Mellemmåltider – godt eller skidt?


Henriette bragte for noget tid siden nogle meget tankevækkende indlæg om at snacke mellem måltider. Du kan læse dem her og her. Det satte nogle tanker i gang hos mig om, hvorfor jeg spiser mellemmåltider. For det gør jeg som regel, men jeg tror reelt ikke, jeg har brug for dem. Jeg spiser hovedmåltider med cirka 6 timers mellemrum (6-12-18), og jeg er som regel mæt i 4½-5 timer efter hvert måltid, så i virkeligheden spiser jeg mellemmåltid en times tid før næste hovedmåltid, hvilket betyder, at jeg ikke er særlig sulten til hovedmåltidet og derfor ikke får spist nok.

I de perioder, hvor jeg har prøvet at leve uden mellemmåltider, har jeg været overrasket over, at jeg trives helt fint med det. Nogle af os (ingen nævnt, ingen glemt) har det faktisk nemmere ved at sige nej tak end ved at stoppe, når først vi er startet. Sådan har jeg det f.eks. om eftermiddagen. Hvis jeg lige tager en håndfuld mandler til den lille sult, ender jeg med at tømme hele posen, hvis jeg ikke er påpasselig. Hvis jeg helt lader være med at spise dem, går det som regel fint. Og så er jeg rigtig godt sulten, når jeg sætter mig til bordet, og det giver en hel anden nydelse at spise, når man er sulten, fremfor når man spiser, bare fordi det er spisetid.

Problemet er, at vi er opdraget til, at en sund livsstil består af tre hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Men hvad nu, hvis det ikke er rigtigt? Hvad nu, hvis vi i stedet spiste gode hovedmåltider og derefter slap for at tænke på mad de næste 6 timer? Det er da lige før jeg ser produktiviteten stige!

Hemmeligheden bag at springe mellemmåltiderne over er at spise nok til hovedmåltiderne. Det kan ikke understreges nok. Det duer ikke at sidde og fedte med en lille portion yoghurt med hakkede mandler til morgenmad og så tro, at det giver brændstof indtil frokost. Der skal større portioner på tallerkenen. Du skal forestille dig, at du skal dele dit daglige kalorieindtag ud på tre måltider. Samtidig stiller det jo så også krav til, hvad du putter på tallerkenen, da du kun har tre måltider til at få hældt al den rette næring på.

Personligt synes jeg, at det på mange måder er nemmere sådan. Mellemmåltiderne volder mig ofte lidt kvaler, særligt når jeg er på farten, og det er klart nemmere at spise ekstra til hovedmåltiderne. Jeg er sjældent typen, der lige får skåret en rød peber ud i stave til et godt mellemmåltid. Jamen, det er jeg bare ikke. Jeg er mere typen, der lige har en skive ost, lidt nødder eller en oopsie i baghånden til hvis sulten nærmer sig. Til gengæld er jeg typen, der er “bange for at blive sulten”, og jeg spiser hellere lidt på forskud, så jeg sikker på ikke at nå at blive sulten. Og det er jo helt åndsvagt.

I nogle situationer har man dog brug for sit mellemmåltid. Hvis man skal til træning efter arbejde, f.eks. Her har man brug for lige at tanke lidt op for at have energi til at give den gas. Og træning er altså ikke lig med cykeltur hjem. Heller ikke selvom man skal slæbe sig op over Valby bakke. Note to self..

Jeg har testet det de sidste par dage, og det er der kommet disse to dagsmenuer ud af:

Morgenmad: Scrambled eggs af to æg blandet med ca. 100 g hytteost (her nedenfor med Arlas nye med de fire løg), fire skiver kyllingepålæg, stegt i en god klat kokosolie. Olieshot og kande med grøn te on the side.

Frokost: En dåse torskerogn i skiver stegt på panden, nogle gode klatter hjemmerørt remoulade og lidt grønt (okay, måske et trist eksempel at bringe, men det var lige, hvad der var på menuen, og nogle gange skal det jo bare gå stærkt).

