Skal fremtidens kostråd til diabetikere være Low Carb?


Der sker store og vigtige ting på diabetes-området i øjeblikket og jeg er jo et optimistisk menneske og det føles faktisk som en lavine, der nu ruller.

I årevis har det været velkendt og veldokumenteret i den videnskabelige litteratur, at Low Carb er en effektiv og sikker kost til nedbringelse af vægt og blodsukker for folk med diabetes 2 og insulinresistens (og alle andre men man undersøger jo overvejende effekten hos forskellige sygdomsgrupper).

Godkendt af ADA (The American Diabetes Association)

Og da endda verdens største faglige organisation for diabetes i hhv. oktober 2018 og maj 2019 indskrev Low Carb og KETO (Very Low Carbohydrate Diet) i deres anbefalinger til folk med diabetes 2 og insulinresistens, var vi ærligt talt nogen, der sad herhjemme og tænkte, hvorfor der var så tavst om denne vigtige ændring i Danmark.

Men der skulle åbenbart et dansk studie og en modig avis (Politiken) til virkelig at få sat det her emne på dagsordnen.

Fremtiden byder på Low Carb kostråd til diabetikere

I sidste weekend kunne vi læse artiklen i Politiken om, at de sidste 40 års kostråd til diabetikere er forkerte og i denne weekend følger de artiklen op med yderligere to artikler.

I den ene artikel kan vi læse, at, både Fagligt Selskab af Kliniske Diætister og Diabetesforeningen nu mener, at fremtidige kostråd til diabetikere kommer til at byde på Low Carb kostråd og den anden artikel beskriver, hvordan diabetikere, der har taget deres sygdom i egen hånd og har spist sig i bedring eller fri for diabetes-symptomer i Low Carb kost føler sig svigtet af læger og diætister.

Find Politikens artikler her:

Foreninger: ja til Low Carb kost til diabetikere

Diabetikere føler sig svigtet af myndigheder, diætister og sure læger

Formand for Dansk Endokrinologisk Selskab, Troels Krarup Hansen, der er klinisk professor og centerleder for Steno Diabetes Center Aarhus, udtaler for egen regning, at kostråd om at spare på kulhydraterne burde gælde alle, ikke bare diabetikere.

»Langt de fleste – uanset om man har diabetes eller ej – kan formentlig have gavn af at reducere kulhydratindholdet i kosten. Og jeg mener derfor, at vi skal arbejde med generelle kostråd, som gælder for alle«.

Godt nyt for alle med diabetes 2 og insulinresistens

Jeg kan næsten ikke beskrive hvor meget det her glæder mig. Det er godt og vigtigt nyt!

Det glæder mig selvfølgelig på alle diabetikeres vegne, at de fremover vil kunne modtage rådgivning og hjælp til at komme i gang med Low Carb.

Som det er i dag, får modige diabetikere, der spiser Low Carb, ofte at vide, at de er på egen hånd eller at lægen ikke kan tage ansvar for dem, hvis de ikke følger de officielle kostråd.

Det skal stoppe nu. Low Carb skal nu være et accepteret alternativ

Vil fremtidens kostråd til diabetikere være Low Carb?

Er Low Carb for svært på den lange bane?

En stor bekymring fra officiel side har været og er stadig, at ‘Low Carb er svært at følge på den lange bane.’. Bestemt en valid bekymring, men til det har jeg to kommentarer.

Den første er, at det jo altså gælder alle slags kost og at det jo altså heller ikke går så pokkers godt med at følge de nuværende råd.

Og den anden – og mest relevante er:

Hvor nemt tror du selv, det er, at følge en kost baseret på få kulhydrater i en verden, hvor der er kulhydrater overalt og hvor man evigt og altid skal være den sære eller besværlige, der takker nej til brød og kage eller som beder om at få sin bøf uden kartofler på restauranten.

Og hvor ens læge afviser at tage ansvar for ens helbred, fordi man vender ryggen til de officielle råd og som fraråder denne farlige low carb kost og taler frugt og fuldkorn i lange baner og hvor alle står og venter på, at man fejler med den der mærkelige kur, så man kan vende tilbage til at spise som alle andre.

Og hvor man til alle sammenkomster skal lægge ører til, at det også er farligt med det fedt eller at det er vigtigt at spise ‘alt med måde’ og vi skal jo hverken være hysteriske eller fanatiske.

