Mindset og vægttab


Måske har du allerede opdaget, at succes med vægttab handler om meget mere end at finde den rette kost/kur/plan. Selvfølgelig betyder metoden noget, men det, som betyder mest af alt, er regelmæssighed og vedholdenhed. Og vedholdenhed kræver det rette mindset. 

Dette indlæg er en genudgivelse fra et nyhedsbrev, jeg sendte ud sidste år. Vil du læse mere af samme skuffe, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet HER. Nyhedsbrevet udkommer hver lørdag.

Lad os springe ud i det.♥

5 mindset til varigt vægttab

1. Sæt en startdato men ingen stopdato

Dit projekt om at få en slank og sund krop har ingen udløbsdato.

For det første er det superstressende at have et mål om, at man skal have tabt X kilo inden en bestemt dato. Vægttab og det at etablere nye gode vaner er et maraton, ikke en sprint for nu at bruge sådan en floskel.

Sagen er, at dit projekt aldrig slutter og jo før, du forener dig med den tanke, jo bedre.

For det andet er dit vægttabsprojekt ikke slut den dag, din vægt viser det tal, du har ønsket dig.

Nu starter fasen, hvor du skal holde den nye vægt, og selvom man kan argumentere for, at den fase er nemmere, så oplever mange det faktisk ikke sådan. Og statistikkerne er også imod dig.

Hvor mange gange har du ikke hørt folk sige, at de har tabt de samme 20 kg flere gange? Vægtvedligehold efter et vægttab er en lige så vigtig fase som selve vægttabsfasen.

2. Forstå din vægt

Du er nødt til at forstå, at din vægt ikke vil falde hver dag eller hver uge. I stedet vil din vægt stå stille, svinge op, svinge ned og stå stille igen. Dette er normalt og det bliver aldrig nogensinde anderledes.

At gå i panik, fordi din vægt står stille et par dage eller hopper lidt op og ned omkring det samme tal i en uge eller to uger er vejen til IKKE at nå i mål. Hold fast, hold kursen og fortsæt det gode arbejde.

Står din vægt stille for længe, lad os sige 3-4 uger, er det rimeligt at antage, at du spiser i energibalance. Det betyder, at du indtager samme mængde kalorier, som du forbrænder. Her er det tid til at se portionsstørrelser eller hovsa-bidder mellem måltiderne efter i sømmene.

3. At ville det i tankerne er ikke nok

Det er desværre ikke nok at ville det rigtig meget. Du skal gøre arbejdet, før der sker noget. Og ingen kan gøre det for dig.

Det er også derfor det er så afgørende, at du finder en metode, du kan lide, og som du kan leve med.

For hvis du hader hver dag og du synes, den mad, du skal spise, er rædsom, og du tilbringer timer med at savne alle de ting, du ikke spiser nu, så vil din selvoplevede indsats være tårnhøj.

Skuffelsen, når du ser det mikroskopiske resultat på vægten, vil derfor være endnu højere. Tænk at gøre SÅ MEGET og blive belønnet med SÅ LIDT!

Hvorfor taber jeg mig ikke mere? Jeg har både sagt nej tak til kage og til alkohol til den der fest og jeg spiste heller ingen boller til fødselsdagen!

Desværre får man ikke negative kalorier af at sige nej tak. Det ville ellers være dejligt, hvis kalorierne fra det stykke kage, man sagde nej til, blev trukket fra. Sådan er det dog desværre ikke.

Ja, det kan virke unfair, men livet er døduretfærdigt.

4. Den eneste, du skylder en forklaring, er dig selv

Alle i verden og deres nabo vil have en holdning til dine valg, hvad du spiser, hvor meget du træner og hvordan du lever dit liv. Det kan du lige så godt være forberedt på.

Men ingen af dem lever dit liv. Det gør kun du. Du er derfor ikke forpligtet til at forsvare eller forklare dine valg for nogen – nogensinde.

Der vil også være folk omkring dig, som bevidst vil prøve at sabotere din indsats.

Når vi ændrer os, sætter vi et spejl op foran andre mennesker, der kan være smertefuldt at se ind i. At prøve at få dig til at forblive i status quo kan være deres måde at prøve at slippe for at mærke deres egen smerte. Det handler om dem. Ikke om dig.

Men det eneste menneske, hvis’ velbefindende du er ansvarlig for, er dig selv. Okay, også dine små børn, hvis du har sådan nogle, men det er næppe dem, der siger kom nu, et stykke kan du vel nok tage.

5. Giv ikke op

Det eneste, der reelt forhindrer dig i at nå dit mål, er, at du giver op. Så lad være med at give op. Nåå super råd, tak for det! Det lyder jo supernemt, men det er det bestemt ikke.

Vægttab og livsstilsændring er benhårdt arbejde og vejen vil være brolagt med flere forhindringer, svære dage, stressende perioder, sygdom, fyringer, livskriser, end du kan tælle. Det er jo dit liv, vi taler om.

