LCHF vegetar – kan det overhovedet lade sig gøre?
Jeg får jævnligt henvendelser fra vegetarer, som også føler sig inspirerede af LCHF og af idéen om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge på de sunde fedtkilder.
Når jeg får spørgsmålet, om man godt kan spise vegetarisk LCHF, plejer jeg at svare, at det synes jeg godt, man kan. Det bliver som regel en lidt liberalere LCHF-kost, fordi der vil indgå flere bønner og linser, men det er der jo heller ikke noget i vejen med.
Se også: Low Carb Vegetar – E-bog med energiberegnede opskrifter
Det er dog nemmest, hvis man også er ok med at spise æg og mejeriprodukter. Jeg ved ikke, om det så stadig kan kaldes ægte vegetarisk, men det virker til at være et fint kompromis for mange. En vegansk kost helt uden animalske produkter går ikke at LCHFicere.
Det pudsige er, at jeg forleden sad med en gammel bog skrevet af Dr. Annika Dahlqvist. For de af jer, der ikke kender hende, er hun “LCHF’s almægtige moder” i Sverige.
Hun beskrev LCHF-kosten med grøntsager (herunder også gulerødder fx), fede mejeriprodukter, kød og naturligt fedt som hovedbestanddel, og så havde hun bønner, linser, frugt og nødder i gruppen af det, man kunne spise lidt af. Og det er da et lidt andet billede end den meget strikse ketogene opfattelse, jeg nogle gange møder.
Til gengæld var pølseprodukter på minus-listen. Hun havde da fat i den lange ende, synes jeg.
Men det var lige en afstikker…
Vegetariske opskrifter på bloggen her
Jeg er jo ikke vegetar og bliver det nok heller ikke foreløbigt. Men jeg kan godt lide at spise vegetarisk mad, især når andre har lavet den til mig. Jeg føler mig nemlig ret fantasiløs ift. at skulle lave vegetarisk mad.
Jeg er ikke specielt vild med hverken bønner eller linser, og de giver mig også maveproblemer, og jeg spiser helst ikke sojaprodukter og underlige køderstatningsvarer. Nødder i overflod synes jeg heller ikke lige er sagen, æg spiser jeg rigeligt af i forvejen, mejeriprodukter ser jeg ingen grund til at øge på og kornprodukter vil jeg ikke bruge, hvis maden fortsat skal være relativt kulhydratfattig.
Så jeg føler mig ærligt talt lidt udfordret! Men det er jo en god ting! For så er der jo plads til udvikling!
Men jeg vil gerne prøve at lave flere LCHF-vegetariske retter her på bloggen. Dvs. at det bliver retter uden kød, men som kan indeholde æg og/eller mejeriprodukter.
Jeg har været lidt tilbage i arkivet og undersøge, hvad der lå allerede, og der var da en smule. Også retter, jeg havde glemt, og som godt kunne tåle at blive genbesøgt.
Her er lidt vegetariske opskrifter
- Vegetar-tacos med nøddefars
- Melanzane alla parmigiana (faktisk en af mine livretter)
- Græskarpizzaer med feta og rosmarin
- Auberginepizzaerne med tomat og basilikum
- Vegetarbøffer
- Vegetarlasagne
- Linsesuppe
- Raw lasagne
- Grønne falafler
… for bare lige at nævne nogle stykker. Jeg har oprettet en kategori, som jeg hælder opskrifterne i løbende. Find dem her: Vegetariske opskrifter.
Giv gerne dit besyv med! Hvad tænker du? Hvordan sammensætter man en fornuftig vegetarisk LCHF-inspireret kost?
Kære du
Jeghar netop købt din efterårs-madplan og erfaret at den jo ikke er vegetarisk. Har du en vegetarisk plan jeg kan få lov at bytte den ud med? Eller ideer til hvad de forskellige kødvarianter kan erstattes med? Vi spiser æg, mælkeprodukter og fisk (og nogle af os spiser kød, men Siden vi har to vegetarer i familien, så duer retter som bygger så meget på kød desværre ikke).
På forhånd tak
Kh Julie
Jeg har denne: Low Carb Vegetar
Men hvordan gik det til, at du fik opfattelsen af at keto-madplanen var vegetarisk? :))
Jeg synes dog sagtens, at man kan spise keto med fisk, æg og mejeriprodukter (hvis det er det, man vil). Du kan læse om forskellige typer keto her: https://www.madbanditten.dk/keto/forskellige-typer-keto/
Ja det var også lidt skørt af mig. Jeg havde ledt rundt efter vegetarisk keto-madplaner, og dine planer viste ikke eksempler. Så fik jegdet oversat i mit hovede til at være en vegetarisk side.