Det er KÆMPE modvind at gå imod strømmen på den måde, og det kræver jo næsten overmenneskelig styrke, og du skal ikke fortælle mig, at det kan sammenlignes med at prøve at spise fedtfattigt.

“Det er for svært – så du kan lige så godt lade være med at prøve”

Men hvis vi fra litteraturen ved, at Low Carb er bedste kost til diabetikere, så skylder vi dem fannerme da også at give dem den nødvendige viden og de nødvendige redskaber til at gøre det, i stedet for på forhånd at beslutte, at de vil synes, det er for svært og derfor slet ikke bør prøve.

Tænk, hvis vi behandlede vores børn sådan. Synes du matematik er svært? Så drop at lære det. Du kan sikkert ikke finde ud af det.

Nej vel?

Og derfor elsker jeg Troels Krarup Hansen’s kommentar om, at alle burde gøre det (spise færre kulhydrater). For hvis alle gjorde det, ville det ikke længere være svært og afvigende. Og eftersom mere end 50% af danskerne er overvægtige og insulinresistens og overvægt går hånd i hånd, er det jo nok heller ikke skævt.

Der er vi dog ikke endnu, men det skal ikke afholde os fra at glæde os over det store og vigtige skridt, der nu er taget for diabetikere (og alle andre) i Danmark og jeg personligt glæder mig til at se, hvad der kommer til at ske fra officiel side nu.

Se mine hjælpemidler til Low Carb kost og livsstil her >>

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Skal fremtidens kostråd til diabetikere være Low Carb?”

Skriv en kommentar

  1. Hej, jeg bruger flittigt dine opskrifter. Jeg har haft diabetes1 i 25 år og levet af kage og slik samt insulin!
    Efter 4 uger på dine opskrifter, tager jeg ikke hurtigvirkende insulin mere. Så er gået fra 4 gange insulin til 1 gang om dagen. Ud over det har jeg smidt blodtryksmedicin.
    Jeg har lavt stofskifte og er lige holdt op med at ryge, og har alligevel tabt 6kg på 3 mdr.

    Diabetes amb kan ikke hjælpe mig mere, da de ikke kender til kosten og anbefaler 4 gange insulin om dagen.
    Jeg er happy ?????‍♀️

    Svar
    • Wow, Gitte, hvor er det vildt! Og hvor det glæder mig på dine vegne! Tænk en U-vending du lige har lavet der. Godt for dig❤️

      Svar
  2. Hej Jane
    Alt dette lyder godt men personer der i årevis har fået psykofarmaka og stadig får har meget svært ved at tabe sig…det gør jeg og har på 25 år taget 45 kilo på…jeg har nu diabetes 2 og vejer 116 kilo…fedtlever og galdesten…er noget bekymret ved at skulle spise så fedt…..spiser aldrig slik men kage og god mad har jeg altid elsket…ikke i voldsomme mængder men tilpas…elsker dog grøntsager…men er nervøs ved den ketose tilstand man får…ps må man “synde” og drikke et glas vin i weekenden? hilsen hanne..ps diætister er håbløse

    Svar
    • Hej Hanne
      Der er ingen tvivl om at vi allesammen har forskellige forudsætninger men vi kan ikke rigtigt gøre andet end at tage udgangspunkt i vores egen individuelle situation.

      Jeg frygter dog at du starter ud på gal kurs. Low Carb handler om kulhydratrestriktion. Ikke om at presse store mængder fedt i sig. Men da man ikke kan spise Low Carb og Low Fat samtidig, hvis man vil trives og føle sig mæt og have nok energi til sine gøremål, er det sandt at vi øger fedtindtaget. Men det er bare ikke det centrale. Det centrale er at skære ned på kulhydraterne.

      At starte med at fokusere på afvigelser er måske heller ikke lige det bedste udgangspunkt. Bedre resultat får du ved at give Low Carb/Keto en reel chance i 4-6 uger, før du begynder at lægge dine egne tilføjelser til. Jeg vil anbefale dig at følge Keto-bogen i den første tid og derefter udvide dine valgmuligheder. På den måde sikrer du dig at du kommer godt på vej.

      Med det sagt er et glas vin formentlig ikke det værste, men det er mere idéen i at starte med at planlægge ‘synderne’, der ofte er en opskrift på ikke at lykkes.

