Mælkekefir og en dejlig lille morgen-yoghurt med nøddemysli


Vi har fået en ny lille morgenvane herhjemme og det er, at vi starter med sådan en lille yoghurt-anretning med mælkekefir med en smule yaconsirup og lidt nøddemysli. Den spiser vi sammen med vores øvrige morgenmad. Men faktisk er det slet ikke yoghurt. Det er mælkekefir, der er drænet.

Sådan laver du mælkekefir -->madbanditten.dk

Mælkekefir

Føj til favoritter Udskriv Pin
1
|
2 days

Ingredienser

1. FERMENTERING

2. FERMENTERING

 • 1 tsk vaniljepulver
 • evt. skal af 1 øko-citron. I 2. fermentering kan du også smagstilsætte med frugt etc.

Sådan gør du

 • Hæld mælk og fløde i et stort sylteglas med patentlåg og hæld kefirgrynene herned. Luk glasset og stil det på køkkenhylden i 24-48 timer.
 • Hæld herefter mælkeblandingen over i en skål og kør en stor plast-ske igennem for at fange kefirgrynene op. Der vil være naturlige klumper i, men de vil udligne sig, når du rører og kun kefirgrynene vil være tilbage. Hæld dem over i en lille skål.
 • Du kan nu hælde mælkeblandingen på glas og sætte den på køl og spise eller drikke den. Du kan også fortsætte i fermentering, hvor du smagssætter den.
 • Her gør jeg det, at jeg tilsætter vaniljepulver til mælkeblandingen og blender den evt. med en stavblenderen. Så hælder jeg den på et glas med låg og tilsætter evt. citronskal hertil. Glasset sætter jeg i køleskabet i et døgn eller to, før vi tager af den. Den kunne også godt tåle at brygge videre på køkkenbordet, men min ryger som regel direkte i køleren.
 • I køleskabet skiller den. Hvis jeg vil drikke den som “drikke-kefir”, ryster jeg bare glasset eller rører det sammen. Det smager så dejligt. Syrligt og lidt koldskålagtigt, når den har fået vanilje og citronskal i fermentering.

Noter

* du kan sagtens bruge mælk alene. Jeg foretrækker bare den lækre, cremede konsistens, den får,  når jeg blander fløde i.
I 2. fermentering kan du også smagstilsætte med frugt etc.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Præcis hvori den tekniske forskel mellem yoghurt og kefir ligger ved jeg ikke. Begge er de spækfyldte med gode probiotiske bakterier, som hjælper til en sund tarmflora.

Før nytår var der en sød læser, som skrev til mig og tilbød at sende mig nogle mælkekefirgryn. Hun havde læst, at jeg flittigt bryggede vandkefir og syntes, at jeg skulle udvide min horisont med mælkekefir. Og det er jeg så glad for, at hun gjorde! For mælkekefir er om muligt endnu dejligere end vandkefir.

Men først lidt om vandkefir

Jeg er ellers også blevet en ørn til at brygge vandkefir, men vi er lidt dårligere til at få det drukket. Sagen er jo, at der herhjemme, så langt vi kan huske tilbage, altid kun har været vand på bordet. Når vi drak noget, var det vand. Og det er en vane, det ved jeg godt, men det virkede mærkeligt pludselig at introducere vand med smag. Og med lidt sød smag ind imellem. Så lige nu holder jeg pause med vandkefir, indtil vi får drukket de 4-5 flasker, der står og fylder i køleskabet.

Mælkekefir

Mælkekefir, derimod, er der et helt andet flow i. For det spiser eller drikker vi alle gerne en smule af hver dag. Og jeg er lykkelig over at lave det selv. Når jeg besøger min far i Frankrig, køber jeg det altid i supermarkedet (både drikkekefiren og den, der minder om yoghurt), og det er så nemt og dejligt. Men det fås jo næsten ingen steder herhjemme, og det koster en halv bondegård, når jeg endelig finder det, så det er så herligt at lave det selv.

Hvad er fidusen?

Meningen med galskaben er, at du her får en masse nærmest “gratis” probiotiske bakterier, og dem vil du gerne have mange af, for de hjælper dig til en sund tarmflora og en god fordøjelse.

Og en god fordøjelse er jo noget nær det vigtigste ift. at opretholde et sundt immunsystem for ikke at nævne dit generelle velbefindende. Så for langt de fleste mennesker er det en god idé at tænke i at tilføje probiotiske bakterier, enten gennem fermenterede madvarer eller gennem tilskud.

Hvad er mælkekefir?

Mælkekefirgrynene er nogle små knolde, som består af en symbiose af bakterier og gærsvampe. Det er altså en slags levende organisme.

