Mættende morgenkaffe


Nogle morgener kræver bare mere af en end andre. Fx morgener efter man har været oppe den halve nat med sygt barn. Sygt på den ulækre måde, forstås. Når søvnen kokser, har sukkertrangen det med at komme snigende. Simpelthen fordi vi har brug for et lille pick-me-up! Og fysiologisk fordi søvnmangel øger produktionen af sulthormonet ghrelin. Samtidig falder kroppens produktion af mæthedshormonet leptin, når vi ikke får vores søvn. Sikke en nitte, hva? Mere sult og sværere ved at blive mæt!

Mættende morgenkaffe - LCHF

Mættende morgenkaffe

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
1 kaffe
|
5 minutter

Ingredienser

Min mættende morgenkaffe her bestod af:

Sådan gør du

 • Jeg starter altid med at varme både kaffekop og blenderglas ved at hælde varmt vand i og lade det stå lidt. På den måde undgår jeg, at min kaffe bliver hurtigt kold.
 • Hæld det varme vand ud af blenderglasset og hæld kokosolie, smør, vaniljepulver og kanel (hvis du er til det) i.
 • Bryg nu din kaffe.
 • Hæld kaffen over i blenderglasset og blend med stavblenderen, til du har en cremet kaffe. Endda med lækkert skum på toppen.
 • Hæld kaffen tilbage i kaffekoppen og server.

Noter

Hvis du synes, det lyder klamt, forstår jeg dig godt. Men det smager faktisk rigtigt dejligt. Mængden af fedt kan du justere efter din appetit, eller efter hvad der ellers er på bordet. Jo mere fedt, jo længere tid er du mæt. Du kan også putte et æg i og så får du den endnu mere cremede æg-latte.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Sådan var min dag i går. Jeg havde kun fået et par timers søvn, og jeg gik rundt som en zombie hele dagen. Stødte ind i ting, startede sætninger, jeg ikke fik afsluttet, fik hysteriske grineanfald over ingenting og faldt i søvn under godnatlæsningen af De 5. Hvor det var mig, der læste højt, endda.

Når søvnen kokser, er der endnu mere grund til at sørge for at få et solidt morgenmåltid.  Som fx denne mættende morgenkaffe i selskab med et par agurkehapsere fyldt med kød. Nå ja, kreativiteten røg sig en tur sammen med søvnen. Bær over med mig!

Hvis du synes, det lyder klamt, forstår jeg dig godt. Men det smager faktisk rigtigt dejligt. Mængden af fedt kan du justere efter din appetit, eller efter hvad der ellers er på bordet. Jo mere fedt, jo længere tid er du mæt. Du kan også putte et æg i og så får du den endnu mere cremede æg-latte.

Mættende morgenkaffe - LCHF

Jeg spiste agurkehapsere til, som bare bestod af skiver af svinemørbrad fra aftensmaden dagen før lagt sammen med agurkeskiver. Ingen hokus-pokus her. Hertil fik jeg selvfølgelig også min morgensjus bestående af Vita Biosa og fiskeolie.

En slags disclaimer

Det her er for mig at se LCHF, når det er bedst og værst. Bedst fordi det er en glimrende måde at skyde fedtprocenten i vejret og værst fordi det puster liv i myten om, at vi bare hælder fedt i os uden tanke på rigtig mad. Selvom en mættende morgenkaffe kan holde en kørende helt til frokost (eller længere), synes jeg, det er vigtigt at huske på, at den som måltid jo slet ikke kommer på højde med et måltid bestående af grøntsager, kød og fedt. Mæthed og tilstrækkeligt med næringsstoffer er jo ikke det samme. Til gengæld får du et skud af den gode kokosolie og den har jo en helt masse gode egenskaber også, og så kan man jo sørge for god, næringsrig mad til dagens øvrige måltider.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

60 kommentarer til “Mættende morgenkaffe”

 1. hej jane jeg fik den værste mavepine efter din lækre kaffe :) jeg løb ud på tønden og jeg gennem sked hele toilettet. men det var det hele værd kh olga hansen

  Svar
  • Hej Olga – eller er det Jeanette eller måske noget tredje?
   Du ved godt, at jeg kan se din IP-adresse, ikke? Uanset hvilket navn og email du opgiver.
   Så sjov leg, men skal vi ikke bare stoppe den her?