Det var for hurtigt og en tanketorsk af mig.
Vil du være villig til at bytte planen ud med den vegetariske? Og er den plan også keto?
Kh Julie
Altså kan man komme i ketose med den plan? Eller kræver det kød, for at kunne undgå kulhydrater tilstrækkeligt?
Tak for din hjælp?
Kh Julie
Jeg er ovenud begejstret for at have fundet linket her. Jeg har levet som flexitar, meget sjældent kød, i ca 5 mdr og jeg har det bare bedre med det. Jeg har ledt på nettet og synes det er virkelig svært at finde inspiration til en lchf kost for pescetarer … specielt da jeg har ægge allergi (? Elsker æg!) Jeg kan tåle at spise max et par æg om , men mere så går det galt. Jeg ville gerne prøve at komme i ketose, går det overhovedet som pescetar og ægge allergiker? Alle bønner er vel ude af kosten? Sorte bønner, kidney bønner, kikærter og linser?
Vil en som mig have glæde af din bog om striks lchf?
Ja, det forstår jeg virkelig godt er en udfordring :)
Jeg synes godt det kan lade sig gøre at komme i ketose som pescetar men du har jo selvfølgelig en del udfordringer med at sammensætte kosten. Men det er du givet vist vant til :)
Jeg må indrømme at jeg ikke tror, at striks bogen vil kunne give dig så meget. Det, den kan give dig, er en synlig model for hvordan måltider sammensættes ift. mængder og portionsstørrelser, men selve opskrifterne vil du skulle bytte ret meget ud i.
Håber det giver mening :)
Tusind tak for dit hurtige svar! Jeg må vist eksperimentere mig lidt frem så ☺
Du er da et dejligt bekendtskab at gøre! :-) Jeg har lige set dine 4 små videoer…
Jeg er vegetar, og blev alligevel interesseret i LCHF, så jeg søger på nettet efter vegetarisk LCHF, og din Madbandit dukkede op igen :-D Hurra!
Jeg klikker glad på linket til samlingen af vegetariske retter, men linket kører i ring tilbage til sig selv?!
Jeg kigger så på fanen med opskrifter, men der er ikke nogen vegetar-afdeling…
Hvad nu?! :-)
Ja det har du da ret i. Tak for info. Jeg har rettet linket nu :)
Det ser ud til stadig at køre i ring
Det var pokkers. Nu har jeg opdateret siden igen (igen). Håber det slår igennem på den anden side :)
Mange spørger mig, hvordan jeg kan blive mæt at et måltid, der udelukkende består af grønsager. Man skal bare spise nok af dem! Hemmeligheden er også at mikse de forskellige strukturer og tilberedninger, krydderier og urter – og generelt ikke være bange for intense smage. Jeg har spist vegetarisk i mange år nu (spiser dog ikke kun grøntsager, det bliver også til en masse frugt, æg, ost, skyr, nødder, osv. Jeg elsker i øvrigt al slags alkohol (og chokolade) så ingen hellighed herfra) og kan til stadighed blive forundret og begejstret over, hvor alsidig planteføde er! Alle de mange forskellige farver, teksturer og smage. Det er kilde til evig inspiration.Jeg mener, hvor fantastisk er det ikke, at fx en tomat kan være så helt vidunderligt frisk og sød og rund, men også helt intens, salt og umamiagtig i sin tørrede tilstand? Eller hvordan spidskål er så bitter, sprød og saftig i rå form, mens den efter tilberedning kan blive helt sødmefuld, karamelliseret, blød og nærmest smøragtig? Ja jeg kunne blive ved…
Hvor er det fint beskrevet! Og det er rigtigt, der er mange gode ting og smage at hente i grøntsager :)
Jeg spiser også vegetarisk og har gjort det i omkring 7 år. Jeg bryder mig ikke særlig meget om hverken linser, bønner eller tofu. Min kost består primært af grøntsager, æg, ost, nødder, kerner og lidt frugt.
Dog kan det ikke lade sig gøre for mig at spise helt striks LCHF, da jeg nok spiser for mange grøntsager til det. Det bliver hurtigt til et kilo om dagen. Men det fungerer rigtig godt for mig, og jeg synes jeg får virkelig lækker og varieret mad.
