LCHF og vægttab

Kan jeg tabe mig ved at spise LCHF?

LCHF og vægttab er nok det, jeg har fået flest spørgsmål om i løbet af årene.

Mange søger nemlig i første omgang LCHF pga. ønsket om et vægttab, og mange oplever også at kunne gå ned i vægt, uden de behøver gå rundt og føle sig sultne hele tiden. Andre oplever et stort vægttab i starten, men at vægttabet herefter stagnerer i en periode.

LCHF og vægttab er på mange måder både nemt og svært.

At tabe sig – med LCHF eller enhver anden kost – kræver i mine øjne to ting: en indsats og tålmodighed. Helst i selskab med hinanden. Når du spiser LCHF med vægttab for øje, er du sandsynligvis nødt til at være mere nøjeregnende med din kost, end hvis du bare skal vedligeholde din vægt. Og det betyder, at du først og fremmest bør fokusere på at spise rigtig mad og lidt mindre på de lækre low carb brownies. Damn it!

Se også: Vægttabshistorier – ægte mennesker i ord og billeder

Hvor mange kulhydrater må jeg spise, hvis jeg vil tabe mig?

Det er også uhyre forskelligt. Jeg synes dog, der god fidus i at lære sin egen kulhydrattolerance at kende. Det kan du gøre ved at starte med at tage 3-4 uger på striks LCHF. Det vil sandsynligvis sende din krop i ketose, som er sådan en slags turbotilstand for fedtforbrænding.

Når du har prøvet det, kan du begynde at øge kulhydratindtaget lidt, imens du holder øje med, hvordan det påvirker din vægt, din sukkertrang, din appetitregulering og dit velbefindende generelt.

Striks LCHF svarer til mellem 20-30 g kulhydrat om dagen. Det er det leje, de fleste har brug for at ligge på i starten for at få kroppen til at lave skiftet til fedtforbrænding.

20-30 g kulhydrat lyder af ganske lidt, men du kan faktisk godt få 5-600 gram ovenjordsgrøntsager og stadig køre striks LCHF. Der er ikke plads til meget andet sjov og ballade, så det kræver en benhård prioritering af de grønne sager.

Læs også: Hvad er STRIKS LCHF egentlig?


Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHFFor mere læsestof om striks LCHF, ketose og vægtnedgang anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide


Bog med alt du skal vide om vægtnedgang og KETO

KETO BOG: KETO - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt af Jane Faerber Du kan også allerede nu forudbestille min bog KETO -Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

Med den får du alt du skal vide og bruge for at få succes med dit vægttab.

Alt du skal vide om ketose, hvorfor det er relevant, hvordan man måler for det, og så får du 80 ernæringsberegnede (med angivelse af kalorier, kulhydrater, protein og fedt) opskrifter baseret på grøntsager, kød og fedt og kostplan til at komme i gang.

[mellemrum]


Men behøver jeg virkelig spise alt det fedt?

Ja, du behøver i hvert fald forene dig med tanken om at spise noget mere fedt. Fedt er din nye energikilde og hvis du spiser for lidt af det, bliver du sulten og så spiser du for meget af noget andet. Oftest kulhydrater. Og det vil gøre det svært for dig at komme i ketose.

Men det er ikke prop-fedt-i-dig-til-du-segner, vi taler om.

Du skal spise få kulhydrater, nok protein til at sikre at du bevarer muskelmasse imens du taber fedt og så skal du spise fedt nok, til at du holder dig mæt men så du stadig er i kalorieunderskud.

Når din krop først har lavet skiftet til fedtforbrænding, vil din krop kunne forbrænde fedt fra din krops egne lagre. Du vil derfor formentlig mærke at det går nemmere med at opnå kalorieunderskuddet og derved vægttabet.

Skal jeg gå på æggefaste?

Det spørgsmål får jeg desværre rigtig ofte i øjeblikket, og det fortæller mig, at der findes fora på nettet, hvor den slags diskuteres og promoveres.

Mine tanker er, at det aldrig er en god idé at gå på æggefaste, fedtfaste eller andre ekstreme typer “tab dig for enhver pris”. Der er ikke noget magisk i æg (eller smør), der løser et vægtproblem permanent.

Æg er desuden en kraftig allergen og for meget påvirkning kan føre til intolerancesymptomer. Intolerancer fører til vægtstigning eller problemer med at gå ned i vægt.

Min oplevelse er desuden, at de fleste, som bevæger sig i disse ekstremer, ender med et usundt spisemønster, ofte med overspisning som tilgift.

Det bekymrer mig rigtig meget, at vi skal derud, hvor vi tror, at der skal ekstreme midler som æggefaste til, for at vi kan få held med at gå ned i vægt. Det får mig desuden til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt jeg har udfyldt min kommunikationsopgave tilstrækkeligt. Der er langt fra rigtig mad til æggefaste i min optik.

Hvis vægten står stille!

Når man skifter fra en kulhydratrig kost til en kulhydratreduceret kost, tømmes kroppens glykogenlagre i de første uger, og det betyder bl.a.  at kroppen giver slip på en del væske.

Det ser jo rigtig godt ud på vægten og såmænd også på taljemålet, men bliv ikke forskrækket, hvis vægttabet ikke fortsætter med samme hastighed i de følgende uger. For det gør det ikke. Og ligesom med alt muligt andet, kan det kræve en del tilpasning af kosten at tabe sig. For idéer til hvilke håndtag, der kan skrues på, kan du læse videre her:

Læs også: Når vægten står stille eller går op….

Tåmodighed, min ven…

Drop tanken om den sidste nye crash diæt eller et hurtigt Quick Fix til vægttab. Bare drop det lige her og nu. Lav en langsigtet plan for din sundhed og dit vægttab og hold dig til den.

Og det er her, hvor tålmodigheden kommer ind i billedet. Hvis du skifter kurs hver eller hveranden dag, når du ikke at opleve, hvor det er, der er noget, der faktisk virker. Din krop skal jo have tid til at omstille sig til de ting, du udsætter den for. Så tag din tid.

Tænk på, at dette sandsynligvis er sidste gang i dit liv, du skal tabe dig. Og med de briller på, betyder det jo mindre, om der er stilstand på vægten en uge eller to. Overvej i øvrigt at kassere vægten og tag i stedet målebåndet i brug. Især hvis du træner som en del af dit vægttab.

LCHF og vægttab. Sådan taber du dig med LCHF --> Madbanditten.dk

Hvor mange kalorier må jeg spise?

Igen, det er jo fuldstædigt umuligt at sige noget generelt om. En stillesiddende pige på 60 kilo og en hårdttrænende mand på 90 kilo skal ikke spise det samme antal kalorier. Men selvom der i LCHF mest er fokus på kulhydraterne, betyder kalorieindtaget stadig noget for dit vægttab. At din kost indeholder få kulhydrater, er ikke det samme, som at du kan spise ubegrænset af kalorier uden at tage på.

Styrken ved LCHF er netop, at du kan spise sig mæt på færre kalorier. Og derved vil du gå ned i vægt uden at være sulten. Og mæthed er et rigtig godt udgangspunkt for vægttab. Ingen kan holde til at være sulten i særlig lang tid af gangen.

Læs også: Ketose og appetitregulering.

Læs også: Omvendt kalorietælling og vægttab

Lad ikke LCHF blive den næste slankekur, der heller ikke virkede…

Der kan være mange årsager til, at vægten står stille. Hvis vi fuldstændig havde kortlagt problematikken om overvægt, ville der jo ingen overvægtige være. Men faktum er, at der er en hel masse faktorer, som spiller ind, og kosten er kun en del af det.

Hvis du har været på slankekur så længe tilbage du kan huske, trænger din krop måske til en pause. Overvej at tage en periode, hvor du spiser (LCHF) men uden at være konstant fokuseret på vægt og mål. Benyt tiden til at lære lidt om dig selv og din krop, og lær fx hvordan sult føles, og hvordan mæthed – og overmæthed – føles. På den lange bane er det en investering, som vil gøre, at du også lykkes med at vedligeholde din nye vægt, når de kilo en dag har forladt dig.

Bedste bøger til vægttab

Tag et kig på mine to Keto-bøger (striks LCHF), som er de mest effektive til vægttab:

Keto bøger på dansk af Jane Faerber fra Madbanditten.dk

267 kommentarer til “LCHF og vægttab”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,

  Måske et dumt spørgsmål, men du skriver dette som jeg ikke er sikker på at jeg forstår korrekt:
  “Når din krop først har lavet skiftet til fedtforbrænding, vil din krop kunne forbrænde fedt fra din krops egne lagre. Du vil derfor formentlig mærke at det går nemmere med at opnå kalorieunderskuddet og derved vægttabet.”
  (lige inden overskriften om æggefaste).

  Men kroppen forbrænder vel kropsfedt når den er i energiunderskud, uanset om den er på ‘fedtforbrænding’, ‘kulhydratsforbrænding’ eller noget midt imellem. Eller er der noget jeg har misforstået?

  Tak :)

  Svar
  • Nej det er helt rigtigt. I energiunderskud vil du tabe fedt (og muskelmasse, hvis du ikke spiser protein nok og styrketræner) uanset om du spiser mange kulhydrater eller ej.

   Den fedtforbrændende tilstand (ketose i det her tilfælde) har nogle appetitdæmpende virkninger, som kan gøre kalorieunderskuddet nemmere at opnå, hvis man ikke bryder sig om sult.

   Svar
 2. Hej Jane,
  Jeg er nu på 6. uge på keto og kæmper med massiv sult synes jeg- især om aftenen.
  Jeg har den sidste uge ligget på 100 g. Protein og 100 g. Fedt og omkring 22 g. Kh om dagen, og jeg tabt 1 kg/ ugen, hvilket er det jeg stiler efter (altså 5 kg indtil videre)
  Jeg er 159 høj og vejer pt 74 kg, træner 3xugen og jeg har en lang vej foran mig, før målet er nået og jeg kan øge kalorieindtaget til balance, men jeg er ved at gå Kold over at være sulten hele tiden. Jeg spiser 3 måltider om dagen, ingen mellemmåltider og er sulten, når jeg vågner og når jeg går i seng. Jeg salter maden under tilberedning og drysser derudover flagesalt på også ved servering, så jeg tænker, at mit saltindtag er nok..?! Morgenmaden holder længst tid, synes jeg (ca.6-7 timer), men efter frokost, kommer sulten rimelig hurtigt igen (efter 3 timer ca). Spiser morgenmad ca. Kl. 7, frokost 13/14 og aftensmad 18.
  Kan jeg ændre mængden fedt/ Protein uden at det går ud over vægttab?
  Og selv hvis det gør, Hvilken mængde vil du så anbefale?
  Eller er der andet, jeg kan/ bør gøre?
  Kører jeg det alt for striks?
  Håber meget at høre fra dig, da jeg er pænt frustreret og mismodig med brug for lidt rådgivning.
  Mange hilsener
  Ginnie

  Svar
  • Hej Ginnie
   Det er også svært at sige men med ‘massiv sult’, er der helt sikkert noget galt.

   Jeg vil sige at dit saltindtag temmelig sandsynligt er utilstrækkeligt. Brug havsalt i stedet for flagesalt. Og så vil jeg tro, du skal kigge på selve madvarerne, du spiser. Der er nogle af dem, der trigger din appetit. Mit gæt vil gå på mælkeprodukterne.

   Du kan også godt lege med at øge protein og sænke dit fedtindtag. Protein+grøntsager(fibre) giver ofte bedre mæthed end fedt.

   Og ellers kan du jo overveje om du har lyst til at lege med Keto Udfordringen. Her iværksætter vi jo en række tiltag for at nå så lavt et kalorieindtag med så lidt sult som muligt. Det er interessant hvad der kan lykkes der, hvis man er parat til at gå lidt til yderlighederne :)

   Svar
   • Tak for dit input. Jeg kan se, at det er flager af havsalt, jeg bruger. (Maldon)
    Jeg prøver at sætte protein op og fedt ned.. lyder 150 g. Protein om dagen rimeligt? Og 75 g. Fedt?
    Hmm.. Jeg føler ikke, at jeg ligger specielt højt i mit indtag af mælkeprodukter.. fløde i min første kop kaffe, derefter sort. Og ellers tilføjer jeg egentlig kun lidt ost (30-40 g) til mine retter for at få fedt.. steger nogle gange i smør, men som regel i olier…nogle gange kommer jeg smør på mine kogte grøntsager..
    Er det meget mælkeprodukt?
    Jeg har godt ligge læst om udfordringen, og er i gang med at overveje det.. hvor lang en periode er der tale om?

    Svar
 3. Min mand og jeg overvejer at prøve din bog. Han har dog et spørgsmål. Hvad hvis man er inviteret i byen….ødelægger man så alt ved at hygge sig hos gode venner og skal man så starte forfra dagen efter?

  Svar
  • Hej Kirse

   Jeg oplever generelt at Keto virker bedst for dem, som faktisk følger det. Er man ikke parat til de fravalg som Keto medfører, tror jeg, man får bedre succes med at almindeligt Low Carb fokus, som for mange også kan være superfint og som ikke kræver helt det samme nøjeregnende fokus.

   Læs også her: Keto og Cheat days

   Svar
 4. Hej Jane.
  Jeg har nu været inde og kigge her et par gange og har et par spørgsmål, inden jeg tilmelder mig dit kick-start kursus.
  Jeg vil gerne tabe mig 15 kg., er alenemor og har en travl hverdag, så madlavning skal være overskueligt og gerne så planlagt at det er lige til at gå til.
  Så mit spørgsmål er om man får en detaljeret madplan – alle måltider, eller skal jeg selv ind og “sætte det hele sammen”; uge for uge?
  Og er det tilrettelagt sådan at “dette her må du, dette her må du ikke”.
  Jeg er ikke i tvivl om, at jeg sagtens kan/vil følge “livsstilen”, jeg har blot brug for en detaljeret plan med det og det skal du spise i dag og det og det må/må du ikke spise, så jeg ikke skal bruge en masse tid på, at søge svar og opskrifter.
  Håber du kan hjælpe.
  Vh Ditte

  Svar
  • Hej Ditte
   I Kickstart har jeg lavet en komplet kostplan til den første uge og en masse ressourcer som madlister, en nem måltidsplanlægger + hjælp til hvordan du nemt sammensætter din egen ugeplan osv.

   MEN… Kickstart er IKKE et følg-denne-kostplan-kursus og det er ret vigtigt for mig at sige. Det er et kursus, hvor jeg lærer dig at spise Keto med udgangspunkt i dit liv (og indholdet i dit køleskab) og hvor jeg lærer dig at give slip på eksterne regler mod i stedet at blive indrestyret. Det er ret væsentligt at man når dertil, hvis der skal være tale om en varig livsstilsomlægning. Ingen kan følge regler og planer for evigt.

   Har du bare brug for opskrifter, en hurtig gennemgang af principperne, lister over hvad du spiser og ikke spiser og kostplaner, skal du hellere vælge min bog Keto på 4 uger. ❤️

   Svar
 5. Hejsa
  Kigger lidt på din Keto Vinter madplan og er sådan i tvivl…
  Er KETO smart valg hvis jeg blot skal tabe 7-8 kg? og komme af med fedt fra maven og hofterne som har sneget sig ind de sidste 2 år. Er 53 r gammel.
  Jeg ser at de fleste som kommenterer har større mål.. Jeg spiser meget lidt brød, ris, pasta i forvejen, masser grønt som er på ketolisten og meget lidt frugt. Næsten ingen sukker, spiser ikke slik, drikker ikke sodavand. Spiser ikke meget fedt men er slet ikke fanatisk og elsker flæskesteg og olivenolie på min salat. Den eneste synder er nok øl og vin, det er tomme kalorier med sukker i.
  Er meget glad for at spise suppe og grønt, elsker al slags kål og bønner.
  Har stillestående arbejde. Jeg skal ikke have mange kalorier for jeg forbrænder ikke mange i hverdagen, er mere aktiv i weekender.
  Håber at du kan forklare
  Håber at du kan forklare mig i hvilken retning jeg skal og om Keto er rigtig valg for mig.
  Hilsen
  Kate

  Svar
  • Hej Kate
   At spise Keto kræver ikke en bestemt vægt. Det kræver kun at man har lyst til at spise Keto.

   Men uanset kost kan man desværre ikke punktforbrænde. Dvs at vi ikke kan styre, hvor fedtet forbrændes fra. Det er hormonelt styret.

   Men ift madplanen tænker jeg, at min bog Keto på 4 uger er et bedre valg for dig. Madplanen er jo kun aftensmad og du har brug for noget, der hjælper dig til alle måltider, tænker jeg.

   Se mere om bogen her: https://www.madbanditten.dk/keto-paa-4-uger/

   Svar
 6. Hej Jane

  Jeg overvejer at begynde på keto-kost. Hvad er årsagen til at man ikke må spise rodfrugter? Især om efteråret og vinteren er der så mange gode varianter i sæson, som jeg kommer til at savne.

  Kan man gå ud fra indholdet af kulhydrater for at finde de “mindst slemme”.

  Mvh
  Birgitte

  Svar
 7. 2.uge er netop overstået. En glad og optimistisk mand sidder nu og skriver. Udgangspunktet var 143 kg. Det er 53 kg for meget, så det bliver en lang rejse. En rejse som helt sikkert ikke bliver taget ned af motorvejen, men igennem alpernes snoede og bakkede smalle veje.
  Jeg har dog min skønne tynde kæreste som ledsagerske og et par rigtig gode bøger som vejviser.
  Dine bøger Jane… Tusind tak for god vejledning og lækre opskrifter
  Mvh Tom, 10,5 kg lettere

  Svar
  • Seje dig Tom! Skønt at du er kommet godt fra start! Jeg vil glæde mig til at høre om flere af dine milepæle.

   Svar
   • 6. uge er netop overstået. (Forholdsvis nemt) med kun ganske få bump på vejen. Man gør sig mange overvejelser igennem dagen, kigger en ekstra gang på varedeklarationen, tæller stadig kcal og kigger opskrifter. Det virker bedst for mig at tage frokosten kl 13 og middag kl 19, altså 2 måltider á ca 800 kcal.Det holder mig mæt, glad og tilpas.
    Tak for dine bøger, dine opskrifter og din blog – det gør det så meget nemmere
    Vh Tom, 17 kg mindre

    Svar
 8. hej
  Jeg har lige købt den fulde version af striks LCHF og jeg kan se på kostplanen at der er en del fisk og skaldyr.
  Hvad kan jeg erstatte det med da jeg har skaldyrsallergi og ikke spiser fisk??

  Svar
  • Bare en hvilken som helst anden proteinkilde. Kylling matcher ofte fisk/skaldyr bedst i energisammensætning – men dybest set kan du vælge efter hvad du har/foretrækker :)

   Svar
 9. Kære Jane
  Jeg har været på striks LCHF i 6 uger nu og har tabt 5,5 kg, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med. Jeg vil gerne tabe 4-5 kg mere, men så er det også fint.
  Mit spørgsmål er: Ødelægges hele keto ideen, hvis jeg en enkelt dag (hvor jeg skal på familiebesøg og spise sammen med andre end min mand hele dagen) spiser mere ‘normalt’? Jeg kommer ikke til at spise slik og kager, men sikkert brød og andre kulhydratholdige ting. Jeg har ikke lyst til at være besværlig og kræve særkost. Jeg kan naturligvis forsøge at vælge de rigtigste madvarer og undgå de værste kulhydrat-bomber. Men altså: Er det så helt forfra igen med keto-omstillingen?

  Venlig hilsen og tak for hjælpen fra din nye bog og hjemmesiden
  Lene

  Svar
  • Man kan ikke rigtigt gøre det sådan op. Når du spiser kulhydrater, sættes din krop tilbage på kulhydratforbrænding. Det behøver ikke være en skidt ting, det er bare sådan det er. Jo længere tid, du har spist Low Carb/keto, jo mere vænnet vil din krop være til fedtforbrændingen og jo nemmere vil den svinge tilbage, når du skærer ned på kulhydraterne igen. Skal du igennem overgangsbesvær og keto flu igen, er det tegn på at din krop ikke er metabolisk fleksibel.

   Til gengæld kan det være du føler et ubehag efter at have spist kulhydrater, men så ved du jo det til en anden gang. Mængder og type spiller selvfølgelig ind her. Men hvis du forestiller dig at du fx spiser din low carb grundkost + 1 skive rugbrød, så lander du jo stadig under 50 g kulhydrat om dagen. Der er altså stadig langt op til 300 g high carb kost.

   Jeg oplever det ikke som særkost, som du gør. Det går helt fint at hoppe brød eller andre kulhydratrige ting over eller begrænse dem kraftigt, synes jeg. Hvis man kun kan lykkes med sin kostomlægning, når man er hjemme i eget køkken og laver sin egen mad, tror jeg, det bliver meget svært at gøre det til en varig ændring.

   Svar
   • Tak for dit hurtige og grundige svar!

    Jeg har ikke lidt af keto-flu, så måske bliver det ikke så svært at svinge tilbage igen, og du har jo ret – det er jo bare sådan, det er.

    Jeg opfatter det ikke som særkost eller besværlig kost – jeg elsker min kost for tiden! Og jeg har stort set kun været hjemme i mit eget hjem og spise, siden landet lukkede ned. Men hvis man kommer i byen, og der fx er kaffebord med hjemmebagte grovboller og kager, synes jeg, det kan være svært at sidde og bare spise ost uden at virke kræsen, uopdragen eller utilfreds med traktementet. Det er nyt for mig at skulle ud og spise, så derfor er jeg nok lidt usikker. Men jeg kan jo, som du siger, prøve at begrænse kulhydratindtaget mest muligt og så vende tilbage til min normale kost dagen efter.
    Når jeg har nået den vægt, jeg har bestemt mig for, hvad er så det passende kulhydratindhold pr dag for at holde vægten og ikke falde i sukkerafhængighed igen? Er det 50 g pr dag?

    Mange hilsner og tak
    Lene

    Svar
    • Hej igen
     Ja, super vigtigt at tænke i at mængder selvfølgelig spiller en rolle og så ville jeg ærligt talt trække på skuldrene af hvad der sker en sjælden gang imellem. Der er vigtigere slag at vinde, synes jeg.

     Man kan ikke sætte en fast kulhydratgrænse for hvornår sukkertrang og øget appetit vender tilbage. Det kan du kun prøve dig frem med. Efter en indledende introperiode på Keto, er det min erfaring at mange fint kan hæve til fx 50 g om dagen uden for mange negative effekter. Men det kan du altid prøve dig frem med og se hvor du lander mest komfortabelt.

