Maveproblemer

Fordøjelse og maveproblemer

greyline

greyline

98 kommentarer til “Maveproblemer”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane
    Jeg er nu 4 uger henne i lchf/keto og har tabt mig. Min mave bliver dog meget oppustet i løbet af dagen,hvor den er helt flad,når jeg står op.. havde håbet på at maven også ville blive fladere 😊… Er det normalt?
    Hilsen Bibi

    Svar
    • Hej Bibi
      Maveproblemer er komplekse og kan skyldes masser af ting. Også inden for LCHF/Keto. Hyppige triggere til oppustethed på LCHF/Keto er mælkeprodukter, nødder, fiberrigt low carb bagværk og kål. Der er desværre ikke andet at gøre end at prøve sig frem.

      Svar
  2. Hej jeg har virkelig proplem er med maven lig nu begrund af stress og jeg tænker for meget. Jeg ved ikke hvad der er godt for maven men jeg har altid haft proplemer med maven. Og den bliver virkelig hård og så er jeg nød til at tag et brev til at hjælpe men der må da være noget andet og beder jeg kan gøre.

    Svar
  3. Hej Jane
    Jeg er netop på min første dag i Kick Start og har et enkelt spørgsmål. Jeg plejer at tage Probiotic Tarmflorabakterier i pulverfrom fra NDS, kan jeg forstætte med det eller er der f.eks. kulhydrater i det eller andet der kan nedsætte effekten af det jeg gør sammen med dig?

    Svar
    • Hej Rune

      Jeg kender ikke lige det specifikke produkt men jeg tænker umiddelbart at du fint kan fortsætte med det. Selv hvis der skulle være kulhydrater i, vil jeg tro, at mængden er ubetydelig :)

      Svar
  4. Hej Jane,

    Er lige begyndt for knap en uge siden med Keto og har i dag oplevet lidt uroligheder med maven (tynd afføring) er dette normalt? og har du nogle gode råd til at preventere dette eller skal man ned i apoteket og købe noget som “stopper lidt til” og eller evtl. mælkesyre tabletter eller lignende?

    og fed bog! har lige købt den fornyligt.

    Chris

    Svar
    • Hej Chris

      Ja, det kan sagtens være normalt i starten. Både forstoppelse og diarré er faktisk ret normalt i starten. Husk først og fremmest at få nok væske og nok salt, gerne 1-2 tsk pr. dag foruden at du salter din mad godt. Men fordel saltet ud over dagen, da det ellers kan give løs mave.

      En anden ting du kan kigge på er fedtindtag. Særligt fedttyper som kokosolie og mct olie kan virkelig sætte gang i maven. Og sidst er der fiberindtaget. Måske vil du øge det ved at spise flere grøntsager eller måske lidt nødder.

      æg og mejeriprodukter kan være lidt hårde ved maven, så hav et øje på om der kan være en sammenhæng.

      Probiotika kan sagtens være en fin idé også.

      Men ofte går det over helt af sig selv. Men nu har du lidt ting at teste hvis du synes, det fortsætter.

      Svar
  5. Hej Jane.
    Jeg begyndte min opdagelse og informationssøgning på keto for godt 3 uger siden. Især din side har hjulpet mig. Tak for det. Jeg begyndte roligt ud i sidste uge med at skære sukker væk og prøvede det lidt af. Igår startede jeg så på striks keto og med vægttab I sigte 1200 kcal om dagen. Idag har jeg så kastet op. Midt i køen til power i en skraldespand. Er dette normalt? Er det bare kroppen som lige skal håndtager livsstilsændringen?
    Jeg har drukket mindst 2 liter væske inden så tænker ikke det er det.
    -jeg tænker at kontakte min læge men tænker du måske kan have en kvalificeret gæt på om det er normalt for nogle mennesker

    Svar
    • Nej det er bestemt ikke normalt at kaste op.

      Min umiddelbare tanke er, at du spiser for lidt. 1200 kcal er meget lidt, medmindre du er en meget lille person. Især i starten vil du hellere spise for meget end for lidt.

      Og du skal huske at du skal supplere med salt, når du spiser Keto. Mine Keto-bøger gennemgår de ting grundigt og du kan også læse om salt her.

      Og hvis ‘striks Keto’ er et lifesum-udtryk, skal du læse dette indlæg: Lifesumfælden

      Pas godt på dig selv❤️

      Svar
  6. Hej Diana.
    Jeg kan genkende det du skriver, med en klump i halsen. Det er meget ubehageligt, men det plejer at gå over. Jeg har desværre aldrig fundet ud af hvad det skyldes, men for mit eget vedkommende har jeg overvejet om det er psykisk betinget, altså når jeg er presset, eller har meget travlt, eller hvis der er noget der er svært at få sagt højt.
    Mange hilsner
    Tina

    Svar
  7. Hej Jane.

    Jeg har fulgt dig her på siden et stykke tid, og for nogle måneder siden købt dine bøger Keto på 4 uger og Keto. Efter tilløb blev mandag (en uge siden) dagen hvor jeg tænkte “sæt igang” – og er allerede VILDT imponeret over hvor meget min sult er svundet, som var mit helt store irritationsmoment. Håb om vægttab følger, men lige nu, bare en befrielse ikke at være sulten konstant.
    Umiddelbart lidt hovedpine et par dage midt på ugen, men vel forberedt via dine bøger og input her på siden med salt og væske – og det er overstået nu :-)

    Til gengæld døjer jeg rigtig meget med en følelse af en klump i halsen og bøvser meget. Til info tror jeg, at jeg i forvejen havde lidt lav mavesyre. Har taget HCL i håb om det ville afhjælpe, men desværre.

    Er det noget du har hørt fra andre? Jeg kan ikke rigtig finde ud af om det skyldes den nu lidt federe mad eller om det er tilfældigheder at det rammer nu. Og de to ting kan også være uafhængige, altså bøvser og følelsen af en klump i halsen.

    Mvh. Diana

    Svar
    • Hej Diana
      Hvor godt at du er kommet godt fra start.

      Jeg ved ærligt talt ikke med hverken klump i halsen eller bøvser. Jeg synes ikke rigtigt lige at nogle af delene er blandt de symptomer, jeg hyppigst støder på. Jeg husker svagt at jeg havde en kursist for nogle år siden, der talte om den klump i halsen, men jeg tror aldrig vi fandt en løsning på hvad det kunne være.

      Prøv evt. lige at give det lidt tid, nogle dage-1 uge afhængigt af hvor hårdt du føler det er, og test så evt. at øge kulhydratindtaget en anelse. Måske bare til 50 g om dagen. Nogle gange skal kroppen lige bruge et par forsøg på at acceptere det helt lave kulhydratindtag.

      Hvis du har mod på det, er mad- og symptomdagbog også en god idé. Så kan du se om det er relateret til særlige fødevarer fx.

      Men ellers har jeg ikke de store input, desværre..

      Svar
      • Mange tak for hurtig respons :-)

        Jeg noterer allerede alt ned og kan ikke se et mønster – endnu – andet end det med mere fedt end jeg plejer :-) Og ja så selvfølgelig mindre kulhydrat, men havde ikke tænkt at det omvendt kunne betyde noget. Jeg holder ved og holder ud og hvis ikke det ændres prøver jeg lidt flere kulhydrater.

        Og at du ikke rigtig har hørt om det er jo også et input – så er det måske bare tilfældigheder og et helt andet sted jeg skal lede.

        TAK:-)

        Svar
        • Hejsa
          Jeg ha tidligere haft det samme problem og min øre-, næse- halslæge opfordrede mig til at løfte hovedenden i sengen en 5-10 cm, da det kunne være mavesyre der løb tilbage om natten.
          Mvh Berit

          Svar
    • Hej Diane
      Må jeg spørge om din klump i halsen er gået væk og hvad du evt. gjorde?
      Jeg døjer nemlig også med en klump i halsen her et par uger efter jeg er startet på Keto – og det er temmelig irriterende?.

      Vh Jytte

      Svar
  8. HEJ ;) Jeg har fået anbefalet at leve efter keto prinsippet efter at have fået konstateret meget irriteret tyktarm.. Jeg forstår dog ikke hvorfor. Jeg må ikke spise løg, alt der giver luft i maven, sukker, sødestoffer,karry, paprika og chillie. hvordan skal jeg så spise efter dine opskrifter??? mvh. Anette .

    Svar
    • Hej Anette
      Det er fordi kulhydratfattig kost er supereffektivt til at dæmpe gener ved IBS. Det kan sagtens være, at du selv under den paraply kan være nødt til at tage højde for Fodmaps men mange oplever at det faktisk ikke har den store betydning, når det samlede kulhydratindtag er så lavt som på Keto (20-30 g pr. dag). Men der er du nødt til at prøve dig lidt frem.

