Mere om kostråd og om bloggen her


Det er ellers ikke, fordi der ikke er spænding nok herude på den anden side af skærmen, for der er ærligt talt mere end rigeligt, men nu stikker jeg lige næsen frem igen. For den heftige og meget følelsesladede debat om vores nye kostråd fortjener en opfølgning.

Det kom bag på mig, at kostråd kan vække så stærke følelser. Ikke mindst hos mig selv. Det må jeg indrømme. En anden ting, som jeg ikke havde set komme, er, at Madbanditten ikke længere bare er min personlige blog, hvor jeg kan give udtryk for mine meninger og holdninger. Der er en forventning om saglighed og evidens, og det forstår jeg sådan set godt. Men jeg er jo ikke nogen public service kanal. Jeg er et menneske, som har en stærk holdning til mad og sundhed – en mening, som strider ret meget imod vores officielle anbefalinger, men det kan ikke just komme bag på læserne her på siden.

LCHF er helt frivilligt!

Jeg vil også meget nødigt være overdommer. Hvis du trives med at følge kostrådene, er det ikke mig, der skal tage det fra dig.

Jeg er ikke ude på at trække noget ned over hovedet på nogen. Jeg får hundredevis af mails fra primært kvinder, som ikke kan forstå, at de er tykke, trætte, sultne, har store opspilede maver og dårlig fordøjelse. For de gør jo alting “rigtigt” og spiser fuldkorn og fedtfattig mad dagen lang.

Og deres historier farver naturligvis mit udsyn. Men det er stadig vigtigt at få sagt, at LCHF – og andre kostretninger – er et frivilligt alternativ for dig, som ikke synes, du opnår de resultater, du gerne ville med en traditionel kost.

Det hører jo også med, at jeg ser verden gennem LCHF-briller. I hvert fald når jeg blogger her. Det er jo ligesom en del af konceptet her på siden. Og selvom jeg ikke har noget problem med, at andre vælger anderledes end mig, så kommer jeg næppe til at lovprise fuldkorn og margarine her på bloggen. Man kan ikke være alt for alle.

Det er heller ikke vigtigt for mig, at vi er enige om alting. Men jeg synes godt, at vi kan tale pænt, selvom vi ikke er enige. Det kan være svært for mig at styre tonen i et ivrigt kommentarfelt, men jeg vil gerne opfordre til, at tonen forbliver pæn og sober. Det, synes jeg nu også, den er for det meste, men flere gav udtryk for, at de synes, tonen kan blive hård over for dem, som ikke er inkarnerede LCHF’ere. Det har jeg ikke været helt opmærksom på. Jeg har set, at den løber lidt af sporet ind imellem fra begge lejre, men jeg har endnu ikke modereret kommentarer fra. Det ved jeg heller ikke lige, om jeg kommer til.

Kostrådene

Nå, men kostrådene. At udtale sig i affekt og med ironi og sarkasme om noget, som er en alvorlig sag for mange, er et dårligt valg. Det burde jeg have vidst.

Jeg havde selvfølgelig ikke nogen forventning om, at vores nye kostråd ville ligge bare tilnærmelsesvis tæt op af LCHF. Selvfølgelig ikke! Men jeg blev klart provokeret af at se en anbefaling af forarbejdet mad fremfor naturlig mad. Og det holder jeg fast ved, at vores kostråd er.

Her tænker jeg på margarine over smør og fedtreducerede mejeriprodukter over fuldfede. Vi kan sådan set også godt putte en stor del af fuldkornsprodukterne heri, men lad os bare for husfredens skyld holde dem udenfor. At stå fast ved at margarine er bedre end smør, og at vi skal vælge fedtreducerede mejeriprodukter er at hænge fast i den gamle angst for det (naturligt) mættede fedt. I Evidensrapporten, som ligger bag kostrådenes udarbejdelse, ser vi også, at mættet fedt og transfedtsyrer stadig betragtes som ét. Og det er jo ikke samme sag. Transfedtsyrer er farlige og derfor også ulovlige her i landet. Naturligt mættet fedt er en helt anden sag.

