MCT olie og Keto


Hvad er MCT-olie og er det noget, man skal bruge på Keto? Jeg fornemmer, at der er en del buzz om MCT-olie ude på det store internet. I hvert fald er dette spørgsmål landet hos mig utroligt mange gange på det sidste og det er jo en glimrende anledning til at se nærmere på denne lidt specielle olie og hvad den kan og ikke kan.

I denne artikel kommer jeg igennem disse punkter:

 • Hvad er MCT olie?
 • Hvorfor du måske skal tage de hurtige markedsføringsbudskaber med et gran salt
 • Hvem kan have gavn af olien?
 • Ulemperne ved MCT-olie

Sæt dig godt til rette og læs med.

Hvad er MCT olie?

MCT står for Medium Chained Triglycerides (på dansk ‘mellemkædede fedtsyrer’). Disse fedtsyrer findes i alt muligt men især i kokosolie, hvor fedtsyrerne til MCT olie oftest er ekstraheret fra.

Det interessante ved disse mellemkædede fedtsyrer er, at de optages anderledes i kroppen end andre fedtsyrer. De transporteres nemlig direkte til leveren, hvor de omdannes til ketonstoffer, som herefter frigives til blodet, hvor de kan blive brugt som energi.

Denne hurtige og ubesværede omdannelse til ketonstoffer er ikke uden betydning, hvis vi har en kontekst, hvor mængden af ketonstoffer spiller en rolle for resultatet. Her tænker jeg især på brug af den terapeutiske ketogene diæt til fx epilepsi eller Alzheimers.

En kontekst kunne også være, at ens gamle mor havde fået Alzheimer’s og at det var en helt urealistisk opgave at sætte hende på ketogen kost. Her kunne MCT olie som tilskud måske hjælpe til at opnå korte periode af klarhed.

MCT olie - hvad er det og skal man bruge det på Keto og til at komme i ketose?
Illustration lånt fra Mary Newport’s foredrag:
Improvements with MCTs and a Ketone Monoester in a case of Alzheimer’s på MHS 2020.

MCT olier i markedsføringssammenhænge

Desværre bliver det ofte oversat til, at  MCT-olie er sådan en mirakelolie, hvor du kan ‘komme i ketose’ uden alt det bøvl med at skulle skære ned på kulhydraterne. Og den del er faktisk ikke helt usand. Det er sandt, at du kan tilføre MCT olie i en kontekst af en kulhydratrig kost og herefter måle ketonstoffer i blodet eller urinen.

Men det at være i ketose har ingenting med vægttab at gøre og markedsføringen spiller ofte på, at det er to sider af samme sag. Det får mange mennesker til at gå galt i byen. For at måle ketonstoffer i blodet eller urinen efter at have tilført dem via et udefrakommende produkt siger ingenting om din krops evne til at dykke ned i egne fedtlagre efter energi.

Vægttab kræver desuden stadig et kalorieunderskud. Uanset om du er i ketose eller ej. Det er vigtigt, at vi lige holder de to ting for øje og ikke begynder at blande ting sammen.

MCT olie kan man derfor bruge eller lade være, men man skal nok tage de hurtige marketingsbudskaber med et heftigt gran salt.

Hvem kan have gavn af MCT olie?

Jeg synes bestemt, der er en plads til brug af MCT-olie (og andre typer eksogene ketonstoffer). Lad os prøve at se på nogle relevante sammenhænge her.

Terapeutisk ketogen diæt

Ønsker man at bruge terapeutisk ketogen diæt til sygdomslindring til fx epilepsi eller som led i en behandlingsstrategi, kan tilskud af MCT være relevant. Dette er dog selvsagt en meget anderledes situation end at ønske at bruge Keto til vægttab eller livsstil.

Koncentrationsfremmende

Jeg synes også, at MCT-olie kan have en plads som et koncentrationsfremmende tilskud. Mange Keto-entusiaster, inkl. mig selv, bruger jo ofte Keto, fordi vi elsker det skærpede fokus, det medfører at være i ketose eller fordi det tillader os at koncentrere os i længere tid, end når vi kører kulhydrat/blodsukkershowet. MCT olien oplever mange giver et yderligere lille skub her.

