Madbandittens nytårstale 2014


Det er årets sidste dag, og det tid til det årlige tilbageblik. Sikke et år, det har været, hva?

Når jeg kigger tilbage på året, der er gået, starter jeg altid med at tage de tanker frem, jeg stod med på årets første dag: Nemlig nytårsforsættene for året! Jeg har, traditionen tro, hverken genbesøgt dem eller skænket dem en eneste tanke, siden jeg skrev dem, og på den måde kan man jo stille spørgsmålstegn ved deres berettigelse. Jeg kan i dag grine højt af mine planer om at holde fri hver onsdag (genialt nytårsforsæt ellers!), for den eneste onsdag, det lykkes mig at holde fri i 2014, var onsdag d. 1. januar. I det nye år vil jeg være taknemmelig, hvis jeg lærer at holde fri i weekenderne.

Men 2014 har været et rigtig spændende år for mig, synes jeg. Lad os prøve at dele det lidt op. Men sæt dig godt til rette og lav evt. lige en kop kaffe først. Det blev en lang tale i år.

Arbejdet

Når jeg stopper op et øjeblik og kigger mig tilbage, kan jeg se, at der de sidste år er blevet vendt op og ned på mit liv. På godt og ondt men bestemt mest på godt. Selvom det føles som en evighed siden, er det faktisk kun 1,5 år siden Spis dig mæt & glad udkom, og strøg ud i landet som en raket. Nogle gange tænker jeg, at jeg aldrig helt er landet eller har fundet fodfæste i det her virvar, men at jeg stadig hvirvler rundt med vinden, og det er måske også derfor, jeg ikke altid føler mig helt tilpas i min nye… skal vi kalde det “rolle”.

Arbejdsmæssigt kan jeg dog mærke, at nogle af de ting, jeg fandt fuldstændig angstprovokerende i starten, nu er blevet hverdag, og på den måde kan jeg se, at jeg har rykket mig. Jeg er begyndt at føle mig godt tilpas som selvstændig, og jeg har ikke længere brug for at få valideret alle de beslutninger, jeg tager.

Jeg har selvfølgelig god sparring i både “regnskabschefen” (Søren) og “revisoren” (min far), men i sidste ende er det min forretning. Og når Søren prøver at køre sine benhårde forretningsmetoder ned over min forretning, smiler jeg sødt til ham og gør det på min måde. Og indtil videre er det jo gået fint.

Årets største udfordring på arbejdsfronten har pudsigt nok været, at jeg ikke har kunnet finde ud af at holde fri, efter mit hjem overgik til at være min arbejdsplads. Lige så meget som jeg knus-elsker hver morgen, når jeg uden stress og jag kan sende familien afsted på arbejde og i skole, ligesom så indebrændt og vred bliver jeg i weekenderne, når jeg synes, at arbejdet er allevegne, og jeg gerne vil holde fri.

Men det er drønsvært at definere, hvad der er arbejde, og hvad der er fritid, når arbejde og hobby overlapper så meget, som det gør i mit tilfælde. Det er et luksusproblem, det ved jeg godt. Heldigvis har jeg i slutningen af året fået mig en kontorplads ude i byen, og nu skal jeg bare lære at bruge den.

anything

Familien

Taget i betragtning af at både Søren og jeg har haft et afsindigt travlt arbejdsår, synes jeg, vi er kommet ok igennem det som familie, og jeg oplever ikke, at ungerne har lidt under vores til tider hektiske arbejdsliv. Der har i hvert fald ikke været nogle jeg-savner-dig-mor-post its på køleskabet i år, men det svor jeg også sidste år ikke måtte ske igen.

Og vi er heller ikke blevet skilt, og nogle gange er det også et succeskriterium. Både Søren og jeg lægger mange kræfter i vores arbejde, og det kan vi godt nogle gange bande over, men i bund og grund er det jo noget, vi selv vælger. Der er ingen af os, der nogensinde bliver 8-16-typerne, og det er ok.

Til gengæld har vores hjem været mere kaos-agtigt end jeg nogensinde har oplevet det før. Som om der var eksploderet en kombination af et kontorfællesskab, en BR, en skobutik og en køkkenudstyrsbutik – i samtlige rum! Det har stresset mig helt vildt! Vi har i de sidste par måneder overvejet, om det ikke var nemmere at flytte end at rydde op, men valgte alligevel at starte med oprydningen, og nu tager vi det rum for rum og får organiseret os bedre, så vores hjem passer til vores (min) nye arbejdssituation.