Aftensmad: Marineret svinemørbrad med salat af romaine, spinat, bredbladet persille, tomater og halloumi med creme fraîche dressing med persille og hvidløg.

En anden menu kunne være denne:

Morgen: Omelet med ekstra protein og olieshot

Frokost: Tunsalat af en dåse tun blandet med hytteost og et par gode skeer mayo (gerne hjemmelavet), en stor grøn salat (eller hvad kantinebuffeten lige byder på)

Aftensmad: Kødsovs med bacon og hasselnødder og tilbehør med salat og diverse gnavegrønt

Jeg har ikke følt nogen sult whatsoever, og lad mig minde om, at det er efter et par heftige drukdage i Slovenien. Så jeg er recovering fra sukkerindtag og alt muligt andet gift, jeg har fyldt i mig, og det plejer ellers nok at kunne give krise i kropskemien. Men det minder mig bare endnu engang om, at det bedste værn mod sukkertrang er at spise sig godt mæt!

Så hvis vi lige skal opsummere, er der faktisk flere fordele ved ikke at være slave af sine mellemmåltider:

1. Du får lov at spise store portioner af dejlig mad. Og hånden på hjertet: Os, der er opdraget med det magre kyllingebryst og salaten med low fat dressingen, holder altså af at spise store, gode portioner mad.

2. Madfokuseringen forsvinder. Dels fordi du er mæt, og dels fordi du slipper for hele tiden at blive bombarderet med smagsindtryk, som smager af mere.

3. Solid (morgen)mad med protein og fedt er det bedste værn mod energifald og sukkertrang om eftermiddagen.

4. Din fordøjelse får en lang, velfortjent pause, fordi du ikke hele tiden hælder ny føde på, der skal behandles og fordøjes.

5. Du får mere energi, fordi du har spist dig mæt, og fordi dit blodsukker er stabilt.

6. Hvis du bliver sulten mellem måltiderne, ved du, at du ikke har spist nok til hovedmåltidet og kan justere til fremover.

7. Du vil måske oven i købet opleve, at du spiser mindre i løbet af en dag. For du er jo mæt og falder ikke i fælden med at inhalere en hel pose nødder, bare fordi den er der. Det er ikke, fordi jeg er fortaler for, at man skal spise for lidt, men jeg er bestemt heller ikke fortaler for, at man skal spise for meget.

Og til sidst et lille PS:

Det her med at springe mellemmåltider over går kun, hvis du spiser dit blodsukker stabilt ved hjælp af næringsrig mad med gode proteiner, kulhydrater fra grøntsager og godt med fedt. Jeg ville aldrig anbefale dette til en fedtfattig livsstil. Men det handler måske om, at den fedtfattige trend aldrig gav mig mæthed i mere end 2½-3 timer, uanset hvor meget magert kyllingebryst jeg spiste. Måske er du anderledes.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Mellemmåltider – godt eller skidt?”

 1. Jeg mener at mellem måltider er noget fanden har skabt, kommet af nogle der har ment de havde forstand på forbrænding eller lign. Da jeg var barn og ung, var der ikke noget der hed mellem måltider, man fik 3 måltider om dagen og færdig. Vi var derfor som du skriver sultne til måltiderne og spiste godt, jeg ved godt at vi fik mere motion og det derfor også kan være medvirkende til at så at sige alle var slanke, voksne som børn. De der var tykke (andre børn) var faktisk de børn der var forkælede med mad, bagerens datter, den forkælede købmands søn osv. og de bevægede sig lige så meget som os andre, dvs. cyklede i skole, legede udenfor. Så det handler det om kalorier vi stopper i os, men ikke kan nå at forbrænde. Vi får b.la for mange kalorier via mellem måltider.

