Vil du have endnu et kig i min maddagbog, er du velkommen her. En dag, tre måltider. Grøntsager, kød og fedt og ikke så mange dikkedarer.
I starten forbavsede det mig altid, hvor velbesøgte disse maddagbogs-indlæg er. Virkelig mange er interesserede i at se, hvordan det her med kost kan udspille sig i praksis.
Lækre opskrifter eller realistisk mad?
Og det er faktisk en kæmpe konflikt i mit arbejde, og det er en af dem, jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal greje. Det gælder både her på bloggen men især i mine bøger.
Fx er jeg lige nu ved at lave bog. Jeg tror ikke, jeg endnu har afsløret hvad den handler om, men hvis du har fået forvildet dig herind i dag, vil jeg gerne mellem os to løfte sløret for, at den handler om mad med meget få kulhydrater i striks LCHF/keto-genren.
I praksis er dette måske det mest enkle mad, du kan spise. Grøntsager, kød, fedt. Gentag 2-4 gange om dagen. Broccoli og spinat til det står dig ud af ørerne.
Og jeg vil intet hellere end at vise, hvor nem og realistisk en spiseplan, det er. For alle!
Men samtidig sætter en kogebog krav om en eller anden form for opskrifter, og imens jeg laver dem, og selvom jeg holder dem så uhyrligt simple, kan jeg ikke lade være med at tage mig selv i at tænke, at det jo ikke er sådan, man spiser i virkeligheden.
Man spiser jo bare mad. Hakkebøf, broccoli, smør. Ikke keto-opskrifter. Forstår du, hvad jeg mener?
Ærlighed giver kritik…
Så derfor kan jeg faktisk godt lide at lave denne slags indlæg. For det er mit liv og det er ved gud realistisk.
Men når man stiller sig til skue på denne her måde, er man samtidig et nemt offer for kritik.
Spiser du så lidt?
Tager du ikke på når du spiser så meget?
Du spiser godt nok meget kød!
Keder det dig ikke at spise så ensformigt?
Det er bare nogle af de kommentarer, jeg får (læs i den forbindelse også: Pas på med at sammenligne dig med andre!)
Min mad passer til…. MIG!
Men sagen er jo, at min mad passer til mig. Og heldigvis for det.
Den er bestemt ud fra, hvad der lige er tilgængeligt og kæmpe stort JO, den er det, du vil kalde ensformigt. Det er en ting, der har sneget sig ind i min kost i de sidste par år, og det er nok i top 5 over gode ting, jeg har gjort for mig selv.
At acceptere at jeg spiser det samme fem dage i ugen til morgenmad og frokost (ligesom jeg i øvrigt gjorde i mine rugbrødsspisende dage) og har sluppet alle tanker om grøntsagsvariation etc. er en kæmpe befrielse.
Og jeg tror egentlig, at har fokus på det enkle, har betydet, at jeg overordnet spiser sundere i dag, end da jeg jagtede den eftertragtede variation.
Janes maddagbog
Så her er den mad, jeg spiste forleden. I tirsdags var det vist. Mit fokus er altid 1) protein nok, 2) grøntsager, der ikke giver mig mavekneb og 3) fedt så jeg er mæt og ikke behøver spise mellem måltiderne.
Til nedenstående kan du lægge et par kopper kaffe eller te med kokosolie i forlængelse af måltiderne men ingen kalorier mellem måltiderne.
Morgenmad kl. 7.00
Kødrest (i dette tilfælde langtidsstegt roastbeef), som efter billedet fik et stænk olivenolie, salt og peber, en halv avokado, en god blok Comté og lidt peberfrugt. Kaffe med kokosolie og fiskeolie on the side.
Proteinrig morgenmad er det bedste, jeg ved. Det sætter takten for hele min dag, og denne morgenmad er min favorit og den, jeg trives absolut bedst på. Jeg spiser den i en eller anden form så mange dage, jeg kan komme afsted med det.
Frokost kl. 13.00
Dette er min ‘pariserfrokost’, som simpelthen fungerede så godt for mig i Paris, at jeg har taget den med hjem.
Tre æg stegt til røræg i godt med smør og så rørt en håndfuld revet emmentalerost ud i. Serveret med en rest salat med lidt olivenolie og anden halvdel af avokadoen fra om morgenen.
Æg om morgenen giver mig en underlig fornemmelse i maven, mens æg senere på dagen fungerer fint. Jeg elsker æg, især sammen med ost, og så er det nemt og hurtigt at lave.