I Evidensrapporten fremgår det også, hvilke virksomheder, der har givet forskningsbidrag til medlemmerne af gruppen. Det er der ikke noget fordækt i, og det er ikke noget, jeg ryster ud af et konspirationsteoretisk ærme. Det er en kendt sag, at både fødevareindustrien og medicinalindustrien betaler for studier og undersøgelser. Og det gør de jo ikke ud af ren altruisme. Deres hensigt er at vise, at netop deres produkt gavner folkesundheden, for hvis det budskab kan nå frem, kan det ses på bundlinjen. Men er det så det samme som at sige, at industrien har haft indflydelse på kostrådenes endelige form? Det står der ingen steder.

Kostrådene indeholder også flere gode ting. Der er de åbenlyse om at spise mindre sukker og drikke mere vand, og så er den vigtige om at spise mindre forarbejdet kød og kødpålæg. Det virker, som om den er druknet lidt i budskabet om de 500 g rødt kød om ugen, men her er vi muligvis også ude i noget, hvor vi blander ting sammen. Forarbejdede skinkeprodukter, bacon, charcuterie indeholder nitrit/E249/E250, og dem skal vi ganske enkelt luge helt ud, hvis du spørger mig. Danske økologiske pølseprodukter er fri for nitrit. 

LCHF og naturlig mad

Jeg er i bund og grund ligeglad med LCHF. Selve bogstavkombinationen betyder ikke det store for mig. 

Det vigtigste i enhver sund kost – uanset retning – er i mine øjne, at man spiser naturlig og minimalt forarbejdet mad. Og det har jo også brede rammer.

På LCHF spiser man jo fx (fede) mejeriprodukter, og selvom disse er bedre end margarine og flødeerstatninger, er det jo stadig forarbejdede produkter.

Her står Paleo-folket (i hvert fald 1.0-tilhængerne) med en noget “renere” kost. Men sund kost kan sagtens indebære kompromiser også, og det gælder jo også på fuldkornssiden. Lad os droppe tanken om, at noget skal være 100%, før det er godt nok. 

På samme måde mener jeg heller ikke, at LCHF og Paleo kun har sin berettigelse, hvis man vælger at gå 100% ind i det. Klart at dine resultater bliver mere markante, jo større indsats du yder, men en holdning til naturlig mad i en traditionel kost kan sagtens være det kompromis, der får folk til at hænge ved på den lange bane. Og det synes jeg måske er den vigtigste pointe.

Flere har gjort et forsøg ud i at udforme deres eget bud på en række kostråd, og det er der kommet mange gode og fornuftige forslag ud af. Jeg har ikke formuleret nogen. Mine ser i grove træk sådan her ud: Spis rigtig mad. Hvis man holder sig nogenlunde til det, kan det ikke gå helt galt, tænker jeg.

LCHF-kostpyramiden

 Denne pyramide er lavet af Sille Koppel og findes i min bog LCHF – SPIS DIG MÆT & GLAD

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

30 kommentarer til “Mere om kostråd og om bloggen her”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane

  Er der en særlig grund, at det kun er rødvin, som man kan finde i pyramiden? Hvad med hvidvin og champagne?

  God sommer

  Svar
 2. Jeg er faktisk stoppet med at forholde mig til diverse koncepter og regler – LCHF inklusiv. Ligesom flere andre siger, synes jeg det handler om at mærke efter. Ikke mærke hvad kroppen vil have, mere hvornår den brokker sig. Når jeg er stresset har jeg f.eks. holde mig fra hvede, kaffe, sukker og mælk, ellers spasser maven helt ud. Og så synes jeg bloggen her er ret inspirerende i forhold til snacks (jeg er gigantisk snacker) og opskrifter hvor grøntsager fylder istedet for stivelse, og bare generelt mad med masser af lækre, naturlige råvarer. Vil bare lige tilkendegive at jeg læser med og bliver inspireret selvom jeg ikke lige har planer om at kaste mig over LCHF.