  Svar
  • Godt sagt, Helle! Jeg er SÅ enig med dig! Det er helt utroligt som det er gennemsyret igennem vores kultur, at vi skal spise H E L E tiden! Min oplevelse er den samme som din, både hvad angår mig selv og mine børn. Er der ingen mellemmåltider, er vi sultne og spiser godt til hovedmåltiderne. End of story!

   Svar
   • …og vi dør nok ikke af at være sultne… vi bliver bare så pokkers fristede af alle de tilbud om snacks her og der… det handler virkelig om at være viljestærk, når man handler… og ikke sulten :)

    Svar
 2. Hej Jane,
  Omkring dette tema har du meget fokus på, det er overflødige måltider, men at man skal vælge det, der fungerer bedst for én.
  Jeg er klart én, som gerne vil have disse måltider (nok også fordi, jeg har en tyrkertro (eller en hjernevaskning??), der siger, de skal til for at holde forbrændingen oppe..(?)
  MEN når det er sagt, så søger jeg inspiration til gode mellemmåltider – også gerne nogen, som man kan have med på arbejde. Kunne du ikke grave lidt i temaet..?

  Smil fra Nanna

  Svar
  • Indlægget her er jo meget gammelt, og jeg er for længst helt stoppet med at spise mellemmåltider. Hvis det sker, at jeg bliver sulten mellem måltider, tager jeg humpel ost eller en kop kaffe med fløde og/eller kokosolie og så holder jeg mig fint kørende til næste måltid. Men det gode ved LCHF er jo også, at man ikke går sukkerkold og derfor er de nemme at springe over, synes jeg. Jeg synes, det giver bedre mening at spise mere rigtig mad i form af grønt, kød og fedt til hovedmåltiderne end at snacke på ost, nødder etc imellem. :)

   Svar
 3. Hej. Jeg er lige startet på LCHF (har kun været igang i tre dage) udelukkende i et forsøg på at stabilisere mit blodsukker da jeg er begyndt at blive meget utilpas ca. 2 timer efter et måltid. Så nu forsøger jeg med LCHF og har et par spørgsmål. Jeg har det problem at jeg er for tynd og på ingen måde ønsker at tabe mig på LCHF men tværtimod meget gerne vil tage på, eller som minimum holde min vægt. Kan jeg undgå vægttab på LCHF? Et andet spørgsmål er om jeg kan spise for meget på LCHF? Jeg har en rigtig god appetit og kan sagtens spise både en omelet ( af 3 æg) med tomater + et par lakseruller til morgenmad før jeg synes jeg føler mig mæt og tilpas. Det samme det gælder for middagsmaden og aftensmaden hvor jeg sagtens kan spise for min. 2 personer ( i opskrifter beregnet til 4 personer). Men kan det blive for meget (sundhedsmæssigt) ifohold til at jeg spiser flere retter til morgenmad og spiser dobbelt op ved de andre måltider? + at jeg evt. tilføjer et mellemmåltid mellem frokost og aftensmad? Mvh. Louise

  Svar
 4. Hej
  Har netop fundet din hjemmeside, købte mig et fitliving blad og læste artiklen, måtte straks på hjemmesiden for at se hvad det var for noget, har levet lavkarbo-agtigt de seneste 3 måneder og har det fantastisk med det – nu vil jeg bestille din bog – så jeg også kan få en dansk LCHF ekspert i mit køkken, har næsten kun fundet svenske og norske bøger omkring emnet. I øvrigt har jeg det lige sådan med mellemmåltider – har jeg dem med i tasken, skal de spises uanset sult eller ej…
  glæder mig til at læse mere på denne side omkring en livsstil som virkelig passer til mig
  hilsen
  Pia

  Svar
 5. Jeg er også en af dem, der ofte ikke får en stor nok frokost. Jeg spiser dog meget sjældent et mellemmåltid om formiddagen, der har jeg ikke behov. Men den hurtige nemme frokost resulterer ofte i sult senere. I princippet gør det mig ingenting, men når blodsukkeret er faldet for meget, så er det jo ikke fornuftige ting jeg kaster mig over.
  Men uanset hvad, så skal ungerne have lidt når de kommer hjem, for de kan ikke holde sig ordenlig kørende på deres eftermiddagsmåltid kl. 14 i børnehaven. Det kan godt være jeg giver dem det rigtige med, men sådan et par rødder har altså nogle gange for travlt til at få spist det hele. Så det ender tit med, at vi spiser et eller andet sammen når de kommer hjem.
  Bla bla bla….

