Må man spise [……] på LCHF? (indsæt selv: skyr, frugt, bønnepasta, havregryn etc.)


Må man spise skyr på LCHF? Og hvad med frugt? gulerødder? Eller måske mælk, hvis jeg vælger laktosefri? Eller hvad med en glutenfri bolle, proteinbrød eller noget af det der bønnepasta?

Jeg får mange spørgsmål omkring forskellige fødevarer og om man må spise det på LCHF / Low Carb og Keto. Siden jeg har skrevet dette indlæg, har jeg derfor skrevet flere omhandlende både Low Carb og Keto og forskellige madvarer eller fødevaregrupper fx mejeriprodukter, frugt og alkohol. Tjek derfor også disse ud:

Det handler om kulhydrater

Det vigtigste du skal forstå om LCHF / Low Carb og Keto er, at det handler om at du skal nedbringe dit kulhydratindtag. Det er derfor ikke et spørgsmål om tilladte og forbudte madvarer (om end nogle madvarer jo selvfølgelig er mere egnede end andre pga. kulhydratindholdet). Men det er 100% kulhydratrestriktionen fokus skal være på.

Hvis du er i tvivl om hvordan du tæller dine kulhydrater, har jeg denne guide: Sådan tæller du kulhydrater (Det er en guide til MadbandittenPLUS-medlemmer, men kan læses gratis i prøveperioden, hvis du ikke er medlem).

Må man spise det på LCHF?

Dette er spørgsmålet, jeg elsker at hade. Okay, ‘hade’ er lige groft nok, men det er klart det sværeste spørgsmål for mig at besvare.

Men nu har jeg lavet en video om det. Og i den får du to forskellige universal-svar på dette spørgsmål – svaret kan du bruge uanset hvilken madvare, du har i tankerne.

1. det bløde og rare svar

2. det skrappe svar

Vælg selv det svar, du bedst kan lide!

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “Må man spise [……] på LCHF? (indsæt selv: skyr, frugt, bønnepasta, havregryn etc.)”

Skriv en kommentar

  • Jamen jeg synes, du må spise lige hvad du vil😁 Ift. LCHF/Keto tæller kun kulhydratindhold. Men det er jo kun ét ben af taburetten.
   Hvad vil du gerne opnå? Altså hvad ønsker du at opnå med din kost og hvordan vil du beskrive den kost, du spiser?

   Svar
   • Jeg spiser efter dine bøger og er meget glad for alle de dejlige opskrifter. Jeg faldt over haverfibermel og syntes det så ud som noget jeg måtte bruge, men kan godt se at der nok er stivelse i så det ikke er så godt

    Svar
    • Sukrin plejer at lave fine produkter til Low Carb livsstil. Min pointe var mere at selvom noget er low carb, er det ikke nødvendigvis det mest effektive til vægttab (hvis det er en del af målet).

     Svar
 1. Jeg elsker de her indlæg med “Må man spise ….. på KETO/LCHF?” Og jeg elsker din tilgang til det ?

  Jeg kan ikke lade være med at sidde og fnise lidt indvendig, når jeg selv bliver spurgt om man må spise ting som åbenlyst ikke passer sammen med, LCHF (og ofte slet ikke, hvis du kører en tur på KETO) og jeg kan kun forstille mig, hvor tit du får det spørgsmål ?

  MEN!
  Jeg har tit haft lyst til at skrive til dig og spørge; “Må jeg godt spise chiagrød med frugt .. HVIS jeg nu laver den på kokosmælk i stedet for mandelmælk, så er det vel OK, at bruge liiidt mere frugt …?”
  Og jeg kender jo godt svaret, men nogle gange, så overtager “junkie hjernen eller vanerne” fornuften og man håber at nogen vil sige at det er OK.
  Og selvom jeg godt selv kender svaret, så skal jeg alligevel ind i mellem mindes om, hvorfor det er MIT valg at tage – og det er derfor jeg elsker denne slags indlæg ?

  Tak for dig ❤️

  Svar
  • Haha ja, I know. Jeg har også den vildeste junkiehjerne og den kan finde på SÅ mange krumspring.

   Den her video er et par år gammel men mit svar i dag vil være omtrent det samme. Men i dag har jeg mere lyst til at tilføje noget i retning af:

   Kan du ikke se at det, at du (altså spørgeren) har mistet kontakten og tilliden til din krop, siden du spørger fremmed dame på internettet (mig) om du må spise dit eller dat? Det er synd, for den kontakt er faktisk rigtig vigtig, og den skal du arbejde på at få genoprettet.
   Og også:
   Hvad afholder dig fra at spise den chiagrød (eller hvad det nu er) og så evaluere hvordan det går? Måske går det fint, måske går det ikke fint. Og så ved du det, kan du navigere derefter.