Faste

Det samme gælder også, hvis man gerne vil faste. Faste er jo i sagens natur kaloriefrit, men for dem, som har brug for en lille krykke i starten, kan lidt MCT olie være det, der giver et lille energiboost i fraværet af mad.

Langvarig Keto-flu

Jeg kan også godt se, at der kan være en gavnlig brug af MCT-olie hos dem, der virkelig lider i overgangsfasen. På mit Kickstart-kursus er oplevelsen overordnet, at de fleste lider lidt den første uge eller to og så vender det, energien kommer tilbage, den gode, langvarige mæthed indfinder sig og de føler sig nærmest høje af energi og lykke. Alt er godt.

Men så er der et mindretal, som bare lider. Og jeg siger dig, de lider. Det er ikke helt lykkes mig at isolere det til en bestemt type eller til en bestemt variant/strategi, de benytter sig af, men jeg tænker, at dette kunne være et fint sted at teste tilskud af MCT-olie.

Der er angiveligt ikke den rette energiforsyning af ketonstoffer til hjernen og det er den, vi kunne prøve at hjælpe på vej med tilskuddet.

Læs mere om Keto flu og Keto bivirkninger her

Sportsperformance

Ift. sportsperformance kan jeg også fint forestille mig, at tilskud af MCT-olie kunne bidrage med ekstra, letanvendelig energi. Lidt på samme måde som at atleter på traditionel kost vil tilføre et letoptageligt glukosetilskud inden træning.

Ønsker du at bruge MCT-olie til noget af ovenstående, får du bedst effekt ved at kombinere det med en veltilrettelagt Keto-kost.

Hvad er ulemperne?

Det er hårdt ved maven. Forbered dig på at tilbringe de kommende timer på toilettet, hvis du er uvant med at bruge den eller hvis du har en sart mave. Man kan formentlig opbygge sin tolerance ved at trappe langsomt op, men det er ærligt talt aldrig lykkes mig.

Det kan givet vis også variere fra type til type eller mærke til mærke. Jeg bruger ikke selv MCT olie af netop denne grund, så min erfaring med det er begrænset.

Fedt = tomme kalorier

En anden ulempe er også, at det er fedt, hvilket vil sige, at det er næringsfattigt og energirigt. Hvis målet er kalorieunderskud, er det måske ikke den klogeste brug af kalorierne. I hvert fald slet ikke de der 500 kcal’s fedtdrikke, der er meget populære. Et bedre – og sundere valg – ville nok være at bruge kalorierne på et måltid med kød, grøntsager og fedt.

Læs også: Bulletproof coffee

Quick-fix mindset

MCT olie skriver sig på den måde også nemt ind i quickfix-mindsettet. Det er klart nemmere at tilføre noget, end det er at tage sine dårlige vaner op til revidering. Men den kedelige nyhed er desværre stadig, at du vægttabsmæssigt kommer længere ved at fokusere på kulhydratrestriktion og på at spise en veltilrettelagt Keto-kost end på at tilføre endnu en næringsfattig fedtkilde.

En anden ulempe for en naturromantiker som mig er også, at koncentreret MCT olie, som vi kan købe i helsekostbutikker, ikke forekommer naturligt i naturen. Jeg ved ikke, om det har nogen betydning, men det er nogle gange det perspektiv, jeg vælger at se ting i,  når jeg er i tvivl.

Kan man ikke bare bruge kokosolie?

Jo, det kan man formentlig godt. Kokosolie består angiveligt af ca. 20-50% mellemkædede fedtsyrer (afhængigt af hvem du spørger), så den vil jo være mindre koncentreret end en 100% koncentreret MCT-olie.