Til gengæld har vi i år været gode til at holde nogle lange ferier, og det har gjort underværker for os. Vi havde vores lange og meget ventede rejse i sommer, hvor vi rejste rundt i Sydøstasien i fem uger. I efteråret var vi i Frankrig og fejre min fars 60 års fødselsdag, og til jul var vi igen på de kanter. Det har hjulpet – især mig – at komme væk hjemmefra og få slappet af.

house

Kroppen

Min gamle krop byder mig nogle udfordringer i form af tilbagevendende skavanker og skader. Jeg har tidligere angrebet dem enkeltvist, men i år er jeg gået mere holistisk til værks og her sidst på året endda sammen med nogle dygtige behandlere. Her arbejder vi ud fra en tanke om, at både maveproblemer, rygproblemer og endda min konstant tilbagevendende skinnebensbetændelse skyldes mine gamle maveoperationer, arvæv og sammenvoksninger, som igennem årene har ført til skævhed og ubevægelighed  i hele mave-hofte-lænd-regionen.

Set i bakspejlet er det naivt ikke at have taget det i betragtning før, men sådan bliver man jo klogere hele tiden. Jeg ville ønske, jeg sad med en fornemmelse af, at facit var lige rundt om hjørnet, men det gør jeg desværre ikke. Til gengæld sidder jeg med en følelse af at være mere på rette spor end sidste år, og det er bestemt også positivt, men også med en erkendelse af, at det ikke er et problem, der er til at fjerne fuldstændigt. Og den har jeg lidt svært ved at sluge, må jeg indrømme.

I “hovedet” har jeg det til gengæld godt, og selvom kalenderen siger slut-december nu, er jeg langt mindre vinterpåvirket, end jeg tidligere har været. Måske skyldes det, at jeg har fået tanket rigeligt op på både lys og varme, eller måske skyldes det, at jeg ikke er lige så stresset som tidligere. Det skriver jeg mere om en dag.

body quote

Tankerne

En af de ting, der har optaget mig i dette år, er, hvordan jeg skal gribe bloggen her an. Bloggen her har nemlig vokset sig rigtig stor og er blevet en central del af min forretning. Selvom jeg holder meget af at skrive bøger, er det bloggen, der er mit hjertebarn. Her er det mig, der bestemmer, og jeg elsker at skrive indlæg hertil.

På et tidspunkt i 2014 rundede bloggen 250.000 unikke besøgende om måneden. Det er rigtig mange mennesker, og jeg er rigtig taknemmelig for den store interesse. Men det er også rigtig mange spørgsmål, og jeg er kun mig omme på den her side. Det betyder, at jeg ikke altid kan nå omkring og svare alle. Det er ikke af ond vilje, det er simpelthen bare, fordi opgaven er for stor.

Samtidig betyder bloggens størrelse (og emne, som jo for flere stadig er kontroversielt eller endda provokerende), at der er rigtig mange holdninger til mig og mine valg og min måde at leve mit liv på. Jeg vil hjertens gerne stå på mål for de valg, jeg træffer, men jeg er ikke interesseret i at skulle forsvare dem. Det er mit liv og mine valg og min blog. Jeg tvinger ingen til at læse med eller til at gøre som jeg, og jeg gør mig heller ikke til dommer overfor andres anderledes valg.

Tidligere på året var der en af mine bloggerkolleger, som skrev et indlæg om, at alt for mange blogs er for glatpolerede og kun viser den fine overflade, og at det bliver overfladisk og urealistisk. Og det kan jeg sagtens følge. Når jeg går tilbage til indlæg fra de første år, jeg skrev bloggen her, delte jeg langt mere af mig selv, end jeg gør i dag. Og på det punkt kan jeg mærke, at jeg er blevet lidt mere beskyttende overfor mig selv.

Det er ikke, fordi jeg vil male et billede af, at mit liv er fejlfrit og evigt lykkeligt, for det er det ikke, men nogle gange er jeg ganske enkelt ikke robust nok til at takle de hårde domme, der falder fra de mange eksperter i mit liv derude. Jeg kan sagtens ryste meget af mig, og jeg er klart blevet tvunget til at blive mere hårdhudet i 2014, men jeg har ikke fået installeret teflon-overflade endnu. Og jeg er egentlig heller ikke interesseret i at blive en person, der ikke bliver påvirket af at få kommentarer om, at det er synd for mine børn, og at de garanteret får spiseforstyrrelser af at vokse op sammen med mig.