     Svar
 10. Hej Jane
  Jeg har været på keto et par måneder, glad for maden og min sænkede appetit, men desværre fik jeg halsbrand, kløe i huden, blev ved at have tunge ben, træthed osv, så tror desværre ikke min krop kan det, spiste max 20 g kh pr dag
  Jeg fik så for 14 dage siden afvise af min læge at mit kolesterol var for højt, så tænkte jeg hellere måtte prøve med Sense i stedet, da jeg jo skal lidt ned med fedt og ikke have så mange æg.
  Men allerede nu er jeg tilbage på kulhydrat sulten, kan spise hele tiden, og er allerede faldet i med både flæskestegssandwich og studenterbrød – har fået den der irriterende sult tilbage som du skriver om i din bog hvor man er sulten 2 timer efter man har spist
  Tænker derfor om jeg mon kunne have held med lchf? Med omkring 50 kh pr dag, og så sundt fedt og minimum af æg, jeg gør det fordi jeg vil slanke mig, ved du om det kan virke, det her med at være gået tilbage er ikke godt, som min mand sagde til aften “det er som om dine ædeflip er kommet tilbage”
  Mvh Mia

  Svar
  • Hej Mia

   Jeg synes sagtens, det kan være en idé at lægge sig lidt højere kulhydratmæssigt. 20 g er jo virkelig lidt og 50 g er et superfint og lavt leje også.

   Men det er altså noget gammelt sludder at man skal passe på med æg af hensyn til kolesterol. Kolesterol og keto/LCHF er dog en speciel sag og hvis man ikke har forståelse for det, er det nemt at blive skræmt. Det synes jeg er så ærgerligt, for hvad er egentlig bedst/værst: et lettere forhøjet kolesteroltal i en ellers sund krop eller overspisning og vægtøgning til følge. Ingen vil nogensinde argumentere for at sidstnævnte er det sundeste.

   Jeg har fundet lidt links til lidt læsestof om kolesterol frem til dig, som jeg synes, du skal læse i ro og mag, så du ved. hvad du har med at gøre og kan træffe bevidste valg ud fra det:
   https://www.madbanditten.dk/faq-lchf/hvad-er-kolesterol/
   https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-kolesterol/
   https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/

   Rigtig god læselyst :)

   Svar
   • Jeg har selv været ramt af ædeflip i 30+ år, i mine unge dage var det ikke et problem grundet hårdt fysisk arbejde, men med alderen kom vægten, jeg har for 11 måneder siden vænnet mig langsomt af med at spise guf efter aftensmaden, og langsomt vænne mig til at spise mere grønt i kosten, har faktisk aldrig kunnet lide det grønne så det er trænet op, for 4 mdr. siden begyndte jeg at spise sen morgenmad sammen med en kollega, og hun spiser lchf, tænkte ikke specielt over det og spiste normalt til aften, men kiloene raslede af mig, jeg foreslog det til konen og hun har før været på lchf og for 2 mdr. siden startede vi op hjemme også, jeg er slet ikke fanatisk og tæller overhovedet ikke kulhydrater, det sker også ca. hver 14 dag at jeg spiser noget helt andet og usundt, ligesom der drikkes vin i weekenden, men fakta er at jeg næsten aldrig guffer om aftenen, og har smidt 12 kilo på 5 måneder og kun mangler 2-3 kilo til idealvægten.
    Så Mia tro på det, drop de kolesterol forøgende ting og spis grønt, grønt grønt, og varieret, få checket kolesterol jævnligt og se om det er noget bestemt i din kost der giver halsbrand

    Svar
 11. Hej Jane,
  Jeg var på Kickstart hold 9 som var rigtig godt for mig, der røg 5 kg, julen har været lidt meget uden for keto rammerne og det har koste lidt extra kilo.
  Nu er jeg igang igen og jeg skal tabe de sidste 8-10 kilo, jeg spiser som regel 2 af dine retter fra keto bogen i døgnet, kl.11.00 og kl. 18.30-19.00 og jeg drikker en masse grøn te (ØKO) i løbet af dagen og vand, men rigtig meget te. Jeg er fint mæt med at spise 2 gange, jeg øger ikke portionerne pga de kun 2 måltider.
  Mit ? Er, med de 2 retter fra din bog indtager jeg ca. 1100-1200 kalorier i døgnet, hvor mange kalorier skal jeg ligge på for tabe mig?
  Jeg mener hvor mange kalorier skal kroppen have for at holde gang i forbrændingen?
  De bedste hilsner
  Caroline

  Svar
  • Hej Caroline
   Du kan ikke undgå at tabe dig, når du ligger på 11-1200 kcal. Og er du mæt og tilfreds og har fin energi og trivsel er det fint.

   Retterne i Keto-bogen har lidt varierende proteinindhold men det, som er vigtigt, når du kun spiser to gange er at du prioriterer protein. Måske vil du endda gerne øge på proteindelen for at sikre du får nok. På den måde kan du minimere tab af muskelmasse og det er vigtigt for helbred, forbrænding, energi, hormoner oa alt muligt.

   Og så når du jo bare dit mål på no time!

   God vind :)

   Svar
    • Det er fysisk umuligt. Det er muligt at din vægt ikke belønner dig dag for dag men jeg kan forsikre dig om at du taber dig med så lavt et indtag.

     Men du skal ikke spise så lidt. Du skal passe godt på dig selv. Det er meget svært at stille kroppens behov for protein og næringsstoffer med så lavt et kalorieindtag.

     Svar
 12. Jeg lider af gluten og lactose intolerance men nu har jeg læst udenlandsk at gluten frit brød heller ikke er det sundeste og så begyndte jeg at google på keto fordi jeg læste om det.

  Svar
 13. Hej Jane.

  Jeg har igennem de sidste 14 dage, spist striks LCHF, og gjort hvad der står skrevet i din bog! (Rigtig god læsestof ;). Jeg har på den første uge opnået et vægttab på 4,7 kilo, jeg ved dog en del af dette er væske, og når jeg vejes i morgen at det ikke er lige så stort. Det har jeg dog forståelse for og tager som et smil.

  Min største bekymring er om jeg gør det her korrekt.
  Måske gør jeg måske gør jeg ikke.

  Jeg spiser imellem 20-30 gram kulhydrater om dagen, jeg går ikke særlig meget op i hvor meget fedt jeg spiser, men mener det er passende mængder da jeg føler mig mæt igennem dagen. (selvfølgelig er sukker trangen der stadig, men det tager jeg ikke så højtideligt ;) ) Protein spiser jeg omkring 100-200 gram om dagen. og opnår imellem 1200-1300 kcal.

  Jeg vil gerne opnå et vægttab på 14 kilo, på 100 dage , ikke en nødvendighed, måske mere en motivation. ;)

  I den første uge oplevede jeg hovedpine og betontunge ben, men lidt salt og en masse væske hjalp på dette. Min energi er blevet super god, og jeg sover dejligt om natten, plus min koncentrationsevne er blevet meget bedre.

  Men ja tilbage til mit spørgsmål, er jeg på rette vej? er der noget jeg skal gøre anderledes, eller er det egentlig bare så nemt som jeg føler det er?

  Venlig hilsen Anne

  Svar
  • Jeg synes bare det lyder perfekt det hele. Men hvordan lykkes du med at spise 200 g protein? Det er jeg bare lige lidt nysgerrig på for jeg har i perioder forsøgt at øge mit til ca. 150 g og det oplever jeg som vildt svært.

   Svar
 14. Hej, hvis man skal holde sig til de 20-30g kulhydrater Max, hvor mange gram fedt må man så spise? Eller er det ikke så vigtigt som kulhydraterne?

  Svar
 15. Jeg har købt din bog KETO – her ser jeg to morgen smoothies hvor der skal rå æg i. Tør jeg gøre det? Tænker salmonella…..

  Svar
  • Hej Lene

   Der er ingen salmonellarisiko i danske æg og det har der ikke været i årevis. Selv Fødevarestyrelsen har slettet den advarsel for mange år siden :)

   Svar
 16. Jeg har spist efter principperne i 2,5 uge.og har ikke tabt noget. Min vægt går et kilo op og ned. Jeg har et stillesiddende job og styrketræner et par gange om ugen. Jeg har drukket en del vin til to fester , altså to gange. Jeg er ved at tabe modet! Spiser en del spidskål og kylling?har en veninde som bare taber sig . Vejer 70,9 og der sker ikke noget, suk hvad gør jeg?

  Svar
  • Hej Trille.
   Hvis du to gange på 2,5 uge har drukket vin, synes jeg måske ikke, du har givet det et ærligt forsøg.

   Hvad siger du til at anskaffe dig Keto-bogen og følge den uden afvigelser i fire uger. Det vil jeg med 99% garanti love dig giver et vægttab.
   Bogen finder du her: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

   Svar
 17. Hej Jane,
  Min mand og jeg har aftalt at vi efter ferien starter op på KETO jf. din nye bog. Jeg tænker når vi så er i mål med vægttabet at køre lidt flere kulhydrater ind og overgå mere til LCHF.
  Men min mand lider meget af halsbrand når han spiser fed mad, og spørger mig derfor nu om hvad gør vi så? Han spiser nogle piller når det er for slemt, og han er lidt nervøs for om det så bliver en “kronisk” tilstand på den nye livsstil. Jeg tænker lidt om det mon udebliver når den fede mad ikke mixes med stivelse osv; men jeg ved ikke noget om hvad der sker i kroppen.. Derfor ville jeg lige høre dig ad, om det er noget du har hørt om før/gjort dig nogen erfaringer om eller lignende? Altså mit spørgsmål går på om mennesker der lider af halsbrand får forværring ved at gå over til en LCHF/KETO baseret kost.
  På forhånd tak
  Mvh Elisabet

  Svar
  • I de fleste tilfælde viser halsbrand sig at skyldes kulhydraterne og ikke fedtet. Det kan dog være nødvendigt at spise meget få kulhydrater for at se effekt. Kaffe er en hyppig synder også, er min erfaring.

   Jeg hører fra både folk, der oplever bedring og forværring ift. halsbrand og mit gæt er altså, at det primært ligger i kulhydratmængden.

   Svar
   • Mange tak for dit svar.
    Vi prøver det skisme af gør vi. Det bliver så spændende og jeg glæder mig!!
    KH Elisabet

    Svar
 18. Har det så godt med at spise efter LCHF og på 1 måned også tabt 3 kilo selvom det ikke var grundlaget for ændringen. Dog er min fedtprocent steget på den måned, er der fordi jeg ikke har startet træningen op helt endnu? Og er det optinalt fedtprocenten stiger men vægten falder

  Svar
  • Medmindre du har fået lavet en DEXA-scanning er fedtprocentmålinger ganske upræcis. Det vil være mit første bud.
   Mit næste bud er at du har tabt en del væske, fordi det gør man, når man skifter til en kost med færre kulhydrater. Væske tælles med i ‘lean mass’ på de der badevægte med fedtprocentmåling og derved vil din krops fedtprocent være steget.

   Så uanset om det er det ene eller det andet, kan du trække på skuldrene af det.

   (ovenstående forudsætter at du har spist en sund LCHF-kost bestående af grøntsager, kød og fedt og ikke de der skøre fedtdiæter, hvor du skærer ned på kødet for at spise mere fedt)

   Svar
 19. Hej Jane
  Tak for en fantastisk blog og gode bøger. Dem har jeg virkelig haft meget glæde af. Faktisk så meget at jeg har tabt mig 12 kg, og nu skal jeg ikke tabe mig mere. Og her kommer dilemmaet – hvad så nu?
  På min nuværende LCHF-kost fortsætter vægten med at falde, og jeg er ved at blive lidt for mager. Jeg tænkte derfor, at nu hvor jeg havde nået mit mål, så kunne jeg indfase nogle flere kulhydrater såsom mørk chokolade og lign. for at holde vægten. Problemet er, at når jeg introducerer f.eks. chokolade, fremkalder jeg de vildeste sukkercravings, og i stedet for et par stykker, ender jeg hver gang med at spise 200 g. chokolade plus alt andet sukkerholdigt inden for rækkevidde. Jeg er helt elendig til at begrænse mig til en lille smule.
  Så hvordan kan jeg undgå yderligere vægttab og samtidigt undgå at gå sukker/carb-amok?
  Hilsen Christina

  Svar
  • Jeg forstår fuldstændig hvad du mener.

   Hvis du vil blive i LCHF-regi er det fedtet, du skal øge på, for at øge kalorierne og undgå vægtnedgang. Men det kan være svært fordi det kan føles som om du skal spise over mæthedsgrænsen. Mange vælger derfor at øge lidt på kulhydraterne. Kunne en anden kilde end chokolade være en mulighed? Jeg tænker rodfrugter, måske lidt frugt, nødder/kerner, evt. lidt kartoffel. Jeg taler ikke enorme mængder men bare lige så du fik appetit nok til at spise dit ligevægtsindtag i kalorier.

   Svar
 20. HVOR BLIVER FEDTET AF NÅR VI TABER OS?

  Jeg tænkte at det nok kom ud samme sted som det jeg kommer i munden, men i dag blev jeg klogere.
  Læste en artikel på videnskab.dk under krop og sundhed/fedme og blev overrasket, tænkte at jeg ville dele min nye viden med jer herinde: fedtet bliver simpelthen til luft og vand.
  Vi udånder det meste via lungerne og resten ryger ud med sved og urin.
  Hvis vi taber 10 kg fedt bliver de 8,4 kg til kuldioxid/luft og de 1,6 kg til vand/ sved/urin.
  Det er da lidt fascinerende ikke?
  KH Margit

  Svar
 21. Hej Jane.
  Siden cirka år 2000 har jeg ligget på mindst 100+kg. Arbejdsform og livsstil fastholdte desværre dette, selvom der var sporadiske tiltag på at gøre noget ved det. Omkring 2014 foreslog nogen mig stenalderkost, havde aldrig hørt om det og det var en anelse besværligt opdagede jeg. Det førte mig til at opdage at noget hed LCHF – en fyr i træningscentret anbefalede en amerikaners bøger om emnet, men det var (mentalt) umuligt at komme igang, selvom lysten (måske) var der.
  I efteråret 2016 toppede vægten på 112,5 kg. Knæene gjorde ondt og min mandlige graviditet pressede lungerne helt op i halsen og tarmen ned i lårene, blodsukkeret susede uhæmmet op og ned – ikke normalt på noget tidspunkt.
  Her faldt jeg over dig og din striksLCHF guide som jeg købte og brugte. Enkel tale, enkel mad (grinede af din makrel i tomat med æg til) jeg kunne handle i Brugsen eller Netto og skulle ikke i 100 specialbutikker og hente tudselår og damp fra heksehår og andre lignende specialtiter.
  Jeg har IKKE været striks, men brugt dine skriverier som inspiration. God inspiration! Idag – omkring 2 år efter de 112,5 kg er situationen som følger: vægten er cirka 78 kg, morgenmad består af enten æg og bacon, æg og avocado, eller måske tun, torskelever eller torskerogn (mad mayonaise). Morgenmaden holder blodsukkeret stabilt frem til 1400-1500 uden brug for mad, andet en 1-2 liter vand. Mit arbejde er aktivt og udendørs, til fyraften går jeg en rask tur på mellem 6 og 10 kilometer, hvorefter aftensmaden består af fisk, kylling, and med et eller andet stuvet kål eller andet grønt. Jeg har fået det lidt svært med oksekød – uden helt at forstå hvorfor. Kage – laaang tid siden (ikke i år) – sodavand måske har jeg drukket 2 i år – slikhylden i Brugsen er for alle andre, sovehjertet – dyb og fast, men ikke så længe, men udhvilet, og så har det været en skøn mental oplevelse at gøre til IM genbrug med alt mit fedmetøj.

  Budskabet i ovenstående? Din Simplificering af noget der så interessant men meget kompliceret ud, fik mig med. Det resulterede i en voldsom ændring hos mig – til den gode side. Det ville jeg egentlig bare sige tak for.

  Svar
  • Hvor bliver jeg glad for at læse det, Lars. Og først og fremmest, mega godt gået af dig. Virkelig! Og så fedt at den guide kunne blive startskuddet. Det er så vigtigt for mig at være med til at vise, hvor enkelt det kan være, og jeg er så glad for at høre at det budsskab gik igennem her <3

   Svar
 22. Med tak for godt og informativt site! Har også nogle af dine bøger, så efterhånden godt klædt på – og har blot brug for at høre nærmere vedr principper for brug af mindre kalorietunge fødevarer med højt fedtindhold.

  Som jeg forstår det, bør kosten indholde min 70% energi fra fedt? Eftersom jeg også gerne vil opnå et lille vægttab, har jeg forsøgt at vælge produkter med høj fedtenergiprocent, der samtidig er mere “kalorielette”, som ex kokosmælk med 90 kcal, hvoraf de 81 kommer fra fedt, oliven og mozzarella, der også ligger over 70%.. På de måde tænker jeg, at jeg opnår high fat-effekten for måltider med dette – sørger naturligvis også for at få olie og smør til kød, grønsager og æg:-)?

  Netop startet (igen) efter at have forsøgt tidligere x 2 og måtte hoppe fra pga maveproblemer. Forsøger med Magnesia-tbl og krydser fingre… Samtidig træner jeg dagligt mindst 30 min løb eller spinning, så læst op på dine sider om dette emne og spændt på, hvordan dette forløber.

  Med tak nok en gang og et forhåbentlig på genhør
  VH
  Inge

  Svar
  • Jeg tror, du får større succes ved at lade tanken om fedt glide lidt i baggrunden og i stedet fokusere på at få protein nok (mindst 1 g protein pr kilo kropsvægt – kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g, ost 30 g og et æg ca. 8 g). Herefter skal du bruge fedt til at opnå mæthed, energi etc. Er målet vægtnedgang vil du spise en mængde fedt, der gør dig i stand til at være i kalorieunderskud. Det giver dog ofte sig selv med det fokus. Tjek evt. denne nemme startguide: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Forstoppelse er et almindeligt overgangssymptom. Der er masser af måde at lindre dette. Mange har her glæde af at ikke spise æg til dagens første måltid. Hvorfor ved jeg ikke.
   De første 4-6 uger vil være en overgangsperiode, hvor din krop omstiller sig til fedtforbrænding. Derefter kommer energien tilbage og træning er sjældent et problem. HUsk dog nok væske og salt :)

   Svar
 23. Hvad sker der hvis man en enkel aften spiser normal pizza eller anden mad der ikke hører til under lchf?
  Ødelægger man så det hele. Eller er der også plads til det.
  Hvis man nu skal ud at spise. At man så en enkel aften ikke tænker over kosten?

  Svar
 24. Hej Jane.
  Jeg er på striks, men angsten for ikke at tabe mig, har gjort at jeg ikke indtager så meget som jeg skal iflg. udregninger. Jeg bruger Lifesum som rettesnor og kan se at jeg kun får lige under 1000 kcal om dagen. Kan det nedsætte vægttabet, at spise mindre end beregnet?

  Mvh Pia

  Svar
  • Altid et svært spørgsmål. Jeg hælder mest til nej. Alligevel synes jeg, at under 1000 kcal er i den lave ende, og selvom ønsket er vægttab, skal du passe godt på din krop. Det gør du ved at sikre dig, at den får nok protein (jeg er ikke vild med Lifesums måde at gøre det op på og anbefaler i stedet at man spiser 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt for at bevare muskelmasse imens man taber i fedtvægt) og ved at sikre at den får nok vitaminer og mineraler. Jo færre kalorier, du spiser, jo sværere bliver dette.

   Jeg ville ikke bekymre mig om et så lavt indtag en dag her og der, men jeg ville nok hæve det lidt på de fleste dage.

   Svar
 25. Jeg er først lige startet med ketogen dieten, har købt mad der er mest anbefalet og forberedelse med stenalder brød. Jeg vil gerne vide hvor meget kalorier jeg kan indtage, siden en kvinde spiser op til 1500 kalorier om dagen. Jeg er lidt aktiv i arbejdstider og afslappet derhjemme. Målet er sætte min krop i ketose og blive sund (forhåbentlig tabe mig?). Mvh Alitha

  Svar
  • Hej Alitha

   Jeg anbefaler normalt ikke stenalderbrød på ketogen kost. Det løber hurtigt op i kulhydrater. I stedet skal du tænke i grøntsager, kød og fedt. Læs mere her: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   1500 kcal synes jeg lyder fornuftigt for en kvinde, hvis målet er vægttab, men alt fra vægt, aktivitetsniveau og alder spiller en rolle her. For mænd ville jeg lægge 3-500 kcal oveni. Det nemmeste er at respektere den naturlige appetitnedsættelse, der følger med ketosen.

   Svar
 26. Hej Jane
  Jeg har oplevet et meget stort vægt tab på første uge. Det gør mig urolig for om jeg får nok at spise, men føler mig hellere ikke altid sulten nok til at spise 3 gange. De sidste 3 dage har jeg tvunget mig til at spise lidt mere.
  Jeg har tabt 6 kg på første.

  Mvh
  Sanne

  Svar
 27. Hej Jane

  Jeg har købt og downloadet din guide med diverse bilag til striks LCHF og er i fuld gang – fra lørdag morgen til i dag er der røget over 1 kg!!! Og jeg har dælme fået meget god mad!!!

  Jeg har talt kcal siden 2/1 med et dagligt indtag på 1450 kcal og har tabt 3 kg på den konto, men altså ikke ved LCHF, kun alm “holde øje” med fokus på proteiner, og gik så i gang med din “Mæt og slank” i fredags og tænkte “jeg går all in og prøver de 4-6 uger på striks”.

  Og netop kcal-tælleriet vil jeg gerne ud af – det er en dræber – og jeg er allerede fuldstændig vild med LCHF – er i gang med dine bøger

  En ting jeg dog undrer mig over, er at der i kostplanerne for uge 1 og 2 er sat max på 1600 kcal, og synes jo ellers du slår på tromme for, at man ikke skal tælle kcal på LCHF…? I går fik jeg fx 1800 kcal… protein 123 gr., kulhydrat 17 gr. og fedt 137 gr. (primært fra æg (elsker den osteomelet ??‼️), ost, dampet laks, avokado og øko smør). Har ingen cravings efter brød, ris og pasta, da jeg i forvejen spiser dette meget sjældent.