      Fokuser på kød og fedt og eksperimenter med hvilke grøntsager, det fungerer for dig at lægge til.

      Læs evt. om mine erfaringer her: https://www.madbanditten.dk/2019/06/05/ibs-irritabel-tyktarm/

      Svar
  9. Hej Jane.
    Hvor bliver indlæggene af ??
    Jeg sendte dig en lang og fyldestørende mail til middag med spørgsmål og beskrivelse af min forstoppelse og de bivirkninger jeg har, da jeg nu efter snart fire uger på KETO føler mig forgiftet af ophobede affaldsstoffer.

    Jeg nåede at se, at min mail lagde sig på siden, men nu er den seneste synlige mail fra d.2. april. !

    Hvorfor forsvinder indlæggene og hvis ikke de forsvinder, hvor lægger de sig så ??

    Mvh. Elsebeth

    Svar
      • Hej Jane.
        Den lange og fyldestgørende mail, jeg sendt finder jeg hverken her eller på din henvisning.
        Men jeg har nu afprøvet HUSK med forsigtighed og også indbagt en skefuld i nogle squachfrikadeller, der kun bestod af æg og squach plus urter og min fordøjelse er bedre nu.
        Men jeg har ellers spist slavisk efter KETO i snart 4 uger med det primære formål at tabe mig, men i stedet vejer jeg nu et halvt kilo mere! Mit ønske er at tabe 10 til 15 kg, men jeg frygter, det ikke vil ske med KETO. Til en forandring sulter jeg jo ikke på den kost, og jeg har det fint med den og savner hverken brød, kartofler og ris ejller sødt af nogen slags. Intet af det spiste jeg dog ret megef af i forvejen, men jeg har mistanke til, at det høje fedtniveu forhindre et vægttab. Hidtil har jeg levet med begrænset fedtindtag, men med mange grøntsager og fortrinsvis magert kød og fisk. Jeg dyrker ikke motion pga ledbånds og miniskenskade ifbm løbebånd. Går kun småture og får ikke rigtig pulsen op.

        Hvad tænker du om min situation. Skal jeg forvente et vægttab i de kommende uger, eller skal jeg skære ned på både fedt og portionsstørrelser, hvilket sansynligvis vil få mig til at føle sult og så er jeg der, hvor alle mine kure hidtil er strandet.

        Mange hilsener
        Elsebeth

        Svar
        • Det er ærgerligt hvis du ikke ser de svar, jeg skriver til dig.

          Jeg kan jo ikke forudsige, hvad der kommer til at ske eller vide om du spiser i energibalance og derfor står stille i vægt. Men jeg vil dog sige, at det ikke er usædvanligt at vægten øges eller står stille, hvis du er forstoppet.

          Jeg ved stadig heller ikke hvad det er for en Keto-kur, du følger. Mine bøger og min keto-metode indeholder langt mindre fedt end de skøre Keto-råd, man finder andetsteds. Det er klart at et højt fedtindtag og dertilhørende højt kalorieindtag gør det svært at gå ned i vægt.

          Så er det dem, du følger er svaret selvfølgelig at fedtindtaget skal ned og protein og grøntindtaget op.

          Svar
          • Hej Jane.
            Tak for dit svar. Jeg besvarede din seneste mail i går, men den har heller ikke genereret sig på siden!
            Men meget kort: Jeg har købt, læst og bruger udelukkende opskrifter fra din bog KETO PÅ 4 UGER. Pga. forstoppelse blev jeg forsigtig med æg og jeg brugte HUSK i to dage plus tager nu Valleforce hver morgen i et glas vand. Min forstoppelse har løst sig op og jeg har nu en rimelig tilfredsstillende morgenrutine, så det bør ikke længere forhindre et vægttab. Mit spørgsmål er nu: Sker der ikke noget med vægten fra nu af, bør jeg så skære ned på både fedtmængden og på portionsstørrelsen?
            Da jeg er i risikogruppen, lever jeg ret isoleret, går ikke til motion og går kun korte ture pga minisken og ledbåndsskade.
            Jeg har ikke haft nogen af de beskrevne begynderbivirkninger, men får til gengæld hyppige hedestigninger. Har du hørt om det før?
            Mange hilsener
            Elsebeth

          • Jeg ved ikke rigtigt hvad det er for en mail, du besvarer men du skal ikke besvare nogen mail. Du skal skrive her – som du gør nu :)

            Men skønt at det går fremad med fordøjelsen. Det er et vigtigt skridt, synes jeg.

            Men jeg har stadig ingen krystalkugle til at forudsige, hvad der sker med din vægt. Det, der sker med din vægt, afgøres af forholdet mellem den mængde energi, du indtager og den mængde energi, du forbrænder. Jeg kender ikke dette forhold og derfor gætter jeg kun.

            Som jeg skrev tidligere, er det rimeligt at antage, at du er energibalance, når vægten har stået stille i flere uger. Det betyder, at du enten skal tage mindre energi ind eller forbrænde mere. Ofte kan man på Keto efter den indledende fase sænke fedtindtaget (og derved kalorieindtaget) en smule. Sørger man for at holde proteinindtaget højt og saltindtaget tilstrækkeligt, kan det ofte gøres uden for nævneværdig sult. Nogle oplever at det er nemmere ved at skifte fra tre måltider om dagen til i stedet kun at spise to større måltider men det er en smagssag, hvad man foretrækker der.

            Jeg ved ikke med hedestigninger men varmefornemmelser er i hvert fald ikke helt ukendt. Både protein og fedt kan bidrage til dette. Jeg plejer at tolke det som et boost i forbrændingen pga. madens termogene effekt. Men om det er helt sandt, ved jeg ikke.

  10. Hej Jane
    Vil du anbefale noget god olie som jeg kan spise/drikke som supplement?
    Jeg har meget tør hud men er god til at spise olivenolie. Jeg tænker mere på noget i stil med Livets olie eller lign.
    Hvad vil du anbefale?
    Jeg har nemlig også knas med maven her efter ca 3 uger på Keto.
    På forhånd tak
    Vh Heidi Dahl

    Svar
    • Min holdning er umiddelbart at de der Livets Olie, Udo’s choice osv. er spild af penge. Du betaler alt for mange penge for nogle olier af tvivlsom kvalitet med tvivlsom effekt.

      ift. huden ville jeg først og fremmest fokusere på proteinindtaget. Hud=protein. At smøre huden indefra ved hjælp af fedt kan muligvis også have effekt men olivenolie, smør, avokado osv. er alle fine valg. Hvis vi skal koble det med knas med maven er kokosolie et godt valg, hvis ‘knas’ betyder forstoppelse. Og så ville jeg ved samme lejlighed droppe æg om morgenen og i stedet spise aftensmadsrester/kød i stedet. Jeg ved ikke hvorfor men æg om morgenen giver problemer for mange.

      Det stak lige i flere retninger, men så er der jo lidt at teste af :)

      Rigtig god fornøjelse.

      Svar
  11. Hej jeg få tit diarre nå jeg spiser morgen
    I dag spiste jeg æg med bacon på rugbrød og så to halve stykker med nutella jeg skal ofte på tolitet og ved ikke hvorfor. Jeg vejer omkring 44;3 eller 45:6 min højde er 156 cm og er 17 år det brød jeg spiser består af fuldkorn med indhold som salt er der i brødet0;960 kulhydrat 43;0 40% fuldkornshvedemel, 25% vand, 24% hvedemel, 3% gær, 2% sukker, 2% rapsolie, eddike, salt tilsat jod, bygmaltekstrakt, tørret surdej (hvedemel, surdejskultur), emulgatorer (E 472 vegetabilsk, E 471 vegetabilsk), rugstigemel, bygmaltmel, hvedemaltmel, melbehandlingsmiddel (E300). Kan indeholde spor af mælk.
    Næringsindhold hvad skal spise for undgå dårlig mave

    Svar
    • Det er der desværre ikke noget enkelt svar på. For at finde ud af hvad det er, du reagerer på, skal du ud i en eliminationsdiæt med gradvis reintroducering og det kan være svært at stå med selv. Alt fra æg til gluten kan trigge. Jeg synes, du skal starte hos lægen og spørge hvad han/hun vil råde dig til.

      Svar
  12. Kære Jane
    Jeg elsker at spise efter LCHF, og bliver så inspireret af dine opskrifter. Så tak for dem!
    Jeg spiste efter LCHF i et halvt år, indtil jeg blev ramt af en autoimmun sygdom.
    Nu er jeg tilbage igen, men modsat sidste gang, hvor jeg først døjede med hård mave, som derefter blev normal, har jeg nu diarré hver dag.
    Hver morgen, inden jeg får morgenmad, render jeg på toilet 2-3 gange.
    Og også efter aftensmaden.
    Min mave larmer og går bananas hver gang jeg spiser.
    Morgenmad består af enten omelet m bacon og grønt eller græsk yoghurt med mandler og lidt blåbær.
    Frokost er fx salat med fed ost og skinke eller rejer.
    Aftensmad kan være bøf, salat med fed ost osv.
    Snack kan være en skive cheddarost og/eller flæskesvær.
    Præcis som for 1,5 år siden.
    Hvad sker der?
    Drikker masser af vand!

