Mine kosttilskud (2018)


Hvad tager du af kosttilskud? eller: er der nogle kosttilskud, der er særligt velegnede til os, der spiser LCHF? To spørgsmål, jeg ofte får.

I dag vil jeg derfor tage dig med en tur rundt i mine kosttilskud, og jeg tør næsten godt garantere, at det er anderledes end det, du forventede.

Jeg anbefaler i øvrigt helst ikke kosttilskud. Det skyldes, at jeg ganske enkelt ikke ved nok om det. Jeg har ikke sat mig tilstrækkeligt ind i det. Men efterhånden har jeg fået spørgsmålet så tit, at jeg gerne vil svare på, hvad jeg gør.

Kosttilskud er jo nogle gange et kontroversielt emne på linje med økologi (?), religion og børn og sukker. Om de er nødvendige eller ej, hvis man i øvrigt spiser sundt, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg vil dog sige, at kosttilskud ikke kan kompensere for en generelt dårlig livsstil.

Min grundkost er LCHF-inspireret. Grøntsager, kød og fedt. Herudover spiser jeg æg, fede mælkeprodukter, nødder, kerner og sjældent frugt. Af frugt spiser jeg mest bær. Om vinteren frosne, om sommeren friske. Og så spiser jeg lidt banan, når det er. Enten i forbindelse med træning eller et par skiver i en smoothie/greenie.

Mine kosttilskud 2018

Produktlinks herunder er reklamelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

Billedet øverst i indlægget har ikke noget med mine egentlige kosttilskud at gøre. Bare lige så vi har det på det rene ;-)

Salt

Ja, du tænker måske ikke salt som et kosttilskud, men det gør jeg. Jeg er opmærksom på at få nok salt, da det er uhørt vigtigt for trivslen (og mætheden og energien), når man spiser Low carb.

Jeg salter min mad efter smag og behag og jeg drikker hjemmelavet bouillon (gerne mindst en kop dagligt). Når jeg i en periode spiser meget få kulhydrater, eller hvis jeg føler mig svimmel, energiløs eller uoplagt, tager jeg saltshots med 0,5-1 tsk salt, og det gør jeg 1-2 gange om dagen.

Samme saltshot tager jeg altid uden undtagelse før træning.

Jeg bruger en blanding af himalayasalt, havsalt og urtesalt (se her: Supersalt)

Læs mere om hvorfor salt er så vigtigt her: Keto og salt

Collagen

Jeg tager også hver dag collagenpulver. Det er smagsneutralt, og jeg blander det i enten vand eller kaffe.

Collagen kender du måske fra rynkecremer. Jeg indtager det i stedet for at smøre det på mig.

Med alderen mister vi collagen og derfor bliver huden løsere og håret tyndere. Jeg håber virkelig, at collagenpulveret kan være min vej til evig ungdom men indtil videre synes jeg ikke, at spejlbilledet afslører, at det skulle være tilfældet. Jeg tager det dog ikke desto mindre.

Jeg bruger collagenpulver fra græsfodrede køer, som jeg ofte køber fra den svenske butik Nyttoteket.

Magnesium

Om aftenen inden jeg går i seng tager jeg 300 mg Magnesium citrat. Magnesium virker muskelafslappende og kan hjælpe til roligere søvn. Mange LCHF’ere oplever ubehagelige nattekramper og her hjælper magnesium tit. Min personlige erfaring er dog, at salt hjælper mere, men det kan være individuelt.

En skør anekdote er, at jeg altid har taget Magnesium fra Biosym. Måske kender du de der “cravings-infografikker: Hvis du craver chokolade, mangler du Magnesium, etc. Jeg laver himmelvendte øjne af den slags og spiser næsten altid chokolade hver dag.

For nogle måneder siden skiftede jeg til Magnesium Citrat fra Solaray og siden har jeg spist markant mindre chokolade. Altså vi taler måske en gang om ugen i stedet for hver dag. Tilfælde? Who knows, men det er da tankevækkende.

Cod Liver Oil +D

Mangeårige læsere af denne blog ved, at jeg tager Cod Liver Oil + D fra Nordic Naturals. Det gør jeg stadig så godt som hver dag. Og det samme gør mand og børn. Børn dog under nogen protester hos familiens to yngste medlemmer. Altså, man skulle tro, de var vant til det nu.

Man kan læse mange ting om Omega 3-tilskud, og måske er virkningen ikke så effektiv som først antaget. Jeg synes, at fisk af god kvalitet er svært at få fat i og derfor har jeg det rart med at supplere med fiskeolie.

Paranødder 3-4 pr. dag

Paranødder smager ikke specielt festligt, og det er ret svært at finde nogle, der ikke smager harsk. Mest held har jeg med usaltede og uristede paranødder købt hos ham nøddemanden inde i Torvehallerne. Exotic Mix, tror jeg, hans forretning hedder.

Paranødder er en god kilde til selen og bare 3-4 stk pr. dag stiller behovet. Selen er vigtigt for optimalt stofskifte og sikkert også en del andre ting.

Vita Biosa og probiotika

Mangeårige læsere af denne blog ved også, at jeg i årevis har taget Urtedrikken Vita Biosa. Det har jeg dog ikke gjort regelmæssigt i de sidste par år af den glædelige grund, at min mave og fordøjelse simpelthen har det for GODT.

Tager du kosttilskud og hvorfor/hvorfor ikke? Og hvilke tager du i givet fald? Det er jeg altid nysgerrig efter at høre.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

55 kommentarer til “Mine kosttilskud (2018)”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Dine to collagen-produkter fra Amazon er unavailable i øjeblikket. Er der mon andre collagen-produkter du kan anbefale?

  Svar
 2. hej Jane
  Har været utrolig glad for at dagligt tilskud af Lineavi Collagen … og har igennem flere år købt det via amazon.uk, hvilket jo er blevet lidt bøvlet efter Brexit. Amazon.de har ikke helt samme udvalg; slet ikke LINEAVI og Greate Lakes er det kun lykkedes mig at finde meget sporadisk …. og slf aldrig når jeg er løbet tør ;-)
  Er Lineavi og Great Lakes stadig dine foretrukne collagentilskud … eller har du bud på andre gode alternativer?
  dbh Marianne

  Svar
  • Svenske Nyttoteket har et produkt, som jeg har indtryk er både fint i sammensætning og rimeligt i pris. Det har jeg købt nogle gange. Det fås også i sådan nogle små portionspakker som er ret smarte ved rejser.

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg har været på keto i ca 6 uger og jeg er begyndt at få nogle hvide pletter i ansigtet / hals – manglende pigment gennem de sidste 2 – 3 uger.
  Har du hørt om det før og evt ide til vitamin / mineraler?
  Bedste hilsner Janet

  Svar
  • Hej Janet
   Det har jeg desværre aldrig hørt om. Det tror jeg, du skal få undersøgt. Med mindre du spiser virkelig mærkeligt, er det usandsynligt at det skyldes, at du mangler vitaminer/mineraler.

   Svar