Chili con carne til mange


Chili con carne er nem at lave til mange og en god ret at bruge til food prep også. Når man skal lave mad til mange, har man brug for noget, der kan passe sig selv og noget, der er nemt at køle ned eller fryse og lune igen ved senere lejlighed.

Denne opskrift på chili con carne er lavet til 14 personer, så der er til et godt selskab eller til flere dage i børnefamilien.

Chili con carne. Genial gæstemad, når man skal lave mad til mange. Lækker og nem opskrift her:

Chili con carne til mange

Føj til favoritter Udskriv Pin
14
|
5 timer

Ingredienser

Valgfrit

 • 400 g kidneybønner (jeg brugte udblødte og kogte bønner)

Sådan gør du

 • Snit løg og hak eller pres hvidløg.
 • Halver chilierne, fjern stenene (lad lidt sidde tilbage for mere styrke) og hak kødet fint.
 • Opvarm smør eller kokosolie i bunden af en stor gryde og sauter løg, hvidløg og chili heri. Lad dem stege, indtil løgene er klare.
 • Da det er svært at brune 2 kg oksekød ned i gryden, brunede jeg halvdelen på en pande ved siden af og den anden halvdel direkte ned i gryden. Da kødet var helt brunt begge steder, hældte jeg pandens indhold over i gryden. Tilsæt nu resten af ingredienserne (minus chokolade og bønner) og vend det godt sammen.
 • Jeg skulle hjemmefra, så jeg hældte hele indholdet i crock potten og gav den 5 timer på HIGH. Den kunne også bare simre i gryden under låg.
 • Når chilien er færdigsimret, rører du chokolade og (udblødte og kogte) kidneybønner i og lader simre lidt, hvis du skal servere den med det samme. Hvis du, som jeg, laver den nogle dage i forvejen, lader du chilien køle ned, sætter den i køleskab og på dagen genopvarmer du den så, og først her tilsætter du chokolade og bønner.
 • Nu er den klar til servering.

Noter

Energiberegningen er lavet uden kidneybønner.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Herhjemme står vi midt i en alt for travl periode, der har varet lidt for længe. Det er helt ok, at Søren og jeg hver især har for travlt i perioder, men når vi begge har for travlt på samme tid, ramler det hele lidt. Det er heldigvis snart ovre, og vi går imod lettere tider, men lige nu trækker det tænder ud. Ingen piv, blot en forklaring.

Men midt i det her virvar havde vi inviteret til familiefødselsdag, fordi ungerne fyldte 9 i tirsdags. Jeg havde foreslået, at vi inviterede familien ud til brunch eller frokost på restaurant, men Søren syntes, at vi da godt lige kunne lave en chili con carne.

Med “vi” mente han åbenbart mig, for tidsoptimisten tilbragte fredag i Aarhus og fik også lige presset en frisørtid og en fodboldkamp med Silas ind lørdag formiddag, inden gæsterne kom kl. 12.00. Mand, hvor har jeg bandet den fødselsdag langt væk i løbet af ugen.

Men nu var det jo altså en realitet, og jeg fandt et hul torsdag formiddag, hvor jeg fik flettet en stor portion chili con carne ind.

Chili con carne – genialt at lave til mange

Chili con carne er nu faktisk et rigtig fint bud til, når man skal lave mad til mange / gæstemad. Der er begrænset med snitteri, den passer sig selv, den kan laves dage i forvejen, og smagen er virkelig i top.

Nu kan man dog ikke slippe afsted med kun at servere chili con carne, så på selve dagen kogte jeg en omgang ris til dem, der har de lyster og lavede lidt grøntsagsstave og en grøn salat.

Og kage! Vi skulle jo selvfølgelig også have kage. Men stadig relativt overkommelig arbejdsbyrde, når nu det skulle være. Og vi endte med et hyggeligt bord med masser af skåle, man hver især kunne fylde sin skål fra.