    Svar
    • Hej Jette

      Det bliver jo rent gætteri fra min side men jeg ville sætte en stemme på at du skal spise mere salt.

      Og så ville jeg holde 3 mdr pause med æg og i hvert fald 1 mdr med mælkeprodukterne. Og så ville jeg evaluere derefter.

      Svar
      • Hej )ane
        Tak for hurtigt svar. Jeg må prøve mig frem. Mælkeprodukter (ost) vil være svært at undvære :-)
        Tænkte også om det kunne være mængden af kål, som pludselig er kommet i min kost. Nærmest dagligt.
        Mvh
        Jette

        Svar
        • Helt bestemt. Kål er også et problem for mig. Især råt/utilberedt. Og enig. Mælkeprodukterne kan være svære at undvære, men efter de første dage vænner man sig faktisk til det. Og det er jo ikke forevigt. Efter en periode uden kan du reintroducere og se om det gør en forskel.

          Svar
  13. Kære Jane,
    Jeg døjer med IBS efter flere underlivsoperationer kombineret med en omgang salmonella. Selvom begge dele ligger et par år tilbage, så må jeg konstatere, at min mave og fordøjelse bare ikke bliver som den var engang. Jeg døjer især med “morgen-løberi” – altså hyppige toiletbesøg fra morgenstunden, allerede inden morgenmad. Jeg tror, at LCHF kunne være noget for mig og er ivrig efter at komme igang. Men jeg er gravid og kosten strider imod min egen læge og sundhedsstyrelsens kostråd. Hvad er din erfaring med LCHF til gravide – hvad bør jeg være opmærksom på inden jeg kaster mig ud i en kostomlægning; hvis overhovedet du kan anbefale det til gravide?
    Vh Helle

    Svar
    • Hej Helle
      Æv med den mave. Måske vil du finde en slags trøst i at læse mine IBS-indlæg. Dem finder du her:
      https://www.madbanditten.dk/2019/06/05/ibs-irritabel-tyktarm/
      https://www.madbanditten.dk/2019/06/25/ibs-100-point-systemet/

      Jeg er desværre lidt af den holdning, at jeg ikke synes, at graviditet er rette tidspunkt til at starte så drastisk en kostændring, som LCHF er for de fleste. Blev jeg slv gravid, ville jeg dog fortsætte min nuværende kost. Kosten er jo sund og supernæringsrig men der er jo en overgangsfase fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding og den fase er jeg tryggest ved at man venter med til efter barnet er født.

      En slags real food inspireret kost synes jeg dog sagtens kan forsvares og at udelade de ting, der trigger maveproblemerne synes jeg også er fint.

      Hvad siger lægen om det ‘morgenløberi’. Det er jo heller ikke et godt tegn. Måske kan I finde en løsning sammen…

      Svar
  14. Hej Jane,

    Tak for alt hvad du gør. Det har hjulpet mig meget, at skifte til en LCHF kost.

    Jeg vil lige høre dig, omkring et problem, som jeg ikke lige kan komme med en forklaring på.
    Jeg har tit rester med på mit arbejde fra aftenen før, som jeg varmer til frokost og jeg oplever, at jeg får problemer med min mave, når jeg spiser det til frokost men ikke aftenen inden.
    Det er sket rigtig mange gange efterhånden, så det er ikke et tilfælde, kan jeg mærke.

    Det sker med eksempelvis hakket oksekød og tunfrikadeller m.m.
    Men det sker ikke, hvis jeg har stenalderbrød og noget tun med.

    Tænker du, at der kan være noget ift. bestemte madvarer på bestemte tidspunkter af dagen?
    I øjeblikket har jeg mest lyst til bare at tage stenalderbrød med hver dag, da jeg ikke oplever en urolig mave, når jeg spiser det til frokost.

    Svar
    • Nå, hvor mærkeligt.

      Eller, faktisk har jeg det med æg. Spiser jeg dem som første måltid, spasser min mave helt ud. Spiser jeg dem derimod til frokost, er der ingen problemer.

      De varer, du taler om, er meget proteinholdige. Måske har du lidt lav mavesyre. Prøv evt. at tage 1 spsk æblecidereddike eller citronsaft i et glas vand inden din frokost. Det kunne være interessant om det gjorde oplevelsen anderledes.

      Svar
  15. Hej Jane

    Har du nogensinde hørt om nogen, der har måttet opgive KETO-kost pga. forstoppelse?

    Jeg har nu kørt efter din KETO-bog de sidste 5 uger, og det er egentlig gået ret godt. I starten målte og vejede jeg alt og brugte madlog.dk for at få en fornemmelse af mængder og kulhydrater mv., men efter et par uger, var jeg klar til at spise grønt, kød/fisk/æg og fedtstof uden at tælle alt.
    Efter de første par uger begyndte jeg at springe måltider over, fordi jeg ikke var sulten, så jeg tænker, at KETO-delen fungerer fint.
    Jeg har lige læst din blog om ikke at tælle, og jeg kan nikke til de ting, du skriver – jeg tror sgu’, jeg gør det rigtigt. Jeg har også været igennem alle de råd du giver om forstoppelse, og jeg har reguleret forskellige ting op og ned for at se, om f.eks. mindre protein (1 gr pr kg) er bedre, om mere kokosolie virkede, om mere motion var løsningen. Du har mange lister, og jeg kan tjekke det hele af. Jeg drikker 3 ltr vand om dagen og tager 2-3 tsk havsalt; kan tydeligt mærke, hvis jeg ikke får salt nok.

    Så jeg synes egentlig KETO fungerer fint for mig – bortset fra, at jeg ikke har været på toilettet uden hjælpemidler fra apoteket i nu 5 uger. Jeg har valgt kun at tage afføringsmidler hver 5. dag, for jeg synes også kroppen skal have en chance for at vise, at den kan klare det selv. Men det betyder, at jeg har 2 dage, hvor jeg har det rigtig godt og 3 dage, hvor jeg virkelig lider af KETO-flu, fordi jeg bliver virkelig dårlig af at have forstoppelse.
    Bør måske lige nævne, at jeg aldrig har haft fordøjelsesproblemer før i mit liv. Den del har altid virket som den skulle. Sukkerafhængighed er det problem, som KETO-kost skulle løse for mig – og som det løser perfekt, i øvrigt.

    Og nu hvor jeg er færdig med 5 uger i morgen, er jeg virkelig i tvivl om, om jeg skal fortsætte. Det er begyndt at føles som et eksperiment, som bør stoppe på et tidspunkt, snarere end den kostomlægning, jeg havde forestillet mig, det skulle være.

    Har du mødt andre, der har det som mig?

    I øvrigt tak for alle dine superlækre opskrifter, spændende rejsebeskrivelser og anekdoter om hus, børn og livet i Valby. Det er altid en fornøjelse at tjekke ind på madbanditten.dk.

    Kh. Lene

    Svar
    • Hej Lene

      Av ja, det er også surt.

      Jeg havde faktisk mange år også, før jeg fandt det ‘magiske sted’, hvor det hele spillede (energi, sukkertrang, søvn, mave etc.). Nogle tilgange virkede for det ene men ikke det andet etc.

      Kæmpe game changer for mig var at stoppe med at spise æg om morgenen. I starten var det helt på personligt erfaringsniveau men siden hen har jeg hørt det samme fra så mange, jeg har drøftet det med. Jeg aner ikke hvorfor lige æg skulle være et issue men det er da et forsøg værd, hvis du ikke allerede har været omkring det.

      En anden ting er fibre. Og her kan både flere fibre og færre fibre være en løsning. Jeg ved at mine kursister er begejstrede for chiaknækbrødene i den henseende.

      Så jeg vil sige først det med æg og dernæst enten prøve at øge kulhydratindtaget en anelse eller sænk det så tæt på nul, du kan komme til. Begge dele er et interessant forsøg, synes jeg.

      Håber du finder noget, der hjælper :)

      Svar
  16. Tak for nogen gode råd omkring maveproblemer. Måske lykkes det mig denne gang at ændre min kost til kulhydratreduceret. De 2 andre gange er min mave gået i stå, så jeg vente tilbad til “almindelig” kost. Den her gang ser det ud til det lykkes uden den går helt i stå. Grunden til jeg gerne vil blive ved med i hvert fald en kulhydratreduceret kost er at min hvilepuls på en uge er faldet med 9 slag, og jeg har mere energi også selv om jeg før spiste “almindeligt” sundt uden for meget sukker. ( Jeg så godt et indlæg hvor en fik øget sin hvilepuls på streng lchf), men min er altså faldet på kulhydratreduceret kost. Om jeg ender på en lchf ved jeg ikke.