   Svar
 2. 5 stars
  jane jeg elsker din kaffe, bliv ved med det gode arbejde brugte den nemlig til og forgifte min datter.. der er begravelse på mandag du er selvfølig os inv :) kh jeanette

  Svar
 3. Hej Jane

  Jeg elsker min bullet proof kaffe og LCHF er min base med 1-2 perioder om året hvor jeg tager et par uger i ketose. Så længe jeg kan indtil mit sociale liv vælter det. Lige nu sidder jeg og ser sæson 2 af Min sindssygt sunde familie og generelt klare palæo, LCHF folket sig uovertruffent dog bliver Bente Klarlund ved med at forslå at man skære ned eller passer på med den bullet proof kaffe grundet deltagerne (særligt mændene) ligger højt på kolesterol.

  Kan du ikke lige komme med dine tanker herom og skulle du have et vindende argument i baghånden så send det lige til Bente også ? Jeg kan ikke undvære min kaffe og jeg synes den bidrager med så meget godt!

  Som altid tak for gode opskrifter ?‍♀️Og interessante indlæg

  / Marie

  Svar
  • Hej Marie
   Jeg er nok desværre mest på Bente Klarlunds side her. Måske ikke så meget lige for kolesterol, som jeg generelt ikke er sååå bekymret for. Men i vægttabsøjemed, dvs. i en kaloriereduceret tilstand, er det bare ikke skidesmart at bruge 500 kcal på en proteinfattig og næringsfattig fedtkaffe. I’m sorry to say. Og jeg ser mange komme i knibe der, fordi de køber ind på at Keto handler om fedtindtag eller om at spise ’70-80% fedt’.

   Kontekst betyder altid noget. Er man fx i en situation, hvor man stiller sit behov for protein og næringsstoffer men har svært ved at indtage nok energi, er fedtkaffe jo en måde at gøre det på.

   Jeg har uddybet det mere her: Bulletproof Coffee (men jeg mistænker at du ikke kommer til at bryde dig om det indlæg?)

   Svar
 4. Hej Jane
  Igennem de sidste uger består min morgenmad udelukkende af ketokaffen. Den holder mig mæt indtil frokost (og længere) således at jeg kun spiser 2 måltider dagligt.
  Jeg har aldrig været den store morgenmad spiser, så er der noget til hindre for at den indgår som fast morgen “måltid” ?

  Mvh Kirsten

  Svar
  • Så længe du stiller dit behov for protein og næringsstoffer på de måltider, du så spiser og opnår de resultater, du gerne vil, ville jeg ikke bekymre mig.

   Sundhedsmæssigt tror jeg effekten er bedre ved at spise mad end drikke fedt men det er jo altid et spørgsmål om at se på helheden, synes jeg.

   Svar
 5. Hej jane
  Kan man også bare nøjes med kaffen som en snack hvis man er småt sulten og har lyst til noget sødt?
  Mvh Mark

  Svar
 6. Jeg har netop lavet denne kaffe til morgen, men har det meget underligt i maven. Sådan lidt oppustet, fyldt, og lidt anelse kvalme. Hvorfor?

  Svar
  • Mit gæt er fedtmængden, måske især kokosolien. Det kan give en urolig og kvalmende fornemmelse i maven, hvis man ikke er vant til det. Spis noget rigtig mad i stedet og gå lidt forsigtigt til store fedtmængder på en gang. Det går som regel bedre.

   Svar
 7. Hej Jane

  Jeg ved godt at du ikke er læge, men jeg prøver nu lige alligevel… Det kan jo være at du har nogle erfaringer med mine problematikker.

  Jeg har epilepsi og har hørt at keto kost er godt som behandling af denne, og dette er et af mine argumenter for at prøve det. Ud over at jeg ønsker et vægttab på ca 18 – 20 kg. Min 15.
  Jeg har lige været ude med en skade (brækket finger), så har ikke kunnet træne som jeg plejer. Mit mål er, på sigt, at komme til at træne 5 x ugentligt bestående af 3 x cardio og 2 x styrke. Pt må jeg nøjes med cardio træning. Desværre.

