Lasagne med squashplader


Lasagne med squashplader er en klassiker på vores spisebord. Det er nemlig nemt at lave low carb lasagne, altså lasagne med færre kulhydrater. Pastapladerne i lasagne kan nemlig erstattes af grøntsager som zucchini, aubergine, kålblade, etc. Kun fantasien sætter grænser her.

Og man savner ikke rigtig pastapladerne. Det er jo ikke dem, der giver den gode lasagnesmag. Om sommeren laver jeg oftest lasagne med squash, mens jeg om vinteren holder mest af aubergineplader, så vi nærmer os den græske moussaka. Så squashlasagne har jeg kaldt sommerlasagnen.

En sidste variant, der også fortjener at blive nævnt, er den gode lasagne med proteinpladerne. Prøv den (men gem den til vinter for det er en tung sag)

lasagne med squash

Lasagne med squash

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
4
|
30 minutter

Ingredienser

  • 500 g hakket oksekød
  • 2 stilke bladselleri kan udelades
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 400 g tomatpassata / mosede tomater
  • 1 spsk koncentreret tomatpuré
  • 1 tsk basilikum
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 spsk rød balsamico eller fx Worcestershire sauce
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 squash
  • 100 g revet ost gerne en lagret cheddar eller frisk mozzarella
  • smør eller kokosolie til stegning

Mornaysauce

  • 2 dl fløde
  • 100 g revet ost
  • 1 knsp stødt muskatnød
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Snit løg, hvidløg og bladselleri fint.
  • Varm smør eller kokosolie op i en gryde og sauter hvidløget, løgene og bladselleri heri.
  • Brun herefter kødet og tilsæt tomatpassata/sauce, koncentreret tomatpure og krydderierne. Smag til med balsamico og salt og peber.
  • Lad saucen simre under låg, indtil du er klar til at samle lasagnen.

Mornaysauce

  • Giv fløden et hurtigt opkog i en kasserolle, skru ned for varmen og lad osten smelte heri.
  • Saucen bliver nu tyk og cremet. Tilsæt muskatnød, salt og hvid peber efter behag. Rør godt rundt.

Lasagne

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Skær squash i lange tynde skiver, enten med en skarp kniv eller mandolinjern. Dup dem evt. med køkkenrulle eller et tørt viskestykke, så de ikke er alt for våde.
  • Saml lasagnen i et ovnfast fad og start med et lag squash i bunden, derefter lidt kødsovs. Læg dernæst endnu et lag squash, kom mornaysaucen over og top med resten af kødsovsen og afslut med et lag squash og revet ost på toppen.
  • Bag lasagnen i ca. 20-25 minutter i ovnen ved 200 grader.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Low carb lasagne med squash

Lasagnen blev til ved, at jeg lavede en kæmpe portion kødsovs, hvoraf den ene halvdel røg i en form med squashplader imellem og et tykt lag ost på toppen, og den anden del serverede jeg sammen med en smule pasta for ungerne og det meste af vejens børn.

Jeg overvejer at begynde at opkræve kostpenge hos de omkringboende forældre, for det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at vi har ekstra kuverter til bords. Heldigvis – eller hvad man nu skal sige – er barnefaderen en del bortrejst i øjeblikket, så der er da en mund mindre at mætte.

Ungernes venner er nu også nogle virkelig søde børn. Især når pigen, som spiste med forleden, siger “Orv, hvor er det en lækker kødsovs, Jane!”. Jamen, hun må da hjertens gerne komme en anden gang :-)

Og jeg gik måske også her og syntes, at mine børn spiser meget. Det synes jeg altså virkelig, de gør. Men det er slet ingenting i forhold til de mængder mad, deres venner sætter til livs! Altså, hvad skal jeg gøre, når de bliver teenagere? Jeg bliver jo spist ud af huset. Vi må flytte på landet og blive selvforsynende. Eller tjene flere penge.