   Jeg er sulten hele dagen hvis jeg starter med chiagrød, yoghurt, smoothie eller lign. Det betyder ikke at jeg aldrig spiser det. Det betyder bare at jeg ved, at jeg den dag kommer til at spise mere end hvis jeg havde startet dagen med grøntsager, kød og fedt.

   Og tak for din søde kommentar :)

   Svar
 2. Hej jeg kan ingen steder finde svar på om man på ketolivsstil må spise havregryn. Kan du hjælpe med det?

  Svar
  • Havregryn og Keto duer jo ikke rigtigt sammen. På Keto spiser man jo ikke nogen kornprodukter og havre er en kornsort. Og havregryn indeholder næsten 60 g kulhydrat pr. 100 g. På Keto spiser vi jo kun 20-30 g kulhydrat om dagen.

   Måske kan denne guide hjælpe dig: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/
   Den giver et godt overblik. Og ellers kan jeg anbefale min bog Keto på 4 uger. Der har jeg gjort det så nemt som muligt at navigere i Keto-retningslinjerne i et helt almindeligt liv.

   Svar
 3. Hej….jeg er rigtig glad for stort set alle de mad-produkter jeg har kunne se på div. photos af Keto forløb…men, jeg har i DEN grad brug for at blive “styret” ind i en korrekt rutine, hjælp til hvad jeg skal indkøbe, og ikke at falde ned i “det nemmeste, som så bliver kedeligt, og så snyder jeg – madlavning/indkøb”
  Jeg er interesseret i dit 4 ugers foløb men kan ikke rigtig finde det link du taler om i din video (nok mig som er halvblind). Jeg kan se bogen, men ikke det forløb hvor man er flere igang.
  Ligeledes…jeg vil gerne vide, om man kan træne hjemme (styrketræningen) !!! I forvejen går jeg gode ture, mindst 3 gange om dagen, med mine 2 hunde.
  Hilsner
  Susanne

  Svar
  • Hej Susanne
   Mit online forløb er sat midlertidigt på pause, da jeg er ved at opdatere det med ny viden og nye redskaber. Jeg håber, det kan være klart i slutningen af april, men det er lidt usikkert med den nuværende situation, må jeg indrømme.

   I mellemtiden vil jeg anbefale dig at starte med en af mine Keto-bøger. De er helt firkantede ift hvad du skal og ikke skal og fyldt med virkelig lækker mad: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/

   Svar
 4. Hej Jane ?
  Jeg overvejer kraftigt, at deltage i dit nye forløb her den 22 maj. Jeg har dog et par spørgsmål ?
  I dag spiser jeg sjældent morgenmad, da jeg ikke er sulten og frokosten er i kantinen på arbejde – hvor der dog er stor mulighed for både kød og grønsager, ville dette kunne fungere i dit forløb?
  Desuden skal jeg opereres d 29 maj, så jeg ikke lave træning i ca 2 uger – er det også ok?
  På forhånd tak for svar og hyg dig i Paris ?

  Svar
  • Hej Gemini
   Jeg har på ingen måde noget problem med at du ikke spiser morgenmad, så længe det ikke fører til dårlige madvalg senere på dagen. Faktisk er det noget, der sker automatisk for mange på LCHF. Altså at man spontant begynder at faste/springe måltider over. For mange er det en angstprovokerende tanke, så derfor har jeg det først på programmet i den sidste uge af forløbet men det er 100% i orden at gøre det inden.

   Og ingen træning er ok. Der er mange, der føler forløbet, som vælger at tage en ting af gangen, dvs. først få det med maden ind under huden og så tage træning ind senere. Materialet, du får adgang til, er dit til evig tid, så du kan implementere træningen, når du er klar efter operationen.

   Håber, det er svar nok :)

   Svar
 5. Overvejer stærkt at deltage i LCHF kickstart forløb på 28 dage. Men jeg har KOL og vil gerne vide lidt om hvilken træning der bliver tale om, jeg kan f.eks IKKE løbe. Kan du oplyse lidt detaljer omkring træningen.
  Vh Bente

  Svar
  • Hej Bente

   Træningen i Kickstart er styrketræning. 2 gange 20-30 minutter om ugen. Resten af ugen opfordres der til hverdagsbevægelse i form af gåture. Ikke løb. De fire uger er en omstillingsfase, hvor kroppen skifter over på fedtforbrænding og det er træningen tilpasset til :)

   Svar
 6. Rigtig god tur til Paris Jane, må du få en skøn tid :-) Vi er mange omkring dig, lige bag skærmen hvis du får hjemve <3

  Svar