  Jeg har det lidt svært med idéen om at der findes én standardiseret måde at spise (eller sågar leve) på, som så skal gælde for alle. Men hvis ens krop opfører sig dumt, gør ondt eller ikke vil tabe vægt, så synes jeg til gengæld det er så fint med f.eks. LCHF, fordi det kan få folk til at se helt nye muligheder for madlavning.

  Er denne her kommentar overhovedet relevant til dette indlæg? Det ville jeg muligvis vide hvis klokken ikke var 2 om natten ish. Håber den er bare lidt relevant. Godnat :)

  Svar
 3. Hvordan med rosenkål , er det god ell dårligt ?
  Det er næsten dobbelt så mange kulhydrater og fibre i end i blomkål
  Men derimod over dobbelt så meget protein i.

  Svar
  • Jeg ville sige godt. Jeg synes, det er unødvendigt at tælle kulhydrater fra ovenjordsgrøntsager. Hvis vi vil være nøjeregnende med kulhydraterne, synes jeg, vi kan begynde med at tælle dem fra nødder og mejeriprodukter :-)

   Svar
 4. Endnu en fan! Synes at du har et dejligt forfriskende syn og gudskelov kommer med indlaeg som giver diskussioner. Blev anbefalet din bog af en slankeveninde og elsker den og din blog! Som mange andre her skriver, er jeg saa taknemmelig over, at jeg genopdager at mad kan smage saa godt, nu hvor jeg kan droppe at spare paa de gode fedtstoffer. Til alle kritikkerne har jeg kun et raad: Proev at begraendse de vaerste kulhydrater og tillad digselv smoer etc. og maerk efter. Tror kritikken saa vil forstumme. Her i familien lever vi med dine opskrifter og andre lchf-ers, spiser selvfoelgelig normalt ikke sukker, stivelse etc. men egenligt de fleste groensager og ind imellem ting med frugt (haven bugner – bor i FR). Det er ikke striks noget som helst, da jeg hader striks, men hvor har det haft en fantastisk effekt (soevn, vaegt og kropsform) og vi savner virkelig intet. Det sagt af en meget madelskende familie.
  Kostraadene var for mig ogsaa skuffende, der er kun en grund til at “eksperterne” ikke kan blive enige, og det er efter min mening oekonomiske interesser! Bare forfaerdeligt at stadig mange skal igennem det fedtfrie helvede, vaere sultne og overvaegtige, naar dat kan lade sig goere uden. For slet ikke at naevne at alle disse velfaerdssygdomme er en bombe under vores nuvaerende rige samfund! Efter min mening burde man kunne blive enige om at sukker er daarligt for vores kroppe og saa var vi allerede et langt skridt videre. Tak for din blog!

  Svar
 5. Jeg læser din blog næsten hver dag og mine tanker går mere og mere i retning af LCHF. Grunden til at jeg endnu kun overvejer at stå på LCHF-vognen er, at jeg i øjeblikket ikke tåler så mange grøntsager, – alt skal koges/steges og skind og skræller duer ikke, da jeg lige nu lever med stomi efter at have fået fjernet tyktarmen. Nå, men under alle omstændigheder; filmen knækkede for alvor for mig omkring de nye kostråd da jeg hørte, at industrien sidder med ved bordet. Hvad i det aller hedeste h…… er det for noget? Knowing that, hvor objektive kostråd kan man så forvente at få?? Jeg syn’s det er ulækkert ud over alle grænser og orstår til fulde din harme over rådene. Jeg vil fortsætte med at følge med i diskussionen og tænker også at jeg når til for alvor at stå på vognen og blive der om maven vil. Keep up the good fight!