Aftensmad kl. 19.30
Vi havde besøg af ejendomsmægler sidst på dagen, og Silas var til fodbold, så vi spiste sent. På bordet kom bare nogle hurtige rester. En rest grillet andebryst, nogle grillpølser, et ostefad og en røvfuld gnavegrønt.
Det var bare det.
Jeg har fulgt med hos dig i lang tid nu. Dettemedførte, at jeg igår efter at have haft gæster til frokost, kunne glæde mig over at have lækker mad til alle måltider resten af ugen. Kh Charlotte
Hvor er du heldig, Charlotte. Bare det var mig, der havde et køleskab fuld af rester :)
Jeg er vild med dine ikke-opskrifter. De giver mig noget helt andet end dine opskrifter – lidt a la mesterlære ctr. teoretisk uddannelse. Ikke et ondt ord om nogen af disse. Bare forskellige. Jeg tror på, at styrken ligger i variationen mellem teori og praksis, og jeg tænker, at praksis (ikke-opskrifterne) tjener er formål både for nye LCHF’ere og for garvede. Som ny får man set “Nårh, ser det sådan ud”, og som garvet får man inspiration til selv at udmønte den lærte teori i sin egen praksis, der passer til én selv. For som du rigtigt skriver: vi er forskellige allesammen, og vores veje fremad med LCHF vil ikke være ens.
Måske kunne en bog indeholde praksisafsnit ind imellem teori, så vekselvirkningen kommer frem. Og hvem siger at ikke-opskrifterne kun skal være fra dit eget køkkenbord? Måske kunne du opfordre andre til at indsende fotos, og så udvælge derfra?
Glæder mig til at læse din nye bog. Fortsat god pinse. :-)
Ja, du har ret. begge dele giver bare noget forskelligt. Dejligt at du har glæde af ikke-opskrifterne også :)
Jeg indrømmer gerne at jeg har svært ved at spise kød om morgen da jeg føler at det kommer op igen,så jeg spiser derfor en halveret rød peberfrugt med noget smørreost i og et par skiver spegepølse samt et par agurkestave og cherrytomater ved siden af.
Fedt at der kommer en total striksbog ud,den vil jeg glæde mig til at læse.
Det lyder også som en dejlig start. Og ja, det er så fedt med bogen. Jeg glæder mig meget :)
Dejligt at læse at du spiser det samme mange gange i ugen, noget du bliver mæt af og som du kan lide. Det er dejligt for en gangs skyld at der er andre der også synes det er ok når det nu er noget der er nemt og smager godt. Og så behøver man ikke at købe gud ved hvor mange forskellige ingredienser ind til en uge, men kan nøjes med lidt storkøb til det meste. Bliver meget inspireret af dine opslag om dagens 3 måltider!
Lige et lille praktisk spørgsmål: jeg har selv engang spist kokosolie i varm kakao, måtte piske det for at få det blandet, så det ikke bare lå i en «sø» ovenpå. Hvordan gør du med kaffe, så det bliver blandet godt ?
Præcis, det nemme vinder også her :)
Mht. kokosolie er jeg ret dovent anlagt og rører bare en skefuld ud i kaffen. Man kan dog sagtens blende det, hvis man vil have det bedre blandet.
For at komme ind i en mere vanemæssig tænkning til LCHF kostprincippet, har jeg i de snart 2 mdr jeg har spist LCHF benyttet mig af dine opskrifter i bogform og på nettet. Og de er et super godt fundament for ny læring. For mig er det også anstrengende at følge opskrifter hver dag, når jeg bare er vant til at kunne lave mad fra hovedet.
Jeg er så småt begyndt at bevæge mig væk fra faste opskrifter, og det er derfor også dejligt befriende at se et eksempel fra din dag. Med LCHF er jeg samtidig blevet bedre til at bruge rester, både de tilberedte og de rå i grøntsags skuffen. Tak Jane
Hvor fedt Theresa! Og ja, det er helt sikkert der, man skal ende. Det bliver for svært, hvis man er afhængig af ‘opskrifter’. Nogle gange er det jo bare en hakkebøf, noget broccoli og en klat smør :)
Jeg synes at det er utroligt interessant det som du kort skriver om at forenkle din mad frem for at skabe variation. Det er noget jeg meget gerne vil læse mere om i flere detaljer. Meget spændende tanke.
God søndag.
Det vil jeg meget gerne skrive uddybende om :)
Hej Jane.
Tak for altid masser af inspiration. Jeg synes at den blanding af hverdagsmad og mad til mere specielle lejligheder er balanceret rigtig godt.
