som dig. Jeg er sulten til aftensmad ved 17-18-tiden men familien er tit først hjemme og færdige med dans/fodbold 19.30-20.00. Og det er for sent for mig. Så enten spiser jeg tidligt og de spiser senere eller også spiser jeg lidt om eftermiddagen og spiser lidt med dem sent. Jeg foretrækker klart den tidlige model :)

      Svar