Jeg mangler stadig et sted at parkere den slags. Og jeg mangler endnu mere det sted, hvor det er i orden at sige den slags til andre mennesker. Som jeg har sagt så mange gange før, handler det ikke om, at vi ikke må være uenige, for det må vi gerne. Men man kan godt være uenig og respektfuld på samme tid.

Problemet for mig opstår, når jeg stopper med at orke at mene noget, for så mister bloggen her sin værdi for mig, og jeg begynder at kede mig. Der er ikke meget spas ved at føre et opskriftsarkiv, det er der altså ikke. Det sjove ligger jo i at sætte gang i noget dialog og blive klogere af de mange gode input.

courage

Det spirituelle

Det er lidt ironisk ment, for jeg er ikke noget specielt spirituelt menneske. Alligevel synes jeg, det punkt hører med. Lidt i forlængelse af ovenstående er jeg blevet endnu mere optaget af karma. Det, vi sender ud, får vi også tilbage. Den tanke kan jeg godt lide, jeg finder tryghed i den, og jeg er optaget af at være et godt menneske. Og lige netop i går fik jeg det fineste eksempel på det, jeg forstår som karma. I løbet af 15 minutter modtog jeg pludselig mere end 15 mails/FB-beskeder om, at Bilka i Sønderborg ved en fejl havde sat min nye ikke-udkomne bog på hylderne og solgte den til en flad 50’er. De havde forvekslet bogen med en anden og ved en fejl taget den frem fra lageret, og det er jo uheldigt (eller heldigt for dem, der nåede at købe den), og det må selvfølgelig ikke ske.

Men ikke nok med at så mange tippede mig om det, der var gudhjælpemig også en læser, som kørte ud til Bilka og fortalte dem, at den bog altså først udkom på mandag, og at de ikke måtte sælge den endnu. Hvis det ikke er karma, så ved jeg ikke, hvad det er!

Og så sad jeg lige der og blev helt mærkelig til mode over først at svælge lidt i, at tonen ude på internettet er blevet lige vel grov, til pludselig at blive helt rørt over, at der findes mennesker, der gør den slags for mennesker, de aldrig har mødt. Karma, du! Det findes!

karma

Og med de ord og med troen på det gode i mennesket, vil jeg ønske dig et godt nytår! Jeg håber for dig, at det nye år må bringe lige det, du ønsker dig. Husk at være god ved de mennesker, du omgiver dig med og kys en ekstra gang på dem, du holder af. Og pas godt på dig selv derude i aften.

Vi ses i morgen (eller overmorgen) til nytårsforsættene!

khjane
champagne

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

40 kommentarer til “Madbandittens nytårstale 2014”

Skriv en kommentar

 1. Glæder mig til din bog , har de andre , ovenstående rigtig godt !også rigtig godt nytår til dig og familie

  Svar
 2. GODT NYTÅR
  I tråd med hvad Louise skriver, så husk at der er rigtig rigtig mange, der er glade for din blod.
  Hvis det ikke havde været for dig og din blog, så havde jeg stadig gået rundt med mavepine og lignet en gravid. Det stoppede for 1½ år siden, da jeg læste om dine erfaringer med gluten. Nu er du en inspirationskilde til god hjemmelavet mad, der smager godt og er nemt at gå til (for det meste altså, for dehydratoren og hotpotten mangler jeg stadig)

  Svar
 3. Tak for en dejlig nytårstale! Og jeg er jo nødt til at klappe – både i hænderne og klappe dig på skulderen – over det med at være autentisk og debatskabende på sin blog. Jeg har også virkelig udfordret mig selv på det punkt, efter at jeg skrev indlægget, og det er ikke altid nemt. Til gengæld er det, som du også skriver, også sjovere for mig end bare at have et opskriftsarkiv. Held og lykke med det – og husk, at for hver klovn der er ubehagelig over for dig på nettet, sidder der 250.000 og tænker: “Hold da op, hvor upassende!” :)
  Kh og godt nytår,
  Louise

  Svar
 4. Kære Jane

  Du og dine kære ønskes herfra et lykkebringende 2015.
  Personligt har du beriget min verden mht. hvad der er muligt på madfronten og med god samvittighed få noget mere fedt på tallerkenen og det både på en ene og dan anden måde :D Jeg glæder mig til at få fingrene i din nye bog, men der med ikke sagt, at Madbanditten ikke skal være en del af mit år 2015!
  Tak for dine inspirerende indlæg og please keep up the good work – you’re doing more than swell

  Svar
 5. Hej Jane :-)

  Jeg synes det er umådeligt modigt af dig at du trods alt alligevel formår at dele ud af dig selv, dine holdninger m.v. i det omfang du gør! Jeg undlader selv for det meste at komme med mine holdninger på FB og andre åbne steder, fordi jeg har det rigtig svært med, at jeg risikerer, at blive overfaldet for at ytre mit syn på verden. Så jeg synes du er modig og jeg er glad og taknemmelig over at du trods den til tider hårde tone holder fast i dig selv og i bloggen!! Jeg er vild med din stil og din måde at gå til det at introducere nye tanker og ideer. Det gør at det er meget nemt at tage til sig og gøre til sit eget. Jeg er vild med den livsstilsændring jeg har foretaget efter at blive inspireret af LCHF og dig!