En tiltrækkende egenskab ved MCT er også, at den er smagsneutral, hvilket betyder, at den er nem at bruge i fx mayo, dressinger og lign. Men igen, hav toilettet i nærheden ;-)

Jeg håber, dette hjalp dig til bedre forståelse af hvad MCT olie er og hvad den kan og ikke kan bidrage med, så du kan træffe dit eget valg, om det er noget for dig.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

33 kommentarer til “MCT olie og Keto”

Skriv en kommentar

  • Hej Kent
   Jeg er ikke så meget på hjemmebane lige der. Min overordnede forståelse er at jeg ikke er helt sikker på at Keto/fedtrig kost er bedste valg, hvis der er tale om familiær hyperkolesterolæmi. Jeg synes også at det overordnet peger på at MCT-olie ikke er bedste valg. I hvert fald er der mange beretninger om folk, der fik tårnhøjt kolesterol af Keto (Keto her forstået som bulletproof coffee med masser af MCT olie) og at dette først normaliserede sig, da de tog dette bort og i stedet fokuserede på kød og grøntsager.

   Svar
 1. Kære Jane,

  Jeg startede på keto for ca halvandet år siden, der for et år siden ændrede sig til LCHF. Gennem de sidste tre måneder har jeg prøvet at udsulte overvækst af candida, så der er virkelig luget ud i kulhydraterne (!) For et halvt års tid siden fik jeg hård, ikke hurtig, men hård hjertebanken. Derefter kom der snurrende fornemmelser i hænder, fødder, arme og ben til. Senest svimmelhed, træthed og ‘brain fog’.

  Mon MCT-olien kan afhjælpe de symptomer?

  Tak for salige, informative og meget madbandit’iske indlæg.

  Svar
  • Hej Marianne
   Nej det tror jeg umiddelbart ikke. Det lyder lidt mere som keto flu/elektrolytubalance. Læs om det her: Keto bivirkninger

   Og jeg ved godt, at det ikke lige er min sag, men jeg vil alligevel nævne, at langt de fleste, som tror, de lider af overvækst af candida, slet ikke gør det. Og det er jo på en måde positivt, for candidaovervækst er virkelig ikke rart. Men med det mener jeg, at hvis diagnosen er selvstillet eller stillet hos alt-for-alternativ behandler, så ville jeg tage den med et stort gran salt. Mistænker du virkelig overvækst af candida, så tal med din læge om det❤️

   Svar
  • Hej Maja
   Hvad betyder det at leveren detoxer? Det er jo det, den skal, tænker jeg.

   Men ellers vil jeg umiddelbart sige ja, i det tilfælde kunne MCT olie måske være en fin løsning, da den optages anderledes end andre fedtsyrer. Men det er ikke noget, jeg har nogen særlig erfaring med eller noget særligt kendskab til desværre.

   Svar
 2. Hej Jane.
  Har du nogen erfaring med MCT olie når man lider af kronisk forstoppelse?
  Ketoen har ikke gjort det nemmere for mig, selvom jeg fokusere på at få en masse fibre fra grøntsager samt supplere med loppefrøskaller og en masse væske, samt the med afførende effekt.
  Til trods for ovenstående, er det blevet værre end da jeg startede på keto.
  Jeg fik tanken, at MCT Olien måske kunne hjælpe, har du nogen erfaring med ovenstående?

  Svar
  • Hej Kamilla
   Nu skriver du godt nok ’til trods for’ med alle de fibre, men fibre giver jo lige så ofte forstoppelse, som de afhjælper den. Så det første jeg vil foreslå dig er at fjerne alle fibertilskud og teste at sætte grøntsagsmængden ned. Og så selvfølgelig huske tilstrækkeligt saltindtag, som har stor betydning for fordøjelsen på Keto. Det ville jeg synes var et forsøg værd. Undgå evt. ved samme lejlighed æg og mejeriprodukter.

   MCT-olie virker meget afførende. På mig ekstremt afførende. En lille tsk og jeg render på toilet hele dagen, så jeg kan slet ikke bruge det. Det er dog meget individuelt. Men som en slags intervention synes jeg bestemt, det er et forsøg værd. Det løser ikke grundproblemet men kan måske give lidt kortvarig lettelse.

