LCHF FAQ om vægttab, ketose, overgangsbesvær etc….


Kan jeg tabe mig med LCHF? Jeg er startet på LCHF og føler mig helt træt! Hvad er ketose? Vægten står stille, hvad gør jeg galt? Må jeg drikke mælk? Kan jeg spise LCHF som vegetar? Etc…

Det er bare nogle af de mange spørgsmål, jeg modtager på mail her bag kulisserne. Jeg prøver at svare alle mails, men jeg må indse, at det begynder at knibe. Det er særligt spørgsmål om vægttab, der dominerer statistikken. Vil jeg tabe mig, hvis jeg skifter til LCHF? bliver der ofte spurgt. Et spørgsmål, som er relativt svært for mig at svare på uden min krystalkugle. Derfor får jeg altid rodet mig ud i nogle lange forklaringer, og de tager virkelig lang tid at skrive. Så derfor tænkte jeg, at jeg ville skrive lidt om det her på bloggen. På den måde er svarene til gavn for flere.

Og det er der kommet en mindre LCHF – FAQ ud af. En FAQ, som jeg forestiller mig vil blive udbygget med tiden. Den er nemlig langt fra komplet, men det er da i hvert fald en start. Har du set den? Den gemmer sig under Mere om LCHF. Her kan du bl.a. læse om:

LCHF og vægttab

LCHF og ketose

LCHF og overgangsbesvær

LCHF og træning (arbejder på sagen…. virkelig!)

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF – generelle spørgsmål 

Må jeg spise (…) på LCHF?

Og meget mere….

Er der noget, du gerne vil have, den bliver udbygget med? Så kan du jo tippe mig her nedenfor, og så kan jeg tage det med næste gang, jeg får tid til at udvide.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

41 kommentarer til “LCHF FAQ om vægttab, ketose, overgangsbesvær etc….”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Jeg har været på LCHF i 2 år og med jævne mellemrum Ketose, og det er sikkert ikke det rigtige sted at poste dette indlæg, men here it goes.
  Jeg er normalt super aktiv mht crossfit og løb 5-6 gange ugentligt og maven fungerer normalt uden problemer. Jeg har nu været influenza syg i 14 dage og fortsat på sædvanlig LCHF kost. På LCHF drikker man normalt meget i forvejen så jeg har sørget for saltshots, da jeg tror jeg er oppe på en 6 l i døgnet lidt pt pga. af feber. Men den manglende fysiske aktivitet kombineret med sygdom har bare gjort, at min mave er gået helt i stå og det der kommer ud den anden vej er hård og tungt som beton (beklager hvis det maler et billede :D). Har du nogle gode råd? særligt om hvordan man ligger syg på LCHF kost uden motion og alt for meget væske.
  Hilsen Marie

  Svar
  • Øj det lyder ikke rart. Mon ikke maven kommer i gang, når du begynder at spise ordentligt igen? Ellers synes jeg at ting som kokosolie virkelig får maven på gled. Jeg ved at mange har glæde af denne golden milk, som også godt kan sætte gang i maven: Golden milk
   I sidste instans kan du ty til Magnesiatabletter.

   Og rigtig god bedring.

   Svar
 2. Hej Jane – lige et spørgesmål. Kan man få for meget fedt ? Min morgen mad i dag var skyr 100 gr, fløde 100 ml og 50 gr kværnet hørfrø rørt til en slags grød og så olieshots af 2 spsk hørfrøolie. Hvad syntes du om det ?

  Svar
 3. Hej – tak for en rigtig god og inspirerende blog :)

  Jeg begyndte på LCHF for ca. 3 mdr. siden. I starten reagerede min krop ekstremt kraftigt på fedt, men så begyndte alle de positive effekter at opstå – mere energi, mindre sukkertræng osv.

  MEN – i den sidste tid har jeg været plaget af en fuldstændig uoverskuelig træthed og mathed, både i kroppen og i hovedet, ligesom jeg føler sult omkring hver 3. time, hvor jeg spiser grøntsager, kylling og ost. Jeg er meget fysisk aktiv, og har læst at det ikke er sundt for kroppen at være i ketose i længere tid af gangen – jeg spekulerer på om det er fordi jeg er i ketose (da jeg næsten kun lever af grønt, meget fedt og proteiner) – eller om det stadig er overgangsbesvær, da jeg gik fra at være ekstremt fedtforskrækket, til nu at være kulhydratforskrækket?