Spændende med en ny bog. Den vil jeg glæde mig til :D
Det er jeg glad for at høre. Tak Anita :)
1000 tak for at vise din mad over en dag.
Det er så fint at se dine virkelige måltider, og ikke et fint foto til en opskrift. Jeg kan så udemærket forstå din konflikt mellem virkeligheden og opskrifter til en kogebog. Som du skriver, så er det jo så enkelt med grønt, protein og fedt, men det kan jo kombineres på uendelig mange måder. Og de måder er fint at få ideer til.
Jeg vil gerne have begge dele. Dels reminderen om at holde det uendelig enkelt, og samtidig en opskrift i ny og næ til at prøve noget nyt.
Om det at spise det samme til morgenmad og frokost, så spiser jeg meget lystorienteret nu end da jeg altid spiste havregryn til morgen og rugbrød til frokost, og det gør min kost meget mere varieret – selvom der er meget spinat og brie, men det smager godt, også er det fint.
Tak fordi du deler hverdagen.
Os der læser med her, har ret sikkert alle, været professionelle i vores eget køkken i årevis, og haft helt automatiserede spise og madlavnings vaner, der passede til den tid og energi der var og er i vores hverdage.
-men har så opdaget, at det vi spiste ikke var rigtigt for os – vi er blevet syge, tykke, sløje… hvad ved jeg – noget har aktiveret et behov for forandring.
Og… pludselig er man kastet ud på 50.000 favne, hvor man skal lære det hele på ny.
Til at starte med er man jo famlende ny og samtidig helt høj over de mange nye muligheder – totalt engagement i at lære sig det, følger gladeligt opskrifter.
Men før eller siden kommer hverdagen og kræver opmærksomheden tilbage, maden skal igen helst kunne køre nogenlunde automatiseret og arbejdet med måltiderne tilpasses den “plads” der nu en gang er i hverdagen.
Og, så er det bare så rart at se dine eksempler på hvordan det kan køre- helt ukompliceret i hverdagen.
Du har så ret. Især automatiseringen synes jeg faktisk er vigtigt. Mad skal ikke optage så meget mental kapacitet. Der er meget andet der er vigtigere. Dejligt at du kunne bruge indlægget :)
Det er så rart at se og læse dine dagbogs mad ting, for jeg kommer aldrig rigtig igang med lchf, fordi jeg over komplicerer det med fancy opskrifter og dyre produkter.
Kan ikke blive mæt uden fedt, så det har været skønt at gen indføre men pga kronisk sygdom er det svært at finde overskud til at lave alt muligt, og der er sætningen kød, fedt og grønt, så dejlig befriende.
Rigtig god weekend.
Solskin og tryllestøv
Tina
Jeg spiser også den samme mad igen og igen. Jeg kan godt lave en kæmpe ret mad, fx lasagne eller gryderet, og spise den til aftensmad 3-5 dage i streg. Det er virkelig nemt og dejligt i en travl hverdag. Så længe det smager godt, kan jeg spise det samme mad hver eneste dag. Tak for skøn inspiration!
I de sidste mange år har jeg nok haft den holdning at rigtig mange opskrifter er “vejledende” ? Det skyldes måske også at vi har 4 km til nærmeste butik, så hvis ikke man gider ud og køre, må man bruge det man har. Men selvom at der i den mad jeg får lavet efter “vejledning” fra en af dine opskrifter, er nogle ingredienser der er byttet ud med andre, plejer det at blive velsmagende.
Når jeg så skal i butik går jeg mere grundigt til værks, og handler specifikt ind til nogle opskrifter der har “talt ekstra højt”. Derefter kører vi på rester nogle dage.
Og jeg kan godt li at se billeder af den mad du rent faktisk spiser, for det giver mig en bedre fornemmelse af mængder.
Kh Lone
Sådan bruger jeg også ‘opskrifter’. Folk arbejder meget forskelligt i et køkken, er mit indtryk. Nogle kan slet ikke finde ud af at afvige så meget som et komma fra en opskrift, mens andre, som dig, flexer lidt mere :)
Præcis det samme her. Mine børn er dog ikke lige så begejstrede for rester eller samme mad i flere dage, som jeg er, men det må de simpelthen lære at leve med :)
Jeg oplever et mix af reaktioner på min LCHF kost, lige fra “wow det er skønt du har fundet noget der virker for dig” , til “det kan ikke være sundt med alt det fedt, når man i forvejen er overvægtig, og det er heller ikke godt at udelade hele fødevaregrupper for man har brug for fuldkorn osv. osv.”