  Du ønskes et rigtig godt 2015!

  Svar
 6. Kære Jane!
  Jeg bliver aldrig træt af at læse med her på din dejlige blog.
  TAK for kloge ord – dem tager jeg med mig ind i 2015
  Kys og kærlighed din vej

  Svar
 7. Kære Jane

  Rigtig Godt Nytår og held og lykke med den kommende bog.

  Jeg læste det du skrev om dine skader. Jeg har gået til osteopat her i efteråret pga løbeskade. Jeg har gået til al mulig behandling pga den – ingen har kunne finde ud af, hvad det skyldes, men osteopaten sagde med det samme, at det var pga arvæv netop i maveregionen. Så jeg kan klart anbefale dig, at opsøge en osteopat !! Pøj pøj med det hele

  Svar
  • Tak og i lige måde, Diana :) I mit nuværende behandlingsforløb kombinerer vi netop osteopati med fysioterapi, akupunktur og fysiurgisk massage. Jeg håber, det hjælper.. :-/

   Svar
 8. Kære Jane
  Sikke et langt, ærligt og dejligt blogindlæg at læse.
  Jeg melder mig i koret, for jeg kun gentage det, som andre allerede har skrevet.
  Jeg er en af de bloggere, der “kun” har et opskriftarkiv. Jeg har hverken tid eller evne til at gøre andet.
  Men jeg har det fint med det, for jeg er sikker på, at der er plads til og brug for os alle. Til gengæld er jeg så taknemmelig for, at der findes mennesker og bloggere som dig.

  Rigtig godt nytår.
  Kh Kathe

  Svar
  • Åh jeg håber ikke, du opfattede det som kritik, Kathe. Det var ikke sådan ment. Det er bare mig, der keder mig med at skrive opskrifter :)

   Rigtig godt nytår til dig og familien. Jeg glæder mig til at se, hvad I finder på næste år!

   Svar
   • Det gør jeg ingenlunde. Jeg er kun glad for, at vi har nogen som dig til at sætte skub i debatten. Det er jo bare en fordel, at vi som bloggere er lige så forskellige som vores læsere :-)
    Kh Kathe

    PS Og i hjertelig lige måde <3

    Svar
  • Hvor er det sjovt, at du siger sådan, Kathe – jeg tænker netop, at du/I deler rigtig meget på jeres blog, både om vægttab, oplevelser og andre ting. Og så selvfølgelig lækre opskrifter! :)
   Kh Louise

   Svar
   • Jeg har det skam også fint med at lukke lidt op til det private – en gang imellem. Men jer er ikke og bliver aldrig debattør. Derfor er jeg glad for, at der findes folk som Jane til at klare den slags :-)
    Kh Kathe

    Svar
 9. Kære Jane. Jeg er ikke selv den store kommentator på Facebook, men har lyst til at sige dig en kæmpe stor tak, fordi du er kommet ind i min hverdag. Helt tilfældigt støtte jeg ind i din blog i januar 2014, og hvilket held for mig. Du har med på din fantastiske jordnære tilgang inspireret mig til en kostomlægning, der har helt ubeskrivelige fantastiske konsekvenser for mig – nu har jeg en hverdag uden maveproblemer. At jeg så også har opnået et tiltrængt vægttab er bare en ekstra bonus. Hjemme hos os omtales du som min kost-guru i ordets allerbedste og positive betydning. Så med en kærlig hilsen vil jeg hermed sige: tak for dig, tak for 2014, på gensyn i 2015 og rigtig godt nytår!

  Svar
 10. Kære Jane
  Jeg elsker din blog! Og jeg synes det er så imponerende, hvordan du så flot navigerer igennem det hele og altid holder en sober tone, også når nogen lægger en grov tone for dagen.
  Ser frem til at læse med i 2015.