  Mit problem er, at ud over min epilepsi, døjer jeg med irritabel tarm samt (i denne henseende mit største problem) lavt blodsukker. Jeg har læst, at keto (og lchf (som jeg tænker at starte ud med)) er med til at sænke blodsukker niveauerne.
  Denne udfordring gør, at jeg tvivler på om lchf/keto er noget for mig. Ydermere har jeg også problemer med laktose intolerance, og tænker på om det er muligt at bruge laktosefri mælkeprodukter? Jeg forsøger også kostmæssigt at holde mig til flyve dyr og svømme dyr. Er der nogle (især flyve dyr) du kan anbefale frem for andre? Jeg elsker sushi, men har læst at ris ikke er godt på lchf/keto. Kan det ikke gå an en gang imellem? Altså max 1 x månedligt ca. Har du evt et godt forslag til et alternativ?

  Håber det giver mening/er forståeligt, og at du kan hjælpe med svar, så jeg kan få “ryddet op” om man så må sige i mine forvirringer og uafklarede punkter.

  Med venlig hilsen
  Carina

  Svar
  • Hej Carina

   Det er også svært for mig at sige. Under alle omstændigheder synes jeg, du skal bede om din læges hjælp. Ketogen kost og epilepsi er jo ret godt dokumenteret.

   Den terapeutiske ketogene kost til epilepsi og den keto-kost, jeg primært beskæftiger mig med til vægttab er lidt forskellig. Det kan godt være, at min variant er nok for dig men det er vigtigt at du forstår at der kan være forskel. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/keto/forskellige-typer-keto/

   IBS og Keto er jo et super match, da du her minimerer de kulhydrater, der generer tarmen. Nogle gange kan der være brug for ekstra tilpasning men det er meget individuelt.

   Du kan holde øje med dit blodsukker men modsat hvad man skulle tro er det sjældent et problem. Ketonstofferne overtager en del af glukosens funktion og derfor kan man fungere fint trods det, man normalt ville opfatte som lavt blodsukker. Selv har jeg målt ned til 3,4 mmol/L og har haft det helt glimrende. Men hold øje med det og hav dit velbefindende med.

   Du kan fint spise laktosefrit eller helt mejerifrit hvis du foretrækker det. Læs evt mere her:https://www.madbanditten.dk/keto/keto-uden-maelkeprodukter/

   Det er fint med fisk og fjerkræ, det kan du helt selv styre. Link nr. 1 i mit svar gennemgår dette.

   Ris duer ikke på keto, men du kan lave lækker sushi med blomkålsris. Jeg har flere opskrifter på det her på bloggen.

   Det var lige et langt svar. Håber du kan bruge det til noget.

   Svar
 8. Hej Jane – Hvad nu hvis man ikke kan mærke sult/mæthed?? Vil keto så virke?? Er der ikke nogle typer der ikke passer til keto diæt ??

  Svar
  • Hej Luciah
   Ja, det synes jeg faktisk. Især fordi man ved at teste keto i en periode på fx 4-6 uger kan finde ud af om det kun var i forbindelse med kulhydrater, at man ikke kan mærke sult og mæthed.

   Jeg har samarbejdet med enkelte mennesker, som ikke mærker sult og mæthed. Her arbejder vi med nogle lidt andre strategier for indtag, og det ender faktisk ret vellykket. Har de så, af forskellige årsager, perioder, hvor de vender tilbage til kulhydrater, mærker de faktisk at der er stor forskel på sult/mæthed ift. Keto.

   Hvis du vil give Keto et alvorligt skud skal du følge retningslinjerne fra min Keto-bog. Den finder du her: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/ Vil du have mere vejledning, er du velkommen på mit online forløb til januar. læs om det her: https://www.madbanditten.dk/lchf-kickstart/

   Og jo, Keto er ikke for alle. Det er primært ikke for dem, som ikke har lyst til at udelukke kulhydrater fra kosten.

   Svar
 9. Jeg forsøgte idag at lave min kaffe som Iskaffe… det lykkedes ikke rigtigt, det blev bare engang klumpet stads…
  Men jeg elsker iskaffe og tænkte at det kunne være en god måde at drikke den på.. men ved du om det kan lade sig gøre at lave på en anden måde kold ?

  Svar