I Danmark har vi lært, at vi skal vælge margarine, fordi margarine er lavet af de “sunde planteolier” og ikke af det “farlige mættede fedt”. Fedt – sundt eller usundt?
Det blev cementeret, da vi fik Nøglehulsmærket, et slags idiotsikkert mærke, så forbrugeren kunne vælge såkaldt “sunde” produkter uden at behøve tænke selv. Smør kan ikke opnå Nøglehulsmærket pga. sit indhold af mættet fedt, men det kan til gengæld margarineprodukter.
Det går jo fint i tråd med, at Danmark for lidt over et år siden fik den meget udskældte fedtskat, hvorved varer med indhold af mættet fedt blev endnu dyrere. En skat, som vi forhåbentlig kan vinke farvel til inden alt for længe.
Idéen om, at mættet fedt er farligt er for længst blevet tilbagevist, men det hænger stadig fast som en blodsugende igle i store dele af både befolkningen og beslutningstagerne.
- DTU-forsøg antyder, at smør kan være bedre end planteolie
- Fedtskat undermineret af ny forskning
- Smør er måske ikke så usundt som først antaget
- Nyt studie: Fedt-beskattet ost er sund
Sådan fremstilles margarine
Når man skal fremstille margarine, gennemgår olierne forskellige processer for at fjerne lugt og smag og for at hærde den flydende olie til et fast produkt. Derved ændres planteoliernes fedtsyrekæder, som nu ikke længere er gavnlige for os. Desuden indeholder margarine store mængder omega 6, som virker inflammatorisk i kroppen, og som danskerne i forvejen får alt for meget af.
Smør fremstilles ved at kærne fløden.
Illustrationer lånt herfra.
Så hvad er sundest? Margarine eller smør?
Ja gad vide, hvilket produkt, kroppen bedst kan genkende som mad?
Det kontroversielle i LCHF er jo ikke alene, at korn og sukker er dømt ude, men i høj grad også, at mættet fedt inviteres ind i varmen. I Sverige, som jo er foregangsland ift. LCHF, har de forlængst kunne se, at salget af smørbare margarineprodukter er faldet, mens salget af smør er steget.
Så hvis der skal kage på bordet i weekenden, så gør dig selv, din krop og din familie den tjeneste at lade margarineproduktet blive på hylden og i stedet bruge den gode, økologiske smør.
Hej Jane. Tak for en god blog (og tillykke med dit bogprojekt). Det, der forvirrer mig mest ved LCHF, er brugen af mættet fedt. At fedt er sundt, er efterhånden blevet gængs viden, MEN der skelnes jo generelt set stadig mellem typen af fedt, og her lader det til, at LCHF slet ikke skeler til typen af fedt. I min optik kan det ikke passe, at alt fedt er lige sundt. Der er jo forskel på, om det er monoumættet, polyumættet eller mættet. Ifl. Mark Hyman, som netop er stor fortaler for naturlig mad, er der kæmpe forskel på fedttyper, og det undrer mig, at LCHF anser flødeskum og fed yoghurt som lige så sundt som jomfruolivenolie og mandler (for at tage et eksempel). Jeg ved slet ikke nok om LCHF endnu til at være kritisk, men jeg er meget nysgerrig omkring det her med mættet fedt. Jeg vil jo gerne leve sundt, og jeg synes, at LCHF har rigtig mange gode tanker omkring naturlig mad osv., men hvordan er LCHF nået frem til, at fede mejeriprodukter og animalsk fedt hører til det sunde fedt? Er der en undersøgelse, der ligger til grund for det? Er der i øvrigt en indføringsbog, du kan anbefale til en nybegynder?
Hej Stine, jeg forstår rigtig godt dit spørgsmål og dine tvivl. For vi er jo vokset op med, at mættet fedt er farligt, og at det giver åreforkalkninger, som fører til hjertekarsygdomme, hvis vi spiser det. Den ultrakorte version er, at det ikke er rigtigt. Mættet fedt er sundt, naturligt og livsnødvendigt for dig, men som med alle andre fedttyper skal du naturligvis kigge på kvaliteten. Fedt fra en ussel spegepølse er ikke det samme som fedtet fra et dyr, som har været på græs.
Der findes bunker af bøger og studier, som tilbageviser myten om det mættede fedts farlighed. Jeg kan varmt anbefale Uffe Ravnskovs bog “Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt” (se også min bogliste her: https://www.madbanditten.dk/boger/) og ellers har du den svenske læge, Andreas Eenfeldts links til alverdens underbyggende studier her: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/
Det er svært at summere svaret i få ord, og det er umuligt at hitte rede i de hundredvis af studier, der er lavet for os almindelige døde, og derfor tager jeg også nogle gange fornuften i brug. Jeg mener, hvorfor skulle fedt fra dyr ikke være sundt? Mennesket har jo udviklet sig på kød og fedt fra dyr op igennem evolutionen, og det forekommer mig fornuftstridigt, at det skulle være usundt. Derimod vender det sig i mig, når jeg ser alle anbefalingerne om, at vi skal skifte den “farlige (naturlige) smør” ud med en fabriksproduceret plantemargarine for at få de gode flerumættede fedtsyrer.