  Jeg vil rigtig gerne have min energi tilbage igen – er det noget du, eller andre på siden kender til?

  Svar
  • Det er jo bare gætværk, men ofte når jeg får det sådan er det, hvis jeg ikke spiser kalorier nok. Træthed, sult, sukkertrang etc. Kroppen bryder sig ikke om kalorieunderskud i for lang tid af gangen. Om det derimod er det lave kulhydratindhold kan du jo finde ud af ved at prøve at spise flere kulhydrater i en periode. Det er mig bekendt ikke farligt (men heller ikke nødvendigt) at være i ketose i for lange periode (men 3 mdr er i min optik ikke en lang periode).

   Svar
 4. Hej Jane

  Jeg er forholdsvis ny i LCHF verdenen – men en gammel rotte i slankeverdenen og indenfor sund ernæring. Derfor lever jeg også som vegetar.

  Ifølge LCHF, så “må” jeg ikke spise bønner (kidney), kikærter, linser vel?

  Hvor går grænsen for maks indtag af kulhydrater på en dag på LCHF og hvor er grænsen i det enkelte produkt – hvad er et lavt indhold?

  Nogle ideer til kilder, for umiddelbart tænker jeg at jeg kun kan spise grøntsager (over jorden), mejeriprodukter, æg, nødder og frø?

  Vh Sara

  Svar
  • Hvis du vil kombinere at være vegetar med LCHF, må du acceptere en mere liberal variant, hvor du fx tager linser og bønner ind. Ellers vil jeg sige, at et fint niveau at starte på mht. kulhydrater er ml. 0-50 g kh pr. dag.

   Svar
   • Hej Jane

    Tak for dit svar :-)

    Hvorfor tænker du at jeg bør tage linser/bønner ind?

    Jeg har nu levet i 3 dage uden alle de bønner jeg plejer at spise uden problemer men med æg og skyr, det gået så fint.

    Svar
    • Du behøver ikke spise bønner og linser, det var mere, hvis du gerne ville leve vegetarisk og syntes, at valgmulighederne blev for få. :-)

     Svar
 5. Hej Jane, Har du nogen gode tips til hvordan man faar fedt nok? Jeg er startet paa LCHF for ca. 1 uge siden. Kom fra Paleo som jeg egentlig var ret tilfreds med, men det kunne ikke understoette mit maal: AT TABE MIG. Jeg lever – og levede – generelt meget sundt, saa det er ikke en overgang fra sukkerfreak til sundhedsapostel. Jeg har bare enormt svaert ved at tabe mig – 6 uger paa strict 100% paleo og et samlet vaegttab paa under 2 kg. Og det er ikke fordi jeg ikke har noget at tabe, min BMI er over 25. Laeste Skaldemans bog og blev meget begejstret for LCHF principperne. Har holdt mig strengt til hans max. 6 gram kulhydrat til hvert maaltid, men naesten til hvert eneste maaltid faar jeg mere protein and fedt. Jeg forsoeger mig med at tilsaette smoer, creme fraiche, federe koed etc., men naesten ved det hele foelger der en masse proteiner med saa balancen bliver stadig skaev….

  Svar
  • Det er et rigtigt spændende spørgsmål, og min mand står faktisk netop i samme problematik, hvor han ikke kan komme i (optimal) ketose pga for meget protein og for lidt fedt. Jeg har et afsnit i bogen med mine bedste tip til at få fedt ind i kosten. Det er jo ikke hokus-pokus, men bare vælg federe kød og lav dips og dressinger til køleskabet og den slags. Måske kunne det være et oplagt spørgsmål at tage op til den forfatterchat, vi holder på mandag mellem 20-21. Du kan allerede stille dig spørgsmål nu. Det foregår HER. :-)

   Svar
 6. Åh, dét var en god idé med FAQ :-) Så er det meget nemmere at finde end når jeg skal huske, hvilken opskrift, det var, hvor du talte om et eller andet, jeg ikke kan huske :)

  Svar
 7. Halløj Jane! I Helsingør Kommunes Biblioteker har vi købt 4
  ex…og foreløbig 3 reserveringer. Og tillykke med al det nye der
  er på vej :-) Hils. Knus Jette

  Svar
 8. Endnu en gang gør du det….. Præsterer mig for noget jeg har brug for uden jeg vidste det! :-)
  Supergod oversigt – glæder mig til at bruge den endnu mere….

