Man kan ikke være alt for alle…


Med mange læsere følger også mange holdninger. Det er fint nok, men det er også nogle gange lidt underligt.

Jeg må ofte høre for, at jeg bruger for mange kulhydrater eller for få kulhydrater, for lidt frugt eller for meget frugt, for mange rodfrugter eller for få rodfrugter, for meget blomkål, for lidt blomkål, laver for mange desserter eller for få desserter, bruger for mange mejeriprodukter eller for få mejeriprodukter, for mange nødder, for få nødder, for mange unaturlige sødningsmidler, for mange naturlige sødemidler, for meget smør, for lidt smør, for meget kokosolie, for lidt kokosolie, for mange dyre produkter, for meget kød, for lidt kød, for meget økologi, for lidt økologi etc.

Vi er langt ovre i hinanden, synes jeg, når vi lægger fokus på andres tallerken/livsstil end vores egen.

Hvad enten du er diabetiker, gerne vil ned i vægt, op i vægt, undgå kornprodukter eller spise glutenfrit, LCHF, low carb, paleo, low fodmap, har maveproblemer, er insulinresistent, føler dig sukkerafhængig eller bare gerne vil skære en smule ned på kornprodukter og sukker og spise en masse rigtig mad, finder du helt sikkert noget, du kan bruge her på bloggen.

Men det er ikke sikkert, det er det hele, du kan bruge.

MIN MAD = DEN MAD, JEG SPISER!

Hvor gerne jeg end ville servicere alle, er det ikke og har aldrig været det, der er formålet med denne blog.

Her på bloggen deler jeg den mad, jeg spiser, og som vi spiser i vores familie. Opskrifterne er et udtryk for, at vi spiser LCHF-inspireret – som livsstil og ikke som vægttabsmetode. Og også at vi er en børnefamilie, som fokuserer på at give vores børn det, vi forstår med en sund og balanceret kost.

Læs også: Hvad spiser mine børn

Der er ikke noget mad, der er forbudt, men der er noget, vi vælger ikke at spise så tit. Nogle ting aldrig, andre ting sjældent. Det er et almindeligt liv, ikke et nazi-regime.

Selv spiser jeg ingen eller ganske få kornprodukter og undgår for det meste tilsat sukker, men jeg spiser masser af kulhydrater fra naturlige kilder og er ikke bange for at spise kulhydrater.

Jeg spiser dog altid godt med fedt. Fedt gør mig mæt og glad.

Jeg tæller og måler og vejer ingenting men lader min appetit afgøre, hvor meget jeg spiser, og det er meget forskellligt fra dag til dag.

Og det passer superfint til mig. Jeg trives rigtig godt sådan her.  Jeg er sund og rask og har godt med energi, stabil vægt og ingen sukkertrang. Men det er ingen garanti for, at det fungerer på samme måde for dig.

DIT ANSVAR

Jeg ved ikke, hvad der fungerer bedst for dig, det kan kun du mærke!

Det er derfor dit ansvar at sortere eller rette til i opskrifterne, så de passer til dit liv, dit mål og dine personlige præferencer.

Det bliver simpelthen for svært for mig – og for kedeligt at læse også – hvis jeg i forlængelse af hver opskrift skal redegøre for, hvordan opskriften kan rettes til for at passe til diabetikeren, dem, der vil ned i vægt, dem, der lider af IBS eller dem, der ikke tåler æg, nødder, kerner, kokos eller mejeriprodukter.

Jeg er nødt til at forudsætte, at diabetikeren godt selv ved, hvad der er smart at spise ud fra et blodsukkersynspunkt, eller at nøddeallergikeren godt selv ved, at en opskrift med mandelmel nok ikke lige er det smarteste at give sig i kast med, eller at æg-allergikeren ikke ukritisk spiser en omelet, fordi jeg har bragt en opskrift på det her på bloggen.

Jeg laver mad ud fra, hvad jeg eller min familie har lyst til at spise. Så enkelt er det.

Den eneste, der reelt set skal kunne lide og leve med mine valg, er mig! Ligesom du er den eneste, der behøver at kunne lide det, du gør.

Man kan ikke være alt for alle. Men man kan godt være noget for mange. Og det vil jeg gerne være. Tak fordi du læser med!