Hvert år resten af dit liv vil der også være jul, påske, fødselsdage, fester, ferier og andre ting, du kan føle er sat i verden for at sabotere dit projekt.

Jeg starter på mandag eller efter ferien eller ved næste månedsskifte eller 1. januar, har du måske hørt dig selv sige.

Men hvorfor tror du, det skulle hjælpe? Hvorfor ikke bare starte nu? I dag.

Motivation er en flygtig størrelse, så den kan du ikke regne med bærer dig igennem. I stedet handler det om, at du ikke giver op – og hvis du vakler kortvarigt, retter hurtigt ind igen.

Aldrig nogensinde har ét måltid ud af de tusinde måltider, du skal spise resten af dit liv, haft afgørende betydning for resultatet. Det næste gode valg er aldrig mere end et måltid væk.

Og kun hvis du giver helt op, når du ikke i mål.

Real talk

Okay, det var lidt Real Talk i dag. Jeg synes, vi har kendt hinanden så længe nu at vi godt kan sige tingene uden at pakke dem ind.

Jeg kan trække den ene transformationshistorie op af hatten efter den anden med folk, der med Keto har tabt en masse kilo og de beskriver det ofte som ‘nemt’.

Men nemt betyder ikke, at de aldrig er stødt ind i udfordringer, eller at de har haft en perlerække af perfekte dage fra den dag, de startede til den dag, de nåede deres mål.

Det betyder, at de har accepteret, at slaget skal kæmpes på den lange bane, og at ‘godt nok’ slår ‘perfektion’. De har ændret deres mindset og det er det, der har ført dem til, hvor de er i dag.

At det er ‘nemt’ er ofte et udtryk for, at de har fundet sig en vej, hvor de spiser mad, de godt kan lide og hvor de kan lykkes med vægtnedgang uden at være så sulten, at al energi bruges på at tælle timer til næste måltid.

Det betyder også, at de ikke bruger endeløs energi på at savne brød eller sidder og surmuler, når andre spiser kage på kontoret, imens de fortæller sig selv, at det også er synd, at de ikke også ‘må det’.

Fokus er på alle tilvalgene. Tilvalg af den sunde mad, af den gode appetitregulering, den stabile energi, den forbedrede selvfølelse og af spejlbilledet, som de langsomt men sikkert ser skrumpe. Ikke på alle fravalgene.

Det er derfor jeg startede med at skrive, at vedholdenheden kommer af det rette mindset. Det er svært at få vedholdenhed ud af en livsstil, man hader.

Kan jeg hjælpe dig i gang?

Har du en fornemmelse af, at Low Carb er en livsstil, du vil kunne leve med på den lange bane, håber jeg, at du kan få glæde af mine Keto-bøger eller mit 6 uger lange Kickstart-kursus.

Men har du brug for en mere fleksibel tilgang til dit vægttab, vil jeg på det varmeste anbefale dig at læse min e-bog Sådan taber du dig.  Den tager ikke stilling til hvilken metode, du vælger at bruge til dit vægttab, men forklarer dig i stedet de grundlæggende ting, der skal på plads og hjælper dig ind i det mindset, som giver et varigt resultat.

Mindset og vægtab

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

14 kommentarer til “Mindset og vægttab”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane
  Jeg har nu fulgt din madplan uge 1 fra bogen Keto på 4 uger. Den er fulgt til punkt og prikke alt er vejet af. Drikker the og dansk vand med citrus ved siden af . Jeg var på vægten her til morgen og havde tabt 200g ?
  Hvad sker der?

  Svar
  • Jeg er simpelthen ikke lige helt med på, hvad det er du spørger til? Mener du i alvor, at jeg skal redegøre for hvorfor din vægt siger minus 200 g efter en uge?

   Jeg tror rigtig meget, du ville have glæde af at læse det her indlæg: Få et sundt forhold til din badevægt

   Og rigtig gerne også indlægget om mindset og vægttab, som jo er det, du har skrevet ved.

   Svar
   • Tak for et temmelig uhøfligt svar – jeg søgte egentlig bare hjælp til om der var noget jeg kunne være mere opmærksom på så jeg kunne komme godt fra start. Har læst dine bøger og tænkte bare at spørge da du jo er expert på område.

    Svar
    • Jamen jeg prøver virkelig at svare så høfligt, jeg kan, men jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal svare til sådan nogle spørgsmål. Vægttab fungerer ikke på decimaler på den måde. Og hvad der gør at du har tabt 200 g og ikke 300 g, jamen det ville være rent gætteri fra min side at gå ind i det. Din vægt kunne lige så godt være steget med 200 g og vi ville stadig ikke kunne gætte hvilken ændring, der var sket med din fedtmasse.