      Svar
      • Tak for svar…vil starte med Low carb og se hvordan jeg har det…ellers fantastisk blog…læger og diætister har mærkelige forslag som ikke nytter noget…håber jeg med dette og gåture kan komme ned i vægt of fæle mig bedre tilpas…

        Svar
  3. Har man lavet undersøgelser vedr effekten af LCHF/KETO og øget insulinfølsomhed hos overvægtige som IKKE taber sig? Man ved jo at et vægttab, uanset hvordan det er opnået, reducerer insulinresistensen, øger insulinfølsomheden og kan modvirke diabetes T2. Er det dokumenteret at LCHF er bedre end andre kostsammensætninger hvor vægttab ikke er opnået hos overvægtige?

    Svar
      • Jeg tænkte nu mere på studier specifikt vedr. LCHF/KETO og ikke alene Low Carb (selvom fedtenergiprocenten også er højere, i studiet her).

        Desværre er studiet du henviser til ikke af særlig god kvalitet eller af et omfang man bliver meget klogere af. (Og viser heller ikke signifikante ændringer i insulinsensitiviteten.)

        Jeg spørger fordi jeg forestiller mig at du må ligge inde med al forskning på området:-)
        Jeg har gentagne gange selv forsøgt at søge viden om emnet på diverse databaser, og synes det er vanskeligt at finde evidens der peger på at LCHF/KETO er BEDRE end alle mulige andre “sunde” diæter med højt indtag af grøntsager, højt fiberindhold men ellers med varierende makronæringsstoffordeling.

        Søger man forskningsstudier (som ligger højt i evidenshierakiet) er der jo rimelig solid evidens for at alt fra en High Carb vegansk kost, til diætmodeller der læner sig meget op af sundhedsstyrelsens anbefalinger og ja – til LCHF, har en mulig god effekt på metabolisk syndrom og diabetes, mm.
        De fleste diæter i forskningsstudier indeholder ikke kalorieoverskud, store mængder kage, sukker, mm., og det er jo tænkeligt at de fleste diæter med ‘god mad’ er bedre en det de fleste spiser i en almindelig og omskiftelig hverdag – altså udenfor rammerne af et forskningsstudie:-)

        Ærgerligt at de artikler du henviser til er “låst” – de var ellers begge to på min to-read idag. Om man som fag professionel (læge, diætist el. lign.) skal advare eller direkte modarbejde en patients eget ønske om at følge retningslinjerne for LCHF, synes jeg lyder helt forkert. Ærgerligt at nogen oplever at bliver mødt sådan. Måske det skyldes et forsigtighedsprincip fordi man endnu ikke kender eventuelle langtidsrisici(?) Eller hvad er grunden til at man som diabetes patient afvises?

        Det er naturligvis en god idé at fagprofessionelle informerer patienten om at LCHF er én ud af flere mulige metoder, og at en stor del af den forskning der er lavet vedr. effekten af Low Carb handler om en moderat reduktion i kulhydratindtag, og en smule bevidsthed om fiberindhold.

        Svar
        • Det er også virkelig svært at svare på, om det er bedre. Og svært at undersøge under kontrollerede forhold i en tilpas størrelsesorden og periode. Men sådan er det jo med kostinterventioner og det er jo også grunden til, at vi ikke laver anbefalinger på baggrund af enkeltstudier. Og du har ret i, at de jo oftest handler om overvægt og/eller sygdom, for det andet er der ikke særlig god grund til at undersøge.

          Og nogle gange er vi også nødt til at acceptere uperfekte studier, for vi kan ikke læne os tilbage og vente på, at der kommer noget, der én gang for alle afgør, hvad der er den bedste kost for alle i verden. Sådan hænger det jo desværre ikke sammen.

          Low carb og Very Low Carbohydrate Diet (KETO) er jo også kun en af fem anbefalede kost fra ADA, hvor de andre er middelhavskost, DASH (en form for blodtrykssænkende kost, de har opfundet), vegetarisk kost osv.

          Jeg er helt enig med dig, i at enhver type kost, der fokuserer på hele og uforarbejdede madvarer, kan give resultater og den del har de fleste forskellige diættyper jo til fælles. Low carb virker til at ligge overlegent i de fleste vægttabsstudier og virker også til at have bedst effekt på blodsukkeret hos diabetikere.

          I den virkelige verden vinder den intervention, man har det bedst med og som man kan leve med på den lange bane.

          Generelt ser det ud til, at Low Carb er et sikkert og effektivt alternativ, og derfor glæder det mig, at det kan anbefales på lige fod med andre diæter.