Vi serverede den med:

 • Cremefraiche 38%
 • Revet ost
 • Fermenteret tomatsalsa  (eller alm. tomatsalsa)
 • Avokadoskiver (kunne ogsæ være verdens bedste guacamole)
 • Grøntsagsstænger (gulerod, agurk, peberfrugt)
 • Grøn salat med olie-eddike dressing
 • Ris
 • Tortilla chips

Sidste to er ikke LCHF. Bare hvis nu nogen skulle være i tvivl.

Chokolade i chili con carne

Vega kaldte det “spild af god chokolade”, da hun så mig putte chokolade ned i den simrende kødsovs. Men chokolade i chili con carne hører sig altså til, og det giver en god afrunding af den stærke smag. Det samme gør altså den fede cremefraiche.

Når du laver langtidssimret chili, skal du være mere obs på chilimængderne, da chilismagen virkelig kommer frem ift. hvis du bare havde givet den en halv time i gryden. Mine børn har forskellig sarthed overfor den stærke smag og justerer den selv med cremefraiche, som de blander i sovsen i gode mængder.

Men står du og skal lave mad til mange, kan jeg varmt anbefale denne opskrift. Den er virkelig fuld af god smag, og du får credit for et lækkert måltid med minimal indsats på selve dagen!

Øverste billede i indlægget er taget af Columbus Leth til MADGLAD

Prøv også: Den ÆGTE chili con carne  (version uden hakket kød)

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Chili con carne til mange”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane

  Jeg kan ikke helt greje, hvor “keto’et” denne opskrift er? Ikke at jeg forventer, at du energiberegner den, ha ha, men kan du give sådan et praj om, om vi er langt væk fra keto, eller det ikke er så galt? Jeg tænker jo lidt på chokoladen, kidneybønnerne og den kære Jack Daniels. Bør man undlade de tre ingredienser, eller nogle af dem, hvis man gerne vil holde sig på keto, eller kan det lige gå, så længe man kun spiser én portion og ikke hele gryden? ;-)

  Og SKAL den langtidssimre? Eller er det okay med bare ti minutters kogetid, eller går jeg så glip af en helt mirakuløs smag eller noget? Jeg lavede den i går og havde ikke læst opskriften til bunds inden, så jeg fik lidt et chok, da jeg kom til slutningen og det med simreriet ha ha. Og med en sulten familie plagende inde i stuen, var jeg simpelthen bare nødt til at servere med det samme, og det smagte da egentlig vældigt godt. Men den bliver sikkert endnu bedre af langtidssimring?

  Undskyld den lange hilsen. Og tak for en superopskrift :-)

  Kh Mai

  Svar
  • Jeg synes, du er inde på det helt rigtige. Vil du pille kulhydrater fra, kan du fjerne bønner, choko osv., erstatte kokossukker med kulhydratfattig sødning osv.

   Keto er jo et spørgsmål om dit daglige kulhydratindtag. Så hvor mange kulhydrater har du spist tidligere? Måske har du fastet hele dagen og dette er dit ene måltid. Måske har du spist godt til dine andre måltider og er derfor ikke så sulten og spiser kun en lille portion. Jeg synes, det er virkelig vigtigt at det er i denne kontekst, vi kigger på det. Læs evt. også her: https://www.madbanditten.dk/er-det-keto/

   Og ja, simring fremhæver smagen men fedt at det gik alligevel :))

   Svar
 2. lækre opskrifter, har i går lavet dine cookies med chokolader og nødder de smager virkelig godt, og i dag står chili corn carnen stadig og simre ude på komfuret :)
  glæder jeg mig til at smage.