    Svar
    • Det er helt normalt at maven går i stå i starten. Det oplever de fleste. Resten oplever sjovt nok at de får diarré, og det er jo egentlig lidt underligt at det kan gå begge veje.

      Mine bedste råd mod træg mave er:
      1. grønne grøntsager
      2. fedt (især kokosolie/mct-olie)
      3. ingen æg til morgenmad
      4. nok væske
      5. nok salt

      I virkeligheden i omvendt prioriteret rækkefølge. Salt og væske er klart vigtigst og især salt spiser 99% af alle for lidt af, når de spiser LCHF.

      Svar
  17. Hej Jane, eg er godt igang med mæt& slank året rundt – i dag prøvede jeg kokosgrøden, og blev virkelig overrasket, spiste ca 08:30 – nu er kl. 13.00 og jeg er ikke sulten, skal til træning om et par timer, så jeg skal self. have noget mad. men men min mave! jeg er ikke og har aldrig været på “det store toilette” hver dag. Kunne jeg dog bare få min mave tømt ud dagligt! Hvad gør jeg?

    Svar
    • Det er et stort spørgsmål, synes jeg, og meget få informationer at arbejde med. Har du prøvet de ting, jeg foreslår her på siden?

      Svar
  18. Hej, jeg har lavet testen med natron og vand for at se om jeg havde for lidt mavesyre.
    Jeg bøvsede ikke og går derfor ud fra at jeg mangler mavesyre.
    Jeg købte Now HCL enzymers efter at jeg har taget dem til hvert måltid et stykke tid fornemmer jeg det som om jeg har et stort hul i maven og føler ofte sult. Jeg sover normalt godt men ikke for tiden da jeg føler sult – har du erfaring med det ?

    Svar
    • Hej Pia
      Nej, desværre. Jeg ved ikke så meget om det. Min egen erfaring med de tabletter var at jeg hurtigt fik en brændende fornemmelse, når jeg spiste dem og derfor hurtigt stoppede igen.

      Jeg kan ikke læse ud fra din kommentar, hvor længe du har testet det, men jeg vil ikke udelukke, at øgning af mavesyren kan give symptomer til at starte med. Og hvis du føler sult, ville jeg spise mere. Det lyder som en bedre løsning, synes jeg.

      Svar
  19. Hej Jane

    Det er med stor interesse og fornøjelse, at jeg er startet på LCHF med din side som inspiration. Tak for det. Jeg har dog et spørgsmål, som jeg håber du kan give mig din holdning. Har du nogensinde hørt om at man kan udvikle galdesten, når man spiser efter LCHF principper – det indeholder jo en del mere fedt.

    Bedste hilsner
    Charlotte

    Svar
    • Nej, det kan du ikke men du kan godt risikere galdestensanfald. Det er vigtigt at forstå, at det er den fedtfattige kost, der skaber galdestenene mens den fede kost på LCHF kan provokere selve anfaldet.

      Spiser man fedtfattigt, har kroppen nedreguleret sin produktion af galde, fordi der er mindre behov for den (galde bruges til at nedbryde fedt)

      Det betyder, at galden kommer til at være længere tid i galdeblæren, og derved kan der opstå galdesten. Spiser man så pludselig fed mad som på LCHF, kan det provokere et galdestensanfald. Det er altså kulhydraterne/den fedtfattige kost, der forårsager galdestenene men den pludselige fede kost, der forårsager anfaldet. Spiser man derimod LCHF til daglig, vil leveren opregulere produktionen af galde og der vil være et bedre flow i galdeblæren, og der vil ikke blive bygget galdesten.

      Læs evt. mere om det her: LCHF – generelle spørgsmål

      Svar
  20. hele to gange startede jeg op på Keto og måtte stoppe pga. ubeskrivelige smerter, forstoppet mave. Jeg lignede som om jeg havde tabt 10 kg men det var kun 4 på hele 2 måneder. Følte mig så snydt! Jeg følger stadig dine opskrifter. Nu ønsker jeg at starte igen men skal det være Keto eller LCHF, ved jeg ikke. Er meget fortvivlet. Skal seriøst have tabt mindst 25 kg endnu.
    Jeg blev opereret for PCO, havde mega stor cyst på livmoderen. Ar som om jeg har født ved gammel knejsersnit hele x 2. Jeg arbejder 12 timers vagter primært nat men osse 3-4 d/v ud af 12 om mdr. Jeg går til Yoga lige nu. Har haft mega stress.
    Vil lige høre dig af mht. keto eller lchf valg. Nu vil jeg tage magnesia hver 2. dag så jeg undgår maven går i stå.
    Jeg elsker kefir, men det er no go på Keto. Og det er lowfoodmap lyder interessant -:)

    Tak for all din viden og fedeste opskrifter J

    Svar
    • Åh på mig lyder det som om stress stadig pusler lidt i krogene hos dig og at du føler dig presset og måske lidt trængt op i en krog. Under de omstændigheder synes jeg ikke, at hverken LCHF eller keto er så velegnet, da begge er så stor en omvæltning, at det i sig selv vil øge stressniveauet i starten.

      Måske kunne det hjælpe at starte et andet sted? Tage en lidt mildere start, hvor du startede med at få indarbejdet nogle gode kostvaner. Det kunne fx være ved at sætte et mål om at undgå eller skære ned på sukker og brød men stadig spise andre kulhydrater som rodfrugter, kartofler, ris, frugt etc.

      Når de vaner er på plads, kan du se, om overskuddet er der til at sænke kulhydratindtaget yderligere og prøve kræfter med LCHF eller keto.

      Sådan ville jeg gribe det an, tror jeg.

      Svar
  21. Kære Jane. Allerførst tak for en super blog! Jeg er på 5. uge af LCHF. Egentlig har jeg det fint og jeg har også tabt mig lidt. Jeg kan mærke at jeg er mindre oppustet og føler mig meget bedre tilpas. Jeg havde en smule hovedpine i starten, men det forsvandt hurtigt igen. Mit problem er at jeg hver morgen, siden jeg startede, har haft styrtende diarre. det kommer ca. 1/2 time efter jeg har spist. Så må jeg rende alt hvad jeg kan 3-4 gange, inden jeg kan komme afsted på arbejde. Jeg spiser for det meste en omelet, med bacon, ost og kål. Hertil en kom kaffe med piskefløde og kokosolie (en teskefuld). Mange hilsner
    Tina

    Svar
    • Uj, det lyder ikke spor rart. Selv løber jeg på toilettet hele formiddagen, hvis mit første måltid er æg. Det er selvsagt ikke nogen universelt gældende ting, men det er da værd at bytte. Spiser jeg kød/grønt/fedt er alt godt :)

      Kokosolie (den type fedtsyrer, der findes deri) er også kendt for at kunne give diarré indtil maven vænnes til dem, så det kan du også eksperimentere lidt med.

      Men dybest set er der desværre ikke andet at gøre end at prøve sig frem og hvis det fortsætter ville jeg snakke med lægen for at udelukke en eventuel uopdaget tarmsygdom.

      Svar
      • Tak for svar Jane. :-) Jeg har ofte spist æg til morgenmad, også før jeg startede på LCHF. Det kan, som du nævner godt være kokosolien, da jeg ikke nogensinde har spist så meget fedt som jeg gør nu! Her til morgen har jeg puttet lidt loppefrøskaller i min omelet, så må vi se hvad der sker og ellers må jeg jo gå til lægen, selvom jeg har det væsentlig bedre end jeg har haft i flere år. Idag har jeg tabt 6,2 kg, jeg sover bedre om natten og oplever at mit overskud er vokset. Jeg har været inde på bloggen og “snuse” rundt af flere omgange og igennem flere år, men har ikke været klar til at springe ud i det. Det er nu 5 uger siden jeg startede og jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund. Din blog og dine bøger er og har været en fantastisk hjælp! Tusind Tak Jane :-)

        Svar
        • Hej Jane.
          Min mand og jeg har i godt 3uger været på LCHF. Dog spiser vi det der kommer på bordet når vi er på besøg. Og jeg er ikke helt dus med lchf endnu, så gæstemad er inspireret af lchf. Men det bliver bedre for vi er enige om at vi ikke vil tilbage til dem gamle madstil.
          Af “bivirkninger” har jeg oplevet følgende: smidt 4 kilo, og skal virkelig passe på at det 5. ikke ryger også ? et luksusproblem jeg aldrig har oplevet før. Ingen uro og “nappen” i mine ben om aftenen mere.
          Min mand har smidt Ca 7 kg, han skulle gerne af med mindst 7 mere. Men det bedste for ham er at efter 2 dage på lchf kunne han smide de piller ud, som han har fået mod mavesyre gennem mere end 20 år! Vi troede egentlig det skyldtes anden medicinsk behandling som han også har fået ligeså længe, men det var åbenbart kosten.
          Vi har begge fået rolige, ikke oppustede maver. Jeg oplever dog nogle dage hård mave… Så spiser jeg lidt svesker.
          Det skal siges at ingen af os sidder stille ret meget af en almindelig dag.

