Morgensjus med probiotika og fiskeolie


Jeg bliver tit spurgt om, hvordan jeg tager min fiskeolie om morgenen, så i dag vil jeg dele min morgensjus med jer. Den er hverken lækker eller delikat, snarere tværtimod, men den er så indgroet en vane, at jeg ikke helst ikke undværer den. Med tiden er jeg kommet til at holde af den skarpe smag – også selvom det er først på dagen.

Morgensjus - Vita Biosa og fiskeolie - Madbanditten.dk

Morgensjus med probiotika og fiskeolie

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
1
|
2 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Bland det hele i et lille glas.
 • Skyl det ned, som var du på Tequila-bar!

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Hvad er det?

Vita Biosa (reklamelink) er en urtedrik med probiotiske bakterier. Den smager som noget, nogen har kastet op, og den har en bitter, eddike-agtig smag.

Min egen teori er, at det netop er de bitre urter (foruden de probiotiske bakterier), som gør, at min mave elsker den. De bitre urter stimulerer til produktion af mavesyre, hvilket mange har for lidt af.

Mavesyre indeholder saltsyre, som bruges til at slå bakterier ihjel og til at danne enzymet pepsin, som vi skal bruge til at nedbryde protein. Mange, som føler, at de bliver utilpasse efter at have spist kød, har for lidt mavesyre og derfor for lidt pepsin.

Driller maven, eller vil du læse om, hvordan du selv kan teste for for meget/for lidt mavesyre derhjemme, så tag et kig på siden her: Fordøjelse og maveproblemer eller læs mit personlige indlæg om at leve med IBS.

Citronvand med salt

Foruden denne appetitlige sjus drikker jeg indimellem et glas vand tilsat 0,5 tsk salt. Det lyder måske ikke så lækkert og det er det måske heller ikke. Jeg er nu kommet til at holde af det, fordi jeg kan mærke hvor godt det gør mig.

Men hvorfor salt, tænker du måske. Jamen, fordi man, især når man spiser lavkulhydratkost, bliver en smule mere sårbar overfor forskydninger i væske- og saltbalancen.

Det skyldes, at det lave insulinniveau får nyrerne til mere effektivt at udskille væske og salt. Det er også derfor mange taber sig meget (på vægten) den første tid på LCHF/keto (væsketab).

Særligt om sommeren eller hvis vi træner meget, er det vigtigt at få ekstra salt.

Meget overgangsbesvær som fx hovedpine, svimmelhed, utilpashed, forstoppelse og øget sult kan skyldes saltmangel (og væskemangel).

Er du helt på herrens mark, kan du tilføje lidt citronsaft eller æblecidereddike (pas evt. på din tandemalje). Det tager den værste smag af saltet.

Salt – salt – salt

Jeg oplever, at det er en af de ting, man kan gentage tusind gange, uden at det siver helt ind. Salt, salt, salt. Det virker bare på en måde elementært, og vi salter jo allesammen vores mad i forvejen. Rigtigt, og måske er det nok, måske ikke. Selv drikker jeg gerne et glas hjemmelavet bouillon hver dag foruden dette salttilskud om morgenen. Det fungerer for mig.

Føler du dig utilpas, kan du prøve at tage et glas vand med 0,5-1 tsk salt. Får du det øjeblikketligt bedre, manglede du sandsynligvis salt. Sørg dog for at bruge salt af god kvalitet og ikke billig bordsalt. Jeg veksler gerne mellem forskellige typer men bruger som regel Himmalayasalt.

Dette er mit sære men ufravigelige morgenritual. Har du nogle (sære) morgenritualer og vil du dele dem? Det kunne være skægt at høre om!

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

69 kommentarer til “Morgensjus med probiotika og fiskeolie”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Vita Biosa er LÆKKERT ! Hvis man ikke tager det koncentreret..
  Bland din dosis i et alm. Stort glas vand. Evt. Danskvand . Så smager det skønt, og kan bruges som læskedrik, eller som vin til maden, spm den jo skal hjælpe med at omsætte. En skive citron i glasset er også godt. Den med Aronia er den med bedst smag, synes jeg..

  Svar
 2. Jeg starter min morgen med et shot MK olie og aronia juice, derefter en halv liter vand. Ved ikke om olien er ok iforhold til LCHF men den har gjort at mine bækken smerter er blevet betydelig mindre.