  Og med det fantastiske vægttab på de få dage, kan jeg vel ikke gøre det helt skævt … eller hvad? Skal jeg forsøge at holde mig inden for de 1600 kcal?

  Jeg vil gerne smide 5-6 kg mere, men er også tilfreds med der, hvor LCHF “lander” som et normalt leje for mig (er 166 cm og p.t. 67kg)

  Synes det er så velsmagende og befriende en levevis og kommer het sikkert aldrig til at gøre det anderledes ???‼️En eller anden dag – om 1 måneds tid eller så, så skal jeg prøve opskrifterne fra din brød og kager bog! Alle bøger har SÅ mange utrolig lækre og inspirerende opskrifter :-)

  Weee og stort tillykke med de 7 år :-) det må være derfor solen skinner!!!

  Mange hilsener og en smuk dag til dig ☀️
  Carina

  Svar
  • Hej Carina

   Stærk start på året, du har fået! Godt gået!

   Personligt er jeg ikke til kalorietælling, og jeg synes måske også, at det som strategi har en del risici, som fx at man får sværere ved at mærke signalerne fra sin egen krop som sult, mæthed etc. fordi man bliver så fokuseret på tallene.

   Men guiden har jeg lavet, fordi ikke alle er som jeg og fordi så utroligt mange igennem årene har haft det svært med mængder, portionsstørrelser, hvor meget fedt etc.

   Hos de fleste sker der det, at selve det at lave kulhydratrestriktionen mindsker appetitten, så de kommer til at være i kalorieunderskud uden at tælle. For nogle sker det med det samme, for andre efter en uge eller to.
   Men nogle har brug for mere hjælp end det. Og uanset hvordan vi vender og drejer det, kræver vægttabet et kalorieunderskud. Jeg foreslår 15-1600 kcal, da det er rimeligt realistisk for de fleste og det samtidig vil få de fleste ned i vægt. Men nogle vil kunne spise 1800 og andre må spise 1400. Og sådanne individuelle forskelle vil der altid være.

   Og tak for de pæne ord <3

   Svar
   • Hej igen ? og 1000 tak for dit lange svar – her kommer noget langt IC måske lettere forvirret ?

    Jeg holder øje med kcal indtag på madlog for at sikre nok fedt. Jeg kører striks.

    Men hvis jeg fx i aften skal holde proteinindholdet lavt og optimere fedtindtaget, så er det 250 gr ratatouille fra Rema og 1 dl fløde. Det er umiddelbart lidt kedeligt ??

    Der er jo udover fedt også meget protein i ost, så jeg synes hurtigt jeg kommer op i protein…

    Jeg tænker at vælge 100 gr røget laks fra i dag ? det vil reducere protein med 21 gr. og fedt med 8,5 gr.

    Hvis jeg spiser laksen vil totalen i dag lande på protein 92 gr./25%, kulhydrat 21 gr./6% og fedt 113 gr./69% sammen med dagens øvrige indtag (100 gr. flødehavarthi, 2 æg, 1/2 avokado, 100 gr. svinemørbrad, hæderlige mængder af squash, bacon, fløde, smør og kokosolie).

    Tænker fedt skal højere op … dagstotal 113 gr./69% – og ellers må jeg følge de to ugers kostplan …

    Og så er maven i øvrigt gået i stå de sidste par dage – har været på striks siden 3. februar.

    Hvad siger du kloge kvinde ?

    Svar
    • Og så kan jeg godt se, at dagens totaler er nogenlunde i tråd med kostplanerne – vil bare gerne være sikker … ??

     Svar
    • Jeg synes, der er sådan en underlig forvirring ift. at få “fedt nok”. Du skal have få kulhydrater. Det er det vigtigste. Herefter skal du have nok protein. Dvs. måske 1 g pr. kilo kropsvægt eller 1,5 g. Men fedt skal du bruge til at blive mæt, få energi og få din mad til at smage godt. Fedtet hjælper dig til at opnå den rare følelse af langvarig mæthed, der gør at du ikke går og sulter. Det er ikke sådan, at du skal nå en bestemt mængde fedt hver dag for at det virker. Fedt har du jo på kroppen, og spiser du “for lidt fedt”, tager din krop bare mere fra dine egne lagre.

     Så jeg synes bestemt ikke, at du skal prøve at holde proteinindtaget lavt for at kunne spise mere fedt. Jeg synes, du skal spise få kulhydrater, tilstrækkeligt med protein og fedt til du er mæt :)

     Forstoppelse er normalt. Er der ikke et afsnit om det i tekstdelen? Det tror jeg, der er.

     Ellers kan du læse mere her:
     Overgangsbesvær
     Maveproblemer og fordøjelse
     Forstoppelse

     Svar
 28. Hej Jane :)
  Mine to drenge og jeg søgte her mellem jul og nytår noget hjælp til at komme i gang med at tabe os. Jeg faldt over et par af dine opskrifter, og rodede derefter lidt rundt her på bloggen og var ret hurtigt solgt både på ideen om at blive sukkerfri og på alle dine lækre opskrifter :)
  Vi har nu levet efter din mad i to dage, og hvor er det bare lækkert.
  Jeg er dog lidt i tvivl om, om vi gør det rigtigt, og tænker derfor om vi mon burde købe en af dine bøger (det vil du jo nok sige vi burde :p ) men hvilken så?
  Allerhelst ville jeg gerne melde mig til din quickstart, men det har jeg simpelthen ikke råd til – på nogen måde. Men en bog kan jeg nok finde penge til tror jeg.
  Hvis nu vi spiser tre hovedmåltider, bør vi så kunne leve af det, eller skal der noget til mellem måltiderne? Og hvis nu vi bare er vildt sultne (det var jeg f.eks. i går aftes) er det så ok at spise et eller andet – en gulerod, en avokado eller noget andet, eller skal jeg lade være?
  Og til sidst spørger min søn (på 14) om han kan drikke mælk til og mellem måltider?

  Venlig hilsen og tusind tak for din fantastiske blog :D

  Mia

  Svar
  • Hej Mia
   Hvis I vil have en bog at støtte jer op ad, tror jeg, jeg vil anbefale min første bog LCHF Spis dig mæt & glad. Det er en god begynderbog, der forklarer baggrunden for lchf og som indeholder nemme, lækre opskrifter. Men ellers ligger alt I skal bruge her på bloggen. Der er over 2000 sider med opskrifter og teori, så der er lidt at starte med helt gratis.

   Et godt pejlemærke er at spise til hovedmåltiderne, så man kan skippe mellemmåltiderne. Er man virkelig sulten, enten fordi man er nybegynder og kroppen ikke har vænnet sig til lchf endnu eller slet og ret fordi man ikke har spist nok, synes jeg altid man bør spise noget. En humpel ost, en oste-skinkerulle, en kop te med en skefuld kokosolie eller noget i den retning.

   Det vigtigste ved LCHF er at man holder kulhydratindtaget lavt. Hvad man spiser, hvornår man spiser etc. kommer i anden række.

   Mælk indeholder for mange kulhydrater til LCHF. Så jeg vil anbefale din søn at drikke vand både til og mellem måltiderne. Så er der også bedre plads til den rigtige mad, og det er meget bedre end at drikke sig mæt i mælk.

   Rigtig god fornøjelse! :)

   Svar
   • Hej igen :)
    Tak for dit uddybende svar. Vi har nu været i gang i en måned – startede 3. Januar. Mine drenge har tabt hhv 6 og 5 kilo og jeg har tabt 4,5.
    Det er virkelig lækkert at kunne spise sig mæt i god og lækker mad, og lide et minimum af afsavn (ham på 14 savner mest; frugt og mælk, havregryn og rugbrød, men hans fokus er også lidt udfordret da det tit er det han ikke må få han fokuserer på)
    Vi nyder virkelig den gode mad, har bl.a fået vafler til morgenmad en dag, wauw det har vi ligegodt aldrig prøvet før. Og i dag har vi fået hotdogs med blomkålsbrødene – så lækkert, især lige med lidt sprød salat i også :D
    Jeg er dybt imponeret over din blog og finder hele tiden nye spændende ting som skal prøves :)
    Det eneste jeg kunne ønske mig, var hvis man kunne lave en bilkedeoversigt, så man ikke behøver gå ind på hver side for at se et billede af retten (jeg er så frygtelig visuel og skal have billeder for at vide om det er noget ?)
    Ellers bare tusind tak for dit fantastiske sted på nettet :)

    Kh Mia og drengene
    Ps og lige en bonus: min yngste søn på 8 er meget tynd og småtspisende. Men han elsker det meste af det her fede lækre mad og har i tilgift taget et kilo på – jubiii :D

    Svar
    • Tak Mia.

     Og ja, et bedre opskriftsarkiv er helt sikkert på sin plads. Jeg går og tager mod til at tale med min udvikler om det…

     Og sejt at I er kommet så godt fra start!

     Svar
 29. Hej Jane,

  Du har virkelig inspireret mig. Jeg savner rødvin og brød helt enormt, men ellers synes jeg, at det går overraskende godt. Jeg har dog en udfordring med det brød der. Nu har jeg læst nogle udenlandske ketose-blogs og de foreslår mandelmel og glutenfri havregynsmel… det går ikke vel? Det er kun Pofiber og HUSK, du kan stå inde for, ik? Synes i øvrigt at det er svært for mig at gå ned i vægt, men jeg ser det helt tydeligt på min krop og på mit tøj. Skal jeg bare vente lidt på vægttabet eller skal jeg ikke regne med at det kommer? Har været igang i 1 måned og har tabt ca 2 kg. Er 180cm og vejer nu 69kg, hvorfor det nok også er lidt svært for mig at komme længere ned, men har det bare bedst på de 65kg jeg vejede før jeg blev mor :)

  Mvh Katrine

  Svar
  • Hej Katrine
   Jeg har det lidt blandet med de brøderstatninger. Hvis de hjælper dig igennem et savn og gør, at du nemmere kan holde dig til kosten, tjener de et godt formål. Ofte ser jeg dog, at de fastholder folk i brød-vanen + at de slet ikke mætter i samme grad som grøntsager-kød-fedt og derfor bliver kosten ofte mere kalorieholdig end ellers = mindre vægttab. Så det er lidt for og imod og den eneste, der kan sige, om det fungerer for dig, er… ja, dig!

   Jeg har aldrig set havremel på ketoseblogs men rigtigt nok mandelmel. Det vigtigste ift. striks LCHF/keto er at spise få kulhydrater. Hvad du bruger de kulhydrater på betyder mindre. Men jeg anbefaler altid at bruge dem på grøntsager primært og derfor at bage med Pofiber og husk, da disse indeholder færrest kulhydrater.

   Jeg forstår ikke dit spørgsmål om vægt. Eller det gør jeg, men jeg forstår simpelthen ikke den magt, mange kvinder tillægger badevægten. Du har tabt 2 kg og du kan tydeligt se på din krop og tøj, at du har tabt dig. Men du oplever dig ikke som en succes. Jeg ser KUN succes. 2 kgs vægttab og synlig og mærkbar forandring på bare 4 uger er EN KÆMPE SUCCES. Vær stolt og glad!

   Så her er mit bud: du skal arbejde med at slippe den badevægt. Hvorfor er tallet på vægten vigtigere end dit spejlbillede? Hint: det er det ikke, og dit ønske om et bestemt tal på vægten, handler om noget andet end din vægt. Undskyld jeg siger det så direkte, men det er kærligt ment.

   Som du selv er inde på, er det sværere at gå ned i vægt jo tættere på sin normalvægt, man er. Og du er jo ganske normalvægtig, måske endda til den slanke side. Så jeg vil faktisk meget hellere anbefale dig at komme i gang med styrketræning. Med styrketræning vil du opleve, at din kropskomposition bliver pænere i takt med at du får bygget muskler på din krop (men vægten vil formentlig ikke falde). At ændre fokus til at du skal være STÆRK er så meget mere empowering end at sigte efter at være LILLE. Og den styrke, du vil opnå, vil smitte af på resten af dit liv. Det er helt i orden at ville optimere på sin krop (i mangel af bedre ord), selvom man er normalvægtig, men nogle gange skal vi starte et andet sted, end vi tror.

   Hvis du fastholder idéen om vægttab, synes jeg, at 1 kg’s fedttab pr. måned vil være et realistisk mål. Normalt plejer jeg at sige, at 0,5 kg fedttab pr. uge med LCHF er realistisk, men da du er slank allerede, går det sjældent så stærkt.

   Jeg håber, du kan læse det kærlige i min kommentar. I virkeligheden er mit svar ikke bare til dig, men til alle de skønne kvinder derude, der kæmper med selvbillede fordi de lader badevægten bestemme, om de er værdige til glæde og lykke. Du og I fortjener meget mere!

   KH. Jane

   Svar
   • Kære Jane – tak for dit svar til ovenstående spørger, for jeg skulle nemlig til at skrive et lignende indlæg til dig :) jeg er en poge på 39 år – har været på kur, har haft en mindre spiseforstyrrelse osv hele my liv. Jeg tror at min krop er blevet fuldstændig mærkelig efter den behandling. Det er blevet sådan at jeg bare skal kigge på noget usundt, og jeg tager på. For 4 uger siden ændrede jeg livet til LCHF. Det er stadig hårdt at undvære sukker – det er nok her mit problem har været. Det gik hurtigt med vægttabet de første 2 uger, hvor jeg faktisk tabte 3 kg uden at sulte – vildt! Det samme gælder for min mand :) Men så havde vi gæster, vi lavede LCHF mad, MEN vi fik vin og gin og tonic. Bum – 1 kg på til os begge og så gik alt i stå. Jeg er udemærket klar over at alkohol og tonic med sukker er no-go i striks LCHF, men oplever du at det påvirker 2 uger efter, eller er der andre ting vi skal ind og kigge på. Jeg kan virkelig have svært ved at finde ud af om det er for meget eller for lidt fedt vi får!
    Det skal siges at jeg er 167 høj og i dag vejer 65 kg – min mand er heller ikke overvægtig – så det er ikke 10 kg vi ønsker at tabe os.
    Fokus på vægten tager jeg til mig – det var nok mere det om alkohol kan påvirke i så langtid.
    Bruger du blodsukkermåler for at tjekke eller kender du din krop så godt at du ved når du er i ketose?
    Tak for en super go livsstil, opskrifter osv. Jeg spørger tit mig selv om, hvorfor jeg ikke har oplevet det før.

    Svar
    • Hej Maria
     Tak for din søde kommentar – og fedt at du kunne bruge det andet svar til noget også. Jeg ville have skrevet nøjagtigt det samme til dig, hvis du ikke havde læst det allerede :)

     Det er sådan, at man i starten på LCHF taber en masse væske. Det skyldes, at man tømmer ud i glykogenlagrene (de lagrede kulhydrater – “kulhydratdepoter” populært sagt) og hvert gram glykogen binder 3-4 g væske til sig. Spiser (eller drikker) man så en større mængde kulhydrater en dag, fyldes glykogenlagrene igen med dertilhørende væskebinding. Din fedtmasse kan altså være nøjagtig den samme, selvom vægten siger noget forskelligt.

     Mht. alkohol så går det sjældent særligt godt hånd i hånd med vægttab, da kroppen vil forbrænde alkohol først og fedtforbrænding derfor vil være på stand by i en eller anden grad. Det er dog kortvarigt. Jeg plejer at kunne måle, at jeg er tilbage i ketose 36-48 timer senere.

     Der er tre ting, jeg har lyst til at præcisere:
     1. Fedt er altid lidt sværere at forklare. Kulhydraterne bør være første fokus på striks LCHF og hernæst at få tilstrækkeligt med protein (1-1,5 g pr. kilo kropsvægt, som pejlesnor). Fedt bruger vi til at føle os mætte og tilfredse. Føler du dig stadig sulten efter et måltid eller få timer efter = du har spist for lidt fedt. Føler du dig utilpas og lidt kvalm = du har spist for meget fedt. Spiser du og føler dig godt tilpas, er mæt, har fin energi osv. indtil næste måltid, er du formodentlig godt på vej.

     2. Vægttab (på badevægten) er aldrig lineært og mange bliver snydt af den første tids væsketab og tror derfor, at de gør noget forkert, når vægttabet ikke fortsætter med samme hastighed. Vægttab kræver kalorieunderskud. Det, vi gør på LCHF, med kulhydratrestriktion og fokus på fedtforbrænding er et slags hack, som tillader kroppen at være i kalorieunderskud uden at sulte eller føle det voldsomt ubehageligt. Men det er kalorieunderskuddet, der tvinger kroppen til at tage fra kroppens egne fedtlagre.

     3. Det tager lang tid for kroppen at “fedt-adaptere” (dvs. vænne sig til at bruge fedt som primært brændstof) og du/I er slet ikke der endnu. Det tager 3-4 uger for kroppen at få fedtforbrændingen op i gear og så tager det yderligere et par måneder for kroppen at have optimeret fedtforbrændingen sådan at fx træning etc. føles som før.

     Så man kan virkelig tale om, at det lønner sig at være vedholdende her.

     Jeg tjekker sjældent for ketonstoffer i blodet. Det har jeg eksperimenteret med tidligere af nysgerrighed men ift. resultater betyder det ikke så meget. Jeg mærker, at jeg er godt på vej ved at sult/appetit dæmpes, jeg kan springe et måltid over uden at blive utilpas eller overkompensere senere, jeg føler min energi som god og stabil etc.

     Og til sidst nævner jeg lige styrketræning igen. Hvis det ikke allerede er en del af din rutine, så gør det til det. Styrketræning er genialt til bedre kropskomposition, bedre selvfølelse og til at øge forbrændingen.

     Rigtig god vind med det hele!

     Svar
 30. Kære Jane
  Tak for en skøn side/blog. Jeg var hos diætist, og hun brugte en 1/2 time på at forklare mig hvorfor jeg ikke skal spise LCHF? Hun prøvede at skræmme, det bliver du meget større af, uf, det skal du ikke ind på?
  Jeg gik… Jeg har næsten alle af dine bøger, nu skal jeg så “bare” i gang ? Jeg har en kronisk sjælden lidelse som gør at der er meget jeg ikke kan spise, enten får jeg kramper i spiserøret, eller også sidder maden fast længe, mad kan ligge 6-18 timer i mit spiserør før det kommer ned i maven, skal ha kigget i bøgerne om der ikke er nogle gode smoothies
  Glæder mig til at komme i gang
  Sparer sgu pengene til diætisten

  Svar
  • Hej Tine
   Sikke en ubehagelig lidelse! Håber, du får succes med LCHF og tøv ikke med at spørge, hvis der er noget, du er i tvivl om :)

   Svar
   • Hej Jane – jeg overvejer, om lchf kickstart måske kan hjælpe mig på vej. Jeg har spist lchf i lidt over tre år, og jeg havde 2 mål hermed: først og fremmest at få styr på mit blodsukker qua mig diabetes 1. Jeg har været diabetiker siden barndommen og selvom jeg altid har kørt et meget strengt regime mht mad, motion og medicin, så er jeg aldrig lykkedes med at få et godt og stabilt blodsukker – indtil jeg tog sagen i egen hånd og begyndte at spise lchf – det har været en gave! Dernæst var ønsket at tabe 7-8 kg – men lige meget hvad jeg har gjort, så rykker vægten sig ikke. Jeg har igen gjort et forsøg og har spist strikt lchf de sidste 3 mdr, men stadig ingen vægtnedgang. Der er ingen brøderstatninger, nødder, bær, rodfrugter, ligesom de søde sager er sjældne gæster på mit bord. ….og nu kommer jeg så til spørgsmålet: er kickstart overhovedet relevant for mig? Jeg har selv opfattelsen af, at jeg har helt styr på faldgruberne, og hvorfor man evt ikke oplever et vægttab, og jeg falder ikke i nogen af disse fælder.
    Så jeg tænker, om nogen mennesker nemmere taber sig ved lchf og at andre ikke oplever samme effekt – og at jeg så nok er en af de der “andre”?

    Svar
    • Hej Helle
     Det er et godt og meget svært spørgsmål, og jeg har ikke rigtigt nogen chance for at love at Kickstart vil kunne give vægttab med alt det, du har gjort selv.
     Det, jeg kan sige, at jeg ser, er, at mere end 91% svarer, at de er gået ned i vægt eller har tabt centimeter efter Kickstart og jeg har en på holdet lige nu, der som du (dog ikke-diabetiker) har spist LCHF i tre år og har gjort “alt det rigtige” uden vægtnedgang, og hun oplever vægtnedgang for første gang nu. Hvad præcis, der gør forskellen, ved jeg ikke rigtigt.

     Jeg er i tvivl om hvordan den strikse LCHF fungerer for type 1 diabetikere. Jeg ved godt at mange type 1 diabetikere har glæde af det, men jeg har ikke helt indsigt i, om der er noget, de må gøre anderledes med tanke på sygdommen. Det ved du med garanti bedre end mig men pga. min uvidenhed er jeg altså lidt forbeholden med at anbefale striks/ketogen LCHF til type 1 diabetikere. Vil du fortælle om dine erfaringer med det?

     Ellers vil jeg sige helt kort, at når vægttabet udebliver med LCHF, kan det være en idé at gå kalorierne efter i sømmene. Måske indtages der ganske enkelt for mange til vægtnedgang.
     Og ja, nogle raser ned i vægt og hos andre går det langsommere. Det afhænger af en række faktorer. Men alle kan tabe sig med LCHF (og alle andre diæter hvor der er kalorieunderskud). :)

     Svar
     • Hej og tak for svar. Ja, du har helt ret i det med kalorieunderskuddet. Jeg har prøvet at lege lidt med det men oplever, at hvis jeg ikke får kalorier/fedt nok, så bliver jeg ikke ordentligt mæt. Dvs at hvis jeg skærer en del ned i fedtkilderne, så gnaver sulten, og det duer jo heller ikke. Har i den forb. spist mere grønt og kød, men bliver ikke lige så mæt som hvis der er en god mængde fedt i måltidet. Jeg har spist både liberal lchf med lidt nødder, jævnligt indtag af div lchf-brød/knækbrød osv og så også en mere striks udgave uden nødder, lchf knækbrød osv, og umiddelbart er der ikke nogen forskel i mine blodsukkermålinger. Jeg oplever ikke noget, som jeg skal gøre anderledes i forhold til medicin osv, hvad enten jeg har spist liberalt eller striks.
      Vil det gøre en forskel hvis jeg ændrer selve fedtkilden og ikke mængden? fx at skære ned på smør/fløde og i stedet vælge olie/mayo?

