Maskeret blomkål, en ren klassiker fra 80’erne til både frokost og forret. Traditionelt serveres maskeret blomkål med både rejer, tomat, æg og dilddressing. Til tider også ærter og asparges. Men jeg har holdt den helt simpel her med kun rejer, dressing og salat.
Ingredienser
- 1 blomkål
Dressing
- 100 g cremefraiche 38%
- 40 g mayonnaise
- 2 tsk dijonsennep
- 2 spsk dild
- 1 tsk sødning
- citronsaft
- salt og friskkværnet peber
Topping
- 200 g rejer
- evt. rucola eller anden salat
Sådan gør du
- Fyld vand og lidt salt i en stor gryde og bring det i kog.
- Fjern blade og det nederste af stokken på blomkålen og kom blomkålshovedet i det kogende vand.
- Lad blomkålen småkoge i 10-15 minutter til blomkålen er mør.
- Hæld vandet fra og lad blomkålen køle af.
- Rør cremefraiche sammen med mayo, sennep og sødning og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Hak dilden fint og rør det meste i dressingen, gem en smule til servering.
- Læg blomkålshovedet på en tallerken eller et fad, evt. med salat/rucola under.
- Fordel dressingen ovenpå ('masker den') og drys med rejer og resten af dilden.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Kogt blomkål med rejer
Kogte grøntsager har generelt fået et ret dårligt ry og måske især blomkål. De fleste har nok et dårligt minde med både udkogt blomkål, broccoli – og rosenkål.
Men det er, fordi de fleste af os er vokset op med skamkogt blomkål (og andre grøntsager), tror jeg. For os 70’er børn er det jo næsten et traume.
Når grøntsager bare er kogt eller dampet let er det en anden sag. Nuvel, det bliver måske aldrig en storfavorit men det er dælme bedre end de udkogte blomkål, jeg fik serveret som barn.
I denne her opskrift koges blomkålet helt i 10-15 minutter, til det kun lige præcis er mørt. Ikke udkogt. Det samme kan du forresten gøre med broccoli, altså koge det helt.
Sammen med rejer og rigelige mængder af den lækre dilddressing, bliver den kogte blomkål faktisk forvandlet til en virkelig lækker og nem forret.
Forret til jul eller påske
Maskeret blomkål med rejer og dilddressing var i 80’erne en klassiker på enten julefrokost- eller påskefrokostbordet. Derudover blev den også brugt som en let forret. Som tidligere nævnt kan du sagtens supplere med både ærter, asparges, tomat og kogte æg. Rejerne kan også udskiftes med fx krebsehaler.
Andre gode forretter fra 80’erne er blandt andet gravad laks med rævesovs, tarteletter med høns i asparges, tunmousse – den originale med smør og rejecocktail med hjemmerørt Thousand Island dressing.
Hej Jane
Det er simpelthen den dejligste mad om sommeren – vi får også æg til – det giver lige lidt mere på protein kontoen.