LCHF
SPIS DIG MÆT & GLAD
af Jane Faerber
Sund livstil med få kulhydrater
reklamelink til Saxo.com
Baggrunden for LCHF
Bogen gennemgår baggrunden for LCHF-principperne, og hvad du kan opnå ved at tilrettelægge din kost på denne måde. Den indeholder tips og gode råd til at komme i gang med at lægge korn og sukker på hylden og starte med at spise mad, som ikke bare smager godt, men som gør dig mæt og glad og giver dig energi og overskud til hele dagen.
Bogen giver også et historisk tilbageblik på, hvordan vi er endt med de fedtfattige kostråd, som har præget al sundhedsformidling de sidste tre årtier. Og så får du selvfølgelig lækre og lettilgængelige opskrifter til alle dagens måltider.
Vil du bladre lidt i bogen, før du køber?
På mobil fungerer det måske bedre via linket her
reklamelink til Saxo.com
Hej Jane
Jeg har nu fået købt din første bog og hold da op sikke nogle lækre opskrifter og jeg vil helt klart have fat i din nye bog også :-).
Jeg er blevet i tvivl i forhold til, hvad man må drikke. Er et glas vin og en øl ok en gang imellem? Altså jeg tænker på, hvis man er til middag eller ude og spise ikke til hverdag.
Hilsen
Lone
Hej Jane
Nu har jeg fundet svar et andet sted.
Hilsen
Lone
Hej.
Jeg har læst din bog og har med glæde fundet din hjemmeside.
Jeg synes egentlig det lyder meget logisk det med, at kroppen kører/smører bedre på fedt end med kulhydrater.
Jeg har bare så svært ved at forstå, at jeg ikke bliver tyk af al den fedt?
Og jeg har svært ved at gennemskue, hvor meget fedt du betegner som “meget fedt” – forstås som, at det kan være jeg spiser alt for meget/lidt fedt – i forhold til hvad der “er meningen”. For tænker, at jeg vel stadig kan komme til at spise for fedt – hvis jeg nu ikke synes at ”meget fedt” er det sammen som det du mener er ”meget fedt”?!
Kan jeg spise ubegrænset af dit lækre knækbrød/kernebrød? I hvilke sammenhænge spiser du dem?
Mine børn spiser også LCHF til måltiderne hjemme – men de har rugbrød med i madpakken og vil gerne have brune ris/grov-pasta til aftensmaden. Men det er vel ikke så godt for dem, at de så spiser så fedtrigt – når de samtidig får en del kulhydrater?
Hvis jeg er på ferie, hos venner eller lign, og jeg så “falder i” en italiensk pizza, en bolle eller lign. Skal jeg så starte forfra – altså dvs. begynder kroppen så med det samme at køre på kulhydraterne i stedet for fedtet – eller kan man godt have en enkelt ups-dag og så op på den “FEDE” hest igen? :-) Det synes jeg ikke lige jeg kunne finde frem til i din gode bog.
Og så et sidste spørgsmål: I dine opskrifter der skal i ovn – den temp. du skriver ovnen skal have – er det alm ovn (over-/undervarme) eller er det varmluft?
På forhånd tusind tak
Puh, det var mange spørgsmål. Når du spiser få kulhydrater og meget fedt bruger kroppen fedt som energi. Kroppen forbrænder altså fedtet – også når du ligger på sofaen. Læs mere om vægt her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-vaegttab/
Jeg går mere i dybden med fedtet, hvilken slag og hvor meget i den nye bog. En god tommelfingerregel er, at du spiser nok fedt når du er mæt og ikke tænker på mad mellem måltiderne. Hovedmåltiderne, forstås! Du kan sagtens spise for meget fedt men min oplevelse er, at det er svært (og involverer noget “sødt” som fx sødemidler).
Knækbrød må du selv finde ud af hvor mange du kan “tåle”. det er en enormt individuelt. Generelt vil jeg gå forsigtigt til brøderstatningerne, hvis du gerne vil ned i vægt.
Jeg er ved at skrive et indlæg om hvad mine børn spiser, for det er der mange, der spørger til. Generelt spiser de ret meget, som du beskriver dine og det går fint.
Hvis du spiser mange kulhydrater, sker der ikke andet end at dine glykogendepoter fyldes op og din krop kortvarigt ryger tilbage på kulhdyratdrift. Det er ingen katastrofe men skal selvfølgelig helst ikke ske hver anden dag, hvis du vil ned i vægt.
Ovn er almindelig ovn.
Og en sidste ting: Prøv at lytte til din krop. Sandsynligheden er, at den nok skal fortælle dig, om du er på rette spor og så behøver du ikke længere søge svar rundt omkring. Prøv dig frem. Se hvordan din UNIKKE krop reagerer. Og læg så kursen efter det. Det er mit klogeste råd.Pøj pøj med det!
