Appetizers & tapas


Appetizers og tapas er vildt nemt at lave på LCHF og Keto. Ofte er de jo faktisk temmelig Low Carb, det er bare brødet, du ikke serverer til. Eller du serverer det til de andre, men spiser det ikke selv. Så nemt.

Appetizere eller tapas er samtidig den hyggeligste måde at starte en festlig middag. Vi spiser det nu også til hverdag men det er også altid noget, vi bruger, når vi har gæster.

Appetizers til hverdag og fest

Vi har spist “tapas-mad”, som vi kalder det, så det har stået os ud af ørerne. Både når vi har været os selv, og når vi har haft gæster. Vi fejrede bl.a. min søsters fødselsdag sådan (okay, den aften fik vi også porchetta, hvilket var ret blæret) og en aften havde vi næsten-spontane gæster.

Næsten alle delene herunder er ting, jeg har købt. Herefter har jeg bare sat det lidt sammen og anrettet det pænt. Alle kan være med her – uanset madkundskaber.

I dag synes jeg, vil skal kigge nærmere på dem en efter en. På den måde har vi en stribe samlede idéer til næste gang du – eller jeg – får gæster og mangler idéer til lidt lækre appetizers, du kan servere til velkomstdrinken.

Lækre og helt vildt nemme tapas eller appetizers, som er LCHF, low carb og glutenfri. Perfekte til gæster. Opskrifter og inspiration her: Madbanditten.dk

Salatbåde med laks og cremefraiche

Disse er hjertesalatblade, som hver har fået en lille skive røget laks og en skefuld cremefraiche 38% på toppen. Gør dig selv en tjeneste og lad være med at købe lavere fedtprocent i fedtforskrækkelsen eller i kaloriernes navn. Just don’t! Det smager guddommeligt med 38%.

Pølsehapsere med ost og tomat

Disse består af en skive spegepølse (jeg brugte de lækre øko-spegepølser fra Højer – fås bl.a. hos nemlig.com), som har fået et lille stykke ost (jeg brugte Manchego), en halv cherrytomat og et basilikumsblad på – sat sammen med en tandstik i træ.

Lækre og helt vildt nemme tapas eller appetizers, som er LCHF, low carb og glutenfri. Perfekte til gæster. Opskrifter og inspiration her: Madbanditten.dk

Grøntsagsblinis med laks og cremefraiche

Et kæmpe hit, som både kan serveres som appetizer eller som selvstændig forret, er de lækre selleri-blinis med laks, cremefraiche og rødløg. Øj så godt altså.

Blinis med laks, cremfraiche og rødløg. Opskrift på lækker og nem forret.
Grøntsagsblinis med laks og cremefraiche

Agurkeskiver med flødeost, laks og dild

I den lidt enklere ende af skalaen har vi disse skiver af agurk med en lille klat flødeost, et lille stykke laks og lidt frisk dild. Prøv enten at røre flødeosten med finthakket persille eller brug en af de købte flødeoste med hvidløg og grønne urter. Også super lækkert.

Laksehapsere med flødeost og dild

Caprese-hapsere

Alle elsker tomat-mozzarella. Her har jeg lavet den som fingervenlig hapser ved at skære bunden af en cherrytomat og hæfte en lille kugle mozzarella og basilikum på med en tandstik.

Capresehapsere

Melon med parmaskinke

Denne kender alle. Tag en skive melon og rul en skive parmaskinke om. Jo, det er lidt 80-90’er-agtigt, men det holder altså stadig.

Sojaristede mandler

Du går aldrig galt i byen med disse. Det er de ultimative snackmandler til tapas, appetizers, dinnerparties etc. Opskriften har du her: De bedste sojaristede mandler

De bedste sojamandler - tamari-ristede mandler --> madbanditten.dk
Sojaristede mandler

Serranoruller med flødeost og rucola

Disse var vildt populære! Det er serranoskinke rullet om lidt rucola og en klat flødeost, jeg havde rørt med lidt friskhakket persille.

Du kan også vælge den endnu dovnere version, hvor du tager en flødeost med smag, fx en med hvidløg og urter. Jeg brugte en lille spsk flødeost pr. skive serranoskinke.

Serranoruller med flødeost og rucola - lækker LCHF-appetizer eller frokost --> Madbanditten.dk

Tomat-mozzarella med pesto

Den gode gamle Caprese-salat går heller aldrig af mode. Tomaterne har masser af sødme her om sommeren og smager fantastisk sammen med en lækker mozzarella (brug en bøffelmozzarella, hvis du kan finde den), frisk basilikum og med lidt pesto dryppet over. Jeg laver min egen pesto efter denne opskrift eller køber en fra Irma, der er lavet med extra jomfru olivenolie.

Oliven, oste og gnavegrønt

Denne giver næsten sig selv. Køb nogle gode oliven og hæld dem i skåle.

Når jeg skal lave denne slags, besøger jeg altid min ostehandler og får hjælp til at vælge – og blive udfordret med nye oste. En favorit på snackbordet herhjemme er en lagret Comté, andre hyppige gæster er Manchego og Beemster. Men vælg din egen yndling.