     • Jeg forstår godt hvad du mener og vægttab er jo en lidt sær disciplin på den måde fordi det handler om at finde ud af hvor meget, man kan skære fra uden at lide (eller fx føle at man går og er sulten). Og det er der stor forskel på. Både fra person til person men også fra dag til dag.

      Ikke at føle sult overhovedet er måske også for meget at forlange. Sult er en normal reaktion på det at være i kalorieunderskud, men sulten skal helst være mild og håndterbar og ikke altoverskyggende.

      Jeg tænker ikke at fedtkilden som sådan gør en forskel, så længe du er opmærksom på at fx fløde som fedtkilde også giver dig protein+kulhydrat, hvor smør, olivenolie, mayo etc er rene fedtkilder. Jeg anbefaler altid, at man bruger “rene fedtkilder” for en stor del. Nogle oplever også, at de går nemmere ned i vægt uden mælkeprodukter så det kunne være et forsøg værd, hvis du har mod på det.

      Sidst men ikke mindst tænker jeg på insulin, men da du siger at dit blodsukker er velreguleret, er det nok, som det skal være. Ellers er min tanke at for meget insulin kan være med til at gøre appetitten stor. Men du er eksperten der – ikke mig :)

 31. Hej Jane,

  Tak for en fantastisk side :)

  Jeg har spist LCHF i 3 uger. Har ikke “snydt” eller været “kreativ” i forhold til kosten eller gået amok i LCHF brød, kager og lign.

  Jeg har ikke tabt mig, er stadigvæk flad for energi. Har meget oppustet mave, den forsvinder ikke også har jeg kvalme hver dag.

  Min sidste måling var 5,2 mmol/L – Så langt fra ketose. Du skriver det hverken er bedre eller værre, når den er over 3,0 mmol/L. Men hvad betyder det præcis?

  Har du nogle gode råd?

  Jeg er stadigvæk meget motiveret, men kunne godt bruge en lille smule succes :)

  Glæder mig til at høre fra dig.
  BH. Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Jeg tror, du måler blodsukker i stedet for ketonstoffer, så det er det første, jeg vil bede dig om at tjekke. Blodsukkerstrips og keton-strips er to forskellige ting.

   Mål i øvrigt altid kun fastende om morgenen!

   At du føler dig energiløs, giver mig også en indikation om at det nok er glukose, du måler og ikke ketonstoffer.

   Og ellers står du jo midt i det vi kalder overgangsbesvær og det er helt almindeligt. læs om det her: LCHF og overgangsbesvær

   Ketose starter fra 0,5 mmol/L – nogle har undersøgt hvad det bedste leje for vægttab og optimal energi er og mener, at det er mellem 1,5-3 mmol/L. Min erfaring er dog at det er meget individuelt. Over 3 kan sagtens være fint også men det er bare for at understrege, at det ikke er sådan at højere ketonmålinger = større eller hurtigere vægttab. De to har ikke noget med hinanden at gøre.

   Men først: Tjek dine strips om de er til glukose eller ketonstoffer. Der ville jeg starte :)

   Svar
 32. Hej Jane,
  Jeg har prøvet en del af dine opskrifter, selv om jeg ikke har bagt noget siden folkeskolen, ;-) så er der nu gået lidt sport i at lave dine retter. Jeg har også erhvervet mig en af dine bøger, som jeg jævnligt bruger. TAK for en god side. Jeg begyndte sidste år i august. Og har nu tabt mig ca. 13 kg. Takket være denne side. Men nu står det hele stille, og jeg aner ikke hvad jeg gør forkert. Jeg har luret ketose systemet og kulhydrat niveauet. Men der sker intet.
  Igår spidset jeg grøntsager til morgenmad, og frokost. Fik æg og frikadeller til eftermiddagsmad, og og til aften hjemmelavede pølser og grøntsager med lidt humus. Sådan er hver dag ca. Nogen som regel mindre kød. Til aften din opskrift på brunsviger. Jeg startede på 97,5 kg og vejer nu 84-85 kg. Der er ikke sket mere de sidste 14 dage nærmest. Hvad gør jeg forkert? Jeg ved det er svært med et entydigt svar. Hvis du vil prøve alligevel vil jeg blive glad. ;-)

  Svar
  • Hej Per.
   Kun grøntsager til morgen og frokost og brunsviger om aftenen? Jeg tror ikke jeg er helt med. Sigt efter at spise grøntsager, kød og fedt til alle måltider, dvs tre gange om dagen. Glem mellemmåltider men tilpas dine portionsstørrelser, så du ikke behøver dem. Og læg brød og bagværk på hylden i en tid. Så er jeg sikker på der nok skal ske noget på vægten ??

   Svar
 33. Hej Jane!

  Som sundhedsfaglig er din blog svært spændende, interessant og udfordrende læsning, og – ligesom Morten Elsøe – er jeg også meget obs på at have videnskaben i ryggen. Men det betyder ikke, at jeg ikke finder dine synspunkter inspirerende, og jeg kan kun rose dig for din liberale ‘alt med måde’-indstilling. Kostfanatisme og sorthvidsyn er der nemlig nok af her på nettet…

  Men! Mit spørgsmål lyder dog på noget i en hel anden boldgade: Jeg ønsker at prøve kræfter med LCHF, da jeg, som du, har irritabel tarm, og her hos mig virker fibre bare stik modsat af, hvad jeg ellers anbefaler mine patienter med IBS, og kommer mine tarme blot så meget som i nærheden af fx havregryn (illustrativt – jeg ved godt, man ikke spiser kornprodukter på LCHF) gør de mere vrøvl end en stædig 3-årig i Fætter BR. Så når jeg læser mig til at ovenjordgrøntsager er ad libitum på LCHF hører jeg kun, hvordan mine tarme allerede sagte begynder at advare mig. Hvordan kommer du omkring det?

  De bedste hilsner herfra.

  Svar
  • Oh yes, fibre er også et stort problem for mig. Jeg har igennem årene eksperimenteret mig frem og tilbage og identificeret mine IBS-triggere. Mine er (foruden kornprodukter og sukker – åh især sukker!!) fx frugt, især æbler, pærer og tørret frugt, mandler og cashewnødder, og ISÆR huskfibre og kokosfibermel. Pofiber driller ikke nær så meget.
   Grøntsager driller mig ikke specielt meget. Jeg tror, jeg når at blive træt i tyggemusklerne, inden jeg spiser så mange, at det bliver et problem med fibre. Men laver jeg fx greenies, som jeg blender, får jeg ondt i maven med det samme, men det er måske noget med for stor mængde fibre for hurtigt.
   I perioder skeler jeg lidt til fodmaps og er lidt varsom med grøntsager med højt indhold af fodmaps men jeg oplever ikke ubetinget succes der, må jeg indrømme.

   Når vi rejser i fx Asien spiser jeg tit tropefrugter og hvide ris og det virker til at glide meget nemmere igennem.

   Så desværre ikke noget nemt svar men mere en årelang prøven sig frem.

   God fornøjelse – og tak for de pæne ord :)

   Svar
 34. Hej Jane.

  Tusind tak for en fantastisk side og nogle fantastiske bøger. Jeg har fulgt LCHF i ca. 8 uger og købt dit program med stricks LCHF som jeg har været meget glad for. Har købt en ketose måler og har nemt ved at komme i ketose og blive der (med mindre jeg kommer til at drikke for meget rødvin). Det hele kører bare og jeg er så taknemlig for at have fundet inspiration i dit materiale. Tusind tak for det. Jeg har tabt mig 11 kg og mangler ca 5-8 kg mere, så det skal jeg nok nå inden sommer.

  Jeg har læst om dine rygproblemer og om hvordan du er blevet hjulet igennem med din personlige træner og øvelserne. Jeg har selv problemer med ryggen, og føler lige som du gjorde at der ikke var noget der hjælper. Er der noget sted at man kan finde de øvelser som har hjulpet dig ud af dine rygproblemer. Jeg kan se at der følger øvelser med hvis man køber dine kurser til kickstart LCHF, men jeg har ikke brug for kurset da det jo køre rimelig godt for mig med kost osv. Det eneste jeg kunne være interesseret i er dit træningsprogram, og at få hjælp til mine rygproblemer.

  Endnu en gang tak for en fantastisk side

  MVH Anja

  Svar
  • Hej Anja

   Så fint du er kommet i gang :)

   Mht. rygøvelser, så er det ikke sådan, at mine øvelser mirakuløst virker på ondt i ryggen. Det er Rasmus, der gennem at prøve sig frem og tilbage og frem og tilbage har fundet frem til, hvordan min ryg skal angribes. Sådan helt overordnet har vi arbejdet med balderne mere end ryggen ud fra en tanke om at det er noget overaktivering af muskulaturen i balden, der har givet problemerne. Jeg har bl.a. afspændt baldemuskulaturen ved at rulle på skumrulle, siden hen på tennisbold og nu på sådan en hård led lille træningsbold. Derudover har vi arbejdet med at styrke generel muskulatur i det omkringliggende område (balder, lår, delvis core) og få skabt mere bevægelighed i mine stive hofter.
   Håber, det giver bare lidt mening :)
   Træningsprogrammet i Kickstart er ikke lavet til rygproblemer. Det er et helt normalt træningsprogram. Men du kan finde Rasmus her: https://www.rasmuskelbaek.dk/ og se hans forskellige anbefalinger eller følge hans søndags-FAQ på hans FB-side, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til ham.
   Rigtig god bedring eller hvad jeg nu skal sige. Rygproblemer er virkelig noget af det værste… :-/

   Svar
 35. Hej Jane jeg er igen begyndt på LCHF denne gang går jeg All in, og 100% motiveret , nu efter et par mdr har jeg smidt 6 cm om taljen og 3cm om brystet, til trods jeg ikke er vild fed, men en stor mand med mange muskler ? MEN min vægt går ikke ned vejer mig kun en gang pr mdr, skyldes det at jeg forbrænder fedt omkring indre organer eller

  Tak for god website som jeg bruger hver dag mvh Ivan

  Svar
  • Ivan, hold dig til taljemålet. Det er en meget bedre målestok for, hvad der sker i din krop end badevægten er. Måske øger du din muskelmasse?

   Og ellers vil jeg sige, at et vægttab også på LCHF kræver et energiunderskud, så gå evt. din kost igennem og se, om der ryger for meget “unødvendigt” ned. Ellers tænker jeg, at du er fint på vej!

   Svar
   • Tak for svaret, jeg vil lige lave et tjek, spiser ikke mellem måltider og har heldigvis aldrig haft det søde gen, så det skulle være overskuelig, har tidligere brugt madlog, tæller ikke mere bruger kun madlog som “kaldender” og til ind i mellem at kontrollere mine mad indtag, fedt og kulhydrat fordeling.

    PS har fået min kone en kammerat med på LCHF så vi gir den gas.

    Kh Ivan

    Svar
  • Hej Per
   Jeg har ikke lige læst artiklen i denne omgang, men jeg læste den for længe siden og kender Morten og hans synspunkter. Især er det vigtigt for Morten at understrege, at et vægttab kræver, at man indtager færre kalorier end man forbrænder, og deri er jeg enig. Ofte (især i USA) bliver low carb/LCHF fremsat, som at du kan kyle mad i røret dagen lang så længe den er kulhydratfattig og gå ned i vægt, og det er selvfølgelig ikke tilfældet.

   Det, som jeg synes er interessant er, at folk, der anvises at spise low carb ad libitum ofte spiser færre kalorier af sig selv. Altså uden at de tæller og måler og vejer og “skærer ned”. De har altså en følelse af at spise “alt det, de vil og stadig gå ned i vægt”, men det er stadig kalorieunderskuddet, der giver vægttabet. I teorien går de altså ned i vægt pga. kalorieunderskuddet. I praksis koncentrerer de sig om noget andet.

   Der er faktisk også lavet studier, der viser større vægttab på meget kulhydratbegrænsede kure (ketogen kost/LCHF), hvor grupperne spiste lige mange kalorier og lige meget protein, men der er rigtigt nok også studier, der peger på protein som en vigtig faktor uanset anden kost. Men at low carb/LCHF kun virker fordi man øger proteinmængden synes jeg ikke er rigtigt.

   Jeg bruger normalt ikke meget tid på at læse artikler med “løgne om” eller endnu værre “sandheden om”, må jeg indrømme.

   Svar
 36. Kære Jane. Puha, der er langt ned til skrivefeltet ? Men nu er jeg her.
  Jeg drikker 5-6 kopper kaffe i løbet af dagen Skal jeg putte fløde eller kokosolie i hver kop?

  Svar
  • Det tror jeg både vil give for mange kalorier og for lidt plads til rigtig mad. I stedet vil jeg foreslå at skære en anelse ned for kaffen og drikke nogle af kopperne sort eller med en lille sjat fløde eller kokosolie.

   Svar
 37. Hej Jane. Og lige et rigtigt godt nyt år til dig og dine???. Min mand og jeg har købt din strikskur, og påbegynder den i morge mandag. Julen er vel overstået med et moderat indtag af kulhydrater. Men nu til mit problem. Min mand kan ikke døje avokado, så hvad skal jeg stille op med som alternativ. Der er jo ikke mange andre grønsager( frugter) der kan hamle op med dem. Hvad gør jeg.???

  Svar
  • Sådan Susan! sejt træk! I stedet for avokado kan han spise noget andet fedtholdigt. Evt. et ekstra æg, hvis det er til morgenmaden. Det kommer sig ikke så nøje, tænker jeg :)

   Svar
 38. Hej Jane

  Jeg nyder din blog!!!
  Du virker her, og på snappen, som et utroligt sympatisk menneske!! Din livstilgang er lærerig!

  Jeg har levet på LCHF i 1,5 år og elsker det!!! Har 2 af dine bøger – de åbnede en helt ny verden!!!

  Har startet studie op ved siden af arbejde – ja undskyldninger er der nok af… Så det er som om at jeg for tit vælger den nemme, og desværre ofte forkerte løsning… Dine bøger bruger jeg stadig, men jeg har købt din online striks guide – som jeg virkelig glæder mig til at hjælpe mig i hverdagen!!!

  Så her kommer spørgsmålet; Må jeg printe den ud? Jeg er typen der bare bedst fungere med et fysisk produkt i hånden…

  PS Printer også jævnligt opskrifter her fra bloggen, så stop mig nu hvis jeg er en slemmert!!!

  Svar
  • Tusind tak for den søde kommentar, jeanett!
   Du er meget velkommen til at printe guiden ud. Det er videredistribution, der er et problem. :)

   Svar
 39. Hey Jane :)

  Mig og min mor har besluttet os for at prøve LCHF! Vi er dog begge lidt nervøse, vi har i alt prøvet 7 forskellige kure (ja, 7) og ingen af dem fungerede og man gik og slæbte sit korpus hen af gulvet af sult :D Hele ens liv får man at vide at man skal holde sig fra fedt, og nu får man at vide at det er netop lige det man skal spise! :D

  Anyway, skal man holde meget øje med gram kulhydrater om dagen eller behøver man ikke det præcise antal kcal og kulhydrater i en applikation eller noget?

  Et andet spørgsmål, om 2 dage skal mig og min mor holde fødselsdag for min svigersøster, og vi er ret glade for kage haha, men er det en dårlig idé at tage en snydedag kun 2 dage inde i LCHF? Bør vi holde os fra fødselsdagsgodterne?

  Håber at den her livstil/kur bliver en game changer, vi har været overvægtig hele vores liv, det kunne være rart endelig at kunne gå i det tøj man har lyst hehe :D

  Hilsen Jessie & Carina :)

  Svar
  • Hej med jer
   Det er lidt en smagssag om man vil logge mad. Personligt har jeg aldrig gjort det, men jeg kan se, at det for mange kan være en idé at gøre i starten. Bare indtil man får en fornemmelse for hvor kulhydraterne gemmer sig og hvor meget fedt, der faktisk skal til for at det kan kaldes “high fat”. Hvis man ikke gider logge, kan man i stedet gå efter kun at købe/spise madvarer, der max indeholder 5 g kulhydrater pr. 100g. Det nedbringer automatisk kulhydratindtaget.

   Og ja, jeg synes, det er en rigtig dårlig idé at starte på LCHF og så tage til fødselsdag og spise kage to dage senere. Faktisk synes jeg, det er lidt skidt at starte med at planlægge, hvornår man skal afvige. LCHF virker, det gør det virkelig. Men jo altså kun hvis man følger det.

   Især i starten synes jeg, det er vigtigt at være lidt stringent. Når I har fået færten af det (og I ser vægten gå ned) kan man begynde at overveje om der er tidspunkter, hvor det giver mening at afvige, men at starte med afvigelserne synes jeg virker som en dårlig plan, hvis jeg skal være ærlig…

   God vind med det hele!

   Svar
 40. Hej Jane

  .. Og tak for dine god svar på trods af, at du ingenting ved om min person eller baggrund. Men kort fortalt er jeg 50 år og sund og rask.

  Med hensyn til kolesteroltal er jeg klar over, at det ikke er det totale tal vi skal fokusere på og kan oplyse at fordelingen p.t. ligger sådan trigly 0,5 LDL 3,1 HDL 2,0. LDL er således større end før jeg gik på LCHF som jo totalt lå på 4,2
  Jeg har læst om det på din block, men er stadig bekymret.

  Angående mit hårtab har jeg det sidste halve år suppleret min kost med magnesium, B vitamin komplet, B6 vitamin samt fiskeolie i vinterhalvåret og livets olie i sommerhalvåret.

  Det med ekstra væske tror jeg er en god ide’.

  Jeg har ikke tabt mig synderligt 3-4 kg ialt siden start på LCHF og jeg synes ikke jeg har været i kalorieunderskud som sådan.

  Svar
 41. Kære Jane

  Jeg har nu gennem et år levet på LCHF og med dejlig inspiration fra dine bøger og block. Det var ikke for at gå ned i vægt, men for at få bedre velvære. Det lykkedes men….. efter et halvt år oplevede jeg at få et gevaldigt hårtab – som fortsatte det næste halv år. Der er nu perioder hvor det ikke er slemt, men også perioder hvor jeg bliver fortvivlet.
  Mit ellers så fine kolesteroltal (4,2) steg til 6 i starten af min kostændring og er faldet siden til 5 (kan det mon være årsagen til mit hårtab?) men jeg er ikke nede på de 4. Hvad kan det skyldes ?
  Min fordøjelse havde det fint i starten, men er nu knap så god, og jeg må spise ekstra skefulde (HUSK) for at få gang i sagerne.
  Jeg spiser mange grøntsager og har egentlig altid levet sådan. Jeg spiser nu nærmest udelukkende grøntsager, kød, og mere fedt end før, men INGEN brød, pasta, ris eller anden kulhydratholdig kost. Iøvrigt er jeg helt sukkerfri.
  Har du nogle erfaringer om hvorfor min krop pludselig reagerer sådan.

  Svar
  • Hej Hanne
   Det er nogle meget store spørgsmål, du stiller og da jeg hverken kender din baggrund, alder eller andre omstændigheder, så du får her nogle generelle tanker.
   Hårtab kan skyldes en masse forskellige ting, bl.a. alder, mineralmangel, at være i kalorieunderskud i for lang tid bare for at nævne få.
   Mht kolesterol, giver det ikke den store mening at fokusere på det totale kolesteroltal, da det ikke siger meget. I stedet kan jeg anbefale at læse lidt op på hvad kolesterol egentlig er for en størrelse. Jeg har prøvet at gøre det letforståeligt her: https://www.madbanditten.dk/faq-lchf/hvad-er-kolesterol/
   Fordøjelsesproblemer kan også have også hundredevis af forskellige årsager. For mange fibre er en mere hyppig grund til forstoppelse end man skulle tro, og mange oplever bedring ved at lade være med at tage fibertilskud. Mange tror desuden at de drikker nok væske men oplever bedring hvis de bevidst lægger fx 0,5 liter mere til om dagen. Kokosolie og nok fedt er også gode til at få maven på gled. Men det er utroligt kompleks. Jeg har skrevet om det her også: https://www.madbanditten.dk/fordojelse-og-maveproblemer/
   En overset faktor er faktisk også at hvis man spiser “striks LCHF”, så har kroppen ofte mindre at skille sig af med.

   Det var lige hvad jeg kunne ryste ud af ærmet her.

   KH. Jane

   Svar
 42. Kære Jane,

  jeg har netop læst din artikel “Umættelig sult og voldsom overspisning – lyder det bekendt?” og kan desværre kune svare JA!!! Hvad gør man for at komme ud af den onde cirkel, med at kroppen forbrænder færre Kalorier jo færre kalorier man indtager?? Jeg er træt af jo-jo vægt, og ja træt af rigtig mange af de ting du beskriver fra artiklen! Jeg vil bare gerne have en stabil væg, og generelt have det bedret! Hvis jeg starter på en LCHF nu vil balancen mellem indtag og forbrænding så stabiliserer sig – ELLER skal jeg ‘stabiliseres’ før jeg starter på LCHF?

  På forhånd tak – og rigtig dejlig sommer :-)

  Svar
  • Hej Bethina
   Dejligt at du kunne lide nyhedsbrevet :)
   Hvis du har følelsen af at hænge fat i en negativ spiral, hvor du veksler mellem perioder med restriktion og perioder med overspisning synes jeg, at det bedste at gøre er at spise uden tanke for vægttab i en periode. Lær din krops signaler at kende lidt på ny. Der er ikke tale om nogen “stabilisering”, så du kan sagtens spise LCHF med henblik på stabil vægt. Min erfaring er, at LCHF netop gør det nemmere at mærke forskel på sult og mæthed sammenlignet med en high carb low fat kost, som bringer en masse cravings i spil.

   Svar
 43. Hej Jane

  først tak for en fantastisk blog, og nogle rigtige gode bøger, jeg er kommet til at købe dem alle undtaget den sidste.
  jeg har et spørgsmål til dig, jeg har Akalasi, det gør at jeg ikke kan spise så meget af gangen, og jeg har svært ved groft mad, grøntsager skal være kogte, kan ikke spise fast kød med mere, jeg går tit “sukkerkold” hvad kan jeg spise i stedet for den chokolade jeg hopper på nu, som hurtigt kan få mig “op igen? jeg skal tabe mig, da de hurtige kulhydrater helt sikkert har taget overhånd længe…sødt, blødt, og fedt er det jeg spiser nu
  på forhånd tak for svar.