Mere et spørgsmål end en kommentar.
Jeg er netop gået igang med LCHF og har lager af havreklid fra en anden diæt.
Kan jeg bruge havreklid, hvor der står loppefrøskaller i opskrifterne?
Jeg glæder mig til den nye bog. Vil den være til salg i Føtex som den nuværende?
Vh Jane
HEJ vil gerne ha din bog, men ville bare høre om alle de dejlige opskrifter der er herinde, også er i bogen? :)
Det er de ikke. Så ville bogen blive alt for tyk! :-)
Kære Jane
Jeg blev så glad da jeg fik din bog i hænderne, slippe ag med ustabilt blodsukker, ikke skulle spise hele tiden, og nød min omelet om morgenen med lidt ost og grønt.
Tiden gik, og jeg fik det lige så stille mere og mere dårligt, kunne mærke galdestenene flytte på sig, blev træt og her til sidst fik halsbrand, uff, det er dog stygt.
Har så undersøgt meget grundigt hvorfor jeg fik det dårligt på mange forskellige teorier, og har fundet svaret (håber jeg)Jeg er blodtype A, åhhh nej vil nogen sikkert sige, hvis de har viden om blodtypekost, som der har været megen debat omkring, og mange meninger. Men blodtype er ikke super god til proteiner, og det er der jo i overflod i LCHF. Alle mine symptomer er helt klare:
træthed, lever/galde problemer, dårlig fordøjelse,halsbrand,
Blodtype O er de store proteinnedbrydere og kød/fedt elskende og de stortrives med det.
Hvis du nu siger du er blodtyoe A, så er jeg lidt lost.
Nå men, jeg tænker at der måske er andre med samme problemer, og tænker at der ingen grund er helt til at afskrive LCHF, jeg har da tænkt mig at omskrive nogle af opskrifterne, til mit formål.
Det var tanker fra en stor blodtype A fan
Jeg kender faktisk ikke min blodtype, men jeg ved, at den gode Charlotte fra bloggen Sundforsjov har det svært med for meget protein og skriver om blodtype ind imellem. Måske kan du finde inspiration der. Ellers tænker jeg, om du har undersøgt om du har nok mavesyre? Mange, som oplever sure opstød og halsbrand, tror fejlagtigt, at de har for meget mavesyre mens de i virkeligheden har for lidt. Du kan teste det nemt ved at lave natrontesten. Læs hvordan på denne side: https://www.madbanditten.dk/fordojelse-og-maveproblemer/
For lidt mavesyre giver problemer med at nedbryde protein. Men ellers vil jeg sige, at der ikke er andet at gøre end at lytte til din krop. LCHF behøver jo ikke være kødtungt, det kan jo sagtens bestå af lettere kødtyper som fx fisk og så grønt og fedt. Rigtig meget held og lykke!
Hej jane
jeg er igang med at læse din seneste bog (ved ikke lige om du har udgivet andre ), spændende læsning. Men jeg kunne godt tænke mig at vide om du kender til videnskabelige studier af langtidseffekt af en kost med en meget stor andel af kød og fede produkter. Jeg tænker her på at du skrive at man skal spise både fedtkant på koteletten og skinnet på hønen. Nu er det primært pga at man jo kender til virkningen af mættet fedt på f.eks blodkredsløbet at jeg ikke lige syntes det lyder som noget jeg kunne blive vild med, selvom om du selvfølgelig har ret i at det er der en stor del af smagen sidder. Men kød i store mængder, lige gyldig i hvilken form indeholder jo mættet fedt i større eller mindre grad.
Men dejlige opskrifter, glæder mig til at prøve dem ;-)
Hej Jane!
Glædede mig vildt meget til at komme igang, og købte derfor din bog via iBooks. Forestil dig min skuffelse, da den så ikke virker på iBooks??? Er det et problem du har hørt om før, og eventuelt har en løsning på?
Hej Henrik – Nej, det har jeg aldrig hørt om før. Hvad er problemet?
Du er nok nødt til at have fat i forlaget (Politikens forlag), som har lavet den. Jeg har ikke rigtig hverken indflydelse eller input her… :-/
Hej Jane
Bliver simpelthen bare nødt til at rose din bog!
Jeg har efterhånden læst mange mere eller mindre komplicerede bøger om kost og sundhed og har lært rigtig meget men når venner og familie har spurgt hvad jeg kunne anbefale har jeg ikke haft noget klart svar før nu.
En bog på dansk med en positiv, enkel og motiverende vinkel og samtidig lækre opskrifter som ikke er for svære eller for kedelige og som både dur til hverdag og fest.
Mange tak for det.