Hvis du skal have en bog om LCHF, som er en god begynderbog, kan jeg varmt anbefale Anna Halléns LCHF-Husmannskost. Den er godt nok på svensk. Ellers kommer der en dansk LCHF-bog til januar, hvis du kan vente så længe.
Håber, du kan bruge det svar til noget :-)
Mange tak for dit svar, Jane. Jeg går ud fra, at fordelingen af fedt også har en betydning – altså at man ikke kun får fedt fra mejeriprodukter fx. Jeg bliver lidt forvirret, når jeg ser LCHF-blogs, hvor folk spiser fedt med fedt på og lidt glemmer grønsagerne. Hos nogle synes jeg, det tager lidt overhånd, forstået på den måde, at fokus bliver meget ensidigt på fedt og at undgå kulhydrater. Det er vel hele tiden en balancegang, og man kan leve sundt, men vel også usundt, på LCHF. Desuden har jeg oplevet at få en anelse kvalme og uren hud efter at jeg har sat mit fedtindtag op. Det er gået over igen, og jeg ser det blot som en tilvænning. Jeg skal nok købe din bog, når den kommer ;-) Jeg ved ikke, hvor meget du vil skrive om de bivirkninger, man kan opleve i begyndelsen, men jeg har tit savnet, at der generelt stod lidt mere om netop det. At der var en udførlig beskrivelse af mulige bivirkninger og årsagen til disse. Jeg kunne forestille mig, at nogle mennesker bliver skræmt over kraftige bivirkninger (jeg har selv haft hjertebanken, et hul i maven, svedeture, ben som bly, ingen energi og som sagt uren hud og kvalme). Konsekvensen kan jo være, at folk springer fra, så det kunne være rart at blive bekræftet i, at de tilvænningsproblemer, man måtte døje med, er helt normale.
Jeg er helt enig med dig. På den måde er LCHF jo mange ting. En diæt bestående af bacon med smør på er jo ikke en sund diæt, selvom den er både lav i kulhydrat og høj i fedt. På den måde er LCHF i sig selv ikke et kvalitetsstempel. Den slags tager jeg også afstand fra. Mit ønske er at vise, at en kost, der er lav på kulhydrater sagtens kan være sund, varieret og indbydende.
Jeg har skrevet lidt om overgangsbesværet i bogen, men det kan godt være, det er noget, jeg skal gøre mere ud af. Du er ikke den eneste, der har nævnt det for mig.Det eneste jeg selv oplevede i sin tid var en “tung fornemmelse” i kroppen i nogle uger. Alle de andre ting, som du nævner her, er ting, jeg normalt oplever, hvis jeg spiser sukker og kulhydrater. Så også her er vi forskellige. ;-)
Min bog udkommer først til marts, men der kommer en anden LCHF-bog på dansk (en oversat svensk bog) til januar :-)
Hej Jane. Jeg har et spørgsmål som måske er lidt dumt, men jeg håber du kan hjælpe med at svare på det. Hvorfor er det at blandingsprodukter som kærgården er så udskældte inden for LCHF? Jeg har haft lidt svært ved at forstå hvorfor. Jeg kan bedst lide rigtig smør, men ender ofte med at købe kærgården fordi emballagen simpelthen er mere praktisk (ved godt det er et sløvt argument). Hvordan opbevarer man rigtig smør og ved du hvor længe det kan holde sig når det er åbnet?
Hej Anne
Det handler om den måde olierne er behandlet på. Mange blandingsprodukter indeholder fx rapsolie, som du måske kender som en olie med en ret kraftig smag og duft. Men blandingsprodukterne har ingen duft eller smag af raps, fordi smagen og lugten er fjernet derfra ved kemisk behandling. For mig ryger blandingsprodukterne derved i margarinekategorien.
Jeg opbevarer smør i køleskabet. Den økologiske fra Naturmælk synes jeg er næsten smørbar direkte fra køl. Ellers vænner man sig til at tage dem ud lidt før brug. Jeg ved ikke hvor længe det kan holde sig, men jeg har aldrig oplevet, at det er blevet for gammelt :-/
Skrevet så det kan forståes, og meget enig :) jeg følger med her fremover. Uddanner mig indenfor ernæring, og bliver af og til lidt forvirret over de mange budskaber….
Ups, min mail kom ved en fejl frem i navnefeltet, og kan vist ikke selv rette?