          Svar
          • Hvor er det dejligt at høre. Og sikke en masse “bivirkninger” :)

            Lidt træg mave i starten er helt normalt. Det plejer at fortage sig med tiden, når maven lige vænner sig til den nye kost. Svesker er jo high carb så det ville jeg måske prøve at undgå men hvis du oplever at det giver succes, er det selvfølgelig vigtigere :)

  22. Kære Jane

    Jeg har fulgt dig i mange år og kan uden at overdrive sige at det har forandret mit liv fuldstændig. Har, ligesom dig, altid døjet med ekstremt lavt blodsukker, men har de sidste fire år haft det super godt på den front pga LCHF. Tusind tak for det!
    I løbet af 20’erne udviklede jeg desværre også IBS og har døjet med det lige siden. Heldigvis (!) slipper jeg fuldstændig for symptomer, hvis jeg spiser efter LOWFODMAP diæten. Det er simpelthen noget af det bedste der er sket for mig, sammen med LCHF :) :) :)
    Nu til spørgsmålet: Kunne du mon overveje engang at skrive en bog, der kombinerer LCHF og LOWFODMAP, for det er dæleme svært at kombinere det uden at ende med kun at spise salat, tomat og hakke bøf. Jeg har sådan en drøm om en bog med grøntsagssupper, lækre salater, knækbrød og gryderetter – i virkeligheden en slags greatest hits fra dine bøger, men tilpasset LOWFODMAP.
    Det ville simpelthen løse ALLE mine problemer (bortset fra det med fred i verden) ;)

    Mange hilsener og tak,
    Anne

    PS, Jeg har (selvfølgelig) alle dine bøger og forsøger selv at tilpasse opskrifterne, det ville bare være über luksus, ikke at behøve at tænke og slå op i diverse bøger, lister mv hver gang man vælger en opskrift. Ved at mange ligesom mig desværre ikke slipper helt for IBS på LCHF, selvom det selvfølgelig hjælper ikke at spise korn.

    Svar
    • Åh du kan tro, det har været i mine tanker tit. Men der er især to grunde til at jeg ikke er gået videre med det:
      1) jeg har ikke selv haft nævneværdig effekt af Low Fodmap (men det kunne jo i teorien være ligegyldigt). Selv oplever jeg striks LCHF som langt mere effektivt- sikkert fordi det reducerer alle kulhydrater til et minimum…
      2) det er jo sååååååå svært. Især virker det svært at finde entydig viden om det. Jeg gik ud fra appen fra Monash, men den gik jo stik imod al mulig anden viden, der var online. Og så er der hele mængdeaspektet. Altså at du kan bruge lidt fodmaps men ikke for meget og så i øvrigt baseret på dine særlige triggere. Hvordan formidler man lige det i en bog? Åh, det er svært, synes jeg

      Hvordan sorterer du i hele det virvar?

      Svar
  23. Jeg er en af dem der har tarmproblemer ifbm mange operationer i mine yngre år. dette har medført arvæv og sideløbende derfor også sart tarmsystem. Jeg lider ikke af allergi for gluten stivelse etc men mine tarme reagerer helt rædselsfuldt på det. Jeg har som dig Jane pludselige perioder hvor jeg ikke kan tåle at spise uden det går helt i stå. Så stiftede jeg bekendtskab med en gammel kogekones råd til mig som er nedfældet på nettet flere steder nu. dog laver jeg det med 4-500 gram pr gang af det hele men bruger ikke lys sirup , da det virker fortræffeligt uden men blot med svesker figner og sennens blade Ikke sennep men sennen ( matas og helse butikker har dem )

    Lægge rher en opskrift som måske kan gavne mange der er nødt til at spise movicol magnesia etc. den får tarmen i gang med garanti <3

    A.O Hansens marmelade:
    250 g figner og 250 g svesker uden sten sættes i blød natten over, tages op og køres igennem blenderen. Massen kommes i en gryde med iblødsætningsvandet og 250 g bihonning og 250g lys sirup. Det skal småsimre i 40 min. Herefter tages det af varmen og 50 g pulveriseret sennesblade (bemærk sennes og IKKE senneps) røres i. Marmeladen kommes på glas (husk lidt atamon) og opbevares i køleskab.

    Jeg tager en lille spiseske om dagen men nogle kan kalre sig med en theske om dagen . man an prøve sig frem men det er med garanti det virker og så er det helt naturligt og koster kun råvarenes pris

    Kh Gunne

    Svar
    • Uh så spændende. Mit problem er dog lidt i den anden retning. Jeg løber for meget på toilet, men det er bestemt heller ikke festligt.
      Jeg kan dog godt huske, at jeg har været i kontakt med sennen engang. Måske var det i noget te?! – watch out, siger jeg bare. Både for mavepine og toiletbesøg! Håber, der er andre, der kan få glæde af opskriften <3

      Svar
  24. Hej Jane.
    Tak for en inspirerende blog/bøger. Håber virkelig du kan hjælpe – er desperat.

    Jeg har i ligeså lang tid jeg kan huske haft ubehag i kroppen på den ene eller anden måde. Meget diffuse smerter som hele tiden flytter sig. Jeg er dog konstant oppustet og oplever til tider enorme smerter i maven. Min næse løber, øjnene svier er røde og render i vand. Kvalme, følelsen af ikke at blive tømt, ondt/øm i lænden/skulderen (you name it) føler ikke at jeg kan trække vejret helt som jeg skal. Jeg kunne blive ved.

    Jeg har ikke fundet nogen sammenhæng med hensyn til fødevareintolerance. Nogen dage har jeg det fint når jeg spiser brød, andre dage får jeg det værre og det samme med mælkeprodukter – jeg kan dog ikke spise et helt bæger med Cultura uden at få det dårligt. Grøntsager er det samme – sammenhængen er der bare ikke i noget som helst jeg spiser. JO hvis jeg spiser store måltider er det 100% sikkert at jeg får ondt.

    Jeg skal have foretaget en tarmskylning om noget tid, hvilket jeg ser virkelig frem til. Måske det kan hjælpe lidt. Men jeg har så ondt og vil gerne hvis smerterne forsvandt. Derfor vil jeg bruge udelukkelsesmetoden. 14 dage uden gluten og mælkeprodukter. Men skal jeg tage andre fødevarer fra? Er ret sikker på at jeg ikke kan tåle sødemidler, men er det okay med 2 stk. tyggegummi om dagen eller skal jeg fuldstændig undgå det?

    Mit problem er hvilken mad jeg så må få. En normal dag for mig ser ud som følgende:

    kl.8.00 – 10 saltede mandler og en pære

    kl.10.00 – 1 banan og ca. 5 mandler

    Kl.12.00 – blandet salat med enten tun/æg eller kylling med fabriksfremstillet dressing, et stykke (lille) flutes.

    kl.16.00 – cherrytomater, radiser

    Kl.18.00 f.eks. Parisertoast (med alt der hører til), frikadeller med kartofler og sovs, alt i den dur – min mand laver mad ;-)

    Har du ideer til en kostplan hvis man vil prøve sig frem?
    HÅBER du kan hjælpe!!

    Venlig hilsen Julie

    Svar
    • Hej Julie
      Har du talt med lægen? Det synes jeg kan være vigtigt at gøre først. Især fordi at vi med eliminationsdiæter nogle gange kan komme til at skjule vigtige symptomer. Har du cøliaki fx (glutenallergi), kan lægen kun teste dig, hvis du har spist godt med gluten i ugerne op til testen.

      Så læge først.

      Dernæst. En eliminationsdiæt ville jeg gøre glutenfri, mælkefri (fri for alle mejeriprodukter, ikke bare drikkemælk) og sukkerfri og også fri for kunstige sødemidler. De ting er i min erfaring de, som oftest driller.

      Da jeg i sin tid var på eliminationsdiæt blev jeg bedt om også at udelukke gær, soja, alkohol og koffein. Efter en periode, i mit tilfælde 6 uger, kunne jeg langsomt genintroducere de forskellige madvarer. Det er virkelig et stort arbejde.

      Rigtig god bedring.