  Et yderligere emne kan måske være: ” Hvad kan jeg erstatte ….. med?”
  Jeg ved godt, at du selvfølgelig ikke kan sidde og opfinde alle tænkelige erstatningsmuligheder, men måske lidt skriv om de “mest brugte” og så kan vi jo spørge løs nedenfor og finde svar på voresspørgsmål der ;-)

  Svar
 9. Super fin, overskuelig og gennemarbejdet gennemgang af de vigtigste spørgsmål os nybegyndere ligger inde med. Tak for dit store arbejde og din dejlige måde at dele din viden med os på!

  Svar
 10. Jeg er helt ny på LCHF, og er nu på anden/tredjedagen. Sikke en skøn mæthedsfornemmelse! Dog en kæmpe udfordring at tage den ekstra klat (god øko!)mayonnaise til min frokost (;
  Jeg er allerede ved at trænge til afveksling fra æggemorgenmad/jeg trænger til noget at spise under smør, ost og pølse. Jeg har tænkt på at bage kerneknækbrød/brød, men lige nu er det bare en prøveperiode, så jeg vil ikke ud og investere i for meget (eks. HUSK) og vi har ikke flere æg. Er der andet, der kan bruges som bindemiddel – er olie eller smeltet smør nok?
  Og så lige et andet spørgsmål:
  Jeg har tænkt på at tage en skefuld af Urtekrams hørfrøolie til morgenmad – men er der et bedre alternativ? Og er sesam/tidselolie usundt?

  Mange hilsner!

  Svar
  • I kerneknækbrød kan du nøjes med vand. Det danner bindende slim sammen med hørfrø. Det er ikke helt det samme men det går ok.

   Sesam og tidselolie er ikke så gode. Hørfrø er bedre og fiskeolie (fx Cod liver Oil fra Nordic Naturals) er endnu bedre. Den er dog i en hel anden prisklasse men du får bedre udnyttelse af omega 3 derfra :)

   Svar
 11. Jeg kunne godt tænke mig at få nogle tips til hvad jeg kan erstatte mælkeprodukter med i dine opskrifter? Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter, og i mange af dine opskrifter er der ost, creme fraiche og fløde i. Har du nogle gode ideer?
  mvh Anna

  Svar
 12. Og lidt bonus-info, hvis du ikke allerede ved det: Din bog er købt på rigtig mange af landets kommuners biblioteker. Vi er på vej mod de 80 kommuner! Her hvor jeg arbejder har vi allerede 4 reserveringer, selvom den ikke engang er i hus endnu. :)

  Svar
 13. Dejligt. Tak for flere svar. Synes nemlig hele tiden der melder sig nye spørgsmål hos en, når man er igang. :)

  Og tak for din altid fine og nuancerede måde at forklare tingene på.

  En tilføjelse til FAQ’en kunne måske være noget om allergier, fx. det jeg tidligere har spurgt om mht. nødder (har set spørgsmålet stillet på andre fora), men det kunne jo også være allergier overfor andre ting, var relevante at tage med.

  Mvh.
  Elisabeth

  Svar
 14. Vil bare lige sige tak ! Så fin en side, nu med endnu mere :-) det er virkelig flot som du tager dig tid til at besvarer alle (har selv fået svar på et par spørgsmål gennem instagram) god weekend :-)

  Svar
 15. Hej Jane. Vil bare lige gøre dig opmærksom på at linksene ikke er tilgængelige, ej heller gennem menuen :) Jeg får en fejlmeddelse.. er det kun hos mig?

  Og endnu engang tak for en helt fantastisk blog!!!

  Svar
  • Ja, det tror jeg kun er hos dig ;-)

   Ej, jeg tror faktisk, at der lige har været et udfald på siden. I hvert fald svareden den ualmindeligt langsomt. Det ser ud til at gå lidt bedre nu…

   Svar
 16. Jeg mangler måske noget om “Hvis LCHF ikke fungere for dig?”. Altså lidt fejlfinding, hvis ens krop absolut ikke kan lide LCHF. Jeg prøvede det, og synes at det var frustrerende at alle steder skrev om, hvor fantastisk jeg burde have det, og i virkeligheden sad jeg træt, bebumset og oppustet;)

  Svar
   • Jeg mangler måske mere nogle løsninger :) Det var ikke så meget overgangsbesvær men 2 måneder, hvor min krop sagde fra.