  Svar
 6. Jeg synes du her endnu en gang viser hvor bred og fintfølende en indsigtsevne du har – hey, hvis du en gang bliver træt af at være forfatter, kunne du blive en fantastisk social- og sundhedshjælper ovre hos os ;)
  For lige at blive seriøs igen vil jeg sige, at det er ærgeligt hvis folk er blevet stødt over din holdning til de nye kostråd. Men nu handler din blog jo om naturlig mad, LCHF, holdninger til fødevareindustrien etc. og det er jo ikke uden grund at du har mange følgere. Du mestrer kunsten at fænge, med din saglighed. -Og lækre billeder/opskrifter, naturligvis. I følge af dette har jeg bare længe haft en lidt øv-følelse over, at alle dine gode intentioner, drukner lidt i slankekurs-kaos’et. Jeg vil ikke støde nogen og véd hvor ivrig man kan være efter et vægttabs koncept der VIRKER – hvilket LCHF jo gør. Men LCHF er efterhånden blevet så kur-relateret, hvilket efterhånden snart er mere en regel end en undtagelse, når man ser nye blogs og Facebook grupper. Det var lidt off-topic men min pointe er, at du imo skal drive din blog som du altid har gjort det og efter DIT hjerte. Det er bare meget naturligt at jo flere læsere = jo flere holdninger og følelser kommer i spil :)

  Svar
  • Tak for den søde kommentar, Sheila. Jeg har det også virkelig svært med, at alting skal handle om vægt og vægttab. Jeg glæder mig dog over, at mange, som starter på LCHF med et vægt-udgangspunkt, faktisk får oplevelsen af at vægttabet bliver sekundært til, hvor godt de får det i øvrigt. Og så øver jeg mig i at tage ansvar for hvad jeg skriver. Og ikke hvad folk vælger at gøre med det :-)

   Svar
 7. Fantastisk opfølgningsindlæg. Jeg er nemlig en af dem, hvor LCHF ikke virker, men giver mig smerter, oppustethed, gør mig dårligt tilpas, jeg tager på osv,selvom jeg følger det til perfektion i en længere periode.
  Og ejg føler mig ramt over, at det er som om, at man ikke KAN have det godt på andet end LCHF. Men her kommer du netop med min pointe – spis rigtig mad og mærk, hvad der er rigtigt for din krop. Om det er RAW, LCHF, paleo eller mad med fuldkorn i, men så rene produkter som muligt.

  Tak for et dejligt indlæg

  Svar
 8. Jeg kan godt lide, at nogen ligefrem forventer bestemte ord fra dig….altså, det er en personlig blog. Easy tiger ;O)
  Jeg elsker at du siger din mening…
  Men for “sarte sjæle” er dette da et rigtig godt indlæg – også for mig, det er ikke det :O)

  Rigtig god weekend!!

  Svar
 9. Udover det med at spise rigtig mad, tænker jeg også, at det centrale er vel at spise, så man gør sin krop glad! Det er i hvert fald den måde, jeg forklarer det på, når nogen spørger ind til min måde at spise på. Når man sover bedre, bliver mindre sulten, sliktrængende, får færre mavekneb osv., så må kroppen da være glad! Ok, det kan godt være, jeg bilder mig ind, at min krop også bliver glad af at spise søde sager, men jeg kan jo MÆRKE at det ikke passer. ;)

  Svar
 10. Kære Jane
  Tak for en super flot madpyramide – det er første gang jeg ser den. Selv har jeg siden januar spist stenalderkost og tabt mig 11 langsomme kg. Jeg er mere i balance, og har langt mere overskud, end førhen. Min sukkerafhængighed forsvandt på et par uger, og har siden været væk, pist væk ;-)
  Har sat mig en del ind i principperne bag begge kostretninger, som minder meget om hinanden – og jeg elsker at finde gode, inspirerende opskrifter her på din blog.
  Men jeg har to spørgsmål, som jeg håber du kan opklare for mig.
  Grønne bønner, er der ikke ret meget stivelse i dem?
  Kerner (solsikkekerner, græskarkerner mv.) – hvor hører det ind i din LCHF pyramide?
  Kærlig hilsen Susanne

  Svar
  • Kerner synes jeg hører hjemme i toppen sammen med nødderne. Grønne bønner…Det ved jeg ikke. De indeholder under alle omstændigheder færre kulhydrater/stivelse end tørrede bønner.