  Svar
 6. Du har fat i noget interessant dér! Når jeg spiser virkelig solidt og velkomponeret om morgenen, kan jeg holde mig kørende til hen midt på eftermiddagen! Det er jo lidt tankevækkende! Jeg glemmer sgu da osse alle de dér mellemmåltider! Faktisk, har det været en kamp for mig igennem flere år, hele tiden og huske på dem – og derfor droppede jeg dem ofte, helt pr. automatik ;) Nu gider jeg egentlig ikke spekulere så meget på det mere. Ligesom for Henriette, fungerer det også bedst for mig, hvis alle mine smags-sanser mættes. Sødt, salt, surt, bittert og umami.

  Svar
  • Jamen Lisbeth, du er jo helt modsat mig, dér! Tænk, nu kan du helt slappe af og slippe de mellemmåltider, som aldrig har givet dig andet end bøvl, med god samvittighed. Det er egentlig utroligt, som man har følt sig underlagt de anbefalinger, man er blevet tudet ørene fulde med.

   Svar
 7. Jeg syntes som udgangspunkt for mig at det med færre måltider er kommet nogenlunde uden at tænke over det efter jeg har skiftet til lchf ( men nu var jeg jo så også typen der kunne glemme at spise en helt dag for så at være meget sulten til aften ;-)
  Forresten Jane hvor mange mililiter er din oile shot på. det er fiskeolie fra Nordic Naturals du bruger ikke ?

  Svar
  • Hej Helle, jo det er fiskeolien fra Nordic Naturals, jeg tager i min morgensjus. Jeg putter som regel 1-2 spsk olie i. Mængden balancerer jeg lidt imod, hvor meget fedt der er i min øvrige morgenmad.

   Svar
 8. Det kunne godt være man skulle give det et forsøg med at “skrue” lidt op for portions størrelserne..Jeg kæmper stadig lidt med absolut skulle have noget eftermiddag og nogle gange aften. Egentlig ikke pga den store sult, men tror det er noget følelsesmæssigt? For det første er det “kun” 9 mdr. siden jeg stoppede med at ryge, og jeg har åbenbart noget ødipalt med at skulle proppe noget i munden. For det andet går det egentlig godt i mange timer, når jeg har spist morgenmad. For det er en kæmpe portion!
  Men tænkevækkende indlæg.. :-)

  Svar
  • Jeg synes også frokosten er det sværeste måltid at få spist nok til, men det handler nok om, at den ofte indtages i vores kantine og at den er noget svingende i “lækkerhed”. Og hvis frokosten bliver for svag, kan jeg heller ikke klare mig til aften. Meningen er jo, at man skal være mæt og tilfreds hele vejen og ikke at man skal have et hul i maven af sult, når klokken er 16. Så tror jeg i hvert fald, man får svært ved at have succes med det ;-)

   Svar
 9. Jeg har lige idag- inden jeg læste dit indlæg skrevet en update ;)
  http://fede-tider.blogspot.com/2012/05/efter-weekendens.html
  Og ja jeg gør det stadigvæk og er lettet og overrasket over hvor hurtigt det er gået at fjerne mig fra de der 5-6 små¨måltider.