  Svar
 11. Sikke en dejlig nytårs tale, jeg blev helt glad af at læse om dine tanker for året der gik og din eftertænksomhed efterlod mig helt rolig med et smil på læben.
  Jeg har fulgt dig gennem dette år og indimellem overvejer jeg, som jeg gør med alle blogs jeg følger, om jeg vil afbryde vores ‘venskab’ ;) men jeg gør det aldrig, for jeg synes at du formår at skabe en afvekslende blog, hvor mange af dine indlæg får mig til at reflektere over hvad min holdning er til de emner du bringer op. Og det er en gave, så tusinde tak for det og for en god blog :)

  – og godt nytår!

  Svar
 12. Meget velovervejet indlæg kan man se, og et godt indblik i din hverdag.
  Jeg tror at bloggens -og din- succes, bl.a. skyldes din altid positive og professionelle feedback til folk. Jeg har nogle gange tænkt at der er nogle bitre udbrud derude, som du tackler fint.
  Rigtig godt nytår, med bobler, god mad og et positivt 2015.
  Glæder mig fortsat til at blive inspireret og fordybet i dit arbejde.
  Kh Sheila

  Svar
 13. Kære Jane
  Hvor er det godt skrevet ! Jeg følger dig med stor fornøjelse, – selvom jeg også har en travl hverdag, så er din blog en af dem, jeg gerne vil nå :-) . Vi har med stor succes brugt dine idéer krydret med vores egne og omlagt vores kost. Vi har tabt os godt og vel et nr i tøjstr, – dejligt – og i år tager vi lige en stricks periode mere, så de sidste kilo forhåbentlig også ryger. Dine idéer og holdninger til mad passer rigtig godt med vores. Vi ville ønske for 2015 og fremover at der ville komme flere ærlige fødevareproducenter for hold op hvor er der mange, der snyder når først pengene kommer ind. Med ønsket om et festligt og lykkebringende nytår til dig og dine.

  Svar
 14. Hej Jane.
  Du er den eneste danske blogger jeg aldrig bliver træt af at læse. Bliv ved med at være ydmyg, men ambitiøs (det er en meget sjælden egenskab).
  Du startede noget stort og bliver ved med at ligge i toppen. Der er ingen LCHFblog der slår din ift; lette, overskuelig opskrifter, inspirerende og relevant læsning om sundhed og den perfekte balance mellem udlevering af dit private og professionelleliv.
  Det er en fornøjelse at følge dig og jeg vil virkelig ikke undvære det! Bliv ved! TAK!
  God nytår

  Svar
 15. Hej Jane
  Jeg vil – for Gud ved hvilken gang – sige mange tak for en fantastisk blog. Jeg nyder at følge den og dig.
  Jeg har set mange af disse onde kommentarer, og rystet på hovedet (og til tider af harme) af at folk tror de kan tillade sig at dømme og håne andre. Det er bare ikke i orden.
  Jeg håber at høre meget mere fra dig i det nye år, og jeg glæder mig rigtigt meget til at få din nye bog. Min moster har givet gavekort til den helt tilbage i november, så det er en fødselsdagsgave jeg får to gange :-)
  Jeg håber at dine foredrag når til min by snart, for jeg ville gerne høre et af disse.
  Med ønsket om et godt nytår til dig og din familie, vil jeg slutte min lille hilsen.

  Svar
  • Nu sagde Dronning Margrethe jo også i sin nytårstale i går, at det jo slet ikke er i orden, så jeg har tænkt mig at indføre en slags nul-tolerance over for den slags. ;-)

   Svar
   • Det synes jeg er en god idé; lad os tale hinanden op!
    Personligt lagde jeg mest mærke til den ros hun sendte til lærere i det danske land – hvem skulle have troet at den dag ville komme hvor vi lærere fik ros!!! Vores dronning ramte rigtigt bredt denne gang.
    Endnu en gang godt nytår.

    Svar
    • Jeg bruger enhver lejlighed til at rose mine børns lærere! Sjældent har jeg mødt så gode, kompetente og engagerede mennesker! God dronning :)

     Svar
 16. Hej kære Jane !
  Jeg ønsker dig og dine kære et helt fantastisk nyt år. Selvom jeg ikke lever (striks) lchf – følger jeg din blog – allermest pga. din humor, hudløse ærlighed, afslappethed og kommentarer – man kan mærke at der er et passioneret (og et følsomt) menneske bag. Det kan jeg li’ !!. Jeg kan li’ når nogen har “noget på hjertet” … stor respekt for dig….
  Ha’ en festlig aften og pas på dig selv – varme hilsner Bettina

  Svar