LCHF-tapas, appetizers eller et lækkert ostebræt til frokost. Find mere inspiration her: Madbanditten.dk
Inspiration til ostebordet

En kurv med chia-knækbrød og godt med smør er altid genialt at have på bordet også. Og så er det selvfølgelig også en god idé at servere et godt glas vin til.

LCHF-tapas eller appetizers eller bare en lækker frokost. Opskrifter og inspiration her: Madbanditten.dk

Appetizers på bræt: Lav et tapasbræt

Tapasbrættet eller charcuterie-brættet er SÅ populært. Ikke mindst fordi det ser så lækkert og indbydende ud.

Find inspiration til det her: Tapasbræt

Charcuterie bræt - sådan laver du det ultimative bræt med oste, skinker og pølser

Ostebræt – evt. som dessert

I samme boldgade har vi ostebrættet som også er en virkelig indbydende måde at servere oste på. Oste kan sagtens være en god appetizer men de kan også være både ‘dessert’ eller natmad.

Find inspiration til ostebordet her: Det lækreste ostebord

Ostebord - inspiration til at lave et lækkert ostebord

Kom med til webinar

Tilmeld dig 30 minutters gratis webinar d. 10. januar med Tine og mig og bliv klogere på din fordøjelse (og hvorfor den nogle gange brokker sig)

Tilmeld dig allerede nu, så du ikke går glip af det

Lyt til nyeste afsnit podcast gratis

Som PLUS-medlem kan du lytte til min nye podcast, Madbanditten uden filter – Lyt til sidste episode gratis i prøveperioden.

Emner denne gang: Antiinflammatorisk kost, hvad er den sundeste kost, proteindistribution, fest og alkohol på Keto og er Keto stadig sund, hvis man ikke laver alting fra bunden?

Lyt til sidste nye afsnit her >>

Udover podcast får du adgang til energiberegninger på alle opskrifter, du får din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, du kan lave dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller du kan bruge de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette for mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

Skal jeg hjælpe dig med vægttab?

Keto er super effektivt til vægttab, når det gøres rigtigt. Stop med at spilde tiden og kom ordentligt fra start.

Se hvordan her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

36 kommentarer til “Appetizers & tapas”

  1. Hvis pr. Person “regnskabet” ser sådan ud:
    Og man fjerne 50 g. Sorte oliven,
    Men tilføjer to æg.
    Kcal: 503
    Kulhydrater: 7 g
    Protein : 32 g
    Fedt: 39 g

    hvordan vil det så se ud ?

    Svar
  2. Jeg har din bog KETO på 4 uger
    Hvor der er en opskrift der hedder Tapas-tallerken. Der står i opskriften 50 g sorte oliven uden sten.
    Jeg spiser ikke oliven. Hvad kan jeg bytte dette ud med ?

    Svar
  3. Grønne bønner med omrullet med bacon ind i oven i ca 15-20 min på 200-225 °
    Altid gode
    Chaddar ost
    Store rejer med maryo.

    Svar
  4. Tapas er altid lækkert. Mine forslag er tigerrejer stegt i hvidløgs olie. en terning af lækker æggekage med stegt pølse på tippen. Grillede mine peberfrugter med groft salt. Mini krydder deller med kryderurt og mayo. Musling stegt i egen skal med hvidløgs smør.
    God appetit.

    Svar
  5. Hej
    Jeg er allergisk overfor chia og sesam (sesam i store mængder ikkke som pynt) …. nogen ide til knækbrød??
    Tak for gode opskrifter!
    Mvh Karina

    Svar
    • Kaninfoder? Det er jo næsten kun kød! Haha!
      Jeg bager og spiser meget sjældent low carb brød, så det er ikke rigtigt faldet mig ind at bruge til tapas. Men det kunne man selvfølgelig sagtens gøre.

      Svar
  6. Tapas FTW, Uhm!! Jeg kan godt lide at køre et tema i mine tapas/småretter. Fx mexicansk, asiatisk, nordisk etc.
    Til nytår lavede vi asiatiske snacks til nytårstalen, og det var et stort hit.
    Det var;
    – tigerrejer lynstegt i olie og chili og så vendt i hakkede peanuts.
    – en god bøf stegt medium, sliced i mundrette bidder og toppet med en mayo rørt med soya, lime, sesam og hvidløg.
    – glaserede kyllingeboller, hvor farsen er rørt med citrongræs og rød karrypasta.
    – laksetatar med wasabimayo.

    Tak for altid skøn inspiration!

    Svar
  7. Jane Faerber, vi skal ha barnedåb på lørdag og serverer oste-pølse bord, men nogle af dine hapser her ku jo være SÅ lækre at ha med. Tror du at de vil være for kedelige hvis de blir lavet dagen før? Måske er der nogen af dem der egner sig bedre end andre?