De lever af sukker – her laktose/mælkesukker fra mælken. I princippet burde laktoseintolerante derfor godt kunne tåle mælkekefir, men jeg hører lidt blandet af personlige erfaringer med det. Så tåler du ikke laktose, skal du gå forsigtigt frem, hvis du beslutter dig at give mælkekefir en chance.

Sådan laver du mælkekefir -->madbanditten.dk

Jeg er ingen ekspert her men bruger sådan i grove træk denne “opskrift”.

Sådan laver du mælkekefir -->madbanditten.dk

Er du ny til mælkekefir eller vandkefir kan jeg anbefale at gå lidt langsomt til værks. Det kan give lidt ehreemm… løs mave, hvis man går all in på begge dele uden at trappe langsomt op.

Vil du vide mere?

Så hop ind i den meget aktive fermenteringsgruppe på FB. Der kan du både få hjælp og vejledning og du kan finde en tæt ved dig, som har kefirgryn i overskud. Gruppen finder du HER

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

42 kommentarer til “Mælkekefir og en dejlig lille morgen-yoghurt med nøddemysli”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Er mælkekefir lavet på den her måde “rigtig” keto.?
  Jeg troede, at sødmælk var no-go og at man i stedet udelukkende skulle bruge fløde.

  Svar
 2. Jeg er vokset op med en farfar der lavede sin egen kefier. Men det har været gået i glemneskuffen i en travl børne&job hverdag.

  Hvor skaffer jeg kefier gryn?

  Mvh Ulla

  Svar
  • Jeg fik dem tilsendt af en venlig læser. Find evt. den store fermenteringsgruppe på FB. Der plejer at være glade givere af kefirgryn.

   Svar
 3. Har du prøvet dine amerikanske pandekager med kefiryoghurt istedet for hytteost? Opskriften poppede op da jeg læste om MK… har nemlig lige sat min første portion over.

  Svar
 4. Hej Jane – du skriver i din tekst: “Når jeg besøger min far i Frankrig, køber jeg det altid i supermarkedet (både drikkekefiren og den, der minder om yoghurt), og det er så nemt og dejligt. ”

  Jeg smutter til Frankrig i næste uge og vil rigtig gerne fortsætte med min mælkekefir, gerne som youghurt – hvad hedder det du køber i Frankrig? Og hvor er det du plejer at købe det? :)

  Mvh

  Nanna

  Svar
  • Ja, jeg blev godt inviteret til sådan noget lancerings-noget men jeg deltog ikke. Håber, de har lavet den rigtigt, dvs. med kefirgryn. Valio lancerede også tidligere to laktosefrie kefirprodukter, som jeg egentlig var lidt begejstrede for, indtil jeg hørte, at de slet ikke brugte kefirgryn men bare bakteriestammer og gær og så var valgte at kalde det kefir. Suk…

   Svar
 5. Hejsa …!

  er der nogen på fyn eller i det hel taget nogen der vil sende nogle mælkekefir gryn, kom med en pris og jeg overfør penge, derefter kan du sende :)

  Mvh Rikke

  forresten, Jane…de gryn der`kan de bruges igen og igen ligesom de der vandkefir, i også har snakket om ?

  Svar
 6. Jeg er vant til vitabiosa når min mave ikke arter sig. Kan denne mælkekefir erstatte den? Måske sammen med vandkefiren? :-) Og hvor lang tid mon den holder sig på køl?

  Svar
  • Ja, jeg tænker, at det godt vil kunne erstatte vita biosa på sigt, men jeg tager den nu stadig. Måske mest af vane, jeg ved ikke. Jeg tænker, at man samtidig skal være god til at få spist andre fermenterede madvarer, som sauerkraut og den slags, men det er jo svært at kende mængden ag af gode bakterier i de hjemmelavede produkter, så man slipper nok ikke for at prøve sig lidt frem :)

   Jeg tror, mælkekefiren kan holde sig på køl nogle uger i tætsluttende glas. Vi har en løbende produktion/konsumering, så vi spiser den inden for et par dage…

   Svar
  • Jeg er i Spjald lige nu og ville elske noget kefir at komme i gang med – hvordan kommer jeg i kontakt med dig? :-)

   Svar
 7. Hej Jane. Fantastisk blog ! Har bare lige et sprøgsmål ang alle de smukke glas, hvor støver du dem op henne ? På forhånd tak.