     Giv det 4-6 uger og tag så et gennemsnit af dit vægttab pr. uge. Nu har du et reelt datapunkt og arbejde med og du kan justere op og ned i din kost derefter. Det giver dog oftest sig selv på Keto, fordi vi her arbejder med appetitnedsættelse først, som bogen også beskriver.

     Så faktisk var det et både ærligt og kærligt svar, du fik. Nu slipper du nemlig for at give op og blive modløs den dag, hvor du står på vægten og den er steget eller på anden vis ikke stemmer overens med dine forventninger. Og det øger din chance for rent faktisk at lykkes med dit vægttab.

     Tjek også Keto-bogen kapitel 8. Det beskriver hvad du kan forvente af den første tid.

     Svar
     • Tak ? jeg smider badevægten retur i skabet og klør på. Tænkte bare jeg gjorde noget forkert da der ikke rigtig var sket noget. Men vi klør på ?

 2. Hejsa tak for god læsning?. Meget af det du skriver med holdningsændring kender jeg en del til jeg er ædru Alkoholiker og efter 30 år som aktiv. Har jeg valgt og leve resten af mit liv som værende sund og rask. Min bmi ligger på 30 og skal gerne ned på 88-90 kg. Vejer pt. 116.har ændret kost de sidste 3 uger og gået mange lange ture. Ialt 90 km. Så har tabt lidt. Men mangler en plan og nogle råd. Tænker dukan hjælpe mig. Mvh. Andie 47?

  Svar
  • Hej Andie

   Hvor er du sej – godt gået! At afvænne fra alkohol og at ‘afvænne’ fra kulhydrater har mange ligheder, i hvert fald i den psykologiske del.

   Hvis du har mod på at prøve Keto til vægttab, synes jeg, du skal starte med en af mine Keto-bøger. Fx Keto på 4 uger, som er en super begynderbog og som giver dig en hurtig og nem introduktion. Så er jeg sikker på du hurtigt kommer af med de kilo ??

   Svar
 3. Virkeligt godt indlæg Jane, og godt du promovere din e-bog “ sådan taber du dig” som jeg før har skrevet til dig at alle burde starte med at læse???
  Er selv lige pt nede i et lille hul og overvejer at tilmelde mig dit kursus på 6 uger. Vil dog lige høre om du mener at jeg som vil betegne mig selv som garvet rotte vil få noget ud af det? ( måske dumt spørgsmål, når jeg begynder at spørge om det?)
  Tak for dig?

  Svar
  • Det er jo netop DIG, der fik mig på de tanker :))

   Og godt spørgsmål med kurset. Jeg laver egentlig kurserne med tanke på nybegynderen (også for at få alle med), men efterhånden har jeg fået mange tilbagemeldinger fra erfarne, som skriver at de har fået vildt meget ud af det alligevel. Så nu er jeg tilbøjelig til at sige at det er for alle.

   Selvfølgelig vil der være noget stof, du kender, men det gør noget at få det præsenteret på en ny måde, få et nyt perspektiv og så det at få seks ugers kontinuitet. Jeg synes faktisk, det kan noget. Hertil kommer de mentale værktøjer, som jo ikke er relaterede til Keto men som er relevante for alle, som vil lykkes med kostomlægning.

   Long story short. Håber, det giver mening :)

   Svar
   • Hej igen
    Så fik jeg tænkt? Og kan jo slet ikke lade være med tilmelde mig kurset?Er så MEGA nysgerrig så nu er det gjort og er spændt på om det kan gi det sidste??
    Har lige fundet ud af at jeg trods min unge alder allerede oplever menopause og skal nu til at se om KETO kan hjælpe mig lidt på alle de ( lorte) symptomer det medbringer! Wish me luck?

    Svar
    • Heheee, du kan roligt glæde dig :)

     Og pokkers med for tidlig menopause og meget interessant hvordan du kommer til at opleve dette. Glæder mig til at høre hvad det kan gøre for denne del også.

     Good luck – eller Bon voyage måske snarere?

     Svar
 4. Kære Jane

  Tak for en portion “real talk”. Det er dejligt at du er så ligefrem og ærlig, og at du ikke pakker tingene ind. Det er benhårdt at forandre vaner, og det tager sin tid.

  Jeg bider især mærke i punkt 4, at den eneste jeg skylder en forklaring er mig selv. Og det er helt rigtigt. Jeg vil dog også vende den, og sige at en livstilsændring gør jeg også især for min egen skyld og glæde og der igennem også en vigtig prioritering af en selv.
  Og de der børn vil nok hellere have et stykke kage mere end at nødde en til at spise kage :)

  Svar
  • Ja det er virkelig så sandt også det med at man gør det for sig selv. At finde ens ‘hvorfor’ er faktisk også vigtigt og her er ‘at blive tynd’ eller ‘at veje 65 kg’ simpelthen ikke særligt stærke hvorfor’er til at kunne drive en igennem de svære tider.

   Dejligt du kunne lide indlægget ❤️

   Svar