LCHF version 2.0


Når noget bliver populært, udspringer der altid nye varianter af det. Det har vi set med Thomas Rodes Paleo 2.0, som i øvrigt skabte heftig debat på Madbandittens Facebookside i går.

Den samme udvikling sker i øjeblikket med LCHF. Det tolker jeg positivt, og som et tegn på den voksende popularitet. Og jeg forstår godt populariteten! En af de ting, jeg holder meget af ved LCHF er netop, at der er relativt brede rammer for definitionen. Man anerkender, at vi ikke allesammen er ens, og at vi hver især skal finde frem til vores individuelle behov. At noget udvikler sig er heller ikke nødvendigvis skidt, men nogle gange kan det godt svare sig lige at kaste et blik tilbage til det, der egentlig var udgangspunktet.

Derfor får I i dag min opfattelse af LCHF, og de principper, som jeg holder af, og som også er udgangspunktet for min bog.

LCHF betyder for mig:

¤  At man spiser en kost bestående af ren og naturlig mad.

¤  At  man spiser en kost, som er lav på kulhydrater, og hvor man enten slet ikke spiser eller kraftigt begrænser indtaget af kornprodukter og sukker.

¤  At man spiser bunker af grøntsager. Overvægten bør ligge på grøntsager, der vokser over jorden, mens rodfrugter kan spille en lidt mindre rolle.

¤  At man spiser godt med naturligt fedt. Det kan komme fra kødets fedtkant, fra smør, fede mejeriprodukter eller fra gode, koldpressede olier, herunder den nyttige kokosolie.

¤  At man spiser nødder, kerner og bær i mindre mængder, evt. lidt mørk chokolade og lidt frugt hvis man trives med det.

¤  At man ikke spiser “ødelagte olier” og fedtstoffer som margarine, færdigretter, lightprodukter og kunstige sødemidler, og at man undgår tilsætningsstoffer, farvestoffer og anden kemi i maden.

Jeg er ikke ude i noget fanatisk 100 % regime, men det er sådan mine overordnede leveregler. Vi kan jo genbruge dette billede som illustration:

LCHF er i sit udgangspunkt en kost, som er meget rig på næring. Jeg forestiller mig, at det også spiller en rolle i, at man føler sig mere mæt. Hvis man fylder på af gode næringsstoffer, har kroppen mindre grund til at sende mærkelige signaler om, at man skal spise noget mere, når man rent faktisk har spist nok.

Jeg tror ikke, at vi opnår de samme sundhedsgevinster – og slet ikke de samme resultater på vægten – ved at erstatte vores gamle brødforbrug 1:1 med kernebrød, stenalderbrød og boller bagt på nøddemel. Det samme gælder med kager indeholdende store mængder sukrin i sundhedens navn, som vi måske oven i købet så spiser oftere, end vi normalt ville spise en træstamme fra bageren, for de er jo nærmest sunde. Kager og godter – uanset kulhydratindhold og “naturlighed” – bør fortsat spille en minimal rolle i vores kost. Det er ikke derfra, vi skal hente vores sundhedsgevinster og slet ikke vores vægttab. Æv, nu gik det ellers lige så godt, ikke?

Jeg siger ikke, at vi aldrig skal spise nøddebrød eller kager med sukrin. Jeg tror bare, vi når længst ved at se det som noget, vi kan tage frem til særlige lejligheder og ikke noget, som skal spises hver eller hveranden dag. Læs også Henriettes blogindlæg om, hvorfor det ikke er så smart at lade nødder spille en for stor rolle i vores kost. 

For nyligt blev Sten Sture Skaldeman interviewet efter at have spist LCHF i 10 år og spist sig 65 kilo ned i vægt. Med 10 års erfaring i baggagen er han en af pionererne for LCHF i Sverige. Faktisk spiste han LCHF længe før den bogstavkombination overhovedet blev opfundet. En af de ting, han sagde i interviewet, ramte mig meget. Nemlig:  

Huvuddelen av dagens LCHF-böcker handlar inte om LCHF. Jag tycker att detta är bekymmersamt, eftersom man lurar läsarna. Det blir inte LCHF bara för att man häller sukrin i godsakerna i stället för socker. LCHF är ett hälsokoncept, men man kan inte fika sig till hälsa. Fortsätter den här skräpmatstrenden så riskerar LCHF att på sikt bli ett dåligt bantningskoncept i mängden.

