Her får du forslag til en lækker menu til sommerfest – sådan en rigtig god grillaften med masser af godt kød på grillen og en masse gode salater på tag-selv-bordet. Og masser af gode ting i glasset!
Der er masser af inspiration til at sammensætte en lækker buffet eller menu til sommerfest. Nogle er bare til inspiration, andre viser til deciderede opskrifter.
For god ordens skyld – og hvis det ikke giver sig selv – så er ikke alt på denne menu egnet, hvis man spiser Low Carb eller Keto. I tvivl om hvordan du navigerer sociale arrangementer, læs denne artikel: Sociale arrangementer på Keto
Menu til sommerfest – planlægning
Når jeg planlægger menu til sommerfest, sammensætter jeg menuen alt efter hvor mange vi er. Men generelt tænker jeg disse elementer ind:
- Velkomstdrink
- Velkomstsnacks, der står på bordene
- En lille let forret
- Buffet med diverse kød fra grillen + salater/tilbehør
- Dessert
Velkomstdrinken
Når vi samles til nytår, drikker vi altid champagne til velkomstdrink, og derfor vil jeg gerne lave noget lidt anderledes til sommerfesten.
To gode forslag er den hvide sangria, som kan laves i kander eller drink-dispenser til fri tapning eller den friske sommerdrink med rabarber og lime.
Snacks & appetizers
På bordene har jeg ofte enten saltede mandler eller de megalækre sojaristede mandler. Tit også lidt salami og oliven, så jeg sikrer, at gæsterne (og jeg selv) får lidt i maven, inden alkoholen ryger ind.
Skal der lidt mere indenbords, laver jeg små tapas-serveringer som enten tomat-mozzarella eller tapasspydene med pølse og grøntsager.
Sommerfest – forret
Til forret serverer jeg gerne en let lille anretning, og hvis det er en uformel havefest, hvor man måske ikke lige sidder ned på samme tid, kan jeg godt lide at lave forretten portionsanrettet. Så kan man stå og spise eller sidde på terrassekanten eller rundt i haven, imens man spiser.
Her er et par nemme forslag:
Er selskabet mindre og mere… elegant, er jomfruhummere en superlækker forret. Eller prøv de lækre grillede kammuslinger med jordbærsalsa
En sidste salat, der fortjener at blive nævnt, er den lækre kombination af Caprese og melon-parmaskinke. Det er virkelig sommersmag for alle pengene.
Sommerfest menu – hovedretten – kødet
Til hovedret kører vi som regel en buffet med alverdens lækkert fra grillen og en masse forskellige salater.
Herunder er tre forskellige slags kød. Langtidsstegt og grillet côte de boeuf (venstre), mørbrad af sortfodsgris (kunne også bare være svinemørbrad) og marineret kylling, som er marineret i denne lækre sojamarinade. Det hele skåret op i skiver og anrettet på fade.
Andre gode kød-forslag:
Tip til at stege den bedste roastbeef her:
Har du en culotte eller cuvette, finder du en guide til at få det bedste kød her: Guide til cuvette/culotte
Tip til at stege en god og saftig svinemørbrad her:
Helstegt nakkefilet, evt. på rôtisseriefunktionen på grillen, er også FOR lækkert.
Du kan også lave nakkefilet som enten pulled pork eller prøve den lækre Mojo-marinerede nakkefilet.
Menu til sommerfest – tilbehør – salatbuffet
Et bord fyldt med lækre salater er jo perfekt tilbehør til sommerfesten. Her er et udvalg fra vores sidste fest:
På billedet ovenover er det:
- Spidskål med skalotteløg, friskbælgede ærter og feta vendt i citron-olie og toppet med hakkede mandler
- Burrata-salat med pesto på rucola med cherrytomater og basilikum
- Kold kartoffelsalat vendt i pesto og rucola og toppet med parmesanflager
Men overvej også:
Spidskålssalat med blåbær og ærter
Blomkål i estragoncreme (den ‘falske kartoffelsalat’)
Grillede asparges med estragonsmør
Grillet spidskål med citron og feta
Grillede grøntsager med miso mayo
Dips og lækker dyppelse
Med til hovedretsbuffeten hører lækre dips. Jeg har lidt forskellige, som jeg altid laver og som altid er superpopulære.