      Svar
  25. Hej Jane
    Tak for din dejlige opskrifter god råd og ideer til bedre livs stil . Min søn på 13 år har meget luft i maven især efter aftens maden. Vi har længe givet ham laktose fri mælk . Dét hjalp ikke helt . Gulerødder er heller ikke så godt til ham . Opstød efter måltid har han også . Tænker om han kunne få noget for at give maven ro , hvad vil du anbefale at vi skal gøre. Han er meget glad for mælk til aften mad . God dag ?
    Mvh Lonnie

    Svar
  26. I skal ikke give op overfor Low Fodmap – det er nemmere end nogensinde med de mange gluten- og laktosefri produkter, der findes i dag. Rugbrødet var det værste at undvære. Jeg har efterhånden levet efter LFM i flere år, men kan dog godt nyde en avocado eller lidt humus (som jo er på kikærter) indimellem.
    Det handler meget om balance i løbet af dagen med mindre og flere måltider. Man kan sagtens kompensere for de ting, der er rød/ høj Fodmap: f.eks. stege hvidløg i olie og kassere løget, men bruge olien, anvende det grønne fra springløg fremfor rå almindelige løg, spise glutenfri boller og knækbrød. Rema sælger frosne glutenfri rugbrød, men jeg savner stadig et glutenfrit, som smager og dufter som et hjemmebagt med rug. Jeg ved, det findes, for jeg fik det på cafeen i Central Park i NY. Er der nogen, der kender et godt sted at købe glutenfri rugbrød, så vil jeg meget gerne vide det? Jeg bager boller på speltmel, som jo indeholder lidt gluten, men ikke meget. I Sverige er det endnu nemmere at købe gluten- og laktosefrit. Der findes apps, også på dansk over Fodmap og masser af bøger efterhånden. Hvis resultatet er en rolig og flad mave, er det slet ikke så svært. Så bare kom i gang☺️ God fornøjelse?
    Hilsner Tina

    Svar
  27. Hej Jane

    Jeg har været på LCHF i en uges tid nu og er begyndt, at få trykken lige under brystet efter morgenmaden. I går spiste jeg til morgen 2 spejlæg med fed ost og i dag Kaffe med smør og fløde og to kogte æg. Jeg har altid spist mange æg og har aldrig oplevet dette før. Kan det lige pludseligt opstå, at man ikke kan tåle æg?

    På forhånd tak.

    Svar
  28. Hej Jane. Jeg er netop begyndt på lchf, og er dødinspireret. Men….jeg har fået drageånde af det. Har du hørt om tilsvarende tilfælde? Og hvad gør jeg ved det?

    Svar
    • Åh, ja, det er virkelig en irriterende bivirkning. Det er dog forbigående. Jeg har skrevet lidt om det her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/
      Det gode er, at det med mest sandsynlighed signalerer, at du er i ketose, hvilket betyder, at din krop er begyndt at forbrænde fedt som primær energikilde.
      De acetonelugtende ketoner, du skiller dig af med via udåndingsluften er mest overskudsketoner. I takt med at kroppen får tilpasset sin forbrænding, bliver der færre af dem.
      For at få det til at gå væk, kan du øge kulhydratindholdet i din kost lidt. Du kan sagtens spise LCHF uden at gå så langt ned i kulhydrater. Andre har jeg hørt anbefale zinktabletter men det er ikke noget, jeg har erfaring med.
      Sidst men ikke mindst er min erfaring, at det kan give en fæl, fæl ånde, hvis du spiser meget protein på bekostning af fedt. Den ånde lugter som om noget er dødt, hvor ketonånden er mere sådan lidt sødlig i det.
      Ja, det er lidt svært at forklare. Håber, det alligevel hjælper dig lidt videre :)

      Svar
  29. Hej Jane. Vi er et par veninder, som er meget glade for dine opskrifter. De er så spændende. Jeg har meget svært ved at tåle dadler i mave, bliver oppustet og får ondt og dermed meget luft i maven. Det samme gælder for loppefrøskal. Undgår desværre alle opskrifter med dette (tro mig, det findes i rigtig mange glutenfri opskrifter) Ved godt at det bruges til at søde med, og lidt fylde, og det andet til svampet brød/kage. Kan disse erstattes af andre prudukter ???

    Svar
    • Hej Lise-Lotte
      Det lyder lidt som noget irriteret tyktarm (IBS)? Har man IBS, reagerer man ofte på dadler. Desværre reagerer man da også på sukkeralkoholer som Sukrin etc. Stevia kan være et bud her men det er ikke noget, man kan sige med 100% sikkerhed. Du er altså nødt til at prøve dig frem. Og bemærk også at mængden også spiller en rolle. Ofte i hvert fald :)
      Ondt i maven af for mange fibre/loppefrøskaller er også helt almindeligt. Fibre skal trappes utroligt langsomt op og der skal drikkes virkelig, virkelig meget vand sammen med. Min erfaring er at Pofiber giver mindre mavepine, men det er bare min personlige oplevelse.

      Svar
  30. Hej Jane
    Tak for de mange gode opskrifter – de inspirerer.
    Jeg har på det seneste døjet med maveonde om morgenen efter morgenmaden. Har både prøvet at skære kaffe og mælkeprodukter væk, uden succes.
    Er der nogen speciel grøn te du vil anbefale? Eller skal man bare drikke sin favorit?

    Svar
    • Æv med maveonde :(
      Bare vælg en grøn te, du kan lide. Jeg drikker en med kvæde fra fredsted, som fås i Fakta.
      Hvis du spiser æg om morgenen, så prøv evt. at bytte det til kød/grønt/fedt. Det synes jeg nogle gange gør underværker for min mave. Så spiser jeg æggene til frokost i stedet og det går bedre.
      Rigtig god bedring ;)

      Svar
      • Jane, jeg havde ikke ondt i maven i morges for første gang i laaang tid! SÅ skønt! Mange tak for tips!

        Jeg spiste et spejlæg, en halv avokado, en gulerod, kyllingestrimler og drak en kop ingefær/citron urtete. Og så holdt jeg mig også mæt i lang tid, selvom det tog lidt længere at tilberede end normalt. Det er vist en fremadsigtet plan!

        Svar
  31. Hej Jane :)
    Jeg skal lige høre din mening om valio laktosefri KEFIR yoghurt med hindbær….DAMN IT…det smager sygt godt…
    MEN…der er sukker i…men jeg kan ikke regne ud hvor det sukker kommer fra…er det frugtsukker fra hindbær..eller…?
    Jeg er virkelig blevet vild med at blande en lille sjat i en lille skål med en ordenlig klat græsk yoghurt 10%…det er så lækkert :p
    Jeg ved godt du vil sige at det ikke er lchf stil med yoghurt…men jeg tænker en sjat engang i mellem…damn…hvad tænker du om den yoghurt…er den et dårlig valg ??

    Kh Rikke :)

    Svar
    • De har sødet den med sukker men såvidt jeg husker var mængden lidt mindre end i andre yoghurter. Jeg købte begge varianter, altså hindbær og naturel og jeg blandede dem også til ungerne. Om du vil bruge den til sødning i græsk yoghurt er op til dig selv. Umiddelbart synes jeg, det lyder som et fint kompromis :)

      Svar
  32. Hej Jane
    Jeg har haft maveproblemer i flere år. Står overfor en FMT, men vil i ventetiden prøve LCHF. Det jeg ikke tåler er gluten, mælk og kulhydrater. Hvad jeg ikke forstår er, hvorfor man ikke må spise kartofler fx når de indeholder færre hulhydrater end både nødder, mandler og kerner. Specielt græskarkerner indeholder store mængder kulhydrat?
    Venligst Mette

    Svar
    • Hej Mette
      Kartofler har jo et tårnhøjt GI og giver dermed stor blodsukkerstigning + insulinudsondring, hvilket er det, man prøver at undgå på LCHF. Men du kan også prøve at sammenligne mængder. To kartofler (150 g) til aftensmaden vil give dig ca. 27 g kulhydrat. Vil du spise 150 g græskarkerner? Det tror jeg ikke. Jeg tror snarere, du vil drysse en smule, måske 1 spsk, over din salat = 1 g kulhydrat. Stor forskel lige pludselig!

      Når det er sagt, synes jeg faktisk, at kartoflen har et unødvendigt dårligt ry, for på trods af sit høje GI, er det faktisk en af de madvarer, der mætter bedst (iflg. undersøgelser), og folk, der spiser kartofler som tilbehør, spiser generelt færre kalorier end de, der spiser fx pasta eller brød til tilbehør. Derfor er der også tit kartofler på bordet hjemme hos os (især til ungerne), men ift. LCHF er de altså ikke med.

      Svar
  33. Hej Jane

    Jeg har altid haft problemer med mavesmerter og meget oppustet mave. Og jeg ,eder efter en ny livstil ang. Mad. Og faldt over din spændene blog. Tror at dette ville hjælpe har lagt mærke til jeg tit reagere på mejeriprodukter ?