Kødsovs med squashplader

Tilbage til lasagnen. Som jo i virkeligheden er bare er kødsovs med squashplader. Hvis jeg har god tid, laver jeg også en mornaysauce og kommer i midten. Men det er mere undtagelsen – den er dog medtaget i opskriften, da det bare giver den der lækre lasagne-feeling (og smag).

Og naturligvis er lasagnen toppet med godt med ost. Jeg brugte en god, lagret cheddar for at få lidt mere smag med almindelig ost til gratinering eller mozzarella kan også gøre det.

Ind i ovnen i 20-25 min. ved 200 grader. Den behøver ikke så længe i ovnen som almindelig lasagne, da der jo ingen pastaplader er, der skal færdigtilberedes, kun squash / zucchini. 20 min er nok til, at osten er godt smeltet, og squashpladerne er gennemvarmede.

Skær ud og server!

lasagne med squash

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

35 kommentarer til “Lasagne med squashplader”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 5 stars
    Så lækkert 😍
    Er ny på madbanditten, men har allerede prøvet flere af dine opskrifter, og de er virkelig gode, er allerede stor fan 🥰

    Svar
  2. Hvor ser det lækkert ud! Det må jeg prøve i morgen aften :-)
    Hvor meget squash og oksekød har du brugt?
    Kan den fryses?

    Svar
  3. Højst interessant og godt alternativ siden jeg absolut forguder min lasagne. Men jeg har et spørgsmål mht squash og vægttab som du måske kan svare på. Jeg har hørt fra et par venner at squash indeholder meget stivelse som kan nedsætte forbrændingen, men har det hold i sig?

    Svar
    • Interessant, jeg holder lige øje med svar også :-) Uh, jeg holder så meget af min squash, det håber jeg da ikke!

      Svar
    • Nej ingen problemer med squash. Det er utroligt kulhydratfattigt, så det kan du roligt spise løs af! :)

      Svar
  4. Det ser virkelig lækkert ud! Jeg skal i aften give mig i kast med en lasagne, hvor pastapladerne er blevet erstattet med hvidkål. Glæder mig til at smage resultatet :)

    Svar
    • Blev den god med hvidkål?
      Jeg vil lave lasagne i aften men overvejer om det skal være med squash eller hvidkål?
      Tænker på hvad der er bedst?
      På forhånd tak for hjælpen

      Svar
  5. Min kæreste laver ind i mellem en slags bechamelsauce af kogt, blendet blomkål med salt, peber, muskatnød og lidt hvidløg. Og hvis man blander lidt flødeost eller lignende i tror jeg det godt kunne smage som den lækreste bechamelsauce eller måske bedre.
    Jeg har til gengæld endnu ikke prøvet at udelade pladerne, men vil prøve det straks squash og aubergine er så lækre!

    Svar
  6. Som pasta kan man også bruge:
    4 æg
    5 spsk husk
    125g hytteost

    Det hele blendes sammen og hældes ud på en bageplade. Ind i ovnen i 10 min på 200 grader.

    Man kan bruge det som plader til lasagne, skære det ud til spaghetti og man kan faktisk også spise det koldt med pålæg i, eks pikantost, flødehavarti og hamburgerryg. Salat kan spises til.

    Svar
    • Ved du hvad? Jeg kan heller ikke finde en eneste opskrift på kødsovs. Sikke noget sjusk! Jeg spiser jo kødsovs mindst en gang om ugen. Jeg må bringe opskriften snarest. Måske i næste uge. Jeg tror min “hakket-oksekødskvote” er brugt for denne uge ;-)

      Svar
      • Et forslag er at komme ost i i stedet for plader. Det har jeg gjort ret vellykket.
        Frisk mozzarella i stedet for plader, og emmenthaler og parmesan på toppen. Grøntsagerne har jeg revet ned i sovsen, og jeg jævner altid med koncentreret tomat.