   Svar
   • Grønne bønner er grøntsager og ikke bønner som sådan i min verden.
    Det er jo umodne bønner hvor frøet ikke er modnet så jeg ville klart putte det sammen med grøntsager ;)

    Svar
   • Grønne bønner indeholder ca. 3 gram stivelse pr. 100 gram rå bønner.
    Tørrede bønner/linser indeholder omkring 15 gange så meget stivelse pr. 100 gram.
    Man spiser dog ikke rå bønner/linser. Kogte bønner/linser har jo suget vand, så de indeholder omkring 20 gram stivelse pr. 100 gram. Der er dog stor variation alt efter om bønnerne koges “al dente” eller om de er udkogte.

    Svar
 11. Jeg var en af dem der ikke var så glad for dit indlæg på dagen hvor rådene blev “afsløret” og dette indlæg du nu har skrevet var jo lige præcis sådan et indlæg jeg havde troet ville komme fra dig den dag, og derfor jeg blev skuffet over det andet som jeg følte var usagligt fordi man kunne fornemme at du var ret træt af de nye råd.. Dette indlæg er mere interesant og jeg føler mig ikke trådt over tæerne fordi jeg ikke lever efter LCHF … Jeg synes du kommer med nogle vigtige budskaber og jeg vil tænke over det og mærke efter på min krop næste gang jeg spiser pasta :) Tak for opfølgningen! God weekend!

  Svar
 12. I love you <3 du kloge og velovervejede kvinde menneske!!! Kunne mærke præcis den foruroligende fornemmelse i kroppen over de nye kostråd. Jeg er en kende (læs meget) mere ekstrovert end dig og tager kampen op med andre og får sagt nogle halv uovervejede og følelsesmæssige ting omkring fuldkorn/sukker/frugt til min omverden og det vækker bare ubehagelige følelser. Vi mennesker lever og trives på vidt forskellige måder her på jorden og jeg vil heller ikke dømme..men mine holdninger nærmest bare hopper ud af munden på mig og det provokerer min omverden. Jeg elsker at tage diskussionen men føler faktisk ikke jeg dømmer andre selvom jeg er uenig. Hold for guds skyld din blog fri for politisk korrekthed og 100% vandtæt evidens(gem det til bøgerne) – det er det der gør det fedt at have en blog – Og ikke mindst lige så fedt at læse din. Masser af respekt din vej for det du udtrykker i dag !!! Kunne ikke være mere enig

  Svar
 13. Beklager at jeg postede mit indlæg under emnet Kostråd. Det hører vel i virkeligheden hjemme i en anden tråd. Jeg blev grebet af et øjebliks impulsivitet og mit indlæg har været længe undervejs. Du er velkommen til at flytte det hvis muligt :-)

  Svar
 14. Kære Jane
  Tak for en virkelig god og inspirerende bog og blog. Jeg følger dagligt med her på bloggen og har nu i 2 1/2 måned levet næsten 100% efter LCHF.
  I mere end 30 år har jeg været en af de utallige fedtforskrækkede kvinder. Jeg har levet sundt, men har alligevel levet med en yoyo-vægt. Senest tabte jeg for et par år siden 17 kg. På trods af fortsat sund mad og meget motion, har jeg alligevel taget fem kg på igen. Når jeg skar mit kalorieindtag for langt ned, kæmpede jeg med sult, så omlægningen til LCHF er en velsignelse.

  Jeg har valgt LCHF af flere grunde. Primært ønsker jeg at forsøge at sænke mit kolesteroltal og andre livstilssymptomer. Sekundært ønsker jeg at sænke min vægt og FASTHOLDE den.