  MEN en af tingene jeg har lært at den sidste uge er at det er ikke nok at måltidet har nok kalorier, fedt protein – få kulhydrater mv.
  Det skal også være balanceret syns og smagsmæssigt.-
  Der skal være sprøde, grønne -syrlige ting i måltidet.
  Derfor fungere det gså rigtig godt at sørge for en slags dessert til hver måltid
  3 jordbær, en håndfuld mandler, en bid chokolade. lidt raw cookies etc-eller et glas hjemmelavet LCHF koldskål.

  Jeg har testet – jeg er stadigvæk lavere i kalorier end jeg plejer…
  og jeg har de fleste dage slet ikke haft den der dumme sene aften lækkersult som altid bestod af lækkerier mere end mad; Lmere chokolade- flere nødder-evt LCHF kakaomælk ….

  Svar
  • Det er en god pointe at maden skal tilfredsstille alle sanser og ikke bare sulten. Det synes jeg nu gælder uanset om man skal spise mellemmåltider eller ej. Trist mad indtaget på farten “mætter” bare ikke så godt som smuk mad serveret på en smuk tallerken.

   Svar
 10. Morgenmaden for mig, betyder ikke en dyt. Jeg har leget med KÆMPE morgenmad, og leget med kun kaffe-kokos-latte m. kokosolie, og der er ingen forskel. (og hallo, Latten er MØJ nemmere at lave på en travl morgen, og med 1 dl kokosmælk og 15g kokosolie, får jeg ligesom også dækket mit kcal-behov der tror jeg vistnok ;))

  Det der gør hele forskellen for mig, er mængden af mad til frokost. Det nytter ikke at sidde med en lille salat med lidt kød i, næh du, der skal en herre portion f.eks kødsovs til, med ekstra fedt i (!) og f.eks en kålsalat til.
  Forventingens glæde hele formiddagen alene, er det hele værd. At man så er mæt helt til aftensmadtid, er en stor bonus.
  Jeg hader at være ved at slå nogen ihjel kl. 15.30, og ende med 4 ostemadder på hvidt brød kylet i halsen.Det giver en ubehageig selvlede altså. – og dem har der været mange af de sidste par uger, øv.

  Så tak for reminderen, jeg skal da have handlet ind til at kunne hive flødekødsovs med på arbejde torsdag-fredag!

  Svar
  • Jeg har aldrig lært det der med at drikke kokosolie i te og kaffe. Jeg får simpelthen kvalme af det. Men din latte lyder egentlig meget lækker. Måske skulle jeg give den en chance. Klumper kokosmælken ikke?
   Jeg har behov for både protein og fedt til morgenmad for ikke at føle sult og sukkertrang om eftermiddagen. Det var den første markante forskel, jeg mærkede, da jeg skiftede min havregryn (med rosiner og skummetmælk – lige efter bogen – suk!) ud med æg og bacon. Dengang med havregrynene gik jeg også efter det hvide brød om eftermiddagen, og jeg kan love dig, at jeg ikke savner den tunge fornemmelse, det gav i kroppen… :-/

   Svar
   • Jeg har jo en nespressomaskine til at skumme min kokosmælk, det bliver helt fantastisk. Kokosolien ‘gemmer sig’ ligesom i skummet, så man slet ikke opdager det. Jeg drysser lidt kanel og lakridspulver på toppen, det er bare yummie.

    I skrivende stund, her torsdag formiddag kl. 10:21, hvor jeg kun har fået min latte til morgen, er jeg ved AT DØ AF SULT!!! – Så jeg må nok æde min påstand om at jeg kan klare mig helt til frokost :(

    Svar
    • Sådan en skummer har jeg også, så det skal jeg da forsøge mig lidt med. Og så må du frem med æggene i morgen ;-)

     Svar
 11. Godmorgen Jane,
  Perfekt indlæg på dagen, hvor jeg har tænkt mig at forsøge mig med 3 hovedmåltider og ingen snacks. Jeg er spændt på, hvordan det går, men med dit og Henriettes indlæg i baghånden er jeg ved rigig godt mod.
  Ha’ en dejlig onsdag ;-)
  KH
  – frk. sveske

  Svar