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

91 kommentarer til “Man kan ikke være alt for alle…”

Skriv en kommentar

 1. Det er som at fuldtidskritikere skal bide fast på een sætning og glemmer hvad der står inden og efter. A la en vis herre, som læser Biblen ?

  Jeg nyder din blog som den er ?

  Svar
 2. Det er et super fornuftigt indlæg ?? og det er bare så relevant i disse tider… Alle har så travlt med, om du spiser “rigtig” eller ser “rigtig” ud – både på de sociale medier, arbejspladser, skoler osv. Hvor ville der være dejligt, hvis vi bliver bedre til, at mærke efter i vores egen krop – hvor er jeg glad og tilfreds? – fremfor hvad andre mennesker og medierne siger. P.t. spiser jeg ikke lchf, men har gjort det i perioder og vender sikkert tilbage. Det er trættende, at skulle forsvare sig selv og sine valg over for andre. Ha nu lidt albuerum og vær da da ligeglad med andres valg – tag det du kan bruge og lad det andet ligge ?

  Svar
 3. Hej Jane

  Jeg startede på LCHF for tre uger siden og din blog er virkelig uundværlig!

  Især at det ikke så striks LCHF opskrifter det hele, er rigtig lækkert.

  God weekend!

  /Henrik

  Svar
 4. Gode hegn holder gode relationer.

  Spøjst, som mange mener der er for meget eller for lidt, af dit eller dat.
  Jeg ser det som et site jeg ka’ få nogle gode inspirationer af, rimeligt velafprøvede opskrifter og så ellers en generel sund tilgang, til bedre spisevaner og råvarer, altså så man holder sig selv lidt i ørerne, både med at være kritisk overfor det fabriksfremstillede og med at huske at leve sundere – bare med en lille smule indsats.

  Her i hytten, er min mand nu den der ser mest kritisk på etiketterne, på varerne i supermarkederne, farter gerne land og rige rundt efter frie kyllinger, glade grise og hellige køer, og er SÅ lykkelig for at jeg fik ham ud af fastfood-helvede, så når det rykker i ham efter en burger, så vil han hellere ud og finde de økologiske ingredienser, og så hjem og kreere selv OG spise med god samvittighed.

  Svar
 5. Jeg har læst med i et par år, har flere af dine bøger og lever i perioder ret LCHF og i perioder knap så meget…. Vi bager f.eks. selv rugbrød, og det spiser jeg med stor glæde. Det allervigtigste jeg har fået med ved at læse din blog, er at mærke efter hvad der fungerer i min krop – det synes jeg er et emne du ofte berører og for mig har det virkelig været guld værd. Så TAK for det :-)

  Svar
 6. Kære Jane.
  Du gør det bare så godt og er en stor inspiration for mange, vi er alle selvstændige mennesker der selv må tage ansvar.
  Knus fra mig

  Svar
 7. Jeg vil bare gerne sige TAK; tak for inspirationen, opskrifterne og den tid du bruger på alt det her. Det er en kæmpe inspiration for lille mig. Kh Katrine

  Ps: paleomuffins’ne var et kæmpe hit :)

  Svar
 8. Der kom indlægget, jeg havde brug for. Jeg er forholdvis ny i blogverdenen og jeg er nødt til at indrømme, erkende, undskylde, at jeg faktisk er én af dem, der har belemret dig med spørgsmål om det ene og det andet.
  Jeg har – ærlig talt og med nyerhvervet dårlig samvittighed – slet ikke tænkt, at du selvfølgelig får MANGE spørgsmål, som kræver både af din tid og din energi at svare på, og at du har RIGELIGT at se til i forvejen bare med at skrive dine inspirende indlæg, dele opskrifter osv.
  Jeg er oprigtigt ked af min tankeløshed! og jeg vil gerne undskylde. Jeg fortsætter med at læse med (hvis jeg må), og stopper prompte med at stille spørgsmål. Jeg har nok tænkt, at det var ‘nemt for dig at svare’, men selvfølgelig skal jeg selv finde bruge tid på at finde svar – frem for at lade dig bruge din tid på at finde et svar til mig.
  Du har hjulpet mig til at leve et helt andet liv med en kost jeg trives med og derfor også nu en krop jeg trives i. 20 kg lettere og meget glad!