  Svar
 3. det er jo meget begrænset, hvor meget omega 3 vi får i vores kost, når selv fiskene er opdrætte på kornfoder. Der anbefales en balance mellem omega 3 og 6 på højest 1:5, de fleste europæer ligger på over 1:15. Forskning viser at det burde være 1:3.
  Du kan få lavet en blodtest, der viser, hvor din balance ligger

  Svar
 4. Hejsa !
  Jeg drikker hver dag et glas , eller flere af min hjemmelavede mælkesyre-drik – som er lavet på vandkefir (en svamp). Drikken smager skøn og hvis du tilsætter lidt ingefær smager det som cider …. uhm!. Alle i huset drikker det, og det virker godt på mange ting, bla. maven og fordøjelsen. Vandkefiren har nu afløst min daglige “vita biosa”, da jeg synes den er temmelig dyr. Hvis du har lyst Jane, kan jeg sende dig en lille portion svamp !
  Tak for dine spændende og jordnære indlæg !!

  Svar
 5. KAFFE! Men bliver da helt inspireret til at prøve nogle af alle disse morgenritualer af – skal i hvert fald i gang med fiskeolien igen.

  Læste lige denne artikel på sygeforsikring danmarks hjemmeside, om at være introvert vs. ekstrovert: http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?id=1898
  – én fellow introvert til en anden :)
  Dejligt den pointerer, at der er fordele ved begge dele, især i denne verden hvor der lægges stor vægt på at være ekstrovert. (Tak fordi du hiver lidt i den modsatte retning)

  Svar
 6. Jeg starter altid min morgen med at drikke et stort shot friskpresset ingefærd, citron og chili tilsat cayennepeber sammen med et stort glas vand og mit fiskeolie. Dette har jeg gjort i over et år nu og det fungere virkelig godt for mig. Jeg føler mig frisk hele dagen, jeg har fået en meget pænere hud og så er jeg aldrig syg.

  Tak for altid fantastisk inspiration og indspark i sundhedsdebatten Jane.

  Svar
 7. Jeg tager en Balanceshake. Den indeholder alt hvad jeg har brug for af vitaminer, mineraler, kostfibre, omega-3 olie og en del protein, tilsat en slat fløde, kokosolie og proteinpulver. Et hurtigt nemt måltid, der holder mig mæt i 4-6 timer.
  Hvor meget omega 3 får du i dit fiskeolie? Det kan jeg ikke læse på hjemmesiden

  Svar
  • Åh jeg måtte da også lige have flasken frem. Her står at den indeholder 1100 mg omega 3 pr. teskefuld (5 g). Jeg måler ikke med teske, jeg hælder bare i ;-)

   Svar
    • Mængden af omega 3 er ikke så afgørende som balancen mellem omega 3 og 6. Og husk at vi også får omega 3 (og 6) via kosten, så det skal ikke komme fra tilskud det hele.

     Svar
  • Hvis olien er ren og ikke harsk, tror jeg ikke, det gør nogen forskel. Bræk kapslen over og snus til indholdet. Jeg tager lidt større doser end normalt og det ville blive til meget kapselmateriale i min mave, hvis jeg skulle tage kapsler :-)

   Svar
   • Hej Jane
    Jeg har lige et spørgsmål til din fiskeolie. Jeg har spist fiskeolie i kapsler meget længe. Har bestemt at når glasset jeg kører på er tomt vil jeg prøve fiskeolien med tilsat D-vitamin. Behøver den ikke opbevares på køl? Jeg har før været ved at købe den hjem over nettet, hvor jeg handler jævnligt, men har været usikker på om olien vil blive ødelagt under fragten?
    Til slut vil jeg sige tak for opskrifter og inspiration. Jeg har spist low carb længe, men kører nu på 3. uge striks LCHF. Det var kun frugten og knækbrød som jeg manglede at droppe – så det har været intet mindre end fantastisk og tage det sidste spring :-)

    Svar
 8. Jeg har netop drukket et glas vand med salt og citron, og hold da op en effektiv sjus. Jeg har vist været i underskud på saltbalancen. Tak for påmindelsen og ikke mindst forklaringen.