  Svar
 3. Uhm….. det må absolut være noget, der kan stå og hygge sig i ovnen, mens jeg er på arbejde i morgen. Tænk sig – at komme hjem til at køkken, der dufter af mad, når man har haft en lang dag på jobbet :-) Der skal vist serveres en god klat mælkekefir-creme fraiche til + med en masse lækre grøntsager :-D

  Svar
 4. Hej Jane
  Jeg har for nyligt fået konstateret PCOS og er ved at vænne mig til at leve helt uden stivelse og sukker. Jeg kan godt lide LCHF kosten og jeg spiser næsten ingen kulhydrater (bortset fra grøntsager). Jeg har ingen mæthedsfornemmelse og har helt mistet overblikket over en normal potionsstørrelse. Når jeg går i gang bliver det virkelig sådan pinligt “binging/munching”.
  Du skriver at du kan være mæt i op til 6 timer. Der går max 3 timer før jeg føler mig sulten.. Mit spørgsmål er: Er det fordi jeg ikke spiser nok fedt? Jeg er bange for at tage vildt meget på ved at spise mere fedt fordi jeg ikke ved hvornår jeg er mæt og derfor kommer til at spise mere.

  Jeg håber jeg giver mening :)

  Svar
  • Åh det er bare virkelig svært for mig at svare på. Jeg har jo en normalt fungerende mæthedsfornemmelse.
   Portionsstørrelser og fedt spiller helt sikkert en rolle for hvor lang tid, jeg er mæt. Jo mere fedt, jo længere mæthed. Men jeg er jo ikke stopmæt og proppet i 6 timer. Det er mere sådan en følelse af “fravær af sult”. Det kan jeg godt se, du måske ikke lige har gavn af at høre.
   Nogle gange spiser jeg for lidt til at jeg kan klare mig til næste måltid, og så drikker jeg en kop kaffe med kokosolie (og måske en sjat fløde). Måske det kunne være noget for dig?

   Svar
  • En besked til Louisa.

   Jeg har selv pcos og kender derfor til sulten. Har prøvet lchf og fedtet holdet mig ikke mæt længere. Det vil sige lidt. Jeg er sulten efter 2 timer. For mig virker det med fedt ikke. Jeg tog på. Så måtte stoppe igen. Men vi er jo alle forskellige

   Svar
 5. Kæreste Jane,
  Laver du ikke lige sådan en portion til min fryser? Hehe… Ser alt for lækkert ud og så må jeg snart prøve den der fermenterede tomatsalsa, som både du og Vikki flasher jævnligt ;)
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 6. Er det mørk 80% chokolade? eller hvad er det for en chokolade du bruger.
  Hvis man bare lader det simre i gryde med låg, hvor mange timer skal det så have?

  Svar
  • Jeg plejer at bruge mørk chokolade på minimum 70% men gerne over. Når det er til madlavning synes jeg det bliver bedre jo højere procenten er – Men hvis det er til at spise rent må den godt være under 80% synes jeg.

   I forhold til tid vil jeg også sige 4-5 timer, og gerne mere – Men som Jane også skriver, så øges styrken også jo længere tid den står :D

   Svar
 7. Uhm, Chili con carne er bare noget af det bedste. Jeg følger næsten samme opskrift, dog bruger jeg også 2 spsk worchestshire sauce og stjerneanis i min. Det smager også rigtig dejligt skulle jeg hilse og sige :)

  Svar
 8. Fik for mange år siden et fantastisk fif til tilbehør til chili con carne: bananer i skiver, sammen med creme fraiche… Det lyder måske lidt sært – men OH BOY, det er godt!!! Min veninde, som ku tricket, bruger så også alverdens søde krydderier i selve chilien – kanel, kardemomme etc. – udover de stærke. Det er altså en ret der bare holder – og er helt enig med dig i, at sådan en gang mørk chokolade lige runder den af til sidst… KH Lisbeth

  Svar
  • Øj hvor lyder det bare lækkert! Det vil jeg prøve, når jeg spiser en af de portioner, der pt. er i min fryser!
   Jeg laver nogle gange en “indisk kødsovs”, kalder vi den, med okse-eller lammekød og fyldt med de aromatiske krydderier som kanel og kardemomme og ungerne elsker det simpelthen! Det er lige sådan en opgraderet kødsovs :)

   Svar
 9. Fedt med flere slow cooker opskrifter, bliver mere og mere overbevist om at jeg må eje sådan en…Min kæreste putter altid en halv øl i chilien og selvfølgelig god chokolade, det løfter den altså lige en niveau op over ‘kødsovs – nu med bønner’.
  god søndag.

  Svar