  UNDSKYLD!

  Svar
  • Nej, nej ingen grund til undskyldning, det er overhovedet ikke spørgsmålene, som generer mig. Ikke det mindste! Det er mere det at blive draget til ansvar for ikke at lave mad, som 100% passer til alle – så spørg bare væk! :)

   Svar
 9. Håber dem der partou altid skal svælge i noget de ikke synes om, fatter ironien og finder nogle andre blog’s at bruge deres tid på.
  Herfra er der kun tak for alt det, du vælger at dele ud af på DIN blog !

  Svar
 10. Helt vildt godt indlæg, Jane! Jeg elsker “Madbandittens liberale lchf” – jeg elsker at dit fokus ligger på RIGTIG mad i stedet for tælling af kulhydrater og bandlysning af en stakkels lille banan. Herregud… Vi er jo ikke kommet et eneste skridt videre fra kalorietællingen, hvis vi skal til at tælle kulhydraterne. Bare spis rigtig mad, mærk efter i kroppen om du trives, smil og vær glad :-)
  Alt er godt, og du er sød :-) Thihi… :-)

  Svar
  • Jeg har godt hørt om “Madbandittens liberale LCHF”, men det pudsige er, at min dagskost ikke er specielt liberal. Når jeg laver stikprøver på min kost til bøgerne fx, lander jeg omkring 50 g kh om dagen. Det er jo “normal LCHF” og ikke liberalt – men jeg spiser mine kulhydrater fra primært grøntsager og spiser ikke så mange nødder, brød, desserter, tunge fløderetter, yoghurt etc. Og så er der altså fint plads til en kage sødet med frugt i weekenden eller en dadelkugle. Mængder er jo en faktor, som vi heller aldrig taler om. Og ellers enig! :)

   Svar
 11. Okay, nu kan jeg nok ikke bidrage med mere, ovenpå alle de kommentarer du har fået, men jeg er NØDT til at sige, at jeg beundrer din tålmodighed. Dette indlæg skulle du have skrevet for længst. Jeg forstår 100% dine hensigter med det og det er selvfølgelig lidt risky mht at træde nogen over tæerne.. Men det er i virkeligheden ikke svært at spise LCHF, men man kan GØRE det svært hvis man skal veje hver dråbe kokosolie og tælle blåbær. Det øger heller ikke ligefrem læselysten at scrolle over de første 7 kommentarer der handler om hjemmelavet mandelmel. Åh, jeg kan sgu aldrig fatte mig i korthed.. Ville bare lige tilkendegive min støtte, agtigt.
  Knus Sheila :)

  Svar
  • Jeg har ikke spor imod at folk stiller spørgsmål til hvordan opskrifterne kan rettes til. Det er helt rimeligt. Ikke altid, jeg ved det, men nogle gange har jeg et kvalificeret gæt. Det er ansvarsfraskrivelsen, jeg ikke bryder mig om, eller den vrede, jeg ind imellem møder over at mine opskrifter ikke er tilpasset diverse minoritetsgrupper. Der må jeg melde pas ;-)

   Svar
 12. Godt skrevet …. og fortsæt med det, uden tanke på andres ideer om hvad krav de kan gøre…
  Jeg er ihvertfald glad for at følge – og man kan jo også selv søge op samt ændre til ens egne behov og ønsker…. Det gør man vel også helt naturligt med fx krydderier? ;)

  Svar
 13. Sødeste Jane. Det er jo netop det, der gør din blog helt unik. At den er så personlig. At den handler om dig, din familie og dine tanker. Jeg er pjattet med din fornuftige tilgang til mad. Du prædiker aldrig, men inspirerer konstant. Og du får buksevand, hvis du laver om på det, og begynder at skrive til alle i stedet for at skrive fra dig til os, der følger dig.
  Kram fra Dragør – hvor der forresten også er vand, man kan gå tur langs… just saying :-)

  Svar
 14. Og Jane du hør det super godt, jeg glædes over dine mange opslag og opskrifter, jeg har stadig kun 1 af dine bøger og føler mig godt forkælet af dig og al den inspiration du deler ud af.
  1000 tak for det og for de personlige svar du også finder tid til..
  Jeg spiser Low Carb og medium fedt

  Svar