          Hvorfor modstanden mod Low Carb er så stor, ved jeg faktisk ikke, men det vækker ofte stærke følelser. Risikoen for stigning i kolesteroltallet er en hyppig bekymring fra officiel side, at man spiser færre fibre/tarmsundhed er en anden og så måske slet og ret, at det er det modsatte af, hvad vi har fået anbefalet i 40 år. Jeg gætter på, at læger og diætister skal rådgive ud fra myndighedernes anbefalinger og måske er det derfor de ikke vil tage ansvar. Jeg ved det ikke. Jeg arbejder ikke med rådgivning af diabetikere men refererer artiklen.

          Måske ville du have glæde af at drøfte det med Anette, som jo har brugt hele sin karriere på diabetes 2. Og jeg kan varmt anbefale hendes bog Ud af Diabetes 2, som nok er den danske ressource, der går mest i dybden med Low Carb og diabetes 2.

          Har du en særlig interesse i diabetes 2 og ketogen kost kan jeg også anbefale dig at læse om Virta Health, som både behandler og forsker i denne kostintervention hos diabetikere. De får nogle uhyrligt flotte resultater. Du kan finde en masse spændende læsestof, inkl. referencer på deres side også: https://www.virtahealth.com/

          Jeg har også samlet en række her, men det er formentlig de samme, som du selv har kunne søge frem: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-studier/

          Svar
  4. Jeg fik ved et tilfælde konstateret diabetes 2 for godt et år siden. Jeg fik et chok, havde ingen symptomer. Jeg var ikke specielt fed men havde dog lidt mere huld end i ungdommen, hvor jeg nærmest var mager.
    Hørte om Anette Sams, købte hendes bøger og har nu levet efter det siden. Ikke spor svært, jeg har tabt 12 kg, blodsukkeret var meget længe om at gå ned, men nu er det helt normalt. Ingen medicin.
    FARVEL DIABETES 2
    Og man kan sagtens tage en kartoffel, når man er gæst, og tilfældigt komme til at levne den. Og der et da også plads til et lækkert rundstykke med smør en sjælden gang om søndagen.
    Og så vil jeg lige sige, at der i bøgerne er de skønneste opskrifter, som man aldrig bliver træt af og som kan varieres i det uendelige.
    Tak til Anette Sams… og til alle andre…. prøv det, I vil blive forbavsede over, hvor godt I får det og hvor hurtigt I taber jer.
    Bedste hilsener
    Anne Brønnum, 74 år

    Svar
    • Hej Annie
      Hvor er det skøn læsning. Godt gået af dig og dejligt for dig at du fik vendt den (ukendte) negative kurs for din krop :)

      Svar
  5. Når man tænker på hvor sjældent de Nordiske næringsstofanbefalinger (NNR) opdateres, er der måske også en grund til at myndighederne ikke altid er helt up to date.

    Mængden af fødevarer med højt indhold af kulhydrater (pasta, ris, brød, havregryn, majs, kartofler, etc.) bør vel afspejle ens daglige/periodiske aktivitets niveau, så andelen af kulhydrat baserede fødevarer er helt i bund ved lavt aktivitetsniveau og kan justeres op ved højt aktivitets niveau.

    Jeg tror at mange bare propper alle de her kulhydrater i sig af vane og madkultur, så det er på tide at indse at vi ikke længere er så fysiske i vores arbejde og ikke behøver at indtage så meget energi som værn mod hungersnød eller for at overleve vinteren.

    Målet er jo ikke længere bare at overleve til vi er 50 år, men derimod til vi er 80 og gerne i meget god form, så livsstilsygdomme er jo noget man skal forebygge aktivt, måltid for måltid, hvis man vil have en god sidste tredje del af sit liv.

    Svar
    • Jeg ved ikke lige helt om jeg læser din kommentar rigtigt, men i hvert fald er jeg enig med dig i at man selvfølgelig ikke kan danne nye kostråd ud fra enkeltstudier og at processen selvsagt er langsom. Men hvor langsom skal vi acceptere at den er? Anbefalingen om Low Carb til diabetikere og insulinresistente fra ADA og EASD har snart et helt år på bagen og litteraturen hober sig bogstaveligt op. Selvom det tager tid at ændre de store faglige organisationer må vi heller ikke acceptere, at de bare sidder på hænderne og ingenting gør, før nogen vrider armen om på dem. Det er ikke fair.