  Svar
  • Glassene her er fra Weck. De fås ind imellem som spotvare i netto og så hamstrer jeg. Ellers bestiller jeg dem online :)

   Svar
 8. Jeg har set at nogle venlige mennesker på DBA også tilbyder at sende eller sælge overskydende gryn. Tip hermed givet videre:-)

  Svar
 9. Hvor er det godt at høre, du er blevet glad for mælkekefiren. Det er bestemt også min yngling :-) Når du kommer lidt længere i processen, kan du begynde at lege lidt mere med mulighederne. Jeg har nogle gange hældt MK direkte fra 1F over i fx et kaffefilter. Lad det stå her nogle timer, så noget af vallen kan løbe fra. Du får nu en tyk, cremet masse, som kan blandes op med fx krydderurter og lidt salt. Du har nu en dejlig dip til grøntsager. Hvis det dræner endnu længere tid, kan det faktisk også bruges som smøreost tilsat den ønskede smag :-)

  Svar
 10. Uh, du sælger den altså godt :)
  Jeg har længe (LÆNGE) fulgt med inde i gruppen. Det er bare liige det der med at komme i gang. Jeg prøver egentlig at holde mit indtag af mælkeprodukter nede. Har du eksperimenteret med kokosmælk og mælkekefir? Eller er der noget der, som ikke rigtig spiller i forhold til hvad der så er byggestenene i gæringsprocessen?
  Lige en anden ting – jeg er alene, vil du mene at det er arbejdet værd, selvom det kun er til én person? :)

  Svar
  • Jeg er også alene. Jeg har skåret portionen ned til at bruge godt 1 tsk kefir, 3 dl mælk og 1½ dl fløde. Det er en passende mængde til mig :-)

   Svar
  • Jeg har ikke eksperimenteret med kokosmælk, men jeg har tidligere prøvet at lave yoghurt på kokosmælk og det blev ikke helt godt. Jeg tænker, jeg vil forsøge mig med en kefir-version med halv kokosmælk, halv mælk og se hvordan det går…

   Svar
 11. Fik lyst til at lave mælkekefiren (som lyder virkelig lækker) til min søn, der har problemer med fordøjelsen. Faldt over en side der hedder Hjemmeriet De har starterkulturer til kefir o.a. til hvad der virker som en rimelig pris.
  Tak for en virkelig inspirerende blog :-)

  Svar
  • På den FB-side jeg linker til i slutningen af indlægget, kan man ofte finde nogle, der sender gryn for ren portobetaling i bedste “giv-det-videre-stil :)

   Svar
 12. Det lyder lækkert!
  Jeg ved ikke, om jeg overser det i indlægget, men hvordan er mælkekefir som morgenmad set ud fra et lchf-synspunkt?
  Vh Maj

  Svar
   • Ok – jeg er ved at lære :).
    Det kunne komme på programmet en weekendmorgen med god tid til flere ‘retter’ :).

    For resten – mon ikke en del af forskellen mellem yoghurt og kefir ligger i det med gærsvampene? Jeg tror ikke, der er gæring involveret i yoghurt.

    Svar
    • Jeg ved det ikke. Yoghurt er jo også en fermenteret madvare men jo bestemt lavet på en anden måde og ikke med kefirgryn.

     Svar
  • Undskyld, jeg skriver om et tilgrænsende emne: Den kære, islandske skyr. (udtales skir). Jeg hørte allerede om det for mange, mange år siden, da en skolekæreste havde levet sine første år i Island og tilskrev dette sin styrke og sundhed! :-) Der var tema i DR1’s Madmagasinet i denne uge om det tiltagende fokus på protein, bl.a. er salget af skyr i DK eksploderet. Det er et sobert program, blot ærgerligt, at det ikke får lov at vare en time el.l., så man kan komme mere i dybden med tingene. Og så råbte jeg selvfølgelig ad TV’et, når de sagde, at alle de nye kure med øget protein og nedsat kulhydrat er blvet populære: MEN DE GLEMMER FEDTET for filen! Ærgerligt, for programmet har stor slagkraft… Jeg synes skyr smager forfærdeligt ALENE, tør og drænende mundfornemmelse – men når man blander fløde og / eller kokosmælk el.l. i, se SÅ er det jo en fornøjelse…med evt. lidt Nüsli og noget… Og jeg opdagede forleden i det kæmpeudvalg af skyrvariationer, som nu invaderer hylderne, at der findes skyrrömme” – som er skyr med fløde i, “som islændingene spiser den.” NU giver det mening :-) vh

   Svar
 13. Faktisk er det også muligt at brygge på kokosmælk. Måske snart hvis man ikke vil have laktosen. Det udpine dog grynene, men så kan man også lave noget på almindelige mælk og så ‘rense’ dem med en kokosmælk fermentering, inden man igen fermenterer på kokosmælk.

  Svar