Mine efterårsforsæt


Efterårsforsæt er nytårsforsættenes lillebror. For hvorfor skal man egentlig kun sætte retning og ønsker for retning ved årsskiftet? Sommeren er jo lige så meget en pauseknap, der lige giver ekstra tid til refleksion og målsætning.

Jeg tror aldrig, jeg fik delt mine nytårsforsæt her på bloggen i år. De var eller ret gode, synes jeg selv på trods af, at jeg var meget beruset, da turen nåede til mig rundt om bordet.

Mine nytårsforsæt var, at jeg ville tilbringe mere tid udenfor, fordi jeg kan mærke, at det har en enorm effekt på mit humør og mit velbefindende. Og så ville jeg gerne lykkes med at få etableret en daglig meditationspraksis.

Punktet med at være udenfor er jeg lykkes nogenlunde med. Der er stadig plads til forbedring, men jeg prioriterer højt at komme ud hver dag, få sol på huden, gå i bare tæer eller bare sidde og kigge på fugle, skyer eller hvad haven nu indbyder til.

Meditationspraksissen har jeg startet og stoppet med flere gange end jeg kan tælle. Det skøre er, at jeg virkelig godt kan lide det, når jeg gør det. Så den er bestemt ikke strøget af listen.

Efterårsforsæt: Mere læsning

Men den, jeg godt kunne tænke mig at tilføje, er læsning. En halv til en hel times læsning hver dag, synes jeg, er et fint mål. Og jeg mener læsning i papirbog og ikke på skærm. Såvidt muligt.

Jeg har altid læst meget og jeg holder utroligt meget af at læse. De seneste år har jeg læst mest faglitteratur og jeg er ikke længere så god til at fordybe mig i skønlitteratur. Eller måske har jeg bare svært ved at finde en genre, der tiltaler mig. Uanset typen af læsning synes jeg dog, det er dejligt at fordybe mig på den måde.

Det læste jeg i sommerferien

Sommerferie uden sociale medier frigav jo pludselig forbavsende meget tid og jeg fik læst en hel masse.

Jeg læste En Tjenerindes Fortælling (A Handmaid’s Tale) og opfølgeren Gileads Døtre. Jeg er helt vildt tiltrukket af det der dystopiske fremtidsunivers og det er skræmmende og på mange måder relevant læsning midt i en pandemi med seriøst frihedsberøvende tiltag. Inden sommerferien genlæste jeg også 1984. Den er endnu mere uhyggelig i dag, end den var, da jeg læste den for 25 år siden.

Jeg læste også Everybody Lies, som er en spøjs fortælling om, hvordan vi lyver for hinanden, og når vi skal svare i spørgeskemaundersøgelser, forbrugerundersøgelser og i meningsmålinger, men hvordan vores sande jeg afsløres af vores Google-søgninger. Virkelig skør og interessant læsning om racisme, om hvordan Googlesøgninger indikerede, at Trump ville vinde i 2016, selvom meningsmålingerne sagde noget andet og om afvigende sexuelle tilbøjeligheder.

Jeg læste også Karen Pallisgaards Hverdagsmeditation (skøn bog) og genlæste Stress Less, Accomplish More af Emily Fletcher. Det er en bog, der lige taler til mig. Den byder ind med et meditationsperspektiv, som er helt renset for spiritualitet, hvilket jeg oplever som befriende at slippe for at købe ind på, bare fordi jeg gerne vil meditere.

Så genlæste jeg den rigtig udmærkede bog Din Teenager skal Coaches, ikke Opdrages. Vi har taget et stort teenage-tigerspring herhjemme i de sidste par måneder og jeg har brug for alle de redskaber, jeg kan skrabe til mig.

Disse bøger ligger på mit bord

Min bogbunke for efteråret er lidt blandet.

Jeg var lige (gen)startet på Jordan Petersons’ 12 Regler for Livet (virkelig mærkelig bog), da Sacred Cow – The Case for (Better) Meat, som jeg forudbestilte tilbage i maj, landede i min postkasse. Den læser jeg nu, og den kommer jeg nok til at skrive lidt om, når jeg er færdig. Den byder ind med et perspektiv, som stikker et spadestik dybere end de hurtige Facebook-budskaber om, at kød er usundt, kød er skidt for klimaet og at det er uetisk at spise kød.

Herudover er Benjamin Bikmans nye bog, Why We Get Sick i bunken. Jeg så ham på Metabolic Health Summit i januar og jeg er ret begejstret for hans ydmyge og afdæmpede facon. En facon, jeg håber, han har taget med over i bogen.

Før sommerferien havde jeg købt Chris Macdonalds’ Ikke til Forhandling og virkelig glædet mig til at læse den. Men så stjal Søren den og jeg har først stjålet den tilbage igen nu.

I en lidt anden ende af genren har jeg begge Pia Callesens bøger  om Metakognitiv Terapi liggende i bunken. Dem har jeg længe villet læse, men af en eller anden grund kommer jeg ikke rigtigt i gang med dem.

Anette Sams nye SukkerSmarte Børn (udkommer 31/8) lander i min postkasse om lidt og den glæder jeg mig meget til at læse.

Af tungere fagbøger har jeg Ketogenic Diet and Metabolic Therapies liggende i bunken, men den kommer til at kræve en indsats at komme igennem. Jeg tror ikke, den kan tælle med som afslappende læsning.

Når jeg bare halvdelen, er jeg fint tilfreds.

Hvad med dig? Har du efterårsforsæt eller har du måske endda en bog, der har gjort indtryk på dig, som du har lyst til at anbefale?

Prøv PLUS gratis i 7 dage

Som MadbandittenPLUS-medlem får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, du får din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave egne madplaner med indkøbsliste, du får en velkomst e-bog om Keto og du kan lytte til min podcast. Du får også adgang til en lukket spørgeside, hvor du kan stille spørgsmål til mig.

Altsammen gratis de første 7 dage.

Ja tak – start prøveperiode nu!

MadbandittenPLUS

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Mine efterårsforsæt”

Skriv en kommentar

  1. Glæd dig til ‘Ikke til forhandling’!
    …selv om du nok ville ønske, at Chris, inden har færdiggjorde kapitlet om kost, havde læst lidt op på det nyeste ifht ernæring og kost (lige dér hænger han lidt fast i forældet ‘viden’)

    Svar