  For tiden nyder jeg en maca latte om morgenen, da jeg prøver at tage en kaffefri-periode, og netop har købt maca med hjem fra ferie. Med hjælp fra Pinterest fandt jeg denne opskrift, som jeg har tilpasset en anelse: http://www.katharinerene.com/food/blog/maca-mocha-latte
  Jeg undlader sødning, bruger kun 1 tsk mælkebøtteblade, og så tilsætter jeg lidt ægte kanel og ren vanilje plus en tsk kokosolie. Til sidst tilføjer ekstra kogende vand, da jeg synes, vandet er blevet for koldt efter, teen har trukket, og så får latten en tur med stavblenderen. Mums og jeg har absolut ingen kaffe cravings.

  Svar
 9. Lige en kommentar til indtagelse af salt.
  Min mor blev af lægen anbefalet at salte sin mad ekstra, da hun “manglede” salt. Hun havde haft et par blodpropper, der kom flere til og hun døde af en hjerneblødning for fire år siden. Efterfølgende læste jeg artiklen om salt i Tænk (tænk.dk) skræmmende.
  Alternativ er måske cellesalt periodevis – se evt Cellesalts Guide på nettet.

  Svar
 10. Ja jeg tænker også det er overgangsbesvær, men jeg syntes bare det er lang tid, er det normalt at have overgangsbesværd i 5 uger ?
  Jeg sørger for at få fedt til alle måltider som, fløde, kokosolie, mayonnaise, avocado. Jeg kommer fløde/olie i kaffen. Og jeg har ikke tabt mig. Jeg spiser kun lchf mad, jeg falder ikke i med brød og sukker. Jeg kan ikke rigtig se hvorfor jeg ikke taber mig.
  Er der bare nogen som er længe om at. Blive vant til lchf.?
  Hilsen Helle

  Svar
  • Det kan sagtens tage lang tid for kroppen helt at vænne sig til. Min erfaring er også at vi hver især tit skal finde vores egen model, eller hvad jeg skal kalde det. Nogle trives (og taber sig bedre) på en mere liberal kost, mens andre har det bedst og taber sig bedst på striks LCHF. Jeg synes, det er svært at sige noget helt generelt om det.
   Vægttab forudsætter jo også stadig et kalorieunderskud, så det er også en faktor. Alder spiller desværre også en rolle. Nu kender jeg ikke din, men de fleste, jeg hører fra, som skal knokle ekstra for vægttabet er kvinder +40 år…:-/

   Svar
 11. Kære Jane
  Tak for nogle rigtig gode tips, jeg vil prøve med salt.
  Jeg er startet på lchf for 5 uger siden, jeg har hovedpine som så måske skyldes saltmangel. Men jeg får også en masse hede/svedeture ved du hvad det skyldes og kan jeg gøre noget ?
  Mine ben er også så tunge og har næsten ingen kræfter.
  Men min mave og min blodsukkerbalance har aldrig været så god før, så jeg vil jo så gerne fortsætte på lchf.
  Hilsen Helle

  Svar
  • Det lyder som overgangsbesvær! Husk nok væske og også nok fedt. En typisk fejl er at man spiser mere protein i stedet for mere fedt og det giver symptomer som disse. læs mere her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/

   Det kan også bare være almindelig tilvænning. Temperaturstigningen kan handle om at stofskiftet sættes op, fx hvis vi spiser kokosolie. Jeg formoder det ikke er overgangsalder-symptomer.. ;-)

   Svar
 12. Hej Jane
  Tak for en dejlig aktiv side, med mange inspirerende indslag.
  Jeg har lige et spørgsmål, jeg er vokset op med en mor som altid har drukket A. Vogels Valleforce, er det det samme som Vita Biosa? Jeg drikker selv Valleforcen, og synes den smager dejligt. Kan jeg bare blive ved med det, eller er det bedre at skifte til VIta Biosaen??
  Hilsen Anne Emilie

  Svar
  • Den tror jeg da sagtens du kan fortsætte med. Jeg har faktisk tit haft lyst til at prøve den, så det kan være, jeg gør det næste gang. Vita Biosa er jo ikke en nødvendig del af noget, det er bare et produkt, som jeg personligt har glæde af :)

   Svar
 13. Hej Jane
  Hvad er forskellen egentlig på billig bordsalt og Himalayasalt, i den her forbindelse? Jeg ved godt, at Himalayasalt muligvis smager bedre, men er det ikke den samme kemiske reaktion, der sker i kroppen, så længe det er noget med salt? Jeg spørger bare, fordi jeg er fattig studerende og gerne vil høre, om jeg kan spare lidt. Jeg får det nogle gange skidt, og mistænker det for at være fordi jeg falder lidt i med kulhydraterne engang imellem, og kunne godt tænke mig at prøve at se, om det hjælper, med et “saltshot”.
  KH Sara