   Håber du finder en løsning. Fordøjelsesproblemer er jo så altopslugende😔

   Svar
 3. Hej Jane. Jeg er en af dem, der “lider”, som du skriver. Men først i uge 5 på keto og det undrer mig. Jeg er udmattet, har trætte muskler og cravings efter kulhydrater. Det har jeg slet ikke haft i starten, selvom jeg var sukkerafhængig. Jeg træner en del (vandring) og kan lige pt. ikke klare mere end 8 km., hvor jeg tidligere snildt har gået 20.
  Det føles som keto-flu nr.2- men på et tidspunkt, hvor jeg burde være “flyvende” og ret godt fedtadapteret. Har du mon en forklaring på det? 😊
  Vh Kirsten.

  Svar
  • Hej Kirsten
   Ja jeg synes ikke, det er helt uvanligt. Mit bedste gæt er stadig elektrolytubalance, som jo er det, der giver Keto flu symptomerne. Du har formentlig spist alt for lidt salt og det har indhentet dig nu.

   Mit andet gæt, som også kan være topaktuelt, er underspisning. Det er så nemt at spise for lidt på Keto og hvis vægttab er målet, er det jo også en del af pointen. Men at spise for lidt giver lav energi, cravings osv.

   Så mit gæt er at du skal finde dit svar et sted imellem de to❤️

   Du kan fint teste MCT olie også, hvis din mave kan tåle det (så ikke før en lang vandretur😆)

   Svar
 4. Hvad kan mct olien ellers hjælpe på,hvad sygdom angår,
  Jeg har leddegigt, så hvis nu 🙏
  Har købt begge dine bøger, rigtig gode opskrifter, men er nu nemmere at Google opskrifter (madbanditten 🥰
  Tak for god info

  Svar
  • Hej Annette

   MCT olie er ikke det Quickfix, du håber det kan være. Det ægte ‘quickfix’ går igennem det lange seje træk, som det er at lægge sin kost og livsstil om. Det er det, der i sidste ende kan afhjælpe gener ved sygdom.

   Du kan sagtens bruge Mct-olie som et led i din Keto-livsstil men du kan også få fin succes uden. Det vigtigste, du skal fokusere på er at holde dit kulhydratindtag helt lavt – gerne under 20 g pr. dag. Det er det, der vil give dig størst effekt.

   Svar
 5. Hej Jane
  Grunden til at jeg er startet på Keto er at få glæde af den nedsatte appetit som ketosen giver, da jeg i mange år har lidt af at være sulten. Jeg har været igang i 1,5 uge nu og er stadig ikke i ketose og mærker ingen appetit regulering. Jeg holder mig under 20 gram kh om dagen, spiser ingen sødestoffer, spiser mig mæt ved hvert måltid. Min kæreste derimod som også er startet på keto for 1,5 uge siden har allerede fået mindsket appetit og som jeg læser rundt omkring er det også tilfældet med mange andre. Jeg sover ikke så godt om natten, står op dagligt kl 2 efter 5 timers søvn pga jeg lider af hovedpine hver nat og det har jeg lidt af i mange år. For lidt søvn kan også skabe sult, kan det være med til at jeg ikke mærker nedsat appetit og ikke kommer i ketose?
  Hvad kan jeg gøre? Virker kh restriktion på alle? Jeg mistænker at den er helt gal med mine sulthormoner efter at ha været på sulte Kure i mange år, kan der være noget om det?
  Mvh Lykke

  Svar
  • Hej Lykke

   Min første tanke er, at du har glemt saltet? Alt, du beskriver, peger i den retning.

   Min næste tanke er, at du formentlig underspiser. Dvs. spiser for lidt protein især og sikkert også for lidt fedt. Især i starten, hvor kroppen skal vænne sig til fedtforbrændingen, kan det være en stor hjælp at få fedtet via maden. Når kroppen er vænnet til fedtforbrændingen, kan man skrue ned på den del og lade kropsfedtet overtage.