    Svar
  8. Mmm tapas! Det er nu plottet ind i madplanen…
    mine favoritter er bla.
    Fetadip: blød feta(el. domyati), creme fraiche 38, forårsløg, mynte, bredbladet persille og pink peberkorn moses sammen og grøntsagsstænger o.lign dyppes i

    Vandmelonsalat: Vandmelon i mundrette bidder, feta, mynte, olivenolie, bredbladet persille og citrusmarinerede rødløg…evt oliven.

    Babaganoush med noget at dyppe i

    Ærtesuppe-shots

    Chorizo skiver stegt på panden og glaseret i lidt Pedro Ximenez sherry til slut.

    Ahmen tapas er for vildt..

    Svar
  9. Helt sikkert dadler med bacon. Og jeg er svært glad for parmaroulade. Parmaskinke rulles ud på noget vitawrap og smøres med neutral flødeost rørt op med lidt sennep, lidt tranebær og purløg. Rulles som roulade og serveres på bund af salat stænket med lidt god balsamico og drysses med hasselnøddeflager. Rouladen skal lige fryses, inden den kan skæres i skiver
    Ellers er der chorizo-pølser, der steges helt mørke og overhældes med lidt portvin til sidst.

    Svar
    • Wow altså! Både den roulade og de stegte chorizo med portvin lyder uhørt lækkert!! Tak for forslagene!

      Svar
  10. Nogle af mine favoritter:

    Udhul Champignon let og fyld dem
    med pikantost, hakket chorizo og evt et dryp chili-olie for lidt bid.

    Kyllinge-inderfilet på spyd vendt i peanutbutter, der er rørt med lime, cremefraiche tilsmagt med spidskommen og evt lidt honning og drysset med sesamfrø (bages i ovn sammen med champignon).

    Dadler med bacon – ALTID!

    Små æggekager bagt i muffinforms fyldt med fx røget laks, feta, spinat og gerne en klat neutral flødeost eller krydret pølse tomat og basilikum. Æggemassen piskes evt med fløde.

    Svar
  11. Jeg ELSKER tapas/småretter og her er mine favoritter
    -saltede mandler
    -bagt brie m ristet chorizo og frisk purløg
    -dadler m mandel istedet for stenen, svøbt i serrano og bagt i ovnen
    -varmrøget laks rørt m cremefraiche og dild, serveret i salatblad eller på agurkeskiver
    -grillede jomfruhummerhaler m hvidløgssmør
    -gedeost rørt m cremefraiche og pyntet med syltede blåbær
    -artiskokcreme af grillede artiskokker blendet m hvidløg
    -salat af grillede grøntsager m persille, feta og ristede pinjekerner

    Bliver helt sultent!

    Svar
  12. Chorizo i skiver stegt på panden med chili og vendt i honning inden servering.
    Friske grønne asparges der dyppes i fed mormordressing med ost i flager.

    Svar
  13. Fyldte champions, breadsticks snoet med parmaskinke (der må findes en lchf-version af breadsticks), bagt avokado med bacon omkring, sarrano-skinke rullet om porre, bønner, peberfrugt og lidt ost og så bagt, peberfrugt-både med tacokrydderet hk oksekød…

    Man burde spise MEGET mere tapas!

    Svar
    • Ej så lækre idéer! Forleden fik jeg grillet avokado med soja på Sticks’n’sushi. Ret enkelt men gud hvor det dog smagte godt! Tidligere har jeg lavet avokado med smeltet ost men avokado med bacon lyder jo vitterligt guddommeligt!

      Og enig! Meget mere tapas, tak!

      Svar
  14. Vi holder meget af fiskehapsere på agurkeskiver. Brug agurkeskriverne som “blinis” med fed cremefraiche og ørredrogn eller med feks. rejesalat.
    Selleri med blåskimmel ost rørt med enten frisk ost eller fløde er også lækkert. Ostecremen smørrer man ned i buen af selleristangen.
    Bresaolaruller med mascarpone er også altid et hit evt. med rå eller grillet peberfrugt i midten.

    Svar
  15. Åh, der findes jo så mange gode pintxos. En af de helt klassiske er Montadito de cangrejo – kabbekød rørt med mayo eller flødeost, plus citron og krydderurter. Den kan vel serveres i et salatblad, eller på et stykke knækbrød? Så er der alle de forskellige tortillas (omelet) – ikke kun med kartofler, men også med f.eks. svampe eller chorizo. Hvide aspagers er også en klassiker, pequillo pebre med ansjoser, feta med syltet agurk og oregano, bagte champignon med hvidløg og persille, bagte champignon med rejer, kæmperejer med hakkede løg og peberfrugt, rejer og vagtelæg, ristede små grønne pebre med salt (Pimientos de Padrón, som af og til kan købes i torvehallerne). … og så selvfølgelig de typiske som calamares (ved ikke hvad du kan gøre med paneringen), patatas bravas, croqueteas og den slags der falder udenfor LCHF ;-)

    Svar
  16. Til min 18 års lavede vi varianter af dine “pølsehapsere” hvor der var brugt et stykke tilberedt kylling eller en krydret kødbolle i stedet for spegepølsen. Nogle spyd med grøntsager og godt krydret kød, der lige kan ryge på grillen, kunne måske også være et bud?

    Svar