Jeg har også oplevet at folk kigger når man er ude og spise, de ser ikke bunkerne af grønt, men de ser det ekstra olie og smør man spiser til, og også fløden der hældes i kaffen, for jeg tror kun de ser en svært overvægtig kvinde, og derfor er fokus kun på det de mener jeg bør holde mig fra.
De ved jo ikke at den sammensætning har resulteret foreløbig i et vægttab på 22kg.
I starten af mit forløb i marts sidste år, havde jeg lidt svært ved at svare når kritikken kom, men idag gider jeg egentlig ikke gå ind i en længere diskussion om det, så mit svar er egentlig bare, at jeg ikke tror der er en endegyldig løsning og kost sammensætning der passer alle, så for mig er det vigtigt at det jeg spiser fungerer for mig, og så er den egentlig ikke længere.
Der er jo ikke nogen der stiller spørgsmålstegn ved hvorfor en allergiker ikke spiser det ene eller det andet, så egentlig er jeg vel også en slags allergiker, der må konstatere at sukker og stivelse gør mig skidt tilpas :)
Du har jo så ret, Christina!
Og WOW, et vægttab! Hvor er du sej! I takt med at folk omkring dig ser din forandring, vil spørgsmålene ændre sig fra det kritiske til det nysgerrige. Så kommer de allesammen og spørger, hvad du har gjort :)
Tak Jane ❤️ Din hjemmeside, facebook side, bøger og kickstart forløb og en rigtig god veninde, er en fantastisk hjælp og støtte!!
Jeg forstår til fulde din konflikt. Jeg elsker at kigge på dine flotte billeder og samle inspiration fra opskrifterne. Men jeg er til gengæld så glad for at du igen og igen er ærlig nok til at inddrage hverdagen. Der har gjort en forskel for mig at vende bøtten og tænke på mad som nødvendig næring til overlevelse. At vælge simpelt, kvalitet og sunde råvarer, men ikke mindst bare vælge hvad der er godt for mig og som ikke kræver en masse tid eller overvejelser. Det frigiver pludselig tid og energi til andre ting, og gør på den måde det sunde valg lidt lettere. Så tusind tak for at inspirere mig til det. Og ps- nu fik jeg jo lyst til roastbeef ?
Tak Marianne :)
Og ja, det med at det frigiver tid og tankevirksomhed nyder jeg virkelig også!
Hej Jane,
Først og fremmest – FEDT MED EN NY BOG <3
Og så – dejligt du skrev det kan blive ensformigt. Jeg slå mig selv oveni hovedet over at jeg IGEN spiser tun/kød rest, avokado og hytteost til frokost… men det smager himmelsk og det er nemt og jeg bliver ikke træt af det… Og jeg holder mig til min striks fremgang (har smidt 7 kg nu, siden jeg startede dit forløb i januar). Min mave er glad, det er nemt – så går det jo nok at det er det samme som i går… og i forgårs ;-)
Det er stadigvæk MEGET sundere end mine tidligere frokoster.
Jeg elsker også at snage i dine mad-dagbøger – det holder mig faktisk "nede på jorden" – så jeg ikke får kørt det hele op til 10.000 regler som jeg burde følge, for så bliver det hele Uoverskueligt…
Tak for dig, Jane – og tak for mad <3
Ej men du er så GOD, Maria! Hvor er det godt gået.
Og jeg er helt på linje med dig. Ingen grund til at komplicere ting, hvis det virker :)
Jeg forstår konflikten til fulde. Særligt for dig som afsender. Selv vil jeg gerne have begge dele. Jeg kan godt lide opskrifter til de dage, hvor jeg gerne vil prøve noget nyt/gøre noget særligt ud af aftensmaden – men jeg finder rigtigt meget inspiration i hvad du og andre faktisk gør. Altså det nemme, vanerne osv. Lidt ligesom når man hjælper til i køkkenet hos venner/familie og opdager, at de gør tingene på en anden måde. Det var også derfor jeg ønskede et indlæg om dine indkøbsvaner ;-)
Så altså for mig er det skønt at få begge dele. Måske også i en evt. kogebog. Der tænker jeg at det nemme/antiopskriftsagtige tit er repræsenteret i den mere teksttunge del af en sådan bog, så jeg tror du favner begge :)
Du er sød, Julie :)
Jeg synes også det er nemmere at jonglere med her på bloggen end i en bog fx. Men jeg prøver at lave både opskrifter til de dage, hvor det godt må være lidt særligt og stadig have de nemme løsninger.
Og jeg elsker også at læse hvordan andre indretter sig med indkøb, madlavning etc. Måske du skulle skrive om det også?