Og det, jeg vil sige med dagens blogindlæg er, at det er ikke det, der er mit ærinde. Mit ærinde er at formidle et sundt og naturligt  alternativ til de officielle kostråd til dem, som oplever forskellige problemer med at følge disse. Det er ikke en slankekur, det er en måde, hvorpå du ved at spise bedre kan få det bedre. Hvis de overflødige kilo ryger af i svinget, er det nok de færreste, der brokker sig over det.

Det her indlæg har været længe undervejs, og jeg har vejet for og imod. For det er ikke min mening at lyde som om jeg har patent på sandheden eller starte en debat om, hvornår LCHF er “rigtigt” og “forkert”. Jeg havde bare brug for at vende snuden tilbage til det, som oprindeligt tiltrak mig ved LCHF, og samtidig understrege, at det aldrig har været mit budskab, at vi skal ende ude i en smør-og-bacon diæt eller en spis-dig-sund- i-sukrin-og-stevia. Lad os forsøge at bevare fokus på rene, naturlige råvarer og mad, der giver næring og energi, og som vores krop kan genkende som mad. For vi har jo faktisk noget her, som i udgangspunktet er fint og rigtigt (tror jeg). Det er også langt nemmere at argumentere for en tilbagevenden til “rigtig mad” end til en kost, hvor mel er erstattet af nødder og sukker af sukrin. Og hvis du spørger mig, så er det der, vi skal hen.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

58 kommentarer til “LCHF version 2.0”

Skriv en kommentar

 1. Vedr. stivelsesprodukter – hvis man skulle vælge mellem ris, pasta og kartofler f.eks. i.f.m. restaurantbesøg – hvad er så mindst “skadeligt”.

  Svar
  • Spændende spørgsmål. I min verden rangerer kartoflen højest som bedste valg og herefter kommer ris. Sidst kommer pasta og jeg vælger så glutenfrit. :)

   Svar
 2. Hej
  Har du nogle idéer til, hvad jeg skal skrue op og ned for, hvis jeg gerne vil tabe mig?
  Mvh – og tak for en god blog og dejlig bog :-)

  Svar
  • Den største siger du? Tjah, oprindeligt var der jo ingen mælkeprodukter i Paleo og da var det en af de store forskelle. En anden stor forskel er, at man på paleo spiser meget protein, mens man på lchf spiser meget fedt.

   Både Paleo og LCHF er dog efter min mening gode og naturlige måder at spise på. Og om man trives bedst på det ene eller det andet er jo individuelt. Selv trives jeg ikke med meget protein, mens jeg får megastabilt blodsukker af at spise striks LCHF. Jeg har i øvrigt skrevet om forskellene her: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-forskellen-pa-lchf-og-palaeo/

   Svar
 3. Man bliver da også klogere hele tiden. Jeg har en MEGET sød tand, og derfor er jeg da også hoppet i LCHF-kagefælden. Jeg har været i gang i 2 uger nu, og jeg kan nikke genkende til, som nogle andre også pointerer, at man måske særligt i starten har behov for noget erstatning til de gamle vaner. Og så synes jeg faktisk, jeg kan begynde at fornemme, at jeg måske ikke har lige så meget brug for det længere. For mig har det i hvert fald i HØJ grad noget med at bryde vaner at gøre. Vænne sig af med, at man skal have noget sødt til aftenkaffen osv. Det er svært! Men hvor har det dog været dejlige to uger med dejlig mad :) Og i virkeligheden, som du beskriver i dette indlæg, så er det hele jo egentlig bare vældig simpel og sund kost.