Tak for at tage temaet op, Jane! :-)
Jeg er vegetar og ikke veganer, jeg spiser inspireret af LCHF og det fungere simpelthen helt super..:)
Når man spiser “ægte” vegetarisk, spiser man enten alt planteføde + æg, ovo vegetar, eller alt planteføde + mælkeprodukter, lacto vegetar, eller den sidste som jeg tror der findes flest af, alt planteføde + mælkeprodukter og æg, lacto ovo vegetar..:) Hvis man er veganer spiser man KUN planteføde.
Jeg selv er lacto ovo vegetar og det fungere som sagt upåklagelig med at LCHF inspireret.
Jeg får straks ondt i mave hvis jeg spiser nogen former for korn produkter og min mave bliver stor og oppustet, men det sker ikke når jeg spiser bønner og linser (jeg ELSKER bønner og linser:))
Og jeg taber mig rigtig fint på denne måde og har det godt i min krop.
Glæder mig til flere vegetariske opskrifter, men jeg bruger nu ofte dine opskrifter og laver dem så vegetariske..:D Det eneste jeg spiser som ikke er “rent” mad er en sojapølse en gang imellem, men det sker ikke ofte, jeg bryder mig ikke om andre vegetariske erstatninger, de minder for meget om kød og grunden til jeg ikke spiser kød er at jeg ikke bryder mig om det..:) + at jeg tænker at “rigtig” mad er sundest:)
Mvh Elna Marie
Jeg har tidligere “flirtet” med tanke om at indføre et par dage om uge hvor jeg ikke spiser kød. Dels for at få flere grønsager, men også for at udfordre mig selv i køkkenet.
Jeg så et tv program som hed “River Cottage Veg everyday” vært og kogebog forfatter Hugh Fearnley-Whittingstall beslutter sig for at leve vegetarisk en sommer for at give hans hjemme dyrket grønsager den plads op tallerken som de i virkeligheden fortjener.
Kogebogen “River Cottage Veg every day” er nogle af de opskrifter der kom ud af dette eksperiment. Jeg har selv bogen og den kan sagtens anbefales. Det er mange spændende opskrifter, en del er allerede LCHF og mange kan sagtens tilpasses, ved at bytte bønner og linser ud med grove grønsager.
Bruger meget gerne kokosmælk i retter hvor der skulle mælk eller fløde i.
Det er nemt at øge fedtprocenten med :-)
Ellers banan, avocado, nødder, kokosolie (yndlingsprodukt!).
Hvis man spiser æg, så tager det 40 sek at lave en mayo af olie og æggeblommer som man kan bruge til alt (dip, sovs, smør, sandwichspread, tunmousse, kyllingesalat, italiensk salat, russisk salat, æggesalat osv.)
Og den kan varieres i det uendelig ved lige at rive lidt hvidløg i (eller bruge hvidløgsolie) og det samme med chili, krydderurter osv.
Kære Jane :-)
Det lyder som om, at du får forvekslet vegetarisme med veganisme. Æg og mejeriprodukter er velkomne i en vegetarkost, men vil ikke være at finde i en veganers køleskab. Eller måske er begrebet om at være en “ægte” vegetar gået hen over hovedet på mig? Det kan også sagtens være.
Måske du kunne smide et link ind til Henriettes to indlæg, som netop omhandler hvorvidt det giver mening at begive sig i kast med en LCHF-inspireret livsstil, når man er vegetar: http://fede-tider.blogspot.de/2010/12/vegetar-pa-lchf.html og http://fede-tider.blogspot.de/2012/12/hjlp-jeg-er-vegetar.html – dem har jeg i hvert fald selv været glad for :-) Blot et forslag.
Hav en dejlig torsdag <3
Bedste hilsner herfra.
Ja det tror jeg da du har ret i :) Og altid dejlige indlæg fra Henriette. Tak for at bringe dem i spil!
@cecilia. Det er faktisk dig der har forvekslet de to kategorier :) En ‘rigtig’ vegetar spiser ikke æg, mælk eller fisk. Der er dog mange subtyper – hvis man er ovovegetar spiser man æg, er man lactavegetar spiser man mælkeprodukter og er man pescavegetar spiser man fisk. En veganer spiser og bruger ingen animalske produkter – dvs ingen honning, ingen uld, læder eller silke etc. Jeg er i øvrigt ingen af delene, men det man nogen gange kalder flexitar – spiser ikke ret meget kød, men til gengæld meget fisk, æg og mælk (dvs ost og fløde). Jeg har været kæreste med en ovo,pesca, lacta-vegetar og min bedste veninde er veganer :)