  Svar
  • Hejsa!
   Jeg lever selv på det rimeligt stramt budget, men det er muligt at få råd til Himalaya salt: de har det i Tiger-butikkerne i poser til 20kr, både groft og fint, og det holder ret længe, så det var måske en mulighed?;-)

   Svar
 14. Jeg starter dagen med et stort glas kold, hjemmegjort kombucha på tom mave. Kombucha er en fermenteret te, der indeholder probiotika og en masse gavnlige stoffer til kroppen fra kombucha svampekulturen og den grønne te. Smagen er lækker (lidt som en let syrlig cider) og kombuchaen er naturligt perlende. Det er (for mig) en dejlig start på dagen!

  Svar
  • Hurra – en fellow Kombuchanørd :) Jeg gør det samme. Laver det med smagsvarianter. Smider også en “golden milk” ind ind i mellem ( gurkemejedrik) og vand med citron at starte på

   Svar
 15. Jeg starter hver morgen med et stort glas varmt vand, med frisk citronsaft – det sætter straks gang i fordøjelsen, og jeg bliver ikke så træt i løbet af en hektisk arbejdsdag, som hvis jeg ikke får startet dagen med vand. Mælkesyrebakterier er også et must hos mig, da det giver ro i maven. Men jeg tager kapsler – dem af Matas egne.

  Svar
 16. Jeg drikker en forfærdelig drik som Sanna Ehdin (hende der har skrevet bogen Det selvhelbredende menneske) anbefaler. Hun er ikke direkte LCHF, men absolut positivt indstillet. Hun er meget obs på anti-inflammatorisk kost og andet der styrker kroppens evne til at læge sig selv.
  Jeg har kun drukket den i en uge, så jeg afventer stadig langtidseffekter, men allerede nu er min ryg slet ikke nær så skrøbelig om morgenen.
  I får lige opskriften som hun lagde den op på sin Facebook og så kan I selv søge videre, hvis I tør.
  Men nu I er advaret – det er fælt :D
  Hilsen Maria

  “Sannas Guckmeja

  Blanda i en stor glasburk eller skål:
  2 dl eko-gurkmeja
  2 dl nässelpulver
  3 msk eko-ingefärspulver (valfritt o ta INTE om du har tendens till hetta o rödbrusighet)
  1 dl MSM (svavelinnehållande)
  1 dl malt nyponpulver (tar bort lite av beska smaken)
  1 dl L-Glutamin (hjälper bygga muskler, behålla spänst i huden, reparera tarmen samt förbättrar sömnen)
  2 msk malen svartpeppar

  Skaka/rör om väl och ta ca 2 msk av blandningen i ett glas vatten och 1-3 msk kokosolja och drick sakta. Kokosoljan kan också intas separat eftersom den är fast vid svalare rumstemperatur.

  Rekommenderas först på morgonen. Det smakar inte speciellt gott, men man vänjer sig och det är supernyttigt. Blandar man ut det i mandelmjölk eller liknande så smakar det bättre.

  Perfekt att ta innan och efter operation för snabbare läkning. Men jag tar det nästan varje morgon för att stärka de friska krafterna och motverka inflammation.”

  Svar
 17. Min morgenrutine ligner din :-) Jeg tager ikke vita biosa pt, og tager en større dosis fiskeolie end dig, nemlig 2 spsk, men også i æblejuice. Og et lille glas med 1 tsk havsalt dog uden citron :-)
  Hvis jeg “glemmer” saltvandet i noget tid, kan jeg miste energi, få hovedpine og have sådan en osteklokkefornemmelse. I det sekund jeg så drikker saltvandet, forsvinder det, og jeg kan knap nok smage saltet. Så derfor skal det aller helst bare være fast rutine herhjemme :-)

  Svar
 18. Jeg er OGSÅ på Vita Biosa! Synes ikke det smager helt så slemt som du… jeg blander det med mælkesyret grønsagssaft og kommer en sjat varmt vand i, så det ikke kommer iskoldt ned i maven. Det kan altså noget!

  Svar