Mont d’Or er en fransk ost, som man bager i ovnen, hvorefter man spiser den guddommelige cremede masse. Nærmest som en slags ostefondue – bare med en virkelig lækker og velsmagende ost. Mont d’Or er i sæson fra efteråret og cirka frem til nytår, så det er nu, du skal afsted til ostehandleren og få fingrene i denne lækre delikatesse.
Mont d’Or – fransk ost bagt i ovn
Mont d’Or er en fransk komælksost med skorpe, som både lagres og købes pakket i en lille æske af grantræ. Det ligner mest af alt en virkelig kraftig camembert, men smagen er mild og god.
Den fremstilles kun i vinterhalvåret og er en ægte sæsonost. Mont d’Or-sæsonen starter om efteråret og da den produceres i begrænset mængde, kan der godt være rift om den.
Jeg bagte min med hvidvin, hvidløg og rosmarin. Måske var mit fed hvidløg lidt kraftigt i det. I hvert fald synes jeg, det var lidt for gennemtrængende, hvilket var synd for osten.
Ingredienser
- 400 g Mont d’Or ost
- 1 fed hvidløg skåret i tynde skiver (udelad medmindre du elsker hvidløg)
- 0,5-1 dl tør hvidvin
- frisk rosmarin
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 180 grader.
- Fjern plastikindpakningen fra osten men lad den blive i trææsken. Låget skal blive i bunden.
- Snit et kryds i midten med en skarp kniv og lav små stik nede i den.
- Stik hvidløgsskiver og rosmarin ned i hullerne.
- Hæld hvidvin over og bag den i ovnen i 25-30 minutter.
- Tag den ud og lad den afkøle i 10-15 minutter.
- Rør osten sammen med en ske, så ostens indre røres sammen til en blød og dejlig ostemasse. Jo længere den står, jo mere tyktflydende bliver den.
- Server med chiaknækbrød, grøntsagsstave eller brug den som dip/sovs til din mad.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Mont d’Or til forret eller dessert
Den lækre ost kan både fungere som en del af en lækker appetizer med grøntsagsstænger, skinke og pølser som fx det lækre tapasfad, vi altid får til nytår, men den kan også laves og serveres som afslutning på en dejlig middag.
Laves den som dessert, vil jeg bage den, som den er, og servere med dryp af honning til sidst.
Traditionelt vil man dyppe skiver af brød i den eller endda spise den som et fuldgyldigt måltid over kartofler, men vi har brugt den som dip til grønt og som ‘sovs’ til kød. Den smager fremragende til begge dele.
Lidt knasende chiaknækbrød til at dyppe i er heller ikke værst. De ægte osteelskere spiser den også bare med ske (hej Vega!)
Hvor køber man den?
Jeg har ikke set osten i almindelige supermarkeder og har selv købt den hos min lokale ostehandler (Valby Ostelager), hvor jeg først gik forgæves og derefter fik lagt en til side til afhentning.
Måske kan du også finde den steder som Torvehallerne og Magasin Mad & Vin og ellers er det jo en glimrende lejlighed til at støtte din lokale ostehandler.
Er du oste-elsker og har du endnu ikke prøvet Mont d’Or, skal du gøre det inden sæsonen slutter. Du vil ikke fortryde det!
Missede du den? Prøv den bagte brie i stedet – også sååå lækker!
Kære Jane
Hvad nu hvis man gerne vil have “almindelig” fondue – hvilket fedtstof skal man så vælge?
Jeg ville have valgt palmin, men har lige genhørt et af dine kursusmoduler om fedtstoffer, og der er palmin no go.
Lige i denne sammenhæng ser jeg bort fra kalorierne ;-) Og jeg vil ikke have det kogt i bullion, men stegt, så det skal være noget olie af en eller anden art.
Kan du hjælpe?
De bedste hilsner og happy valentine
Julie
Hej Julie
Dælme også et godt spørgsmål. Alle olier, som vil være tilnærmelsesvist anbefalingsværdier bliver en ret dyr fornøjelse, tror jeg. Måske bare sige pyt og bruge den type olie, man normalt vil bruge på det, i erkendelsen af at det jo ikke er noget, man spiser hver dag.
Og ellers måske smagsneutral kokoksolie… Det vil være mit bedste bud, tror jeg…
Tusind tak – jeg trykker på pytknappen og nyder det.
Le Gourmand på Værnedamsvej har dem – der køber vi! Deres Fourme d’Ambert er i øvrigt også i særklasse.
Uuuh nice tip! tak❤️
Jeg har fået en Mont D’or ost forærende, som vi ikke kan nå at spise. Kan man fryse den? holdbarhedsdato 13/1-2022. Hvor længe kan vi bruge den?
Vi havde købt 2 selv i forvejen.
Jeg har aldrig prøvet at fryse den, så det ved jeg desværre ikke. Er der mon en ostehandler nær hvor du bor, som kan være behjælpelig?
Hvis ikke, ville jeg kaste mig ud i det. Mon ikke det godt kan fungere?
Jeg har købt den her: https://www.facebook.com/332092670229400/posts/4074501075988522/
Super opskrift…..jeg glæder mig til hvert år når den kommer,,,jeg køber den i min Meny i Hobro….de har altid de spændende varer på hylderne samt vine som passer dertil.
Jeg bruger den både som dessert og til kød…..
Men mange bruger den som en almindelig smøreost,,,de ved ikke den skal bages med hvidvin og hvidløg…..super godt.
Årh hvor godt. Jeg tror faktisk også at den kommer til både vores lokale Meny og Irma også.
Jeg køber Mont d´Or hos Le Caviste, Vesterbrogade 129.
Hej Jane…
Jeg overvejer dit online kursus…. Men først vil jeg hører om du kan tror du kan hjælpe… Jeg får ketorash ofte og hurtigt. Mit ønske er at kunne leve på keto, opnå et vægttab på ca 7 kilo mere og komme af med mit udslæt… Første gangfik jeg det efter 3 uger, men nu reagerer min krop så hurtigt at jeg får det efter et par dage med keto..
Hej Louise
Det tror jeg desværre ikke. Mig bekendt findes der ingen løsning på keto rash, andet end at holde sig ude af ketose. Det behøver ikke betyde at man skal spise High carb, men det betyder at man skal finde det der sweet spot, hvor man får goder som god blodsukkerkontrol, appetitregulering osv. men stadig holder sig ude af ketose. For de fleste vil det ligge et sted mellem 50-100 g kulhydrat og det kan nås med fx rodfrugter, frugt, nødder, kerner osv.
På den positive side er en liberal low carb livsstil ofte nemmere at leve med på den lange bane fordi valgmulighederne er lidt udvidede. Det er fx min egen grundkost også.
Rigtig god vind med det ❤️
Den er nærmest guddommelig.
Der ligger den lækreste franske deli på Gammel Kongevej de sælger den og alt andet lækkert fransk, med det største smil og service man kan ønske sig.
En rigtig Jane frankofil butik
Det lyder da som den perfekte butik for mig. Tak for tippet!❤️
opvarm osten til 180 grader? :-)
Haha. Mit hjerte var så fyldt med ost i dag?? (og tak)
Anytime :-) – og jeg har netop ændret dagens meny; jeg fandt nemlig en ost i Køge, så i aften står den på ost, ost, ost og lidt oliven og pølse… og måske lidt tomat :-)
og her er mit hjerte så fyldt med favoritbutikken Meny – det skulle selvfølgelig være dagens MENU :-)
Haha rigtig god fornøjelse med den skønne menu/y?