      Og selvfølgelig afhænger insulinfølsomhed og kulhydrattolerance af ting som bl.a. aktivitetsniveau, og derfor er det jo også fint, at der i ADA’s opdaterede rapport både er rum for en 30% kulhydratkost (modsat de nuværende 60%) og en Very Low Carbohydrate Diet med 5-10%.

      Svar
  6. Hørt, hørt????????… har ikke skrevet til dig før, men følger dig og LCHF. Har på de sidste to måneder ca tabt 12 kg og har det selvfølgelig fantastisk. Min kusine som er præ-diabetiker har også på anbefalinger fra andre diabetikere nu prøvet low carb metoden og den giver jo mening!! Men man møder meget skepsis især pgra den store fedtforskrækkelse?. Tak, Jane, for kampen??. Kh Charlotte

    Svar
  7. Dejligt indspark? Hvor har du tallet fra der går på at 50 procent af os danskere er insulinresistente? Det er helt vildt!

    Svar
    • Ej det gik måske lige hurtigt nok. Mere rigtigt er det at mere end 50 % er overvægtige og insulinresistens og overvægt går hånd i hånd.

      Svar
  8. Jeg synes det er fantastisk at det endelig er gået op for forskerne i Danmark at det er nødvendigt at spise lchf/keto! Og jeg håber at det vil komme mange diabetikere til hjælp.
    Men det er som om at alt nyt først skal studeres i Danmark før det bliver accepteret. “Vi” skal altid selv opfinde den dybe tallerken, før tingene bliver godkendt og det er altså typisk dansk!
    Jeg er selv kronisk syg med fibromyalgi, som jo også i mange mange år er blevet betragtet som en psykisk sygdom, et symptom og noget som rammer svage klynkende kvinder. Men endelig endelig har WHO anerkendt det som en reel sygdom med eget nummer og det er blevet noget som er interessant at forske i. Dog går der nok et godt stykke tid før det bliver fuldt anerkendt i Danmark da vi jo først selv skal forske i det før det sker….

    Men jeg har selv kørt på lchf siden februar og jeg har tabt 9 kg. Jeg er simpelthen så glad for både vægttabet og det gode det gør for min krop. Og som en “sjov” ting er at det har gjort noget virkelig godt for mine tænder og tandkød. Jeg har fået så meget ros fra både tandlæge og tandplejer for, at det hele så så flot ud. Mine tænder har altid været pæne og iorden men nu er de nærmest perfekte ? Og der kom ikke en dråbe blod ved tandrensninger som der ellers plejer at gøre. Så det er endnu en grund for mig til at fortsætte min kostomlægning.
    Så jeg er sikker på at lchf/keto kan gavne mange flere mennesker/kronikere end kun dem med diabetes. Jeg er ihvertfald super glad for at jeg fandt din blog og kom igang! ???

    Knus Vibeke

    Svar
    • Haha, det er så sandt. Der skal altid en dansk vinkel til, før vi tager det til os. Det er lidt skørt.

      Og hvor er det dejligt for dig at du finder lindring med LCHF. Jeg har mødt flere med fibromyalgi igennem årene og nogle af dem har nærmest faldet mig om halsen til mine foredrag, fordi de har oplevet så kraftig smertelindring at det føles som et nyt liv. Så dejligt for alle med den invaliderende sygdom at I endelig kan modtage lidt faglig anerkendelse, hvis man kan kalde det sådan :)

      Svar
  9. Det er rigtig gode informationer og en kæmpe tak til jer der kæmper hårdt trods modstand. Til gengæld bliver jeg bare så træt når jeg betragter Coop nye “klimakostpyramide”. Brød, frugt, juice m.m. Heldigvis en mængde grønt men hvor er de gode stabile proteinkilder? Suk.

    Svar
    • Ja jeg forstår fuldstændig hvad du mener og effekten af den bliver (ikke ulig da man uden dokumentation hoppede ud i at anbefale folket low fat kost), en øgning af ultraforarbejdede produkter i folks kost. Det er farligt spil, de spiller men money talks.

      Man kan sagtens producere kød på en bæredygtig måde og klimakosten er vildledning. Det betyder desværre igen, at kun dem, som har ressourcerne til selv at undersøge sagen, vinder.

      Sådan sat på spidsen for selvfølgelig er der nuancer i den debat også.

      Svar