  Måske skal jeg fortælle at jeg pt. er sygemeldt med stress. Det er altid svært at vide hvad der virker, når man sætter ind på flere fronter. Jeg kan mærke at min krop er igang med en total ommøblering, hvilket jeg er sikker på skyldes at jeg har byttet om på kalorie og kulhydrat fordelingen. Jeg er forberedt på at være tålmodig, fordi jeg ved at stressen har stor indvirkning på mine resultater. Mit kolesteroltal er i perioden steget en anelse..Til gengæld er mit blodtryk faldet med 17% på to måneder (ved ikke om det skyldes LCHF).

  Jeg oplever at min krop er mere påvirkelig overfor eksempelvis salt, som jeg synes smager mere gennemtrængende og kaffe får jeg diarre af. Hvis jeg spiser for meget, eller måske for fedt, får jeg i et døgn efter, madlede og let kvalme. Min krop bliver mere træt efter træning og tager længere tid om at restituere – det bekymrer mig en del, for jeg har brug for de positive endorfiner. Min vægt bevæger sig stort set ikke, på trods af at jeg har arbejdet intenst med at være i ketose. Som du og flere andre skriver, skal man mærke efter, men jeg er glad for LCHF. Jeg tænker på, om jeg skal skrue lidt mere op for mine kulhydrater, eller om du og andre har nogle gode råd til mig, så jeg får flere fordele ud af LCHF.

  Svar
  • Der er masser af ting at justere i hen ad vejen. Hvis jeg var dig, ville jeg dog tage mig af stressen først og så lade de andre ting vente til bagefter.

   Svar
 15. Amen og masser af gode tanker :) du ved jo hvor jeg står.
  Alle mennesker bør lærer at lytte til deres egen krop og finde ud af hvad den fungere optimal med. Det er ikke sikkert at alle skal spise lige fedtholdigt eller lige kulhydratholdigt.. men jeg reagerer på de nye kostråd fordi de minder så meget om min kost da jeg var yngre ;) og fordi de ikke handler om nydelse eller kvalitet !

  Da jeg for 15-20 år siden var semi vegetar ( jeg spiste ikke kød/fisk hver uge- men hvis jeg havde besøg eller var på besøg spiste jeg kød/fisk) var mine kostvaner meget li den nye kostpyramide.
  Jeg spiste KUN fuldkorn( rugbrød, havregryn, brune ris- grahams mel- selv kager bagte jeg med fuldkorn)
  Jeg spiste som sagt under 500 gram kød langt under.
  Jeg spiste/drak kun skummetmælk, fedtfattig yoghurt og de få magre oste der fandtes.
  Jeg spiste lidt smør men hovedparten af mine olier var flerumættet- især vindruekerne, solsikke, tidsel og majsolie- olivenolie var alt for dyrt til daglig brug.
  Jeg spiste pænt meget grønt og især meget frugt- mindst 3 stykker frugt og lidt juice.

  Var jeg sund ?
  Nej trods min unge alder var jeg konstant syg; mellemørebetændelse, problemer med min mave-oppustet , smerter-diarre, hormoner i total ubalance,jeg havde eksem på hænder og fødder som var så voldsomt at jeg konstant skulle behandles med hormon creme,og værst af alt så cyklede mit blodsukker op og ned -jeg kunne blive stik hysterisk/brænde sammen hvis jeg ikke fik et mellemmåltid kl 15. Helt grimt blev det da min læge påpegede at jeg jo aldrig havde fået tabt min graviditetsfedt- jeg vejede ca 25-30 kg mere end max for min højde og drøjde. Mit blodtryk var borderline højt og det samme galt mit kolesteroltal. Jeg blev sendt til diætist som bare skar endnu mere i mit fedtindhold- max 20 E% og alle lækkerier skulle være fedtfrie ; vingummi-lakrids, bolsjer, sorbetis mv… og nej det virkede ikke. Resten er historie…

  Svar
 16. Det er et rigtig godt “opfølgnings-indlæg”. Selvom jeg som udgangspunkt egentlig er “imod”, at du behøver lave et sådant. Altsåaltså, jeg synes ikke du har noget at forsvare!
  Nu siger jeg “imod” i gåseøjne, men det er mest fordi jeg ikke direkte stejler ved dette indlæg – det er helt sikkert en god idé.

