Må man godt spise grøntsager på LCHF?


Må man godt spise grøntsager på LCHF? øh ja.

Det værste ved LCHF – hvis du spørger mig – er, at det hedder noget med “low carb”.

Low Carb klinger bare stadig lidt glædesløst og slankekursagtigt, og så giver det hurtigt associationer til en kost, hvor man spiser kød og fedt og ikke andet. For grøntsager indeholder jo kulhydrater, og dem skal vi begrænse, ikke? Nej, ikke hvis du spørger mig!

Når vi hverken spiser sukker, kornprodukter eller stivelse, begrænser vi kulhydraterne rigeligt, og på den måde er der fint med plads til en masse grøntsager. Selv har jeg aldrig spist så mange grøntsager, som jeg gør på LCHF.

Jamen, hvor mange kulhydrater må jeg så spise?

Det er et meget hyppigt spørgsmål, og jeg svarer altid lidt undvigende.

Jeg tror ikke, at det nødvendigvis er sådan, at vi hver især har et bestemt “kulhydratniveau”, som er rigtigt for os.

Mit eget varierer fx efter årstiden, tiden på måneden, humør, stressniveau, aktivitetsniveau etc. I perioder spiser jeg ret striks LCHF og holder mig udelukkende til ovenjordsgrøntsager, om vinteren spiser jeg gerne lidt rodfrugter også, og når foråret og sommeren kommer, får jeg lyst til mere lette grøntsager og flere bær.

Hvis man gerne vil lave yderligere kulhydratrestriktion, ville jeg til enhver tid skele til madvarer som nødder og mejeriprodukter før grøntsagerne.

Well. Mit ærinde her i dag var egentlig, at jeg ville vise noget forskelligt grøn mad, der har fundet vej til min tallerken i den sidste tid. Det er en af de ting, jeg elsker ved Instagram. At se, hvad andre spiser. Det giver god inspiration, synes jeg.

Vi starter med en klassisk tomat-mozzerella-salat med hjemmelavet pesto. Arh men det er, som om jeg venter hele vinteren på at kunne spise sådan en.

Og her er det så take-out på LCHF-manér. Vi har sådan et rôtisseriested i Valby, hvor vi henter kyllinger, hvis vi en sjælden gang skal have takeout. Asparges’ne har jeg bare blancheret. Det slår altså en pizza eller en grillbarsburger med flere længder!

Her nedenfor er det Tammamsalaten fra Spis dig mæt & glad. Hvis du skal vælge en grøn ret derfra, som du vil lave, vil jeg på det varmeste anbefale den.

Man kan også snige lidt grønt ind i morgenmaden. Her er det en omelet med ost, som har fået selskab af lidt hakket persille og tomater.

Grøntsagstatar! Smart måde lige at få tømt ud i grøntskuffen og samtidig servere noget, der ser appetitligt ud. Denne er vendt i en olie-eddikedressing.

Flere asparges. Her sammen med lidt kalvekød og en flødesauce med svampe.

Og selvfølgelig en greenie, fordi jeg bare er total sucker for den følelse af wellness og forkælelse, de giver mig. Her af persille, basilikum, spinat, grønkål (frost), agurk og en lillesmule æble for sødme. Blendet med isterninger og vand. Blåbær on the side.

Det var alt, jeg havde på programmet i dag. Måske kan I fornemme, at humøret er lidt højere end i går, hvor jeg pev lidt. En hel nats søvn kan jo gøre underværker på det punkt! ;-)

PS: Så I godt, at både femina.dk og politiken.dk havde store LCHF-temaer i går? Det er jo simpelthen herligt!

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

30 kommentarer til “Må man godt spise grøntsager på LCHF?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.

  Jeg har været på LCHF i ca. 6 måneder. Jeg elskede slik og kager og grovbrød osv. Men jeg har faktisk ikke savnet det. Dengang blev jeg hurtigt sulten og spiste så igen brød og søde sager.
  Nu kan jeg ikke rigtig mærke, når jeg er sulten. Jeg vil gerne vide, hvor mange måltider, det er godt at spise om dagen. Jeg tror at jeg spiser for meget og for hyppigt men vægten er den samme som før LCHF.
  Jeg vil gerne tabe 3-5 kg. uden det dog er så væsentligt.
  Jeg har læst en del om at deltidsfaste, og det overvejer jeg at supplere med for hurtigere at komme i ketosetilstand. Kan man kombinere LCHF og 16-8 faste?
  Jeg har læst, at det er godt for kroppen at stresse den lidt, ligesom når man træner musklerne.
  Jeg synes at det er fascinerende, at vi vender kostpyramiden på hovedet, og alle mine venner og familie undrer sig.
  I øvrigt kan jeg godt lide at læse din blog, selv om jeg ikke laver så mange fine retter.

  Hilsen Bente.

  Svar
 2. Jeg elsker bare de billeder Jane de viser jo netop at fokus er på grønt og fedt.
  Jeg er begyndt at sige low/no grain i stedefor når jeg skal forklare folk hvodan jeg spiser frem for low carb (fordi de fleste så laver en kobling der siger no carb)
  Jeg synes jo netop at jeg spiser meget mere grøn efter at brød, pasta og ris er næsten væk.
  Feks igår
  Atypisk spiste jeg intet grønt til morgen da vi fik kokospandekager
  men både til frokost og aftensmad fik jeg mere end 600-700 gram i alt .
  Og vi taler om mange slags talte vel 15 slags hvis vi tæller krydderurterne med
  Før i tiden ville jeg har spist en 3-4 slags og nok omkring 300 gram grønt og 200 gram frugt.