    Er meget træt af at ligne en gravid og kun kan passe mine bukser om formiddagen … ?

    Hilsen Cecilie

    Svar
    • Hej Cecilie
      Håber, du finder noget, der hjælper. Oppustethed er utroligt generende, og på en måde også socialt hæmmende. Min egen erfaring er, at de største syndere er sukker, gluten/kornprodukter og laktoseholdige mælkeprodukter (mælk, yoghurt etc.) Ost giver mig ikke helt de samme symptomer men det kan være meget individuelt. God bedring eller hvad man nu siger :)

      Svar
  34. Hej Jane :)

    Jeg har spist efter LCHF nu i en periode på 4 uger og er glad for det. Før levede jeg som fedt forskrækket og det gik egentlig meget godt, men min vægt steg pga stress, som jeg så har endnu men vil se om omlægning af levestil vil hjælpe. Så er gået fra “rolig udgave” af LC til LCHF
    MEN…som de 100 andre oven over, lider jeg så af “bivirkninger”…MEGET oppustet mave.
    Jeg er gået fra cheasy a38 som morgenmad til græsk yoghurt 2% med hjemme lavet müsli. Jeg er ret så glad for denne morgenmad og glæder mig faktisk til den hver morgen ( kan komme til at spise en micro lille portion til eftermiddag.
    müslien består af :

    2 dl rugflager
    2 dl glutenfrie havregryn
    2 dl græskarkærner
    2 dl hakket mandler
    2 dl hasselnødder
    1 spk ægte kanel
    1 lille spk vaniljepulver
    1 spk flydende stevia

    det ristes i ovnen til jeg er tilfreds :)
    muums…!

    MEN…så tænker jeg…..jeg skal skuda ikke spise havregryn, selv om de er glutenfrie..vel ? og hvad med de rugkerner..er det “forbudt” i LCHF..?
    jeg elsker ost, hytteost, græsk yoghurt og 0,5 neutral a38

    udover det spiser jeg stortset efter dine opskrifter og ind imellem mine egne ideer…

    tænker , er det ved min morgen md det går galt ? vil nødig undvære den, men må blive nød til det hvis du mener det ?

    Jeg har været inde flere gange og læse om low fodmap, er du gal man, det giver mig dobbelt op på stres, det har jeg ikke overskud til :)

    er vild med dine opskrifter , blog og bøger :) Mvh Rikke

    Svar
    • Hej Rikke
      Du er jo fuldstændig inde på noget af det rigtige, for selvom du har lavet nogle ændringer i din kost, har den stadig ikke noget med LCHF at gøre. I LCHF indgår ingen kornprodukter overhovedet og så indgår der jo en del mere fedt. Dvs. at hvis der indgår yoghurt, så er det græsk yoghurt 10%, ostene er fuldfede, der bruges fløde og ingen mælk etc.

      Så mit bud er faktisk at give LCHF en rigtig chance. Mht oppustetheden vil jeg også sige, at mejeriprodukterne kan spille ind, men det kan du altid eksperimentere med henad vejen. Low Fodmap kan jeg godt forstå, du synes virker uoverskuelig. Det synes jeg faktisk også. Jeg har længe gerne villet skrive noget om, hvordan man kan kombinere LCHF og low fodmap, men jeg er ikke nået til det endnu.

      Rigtig god fornøjelse med det hele :)

      Svar
  35. Jeg har været på LCHF siden lørdag og så pludselig her til formiddag er min afføring helt grøn, bliver
    lidt nervøs over det, er der andre som har prøvet det.

    Svar
  36. Til de af jer der har skrevet om maveproblemer prøv følgende: tag 4 – ikke 5 eller 8 men 4 hele peberkorn. Slug dem som tabletter med et glas vand. Kan tages dagligt et par mdr. Hold derefter pause 1 måned og så er du klar igen. Ingen bivirkninger men måske svagt mavekneb de første par dage. Har selv brugt dette i årevis. Hvis man tager HUSK skal man drikke rigeligt med vand. God fornøjelse. Margrethe

    Svar
      • Den sætter gang i fordøjelsen på en måde så man oplever at have en normal fungerende mave. Det betyder at vi udskiller flere affaldsstoffer, og nemmere optager det vi skal fra kosten. Nogle har som jeg oplevet lettere vægttab. Jeg er vild med denne måde at løse et prekært problem på. Og så er det fuldstændig uden bivirkninger. Jeg har altid peberkorn med i en lille pose når jeg rejser. Gider ikke 3 dage med trommesyge

        Svar
        • Det var da et virkelig spændende input. Jeg er parat til at prøve det, hvis min mave gør knuder! Og godt tænkt med rejserne!! :)

          Svar
  37. 1000 tak for råd… Jeg vil straks prøve og lave det stenalderbrød du har sat på… Det kommer man langt med… Bare en Skive brød med ost engang imellem, så skal det nok gå.. Spiser også tit chiagrød… Men det er bare ikke rigtigt min favorit

    Svar
  38. Hej Jane
    1000 tak for en super god blog..
    Jeg har spist lchf i et år nu og er rigtig glad for det… Det sidste halve år har min mave drillet.. Men er ved at være nær en opklaring.. Har vidst i mange år at jeg har cølliaki og fik så inden jul konstateret ved lægen at jeg heller ikke tåler laktose.. Øv… Men tingene er stadig ikke ok.. Efter mange måltider får jeg det skidt, ondt i maven, bøvser flere hundrede gange, trykker under brystet, blir helt omtumlet og at energi forsvinder,, må tit sove bagefter… En mavetarm specialist mener med sikkerhed det er noget i kosten jeg ikke tåler… Og nu er jeg med 99% sikkerhed bange for det er æg…
    Nu ved jeg slet ikke hvad jeg skal stille op.. For morgenmad som jo er typisk på æg eller mælkeprodukter er jo ikke gangbart længere og alt det bagværk jeg kan finde her inde på nær chia knækbrød indeholder jo æg… Græd… Har du en opskrift på en bolle / brød lign. ting uden mælkeprodukter og æg???
    Mvh Renee

    Svar
    • Åh hvor jeg bare virkelig føler med dig! Cøliaki og laktoseintolerance går jo tit hånd i hånd, så jeg synes bestemt, det er værd at gå videre med. Æg er straks værre. Det er rigtigt, at der vist ikke er meget andet bagværk her på bloggen uden æg, men jeg skal prøve at tænke det ind i kommende opskrifter. Jeg mistænkte på et tidspunkt også æg for at min mave pludselig gik i hårdknude og jeg forsøgte mig med den udelukkelsesdiæt, der hedder AIP (auto immun protocol), hvor man udelukker æg, korn, mejeriprodukter etc. i en måneds tid. I stedet spiste jeg aftensmad (kød, grøntsager, fedt)til morgenmad, og det kan man altså sagtens vænne sig til. Jeg øgede indtaget af rodfrugter ift. min normale kost, og det gik faktisk udmærket – med maden i hvert fald. Desværre havde det ingen effekt på maven, som siden hen faldt til ro igen med en kost med både æg og mejeri. Men jeg kan anbefale dig at prøve det. De tests, man kan få lavet, har jeg ofte ikke så meget fidus til.
      Rigtig meget god bedring og held og lykke med at finde noget, der hjælper. Her til sidst vil jeg lige nævne, at jeg siden hen har haft gavn af afspændningsøvelser. Det har vist sig at jeg konstant går og spænder i maven og det sætter sig som “knuder”. Jeg ved godt det lyder flippet midt i al mavebøvlet men det skader i hvert fald ikke at prøve :)

      Svar
    • Så lige Renees indlæg om maveproblemer, ondt i maven, megen bøvseri, trykken for brystet, fortumlet og manglende energi. Det lyder som noget jeg kan genkende. Blev testet positiv for fructose intolerance for et års tid siden, den lidelse er netop kendetegnet ved at man bøvser meget. Det skyldes at fruktosen bliver omdannet til brint nede i maven i stedet fr at blive optaget som normalt, det giver mange problemer og man kan ikke tåle de sukkerfrie produkter hvor man bruger fruktose i stedet for almindeligt sukker. Du kan blive testet ved en såkaldt pusteprøve på f.eks Hvidovre hospital. Prøv at læse om det på nettet.
      Hilsen Margit (som er helt ny her)

      Svar
  39. Håber på noget hjælp ang min mave. Har fået konstateret mikroskopisk kolit og lever næsten konstant med en kæmpe mave,tager husk hver dag og kommer også på toilet hver dag men maven er stadig lige stor. Har læst om vandkefir kan dette hjælpe ? Mvh Jannie

    Svar
    • Det tør jeg desværre ikke lov, Jannie, men vandkefir (og andre fermenterede madvarer) kan jo hjælpe til en højere andel probiotiske bakterier, som er vigtige for en sund tarmflora. Det er dog vigtigt at starte lidt langsomt ud og give det tid. Får du lyst, kan du bruge guiden her: Sådan laver du vandkefir

      Svar
  40. Tak og tak for svar :)
    Det er ved at være overstået nu. Og sådan var det også sidst. Et par timers reaktion på min flydende kost. Jeg har spist LCHF et par måneder (70%) og reagerer normalt ikke voldsomt på noget mad. Tænkte bare at du måske lige så en forbindelse med de 2 slags morgenmad, som jeg ikke gjorde :) Jeg spiser det i hvert fald ikke igen. Æg og bacon er også bare bedre! God bedring med datteren!