Sådan en kommentar bliver jeg rigtig glad for! Tak Michael! :-)
Jeg genstartede min iPad, og så var der hul igennem. Den virker, og jeg har allerede været på flere af opskrifterne. Rigtig spændende kogebog med rigtige mange gode smagsindtryk.
Det var dejligt at høre. Tak for tilbagemeldingen!
KAN DET VIRKELIG PASSE ??
Hej Jane
Jeg har længe smugkigget her på din blog, og også brugt nogle af dine opskrifter.
I sidste uge købte jeg din bog, at har fulgt den striks siden.
Jeg fødte for 12 dagen siden vores lille søn og oveni har vi vores ældste søn på 13 mdr. så der er nok at se til herhjemme.
Valget om LCHF, kommer af flere grunde – især vægttab, sundhed og energi (det er et behov med ekstra energi, med to så små børn, den ene med ild i rumpen)
Og i forhold til energien, så er der allerede et stor overskud, i forhold til før LCHF – kan det virkelig passe, eller er det min hjerne der spiller mig et puds? :-)
Om ikk’ andet så er den svære 3. dag overstået og jeg har det bare rigtig godt – det er top motiverende !
Har desuden præsenteret din blog og bog for to veninder, der nu også er med på vognen, hvilket jo bare er skønt – dejligt at have nogle at følges med så kan vi holde røven oppe på hinanden ;-)
Så ja, bare lige en lille hilsen og tak, fra en glad nybegynder.
Jamen, det er ret utroligt! Jeg ved ikke, om LCHF kan tage æren for det hele. Når du lige har født, har du jo superhormoner bragende rundt i kroppen. Men det er da en super start :–)
Kære Jane.
Hvis nu jeg ikke er til kaffe, er der så et alternativ uden?
Kærligst Sofia
Hov den skulle have været over på siden og æg-latte ;)
Hei.
Takk for en inspirerende blogg :) Det går greit å lese dansk selv om jeg er norsk, men er boken din oversatt til norsk? Ev både papirutgaven og ebok? Jeg sliter litt med de danske navnene på en del produkter :)
Hej Hilde – bogen findes desværre endnu kun på dansk. Hvad er det for nogle produkter, du er i tvivl om? Måske kan jeg hjælpe..
Hej Jane.
Først og fremmest vil jeg gerne rose dig til skyerne. Din bog er helt igennem fantastisk og gennemført, for ikke også og nævne din hjemmeside.
I flere år har jeg kæmpet med vægten og kosten. Oplevet jeg hvad dag kunne spise sødesager og ofte overspist om aften. Jeg har ofte haft hovedpine, følt mig sulten konstant, haft søvnproblemer og humørsvingninger. Alt dette er ændret, efter jeg begyndte at følge dine råd og opskrifter fra bogen og hjemmesiden her. Derfor vil jeg gerne sig dig tak, fordi du har været med til at ændre mit liv.
På blot få uger, er min kroniske hovedpine forsvundet. Mit humør er blevet stabilt, sukkertangen er primært forsvundet. Jeg har ikke længere søvnproblemer og jeg føler mig mæt på en god måde efter måltiderne. Ikke nok med min vægt er begyndt at falde, har jeg fået en masse ny energi i min hverdag. En energi jeg ikke troede var muligt uden diverse kosttilskud.
Jeg føler det som et mirakel og anbefaler glædeligt din bog til mine omgivelser. :)
– Angelina
Jamen, det er da også næsten et mirakel! Det er helt utroligt hvad en justering i kosten kan gøre! :-)
Hej Jane
Vi er en familie på fem. Mig og manden og tre drenge på 6, 11 og 12 år. Midterste dreng er nok sukkerafhængig – han er lettere overvægtig og kan virkelig overspise. De to andre er meget tynde, men det gør så at den ældste især har svært ved at have et stabilt blodsukker. Desværre er han også meget kræsen og spiser helst kun havregryn med mælk, sukker og rosiner om morgenen. (vi har hele tiden tænkt – det er da bedre end chokopops..)
MEN vi vil rigtig gerne have nogle bedre og mere sukkerfri spisevaner. Vi har desværre ikke tid til at stå og kokkerere om morgenen. Den mindste ankommer i SFO hver morgen kl 7 og de to store skal selv tage morgenmad osv inden de skal nå bussen kl 7.40. Så har du nogle forslag til hvordan vi kan løse morgenmadssituationen? Og hvordan man gør LCHF til børnemad?