  Svar
 4. Det var en god idé, at vende lidt tilbage til det oprindelige. Uanset hvilken kost filosofi folk lever efter, tror jeg man tiltrækkes mest af lækkerierne: Det er ihvertfald hyppigst de søde snacks, man finder på LCHF og trænings-blogge. I min egen statistik, er det også søde sager der bliver søgt mest på, på min egen blog. Det er lidt med vilje, at jeg ikke skriver så meget om det. Selvom jeg da spiser – nogen gange lidt for meget – af Sukrin og nødde godterne..
  Jeg er ikke helt så LCHF mere, da jeg spiser mere protein an på hvor meget jeg træner. Kan simpelthen mærke på muskelømhed og sult, om jeg får protein nok. Men så skruer jeg op for både protein OG fedt. Men, jeg spiser ihvertfald KSF (Korn og Sukker Frit :P) og trives rigtig godt. 37 års fordøjelses/smerter/oppustheds-problemer er væk. Det er hovedsagen for moi :)

  Svar
 5. Virkelig VIRKELIG godt indlæg! Amen, har man næsten lyst til at afslutte med! Jeg blev selv tiltrukket af lowcarb, da jeg så de mange gode alternativer til slik/kage/brød, som var sundere og bedre for mig end “den ægte vare” – og var mest optaget af det i starten. Efterhånden opdagede jeg essensen af LCHF, som jo ikke er stevia-ad-libitum – nu handler det om sundhedsværdien i alle måltider og ikke kun dem, som måske egentlig bare kunne springes over ;-)
  Tak for fantastisk god og ærlig blog. Glæder mig towligt til bogen :-)
  P.s. Må jeg linke til dette oplæg fra min blog?

  Svar
 6. Interessant indlæg :)
  Personligt lever jeg ikke 100% efter LCHF, men bruger det som inspiration i min hverdag, til at få mindre kulhydrater og mere fedt. Faktisk har det fjernet min fedtforskrækkelse at læse din blog Jane. Tak for det.
  Tilgengæld har det ikke helt fjernet sukkeret fra min kost, men jeg har skåret voldsomt ned, og spiser det slet ikke så ofte som jeg har gjort. En dag kan det være jeg skærer det helt fra. Lige nu har jeg dog bare valgt, at skære ned på mir sukkerforbrug, og uden at erstattte det af sukrin/stevia produkter…

  Svar
 7. Tak for en dejlig påmindelse!
  de fleste af måltiderne her i huset er helt basale måltider med grønt, æg, mejeriprodukter og kød.
  Men nogle gange er det lidt svært ikke at lade sig rive med at de flotte fotos og hukommelsens evne til at skabe længslen efter kage og andre søde ting.
  Så jeg supplerer med en lille smule erythritol og stevia i kakao, dessert m.m. Men generelt synes jeg heldivis ikke det smager godt, så mængderne jeg bruger er små.
  Jeg er dog endnu ikke nået så langt at jeg ikke en gang imellem savner det søde og jeg har valgt at gå på kompromis en del steder ind til videre.
  Dog ved jeg at jeg udvilker mig løbende og jeg er nået langt. for 10 år siden rørte jeg ikke grøntsager (havde faktisk heller aldrig smagt en pizza eller en grill kylling, så det var ikke kun grøntsager :D)
  Idag spiser jeg grønt hver eneste dag… Det er virkelig store fremskridt. og jeg er bare så glad for hvor langt jeg er nået (og når).
  hihi.. nu knævrer jeg igen :)
  Så vil slutte af med at sige at når det nogle gange er de søde ting der fylder på min blog, så er det simpelthen fordi jeg elsker at eksperimentere og det er alt for kedeligt at præsentere den samme omelet hver gang der jeg skriver :D
  Sådan tror jeg måske også andre har det :)
  Men igen… 1000 tak for et skønt indlæg… for jeg kan ikke være mere enig med dig! :)

  Svar
  • Sådan har jeg det også, Mette. Det er da klart sjovere at blogge om en lækker kage end om endnu en runde kødsovs med squashpasta ;-) Og derfor fylder de da også uforholdsmæssigt her hos mig. For nybegyndere i LCHF kan det nemt se ud som om man kan spise søde sager ad libitum (plus den tanke strejfer mig såmænd da også ind imellem – tænk, hvis man kunne), og det er lidt synd synes jeg.

   Du er da kommet rigtig langt ellers! Jeg har også rykket mig det seneste år, og det er faktisk dejligt at rette fokus mod det end mod at man endnu ikke er i mål :-)

   Svar