    Svar
  41. Hej Jane
    Afprøver flere og flere af dine dejlige opskrifter.
    Her til morgen blev det chia-kokosmælk-kakao opskrfiten. Det endte desværre med at den måtte op igen. Fik det (og har det) meget ubehageligt, kvalme/opkast agtigt. Det samme skete da jeg prøvede med fed græsk yoghurt (med fløde og lidt musli). Burde jeg se en forbindelse her? Eller skulle jeg bare afholde mig fra flydende kost om morgenen?
    PFT :) – Maria

    Svar
    • Nej, det lyder bestemt hverken rart eller normalt. Nu ved jeg jo ingenting om, hvad du i øvrigt spiser, hvordan du reagerer på anden mad, hvor længe du har spist lchf men uanset er det ikke meningen, at man skal blive dårlig og kaste op efter at have spist, og jeg ville ikke tøve med at søge læge, hvis det fortsætter mere end et par dage.
      Min datter er syg med maveonde i øjeblikket, så det kan også være, der er noget i luften. God bedring :)

      Svar
  42. Hej Jane,
    Her 2 uge på LCHF samt opstart i træningscenter, bøvler jeg med en mave der er gået helt i står! Og kan kan ikke rigtig forstå det – eller få gang i den igen! Søndags var det så stoppet at når jeg sad på toilettet – endte det i stedet i kvalme og opkast! Jeg tog i går eftermiddag 4 magnesia og her til morgen en mikrolax. Detgav minimalt resultat. Prøvede derfor et mikrolax mere – helt uden resultat! Har i gode forslag?
    Mvh
    Nia

    Svar
    • Åh, det lyder bestemt ikke rart. Du har læst denne side også, ikke? Fordøjelse og maveproblemer Her er en masse tip og gode råd – primært til forebyggelse. Fortsæt evt. med Magnesia, tag dem som det står på pakken, indtil der kommer gang i maven. Hvis du har spist meget fiberholdigt tidligere, kan din mave reagerer på manglen af fibre. Spis godt med grove grøntsager og tag evt. fibertilskud som husk. Sidst men ikke mindst gælder alle de der ting jo stadig med at tygge maden nok, drikke nok væske etc. PÅ LCHF betyder det også meget at spise nok fedt. En low carb low fat er hård kost for maven, mens smør og kokosolie får maven på gled for mange. Rigtig god bedring. jeg føler med dig :)

      Svar
        • Med grove grøntsager tænker jeg kål fx.
          Når vi taler maveproblemer, er det hele bare så meget en individuel sag. For en med “normale tarme”, kan de fiberrige kål hjælpe på peristaltikken. For en med beskadigede tarme (utæt tarm) eller irriteret tyktarm, kan det være for hård kost. Man kommer simpelthen ikke udenom at prøve sig frem her… :-/

          Svar
    • Hej Nia. Jeg har helt samme problem som dig. Min mave er gået helt i stå, dog har jeg ikke kvalme eller kastet op. Har du fundet en løsning der har hjulpet dig ? Mvh janni

      Svar
  43. Hej Camilla og Jane
    Opskrifter der lykkes med at kombinere LCHF og lowFODMAP ville blive modtaget med jubel herhjemme.
    Har selv forsøgt mig de sidste 3 uger, men må ærligt indrømme at det ikke er lykkedes mig at finde det rette match mellem de to diæter, særligt frokost og mellemmåltider har været udfordrende, og til trods for en rimelig dedikeret tilgang, er jeg ikke endt med at få det ud af det, som jeg gerne ville. Og hjælpen på nettet er ret begrænset, så hvis du Jane med dit gode overblik over LCHF begynder at udforske kombinationen LCHF / lowFODMAD vil det blive modtaget med kyshånd ;)

    lowFODMAP tillader en del mave-venlige kulhydrater, og de fleste af deres opskrifter er bygget op omkring det. Fx anbefalder de boghvede(mel), rismel og hirse, men ingen af disse er gode LCHF. Og Rug (som i dejligt mættende rugbrød), går ikke med FM. Aftensmåltider kan lettest kombineres, for her er mest at vælge i mellem.
    Kikærter er også på FODMAPS røde liste, da de indeholder Oligo-sakkarider (Galaktaner), ligesom hvidløg, linser, løg, pistacienødder og porre i øvrigt. Det kan måske være derfor du oplever problemer med dem Camilla?

    Svar
    • Jeg prøver at kombinere low FODMAP med LCHF, og er enig i det er rigtig svært. Der er rigtig få overlap mellem de to diæter.
      Mit kompromis går ud på at spise en del gulerødder, salat, peberfrugt, lidt fennikel (alle mest rå), aubergine, squash (mest stegte), spinat (især med æg), og lidt ærter og majs fra frost. Tomater burde også være OK i begge lejre, men dem er jeg desværre allergisk overfor så den går ikke. Derudover burde bladbede være OK, så det skal jeg have en masse i haven i år – de er jo også flotte. Sukrin er jo no go (polyoler) så jeg bruger knuste sødetabletter når det skal være sødt. Men ideer modtages meget gerne.

      Svar
      • Meget forsinket kommentar, men bedre sent end aldrig:) Har kombineret LCHF og low fodmap gennem snart 5 år – og det er fandeme svært. Stadigvæk. Men(!), man har det simpelthen fantastisk når det rent faktisk lykkedes. Prøv grønkål, caprese salat, mini pizzaerne. Lav store portioner af fx kødsovs el lign og spis det til frokost med salat, ost og creme fraiche.
        På arbejde plejer jeg at spise æggemuffins til morgenmad, kokos olie i kaffen og så nøjes med salatbaren og pålæg til frokost i kantinen.
        Håber det giver mening. Og kære Jane, tusind tak for dine opskrifter, dine kærlige råd og at du er så forstående omkring hvor svært det er at lægge sin kost om. En bog fra dig med low fodmap opskrifter ville simpelthen være det bedste i verden!

        Svar
        • Kære Anne, tak for kommentaren, men jeg har siden fundet ud af at FODMAPs ikke betyder noget særligt alligevel – hvis jeg bare følger LCHF, er problemet løst. Det er faktisk ret mærkeligt, at jeg kan spise fx hvidkål uden at få maveproblemer overhovedet, hvis jeg bare holder dagen low carb, men sådan er det. Det er rigtig dejligt, for det er meget nemmere end at kombinere :)

          Svar
  44. Hej Jane :)
    Jeg ved slet ikke hvad jeg skulle gøre uden dig og dine fantastiske opskrifter! Jeg synes at have en mave lidt ligesom dig (dog uden operationerne)… Jeg kan ikke spise nogen mel-sorter eller spise/drikke for store mængder mælkeprodukter. Har dog også problemer med fødevarer som kikærter og kål… Jeg er faktisk lidt nysgerrig efter at høre, om din mave nogensinde har reageret på det? -og så bare satens kan tage det nu, efter at din mave er “faldet til ro” med den rette diæt. Elsker hummus og falaffel, men er lidt usikker på om jeg “tør”… Orker ikke mere ondt i maven og forstoppelse :-/ Men TAK.. TAK TAK TAK fordi du udvikler og vidergiver dine fantastiske opskrifter :)

    Svar
    • Åh ja, maveproblemer er virkelig en kælling :(
      Jeg har jo en virkelig sart mave. Som regel kan jeg holde den “glad” med god kost men jeg er nødt til at være mere påpasselig end de fleste. Min oplevelse er, at mine maveproblemer “blusser op” i perioder. I de perioder reagerer jeg på alt (=bare på at spise). Det er en pine. Gluten spiser jeg aldrig og mejerirprodukter har jeg en ok-tolerance overfor. Men ikke i store mængder. Når du reagerer på kål og den slags, kan det være, du skal skele til Low Fodmap-diæten. Kender du den? Jeg håber at kunne skrive noget struktureret om den, og om hvordan den kan kombineres med LCHF, på et tidspunkt men jeg har desværre ikke tid ligenu.. Kikærter spiser jeg meget sjældent og jeg har ikke spekuleret over at det har givet problemer. Jeg elsker også humus (men falaferne indeholder tit gluten) :(

      Svar