   En sidste (mis)tanke er, at du er normalvægtig. Det komplette fravær af appetit ses ofte i den overvægtige krop, mens den normalvægtige krop mere oplever en form for god appetitregulering og mere stabil energi.

   Og flere års sult spiller helt sikkert ind også. At tage en periode hvor du spiser til mæthed er som regel en god løsning her. At få søvnen på plads er også afgørende for appetitreguleringen men søvnen følger de andre ting, jeg lige har skrevet.

   Fortsat god ‘rejse’.

   Svar
   • Hej igen
    Jeg får saltshot morgen og aften. Jeg får mellem 110-140 gram protein dagligt og godt med fedt. Ja jeg vejer 5-7 kg for meget så det er ikke så galt. Jeg vejer 72 kg og er 165 cm høj

    Svar
 6. Hej Jane,
  Jeg er nysgerrig på Keto boldtab. Jeg spiser efter “4 uger på Keto” og har det fantastisk i min krop??. Jeg har målt om jeg er gået i ketose og tallene har set sådan her ud: Efter 11/2 uge: 1,5, efter 21/2 uge 0,6 og her efter 31/2 uge 0.3. Findes der nogen forklaring på dette?
  Mvh Mia

  Svar
 7. Hej Jane. Jeg tager hver morgen en skefuld af Møller’s Tran. Hvad er din mening om det, er det tomme kalorier, eller har det en positiv virkning at ta’ ekstra olie i forhold til den mad man spiser, når man spiser efter principperne i dine bøger? Mvh Birgitte

  Svar
  • Det tror jeg er helt fint. Det svarer til den torskelevertran (Cod Liver oil fra Nordic Naturals), som jeg tager. Jeg kender ikke kvaliteten af Møllers Tran men jeg ved at den fra Nordic Naturals vinder tests på renhed, kvalitet osv.

   Jeg opfatter det som et kosttilskud. Om det er unødvendigt tør jeg ikke sige. Jeg tager 1 tsk hver dag. Det er ca. 40-50 kcal så ikke alverden.

   Svar
 8. Hej Jane.
  Så vidt jeg husker, så har du tidligere skrevet, at du ikke tror på nogen helbredende virkning af bladsellerijuice!
  Den medicinske seer Anthony William beskriver bladsellerijuice som helbredende på mange sygdomme og vægttab.
  Hvad gør, at du ikke tror på En helbredende virkning også til vægttab?

  Jeg vil gerne spise 2 daglige måltider. Dvs. Faste fra kl 18- kl 11 dagen efter.
  Jeg faster vel stadig, hvis jeg drikker bladsellerijuice el andet grøntsagsjuice fx kl 8 hver dag?
  Har du et godt forslag til en grøntsagsjuice?

  Svar
  • Hej Bodil

   Det er bare fordi Anthony William er en svindler og der ingen helbredende virkning er af sellerijuice. Hvis man fx drikker det og samtidig ændrer andre vaner, så man kommer i kalorieunderskud, vil både helbred og vægt forbedres. Det er bare ikke pga. sellerijuicens ‘helbredende virkning’.

   Når du drikker grøntsagsjuice, slutter du din faste. Det gør alle kalorier. Ting som juicefaste og den slags giver derfor ingen mening. Faste er dog heller ikke nødvendigt for vægttab, så hvis det fungerer for dig at drikke grøntsagsjuice om morgenen og herefter spise to måltider, kan det sagtens være din valgte strategi. Jeg ved ikke om jeg har forstået den del af dit spørgsmål.. Spørg igen, hvis jeg har svaret på det forkerte :)

   Svar
 9. Kære Jane
  Jeg er begyndt at få gigt i mine fingrenes led desværre. Har du kendskab til om keto har en positiv effekt på det? Jeg har tænkt at fordi der er meget protein i rødt kød, som vist er med til at forsure kroppen, kunne jeg måske vælge proteinrige bælgfrugter I stedet. Hvad mener du om det? Tak for en god blog ?
  Venlig hilsen Grethe

  Svar
  • Keto har ofte god effekt på gigt, er min erfaring. Med det mener jeg lindrende. Det forsvinder ikke.