  God lørdag -vil smutte ud og høste de tykkeste asparges til min frokost

  Svar
  • Ja præcis, grøntsager er det oplagte tilbehør til lækkert kød. Og du er heldig med nyttehaven. Vi tager en ombygning de næste 10 uger i stedet :-/

   Svar
 3. Det er så rigtigt det med grøntsagerne :0) De ser så lækre ud de billeder du har lagt ud.
  Jeg har lige et spørgsmål – ved ikke om det passer ind her, men herre goes:
  Kender du til Thailandske “glasnudler” altså ikke risnudler, men glasnudler – lavet af Mung Bønne Mel? Der er 35 g kulhydrat pr 100 g og 2 g fibre.
  Jeg kan ikke finde noget om glykæmisk indeks eller andet. Kulhydrat er jo kulhydrat, men er det helt skidt vil jeg hellere undlade at prøve det.

  Svar
  • Jeg kender ikke de nudler, men umiddelbart lyder 35 g kulhydrat af meget. Der findes en del forskellige slags nudler med væsentlig færre kulhydrater, som mange LCHF’ere er glade for. Jeg savner ikke nudler og har derfor ikke gået mere ind i det ;-)

   Svar
   • Tak for det :)
    Faktisk savner jeg det heller ikke, så jeg tænker egentlig også bare at droppe det. :0)
    Ha nogle gode dage med afslapning

    Svar
 4. Hej Jane.
  For et par dage siden modtog jeg din bog og jeg er gået ALL IN! Bogen er simpelthen så lækker og fantastisk. den er godt skrevet på et helt almindeligt sprog, hvor alle kan Følge med. Håber min familie hopper på hen ad vejen, men lige nu syntes de at jeg er tosset ;)
  Jeg er ved at bage Kernebrødet, men hvor længe kan det holde sig? Og skal jeg opbevare det i køleskabet? Tænkte pga osten.
  Super lækre billeder til dagens indlæg, virkelig god inspiration. Dejligt at se at jeg kan smovse kylling fra French, for det er mit yndlings take-out.
  Tak Jane for et så inspirerende spark i min mås til at leve et sundere liv.
  Mvh Julia

  Svar
  • Hvor er du sej, Julia!
   Jeg fryser faktisk brødet ned. Skærer det i skiver og lægger madpakkepapir imellem. Jeg spiser det ikke så tit, og på den måde kan jeg tage en skive op, når jeg har lyst til det. Ellers tror jeg også, jeg ville vælge køleskabet og så evt. lige riste det let inden servering :-)

   Svar
   • Jeg har haft brødet liggende i 7 dage, uden at det smagte ringere.
    Men forsøger også at huske at få det frosset ned.

    Svar
 5. Jeg elsker når du slår et slag for grøntsagerne :) Jeg tror faktisk, det er endnu sværere for folk, at skrue så meget op for grøntsagerne, som du gør, i forhold til at skrue op for fedtet. Fedtet er tit en ret ukompliceret ting at skrue op for, det er bare lidt ekstra mayo, fløde, smør osv, det tager ingen tid. Grøntsager tager tid. Ikke alle grøntsager tager lang tid, men det tager længere tid, end at klatte mayoen på æggene. (også herhjemme ;) )

  Svar
  • Det kan godt være, du har ret i det. Jeg brugte bare selv min første tid på LCHF ved at tro, at det var “high fat” hvis bare jeg tog mig en håndfuld mandler ind imellem. Boy, was I hungry… ;-)

   Svar
 6. Low carb for mig betegnelse på mit nye dejlige liv. Jeg elsker de to ord sat sammen. De giver positive tanker om fladere mave bedre humør, overskud og fantastisk mad :-) Og trods god fed lækker mad tåber jeg mig stille og roligt, uden at tænke slankekur.
  Har nu også været ude og spise og fandt en god Low carb løsning. Manglede intet spiste faktisk mindre end normalt uden at tænke over.
  Jeg er glad for du ikke går på kompromi med reklamer, jeg tager banditten meget seriøst og vil blive forvirret af reklamer som ikke er Low carb TAK.

  Svar
 7. Arhmen, du er FANTASTISK til det pjat :-) Tak, tak, tak… Elsker din mad! Sidder pt i sofaen med dynen, nyder roen herhjemme all by myself, og læser din bog for Gud-ved-hvilken gang – bare fordi jeg kan :-) Det er lige præcis din tilgang til lchf, som gør det til en sund livsstil i stedet for en kur! <3 Hav en SKØN regnvejrsdag ;-) Jeg vil nyde min!

  Svar
 8. Du er så flink!:) Jeg elsker at boken din er full av oppskrifter med masse grønnsaker i! De andre LCHF-bøkene jeg har fokuserer litt for mye på erstatningsprodukter som fiberfin og pofiber. Blomkålpizza og kjernebrødet har allerede på to uker blitt en gjenganger, og i går serverte jeg mexikansk terte. Nam!!

  Svar
 9. Uh, inspirerende sider..

  Jeg bruger din blomkålspizzabund – i variationer (squash, kål, broccoli) til morgenmad og frokost. RET tit. Den er med til at lægge en god bund, synes jeg.. og jeg er helt enig – der er god plads til en masse grønt på tallerkenen, når man fjerner stivelses- og sukkerholdige fødevarer.

  Svar
 10. Jeg er blevet helt hooked på greenies efter min debut i mandags! Det tog min forkølelse på en dag. Hvad sådan et vitaminboost kan gøre for immunforsvaret skal man virkelig ikke undervurdere :)

  Svar
 11. Jeg bliver grebet af forår,sommer og glæde af bare at kigge på disse skønne billeder. Tænderne løber i vand af længsel efter at smage alt det. Smukt lavet Jane !

  Svar