        Til 4
        500 gram kød
        1 pakke hanegal bacon
        2 mellemstore løg (de jævner også) det er inder tricket, de bruger oceaner af løg og jævner sjældent deres retter)
        Hvidløg
        Revet squash eller anden grøntsag efter behag.
        Paprika
        Timian
        Oregano
        Salt
        Peber
        Chili
        2 pakker frisk mozzerella
        Rigelig revet emmenthaler
        1 dåse kon. Tomat
        Eventuelt en dåse flåede tomater
        Parmesan
        En sjat rødvin ( ikke nødvendigt)
        Opskrift:
        Steg kød og bacon
        Tilsæt løg og hvidløg til de er blanke
        Tilsæt kon. Tomat den bliver bedre når den lige bliver en smule stegt
        Revet grøntsager og hvis du har en sjat rødvin ( ikke nødvendigt) kommes i.
        Krydderierne tilsættes og retten snurrer på komfuret i ca 1 time og koger ind til en god tyk sauce. Er den for tynd kan den jævnes med lidt mere kon. Tomat
        Smag til og kom i en form skiftevis med mozzarellaen som skæres tyndt eller bliver smuldret ud. Kom ementhalren på toppen og riv parmesanen på den grove side af rivejernet og drys på.
        Bages ved omkring 200 til osten er blevet lækker brun.
        Server eventuelt med en grøn salat.
        Velbekomme
        Joy

        Svar
  7. Kyllingelasagne med hjemmelavede plader uden mel.
    Har lavet en normal tomatsovs til lasagne, men har bare brugt hakketkyllingekød. Har lavet en hvidsovs af hytteost, græsk yoghurt, lidt mælk, salt og muskatnød. Kom det lagvis i et fad sammen med frisk spinat og sluttede af med ost.

    Pasta (uden mel)
    Ingredienser:
    4 Æg
    125 gram Flødeost
    5 tsk Fiberhusk eller 0,5 dl
    Tænd ovnen på 150 grader. Pisk æggene luftige, rør de andre ting i. Lad det hvile 10 min. Rør igen. Dejen skal have konsistens som vaniljecreme. Kom dejen ud på en bageplade med bagepapir. Smør et bagepapir med olie, læg den olierede side ned mod dejen og rul det så fladt som du kan. Kom det i ovnen 10 min (med bagepapiret over dejen). Tag det ud og fjer det øverste bagepapir. Lad det køle af. Nu kan det skæres ud som plader eller båndpasta. Kommes i lasagne eller koges.

    Ville lige dele min opskrift med dig :-)

    Svar
    • Wauuuu DET skal prøves, tak for tippet :-) har her til morgen for første gang prøvet at lave “brød” med æg/philidelfia/husk. Det var en succes så det skal også prøves i lasange. Tak :-)

      Svar
  8. Tak for en god opskrift! Jeg er ny i lchf-verdenen, og er i forvejen slet ikke vild med/god til at lave mad. Men denne her lasagne blev så god, og selv mine børn, hvor 2 ud af 3 ikke er vild med grøntsager, spiste rub og stub :-).
    Min squash var sprød og på ingen måde vandet, og lagde den bare i fadet uden at gøre andet ved den.
    Tak for en rigtig god og inspirerende blog, kigger hver dag :-).
    Maria

    Svar
  9. Jeg ELSKER lasagne med squash-plader! Jeg vil til en hver tid foretrække det frem for original lasagne.
    Jeg oplever også at den bliver alt for smattet hvis jeg bare bruger squashen som den er. Jeg plejer at trække vandet ud af squash-“pladerne” ved at lægge dem på et stykke køkkenrulle, drysse salt ud over og så lade dem ligge der i min. en halv time (jo længere jo bedre). Så synes jeg lasagnen får den rette faste konsistens.
    Jeg bruger ikke oste-sovs i lasagnen, jeg bruger bare revet ost mellem lagene.
    – Camilla
    Ps: Tak for en altid inspirerende blog Jane :)

    Svar
  10. Uhm!
    Endnu en gang tak for tip til hverdagsmaden.
    Jeg skal snart have lasagne igen og jeg er bestemt ikke en af dem, som savner pastapladerne. Jeg forbager/steger ligesom Henriette grøntsagspladerne, inden den lægges sammen.Ostesaucen har jeg god erfaring med en sauce af hytteost, fløde og æg.
    KH
    – frk. sveske