   Den der teori med at noget som kød er forsurende er ikke underbygget i den videnskabelige litteratur, så det kan du se bort fra. Til gengæld kan bælgfrugter forværre autoimmune sygdomme, så det ville være et skidt bytte for dig.

   Svar
   • Keto hjælper meget på gigt. Jeg har haft brækket hoften og døjer meget med smerter men ikke når jeg er i dyb ketose. Det sænker inflammationen så meget at jeg slet ikke kan mærke smerter.

    Jeg kan så mærke det med det samme når jeg synder og spiser sukker eller drikker alkohol. Smerterne er tilbage med det samme og i en grad så jeg ofte ikke kan sove…

    Svar
 10. Hej Jane.

  Hvilken olie vil du anbefale til olieshots? Har taget af min olivenolie et par gange. Dét kan ikke anbefales ? I hvert fald ikke til mig..
  Hvad bruger du?
  Bedste hilsner Tine

  Svar
  • Åh det er godt nok mange år siden jeg har taget olieshots. Jeg kan dårligt huske, hvad jeg brugte. Olivenolie, tror jeg. Jeg er ikke så sart med den slags. Jeg kyler det bare ned. En kop kaffe eller te med lidt kokosolie er en anden vej at gå, som måske føles mindre brutal :)

   Svar
   • ?
    Her blir det osse blot “kylet ned”! Men altså smagen af olivenolie som shots ødelægger fuldstændigt glæden ved at spise en lækker salat med olivenolie på..så må nok ty til the med kokosolie..bruger det egentligt kun hvis jeg er lidt småsulten. Men tak for svar???

    Svar
 11. Kære Jane, tak for dette (som altid) gode og informative indlæg! Vil lige komme med et par erfaringer, bare fordi jeg selv synes, det er så spændende at læse om andres oplevelser, ha ha!
  Jeg har i 2 1/2 måned levet efter ketoprincipperne, du beskriver i din ketobog (som jeg stadig finder ny inspiration i, tak for det!) med tre daglige måltider. Jeg er normalvægtig, men tager medicin mod kronisk migræne, som desværre har den bivirkning, at det øger appetitten særligt efter kulhydratrig mad pga. antihistaminerg virkning. Der har jeg i den grad oplevet, at keto har hjulpet mig til at have kontrol over min appetit, så jeg holder min vægt. Derudover er jeg sluppet for daglige omgange bøvs, fis (sorry!) og oppustethed. Imidlertid har jeg haft oplevelsen af, at morgenmaden gjorde mig lidt ‘tung’ og træg, uanset om den var ægge- eller kødbaseret, og det var ikke den bedste måde at komme i gang med dagen på. Jeg er derfor lige så stille begyndt at eksperimentere lidt med intermittent fasting, i en form med kaffe med MCT om morgenen. Så er det jo ikke reel faste, men for mig betyder det, at jeg får en tilfredsstillelse og ro i krop og hoved, som jeg ikke har, når jeg kører rigtig IF (eller rettere 18:6) uden kalorier i 18 timer. Så her hjælper MCT mig godt – og også bedre end kokosolie i kaffen. Det er muligvis bare en forestilling, men den virker i hvert fald for mig ?
  Gode hilsner Astrid

  Svar
  • Ej så fint at høre, Astrid. Migræne er jo netop også et af de områder, hvor selve ketosetilstanden og ketonstofferne kan spille en rolle i lindringen.

   Og IF er jo et super måltidsmønster og bliver jo hurtigt second nature for mange, der spiser Keto. Er det ikke pudsigt, at man kan opleve bedre energi uden mad end med? Det stopper aldrig med at forbavse mig, hvor magisk kroppen er her. Og hvis et skud MCT er det, der skal til for at opnå den rette effekt, er det bare tegn på at det er helt rette valg.

   Svar