  Svar
  • Du kan tabe dig på al slags kost, hvis du er i kalorieunderskud. Men som normalvægtig ville jeg hellere anbefale at fokusere på at få nogle gode madvaner, der kan holde på den lange bane.

   Svar
 44. Hej Jane,
  Tak for din store indsats for os alle. Din indsats må bestemt gå i historiebøgerne – intet mindre.
  Jeg har været på kure on and off hele mit liv og det fungerer fint når inspirationen er der, men så vælter læsset et par måneder efter man stopper. Købte din bog “LCHF hele året” og den har ligget i reolen i nogle måneder. Nu er jeg endelig gået i gang, og har i løbet af den uge, hvor jeg langsomt er begyndt at inddrage dine principper, tabt 3 kg. (rent fedt siger vægten) ?
  Normalt hader jeg at stå i køkkenet, men nu nyder jeg det! Hvor mon det kom fra??
  Min urolige følelse i kroppen, hvor man går rundt og åbner skuffer og skabe for at finde noget mad, som kan dulme det, er væg som dug fra solen. Nu tør jeg godt være sulten. Det er sådan en befrielse! Og tankerne myldrer ikke på samme måde og jeg er mindre stresset!
  Hvad kan jeg sige andet end HURRA for dig????? – og for mig fordi jeg endelig har sat en sund kurs ?

  Svar
 45. Hej :-). Jeg vil lige høre dig, om du ved noget om hvordan lchf fungere ifht. diagnosen lavt stofskifte? Jeg er velreguleret med medicin, og er godt igang med træningen, men har ikke lyst at gå full out, hvis der er nogle risici ved at blande lchf med lavt stofskifte :-).

  Svar
  • Jeg synes ikke, jeg er helt kvalificeret til at svare på det, men jeg hører ind imellem fra kvinder med for lavt stofskifte, der har måtte sætte dosis ned efter overgang til LCHF. Men det er ikke et emne, jeg er gået i dybden med – derfor bare dette anekdotiske svar.

   Svar
 46. Hej Jane.

  Skylder dig så meget tak, for at have inspireret mig til og starte på LCHF.

  Har været på det 1 måned nu, har tabt mig 9 kg, min sult-følelse er ændret markant, får ikke den ligepludselig sult som før, men kommer stille og rolig i stedet for.

  Jeg er i konstant ketose, kom allerede efter 1 uge tror jeg.

  Min kost består af,
  Morgenmad:

  2æg – 2 skiver havarti ost – 2 stykker skinke

  Aftensmad:

  Et godt stykke kød(bøf, kotellelet) en stor potion broccoli blanding, og en god fed bearnaise sovs, med en god klat smør og sødmælk.

  Det smager super godt, er vildt nem og hurtigt(og billigt) og lave.

  Det er jo egentlig ikke meget jeg får at spise, men er mæt og tænker at det nok også stabilisere sig over tid, og at jeg så kan tilføje et mellemmåltid.

  Så igen, 1000 tak :)

  Svar
  • Kære Martin

   Hvor er det bare superfedt at høre! Og saftsuseme godt gået af dig med det flotte vægttab. Det lyder som om det bare kører på skinner med måltiderne. Min oplevelse er også netop denne, at det er som om min appetit har normaliseret sig med LCHF. Fra at være konstant småsulten og kulhydrathungrende til at være mæt og tilfreds i timevis. Det er det bedste!

   Og tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive. Det betyder virkelig meget :)

   Svar
 47. Hej Jane, har været på striks lchf i to uger nu og kiloene rasler af – fantastisk. Hvor lang tid er det ansvarligt kropsmæssigt at være i ketose? Jeg ville gerne blive ved indtil jul, hvor jeg nok ikke kan overholde en striks lchf, og så fortsætte igen efter nytår. Vh Annelise

  Svar
  • Det kan jeg ikke sige noget om. Jeg tror ikke, det er undersøgt tilbundsgående, men på den anden side kan man sige, at det er svært at finde en bestemt kost, som man har undersøgt langtidskonsekvenserne af. I Sverige (og USA) kan du finde masser af enkeltpersoner, som har levet ketogent ii over 5 år og som er sunde, slanke og raske med pæne værdier (kolesterol, blodsukker etc.)Min personlige holdning er at en ketogen livsstil sagtens kan være langtidsholdbar, så længe man har sig for øje, at der også i en ketogen livsstil kan være plads til mange grøntsager. Min største anke er, at jeg synes kosten er for begrænsende, men det er jo bare mig, der har det sådan.

   Svar
 48. Hej Jane.
  Først og fremmest TAK fordi du har formået at gøre opmærksom på LCHF! Jeg har tidligere været MEGET glad for denne livsstil!!
  Jeg har nu fået konstateret at min stofskifte stort set ikke er eksisterende (MEGET lavt stofskifte) og er for nyligt startet i behandling. Jeg har taget en del på og gør det fortsat. Jeg havde håbet, at starte på LCHF igen, men jeg ved simpelthen ikke om det “spiller” sammen med lavt stofskifte, eller hvem jeg skal snakke med om det…? Kan du hjælpe mig på den ene eller den anden måde???
  Venlig hilsen
  Ninett

  Svar
  • Jeg må indrømme, at jeg ikke er helt på hjemmebane ved stofskiftelidelser. Jeg hører ind imellem fra kvinder med lavt stofskifte, som har har glæde af LCHF men detaljerne omkring deres kost eller eventuelle behandling har jeg ikke hæftet mig ved. Men jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne spise LCHF ved for lavt stofskifte.

   Svar
 49. Kære Jane,
  Jeg er lige gået i gang med LCHF i går, og i dag er dermed min første rigtige dag, hvor jeg følger lchf-principperne fuldt ud. Hatten af for de lækre opskrifter for det første!
  For det andet, jeg har svært ved at gennemskue, hvor mange nødder man må spise. De er jo øverst i madpyramiden, men indgår alligevel i mange opskrifter. I dag har jeg fx spist 2 (tynde) skiver at dit kernebrød og en portion græsk yoghurt med din nøddemysli. Er det for mange nødder på en dag, eller hvad tænker du? Jeg synes det er lidt svært at vurdere :-)

  På forhånd mange tak!

  Svar
  • Det forstår jeg godt. Min erfaring er, at mange i starten holder fast i det, der ligner det, de kender fra tidligere. Yoghurt med mysli, brød med pålæg – nu bare i en lidt anden variant. Men sagen er, at du skal derhen, hvor grøntsager, kød og fedt udgør langt størstedelen af kosten og at nødder og brøderstatninger er det lille ekstra, du tager ind engang imellem. Nødder er jo supersunde, men de er også både kalorie- og kulhydratrige. Hvor mange der er plads til i din kost, afhænger selvfølgelig af din øvrige kost og dit mål med at spise LCHF. Som tommelfingerregel ville jeg holde mig til en lille portion nødder om dagen eller nøjes med at bruge nødder som knas på fx råkostsalater etc.
   Håber, det giver mening :)

   Svar
 50. Hej Jane,
  Efter at have læst din blog, kunne jeg godt tænke mig at starte med LCHF. Jeg er glutenallergiker, så det ville også være en mulighed for rent faktisk ikke at spise brød, som nu er en indkorporeret del af min kost – desværre.
  Har du eksempler på madplaner i 3-4 uger, som du skriver ville være en ide?

  Svar
  • Nej ikke helt. Men opskriftsarkivet her er opdelt efter morgenmad, frokost og aftensmad og det samme er mine bøger, så der burde være nok materiale at vælge fra.

   Jeg har lavet et par udkast til aftensmadsplaner her: MADPLANER
   Og jeg har et par forslag til dagsmenuer her: DAGSMENU

   Men det bedste resultat får du ved selv at vælge de retter, du kan lide. Det giver jo ingen mening, at jeg foreslår dig at spise fisk, hvis du hellere vil have kylling :)

   Svar
 51. Hej Jane!
  Jeg har lige overstået min første uge på LCHF, hvor jeg ikke spiser mere end 50 g. Kulhydrat. Her til ugens vejning blev jeg slemt skuffet.. Jeg har kun tabt 100 g. Jeg er 173 og vejer 95 kg. Så jeg havde nok forventet at jeg havde tabt mig noget mere. Er der noget jeg gør galt, eller skal jeg bare være tålmodig?

  Vh. Den utålmodige…

  Svar
 52. Hej Jane,
  Jeg er en kvinde på 22 år, 1,70 m høj, og vejer efter 4 måneder på LCHF livsstil, nu kun 54-55 kg. Jeg har altid været slank, men min omgangskreds begynder at sige til mig at jeg er blevet for tynd, og det er jeg lidt ked af.
  Motivationen for at starte på LCHF, var ikke vægttab, men min mave. Jeg har altid haft problemer med maven, – forstoppelse, oppustethed og været i behandling for tarmbetændelse. Man kan vel sige at jeg har en lettere sart mave. Men, jeg har aldrig haft det bedre som på denne kost.
  Mit problem er bare at jeg så taber mig for meget. Jeg vil ikke tilbage og spise hvidt brød, kartofler og pasta – av! Jeg har prøvet at fedt-booste min kost, men ved ikke helt hvordan så. Jeg spiser en masse æg, ost og grøntsager, fløde, mayo og smør og kød hver dag, lidt LCHF-brød og jeg laver en del LCHF-desserter, da jeg har en lidt sød tand hvad kager angår. Og jeg skipper aldrig et måltid i løbet af dagen.
  Det skal måske nævnes at jeg er fysisk aktiv, da det også er en del af mit studie valg.
  Jeg efterspørger derfor, lidt desperat og lettere frustreret, gode råd og hjælp til ‘ikke at tabe mig’, uden at gå på kompromis med min mave. Nogle fif eller guide lines til hvordan jeg kan få mere sug på kroppen via en stadig sund kost? :)
  Derudover, mange tak for en masse skønne skønne opskrifter og massere inspiration på til køkkenet og livet.
  vh Den Lettere Frustrerede

  Svar
 53. Hej Jane
  Hvordan er det det er med det der protein. Jeg har svært ved at komme højt nok op. Jeg er ikke blandt de letteste… skal jeg spise protein efter min “normalvægt/ønskevægt”, eller skal det være efter min nuværende vægt?. Jeg har “prøvelogget” nogle dage, og hvis jeg spiser som jeg har lyst til kan jeg let ramme en fedt-E-procent på ca 70, men jeg når kun op på mellem 40 og 55 g protein… hmm what to do… jeg har det ikke ret godt med æg…
  men hvad er det der sker hvis jeg ikke kommer højt nok op i protein?

  Svar
 54. Hej Jane

  Er det normalt at tage på i vægt, når man omlægger til LCHF? Der findes nok allerede et svar her på bloggen – har ledt, men ikke kunne finde det. Har også ledt i dine bøger og har heller ikke kunne finde svaret her, så derfor mit spørgsmål.

  Tænker, at det nok er meget normalt indtil kroppen har omstillet sig? Altså til at ketosen har indfundet sig.

  Mange tak fra
  Anne Mette

  Svar
  • Nej, det synes jeg ikke er normalt men det hænder selvfølgelig. Mest hos dem, som vejer sig dagligt uden at tage højde for at vægten kan svinge med op til 3 kg inden for den samme uge ;-) Det kræver anstrengelse at stige i (fedt)vægt på LCHF. Det er ikke umuligt men de fleste klarer det ikke uden at spise LCHF-brød og -desserter.

   I starten vil de fleste tabe en del væske i takt med at glykogendepoterne tømmes. Men tag den med ro, hvis vægten mod forventning stiger og forvent at de kilo pludselig ryger af, når kroppen slipper væsken :)

   Svar
 55. Kære Jane

  Jeg er på striks LCHF på 4dagen. Jeg ønsker at starte en striks LCHF første måned.
  Jeg benytter Lifesum – app til måling af kcal, som er indstillet til 1500 kcal pr dag.
  Det fungerer fint med striks LCHF, men jeg er i tvivl om kulhydrater/grøntsager.
  Højde 165, vægt 84 Kg.

  Spørgsmål:
  I appen vises rødt for kulhydratindtag som overstiger 20g pr dag.
  Alt godt fedt og protein med grønt. Dvs. Mål pr dag: 5% Kulhydrat, 18%Protein og 80% Fedt.
  Det svarer til den anbefalede mængde jeg kan se du oplyser om ift. kulhydrat.

  MEN: Jeg kan ikke få appen og 5-600 g ovenjordsgrøntsager til at stemme, så stiger mit kulhydratindtag maksimalt på appen. Jeg kan forstå du ikke er helt fan af at måle og veje, men jeg føler et behov for det ift. fokus på vægttab samtidig og det at jeg sikrer jeg ikke stiger for meget i kcal.

  F.eks.
  Morgen
  2 Æg
  Avocado
  Cheddar

  Frokost:
  Tun/Fiskefrikadelle
  Mayonnaise
  Avocado
  Spidskål

  Aften:
  Kylling
  Kokosmælk
  Fløde 38%
  Krydderier
  Peberfrugter

  Jeg vil bare sikre mig at det er ok jeg ikke spiser 5-600 grøntsager og kører på ca. 5% kulhydrat, for det er IKKE meget:-)

  VH Louise

  Svar
  • Du har helt ret i at jeg ikke er fan af at måle og veje, netop pga. det der sker her. Pludselig bliver du usikker på, om det er ok at spise grøntsager og så er vi langt ude på et sidespor, hvis du spørger mig. 5E% kulhydrat er helt fint, 10E% kulhydrat er også fint. Din krop forstår ikke udregningerne alligevel men vil takke dig for at spise rigtig mad, som den kan finde ud af at bruge til noget :)

   Svar
 56. Hej Jane

  Jeg har netop købt din bog Mæt og slank med LCHF og er meget interesseret i princippet, men er ikke sikker på om det mon vil være det rigtige for mig. Jeg har de seneste 3 år klaret nogenlunde at holde et 10 kgs vægttab efter vægtkonsulenternes princip, dvs kaloriefattigt, relativt kulhydratfattigt og relativt fedtfattigt. Dvs at jeg lever meget kontrolleret i forhold til alt jeg spiser og mærker det tiltagende vanskeligt at holde fast. Jeg genkender din beskrivelse af at være kulhydratstyret i min energi, og synes det lyder forjættende med at kunne omstille kroppen til at kunne mobilisere energi fra fedt. Men da jeg vil være meget ked af at risikere at tage på (vejer nu 50kg, 153 cm høj, har i 2½ år vejet 48, men er nu steget 2 kg. Spiser aktuelt 1200-1400 kcal om dagen) kan jeg ikke gennemskue, om jeg alligevel skal have et øje på kalorierne på LCHF kosten? Mvh Mia

  Svar
  • Hej Mia
   Først og fremmest tillykke med dit vægttab! Det, du oplever, er jo helt klassisk efter en kalorierestriktiv slankekur. Din krop vil gøre hvad som helst for få dig ud af denne sultende situation og signalerne, den sender bliver kraftigere og kraftigere. Jeg kan virkelig også godt følge dig i at du ikke synes, du kan holde ud at skulle være sulten og leve portionskontrollerende resten af dit liv.
   Jeg vil sige flere ting. 12-1400 kcal er meget lidt. Din basalforbrænding er i hvert fald 1000-1200 kcal, hvilket vil sige, at det er den energi, din krop skal bruge til at få dit hjerte til at slå og alle den funktioner til at virke optimalt. Dette er forudsat, at du ikke bevæger dig overhovedet. Du giver altså ikke din krop meget at arbejde med og det er klart, at den beder om mere energi.
   På LCHF tæller kalorier stadig. Muligvis i en lidt anden forstand, end vi har været vant til, men de er ikke helt uden betydning. Når du har levet kalorierestriktivt så længe, vil din forbrænding sandsynligvis være nedsat, hvilket betyder, at du går op i vægt så snart du begynder at spise mere mad. Samtidig vil din krop blive ved med at sende stærke sultsignaler, indtil den har fået den energi og den næring, den har brug for. Hvis jeg var dig, ville jeg overveje, om et par kilos vægtopgang ikke var det værd med tanke på at du så vil få sparket maskineriet i gang igen.
   På LCHF vil du helt sikkert mærke en anden mæthed. Men de fleste tror jeg, vil føle sig sultne på 1200 kcal LCHF-mad også. Det er ganske enkelt bare ikke nok energi.

   Svar
 57. Hej Jane

  Jeg er rigtig glad for dit grøntsagsbrød med blomkål. Men kan man spise for mange af disse, da jeg ønsker at tabe mig lidt? Spiser lige nu 2 til morgenmad med smør og ost, et til frokost med salat og kød. Har lidt svært ved alle de grøntsager, og tænker lidt om brødet kan bruges for erstatning for nogen af dem? da det indeholder en del grønt.

  Ser frem til dit svar og mange tak for de gode bøger.

  Mvh Camilla

  Svar
  • Jeg tænker ikke at det er et problem. Selvfølgelig er det godt at variere kosten, så man ikke spiser det samme dag ind og dag ud. Og da du har svært ved grøntsager, er det da bestemt et skridt i rette retning at spise blomkålsbrødene. Overvej at eksperimentere med opskriften og bruge hvidkål, broccoli etc. i stedet. Så får du lidt variation! :)

   Svar
 58. Hej Jane
  Jeg må prøve dem.
  Jeg er netop igang med striks og har stor glæde af viden og opskrifter fra mæt og slank. Men er der noget bestemt man kan spise for lige at smide mave fedtet? Styrke træner 3 gange om ugen
  Endnu en gang tak og super fantastiske bøger
  VH Louise

  Svar
 59. Hej Jane. Super lækker bog med masser af skøn inspiration. Jeg vil gerne tabe mig og det er hovedsageligt derfor jeg har ændret min livsstil til LCHF. Og med super resultat, 6 kilo den første uge. Nu står det så lidt stille. Jeg kunne godt tænke mig lidt hjælp til hvad jeg kunne spise som mellem måltid, hvis jeg må.? Jeg er diabetiker og synes det går helt fint uden brød og ris osv., men føler mig lidt træt af og til. Ellers i det store hele super tilfreds. Mvh Mette

  Svar
  • Hvis du har brug for mellemmåltid, kan du tage en blok ost, en kerneknækbrød med smør, en kaffe med fløde og/eller kokosolie fx. men husk at mærke efter om du reelt har brug for det, eller om det er gammel vane ;-)

   Svar
 60. Hej igen igen
  Jeg har for sjov liiiige puttet min mad ind i en Lifesum app på telefonen. Jeg vil i dag indtage 1450kcal, heriblandt 36g kulhydrater. Jeg er 35 år, måler 165cm og vejer 73kg. Er det en okay dag???? Bare for at få en fornemmelse……
  Irene

  Svar
  • Det er svært for mig at sige. Det lyder som få kalorier i mine ører, men det afhænger jo selvfølgelig af dit aktivitetsniveau og din forbrænding og dit mål med kosten.

   Svar
   • Min forbrænding har altid været lav. Mit aktivitetsniveau er ret lavt pt, går til yoga. Mit mål er først og fremmest vægttab, men da kosten også er god mod min endometriose-smerter, har jeg erfaret på de nu 10 dage, så agter jeg helt klart at fortsætte efter vægttab, men så vil jeg nok forhøje mit kulhydrattal og kalorieindtag lidt, da jeg savner min sushi og wok (nudler), som jeg vil nyde en gang imellem, nok ikke så ofte som normalt selvfølgelig.
    Tak for dit svar, tror 1400kcal er okay.

    Svar
 61. Hej Jane!

  Jeg er en splinterny LCHF tilhænger, og har et par spørgsmål. Det er nok nogen af dem du har fået et par gange, men det håber jeg går!
  Jeg fandt masser af inspiration til den nye livsstil her på din blog, og hsr været så heldig at få fingrene i nogle af dine bøger også! Nu til mine spørgsmål:
  Jeg er en gut på 97 kilo som ligesom alle andre, trænger til at smide nogle kilo! Hvor lang tid vil der cirka gå, før at kroppen tager imod den nye livsstil? Altså hvor længe går der før jeg begynder og tabe mig?
  Og mit andet spørgsmål:
  Jeg er gymnasiestuderende og vil gerne høre et par madpakke spørgsmål!
  Og mit sidste:
  Kan man spise for meget fest?

  Tak for hjælpen på forhånd!

  Svar
  • Hej Matias
   Det er meget individuelt med vægttabet, men de fleste taber en del (mest væske) allerede den første den uge. Herefter går det ned med lidt langsommere tempo. At få kroppen til at vænne sig til den nye kost, kan derimod tage et par uger. I den periode kan der være overgangsbesværssymptomer, som du kan læse om her: Overgangsbesvær
   Du kan sagtens spise for meget fedt. Men det er svært, så længe vi taler rigtig mad og ikke desserter, fordi fedt mætter så meget som det gør, og vi når automatisk en kvalmegrænse. Kaloriemæssigt gælder det stadig, at du kun går ned i vægt ved energiunderskud.
   Madpakker er jeg ikke stærk i. Sorry…

   Svar
   • Mange tak for det hurtige svar! Så stoppe ved kvalmefornemmeæsen? Og angående energi
    underskud, skal jeg så undgå at spise på de tidspunkter, og vente til det næste måltid? Jeg har klart følt energiunderskud de første par dage nemlig. Glæder
    Mig til kiloene begynder og forsvinde, jeg vil følge med på din blog, og lede efter nogle gode madpakke forslag!

    Svar
 62. Hej
  Prøver at holde mig til de 20g kulhydrater. Men de er sgu svært, når f.eks. cherrytomater er 6g kulhydrater pr. 100g, agurk 3g osv…. Spiser man så de 500g grønt hver dag, så er man hurtig oppe på over de 20g kulhydrater…… Og eftersom der er kulhydrater i stort set alt, så kan man jo ikke leve af andet….. Hvad katten…. Jeg fik sgu et chok, da jeg søgte lidt på nettet…. Hvad gør man så?
  Irene

  Svar
  • Spiser overvejende salatgrønt og kål. Der får du meget for pengene. Ellers siger “pyt” og spiser de grøntsager, du vil i fri mængde. Der er ikke noget magisk ved 20 g kulhydrat om dagen. 40-50 g vil give lige så fine resultater for de fleste :)

   Svar
 63. Hej

  Jeg er på 3. dagen. Havde det sindssygt hårdt i går, migræne og meget let irritabel. Har det meget bedre i dag. Min overskrift hedder: nervøs, fordi jeg render og frygter at jeg ikke kommer til at tabe mig. Jeg har valgt ikke at veje mig, da jeg i fortiden har haft problemer med det dyr…. Mine tanker om mig selv er ringe ift vægten, så vil hellere kigge mig i spejlet og prøve de gamle jeans i skabet en gang imellem. Men jeg frygter, at jeg tager på i stedet. Jeg har talt kcal hele mit liv og været klar til at dø, når jeg syndede med kcal. Jeg har spist efter striks lchf (tror jeg), men kcal mæssigt er det jo sky højt….. Mine 3 måltider i går så således ud:

  Morgenmad: 2 blødkogte æg med masser af salt, 4 stegte (i smør) cherrytomater, 2 store champingoner og en kaffe med lidt fløde.