Jeg håber du har et par gode forslag oppe i ærmet :)
LCHF er egentlig meget børnevenligt, synes jeg. Første skridt er at stoppe med at købe havregryn. Hvis de ikke er der, kan de ikke blive spist. I stedet kan I koge æg aftenen i forvejen eller lave kerneknækbrød eller lign, som alle kan spise med smør og ost. De mange pandekageopskrifter fungerer også fint kolde. Fyld dem med nøddesmør eller lav en salt version og rul dem med skinke og ost. Der er masser af muligheder! Jeg er helt sikker på at I vil se øjeblikkelig virkning på jeres sukkerafhængige søn, når han begynder at få stabiliseret blodsukkeret fra morgenstunden. Min søn (7 år) er umættelig i kulhydrater. Han stopper ikke før han bliver bedt om det. Når han får serveret god, fed LCHF-mad, spiser han sig mæt i helt almindelige portioner.
Hej Jane
Jeg er helt vild med din blog, og finder den meget inspirerende.
Jeg har som dig haft en del problemer med maven, og har hos lægen fået konstateret Hvede-intolerance. men nu er mit spørgsmål så, om jeg kan kombinere lchf kost med, at jeg spiser en skive rugbrød ind imellem? Jeg bager selv, så det er 100% hvede frit. Jeg har ikke den vilde sukkertrang, eller har andre dårlige vaner på den front (vokset op med en mor der er tandlæge) :-)
mvh Ditte
Det skal du gøre op med dig selv, synes jeg. Jeg ser ingen problemer med at tage en skive rugbrød (lavet på surdej) ind imellem, hvis det er livskvalitet for dig, men måske var det en idé at tage nogle uger helt uden først og så introducere rugbrøddet. Bare for at se om det påvirker dig i positiv/negativ/neutral retning… I mellemtiden kan du jo lave det gode kernebrød, hvis du savner en skive brød under dit pålæg: https://www.madbanditten.dk/kernebrod-og-knaekbrod/
mange tak for svaret.
Det råd vil jeg følge, og så håbe at maven siger pænt ”ja tak” når brødet bliver introduceret.
Og igen, mange tak for god mad, og god inspiration. :)
Hej Jane
Jeg har netop købt din bog, og kan slet ikke vente med at komme igang med alle de lækre opskrifter. Jeg har været så heldig, at den i øjeblikket er på tilbud til 179 hos saxo og 89 (med plusabonnement) hos plusbog. Dejligt dejligt. :-)
Hej Jane… Er godt igang med at afprøve alle dine dejlige opskrifter i din bog ;) Har bare lige et spørgsmål, i nogle af dine opskrifter står der hjemmelavet mandelmel men jeg har købt økologisk mandelmel kan det bruges istedet for ?
Mvh Susanne
Hvis det, du har købt bare er malede mandler, er det det samme. Hvis det er den fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad, er det et helt andet slags produkt, som ikke kan sammenlignes.
Hej Jane.
Super inspirerende blog du har og virkelig spændende kogebog.
Jeg købte den “lidt” tilfældigt fordi jeg her efter ferien proriterede at komme lidt væk fra ris, paste og kartofler som har fyldt meget hele sommeren i vores madretter. Derfor har jeg prøvet DDV low carb og den har sammen med din super lækre bog samt diverse blogs givet mig modet til at at prøve LCHF som livsstil.. Starter småt med et par måneder og håber det bare kører derfra:-)
Endnu engang tak for inspirationen. Kommer helt sikker til at være her meget!
Mvh Mia
Velbekomme og velkommen til :-)
Hej Jane.
Har lige købt din bog og glæder mig til at komme igang.
Dvs. det der “sukkerfarvel” glæder jeg mig ikke til, ved det bliver nogle øv-dage, med hovedpine og uro osv., men håber, at med dine redskaber, at det går bare en lille smugle mere glat.
Lækker bog!!
Vh Rikke
Håber, du er kommet godt igennem den første svære tid :-)
Hej Jane
Tak, for en fantastisk bog, glæder mig til nr. 2 :-D
V.H. Katja Daehnel
Åhr, velbekomme :-)
Kære Jane
Sikke en smuk bog. Den skiller sig ud. Skønne opskrifter.
KH Hellena
Er der nogen som helst chance for at den bliver udgivet som e-bog?
Hvor er det godt, du spørger! For den findes faktisk allerede som iBook til iPad og det skal jeg da have skrevet ind i indlægget. Tak! :-)
Vi driver en Apple-fri husstand her :)
Jeg ville elske at kunne læse din bog på fx min Android-tablet. Det kan jeg gøre med bøger fra fx. Saxo.com, der også har mange andre danske bøger. Det er bare noget mere praktisk at have en tablet med i sofaen, på ferie, osv. i stedet for en stor kogebog (eller flere).
Enig! Min findes desværre kun som iBook lige nu. Forlaget sysler med forskellige tiltag på e-bogsfronten men jeg tør ikke sige, hvad der kommer ud af det…:-/