Den rettede jeg, Kris :-)
TAK
Det forstår jeg godt, og jeg tror også, din forvirring er helt normal. Du vil sikkert møde forskelle på det, jeg skriver og det du lærer på uddannelsen. Men her er det jo så op til dig at afgøre, hvad du vil tro på ;-)
Hej Jane,
Jeg er heller ikke begejstret for margarine, men bruger det alligevel i mangel på bedre. Har du et forslag til et alternativ hvis man ikke tåler smør? Kokosolie kan selvfølgelig bruges i nogle sammenhænge, men ikke altid.
Hvad med ghee (klaret smør)? Henriette har en fin vejledning til det her: http://fede-tider.blogspot.dk/2010/06/ghee-eller-klaret-smr-sadan.html
Jeg bruger kokosolie som smør på brød til min søn, som ikke bryder sig om smør. Men det duer jo kun under pålæg. Tandkokosolie er bare ikke helt det samme som tandsmør, vel?
Hvor er det, du synes, det er sværest?
Tak for forslaget :) Jeg tror jeg vil afprøve ghee, selvom jeg ikke er sikker på at jeg kan tåle det (reagerer nogle gange på laktosefri produkter).
Jeg kan egentlig sagtens undvære at smøre noget på brødet, så det er mere fx til tunmousse eller lignende at jeg normalt bruger margarine.
Smør, tak! Jeg fatter ikke, at nogen kan få sig til at spise margarine. Og så bliver det oven i købet anprist som sundt, bare se på reklamerne for Becel. Det burde ikke være tilladt! Håber inderligt, at det vil ændre sig hen ad vejen…
Ja, men Becel har jo også den ene sag kørende efter den anden, fordi de overskrider markedsføringsloven gang på gang med alle deres lovprisninger af deres margarineprodukter. Men de sager hører man sjovt nok ikke særligt meget om… :-/
Det er utroligt, hvad man har anbefalet gennem tiderne og utroligt, at vi åbenbart er sådan nogle “får”, der ikke kan bruge vores sunde fornuft. Jeg læste et sted, at margarine kun er en molekyle fra at være plastic. Det er godt nok klamt at tænke på. Jeg kan forstå, at man kan ty til mærkværdigheder under verdenskrige og den slags, men derudover burde det forbydes.
Jeg har også hørt det der med plastik, og det har virkelig brændt sig fast i mig. Adderbadder!
Ja, margarine er djævlens opfindelse… Ren industriprodukt – ultra processed, har intet at gøre i et menneskekrop. Virker udmærket som maskinsmørelse :) Kom i tanker om jeg har læst noget madhistorie fra USA, dengang i 1870, hvor margarine begyndte at komme på markedet blev det farvet pink for at undgå forveksling med smør! Nu farves og parfumeres margarine jo så det ligner smør…
http://blogs.smithsonianmag.com/food/2011/04/food-dye-origins-when-margarine-was-pink/
Adderbadder! Jeg stemmer dog for at genindføre madsminke til produkter, som ikke er mad :-)
Bravo :)
Da jeg flyttede hjemmefra for 21 år siden svor jeg at jeg aldrig ville købe en pakke margarine mere :) og det har jeg holdt og heldigvis købes der hellere ikke den slags produkter i min nære familie mine opråb har virket LOL
Nede hos os er smøret jo heldigvis nøglehulsmærket siden februar 2010
http://fede-tider.blogspot.dk/2011/10/dejlig-weeekend.html
Tak for din meget søde kommentar -og massere af gode ønsker for en skøn weekend til dig .
Ha ha, hvor er det godt! De har sgu da fat i den lange ende! :-)
Adr, jeg synes margarine er noget af det klammeste. Jeg sidder og læser til eksamen nu og noget af pensum handler om fedtsyrer. Og selv om vi er godt på vej, så undervises fremtidens læger altså stadig i, at mættede fedtsyrer er dårlige… Man kan jo håbe, at der er nogle stykker, der tænker lidt selv i blandt ;) Og så ellers, at forskningen bliver ved med at gå i den rigtige retning.
God weekend til dig, søde Jane!
Ja, den er en hårdnakket djævel, den med de mættede fedtsyrer. Også god weekend til dig, skønne Eva :-)
Irk!
Jeg var lige ved at stejle, da min mor ved sidste middagsinvitation smed den store lækre oksesteak på panden i margarine. Det kommer aldrig ind i mit køleskab. Jeg har altid elsket smør, men i lange perioder at mit liv, dømt det ude. Det er i den grad inde i varmen igen sammen med andre lækre fede mejeriprodukter (dog ikke lige i min nuværende mælkefrie uge).
Tak!
KH
– frk.sveske
Det samme hos min mor. Store blokke margarine… Det største problem, som jeg ser det, er jo, at det er købt og brugt i bedste mening. Den bliver svær at få omprogrammeret, tror jeg… :-/
ENIG!