  Frokost: En stor gang salat (salathoved, peberfrugt, tomater, agurk og champingoner, 2 stk spareribs og 2 tsk tunsalat. Masser af vand.

  Aftensmad: Var ikke sulten…… Fik 3 stk.Stegtflæsk, persillesove af smør, fløde, en æggeblomme og persille og et halvt broccolihoved. Masser af vand.

  Blev sulten senere….: En kop kaffe med lidt fløde, en håndfuld flæskesvær og 2 ostehapser.

  Hvad tænker du, er det ikke alt alt for mange kcal?

  Jeg er 35år, 165cm høj, tror jeg vejer 75kg. Vil gerne tabe 10kg.

  Svar
  • Uden at have talt kalorier sammen lyder det ikke helt tosset. Men lad være med at spise, hvis du ikke er sulten. Jeg ved godt, at man i starten lige skal tilpasse mængder til det antal måltider, man gerne vil spise og det skal man lige vænne sig til.

   Hvis du har levet meget restriktivt med kalorierne tidligere, fx under 12-1500 kcal er din forbrænding sandsynligvis medtaget. Det kan tage lidt tid at få den spist i gang igen. Men ellers ville jeg ikke bekymre mig, så længe du spiser rigtig mad og så længe du ikke spiser, når du ikke er sulten.

   God vind med det :)

   Svar
   • Tak for dit hurtige svar. Jeg spiste aftensmaden af høflighed, kæresten havde forsøgt sig med lchf middag for min skyld. Ja kroppen skal nok lige igang… men har dog ikke taget mig af kcal-tælning det sidste halve år, da det intet nyttede. Så håber, det går lidt stærkere.

    Svar
 64. Hej Jane.

  Hvor er det spændende læsning !
  Jeg overvejer meget at starte på denne “livstilsændring” – hader ordet kur, men jeg har nogle forskellige overvejelser og spørgsmål jeg håber du kan hjælpe med.

  Jeg sidder med en tanke om at hvis man begynder på det her, og “falder” og spiser sukker så tager man alt det fedt på som man har indtaget – er det irrelevant eller hvordan? Jeg har en meget sød tand og er simpelthen hunderæd for at falde i og det så ender med at gå galt fordi man lever af fed mad.

  Det andet stor issue jeg har er i forhold til alkohol. Jeg er en ung pige og kan godt li’ at gå ud med veninderne. Men er det totalt banlyst eller er der gode alternativer ?
  Kan man f.eks drikke danskvand med ren vodka ? Jeg forstiller mig det er den bedste form for alkohol hvis man overhovedet skal drikke ? Eller har du et fif til hvad man evt kunne drikke – jeg drikker ikke øl så det bliver heldigvis ikke et problem, men paraplydrinks (med masser af sukker) er et hit.

  Det sidste spørgsmål er, må man drikke Egekilde Danskvand med smag (citrus, hindbær osv) eller tæller det som et light produkt ?

  Jeg håber du kan hjælpe.
  Mvh Katja

  Svar
  • Den søde tand vil forsvinde, når du begynder at spise fed mad ;-) Hvis du så en dag spiser meget sukker, sker der ikke så meget. Fortsætter du hver dag med at spise fed mad OG sukker, vil du tage på. Mht. alkohol så er ren spiritus og tør vin de bedste valg :) Og du kan sagtens drikke danskvand med smag så længe der ikke er sukker eller kunstige sødemidler i :)

   Svar
 65. Hej Jane

  Har siden uge 40 prøvet at spise LCHF. Jeg er ikke total strikt, men holder mig fra kartofler, ris, pasta, brød og kulhydrater i det hele taget. Det er faktisk meget nemt. Vi har ingen vægt i huset og jeg er egentlig slank, men har alligevel tabt mig. Det kan jeg mærke på mit tøj. Jeg har fået stabilt blodsukker (det er mine kollegaer glade for), har ikke ondt i maven(tror der er noget med gluten), sover som et lille barn om natten. Jeg savner ikke cola, kun i min rom og ind imellem, så tager jeg en enkelt sammen med manden.
  Inden jeg gik igang, så var jeg bekymret for børnenes vægt (De 6,11 og 14 år). De ville få federe mad, men skulle stadig have deres pasta, ris mm. Da jeg ville ikke lave 2 omgange aftensmad, så er løsningen, at jeg laver almindelig mad tilsat mere fedt, også finder jeg selv alternativer til kartofler, pasta mm. De har ikke taget på nogen af dem, men nu kommer det fantastiske. De spiser mindre af ris, pasta og kartofler, men flere grøntsager og de spørger stort set aldrig efter “godnat mad” mere, et fast ritual de sidste 14 år hos os.
  Min mand er helt med på det med fløde/fedtstof i maden. Han er landmands søn og har altid holdt på at fedt er godt og har har altid været imod Light produkter. Han vil dog gerne beholde sit tilbehør til maden. Han er også slank, men er alligevel begyndt at tabe sig!!!
  Tusind tak for din blog og dine bøger. Tror aldrig jeg kommer til at leve anderledes.
  med venlig hilsen
  Pia Hald Jensen

  Svar
 66. Hej Jane , vi er lige startet på lchf i fællesskab min kæreste og jeg.
  Den bog vi følger har vi vil at starte med, bare valgt at sætte vores måltiderne efter de foreskrevne ugeplaner i bogen.
  Retterne er ofte beskrevet med en mængde angivelse til piger og til mænd..
  Vi træner rigtig meget, og arbejder på at de kilo vi smider, skal erstattes af muskel forøgelse.

  Vores problem er at finde ud af om hvor meget vi må spise, i forhold vi vi også træner meget.
  Martin føler sig i hvert fald ofte sulten og spiser dobbelt portion af den lchf mad vi laver .
  Hvordan skal vi forholde os til mængden af mad i måltiderne ?

  Svar
  • Det er jo rigtigt svært for mig at vejlede ud fra en bog, jeg ikke selv har skrevet. Dog vil jeg sige, at min holdning er, at man på LCHF spiser, til man er mæt. Ikke overmæt og proppet, men rigtig mæt. LCHF er ikke en sultekur, det er en hormonel vægttabsmetode, der gør kroppen fedtdrevet og derfor gør det nemmere at smide fedt. Så længe der er tale om rigtig mad og ikke om LCHF-snacks, brød og -kager skal man altså spise til man er mæt.

   Svar
 67. Hej Jane
  Jeg er lidt i tvivl om jeg griber det her forkert an. Er i tvivl om jeg spiser nok fedt?
  Morgenmad: Æg stegt på panden (som røræg) i smør selvfølgelig. Med enten noget bacon, ristet pølse eller andet småkød til.
  Frokost: Blandet salat af salat, agurk og blomkål (fx) også med smørstegt kød eller bacon med cremefraise 38% som dressing til. Nogen gange lidt flæskesvær også.
  aftensmad: Fx mørbradbøffer stegt og i fløde/tomat sovs med hvidløg/svampe/peberfrugt osv. i også med bønnefritter til.

  Lyder dette helt forkert?
  Hvad er bedst at stege sin mad i? altså hvilket mærke?

  Hilsen mig :)

  Svar
  • Det lyder da umiddelbart som en rigtig fin og lækker menu :) Selv kan jeg godt lide at få en “ren fedtkilde” til mine måltider. Fx en dressing af olivenolie til salaten i stedet for cremefraichedressing eller en skive kryddersmør til bøffen i stedet for flødesovs, kokosolie i kaffen i stedet for flæskesvær til mellemmåltid etc. Når cremefraiche, ost eller fløde udgør fedtkilderne får du samtidig både kulhydrater og protein, hvilket du ikke gør, når du vælger den rene fedtkilde. Jeg steger i smagsneutral kokosolie men smør eller klaret smør ville også være et godt valg.

   Svar
 68. tak for hurtigt svar :-)
  så begynder jeg at tage målebåndet i brug, det skulle jeg nok have gjort da jeg startede. Men det går nok.
  Så holder jeg bare fast i som jeg spiser nu. Masser af dine lækre opskrifter, ja tænk at man kan lave så lækker mad, der smager skønt og så stadig tabe sig :-)
  det var min skønne hundetræner der anbefalede dig. Heldigt.
  Og for resten har jeg lige været i Kvickly og købe øko smør på tilbud og fyldt fryseren op med sommersmør som du anbefalede :-)
  God weekend

  Svar
 69. hej.
  jeg vil starte med at sige tak for en fantastisk side og nogle forrygende bøger.
  jeg har gennem hele mit liv været en meget stor pige og på utallige kure uden effekt.
  men endelig har jeg fundet kuren for mig :-) tabt 23kg på 11uger, og jeg har det fantastisk, jeg er ikke træt efter jeg har spist, får ikke hævede fødder og mange andre glæder har den nye kost bragt med sig. så det er ret fantastisk.
  men et lille spørgsmål ang. vægttab :-) er det helt normalt at det kan gå lidt i stå?
  Mvh Karina

  Svar
  • Sikke dog et flot vægttab, Karina. Tillykke med det! Det er altid almindeligt at der er perioder, hvor vægten står stille. Målebånd og tøj kan nogle gange vise noget andet. Står vægten og målebåndet stille i et par måneder, kan man begynde at justere lidt. Ellers synes jeg, det er en god motivator at udregne sit vægttab i gennemsnit pr. uge. Et flot vægttab vil her være 0,5 kg pr. uge og der går vist et stykke tid, før du kommer derned ;-)

   Svar
 70. Hej Jane,

  Jeg går med tanken om hvorvidt man kan spise for meget fedt, hvis målet til en start er vægttab og striks LCHF er udgangspunktet?

  Et eksempel hvor jeg bliver i tvivl, er i min ægge(kakao).
  Jeg bruger 1 æg, en smule vaniliepulver, 2 – 2,5 dl kogende vand og så fedtstof (i weekenden en smule fløde også :)).

  Spørgsmålet er så om jeg kan komme for meget fedtstof i? må jeg gerne putte tre store spiseskeer kokosolie i, hvis jeg kan holde ud at drikke det? Eller bør jeg tilpasse fedtmængden antal æg og vandmængde?

  Mvh. Anne

  Svar
  • Hej Anne
   Du kan sagtens få for meget fedt. Har du en normal appetitregulering vil du dog nå kvalmegrænsen, før det sker.
   Om 3 spsk kokosolie er for meget eller for lidt afhænger af, hvor længe den holder dig mæt og hvad du i øvrigt spiser. Selv ville jeg nok vælge lidt mindre kokosolie og i stedet have lidt mad, der skal tygges ved siden af. Min oplevelse er, at mad, der skal tygges mætter bedre end mad, der drikkes, men mange bliver meget mætte på æg-latten, så det er klart et individuelt spørgsmål.
   Så det er svært at svare entydigt på dit spørgsmål, men du kan godt få for meget fedt og får du flere kalorier end du forbrænder, vil du stadig gå op i vægt. For mange giver det dog sig selv, fordi maden mætter og man derfor automatisk spiser mindre.

   Svar
 71. Hej Jane,

  Jeg er primært startede på LCHF for at tabe mig. – og jeg har til stor inspiration brugt din blog rigtig flittigt igennem de sidste 5 uger.

  Min startvægt 1/9-2014 var et 115 rå og maskuline kilo (ironi kan forekomme) – i dag den 6/10-2014 er vægten nede på 106 kg, så det er bare super.

  Jeg har lagt mig selv en relativ hård linje, hvor min kost primært er bestående af salat/grøntsager, kød, fløde – æg, ost. jeg har valgt at gå uden om alternative lækkerier og kager, da jeg ikke på nuværende tidspunkt har behov for at friste mig selv unødvendigt.

  Planen er at jeg skal tage en status 1/11-2014 altså 2 måneder efter jeg startede på LCHF. – formålet her er at jeg vil mærke efter i kroppen, om det er det rigtige valg jeg har taget, da jeg grundlæggende har svært ved at forstå at fløde, fedt og meget kød er godt for min krop.

  Jeg har ind til nu ikke haft nogen bivirkninger ved at ændre min kost så drastisk, men jeg syntes selv jeg kan mærke, at jeg måske er blevet en mere rolig person i løbet af den første måned, uden jeg dog ved hvorfor.

  I løbet af de første 3 uger, har jeg spist op mod 1 kg kød om dagen, og det har jeg løbende over de sidste 2 uger skåret ned til omkring 500 gram om dagen, hvilke jeg stadig syntes er voldsomt. – Det grønne fylder jo mere, men jeg vil tro det også er omkring 500 gram om dagen.

  Spørgsmålet er, om det er for meget kød jeg spiser, her tænker jeg primært på mit helbred på den lange bane? – Ligeledes om jeg uden problemer kan fortsætte efter mit første delmål den 1/11-2014

  De bedste hilsner & tak for en super god blog.
  Bo Andreasen

  Svar
  • Hej Bo
   Først og fremmest, hvor er det bare et flot resultat, du har opnået! Flot arbejde!

   LCHF er egentlig ikke en “high protein” kost, det er derimod en højfedtskost, så det lyder som en rigtig fin plan at skære ned i den store kødmængde, du lagde ud med. En tommelfingerregel kan hedde 1 g protein pr. kilo kropsvægt, hvilket i dit tilfælde vil svare til ca. 100 g protein om dagen. Bemærk at jeg taler protein og ikke kød. Kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g. Protein får du foruden fra kød også fra mejeriprodukter og æg og også mindre mængder fra nødder/kerner. Så måske skal din kødmængde sættes yderligere lidt ned. Herudover er det bare at fylde godt på tallerkenen med alle de dejlige grøntsager og spise fedt (smør, sovs, oliedressing, mayo, dips etc), til du føler dig mæt og tilfreds. Min erfaring er, at det er en god idé at stile efter at få en “ren fedtkilde” (smør, olie, mayo) til hvert måltid. Får man primært fedt fra fløde og ost fx ryger der både kulhydrater og protein med i købet og det kan være med til at forskyde balancen.
   Jeg er spændt på at høre, om du får lyst til at fortsætte efter dit delmål. Helbredsmæssigt ser jeg ingen problemer i det. Træner du meget og hårdt, kan du dog have brug for at oppe kulhydratindtaget lidt, men det kan du altid eksperimentere dig frem til.
   Håber, noget af dette gav mening :)

   KH. Jane

   Svar
   • Hej Jane,

    Det giver rigtig god mening, og super godt med hensyn til tommelfingerregelen, den vil jeg huske at bruge.

    Den rene fedt kilde skal jeg huske at bruge noget mere, meeen jeg elsker omelet med med ost og fløde.

    Jeg vender tilbage igen omkring den 1/11-2014 – & Tak for tiden du tog dig, til at vende tilbage. :)

    De bedste hilsner
    Bo Andreasen

    Svar
 72. Hej Jane. Før sommer prøvede jeg LCHF, og det var lige mig, jeg var forelsket i det til op over begge ører.. Men!! Efter noget tid måtte jeg droppe det igen, jeg fik simpelthen så oppustet mave og nærmest forstoppelse, jeg prøvede flere forskellige tiltag for, at kunne blive på LCHF, men grundet så meget andet også, valgte jeg, at holde en pause. Nu vil jeg så gerne i gang igen, men er bekymret for om jeg får det samme med min mave. Har du nogle tanker om hvad det kan skyldes og hvad jeg kan gøre for at undgå det?? Har før undværet brød, ris, pasta mv. Og kun spist grønt og kød, uden problemer med maven, så ved ikke om det kan være fedtet??
  Mvh Lene

  Svar
 73. Hej Jane,

  Jeg har flere gange overvejet at forsøge mig med LCHF – da jeg altid føler mig sulten og har mave issues -, men de samme spørgsmål opstår altid.

  Jeg har altid haft problemer med maven, og prøvet meget forskelligt for at komme det til livs.
  Jeg har i et stykke tid levet på Fodmap, som indtil videre er det bedste jeg har prøvet.
  Det at jeg lever på Fodmap volder dog lidt problemer ift. LCHF (og mange andre ‘kure’/livsstile), da der er en del ting, som jeg ikke må indtage.

  Derfor går nogle af mine spørgsmål på:
  – Jeg kan ikke tåle mælk og erstatter derfor med ris- eller soyamælk. Herfor, er soyafløden lige så fin at anvende som almindelige fløde?
  – Jeg kan så derfor heller ikke tåle græsk yoghurt. Er soyayoghurt et udemærket alternativ?
  – Jeg må gerne få nogen former for ost; blandt andet cheddar og emmentaler – er disse fine ift at udfylde kategorien ‘ost’ på LCHF?
  – Udover ovenstående må jeg heller ikke få (ift. Fodmap) e.g. avocado, løg, hvidløg, bønner, æbler, kikærter og mange andre ting – og jeg kan se at især avocado er en stor del af LCHF, så hvad kan man gøre her?

  Jeg ved ikke, om du har noget kendskab til Fodmap, men jeg håber at du kan svare på mine spørgsmål :)

  Mvh
  Maria

  Svar
  • Hej Maria
   Sojaprodukter synes jeg ikke er smarte, når du har maveproblemer. Kunne en del af behovet mon stilles ved hjælp af kokosprodukter? Det skifte ville være gavnligt både ift. generel sundhed og maven.
   Cheddar og emmentaler er helt fine, så dem kan du bare bruge. De grøntsager, du ikke tåler, udelader du bare og erstatter med andre. Avocado er ikke en stor del af LCHF. Jeg elsker bare tilfældigvis avocado og spiser det derfor gerne. Men du kan uden problemer bare lade være med det. :)

   Svar
   • Hej Jane

    Tusind tak for (hurtig!) svar :)

    Jeg elsker kokos, så det kunne bestemt være lækkert. Jeg kender bare ikke til noget alternativ til min soyayoghurt – og det spiser jeg hver morgen. Jeg får som oftest ondt i maven, og bliver oppustet, hvis jeg får varm mad til morgen, så det skal gerne være noget koldt. Plus, det skal være hurtigt og nemt at lave – sådan som e.g. yoghurt. Kender du til nogle alternativer til yoghurt?

    Nu skriver du at soyaprodukter ikke er gode ift. maven. Hvordan er det med risprodukter (rismælk mv.)?

    Svar
 74. Hej Jane.
  Har tidligere skrevet til dig vedr. mit løb som føles hårdere end nogensinde , og du skrev at det kunne tage helt op til 8 uger på LCHF før det blev bedre. Den tid er så gået nu , og det er stadig absolut noget af en prøvelse også selvom jeg har sat farten ned. Løber ca. 5 km X 3 ugtl. som jeg med fornøjelse har gjort i mange år , bare på motionsplan. Nogen gode råd ?
  Og så til endnu et STORT problem. Jeg vejer mig aldrig og kunne i starten se at jeg tabte mig lidt , men nu er det gået den modsatte vej, kan ikke lukke mine bukser !! Jeg har været på ret stiks LCHF og sat mig nøje ind i alt hvad du ar skrevet også mht. manglende vægttab mm. Har alle dine bøger og har gjort som du anbefaler. Spiser 2-3 måltider dagligt , fedt , ovenjordsgrøntsager og protein i de foreslåede mængder. Så var det at jeg købte Diana Kaiser´s nye bog : Ned i vægt med LCHF. Her er så måske svaret på hvorfor jeg tager på. Jeg får for meget fedt tror jeg , så sikkert for mange kalorier. Og det var jo netop det kalorie cirkus jeg var så glad for at slippe for. Hvor du anbafaler rigelig fedt, anbefaler hun en bestemt mængde fedt til hvert måltid sv.t. enten 2 spsk. olie / mayo eller en dl. fløde. Kan se at endes energifordeling er lidt anderledes end din. Kun 45 % af energien kommer fra fedt og mængderne protein og grønt er ligesom dine anbefalinger. Så når dine anbefalinger af den energi der skal komme fra fedtet, er langt højere , så må energiindholdet samlet jo også blive det. Har du nogen gode råd , skal jeg skrue ned for fedtet eller ???
  En anden lille historie : min normalvægtige kæreste som hoppede med på LCHF har tabt sig 5 kg. Uretfærdighed eller hvad ???
  Mvh Birgitte

  Svar
  • Jeg har også bladret i Dianas bog og studsede over, hvor fedtfattig den var. I mine øjne er det ikke LCHF, når vi har en fedtenergiprocent på 45. Det er low carb men ikke high fat. Og det er en anden historie. LCHF starter fra 60E% og opad. At kombinere LCHF med kalorietælling og portionskontrol går imod hensigten. Om man vil kombinere LCHF med portionskontrol og kalorietælling står dog selvfølgelig den enkelte frit for. For nogen er det en idé at lave stikprøver for at få en fornemmelse af mængder, energi etc.
   Men dermed ikke sagt, at kalorier ikke tæller. For det gør de jo selvfølgelig (i en vis grad) og får vi kategorisk for mange, kan man godt stige i vægt. Det sker typisk, hvis man vænner sig til at spise vante portionsstørrelser til vante tidspunkter uden egentlig at mærke ordentligt efter om man spiser på sult eller vane.
   Ift. vægttab kan man dog tabe sig på alle typer kost. Også low carb high protein. Ift. at gøre kroppen til den fedtfordbrændende maskine kræves dog low carb high fat.
   Mht. dig og dit løb ser jeg to muligheder. Enten kan du lave ketogen LCHF (altså så striks at kroppen går i ketose). Det giver energi som bare fanden (efter en tid) og er effektivt på vægten, da ketonstofferne dæmper appetitten. Men det er lidt bøvlet, synes jeg, på den lange bane, for det betyder at kulhydratmængderne skal reduceres pænt meget (det er lidt individuelt, måske max 30 g) men også at proteinmængderne skal ned til fordel for mere fedt. Jeg bruger det et par uger, hvis bukserne begynder at sidde lidt stramt.