Først er der selvfølgelig tzatiziki.
Ærtedip med hvidløg og urter er virkelig også lækkert og altid superpopulært på buffeten.
Haydari – den lækre peberfrugt-feta-dip
Hjemmelavet basilikumspesto
Sommerfest dessert
Når jeg planlægger dessert til sommerfesten, styrer jeg udenom de store svulstige chokoladedesserter og går i stedet efter de mindre og lettere sommerdesserter, gerne med frugt.
Kold rabarbersuppe er en skøn sommerdessert og nem at lave til mange
Mini-cheesecake i glas med friske bær – virkelig dejlig dessert anrettet i små glas
En frozen jordbær-cheesecake har jeg også tit haft på menuen
Hindbærmousse er også en skøn sommerdessert at slutte af med.
Er vi i sensommeren, er gammeldags æblekage perfekt – her er de lavet i miniature med nøddeknas i stedet for makroner
Og skal det alligevel være chokolade, laver jeg dem i miniature som her:
Eller hvis der alligevel skal den store chokoladeballade på bordet, den lækre sommerbrownie med vaniljecreme og friske bær.
Så det var altså en masse idéer til en lækker menu til sommerfest. Håber, det kunne bruges❤️
Har du brug for flere idéer, så kig videre i arkivet for SOMMERMAD eller GÆSTEMAD
Det ser alt sammen meget, meget lækkert ud. I aften er det min tur til at holde “sommerfest” (skønt at man kan det i midten af september måned) – og jeg er ved at lægge sidste hånd på to-do-listen.
Kan jeg mon nå at få løftet sløret for blandingsforholdet til din ærtemos ? Du skriver en pose ærter – øhh, hvor meget cremefraiche har du brugt ?
Ja, 1 pose ærter, ca. 2 spsk fed cremefraiche og en lille håndfuld frisk mynte og så salt og peber.
Rigtig god fest i aften!
Nårhhh hvad ? Jeg bliver virkelig lækkersulten nu. Den her skal gemmes til næste gang vi har mange gæster (dvs næste fødselsdag i huset). Vi plejer ofte at lave buffet, og de her billeder og opskrifter giver akut mundvandstzunami !
Kh Maria.
http://www.meremaria.dk
Jaaah! Jeg ville sådan ønske vi havde fødselsdage om sommeren i min familie, men vi har kun i årets tristete måneder (marts, november og december). Suk…
Er du vimmer, det lyder godt! Jeg må straks invitere gæster til sensommerkalas.
Hvad er blandingsforholdende til kartoffelsalaten? :)
Helt klart flest kartofler! ;-) Dressingen bestod af størstedel cremefraiche tilsat et par skefulde mayonnaise, et par tsk sød sennep og så salt og peber. Jeg målte ikke præcist, desværre…
Hold op det ser lækkert ud og lyder mega lækkert? Det skal helt klart prøves næste gang jeg skal holde en fest?
Skønt skønt skønt ser det ud! En masse gode ideer! Et lille tip: Jeg har i mange år byttet agurken ud i tzatzikien, med squash. Det ligner det samme, og man kan ikke smage forskel. Jeg har simpelthen gjort det, fordi medlemmerne af min familie ikke kan lide squash, og derfor spiser de det aldrig hvis de kan blive fri. På denne hemmelige-tzatzikimåde, sørger jeg for de får spist lidt mere varieret! Agurken er jo nem og god at spise i sig selv, så den ryger i forvejen nemt ned ?
Genialt med squash! det vil jeg prøve næste gang. Den giver også en flottere grøn farve, tænker jeg! :)