    Svar
  11. Uhm, ser godt d, jeg elsker squash-lasange, lavede en ordentlig omgang i søndags, og har derfor haft det med på madpakke hele ugen (:
    Jeg plejer dog godt nok at putte mine squash-“plader” i ovnen med salt på i et kvarters tid, for at trække væske ud, men det er måske slet ikke nødvendigt? (:

    – Anne

    Svar
    • Jo, det er der åbenbart flere, der mener, er nødvendigt. Jeg har aldrig gjort det. Jeg giver den ikke så længe i ovnen, så squashen er stadig sprød i det. Måske derfor har jeg aldrig spekuleret over det…

      Svar
  12. Anita
    Prøv med hysterisk tør kødsovs og forbagte grøntsager
    Jeg lever med den smule mel der skal til at jævne en sjat fløde + muskatnød og rigeligt ost( bedre end Karolines fuskerier ;)
    Og LCHF danmark har en omstændig med god opskrift med “pastaplader” lavet med æg, husk og flødeost – det betyder at man kan lave en lasagne som er langt mindre vandet ;)

    Svar
  13. Kæreste Jane.

    Jeg er sjældent uenig med dine vidunderlige indlæg, men denne gang må jeg stampe hårdt i jorden og råbe “NEJ!” Uanset hvor meget man prøver, kan man ikke komme i nærheden af en god low carb lasagne (people, pleeeeaaase prove me wrong!) Du har ret i, at lasagnepladerne ikke smager af noget, men de har en vigtig funktion, nemlig at holde sammen på retten, så den bliver fast, lækker og ikke mindst i stand til at skære, så man får fine selsvstænige stykker, der ikke splatter ud på tallerknen. Jeg har forsøgt med alternative plader flere gange, men hver gang bliver det en lasagne-suppe (som jeg kan se, at din også er) og en lasagne skal altså ikke spises med ske. Jeg har forsøgt mig med mindre væske i kødsaucen, men det bliver en gang smat alligevel pga. vandholdige grøntsager. Og så har jeg slet ikke nævnt the secret ingredient mornay saucen, som jeg ikke har formået at lave low carb hvor den også smager som den ægte vare (nå ja, så ægte, som en briksauce fra den kære Karoline er….) Okay, nok surt opstød herfra, men jeg saaaavner min llvrt fra før jeg sagde farvel til korn, så du ramte lige et ømt punkt der. Jeg lover, jeg har ja-hatten på, næste gang jeg kommenterer.

    Triste hilsner (;-))
    Anita

    Svar
    • Jamen altså! Tænk, jeg har aldrig et sekund tænkt over at squashlasagne var for våd. Jeg synes, den hænger fint sammen. Spiste en rest til frokost i dag og den stod rank og flot. Måske lavede jeg bare virkelig dårlig lasagne før, så mit sammenligningsgrundlag er et helt andet. Lidt bechamel/ostesauce ville dog klæde denne, det vil jeg give jer, men denne blev lavet i hast og med en milliard børn i huset. Hvad sker der for alle de børn?

      Men Anita, udfordringen er taget! Vi skal da have lavet en ordentlig lasagne til dig!

      Svar
    • Jeg eeelsker lasagne med aubergine eller squash plader. Synes overhovedet ikke at jeg har problemer med at de bliver smattet. Man skal bare give den længere tid i ovnen(m sølvpapir over, så osten ikke brænder på), lade den “trække” i et stykke tid når den er færdig bagt, så trækker den sig sammen, samt lade være med at lave kødsovsen for våd. Så kan man skære fine firkantede stykker!

      Svar
  14. Jeg forbager steger uden fedtstof altid squash = så bliver den mindre våd ;)
    Det kan E bedst lide. – hun mangler ofte også ostesovsen- så ofte laver en jeg en lidt jævnet flødesovs og smider på for at tilfredsstille hende.Der er vist gang i kødsovsen i de små hjem Fnis

    Svar