    Svar
    • Kære Anna
     Jeg tror godt jeg ved havd du mener- for naturligvis er der individuelle aspekter i kost selvom jeg stiller mig kritisk til ligefrem at genteste folk.
     Et bud kan være at føre dagbog og prøve at finde ud af hvad det er der ikke fungere for en.
     Hvis man er tidligere vegetar eller småt kødspisende så kan det være at man primært skal ha sine proteiner fra æg, fisk og evt fjerkræ
     Hvis man er følsom overfor fedt så kan det være man skal begrænse sin piskefløde, bacon og ostog primært få det fra avocado, kokos og nødder.
     Nogle har bruge for at vælge bestemte nødder og kerner fra.
     Nogle skal vælge alt mælk fra (eller kun spise smør og ost)
     Nogle har brug for en smule mere protein og måske lidt mindre fedt.
     Det vigtige er at man gør det lidt systematisk… ellers kan man hurtig komme til at afskære sig fra vigtige næringstoffer.
     F eks hvis vi nu lige afskriver det faktum at jeg burde køre en lidt skrap LCHF pga min overvægt ) men satser på MIN velvære
     Så vil jeg helst ha forskellige proteinkilder og ikke enorme mængder kød- jeg kan virkelig godt lide rødt oksekød men jeg har ikke lyst til at spise kød 2 gange om dagen.
     Jeg har brug for mælk og ost . men skal passe på med ikke at lande i yoghurt fælden :)
     Jeg skal passe meget på mine kerner og nødder- der er typer jeg slet ikke tåler eller tåler dårligt.
     Jeg har brug for at spise relativt grønt og fedt.
     Mit fedt skal primært være mættet fedt – jeg tåler ikke vegetabilske olier ( især flerumættet omega 6 )særlig godt, får uren hud og problemer med hormoner..
     Hvis jeg spiser meget striks LCHF med max 20 gram kulhydrat så bliver jeg utilpas – sur og gnaven og efter nogle dage hvor jeg ganske vist taber mig- strejker min krop og går i chok.
     Omvendt hvis jeg holder mig mellem 50- 150 så er min krop i velvære
     -for at tabe mig skal jeg nok holde mig under 100 men jeg tager først på når jeg kommer over 150 i længere tid
     Det har taget virkelig langt tid for mig at erkende t jeg ikke bare kan føle en LCHF eller Palæo bog og så tro at det fungerer for mig

     Svar
 17. Jeg ved ikke, om det er generelt nok til at komme med i en FAQ, men jeg ville virkelig gerne høre lidt mere om spiseforstyrrelser og LCHF. Jeg ved, du postede noget om LCHF og bulimi i marts (https://www.madbanditten.dk/kan-lchf-hjaelpe-ved-bulimi/), men jeg tænker også sådan mere generelt. Hvis du på et tidspunkt støder på noget interessant info, så vil jeg i hvert fald være meget taknemmelig, hvis du vil poste det på bloggen. :)

  Svar
  • Det er også et vigtigt emne! Jeg må indrømme, at jeg synes, det ligger lidt udenfor mit kompetenceområde, men jeg skal bestemt nok dele, hvis jeg finder andre, som beskæftiger sig med det. Kender du ihdumille.dk?

   Svar
   • Nope, kendte hende ikke. Men kigger da lige lidt på hendes bøger… :) Tak! Kan se, at hun har udgivet sin dagbog, hvilket jeg også har overvejet. Især fordi jeg begyndte at skrive lang tid før jeg blev syg, hvorfor den måske kan give lidt indblik i hvad der går forud for en spiseforstyrrelse… Men.. Ja. Modet er ikke lige til det. I hvert fald ikke endnu.

    Svar
  • Hej.
   Så bare lige, at du postede noget med spiseforstyrrelser og LCHF. Tjek
   miss-fail, Ina har skrevet lidt om det.
   Ellers er jeg også begyndt på LCHF (selvom jeg nok stadig har anoreksi..) og der er KUN positive ting herfra.
   Du kan jo skrive, hvis du får lyst.
   (og som Jane siger, så er Mille altså bare SUPER. Jeg var til foredrag med hende, og hun er bare en skøn personlighed som man kan relatere til.)
   // Maria.

   Svar