   Du kan også gøre det, at du vælger en liberalere variant og lægger lidt ekstra kulhydrater til de dage, du løber. Uanset kan det være en idé også at lægge kokosolie til i din kost. Kokosolien giver hurtig og umiddelbar anvendelig energi for kroppen.

   Sidst men ikke mindst så er vægttab en uretfærdig disciplin. De (ofte herrerne), som ikke har pint deres kroppe med 20-30 års slankekure rasler ned i vægt på LCHF. For andre tager det længere tid. Særligt kvinder + 40 har virkelig en opgave med tålmodighed. Nu kender jeg ikke din alder, men jeg ville alligevel lige nævne det…

   Svar
   • Hej Jane.
    Tak for dit hurtige svar . Jeg er 48 år , så ja +40. Dit svar giver anledning til et par spørgsmål mere. Diana skriver også at ketose ikke nødvendigvis er lig med vægttab, hvad mener du om det ?
    Så mener du at en ide ku være at spise under 1 g protein pr.kg kropsvægt dgl. ? Og / eller under de ca. 500 g. grøntsager og så mere fedt ? Har indimellem som stikprøve brugt urinstix for at se om jeg var i ketose og det er jeg faktisk ret ofte.
    Mvh Birgitte

    Svar
    • Det er helt rigtigt at ketose ikke er lig med vægttab. Ketose er en tilstand, hvor kroppens hormoner og enzymer, som har med fedtforbrænding at gøre, er opreguleret og hvor kroppen bruger fedt som energi. Ketonstoffer virker appetitdæmpende, og derfor spiser mange automatisk færre kalorier, end de forbrænder. I sidste ende kommer vægttabet af kalorieunderskuddet. Du kan sagtens tabe dig af at være i kalorieunderskud på enhver anden kost, på LCHF er du bare hormonelt understøttet, om man vil :)

     Om ketogen LCHF er rigtig for dig eller ej tør jeg ikke sige. Det kan du bedst selv vide. Hvis du giver det et skud, kan jeg anbefale dig at anskaffe dig et blodmålingsapparat. Du kan ikke rigtig regne med de urinstix.

     Sidst men ikke mindst er der virkelig god og relevant læsestof her:
     https://www.madbanditten.dk/2014/02/18/hvad-er-striks-lchf-egentlig/
     https://www.madbanditten.dk/tab-dig-med-lchf/lchf-og-ketose/
     https://www.madbanditten.dk/derfor-taber-du-dig-ikke-med-lchf/

     God læselyst ;-)

     PS: I sidste ende handler det om, hvilken kost du kan leve med og taber dig af og ikke om diverse vægttabsteorier. Og når jeg hører fra nogen, der har svært ved at gå ned i vægt, er de netop ofte kvinder på din alder, som har mange slankekure i bagagen. :-/

     Svar
 75. Hej Jane.
  Jeg er lige startetpå LCHF, dette er en livsstil jeg tror jeg bliver glad for. Jeg vil gerne køre den striks her den føste tid, da jeg har et par kilo jeg skal have smidt. Jeg har i den forbindelse et par spørgsmål
  1. Må man spise kerne og frø når man er på striks?
  2. Kan man spise for meget fedt?

  1.000 tak for en fantastisk hjemmeside. Super nem og overskuelig. Dejligt der er så mange opskrifter, mangler dog opskrifter til de hurtige morgener :-) Har læst din første bog spis dig mæt og glad, går nu og venter på at mæt og slank skal komme med posten.
  Med venlig hilsen

  Dorthe

  Svar
 76. Hej Jane! Så vil jeg også starte og er superglad for at have fundet din hjemmeside med så mange lækre opskrifter på. :D Glæder mig endnu mere til at komme helt i gang. Startede i dag.
  Skal dog høre, jeg tæller stadig kalorier for at holde nogenlunde styr på, i hvert fald i starten, at jeg ikke spiser for meget. Følge mig dog meget mæt her til middag, men er stadig under mit kaloriebudget, kan man tage på af dette, når jeg nu også tæller kalorier, eller er det bare tilvænning?
  Mvh. Louise

  Svar
 77. Hvor mange nødder er tilladt at spise om dagen? Skal man passe på med at spise for mange, for ikke at tage på? :-)
  Og hvad med skyr?? Er det okay at spise hvis man ønsker at tabe sig? :-)

  Svar
 78. Hej Jane.
  Jeg har været på det her lchf i 4dage nu og har taget 2 kilo på indtil videre problemet er af jeg simpelthen ikke kan gennemskue hvad jeg gør forkert? Jeg for intet brød og den slags kan det være fordi jeg for, for meget fedt ? Er faktisk generelt ikke en person der spiser ret meget og kan sagtens holde sulten væk på de 3måltider jeg indtager. Inden jeg startede på lchf har jeg været rigtig slem til kun af spise aftensmad en helt alm Potion drukket rigtig meget cola og spist meget store mængder slik efter aftensmad, så er det fordi min krop bliver forvirret eller min forbrænding helt gået i stå? Er pænt desperat faktisk har altid været meget slank og har taget 35kilo på, på et år det startede i sammenhæng med jeg fik nogle antidepressive piller “lykke piller” men kan simpelthen bare acceptere sådan som min krop er blevet. Hvad gør jeg forkert vil så gerne have det til af virke.

  Svar
  • Jeg er ikke sikker på at du gør noget forkert. Jeg tror snarere, du lige skal give din krop en pause fra badevægten og ikke vurdere noget ud fra dagsformen. Det er fysisk umuligt at tage 2 kg fedt på på fire dage. Hvorvidt din forbrænding er gået i stå eller er nedsat, kan jeg ikke vurdere, men har du været på slankekur længe, er det jo en reel mulighed. Medicin spiller desværre også en rolle, så her kan du være nødt til at væbne dig med tålmodighed. I det hele taget er mit bedste råd til dig at fokusere på nogle gode, langsigtede vaner, som med tiden vil regulere din vægt tilbage til den ønskede.

   Svar
 79. Hej Jane.
  Tak for en dejlig side. Jeg er utrolig glæd for at kende din side. Jeg er helt ny mht lchf. Jeg taber mig ca.300- 400 gr hver dag. Går det virkelig så hurtigt? :))) Men jeg spiser heller ikke mere ende 20-30 kulhydrater om dagen

  Svar
 80. Hej. Er hel grøn på det her område. Hvad har du af erfaringer med LCHF og for lavstofskifte? Og hvad ville være godt at starte med og have i køleskabet når man skal starte med LCHF. Så man ikke skal ud og investerer i et helt nyt køleskab. Men starte langsom op

  Svar
  • Hej Karina, ved dit opslag er to år gammelt. Men er nysgerrig for om du fandt ud af om lchf og lavt stofskifte var en god kombi. Har nemlig samme spørgsmål og problem med lavt stofskifte. Hilsen Helle :)

   Svar
 81. Hej Jane.
  Min veninde fortalte mig om “Lchf” og har nu på 14 dage tabt mig 3,4 kg. (vil gerne af med en masse overskyende kilo fra min graviditet)
  Mit spørgsmål er til dig:
  Har du nogle ideer til nogle aftensmads-opskrifter? for er ved at løbe tør for ideer:) har prøvet blomkåls-ris og lasagne med squash, men ønsker flere forslag til bedre og sundere måltider :)
  mvh Cathrina

  Svar
 82. Lige som Majbritt får jeg en frygtelig halsbrand, men ikke kun når jeg spiller badminton, men det kommer ofte, får ikke så tit sure opstød, så er spændt på om du har hørt om “problemet” før..

  Svar
 83. Hej Jane
  Jeg har nu de sidste 14 dage forsøgt at leve efter lchf principperne. Jeg har ikke det store behov for vægttab, har dog altid kæmpet med fedet omkring maven og min fornemmelse er klart det er ved at forsvinde, hvilket jo er helt fantastisk. Nu mit spørgsmål. Jeg løber en del og i den forbindelse er jeg begyndt at få en utrolig halsbrand og sure opstød, når jeg løber. Er det noget du har hørt om før og ved du om der er noget jeg kan gøre ved det?
  Også lige et sidste spørgsmål kan min 13 årige søn være med på denne livsstil?

  Svar
  • Jeg kender desværre ikke så meget til halsbrand og sure opstød andet end at jeg ind imellem hører fra folk, som er sluppet for det med LCHF. Og nu altså også folk, som har fået det :-/

   Jeg ved, at det ofte fejlagtigt forveksles med for meget mavesyre, mens det faktisk er det modsatte, der er tilfældet. Læs evt. mere om mavesyre her: https://www.madbanditten.dk/fordojelse-og-maveproblemer/

   Selv kan jeg døje lidt med for lidt mavesyre (men uden halsbrand) og har gavn af 1 spsk æblecidereddike før måltider med især rødt kød.

   Kan en 13-årig spise LCHF? Ja, det kan han vel. Hvis han vil…

   Svar
 84. Min mand lavede lammekulotte fra en af dine bøger. Der stod 75 grader i 3 timer, men det gik helt galt – og da vi så senere så på din hjemmeside/blog, stod der 175 grader i 3 timer. Du skal bare vide, at der er fejl i din bog.
  Ellers er jeg meget taknemmelig for dine bøger. Knækbrødene i den nye bog er formidable. Mange hilsner fra Vivian Høxbro

  Svar
  • Det er såmænd ikke en fejl. Jeg giver lammeculotterne tre timer på 75 grader. Hvor står der 175 grader i tre timer? Det må da give de tørreste lammeculotter!! Men størrelsen på lammeculotterne kan jo variere utroligt meget og derfor har vi skrevet ind i bogen, at de skal have 3 timer “eller indtil termometret viser 65 grader”.

   Svar
 85. Hej Jane
  Jeg har kørt striks LCHF nu i ca 6 uger, og er i ketose det meste af tiden, men har slet ikke tabt mig :( Jeg elsker LCHF og stortrives på det, så vægttab eller ej er det en succes for mig, meeeen ville da gerne lige smide 5 kg. Det skal så siges, at når jeg kigger mig i spejlet så ligner det, at jeg har tabt mig, og har også fået mange kommentar om, at jeg har tabt mig. Jeg styrketræner 4 gange om ugen, så tænker det er pga det jeg ikke taber mig på vægten, altså har fået muskelmasse i stedet. Men burde jeg ikke tabe mig når jeg er i ketose uanset hvad? Mit kalorieindtag ligger på ca 1400-1500 daglig, med max 25 gram kulhydrat og max 80 gram protein (vejer 73 kg) og resten fedt, ca 120 gram.
  Vh Louise

  Svar
  • Kære Louise. Du har jo tabt dig! Spejlet siger det, andre siger det, men du selv tvivler, fordi badevægten ikke siger det. Det er trist, synes jeg. Muskler vejer mere end fedt men fylder mindre, men det ved du jo godt allerede. Jeg ved ikke, hvad jeg kan sige for at overbevise dig om, at du er på rette vej, men jeg kan anbefale dig at kassere badevægten og bruge et andet succesparameter. Det kunne fx være spejlbilledet, følelsen i din krop, noget tøj som tidligere var for småt eller måske et målebånd (en gang hver 3-4. uge fx, ikke dagligt!) ;-)

   Svar
   • Tak Jane, det var lige hvad jeg trængte til at høre:) Jeg smider vægten ud og ind med målebånd:) Elsker simpelthen LCHF, det føles så naturligt og perfekt for mig:)

    Svar
 86. Hej Jane..

  Jeg har været på striks i et par dage nu og har det rigtig fint. Jeg har i en del år i hverdagen udeladt sukker og kulhydrater, så det var ikke noget problem for mig, jeg har dog slet ikke spist fedt nok, så formentlig derfor jeg ikke har tabt mig, men nu får jeg mere fedt og kan mærke kroppen arbejder.. Det er skønt.. :-D Jeg har dog lidt udfordringer med at få nok da jeg ofte ikke er sulten nok til at spise mere end 2 måltider om dagen og så har jeg spist 7-8 paranødder og et stykke ost om aftenen, men nødderne er jo ikke så gode at spise på striks, så tænker hvad jeg måske kan bruge i stedet for så jeg ikke kun får små 700 kalorier, som jo er for lidt..
  Synes jeg på trods af din bog savner lidt inspiration til morgenmaden :-) Men en super nyttig bog og spiste boller i karry i går.. Helt fantastisk opskrift.. :-D

  kh Vibeke.

  Svar
  • Ja, det er jo en problematik, som jeg ind imellem støder på. Altså at nogen oplever så stor mæthed, at de får spist for lidt. Det er vigtigt at du spiser (væsentligt) mere end 700 kcal om dagen. Ellers sulter du din krop, nedbryder muskelmasse og nedsætter din forbrænding. Det vil ikke gavne dig på sigt. Måske er en mere liberal variant af LCHF mere rigtig for dig..

   Svar
 87. Vægttab eller vægtløs!!!
  For 4 uger siden tog vi en beslutning. 100% LCHF. Grunden var at jeg igen, igen havde voldsomme reaktioner på sukker, mel, gær og frugt. Min mave var KÆMPE stor, øm, udspilet. Mine led gjorde ondt. Dårlig søvn og hovedpine. Jeg har prøvet at HEALE mig selv ved kostomlægning før (Candida og Stenalderkost), så det er ikke nyt for mig. LCHF er nyt og uden sammenligning FANTASTISK. Mine symptomer forsvandt meget hurtigt. Sukkersulten fortog sig inden for få dage og jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig sulten.
  Jeg har prøvet forskellige morgenmadsopskrifter, min største skræk inden jeg gik over på LCFH var SULT, særligt fordi jeg ikke har den store madlyst om morgenen, står meget tidligt op og så er der LANGT til frokost. Efter forsøg med både æg, kød og grønt, ikke den store succes, var ganske enkelt ikke sulten nok til at få det ned, forsøgte jeg mig med Chia GRØD, MANGE gange, smagen er ok, men jeg kan ikke døje konsistensen og jeg kan ikke holde mig mæt ret længe. Nå hvad gør en klog så? Sætter sig med en kop kaffe med fløde og wupti, så var jeg ikke sulten mere. Hold da op, nu er mine vaner at jeg tager en kop kaffe med fløde og når så sulten melder sig, spiser jeg en sandwich af grønne pandekager og fyld eller nøddebrød med SMØR og pålæg og jeg har INGEN sukker ticks eller sult, før til aften. De dage jeg er på kontoret, det andet er dagene på landevejen, så kommer der masser af fisk og grønt på talleknen.
  Til aften har vi fulgt opskrifterne i bøgene og det smager fantastisk, kun til et enkelt hold gæster har vi skrællet kartofler til dem. Vi andre (2×53 og 1×14) spiser 100% LCHF og selv teenagen datteren nyder maden og det holder hende super godt mæt.
  Vi har lavet brownie, cookies og bounty til gæster, fint nok, men ikke noget der KRÆVER mere, som kager og søde sager gjorde før.
  En dag var vi afhængige af “andres” mad, rundstykker til morgen, smørrebrød og småkager til aften. Resultat = MEGA ONDT i maven. Nej, ikke mere den vej. Det lærte jeg på den hårde måde. ØV
  Idag er det så MÅLET jeg satte, 4 uger med LCHF, nået. Ud over alle symptomer er VÆK, sover som en baby og er FRISK når jeg vågner, så jeg har tabt mig 2 kilo, men ser helt anderledes ud. Min tykke store ømme mave er væk og jeg kan passe de samme bukser om aftenen, som om morgenen. Mine poser under øjene er væk.
  RESULTAT: Vi fortsætter, men badevægten bliver gemt væk igen. Det vil være dejligt hvis der forsvandt et par kilo mere, men de kan på ingen måder opvejes af den følelse af total velvære jeg har og har haft igennem de første 4 uger af vores nye liv.
  STOR tak for inspiration og gode råd, tips og trix. LÆKRE opskrifter. AHHH.
  Jeg forstår til fulde at det vil være endnu lettere for nogen og meget mere vanskeligt for andre, men for mig har det været enestående og sidegevinsten at farmand og bonusdatter også er vild med vores NYE mad, er helt sikkert en stor gevist, den del havde jeg ikke forventet.

  Svar
 88. Hej Jane
  Jeg har en bog so hedder slank med ketolysekuren, den er god og har også tabt mig lidt. Stoppede med den fordi jeg syntes at der er for få opskrifter og det hele blev lidt for meget . Har købt din bog spis dig mæt og glad. Jeg tænker at det er en livstil der passer mig fint , men er lidt i tvivl om det bedste er at bare gå igang og bruge opskrifterne eller tage ketose til at starte med i 4 uger også starte ud med dine opskrifter . Vil gerne have et vægttab på 11 kg men det skal jo gører rigtigt . Hvad forslår du ?

  Svar
  • Jeg synes, det kan være en fin idé at starte med fire ugers striks LCHF/ketogen kost. Herefter kan du justere indtil du finder den version, der passer dig bedst og hvor vægten stadig går ned…

   Svar
 89. Hej Jane
  Jeg forsøger at leve efter LCHF principperne fordi jeg gerne vil tabe mig. Min største udfordring er Alternativerne som mandelmælk, kokosmælk o.a. Det bryder jeg mig ikke om. Vil jeg kunne lave min chiagrød, som jeg spiser til morgenmad, med ren fløde eller skal jeg blande fløden op med vand?
  Mange hilsner Marie

  Svar
 90. Hej Jane
  Er gået på lchf og har det egentlig ret godt, det virker som om, min krop er glad for denne diæt. Jeg bruger din første bog og er imponeret over de mange lækre opskrifter. Jeg har fulgt lchf nu i ca. 2 uger, men jeg taber mig ikke overhovedet! Tværtimod har jeg taget på! Og jeg skal tabe mig, så kan ikke acceptere det. Er det mon mælkeprodukter (som min hud alligevel ikke er så glad for) og sådan noget som nødder, jeg skal prøve at skære ned på? Og flere grøntsager og mere protein fra kød?
  Ellers forstår jeg ikke lige :-/ Synes jeg får godt med fedt, steger i kokosolie, smør og olivenolie. Spiser avokado næsten dagligt og spiser dressing lavet på græsk yoghurt til maden… Til at søde bruger jeg kokossukker og stevia. Udover det spiser jeg højst et stykke frugt om dagen.
  Håber du kan gøre mig klogere :-) da jeg faktisk gerne vil fortsætte med lchf!
  Mange hilsner Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Hvordan din krop responderer på LCHF (eller enhver anden kostomlægning) handler om mange ting. Bl.a. også hvad du har “udsat” den for tidligere. Kommer du med en krop, der er stresset pga. for lange perioder med restriktive slankekure, er din forbrænding nedsat og din krop vil suge til sig af næring. Når det så er sagt, så er der masser af andre ting, som kan modvirke vægtnedgang. Et rigtigt godt sted at starte er med at skære ind til benet og spise LCHF i striks forstand i en periode. Dvs. at frugt, nødder, sødemidler, brøderstatninger og desserter ikke er med. I stedet spiser du kød. grøntsager, fede mejerirpodukter (primært fløde og ost og ikke så meget yoghurt) og naturligt fedt. Giv det en chance i fx 4 uger og se, om ikke der begynder at ske ting og sager. Læs evt. også dette indlæg: https://www.madbanditten.dk/2013/03/05/10-grunde-til-at-du-ikke-taber-dig-pa-lchf/

   Svar
 91. Hej Jane :) Nu har jeg spist low carb i en måneds tid. Jeg startede forsinket gerne ville tabe mig, hvilket jeg desværre ikke rigtig har gjort. Jeg er 26 år, 1.58 høj oh vejer 64 kg. Min BMI er i den højeste ende, men er ikke decideret overvægtig. Skal man være meget overvægtig for at kunne tabe sig på LCHF? Nu forsøger jeg må så med 2 fastedage om ugen, så må vi se hvad der sker. Jeg er dog bød til at komme ud med hvor fantastisk min mave har det. Jeg har været igennem flere kikkertundersøgelser og llergitests pga problemer med maven. Det har ikke være muligt at finde i af hvad problemet var. Det ved jeg nu.. STIVELSE! Efter stort set ikke at ha’ rørt mel / korn, pasta og ris i en månede har jeg nu en mave der ike ligner en ballon når jeg skal sove, mindre luft og smerter. Det er magi!!! :D

  Svar
  • Nej jeg synes ikke, man skal være meget overvægtig for at tabe sig med LCHF, men det kan gå lidt langsommere, når man er normalvægtig. Jeg kan kun anbefale dig at give det tid og ikke pine din krop ned i vægt. Det vil ramme dig i nakken som en boomerang.

   Og hvor er det fedt at høre at maveproblemerne er forsvundet. Min oplevelse er jo meget lig din…

   Svar
 92. Hej Jane

  Jeg har nu været igang i 10 dage på strickt LCHF, da jeg skal tabe mig en del. Har virkelig haft det mærkeligt, har været lidt ør i hovedet, MEGET træt og så har jeg ligesom haft en klump i halsen, som efter en uges tid mere eller mindre er gået væk igen. De sidste morgener er jeg vågnet før vækkeuret og har sover supergodt og føler mig for første gang nogensinde ikke træt om morgenen. På den første uge røg der 2 kg og 3 cm om taljen :-)

  Jeg kan se der er blevet vendt lidt ovenfor, men kunne godt tænke mig at vide hvordan det går med vægttab hvis man f.eks tager 1 dag om måneden ca. hvor man spiser slik og kager og ikke LCHF slagsen? Har tidligere levet af 1200 kalorier om dagen og det har fungeret godt at tage en “snydedag” om måneden og det har faktisk gjort at kroppen ikke har troet der var hungersnød og dagen efter snydedagen havde jeg faktisk tabt mig næsten hver gang.

  Har begge dine bøger og det er bare super gode opskrifter! Glæder mig til din næste bog ;-)

  Svar
  • En dag om måneden synes jeg er en bedre idé end en dag om ugen. Det lyder til at du er god til at isolere det til den ene dag og ikke lade det blive en glidebane, som pludselig varer dage/uger. I så fald er det jo en skidt strategi.

   Svar
 93. Hej Jane.