  (Det er nok at være lidt led at sige, at dem som provokeres måske ikke har deres på det tørre – hvis de var 100% glade og tilfredse med deres kost, så kunne de vel springe det over, de var uenige i??) Men ikke mere diskussion.
  Jeg er glad – min mave er glad – og så længe jeg må spise Johnny Depp fra en reklame er jeg kun endnu gladere (;

  Maria.

  Svar
  • Jeg fik også selv følelsen af at jeg var i gang med at forsvare mig, og det syntes jeg heller ikke, jeg behøvede. Men der var folk, som følte sig trådt på, og det var ikke min mening. Og deraf kom behovet for i det mindste at forklare :)

   Svar
 17. Jeg var én af de kvinder, der spiste fuldkorn, grønt og absolut fedtfattigt.
  Jeg tabte mig ikke, på trods af træning 2-3 gange om ugen og havde konstant stoppet mave og OPPUSTET ballon mave.
  Havde hørt om LCHF, prøvede det i 1 måned og ikke set mig tilbage siden…. for væk er oppustet mave, tilstoppet mave og så har jeg tabt mig :) :) :)
  Men det er ikke let! Savner alm. lækkert brød med sprød skorpe, faldt i i sommerferien men det tog 6 uger med mavepine at få styr på fordøjelsen igen…. så nu nøjes jeg med at kigge på brødet de andre spiser…
  Men den velvære jeg har nu, gør det alligevel det hele værd :)
  Ha en god weekend!

  Svar
  • Har nøjagtig samme oplevelse som Lotte og har ikke set mig tilbage en eneste gang siden jeg startede for godt 3 måneder siden. Min vægt er stabil, den svinger maks 500 g (og det er som regel når jeg har spist chokolade). Tidligere svingede vægten konstant plus/minus 3 kg. Har levet hele mit liv med irritabel tyktarm, og lægen sagde: spis groft og masser af fibre. Ja, det var så de råd, som smadrer min mave fuldstændig. Jeg bliver vred, når vi får trukket kostråd over hovedet, for så er det dem alle styrer efter uden tanke for, at rådene faktisk kun er gode for en udvalgt skare.
   Jeg har det fint med sarkasmen omkring kostrådene, men jeg er her også bl.a. Fordi jeg godt kan lide bloggens tone :)

   Svar
 18. Hej

  Jeg er VILD med din side og dine meninger samt at du udtaler dig så direkte. Jeg lever efter min egen pyramide. Og bruger meget tit dine opskrifter på snacks og lækkerier. Stor tak for at dele ud af dine opskrifter.
  Dog en lille rettelse til din tekst om de nye kostråd. Det er 500 g kød om ugen, bare lige sådan den danske mand/kvinde ikke tænker 500 g om dagen, det når jeg aldrig ;)
  Men igen takker jeg for en GOD blog og SKØNNE opskrifter

  God weekend
  /Susanne

  Svar
 19. Ud fra din blog og alt det andet vi får fyldt i hovedet ang. mad og sundhed synes jeg stadig at det første og største råd bør være: MÆRK EFTER! Vi er jo alle forskellige…

  Jeg læser med på din blog fordi jeg synes du har en god måde at sige tingene på, og så er dine opskrifter virkelig gode når maven gør vrøvl over brød og pasta…

  Keep up the good work…

  Sus

  Svar
  • Jeg er helt sikkert fan af at mærke efter, men der er jo tider, hvor kroppen skriger på sukker og brød. Her synes jeg man bør ignorere ;-)

   Svar
   • I forhold til sukkeret, gælder det for mit vedkommende stadig om at mærke efter. Ofte er det ikke sukker min krop/hoved skriger efter, men nærmere et kram, en snak, søvn, grin eller noget helt andet… Og brødet giver du jo en masse gode alternative opskrifter på, så det er ikke noget problem…

    Sus

    Svar