  Jeg begyndte på LCHF for et lille halvt års tid siden, og er overordnetset rigtig glad for det. Især i begyndelsen (hvor jeg nok havde ekstra opmærksomhed på mit indtag af fedt) befandt jeg mig helt tilpas med min nye livsstil.Jeg har dog i de sidste par uger oplevet et enormt besvær i forhold til min træning. Ingen kræfter og overskud til at klare mig igennem. Jeg er af bygning ikke specielt stor, og har bestemt ikke noget ønske om at tabe mig. Altså er valget omkring LCHF taget på baggrund af, at min mave befinder sig rigtig godt med LC delen. Jeg har altid levet sundt, og jeg har selvfølgelig, som så mange andre, oplevet lidt startbesvær i forhold til det høje indtag af fedt. Det ‘nye’ mad gør samtidige også, at jeg holder mig mæt utrolig længe, hvilket resulterer i, at jeg højst sandsynelig ikke får spist nok, og dermed har et for lavt indtag af fedt.

  Godt lang historie kort – jeg vil blot høre dig, om du har nogle forslag til, hvordan jeg får mit fedtindtag op? Jeg ved godt, at du, uden et indblik i mine madvaner, har svært ved at biddrage med forslag. Så mine tanker går mest på, om du ved, om det kan lade sig gøre, at tage et shot olie af en art hver morgen, for at være på forkant med det eventuelle fedt underskud, som jeg vil lande i sidst på dagen?

  Mvh. og på forhånd tak for svar
  Christina

  Svar
  • Jeg tror, du har ret i at du simpelthen ikke får kalorier nok. Over længere tid vil det resultere i lavere energi. Du kan sagtens tage et olieshot om morgenen men spørgsmålet er, om du ikke også vil kunne trives på en mere liberal LCHF, der måske vil passe bedre til din træning og samtidig mætte en smule mindre, så du får appetit til at spise lig dit ligevægtsindtag. Bare en tanke ;)

   Svar
 94. Hej
  Hvis jeg vil holde øje med, hvor mange gram kulhydrat jeg får om dagen, er jeg så nødttil at veje maden og regne osv? Synes det rer svært at finde ud af. Specielt hvis man har lavet en ret og ikke spiser alt det der er lavet..
  Hvis man har en dag hvor man ved, at man vil få kulhydrater, er det så bedst at holde sig fra for meget fedt den dag? Og kan man så spise lchf dagen efter igen?
  Hilsen Katrine

  Svar
  • Jamen hvis du vil holde øje, må du tælle. Men du kan også bare holde dig til madvarer med få kulhydrater. Så behøver du ikke måle eller tælle noget som helst.

   Og nej, hvis jeg skulle spise mange kulhydrater en dag, ville jeg spise helt normalt med godt med fedt. Det giver et bedre værn mod blodsukkerudsvingende og gør det nemmere at komme tilbage på sporet.

   Svar
 95. Hej Jane
  Jeg har nu lavet mad ud fra dine opskrifter i 2 uger og begynder at overveje om det vil være ok, at tage en ugentlig dag hvor det spises et rundstykke og lidt slik, uden at det ødelægger den gode rytme. Er ikke meningen at tabe kilo men jeg vil gerne være sundere og få mere energi:)

  Ps. Kan sukrin erstattes af sukrin gold?
  Tak…

  Svar
  • Det tror jeg er bedst, at du selv prøver dig frem med. For nogle vil det fungere fint, mens det for andre slet ikke fungerer. Sukrin Gold kan godt erstattes af Sukrin Gold. Muligvis i lidt mindre mængde.

   Svar
   • Hej igen. Hvad tænker du når du siger fungere? Jeg har umiddelbart ikke svært ved at “hygge” mig en enkelt dag og herefter vende tilbage til LCHF livsstilen:)
    Må hellere få købt din bog for at få fingre i nogle flere opskrifter:)

    Svar
 96. Hej Hej
  Jeg er gået på en striks proteinbooster kur (vel egentlig ketoseminded), da jeg f….. Gale mig bare ikke kunne tabe mere end 200 G om ugen på 1200 kcal og MEGA meget motion!!! Jeg er motionsfreak og tænkte at det nok er derfor det ikke har den ønskede effekt. Kroppen er jo vant til det. Men men men…. Surprise! Jeg fik alt for lidt fedt. Nu har jeg været på denne kur i 4 dage og er i dag (måske i går) gået i/opnået ketose! Jeg har haft det SÅ mærkeligt i dag!!! Træt og super energisk på samme tid. Løb 5 km i eftermiddags men mine ben vejede ca 100 kg stk. Hovedpine, kvalme/ingen appetit og svimmel. Troede faktisk jeg var ved at blive syg og tænkte faktisk: “hvad er det jeg udsætter min krop for”!!! Og så faldt jeg over denne fine ketoseforklaring og tjek, nu har jeg det “bedre”. Men jeg døjer som mange af jer andre også med forstoppelse!! Movicol er min ven. Og det er desværre nødvendigt for mig at skære ned på træningen. Jeg kan INTET yde på den her 4 ugers udrensningsproces. Men sådan må det så være

  Svar
 97. thumbs up for lchf herfra også, har været i gang 14 dage og har smidt 4cm om livet og 3, 6kg og bedst af alt man skal ikke føle sult, døjede dog med ond hovedpine den første uges tid og mere tendens til muskel kramper – jeg ved ikke lm det er mig der er en underlig skabning, men før kunne jeg tage på hvis jeg oversteg 1300kcal, nu kan jeg indtage tættere på de 2000 uden at tage på, tror jeg har fundet min nye livsstil:)

  Svar
 98. Hej Jane..

  Syntes lige du skulle høre min historie.. Jeg er en pige på 26 år.
  Jeg fik i januar 13 konstateret glutenallergi. Det betød at jeg skar al gluten fra og levet meget “sundt”: masser af grøntsager og masser af protein.. Dette medførte et vægttab på 12 kg, hvilket gav øget selvtillid og velvære. MEN.. I juni begyndte min mensturation at udeblive, jeg gik til lægen som mente det bare var pga. min omlagte kost og man ikke ville gøre noget før der var gået et halvt år. Hele denne periode har jeg haft meget svært ved at blive mæt, hvilket førte mig til din blog og kogebog. Jeg begyndte PRÆCIS for en måned siden at spise LCHF, efter fjorten dage fik jeg ægløsning og nu har jeg fået mensturation for første gang i et halvt år.. Sikke en lettelse! Jeg har ikke taget et gram på, jeg bliver mæt og jeg har det FANTASTISK! :-)

  Tak!

  Svar
 99. Hej Jane,
  Jeg vil faktisk bare lige smide et KÆMPE STORT TAK! Jeg har smidt godt 9 kg, efter i flere år at have forsøgt mig med alverdens måder at tabe mig på. Det er så skønt, at blive inspireret af dig, og altafgørende at du ikke løfter pegefinger. Jeg ved, at jeg vil fortsætte på denne kost – og min kæreste? Ja han er bare lykkelig for at der er fløde og bacon i huset :) Så tak og god weekend.

  Svar
 100. Hej
  Jeg vil igang med lchf. Men er vegetar, og spiser heller ikke fisk. Hvilke forholdsregler eller udfordringer kommer det til at give?

  Svar
  • Jeg synes i hvert fald godt, at du kan spise LCHF-inspireret. En vegetarisk LCHF er nemmest, hvis du spiser fx fisk, hvilket du jo ikke gør, eller mejeriprodukter, så du kan få nogle af dine proteinkilder derfra. Hvis du kun spiser vegetabilsk protein, vil du samtidig få mange kulhydrater og meget stivelse eller spise mange sojaprodukter, hvilket heller ikke er helt smart. En vegetarisk LCHF vil derfor også automatisk blive en liberal LCHF, men det kan sagtens være helt fint. Du kan læse denne uddybende indlæg om at være vegetar på LCHF.

   Svar
 101. Hej Jane.

  Jeg har nu læst en heeel del af din super lækre hjemmeside her, og jeg benytter mig rigtig godt af facebook grupper der har med LCHF at gøre. Jeg har derfor besluttet mig at starte op nu på fredag. Jeg bruger de dage her, på konstant at blive klogere og klogere på LCHF.
  Men jeg må også indrømme jeg er meget forvirret.
  Jeg har forstået ‘meningen’ med kosten. Og jeg starter ud med at være striks. Og jeg får max 18g kulhydrat når jeg starter. Jeg har brugt en app, til at indtaste mine madvarer over en dag. Den viser samtidig at jeg fx. indtager 336g fedt en fredag. :o
  Jeg har besluttet mig for at gøre det så enkelt og simpelt, både fordi jeg er på su, men også fordi jeg absolut ikke er kræsen og min mad ikke behøver det helt store tilberedelse. ;-) Effektivt!
  Men der står flere steder en masse om mejeriprodukter. At dem skal man passe på? Hvor skal jeg så få fedtet fra?
  Jeg troede jeg skulle bruge en masse fløde, cremefraiche, og smør? Udover det, kan man ikke bruge en helt alm. billig rapsolie? Hvis man ikke har råd til urtekram, hvad er alternativet så til en billigere olie? :-)
  Kærlig hilsen Jessica. :-)

  Svar
  • Mit bedste råd er at tage et skridt af gangen. Hvis det bliver for mange mejeriprodukter, kan du luge ud i dem senere hen. 336 g fedt på en dag lyder af meget i mine ører. Billig rapsolie ville jeg aldrig bruge. Så hellere vælge en god olivenolie og bruge den sjældnere.

   Svar
 102. Tak for en dejlig side, som jeg fik anbefalet for nyligt. Jeg har igennem en lang periode spist stenalderkosten, da jeg slet ikke trives på korn overhovedet. Desuden dannede jeg meget slim i luftvejene af mælkeprodukter. Mig der elsker mælk og brød. Nå men det går meget godt uden, så længe jeg kan få en sjat øko sødmælk i min kaffe. Kaffen? jo den burde også væk… :)
  Vægten? Jo da alt for mange kilo, men det er jo kun et tal, ikk?? Jeg har taget på efter jeg lagde min kost om, men JEG HAR TABT FEDT på kroppen, og er blevet slankere i udseendet. Jeg er gået tre til fire størrelser ned i bukser, og det taler vist for sig selv. Derfor tror jeg på, at når kroppen har stabiliseret sig selv, vil vægten også begynde at falde. Mere motion?? Skal jeg motionere mere end jeg gør i dag, så vil jeg jo ende med kun, at være 170 cm høj mod i dag mine flotte 188 cm. Jeg er daglig i marken på eftersøgning af forskellig art med min dejlige hund, der er under oplæring. Jeg tror derfor, at min vægtøgning skyldes, at jeg nu er i stand til, at danne muskler frem for fedt. Logisk tanke?? Den holder jeg mig til, for igen, hvad kan jeg bruge et talt til??
  Nu vil jeg hoppe ind under dynen igen og pleje min influenza og forkølelse, som jeg tror er en del af udrensningen efter mange års “mishandling” af kroppen.
  Ha’ nu en vidunderlig dejlig dag derude.
  Knus – Madammen <3

  Svar
 103. Jeg har i lang tid syntes, at det her koncept var en gang P** (undskyld udtrykket), som var beregnet til forvirrede kvindemennesker. Mest fordi det overhovedet ikke gav mening ift., hvordan det skulle påvirke kroppen. Af en eller anden underlig grund, kom jeg forbi denne blog og fandt den spændende pga den non-hysteriske tilgang, du har til konceptet.
  Med stor skepsis valgte jeg at prøve dette fedtcirkus, for jeg eeeeelsker fedt, og derfor ville det jo være let at prøve det LCHF-halløjet. Dog er jeg dybt sukker- og brødafhængig, men når jeg nu kan fråde i fløde i stedet for, går det jo nok.

  Det skal siges, Jeg er et madøre af en anden verden og har ingen kvalmegrænse, hvilket betyder, jeg let kan æde mig halvt fordærvet i alt det forbudte :-)!! Oppustethed, træthed, dårlig søvn, hovedpine osv havde jeg da også tit og ofte…

  Hurra!!! JEG BØJER MIG IND TIL VIDERE I STØVET…..alle de lede symptomer er stort set væk, og jeg sover damn good.
  Jeg træner en del, og det har været lidt af en udfordring, da jeg har valgt totalt at skære kulhydraterne væk, fordi jeg ved, jeg ikke endnu skal give min “tomme kalorier djævel” en lillefinger. Desuden er jeg af natur god til at foræde mig, så måske spiser jeg nok lidt for meget fedt, men der kommer allerede stille og roligt styr på begge dele.
  Så thumps up til dig, Jane. Du får hermed æren for, at jeg er begyndt på denne tilpassede LCHF livsstil! Det er helt sikkert, at jeg vil kigge ind i hønsegården her mange gange og få inspiration til god føde og gode fif, når jeg med mellemrum garanteret falder i kulhydratfælden :-D

  Svar
 104. Jeg vil samtidig sige at lchf hjælper enormt meget på appelsinhud! Jeg kan tydelig se en forbedring i spejlet efter blot 1 måned på lchf. Det er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv!

  Svar
 105. Hej Jane,
  Jeg er helt ny mht LCHF. jeg har læst en del her på din blog som jeg synes er super god. Men, jeg må indrømme at jeg er meget bange for al det fedt. Indtil videre ( 48 år og 15 kilo for meget senere) har jeg altid taget på bare jeg kommer i nærheden af fedt, kulhydrater og sukker. Har du nogle gode råd som jeg kan tage med mig nu er i opstartsfasen.

  Svar
   • Hej, tak for en fin side. Jeg forstår dog ikke helt det her svar om, at fedt ikke feder. Ens vægt er afhængig af, hvor mange kalorier man får ind, og hvor mange kalorier man forbrænder. Om man får sine kalorier fra fedt, kulhydrater, alkohol eller protein kan selvfølgelig have indflydelse rent sundhedsmæssigt i forhold til, hvad der ellers følger med, men i det kolde kalorieregnskab er en kalorier vel en kalorie. Og fedt indeholder 9 kcal per gram.

    Svar
    • Selvfølgelig. Kalorier i overskud giver vægtøgning, uanset herkomst.
     Idéen i LCHF er, at fedt i en kontekst af få kulhydrater bliver til kroppens foretrukne brændstof, og at det fedt, vi spiser, bruges som energi snarere end at blive lagret som fedt, som det ville gøre i en kontekst med kulhydrater og dertilhørende højt insulinniveau.
     Ketonstofferne, der omdannes af fedtet, virker desuden mildt appetitnedsættende, hvilket blandt andet gør det svært (men ikke umuligt) at overspise i fedt/LCHF-mad.

     Svar
 106. Hej,

  Jeg er osse sprunget lchf og er overordnet ret glad for det :-) Jeg er bare i tvivl om det der fedt! Kan man få for meget?? Og tar man så på? Eller tar man kun på hvis man får for mange kulhydrater….?

  Hej fra Ann-Louise :-)

  Svar
  • Hjælp

   Jeg må gøre noget forkert, for jeg har taget 1,3 kg på siden søndag hvor jeg startede på LCHF … Og jeg syntes jeg har lidt problemer med blodsukker stadig, eller måske er det mit stofskifte der er for højt ?? Jeg tager medicin for for lavt stofskifte.. Går LCHF ikke sammen med lavt stofskifte ?? Jeg hørte om LCHF fra en fjern bekendt.. Og det lød som den livsstil jeg skulle følge.. Har lige fået 8 uger til at sænke kolesterol , har for højt blodtryk ustabilt blodsukker M.M så LCHF lød jo fantastisk… Jeg skal altså bare ikke tage mere på og det er jo også meningen at jeg ikke skal gå rundt og være sulten !! ( var jeg heller ikke de første 2 dage) Håber du kan guide mig

   Hilsen

   Jane

   Svar
 107. Ja, nu du siger det, så er 500-600 gram grønt jo egentlig ganske normalt. Jeg spiser bare selv utroligt meget grønt og proteinrigt. Problemet for mig er så, at jeg spiser utroligt meget. Så nu vil jeg se, om det er fordi min krop i virkeligheden hellere vil have mere fedt :D

  Svar
 108. Hejsa,

  Jeg overvejer at begynde på LCHF, da jeg skal smide 5-7 kg, for at komme ned på min normalvægt. Vil du anbefale, at jeg prøver med ketose i 3-4 uger? Det synes jeg umiddelbart lyder af lang tid kun at spise 500-600 gram grønt.

  Er der forslag til madplaner i din bog?

  Svar
  • Hej Lykke – ketose kan være en fin hjælp men er ikke nødvendig for at gå ned i vægt. Jeg forstår ikke helt det med 500-600 g grønt. Lyder det af lidt, synes du?

   Min bog indeholder ikke madplaner men masser af forslag til morgenmad, frokost og aftensmad, som man selv kan sammensætte efter lyst og ønske :-)

   Svar
 109. Hej Jane,

  Ja, så skriver jeg lige igen. Det er jo lidt som at være nybegynder i skole at starte med LCHF. :-)

  Jeg har tabt ca. 2 kg. på 14 dage – det er hverken hurtigt eller langsomt, og vægten tager jeg mig ikke så meget af. Mit problem er at min fedtprocent i kroppen er eksploderet på meget kort tid. Fra 27,8 til 32,1. Det bekymrer mig lidt. Er det noget, som jeg blot skal se bort fra, da det er en nødvendig konsekvens af LCHF eller? Det ville jo give mening, nu hvor man skal spise øget fedt, men meget fedt i kroppen er jo efter de konventionelle råd ikke godt for kroppen. Lidt forvirrende.

  Tak for en dejlig bog og blog.

  Mange hilsner

  Stina

  Svar
  • Jeg har ikke forstand på måling af fedtprocent, men min fornuft siger, at det enten er en upræcis måling eller et det skyldes, at dit vægttab er et væsketab, hvorfor fedtprocenten bliver højere. Ikke antal kilo fedt på din krop, men andelen ift. resten. Det er jo ikke realistisk at tage flere kilo på i fedtvægt på to uger. Jeg ville desuden kigge på målebåndet og på om tøjet strammer eller sidder løsere. Og så give kroppen lidt tid til at komme ind i kampen :-)

   Svar
 110. Hej igen

  Tak for svar. Det er ikke for at spejle min kost i din, bare for at høre om jeg kunne blive inspireret og/eller klogere på LCHF, som du jo har stor erfaring indenfor. Plus som mange andre, er jeg flasket op med en “pas på for meget fedt i kosten”, så det kræver noget at øge det – og ville så bare høre dit indtag som eksempel, på en dags fedt :-)

  Kan kun være enig med dig i det sidste, uanset hvem man er eller hvordan man spiser, er det et råd alle kan have glæde af.

  Mvh. Charlotte

  Svar
 111. Hej Jane

  Hvor mange gram fedt spiser du dagligt (eller målt i the-skefulde eller spiskefulde), vil du mene? Jeg har nu skåret mit proteinindtag ned og sat mere fedt på mine måltider (kokosolie), men kan ikke helt genemskue mængden af fedt i gram. Jeg skal nemlig ikke tage på, men tabe nogle fedtkilo og vil jo ikke skære ned for noget og øge noget andet, for så at tage på?!

  Mvh. Charlotte

  Svar
  • Men hvorfor vil du så spejle din kost i min? Jeg spiser jo ikke for at gå ned i vægt…

   Jeg lander normalt omkring 65 E% i fedt og spiser derved et sted mellem 100-150 g fedt om dagen alt efter om jeg spiser mere eller mindre den dag. Jeg spiser efter min appetit. Nogle dage er den mindre, andre dage større. Men min almindelige kost er jo ikke ketogen, og det lyder til at det er der, du er på vej hen…

   Du skal lytte til DIN krop og spise når den er sulten og stoppe, når den ikke er sulten mere. Det er virkelig det allerbedste råd, jeg kan give dig.

   Svar
 112. hej. kan man bruge det til en livstil? skal ikke tabe mig, kun måske 2-3 kilo. (det jeg har taget på her til sommer) men det jo ikke meget. har fundet ud af min mave ikke kan tåle pasta, ris og brød. får forstoppelse af det. bliver oppustet af for mange kulhydrater. så tænker jeg at lchf er oplagt til mig.

  Svar
   • Hej Jane. Jeg lider selv af irritabel tyktarm og har de sidste par pr taget nogle kilo på som jeg gerne vil af med. Er derfor startet på lchf for 2 uger siden. I går var jeg til sundhedscheck på mit arbejde, hvor der bla. Blev målt kolesteroltal (blodprøve) mit tal var pludselig over det tilladte og jeg blev anbefalet at kontakte min læge. Jeg har fået mål kolesterol hos egen læge for 3 mdr. Siden i forbindelse med mine mavegener og et besøg hos en gastrokirurg – og her var tallet helt normalt. Alle mine andre værdier (blodsukker, blodtryk mm.) er meget fine. Spørgsmålet er så…..kan den fede mad hæve mit kolesteroltal i løbet af 2 uger – og kan det være fordi min krop er ved at omstille sig?
    Hilsen fra
    Mette H

    Svar
    • Hov, undskyld det sene svar. Din kommentar var lige druknet i mængden. Jeg tror ikke du behøver bekymre dig om kolesteroltallet så tidligt i processen. Giv kroppen tid til at omstille sig. Desuden får fedt i maden jo HDL til at stige, og det vil vi jo gerne have, LDL-partiklerne bliver større, hvilket gør dem ufarlige og de få kulhydrater giver en kraftig mindskning af triglycerider. På den måde får du en bedre kolesterolfordeling end på en fedtfattig, kulhydratrig kost – også selvom det totale kolesteroltal skulle stige en smule.

     Hvis du taber dig på LCHF, kan det også give en midlertidig stigning. Få taget en prøve efter fx 3 måneder som vægtstabil. Den vil give et mere sikkert resultat. Og husk at bede om kolesterolfordelingen. det totale kolesteroltal kan du ikke bruge til meget :)
     Læs i øvrigt videre her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/

     Svar
 113. Hej Jane
  Har svært ved at finde ud af hvor meget fedt er nok fedt? Tror desværre at jeg spiser for lidt. Jeg er en kvinde på 28 og vejer 81 kilo. Kan man komme med et ca mål for hvor meget jeg skal have om dagen? F.eks hvor mange spsk olivenolie?

  Svar
  • Det kan jeg desværre ikke. Det afhænger jo af den øvrige mad, du spiser. Hvis du måler og vejer din mad (hvilket jeg ikke nødvendigvis er fortaler for) kan du sigte efter en fedtenergiprocent for dagen på 65 % og derover. Det vil være mit bud. Et andet bud er, at du spiser fedt, til du er mæt ;-) Hvis du er sulten mellem måltiderne, spiser du sandsynligvis for lidt fedt.

   Svar